免费预览已结束,剩余7页可下载查看
下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
2013届高考英语二轮复习热点专题限时训练:完形填空系列17i moved to a new neighborhood two months ago. in the house with a large 21 across the road lived a taxi driver, a single parent with two school-age children. at the end of the day, he would 22 his taxi on the road. i 23 why he did not park it in the garage.then one day i learnt that he had another car in his garage. in the afternoon he would come home 24 work, leave his taxi and go out for his 25 affairs in his other car, not in his taxi. i felt it was 26 .i was curious to see his personal car but did not make it until i 27 to be outside one evening two weeks 28 ,when the garage door was 29 and he drove out in his “own” car: a rolls-royce(劳斯莱斯)! it shook me completely 30 i realized what that meant. you see, he was a taxi driver. but 31 inside, he saw himself as something else: a rolls-royce owner and a(n) 32 . he drove others in his taxi but himself and his children in his rolls-royce. the world looked at his taxi and 33 him a taxi driver. but for him, a taxi was just something he drove for a living. rolls-royce was something he drove for a(n) 34 .we go to bed every night and 35 every morning as parents or children, not as bankers, ceos or professors. we go for a 36 as close friends or go for a vacation as a 37 . we love life as it is. yet often, we base our entire happiness and success on how high we 38 the social ladderhow much bigger and better a 39 we have. and we ignore our rolls-royce, by keeping it dusty in our garage. we should focus more on 40 we are than what we do!1a. window b. garage c. door d. yard2a. park b. stop c. check d. repair3a. knew b. understood c. asked d. wondered4a. for b. out of c. without d. from5a. business b. national c. personal d. public6a. wasteful b. meaningful c. wonderful d. plentiful7a. appeared b. intended c. expected d. happened8a. later b. more c. ago d. before9a. broken b. fine c. shut d. open10a. once b. before c. when d. until11a. far b. deep c. long d. little12a. driver b. engineer c. father d. son13a. called b. made c. elected d. turned14a. experience b. earning c. life d. position15a. stay up b. wake up c. stay home d. go home16a. competition b. performance c. debate d. party17a. family b. company c. team d. whole18a. build b. climb c. stand d. lay19a. house b. garage c. car d. taxi20a. who b. what c. which d. where【答案】1b2a3d4c5c6a7d8a9d10c11b12c13a14c15b16d17a18b19d20a【解析】文章讲述的是作者通过邻居的工作生活方式,意识到了我们在对待工作和家庭生活时候应当采取的态度。1上下文,根据后文的 he did not park it in the garage可知,他家里有一个大的车库,但是他还把车停在马路上。2上下文,根据后文的why he did not park it in the garage可知,他把车停在了路上,作者就在想为什么不停在车库里。3同上,作者只是心里在纳闷,并没有真正去问他4根据in the afternoon可知,他是下班回来,out of work是失业5句意理解,下班后就可以去处理他的私人事务了,即personal affairs6句意理解,作者看到他回家后,处理私人事务还换了一辆车开,认为这太浪费了7句意理解,我一直对他的私车很好奇,一直没有看到,直到两周后的一个晚上,我碰巧在外面 happen to do意为碰巧干某事8同上9上下文,根据后面的he drove out in his “own” car可知,车库门打开,他开车出来10句意理解,当我意识到那意为着什么的时候,我彻底震惊了11句意理解,但是在他的内心深处,他把自己看作是另外一个。12上下文,根据后面的but himself and his children in his rolls-royce可知,他是一个孩子的父亲13句意理解,全世界看到他的出租车,会叫他出租车司机,但是对他来说,出租车是为了谋生,而劳斯莱斯是为了生活14同上15根据every morning可知,早上起床16根据as close friends 可知,跟朋友在一起是参加聚会17跟家人一起去度假18常用搭配,跟ladder搭配的是ladder,意为爬梯子,这里指的是社会关系的梯子19上下文,根据后面的and we ignore our rolls-royce可知,这里对应的是上面讲到的邻居的出租车和他的劳斯莱斯,所以此处讲的是taxi20句意理解,我们应当把中心放在我们是谁上面,而不是我们做什么工作。