专题二:完形填空 (part A).doc_第1页
专题二:完形填空 (part A).doc_第2页
专题二:完形填空 (part A).doc_第3页
专题二:完形填空 (part A).doc_第4页
专题二:完形填空 (part A).doc_第5页
已阅读5页,还剩8页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

专题二:完形填空 (part A)第一讲记叙文记叙文是高考完形填空题的主打体裁。通过叙述这种方式表达作者自己对某一特定人物的情感或评价。【探究规律方法】在个案中探究 (2012湖南高考) Whats it like to have a gap between your teeth?”a girl asked me one day.Nobody had ever 36 before. My hand unconsciously rose to cover my mouth. But, as she looked at me, sincerely waiting for 37, 1 realized she was not trying to be rude. I never think about it, I truthfully replied. She nodded and turned away. I was left wondering if people 38 me and saw only gappy teeth.Later that day at home, I began to 39 my teeth again. I felt upset. I thought my life would be somehow better if my teeth were not gappy. How I wanted the perfect teeth that everyone else seemed to have!Of course, Mom 40 everything. She has lived her entire life with gappy teeth, and tried to convince me that there was nothing to 41. When I refused to listen, she told me I could get the surgery to close the gap if it was that important. Lets be 42, though, she said. If everyone got surgeries to become pretty, everyone would be exactly the same. There is beauty in differences.Her 43 made me consider my teeth seriously. The thought of losing my gap was more terrible than the reality that people were going to notice it. I realized how important it was to me. It is part of my 44 Nowadays many people do ridiculous things to realize their dream of perfection. The45 is that no one is perfect. When all potential for ugliness is removed, so is all of the potential for 46So if that girl ever asked about my teeth 47, I would truthfully answer. You know? Its really cute.36. A. faced B. guessedC. asked D. imagined37. A. an offer B. an answerC. a suggestionD. a result38. A heard of B. thought ofC. talked aboutD. looked at39. A. considerB. brushC. coverD. appreciate40. A. admittedB. noticedC. controlledD. changed41. A. worry about B. put offC. give upD. wipe out42. A. friendly B. lovelyC. honest D. helpful43. A. words B. jokesC. dreams D. acts44. A. ability B. decisionC. goal D. identity45. A. possibility B. purpose C. truth D. choice46. A. courage B. wisdom C. kindness D. beauty47. A. once B. again C. too D. instead从共性中升华【四个应试策略】1. 理清文章所用人称本文是以第一人称即从“参与者”的角度进行记叙,读者可从字里行间感受到作者的态度和情感。使用第三人称的记叙文是以 “观察者”的身份展开叙述,显得语气比较客观。2.了解文章结构形式本文按时间先后顺序安排情节和内容,其优点是条理清楚、层次分明。但是在有些记叙文作者可能会采用插叙甚至倒叙的写作手法。 3. 知晓记叙文六大要素4. 明确作者写作目的就事论事肯定不是记叙的目的,而是通过叙述阐明一个道理。【三个解题步骤】第一步 速读全文,理清主线,把握主旨第二步 逐句推敲,瞻前顾后,顺藤摸瓜1. 逐句推敲,理清联系,找出主题句2. 瞻前顾后,锁定信息词,比对选项3. 顺藤摸瓜,敲定答案第三步 通读全文,统筹兼顾,重点击破带着已选答案,迅速通读全文,着眼一个“通”字,保证语义通顺,逻辑顺畅,符合作者情感历程轨迹;否则,不通则变,重点击破,重新考虑所选选项。湖南卷完形解析36. C. 以前没人问及过上述问题.37. B. 等着我的回答38. D. 是不是人们看我的时候就看到我的缺牙呢.39. A. 回到家再次考虑我的缺牙问题. 答案B意为 “刷”, C “覆盖”, D “感激,欣赏”.40. B. 母亲自然注意到所发生的一切. 答案A意为 “承认”; C “控制”; D “改变”.41. A. 没有什么可担心. 答案B意为 “推迟”; C “放弃”. D “消灭”.42. C. 不过我们还是诚实点吧 (言下之意就是不要做手术来掩盖真实面目以到达所谓的完美).43. A. 母亲的话让我认真地考虑起我的牙齿来.44. D. 这是我特征的一部分. 答案A “能力”; B “决定”; C “目标”.45. C. 事实上没有人是完美的. 答案A “可能性”. B “目的”; D “选择”.46. D. 所有丑陋的东西都去掉的时候, 所有美好的东西也随之东流. 答案A意为 “勇气”; B “明智”; C “善良帮助”。47. B. 