




免费预览已结束,剩余21页可下载查看
下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
【南方凤凰台】2013版高考英语二轮提优 专题三 阅读理解导学案真 题 体 验(2012广东卷)a“have a nice day!” may be a pleasant gesture or a meaningless expression. when my friend maxie says “have a nice day” with a smile, i know she sincerely cares about what happens to me. i feel loved and secure since another person cares about me and wishes me well.“have a nice day. next!” this version of the expression is spoken by a salesgirl at the supermarket who is rushing me and my groceries out the door. the words come out in the same tone(腔调) with a fixed procedure. they are spoken at me, not to me. obviously, the concern for my day and everyone elses is the managements attempt to increase business.the expression is one of those behaviors that help people get along with each other. sometimes it indicates the end of a meeting. as soon as you hear it, you know the meeting is at an end. sometimes the expression saves us when we dont know what to say. “oh, you just had a tooth out? im terribly sorry, but have a nice day.”the expression can be pleasant. if a stranger says “have a nice day!” to you, you may find it heart-warming because someone you dont know has tried to be nice to you.although the use of the expression is an insincere, meaningless social custom at times, there is nothing wrong with the sentence except that it is a little uninteresting. the salesgirl, the waitress, the teacher, and all the countless others who speak it without thinking may not really care about my day. but in a strange and comfortable way, its nice to know they care enough to pretend they care when they really dont care all that much. while the expression may not often be sincere, it is always spoken. the point is that people say it all the time when they like.()1. how does the author understand maxies word?a. maxie shows her anxiety to the author.b. maxie really wishes the author a good day.c. maxie encourages the author to stay happy.d. maxie really worries about the authors security.()2. what does the underlined sentence in paragraph 2 mean?a. the salesgirl is rude.b. the salesgirl is bored.c. the salesgirl cares about me.d. the salesgirl says the words as a routine.()3. by saying “have a nice day”, a stranger may . a. try to be polite to youb. express respects to youc. give his blessing to youd. share his pleasure with you()4. according to the last paragraph, people say “have a good day” . a. sincerelyb. as thanksc. as a habitd. encouragingly()5. what is the best title of the passage?a. have a nice day-a social customb. have a nice day-a pleasant gesturec. have a nice day-a heart-warming greetingd. have a nice day-a polite ending of a conversation【语篇解读】本文主要介绍了人们相互之间常说 “have a nice day”这一习惯。【解题思路】1. b细节理解题。根据文章第一段最后两句,特别是cares about me and wishes me well可知选b。2. d句意理解题。根据文章第二段最后一句可知。routine 常规,习惯。3. a细节理解题。根据文章第四段,特别是has tried to be nice to you可知,陌生人说“have a nice day!”也许是出于礼貌。4. c推理判断题。根据文章最后一段第一句(特别是custom一词)和最后两句“while the expression may not often be sincere, it is always spoken. the point is that people say it all the time when they like.”可知,人们常说 “have a nice day”,并把它当作一种习惯了。5. a标题归纳题。根据文章最后一段,特别是该段的第一句(特别是custom一词)可知。bi have been consistently opposed to feeding a baby regularly. as a doctor, mother and scientist in child development i believe there is nothing to recommend it, from the babys point of view.mothers, doctors and nurses alike have no idea of where a babys blood sugar level lies. all we know is that a low level is harmful to brain development and makes a baby easily annoyed. in this state, the baby is difficult to calm down and sleep is impossible. the baby asks for attention by crying and searching for food with its mouth.it is not just unkind but also dangerous to say a four-hourly feeding schedule will make a baby satisfied. the first of the experts to advocate a strict clock-watching schedule was dr. frederic truby king who was against feeding in the night. ive never heard anything so ridiculous. baby feeding shouldnt follow a timetable set by the mum. what is important is feeding a baby in the best way, though it may cause some inconvenience in the first few weeks.well, at last we have copper-bottomed research that supports demand feeding and points out the weaknesses of strictly timed feeding. the research finds out that babies who are fed on demand do better at school at age 5, 7, 11 and 14, than babies fed according to the clock. by the age of 8, their iq(智商) scores are four to five percent higher than babies fed by a rigid timetable. this research comes from oxford and essex university using a sample(样本) of 10,419 children born in the early 1990s, taking account of parental education, family income, a childs sex and age, the mothers health and feeling style. these results dont surprise me. feeding according to schedule runs the risk of harming the rapidly growing brain by taking no account of sinking blood sugar levels.i hope this research will put an end to advocating strictly timed baby feeling practices.