most worthwhile careers require some kind of specialized training. therefore, the choice of an _36_ should be made even before choice of a curriculum in high school. actually, _37_, most people make several job choices during their working lives, _38_ because of economic and industrial changes and partly to improve _39_ position. the one perfect job does not exist. young people should _40_ enter into a broad flexible training program that will _41_ them for a field of work rather than for a single _42_ .unfortunately many young people have to make career plans _43_ benefit of help from a competent vocational counselor or psychologist. knowing _44_ about the occupational world, or themselves for that matter, they choose their lifework on a hit-or-miss _45_. some drift from job to job. others _46_ to work in which they are unhappy and for which they are not fitted.one common mistake is choosing an occupation for _47_ real or imagined prestige . too many high-school students - or their parents for them - choose the professional field, _48_ both the relatively small percentage of workers in the professions and the extremely high educational and personal _49_. the imagined or real prestige of a profession or a white-collar job is _50_ good reason for choosing it as lifes work. _51_, these occupations are not always well paid. since a large percentage of jobs are in mechanical and manual work, the _52_ of young people should take serious _53_ into these fields.before making an occupational choice, a person should have a general idea of what he wants _54_ life and how hard he is willing to work to get it. some people desire social prestige, others intellectual satisfaction. some want security; others are willing to take _55_ for financial gain. each occupational choice has its demands as well as its rewards.21a. identification b. accommodation c. occupation d. entertainment22a. thereby b. however c. though d. therefore23a. thoroughly b. mainly c. entirely d. partly 24a. its b. his c. their d. our25a. therefore b. since c. furthermore d. forever26a. fit b. make c. take d. leave27a. means b. job c. way d. company28a. to b. for c. with d. without29a. little b. few c. much d. a lot30a. chance b. purpose c. basis d. opportunity31a. apply b. appeal c. turn d. stick32a. its b. their c. your d. our33a. concerning b. following c. ignoring d. considering34a. preferences b. requirements c. tendencies d. ambitions35a. a b. any c. the d. no36a. therefore b. moreover c. nevertheless d. however37a. majority b. mass c. minority d. number38a. proposal b. suggestion c. approval d. consideration39a. towards b. out of c. against d. without40a. turns b. parts c. risks d. choices【答案】21c22b23d24c25a26a27b28d29a30c31d32a33c34b35d36b37a38d39b40c【解析】21名词辨析。指出“大多数重要的职业都需要一定的专业培训”,故此空应指对“职业”的选择。22副词辨析。根据上下文出现的两个对应副词ideally (理想地),actually(实际上)可知两句存在对立关系含有转折意义。23副词辨析。a彻底地;b主要地;c完全地;d部分地;前半句陈述现象,后半句分析原因。根据下文的partly to improve,可知d正确。24形容词辨析。根据上下文可知这里的their是指前面提及的most people。