免费预览已结束,剩余12页可下载查看
下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
2013届高考英语 通用题型考前指导与仿真模拟系列 专题03 完形填空仿真模拟(教师版)(一)记叙文阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(a、b、c和d)中,选出可以填入空白处的最佳选项。years ago, in a small fishing village in holland, a young boy taught the world about the rewards of unselfish service. because the entire village 36 the fishing industry, a volunteer rescue team was needed in cases of 37 . one night, the winds angered, the clouds burst and a strong storm overturned a fishing boat at sea. in trouble, the 38 sent out the s.o.s immediately. spotting the signal, the captain of the rescue team sounded the alarm and the villagers 39 on the beach. while the team 40 their way through the wild waves, the villagers waited anxiously, holding lanterns to light the way 41 . an hour later, the rescue boat 42 and the villagers ran to greet them. falling 43 on the sand, the volunteers reported that the rescue boat couldnt hold any more 44 and they had to leave one man behind. even one more would have 45 capsized the rescue boat and all would have been lost.therefore, the captain called for another volunteer team to go after the lonely 46 . sixteen-year-old hans 47 forward. his mother grabbed his arm, crying, “your father died in a shipwreck (海难) 10 years ago and your older brother, paul, has been lost at sea for three weeks. hans, you are all i have 48 .” hans replied, “mother, i have to go. what if everyone said, i cant go, let 49 else do it? when the call for 50 comes, we all need to take our turn and do our 51 .” hans kissed his mother, 52 the team and disappeared into the night. another hour passed, which seemed to hans mother 53 a century. finally, the rescue dashed through the fog with hans 54 on the boat waving the captain.barely able to control himself,he 55 yelled, “we found him. tell my mother its my older brother, paul!” 全文首句“years ago, in a small fishing village in holland, a young boy taught the world about the rewards of unselfish service(好多年以前,在荷兰的一个小渔村里,一个年轻的小伙子教给了我们这个社会一个道理:无偿奉献就会得到奖赏。)”就是本文的主题。.本文是一篇记叙文。哥哥由于海上事故而失踪,汉斯成了家中的独苗,但是他还是坚持去援救处于险境中的渔民。他认为这是自己的责任,最终出乎意料的事情发生了。36. a. depended on b. suffered fromc. turned away d. got through 37. a. struggleb. preparation c. consequence d. emergency 【解析】根据常识以及上下文可知,村民们自己成立了一个志愿者救援队就是为了对付紧急情况的。【答案】d38. a. groups b. family c. crew d. army 【解析】根据常识渔船在海上出现了事故,自然应该是“船员”发出了求救信号。【答案】c39. a. traded b. gathered c. shouted d. separated40. a. lost b. went c. felt d. fought 【解析】固定搭配。fight ones way是“艰难行进”之意。因为海上有风暴,所以援救队在海中艰难地行进。lose ones way是“迷路”的意思。【答案】d41. a. back b. upc. ahead d. down 【解析】从下文“an hour later, the rescue boat 42 and the villagers ran to greet them”来推断村民们打着灯笼为归来(回来)的人们照明。【答案】a42. a. appeared b. followed c. returned d. succeeded 43. a. excited b. exhausted c. puzzled d. amused 44. a. soldiers b. guests c. patients d. passengers 【解析】根据下文中的“they had to leave one man behind(所以他们不得不留下一个人)”可知,这里指救援的小船再也容纳不下一个乘客了。【答案】d45. a. hardly b. gradually c. surely d. rudely 【解析】根据上文中的“the rescue boat could not hold any more passengers”可知,再加乘一个人肯定会使救援船倾覆以至于会无一生还。【答案】c46. a. son b. survivor c. traveller d. brother 【解析】上文中提到他们不得不留下一个人,所以此处所指示是剩下的那个幸存者。【答案】b47. a. stepped b. looked c. put d. threw 48. a. taken b. received c. left d. wanted 49. a. everyone b. someone c. anyone d. no one 50. a. service b. protection c. relief d. sacrifice 【解析】汉斯是一个有责任心的人,他认为当召唤到来时,我们都需要尽自己的一份力量。call for service对应第一段的信息,作为村民中的一员,他有义务为志愿救援队服务。【答案】a51. a. part b. lessonc. business d. exercise 【解析】跟上文中“take our turn(轮到我们)”相匹配的应该是“do ones part(尽到自己的一份力量)”。 这儿与“功课(教训)、生意或练习(锻炼)”没有任何关系。【答案】a52. a. built b. trained c. managed d. joined 53. a. for b. with c. like d. at 【解析】常识。妈妈害怕儿子出现危险,所以一个小时就像一个世纪一样漫长。【答案】c54. a. working b. standing c. running d. fishing 【解析】从下文“waving the captain(朝队长挥手)”说明“汉斯站在船头”。