()6. according to paragraph 2, one reason why a baby cries is that it feels . a. sickb. upsetc. sleepyd. hungry()7. what does the author think about dr. king?a. he is strict.b. he is unkind.c. he has the wrong idea.d. he sets a timetable for mothers.()8. the word “copper-bottomed” in paragraph 4 is closest in meaning to “”. a. basicb. reliablec. surprisingd. interesting()9. what does the research tell us about feeding a baby on demand?a. the baby will sleep well.b. the baby will have its brain harmed.c. the baby will have a low blood sugar level.d. the baby will grow to be wiser by the age of 8.()10. the author supports feeding the baby . a. in the nightb. every four hoursc. whenever it wants foodd. according to its blood sugar level【语篇解读】作者认为论点“定时喂养孩子”不正确,然后提出论据证明我们应该禁止定时喂养孩子。【解题思路】6. d细节理解题。孩子哭,是因为低血糖引发的,而低血糖实际上就是没有吃饱,所以孩子哭的话,就是为了得到食物。7. c推理判断题。根据文章第三段第三句“ive never heard anything so ridiculous.”以及本文最后一句可知。8. b词义猜测题。根据文章第四段的具体描述可知。9. d细节理解题。根据文章第四段第三句 “by the age of 8, their iq(智商) scores are four to five percent higher than babies fed by a rigid timetable.”可知。10. c细节理解题。文章第一段第一句“i have been consistently opposed to feeding a baby regularly.”就提出了观点:反对定期喂婴儿。根据文章最后一段“i hope this research will put an end to advocating strictly timed baby feeding practices.”可知,作者希望终止严格按时喂养的习惯。既然“不定期”,也就是按婴儿需要喂养,故选c。ci was blind, but i was ashamed of it if it was known. i refused to use a white stick and hated asking for help. after all, i was a teenage girl, and i couldnt bear people to look at me and think i was not like them. i must have been a terrible danger on the roads. coming across me wandering through the traffic, motorists probably would have to stop rapidly on their brakes. apart from that, there were all sorts of disasters that used to occur on the way to and from work.one evening, i got off the bus about halfway home where i had to change buses, and as usual i ran into something. “im awfully sorry,” i said and stepped forward only to run into it again. when it happened a third time, i realized i had been apologizing to a lamppost. this was just one of the stupid things that constantly happened to me. so i carried on and found the bus stop, which was a request stop, where the bus wouldnt stop unless passengers wanted to get on or off. no one else was there and i had to guess if the bus had arrived.generally in this situation, because i hated showing i was blind by asking for help, i tried to guess at the sound. sometimes i would stop a big lorry and stand there feeling stupid as it drove away. in the end, i usually managed to swallow my pride and ask someone at the stop for help.but at this particular evening no one joined me at the stop; it seemed that everyone had suddenly decided not to travel by bus. of course i heard plenty of buses pass, or i thought i did. but because i had given up stopping them for fear of making a fool of myself, i let them all go by. i stood there alone for half an hour without stopping one. then i gave up. i decided to walk on to the next stop.()11. the girl refused to ask for help because she thought . a. she might be recognizedb. asking for help looked sillyc. she was normal and independentd. being found blind was embarrassing()12. after the girl got off the bus that evening, she . a. began to runb. hit a person as usualc. hit a lamppostd. was caught by something()13. at the request stop that evening, the girl . a. stopped a big lorryb. stopped the wrong busc. made no attempt to stop the busd. was not noticed by other people()14. what was the problem with guessing at the sound to stop a bus?a. other vehicles also stopped there.b. it was unreliable for making judgments.c. more lorries than buses responded to the girl.d. it took too much time for the girl to catch the bus.()15. finally the girl decided to walk to the next stop, hoping . a. to find people thereb. to find more buses therec. to find the bus by herself thered. to find people more helpful there【语篇解读】作者是一个眼盲的年轻女孩,她不想让别人知道她有残疾,也不想让他人帮忙,从而在日常生活中特别是上下班的路上遇到了很多麻烦。