25上下文串联。根据句意“因此,年轻人应该广泛灵活的培训计划”26词义辨析。由后文的“一个领域的工作”和“某项工作”,可知年轻人参加培训的目的是为了“适应”工作因此b为答案。fit sbfor意为“使适合”。27上下文串联。所填的词应与work对等呼应28介词辨析。根据上下文可知这里应该使用否定词与unfortunately形成呼应。29上下文串联。由unfortunately可知空格处应填表否定意义的词,know little about表示“对知之甚少”30名词辨析。名词basis与介词on连用。31动词辨析。others则为另一种现象,应与drift相反,即死抱着不喜欢的工作,选d。32代词辨析。这里的it指代前面的an occupation。33动词辨析。根据句意可知是没有认识到,忽视了34名词辨析。专业性职业领域对教育和个人能力要求相对较高,requirements“要求”符合。35上下文串联。前两句讲选择职业时的常见错误,此处句意顺承上文,应填入否定词,表示有声誉的职业和白领职业并不能成为择业的原因。36副词辨析。空格后面一句话继续对这样的选择予以否定表达的是一种递进关系,有逗号隔开。37上下文串联。根据句意可知大部分年轻人要认真考虑这些领域。38名词辨析。空格所在的句子与前面的句子构成因果关系(since)故空格处填入的词大意思应为“考虑,思考”,39上下文串联。由he wants与life可知,是“从生活中想得到的”之义故选b。40名词辨析。由一些人希望有安全感和另一些人想得到金钱上的回报,可推知填入的词应与security“安全”相反,故选c。take risks“冒风险”。my husband and i both work at home. we have four children, so the times when i am 36 in the house are few. like many work-at-home moms, when i do get a 37 to be by myself, i fill that time with more 38 , whether its related to my career or taking care of the housework. most of the time, i dont mind. 39 , i wanted this job as wife and mother, and i knew from the start that it often 40 putting others needs before my own. but, other times, i cant help but feel a little 41 because i seldom had any plans for myself, and everyone knew it. my life 42 on my family, but they seldom appreciated this, which often 43 me a lot.one day, when the kids were at school, i 44 for the movie theater-alone, id 45 been to the movies alone before, so i was a little nervous. would i look pitiful going to the theater by myself? was i being ridiculous(荒唐可笑) by seeing a movie 46 so much work waited for me at home? i 47 myself to swallow these 48 and bought myself a ticket. and then i walked into the theater with my 49 held high and enjoyed every minute of the movie. i laughed and felt my good spirits 50 for a couple of hours, i was 51 wife or mother. i was just myself.from that point on, i 52 that fridays would be mine, 53 for a couple of hours. some fridays, i head to(前往) the beach with a good book. other fridays, i go shopping, 54 up a little fast food or some clothes just for myself. i really 55 my fridays after a long week of caring of my family.41abusy balonectensedbrave42achancebwaycpurposedfortune43afunbfearcworkdlove44aso farbfrom then on cas a resultdafter all45apracticedbadvisedcmeantdconsidered46ahappybexcitedcangrydnervous47acentredbinsistedcdependeddknocked48amovedbbotheredcamuseddscared49aappliedbwaitedclongeddheaded50aeverbalsocneverdinstead51aifbwhencunlessduntil52aforcedballowedcordereddtaught 53aanswersbeffortscthoughtsdresults54ahandsbheadclegsdticket55aleavebhappencreturndweaken56aeverybodys bsomebodyscanybodys dnobodys57aexpressedbdeclaredcagreedddecided58aat leastbat lastcin alldin time59amaking bpicking ctaking dbringing60acome up with bbreak away fromclook forward to dpay attention to【答案】41b42a43c44d45c46c47a48b49d50c51b52a53c54b55c56d57d58a59b60c【解析】文章讲述的是作者在家里工作,工作的重心就是这个家庭,后来她决定给自己一定的调整,把每周五留给了自己,找到了属于自己的时间。41上下文,作者夫妻双方都在家里,而且家里还有四个孩子。因此单独一个人的时候非常少。42句意理解,我也有单独一个人的机会,但是我把那时间用来做更多的工作,无论是与职业有关还是与照顾家人有关。