【答案】b55. a. calmly b. worriedly c. sincerely d. excitedly【解析】常识。汉斯救回了哥哥,自然感到很兴奋。【答案】d(二)议论文i want to make the most of every day. and, like most people, ive _36_ that the best way to do it is to let go of past failures. but thats not all. one can never fully _37_ today while thinking too much about past successes, either. people never _38_ while resting comfortably on their laurels (荣誉). the _39_ is that sometimes our successes hold us back more than our failures!i once _40_ a story about the oscar owner, actor clark gable. a friend _41_ gable one afternoon at the actors home. she brought along her _42_ son, who was playing happily with toy cars on the floor. he _43_ he was racing those cars around a great track, which in _44_ was an imaginary circle around a golden statue. the small statue the boy played with was actually the oscar clark gable _45_ for his performance in the 1934 movie it happened one night.when his mother told him the time had come to _46_, the little boy asked the actor, “can i have this?” _47_ to the oscar.“sure,” he smiled. “its yours.”the horrified mother _48_. “put that back immediately!” giving the child the golden statue, clark gable said, “having the oscar around doesnt mean anything to me; _49_ it does.” the actor seemed to know that past success could be a _50_ hammock (吊床) upon which he may be tempted to _51_, rather than a springboard setting him to begin a new start.you may have learned to let go of past _52_ and mistakes in order to free the present. but will you forget past successes and achievements in order to free the _53_?will your past be a springboard or a restful hammock?“i like the _54_ of the future better than the history of the past,” said thomas jefferson. i _55_. after all, the future, not the past, is where the rest of your life will be lived.文章的首句“i want to make the most of every day(我要充分地利用好每一天).”并不是文章的主旨句。要读完首段,才知道的主题是:为了成功,人固然需要忘记过去的失败,重新再来,不过,人也不能沉醉在过去的成功中,因为这同样会让人停滞不前。36. a.discoveredb. inferredc. hoped d. worried37. a.spend b. live c. understand d. enjoy【解析】下文。如果过多地想着过去的成功的话,一个人也很难充分“享受”今天。【答案】d38. a.struggle b. work c. succeed d. learn【解析】原词复现。下文中的“successes”是答案提示。如果总是沉浸在荣誉中,人们就不可能“成功”。其他几项均不符合语境。【答案】c39. a.story b. fact c. idea d. news【解析】上文。这是“上文论点”的“论据”。事实(fact)是,有时候成功会比失败更阻碍我们。【答案】b40. a.wrote b. told c. knew d. heard41. a.saw b. recognized c. met d. visited【解析】逻辑推理。朋友之间的走动即“拜访”。一天下午gable的一个朋友来拜访(visited)他。只有d项合乎逻辑。【答案】d42. a.careful b. smallc. lonely d. clever【解析】同义复现。由第三段的“the little boy”可知她来的时候带着她的小儿子。其他三项在文中均无信息支持。【答案】b43. a.pretended b. believedc. insisted d. suggested44. a.reality b. case c. turn d. need45. a.cared b. askedc. won d. looked【解析】根据该空后面的“for his performance in the 1934 movie it happened one night”可知,c项正确,win表示“赢得”。【答案】c46. a.act b. leavec. play d. wait【解析】逻辑推理。妈妈告诉孩子,该“离开”gable家了。其他几项均不符合语境。【答案】b47. a.running b. gettingc. pointing d. shouting48. a.objected b. noticed c. suffered d. breathed【解析】下文。由下文妈妈说的话可知她反对孩子提这样的要求,因为那是比较贵重的东西。object意思是“反对”。【答案】a49. a.selling b. keepingc. earning d. sharing【解析】上文。gable说:“对我来说,家里有奥斯卡金像并不重要,重要的是我赢得了它。”注意:does=means something to me.【答案】c50. a.special b. comfortable c. expensive d. necessary51. a.rest b. cheatc. stop d. sit【解析】见上题解析。【答案】a52. a.difficulties b. eventsc. failures d. achievements【解析】反义复现。根据下文中的“successes and achievements”可知,此处应选c和后面的“mistakes”相呼应,即忘记过去的失败和错误。【答案】c53. a.time b. futurec. body d. brain【解析】反义复现。“future”与上一句的“present”相呼应。故b项正确。【答案】b54. a.idea b. meaningc. dreams d. thoughts55. a.obey b. permit c. wish d. agree(三)夹叙夹议文阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(a、b、c和d)中,选出可以填入空白处的最佳选项。