【解题思路】11. d细节理解题。根据文章第一段第一句“i was blind, but i was ashamed of it if it was known.”可知。12. c细节理解题。根据文章第二段前三句,特别是第三句“when it happened a third time, i realized i had been apologizing to a lamppost.”可知。13. c细节理解题。根据文章最后一段第三句“but because i had given up stopping them for fear of making a fool of myself, i let them all go by.”可知,因为车站只有她一个人,因此她根本没打算去拦任何一辆车。14. b推理判断题。根据文章第三段第二句“sometimes i would stop a big lorry.”可知,靠声音来判断有时是靠不住的。15. a推理判断题。根据文章最后一段中的i had given up stopping them for fear of making a fool of myself可知,她本人不想拦车了,又根据文章第三段中的managed to swallow my pride and ask someone at the stop for help可知,她是决定找人帮忙了,而在本站没有人,去下一站是希望在那里可以找到人帮忙。dsports accounts for a growing amount of income made on the sales of commercial time by television companies. many television companies have used sports to attract views from particular sections of the general public, and then they have sold audiences to advertisers.an attraction of sports programs for the major us media company is that events are often held on saturday and sunday afternoons-the slowest time periods of the week for general television viewing. sport events are the most popular weekend programs, especially among male viewers who may not watch much television at other times during the week. this means the television networks are able to sell advertising time at relatively high prices during what normally would be dead time for programming.media corporations also use sports to attract commercial sponsors that might take their advertising dollars elsewhere if television stations did not report certain sports. the people in the advertising departments of major corporations realize that sports attract male viewers. they also realize that most business travellers are men and that many men make family decisions on the purchases of computers, cars and life insurance.golf and tennis are special cases for television programming. these sports attract few viewers, and the ratings(收视率) are unusually low. however, the audience for these sports is attractive to certain advertisers. it is made up of people from the highest income groups in the united states, including many lawyers and business managers. this is why television reporting of golf and tennis is sponsored by companies selling high-priced cars, business and personal computers, and holiday trips. this is also why the networks continue to carry these programs regardless of low ratings. advertisers are willing to pay high fees to reach high-income consumers and those managers who make decisions to buy thousands of “company cars” and computers. with such viewers, these programs dont need high ratings to stay on the air.()16. television sports programs on weekend afternoons . a. result in more sport eventsb. get more viewers to play sportsc. make more people interested in televisiond. bring more money to the television networks()17. why would weekend afternoons become dead time without sport programs?a. because there would be few viewers.b. because the advertisers would be off work.c. because television programs would go slowly.d. because viewers would pay less for watching television.()18. in many families, men make decisions on . a. holiday tripsb. sports viewingc. television shoppingd. expensive purchases()19. the ratings are not important for golf and tennis programs because . a. their advertisers are carmakersb. their viewers are attracted by sportsc. their advertisers target at rich peopled. their viewers can afford expensive cars()20. what is the passage mainly about?a. television ratings are determined by male viewers.b. rich viewers contribute most to television companies.c. sports are gaining importance in advertising on television.d. commercial advertisers are the major sponsors of sport events.【语篇解读】本文主要说明了电视台通过播放体育节目而让广告商注入资金这一现象以及相关问题。【解题思路】16. d细节理解题。根据文章第二段最后一句“this means the television networks are able to sell advertising time at relatively high prices during what normally would be dead time for programming.”可知,周末的体育节目能给电视台带来很多的利益。17. a推理判断题。根据文章第二段中的saturday and sunday afternoons-the slowest time periods of the week for general television viewing 和among male viewers who may not watch much television at other times during the week 可知,周末本来就很少人看电视,因此如果取消体育节目,便几乎没有人在周末下午看电视了。18. d细节理解题。根据文章第三段最后一句中的many men make family decisions on the purchases of computers, cars and life insurance 可知,由男人决定买一些贵重物品。19. c推理判断题。