43同上,根据后面的whether its related to my career or taking care of the housework可知44词组,so far到目前为止 from then on从那时起 as a result结果 after all毕竟,句意为,毕竟我愿意这份妻子兼任妈妈的工作,并且我从一开始就知道,这意为着别人的需求要高于我自己的45同上 46上下文,根据后面的 because i seldom had any plans for myself可知,我没有自己的安排,所以有时候会有点生气,根据下文的but they seldom appreciated this也可以看出47上下文,根据上文的内容可知,作者的生活就围绕着家庭这个中心。48句意理解,他们却对此并不感激,这让我很恼怒。49上下文,根据句意可知,作者要去电影院,她从来没有一个人去过,所以有点紧张50同上51句意理解,当有很多工作等我去做的时候,我一个人去看电影,这是不是有点荒谬?52根据后面的bought myself a ticket可知,作者还是决定去看电影了,所以此处意为我强迫我自己把这些想法都抛开(吞掉)53同上指的是对自己做法的怀疑的一些想法54句意理解,她说服了自己,因此是头高昂着进去了55上下文,上文讲到的是自己很生气,现在自己好的情绪又回来了56上下文,根据后面的i was just myself可知,她此处意为我不是谁的妻子,也不是谁的母亲,我就是我自己(我要我自己的生活)57从按天起,我决定每周五就是属于我自己的,至少也是几个小时。declare用于官方的58同上,at least意为至少at last 最后 in all总计 in time最后,及时59词组,此处pick up意为快速吃点东西60根据后面的after a long week of caring of my family可知,在一整个星期的繁忙工作后,我非常期待这个星期五的到来。steve, a twelve-year-old boy with alcoholic parents, was failing. surprisingly, he could read. 21 his good reading skills, steve had been failing since first grade. steve was a big boy, yet, he went unnoticed. 22 miss white. miss white was a smiling, beautiful, young lady. for the first time in his 23 life, steve couldnt take his eyes off his teacher; yet, 24 he failed. in the middle of the first term, the entire seventh grade was 25 for basic skills. steve hurried through his tests, and 26 to dream of other things, as the day passed slowly. one day, miss whites 27 voice broke into his daydreams. “steve!” startled (吓了一跳), he 28 to look at her. “pay attention!” she began to 29 the test results. “you all did pretty well,” she told the class, “ 30 one boy, and it breaks my 31 to tell you this, but.” she hesitated, pinning steve to his seat with a sharp 32 . “. the smartest boy in the seventh grade is failing my class!” after that, steve still 33 do his homework. “just try it,” miss white said one day. “steve! please! i care about you!” wow! suddenly, steve got it! someone cared about him? someone, so beautiful and perfect, cared about him! steve went home from school, 34 , that afternoon.the following monday he arrived at school on time, and waited for miss white to enter the classroom. she walked in, all sparkle and smiles! immediately, she gave a 35 on the weekend homework. steve was the first to 36 his paper. with a look of 37 , miss white took his paper. steve walked back to his desk, his heart beating strongly within his chest. miss whites face was in total 38 ! suddenly, her face broke into a bright smile. the smartest boy in the seventh grade had just 39 his first test! from that moment 40 was the same for steve. 61a. in honor of b. in spite of c. in addition to d. in case of62a. to b. before c. until d. upon63a. rich b. young c. fresh d. simple64a. still b. even c. also d. forever65a. observed b. corrected c. selected d. tested66a. struggled b. agreed c. continued d. declared67a. cheerful b. impatient c. enthusiastic d. shy68a. decided b. managed c. turned d. forgot69a. go over b. run over c. turn over d. hand over70a. except b. due to c. as for d. up to71a. will b. record c. heart d. back72a. pain b. stare c. sense d. contrast73a. wouldnt b. neednt c. mustnt d. shouldnt74a. amused b. doubtful c. approved d. thoughtful 75a. survey b. speech c. report d. quiz76a. give up b. hand in c. turn down d. come across77a. respect b. curiosity c. surprise d. fear78a. victory b. shock c. sadness d. confidence79a. escaped b. taken c. missed d. passed 80a. nothing b. something c. anything d. everything 【答案】61b62c63b64a65d66c67b68c69a70a71c72b73a74d75d76b77c78b79d80a【解析】文章讲述的是一个从来没有通过考试的学生,因为老师的一句话,一句鼓励,从而转变了,向着好的方向发展61句意理解,尽管他有很好的阅读技能,但是他自从一年级就一直不及格。