Unit__5__Warming__up__Reading精品教案.doc_第1页
Unit__5__Warming__up__Reading精品教案.doc_第2页
Unit__5__Warming__up__Reading精品教案.doc_第3页
Unit__5__Warming__up__Reading精品教案.doc_第4页
Unit__5__Warming__up__Reading精品教案.doc_第5页
已阅读5页,还剩3页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

Unit 5 Warming up &Reading精品教案教学重点 1. Get the students to know about the qualities a great person should have.2. Get the students to learn about Nelson Mandela.3. Get the students to learn different reading skills.教学难点1. Develop the students reading ability.2. Enable the students to learn how to give their opinions.教学方法1. Task-based teaching and learning2. Cooperative learning3. Discussion教具准备The multi-media and other normal teaching tools三维目标Knowledge aims:1. Get the students to learn the following useful new words and expressions in this passage: hero quality willing active republic fight peaceful prison prisoner period, law advise continue fee gold youth league stage vote position accept violence equal lose heart in trouble worry about out of work Youth League as a matter of fact blow up put. . . in prison2. Get the students to know the qualities of a great person.3. Get the students to learn about Nelson Mandela.Ability aims:1. Develop the students reading ability and let them learn different reading skills.2. Enable the students to learn how to give their opinions.Emotional aims:1. Get the students to learn noble qualities from great persons.2. Get the students to learn from Nelson Mandela to develop their moral qualities.教学过程设计方案(一)Step 1 Warming upDiscuss the following questions to lead in the topic: the qualities a great person should have.1. When talking about a person, what adjectives can you think of to describe his or her qualities?2. What kind of a person are you? Do you think you have the qualities to be a great person?3. What are the qualities you should find in a great person?Ask the students first to brainstorm the questions, then to describe themselves. Tell them the adjectives in the box in the part Warming Up on Page 33 will help them find out what qualities they have. Finally have a discussion with the whole class and help them to sum up the qualities that a great person should have.Suggested answers:1. Adjectives for describing a person: kind, honest, brave, loyal, happy, wise, smart, friendly, warm, cheerful, popular, generous, hard-working, diligent, weak, stupid, lazy, dishonest, mean, tense, cold, unkind, miserable, dull, strong-minded, determined. . . 3. A great person should be determined, hard-working, unselfish, and generous. He should follow his ideas and never lose heart when he is in trouble. He usually gives up something to achieve his goals. He should be willing to do public service work without pay, be active in social activities, gets on well with others, and help others, etc.Step 1 Pre-reading1. Looking and answeringLook at the six people in the part Pre-reading and answer the following questions.1)Can you recognize them? Who are they?2)Do you think they are important people? Why or why not?3)Do you think all of them are great people?One minute for students to think them over. Then check with the whole class.Suggested answers:2)Yes, they are, because they have done something really important to benefit a country or the world.3)No, I think not all of them are great people.2. Discussing and speakingStudents read the information of each of the six persons, discuss in pairs what qualities make a great person and find out whether he is a great person or not.When they are discussing, remind the students to use the following expressions for giving and asking for opinions:I think/I dont think. . . ; in my opinion; Im afraid. . . ; I agree/I dont agree. . . ; I prefer. . . ; Whats your opinion? Why do you think so? What do you think of. . . ?Several minutes later, ask some pairs to act out their dialogues.A sample dialogue:A:What qualities do you think make a great man?B:In my opinion, a great man is one who has followed his or her ideas and sacrificed something so that they could be realized.A:What is the difference between a famous person and a great person?B:A famous person may be well-known but if he or she has not gone through struggles and difficulties for their noble cause, they can not be called a great person.A:Do you think William Tidal is a great person? B:Yes. I think so. He had a strong belief that all people should be able to read the Bible for themselves. So he translated and printed it into English although he was not allowed to do so. And later he died for his work.A:I agree. William Tyndale went through a lot of struggles and difficulties and even sacrificed his life to realize his dream. He is a great person that everybody who picks up the Bible must think of. Now, lets come to Norman Bethune. What do you think of him?B:. . .Step 3 While-reading1. Lead-in and guessingTell the students: So far we have talked a lot about great persons. Do you want to know more about them and learn from them? Well, we are going to read about Nelson Mandela, a great leader who fights for the rights of the black people and is considered as a modern hero. Now open your books to Page 34 and read the title of the text. Can you guess what kind of writing the text is?