根据文章最后一段第四句“it is made up of people from the highest income groups in the united states.” 可知,电视台不在乎他们播放高尔夫和网球时收视率低,因为他们的目标是高收入人群即 rich people。20. c主旨大意题。本文主要在讲电视台通过播放体育节目而让广告商注入资金。及 时 提 优(1)according to the national retail federation, we spend a record of $18.6 billion on mothers day gifts every year-that works out to about $152 per mom. if youre looking to step up your gift-giving game, here are a few fun ideas. of course, your mom will love you no matter what, but a nice gift wouldnt hurt!poppy king for j. crew lipstick, $18.00. bright colors are the trend for summer. but if your mom isnt ready for a head-to-toe technicolor look, she can still be on trend with j. crews poppy king lipstick. called as the “perfect shade” for all skin types, the bright coral is sure to bring a smile to her lips.standard phone case, $30.00. a colorful case for moms phone is in fashion and practical. boutiqueme. com offers a variety of styles and colors including several ones which can be “mom-o-grammed” with her initials(首字母).nook simple touch with glowlight, $139.00. in recognition of all the bedtimes stories she read to you, why not give mom the perfect ereader for reading in bed? the nook simple touch with glowlight is the first and only ereader designed specifically for reading in bed.then again, by diane keaton, published by random house, $26.00 hardcover; $16.00 paperback. then again, a memoir(回忆录) from actress diane keaton, is her version of “i remember mama”. one reviewer said that it is a “far-reaching, heartbreaking, absolutely easily understandable book about mothers, daughters, childhood, aging, joyfulness, love, work.and show business, too”. just published in paperback.()1. whom is the passage mainly intended for?a. kids.b. parents.c. adults.d. daughters.()2. the underlined sentence in the first paragraph probably means . a. a nice gift will get your mom to love you moreb. whatever happens, your mom will certainly love youc. there should be a nice gift for your mother whatever it isd. your mother will still love you whether there is a gift for her or not()3. if your mother has real feeling for beauty, you should choose . a. poppy king lipstickb. standard phone casec. nook simple touch with glowlightd. then again by diane keaton()4. standard phone case can be bought . a. in real shopsb. by telephonec. on the internetd. only by order()5. which of the following can be known about then again?a. it has been highly thought of.b. it matters a lot, especially to mothers.c. it tells the life story of actress diane keaton.d. it is published in both paperback and hardcover.(2)the barbecue(bbq) has been around since the 1920s and it was very popular in the 1950s. just about everyone had one in their backyard. back then groups of friends and family got together more often. today with our busy lives, we just dont seem to find the time for the backyard barbecue. too bad!building your own backyard bbq can be a bit of a challenge. since the popular pits have not been around for over fifty years, there are not a lot of people left who know how to build one. sorry, you just cant dig a hole in the backyard and throw in wood and charcoal. those days are gone. be sure to check with the local town or city to see if you need a license to burn.there are some simple rules you should follow:be sure the location you choose for your bbq will be one youll be happy with for years to come, because you dont want to have to move it.when designing the outdoor grill, make it easy to clean. it would be a shame if you had to cut out some bricks to clean the unit or to replace a part.there are only a few books with plans for building a backyard barbecue pit. your local library may have older books that can help you. the internet is also a good source of information.remember a well designed barbecue pit can be more than a place to cook food. it can be a place to entertain and enjoy good friends, good conversation and good food in the traditional texas style!()1. today, people
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 调薪不签协议书
- 百分比协议书
- 第九课 科学思维与创新能力教学设计-2025-2026学年中职思想政治哲学与人生(第3版)人教版
- 国家保密协议书
- 传输控制协议书网际协议书
- dr真爱协议书框
- 房屋漏水维修申请书
- 孕期离婚协议书
- http协议书 上传文件
- 2024年四年级英语下册 Unit 1 Our school subjects第2课时说课稿 译林牛津版
- 2025年镇江市中考英语试题卷(含答案)
- 航海船舶因应气象预报方案
- 铝合金介绍教学课件
- 电气班组安全教育培训课件
- 《2025同上一堂思政课》观后感10篇
- SY4201.2-2019石油天然气建设工程施工质量验收规范设备安装塔类检验批表格
- 电机的工作原理课件
- 设计质量意识培训课件
- 2025年四川省高考化学试卷真题(含答案解析)
- 2025年新玩家股东招募协议书
- 食品安全知识培训会议记录范文
评论
0/150
提交评论