practice forgiveness my friend bj gallagher once worked as a training manager for a large newspaper, which was more than a hundred years old. the companys past 36 had blinded the authorities to the need for change, and they 37 new ideas and would saythis is the way weve always done it. as the years went by, bj grew more and more 38 with their short-sightedness. finally, she left the company. but she found that she hadnt left her 39 behind when she resigned. she carried it with her, like “rocks in the stomach”.“i finally decided to 40 about my experiences and my feelings. i 41 it would be a good mental health 42 . i wanted to be rid of that company and those people, once and for all. so i wrote and wrote. it wasnt just a story that poured out it was a whole 43 ! my resentment (怨恨) 44 my writing. the whole world would know how 45 they were!”“what 46 when the book came out?” i asked bj.“not much,” she replied, “the newspaper kept doing what it had 47 done. my feelings didnt 48 them one bit, but it took me several more years to finally 49 my negative emotions. finally, the time came when i decided to make amends (修正) for the angry things i had said about the company. i 50 my former boss to dinner and made my 51 . i told him i was sorry for being so resentful. it was a great healing process for me.”“what was the 52 outcome?” i asked her.“gratitude,” she replied, “not only wasnt i resentful any more, i was grateful to the company. if i hadnt had those 53 experiences, i never would have written a book.and the book became hugely successful now 54 in 21 languages. in short, my resentment gave way to gratitude.”she smiled, “i owe them a debt of thanks for giving me such a great tale to tell.” 55 resentments for gratitude isnt always easy. but its worth it. for gratitude is a far happier feeling than resentment. 36.a. skillb. managementc. success d. business【解析】由上文“这家报业集团有100多年的历史”推断:恰恰是它曾经的成功历史管理层对需要变革视而不见。【答案】c37.a. resistedb. gotc. broke d. shaped38.a. movedb. frustratedc. excited d. surprised39.a. sadnessb. worryc. doubt d. anger【解析】同现或原词复现。下文resentment和angry有提示:虽然她离职了,但是她却放不下心中的那份怨气。【答案】d40.a. thinkb. carec. write d. talk【解析】原词复现。下文wrote有提示:最终,她决心把她的经历和在报社工作时的感受写出来。【答案】c41.a. provedb. figuredc. concluded d. agreed【解析】词义辨析。prove证明是;figure想,认为;conclud总结,推断;agree同意。根据语境应该选b。【答案】b42.a. exerciseb. suggestionc. lecture d. theory43.a. diaryb. lessonc. accident d. book44.a. preventedb. delayedc. fueled d. corrected【解析】从上文事实可知:显然内心的怨气促使她越写越多。fuel原意为“供给燃料”,此处用比喻义。【答案】c45.a. sensitiveb. successfulc. greedy d. stupid【解析】逻辑推理。上文提到他们很守旧、管理僵化。在她看来,这都是极其愚蠢的。【答案】46.a. happenedb. reportedc. received d. resulted【解析】根据下文回答“没有大的”推断是“没有大的变化”。那么这本书写好之后又有什么变化呢?【答案】a47.a. sometimesb. alwaysc. recently d. already【解析】由本空前not much得出:报社没什么大的变化,还是老样子。【答案】b48.a. forgiveb. rewardc. bother d. cheat【解析】从上文以及下文中的所说事实可知:她书中所写的感受并没有使他们感到不安。【答案】c49.a. think ofb. get overc. pass on d. look through50.a. invitedb. calledc. persuaded d. followed【解析】从下句中的“my former boss to dinner”可以推断是“邀请原来的老板吃饭”。【答案】a51.a. promiseb. apologyc. plan d. decision53.a. usefulb. funnyc. painful d. shameful【解析】同现。上文中的“angry, resentment”与“painful”之间是“因果同现”。 如果没有那段痛苦的经历,她就不会写出这本书。【答案】c54.a. finishedb. editedc. read d. published55.a. tradingb. takingc. choosing d. realizing【解析】同义复现。上文中“in short, my resentment gave way to gratitude总之,感激代(四)夹叙夹议文one of my fondest memories as a child is going by the river and sitting idly on the bank. there i would 36 the peace and quiet, watch the water rush 37 and listen to the singing of birds and the rustling of 38 in the trees. i would also watch the bamboo trees 39 under pressure from the wind and watch them 40 gracefully to their original position after the wind had 41 . when i think about the bamboo trees ability to bounce back to its original position, the word resilience comes to mind. when used in 42 to a person this word means the ability to readily 43 from shock, depression or any other situation that stretches