(A story is usually a piece of narrative writing. )2. Skimming for topic sentences and general ideaTopic sentence of Paragraph 1The time when I first met Nelson Mandela was a very difficult period of my life.Topic sentence of Paragraph 2Sadly I did not have this passbook because I was not born there and I was worried about whether I would be out of work.Topic sentence of Paragraph 3The day when Nelson Mandela told me what to do and helped me was one of the happiest day of my life.Topic sentence of Paragraph 4The last thirty years have seen the greatest number of laws stopping our rights and progress until today we have reached a stage where we have almost no rights at all.Topic sentence of Paragraph 5We first broke the law in a way which was peaceful; when this was not allowed. . . only then did we decide to answer violence with violence.Main idea of the passageElias describes how Nelson Mandela helped the black people through his own experience3. Scanning for detail information1)Give the students five minutes, ask them to read the text carefully to locate particular information and then do Exercise 1 and Exercise 2 in the part Comprehending.2)Choose the best answer according to the text.(1)What disadvantages did Elias have in finding a job?A. He helped Nelson Mandela blow up the government buildings.B. He had poor education.C. He was very young.D. He didnt want to live in Johannesburg.(2)When was Elias born?A. In 1952. B. In 1940. C. In 1964. D. In 1920.(3)Which of the following statements is not the purpose of the writer in writing the passage?A. To tell us how great Nelson Mandela was.B. To let us know why they had to fight for human rights with violence.C. To tell us an interesting story.D. To let us know the living situation of the blacks in South Africa at that time.(4)It can be inferred from the passage that_.A. Nelson Mandela helped Elias to keep his jobB. Elias was happy to blow up the government buildingsC. Elias met Nelson Mandela at schoolD. the government was happy with Nelson Mandela and the ANCSeveral minutes later, check the answers with the whole class.Suggested answers:(1)B (2)B (3)C (4)A4. Further understandingGive the students another several minutes to discuss the following questions. If they are not sure about the answers, they can read the text again. Encourage them to read the text with the questions in mind and try to find out the answers.1)What disadvantages did Elias have in finding a job?2)How did the white people stop the black people from being treated fairly?3)How did the new government in South Africa treat the white people?4)Why did Elias support Mandela?5)Why did he support violence when he did not agree with it?The teacher can join in students discussion or ask them to answer the questions individually and then check with the whole class.Suggested answers:1)Poor education; no permit to live in Johannesburg.2)Through unfair laws.3)They treated the white people as well as the black people.4)There are three reasons: Firstly, Mandela once helped him and he considered Mandela kind and generous. Secondly, he agreed with Mandelas political ideas. For example, he agreed with his explanation of how the black people were not treated fairly. He also sided with him on his view of peaceful fighting. Thirdly, he knew that what Mandela fought for was to make black and white people equal.5)Because their attempt to attack the law in a peaceful way failed. They had to answer violence with violence.5. Language problemsWhile checking the answers with the whole class, ask students to find the new words, phrases and structures that they find most difficult, help them to understand and deal with any language problems.6. Reading aloud to the recordingPlay the tape of the text for the students to listen and follow. Then ask them to read the text aloud.Step 4 After-reading1. Discussing and answeringGive the students several minutes to discuss the following questions and then ask them to answer them.1)Do you think it is fair to treat others badly for things they cannot change, like the colors of skin or eyes or the race one belongs to? Give a reason.2)What do you learn about Nelson Mandela from Elias Story?3)Do you like the way Elias tells his story? Give a reason.Several minutes later, discuss and check the answers with the whole class.Suggested answers:1)No, because there is nothing one can do to change or improve the situation.2)I know that Mandela is a great leader who fought for equal rights for the black people all through his life. He organized the ANC Youth League which fought against the government. He is in favor of peaceful fighting. He is kind, helpful, generous, brave, and determined.3)(Various answers are possible. )I like the way Elias tells the story. Elias is a black worker with only a little education, so he uses some simple and short sentences to describe his experiences and his contact with Mandela, and thus makes the whole story more real-like and close to the readers. The quoted speech in the story objectively reveals Mandelas political views through which some aspects of Mandelas qualities are shown clearly.2. Playing an interview gameAsk the students to do an interview in pairs. Suppose one is a journalist, and the other is Elias. A journalist is interviewing Elias with the following questions.1)When did you first meet Mandela?2)Can you tell me more about how he helped you?3)Can you tell me about the problems that the black people are facing?4)How do you like his idea of peaceful fighting?5)What do you think of him?6)What will you do to support him in the future?Step 5 ConsolidationGive the students several minutes to prepare. Then ask them to retell the story according to the following clues: Elias problem; Mandelas help; Elias support.Sample retold passage:Elias is a black worker in South Africa. His family was so poor that he had to drop out of school at the age of eight. Later on, he was able to work as a gold miner in Johannesburg. But he hadnt got a passbook which was required if one wanted to live in Johannesburg. He was worried about being dismissed. However, he was lucky enough to get some help from Nelson Mandela and managed to get the correct papers. After that, he began to know more Mandela and his political ideas. He agreed with Mandelas view

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论