62句意理解,他是个大个子,然而,他一直不引起人们的注意,直到怀特夫人的出现63上下文,因为他是个学生,因此该处指的是在他年轻的生命中,第一次无法把眼睛从老师的身上移开。64句意理解,然而他还是考试没及格65上下文,根据下文的 steve hurried through his tests可知,该句指的是的整个年级都要参加考试66句意理解,该处指的是他像往常一样,继续想些其他的东西,跟上课考试无关的事情67上下文,根据下文pay attention可知,老师对他的表现不满意,因此选择贬义词,68句意理解,他转过头来看老师,69词组,go over 检查,复习 run over碾过 turn over 转交 hand over移交,该处句意为,老师在查看考试的结果70上下文,根据the smartest boy in the seventh grade is failing my class可知,老师说所有人都很好,除了一个孩子,71句意理解,此处意为告诉你们这个结构让我很伤心,72句意理解,此处指的是老师用严厉的眼光盯着他看。73根据still可知,他仍然考试不及格,仍然不会去做作业wouldnt意为不会去干某事74上下文,根据someone cared about him? someone, so beautiful and perfect, cared about him!可知,这是他内心的想法,因此该处意为他深思着回家了。75上下文,根据后文的steve was the first to 36 his paper可知,老师对周末的作业进行测试76句意理解,他是第一个交试卷的学生 hand in意为上交77上下文,以前steve表现都不好,试卷作的也不好,这次第一个交试卷了,因此老师感到很惊讶。78句意理解,老师看到他的试卷后被他试卷的内容震惊了,79上下文,根据上文可知,这是steve第一次通过考试80句意理解,从那时起,对于steve来说,一切都已经发生了变化。twenty years ago i drove a taxi for a living. one night i went to pick up a passenger at 2:30 am. when i 21 -,i found the building was dark except for a single light in a ground floor 22 i walked to the door and knocked “just a minute” answered a weak elderly 23 after a long pause the door opened. a small woman in her eighties stood 24 me by her side was a small suitcase. i took the suitcase to the car and then 25 to help the woman. she took my arm and we walked 26 toward the car. she kept thanking me for my kindness. “its nothing” i told her. “i just try to 27 my passengers the way i would want my mother treated.” “oh youre such a good man.” she said. when we got into the taxi she gave me an address and then asked“could you drive 28 downtown” “its not the shortest way” i answered quickly. “oh im 29 ” she said. “im on my way to a hospice临终医院. i dont have any 30 left. the doctor says i dont have very long.” i quietly reached over and 31 the meter计价器. for the next two hours we drove through the city. she 32 me the building where she had once worked the neighborhood where she had lived and the furniture shop that had once been a ballroom where she had gone 33 as a girl. sometimes shed ask me to slow down in front of a 34 building and would sit staring into the darkness sayin
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025年滕州幼教面试真题及答案
- 2025-2030民办感统训练机构市场前景分析及运营策略与投资回报预测报告
- 初级出版编辑题库及答案
- 2025-2030民办家政服务培训行业市场供需状况及风险评估研究报告
- 2025-2030民办学校招生策略与市场竞争力分析报告
- 2025-2030民办基础教育课外延伸服务与增值业务开发报告
- 2025-2030民办基础教育市场消费升级趋势与产品创新策略研究报告
- 2025-2030民办儿童托管市场现状与商业模式创新研究报告
- 2025-2030民办书法美术培训市场需求及投资可行性分析报告
- 2025-2030民办中小学托管服务市场需求与发展趋势报告
- 2025年余热发电行业当前市场规模及未来五到十年发展趋势报告
- 2025年事业单位招聘考试人力资源类综合能力测试试卷(内陆开放城市)
- 渐冻症的康复治疗
- 猪场粪污消纳处置方案(3篇)
- 外科手术发展史-洞察及研究
- 工伤保险知识竞赛试题和答案
- 担保管理办法成效
- T-GDWHA 0019-2025 山塘安全评估技术导则
- 2025-2026年秋季学期各周国旗下讲话安排表+2025-2026学年上学期升旗仪式演讲主题安排表
- 疼痛叙事的文化编码-洞察及研究
- 心内科常见病健康教育
评论
0/150
提交评论