the limits of a persons 44 . have you ever felt like you are at your 45 point? thankfully, you have survived the experience to live to talk about it. during the 46 you probably felt a mix of emotions that threatened your health. you felt emotionally drained, 47 exhausted and you most likely stood 48 physical symptoms. life is a 49 of good times and bad times, happy moments and unhappy moments. the next time you are experiencing one of those bad times or unhappy 50 that take you close to your breaking point, bend, 51 dont break. try your best not to let the situation get the best of you. a 52 of hope will take you through the unpleasant ordeal (考验). with 53 for a better tomorrow or a better situation, things may not be as bad as they seem to be. the unpleasant ordeal may be easier to 54 if the final result is worth having. if life gets 55 and you are at your breaking point, show resilience. like the bamboo tree, bend, but dont break!36.a. see b. hear c. enjoy d. touch37.a. downstream b. smoothly c. uphill d. peacefully【解析】上文。根据上文中的“rush” 可知水流之急,所以应是顺流而下。此处downstream 顺流而下;smoothly 平缓地;uphill 向上地; peacefully和平地。【答案】a38.a. fruits b. branches c. roots d. leaves39.a. move b. bend c. fall d. decline【解析】常识。根据下文“under pressure from the wind(在风的压力下)”,竹子肯定是要“弯曲”的。其余三个备选项“移动,落下和拒绝”均不符合语境。【答案】b40.a. go b. turn c. return d. suffer41.a. died down b. died off c. died away d. died out42.a. honor of b. reward to c. reference to d. favor of43.a. recover b. suffer c. come d. escape【解析】同义复现。上文中的“return”与备选项中的“recover(恢复)”为同义复现。【答案】a44.a. thoughts b. mind c. body d. emotions46.a. practice b. experiment c. victory d. experience【解析】下文讲的就是人的“经历(当你经历这些考验的时候,你也许察觉到了对你的健康产生危害的复杂情绪)”。【答案】d47.a. possibly b. terribly c. mentally d. probably【解析】反义复现。下文中的“physical symptoms(生理上)”与备选项中的“mentally(心理上)”为反义复现。【答案】c48.a. unpleasant b. unreasonable c. exciting d. good50.a. events b. moments c. adventures d. changes【解析】原词复现。上文中“moments”提示答案。【答案】b51.a. but b. however c. though d. and【解析】上下文。上下文是转折关系。“however”和“though”表示让步关系;而“”表示并列或递进关系。【答案】a50-51:当你下一次经历痛苦或悲伤的时候,当你感到自己接近崩溃边缘的时候,要顺应而不是使自己崩溃,尽你的全力不要让现状战胜你。52.a. little b. number c. measure d. a little53.a. idea b. hope c. imagination d. search【解析】原词复现。上文中的“hope”提示答案。抱着明天好会更好或着一个好的希望,事情往往并不会像看上去的那么糟糕。【答案】b54.a. deal with b. look into c. depend on d. get stuck【解析】短语辨析。这里是指这些令人不愉快的是是很容易就处理的。【答案】a55.a. acceptable b. wrong c. tough d. cozy(五)说明文阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(a、b、c和d)中,选出可以填入空白处的最佳选项。kitchen forks have their origins back to the time of the greeks. these forks were fairly large with two tines (齿) that aided in the 36 and serving of meat. the tines prevented meat from moving during carving and allowed food to slide off more 37 than it would with a knife.by the 7th century a.d., royal courts of the middle east began to use forks at the 38 for dining. from the 10th to the 13th centuries, forks were quite 39 among the wealthy and in the 11th century, forks were brought to italy. the italians, however, were 40 to adopt them. it was not until the 16th century that forks were widely adopted in italy.an englishman brought the 41 forks back to england after seeing them in italy. the english ridiculed forks as being 42 . “why should a person 43 a fork when god gave
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 南京2025年事业编招聘考试真题及答案解析
- 2025年机车整备工(高级)职业技能考试题库及答案
- 2025年二级建造师机电真题及答案
- 国家公务员考试《行政职业能力测验》真题库及答案
- 下半年江西省材料员岗位考试题
- 2025年二级建造师考试试卷带答案详解(轻巧夺冠)
- 06岗位培训试卷
- 2025年电大《消费者权益保护法》考试题库及答案
- 2025公务员考试行测专项训练题
- 就业指导题目及答案
- 集团电力建设业务安全生产“十四五”总结暨“十五五”规划报告范文
- 2024年贵州综合评标专家库评标专家考试经典试题及答案
- 2025年6月浙江省高考生物试卷真题(含答案及解析)
- 遗产旅游的金融可持续性-洞察及研究
- 凉山面试题目答案及答案
- 2026版高中汉水丑生生物-第六章第三节种群基因组成的变化和物种的形成
- 学堂在线 科学研究方法与论文写作 章节测试答案
- 第五章特种工程塑料
- 电子信息博士授权点申请及建设方案研究
- 中班健康教育课件《我爱刷牙》
- 儿科进修汇报讲课件
评论
0/150
提交评论