所以, 如果哪位女孩再问我牙齿的事情,演练命题热点Passage 1I was a 1 in college when I met Mr. Green. He was 2 and learned a lot. He was almost always 3 by the cashier who checked us into the university cafeteria. and I would run into Mr. Green during my three daily meals. 4 . as the years pass. I became 5 by him. He would stand there and shake hands with every person that came through the cafeteria. This was a 6 for me. I did not want to shake hands with him because he was shaking everyones hand. and I had sanitary(卫生方面的) concerns. When we had the swine flu outbreak at the university. I started to 7 him by going through the back door.I am out of 8 now, working fulltime and Mr. Green is still there. A few weeks ago, I found he is not on the payroll (工资表), and he comes to the cafeteria of his own free 9. He told me he enjoysthe stressfree environment and that he 10 many years ago and comes to the cafeteria to keep his mind and body active. I asked Mr. Green,” Is a college campus really less11?” He answered he enjoys seeing and communicating with the young kids who have so much potential. For so many years, it is probably his 12 smiling face that many students at the university saw in the morning. 1. A.teacher B. worker C. freshman D. professor2. A.kind B. generous C. mean D. cold3. A.standing B. eating C. sitting D. passing4. A.However B. Besides C. Therefore D. Otherwise5. A.delighted B. confused C. encouraged D. annoyed6. A.surprise B. problem C. reward D. pleasure7. A.punish B. avoid C. visit D. greet8. A.interest B. luck C. home D. college9. A.mind B. heart C. will D. sense10. A. retired B. worked C. taught D. relaxed 11. A.attractive B. fierce C. stressful D. complex12. A.first B. last C. second D. same解读:本文主要讲述了一位退休之后的老人,天天到大学校园里,为学生带去友好与微笑的同时,自己也收获了一份愉悦的心情。1.解析:选C。通读本文可知,本文作者刚进大学,是大一新生。2.解析:选A。从文中可知正是格林先生的善良感动教育了作者。3.解析:选A。从下文可知格林先生每天都站在餐厅门口和学生们一一握手。stand by“站在旁边”。4.解析:选A。根据下文可知,这里用however表示意义上的转折。5.解析:选D。根据下文中I did not want to shake hands with him可知,“我”对他逐渐有些厌烦。6.解析:选B。根据下面介绍的情况可知,格林先生的这一做法对“我”来说却成了问题。7.解析:选B。当禽流感在校园里出现时,为了躲开格林先生 ,“我”干脆就改从后门进。8.解析:选D。根据work fulltime 可知,“我”现在已经大学毕业,有了全职的工作。9.解析:选C。根据前文中的not on the payroll可知,格林先生喜欢在学校里并没有报酬,他这样做完全是出于自愿。of ones own free will出于自愿。10.解析:选A.根据上文语境及下文中comes to the cafeteria to keep his mind and body active可知格林先生是退休后无偿来咖啡馆工作以保持年轻心态。11.解析:选C。根据上下文可知“我”是在问格林先生是否觉得大学校园里真的没有压力。 12.解析:选A。“我”从来没有想到,格林先生很可能是许多学生早晨见到的第一张笑脸。 Passage 2Once a princess lost a diamond necklace and offered a reward of $50,000 for anyone who found it. One day a clerk was walking home along a polluted river. As he was walking,he saw something 1 in the river and there he saw the diamond necklace. He decided to catch it to get the money. He put his hand in the 2 river but missed it. He tried again, this time he 3 in the river and put his whole 4 in to catch the necklace. But 5, he still missed it!He came out and started walking away, feeling 6.Then again he saw the necklace, right there. This time he was 7 to get it. He plunged (纵身跳入) into the river, which was a disgusting thing as the river was polluted,and searched everywhere. But he failed again. This time he was really 8.Just then a saint (圣人) saw him and asked him what was the matter. Not wanting to share the 9 with him, he refused to tell the saint anything. But the saint could see this man was 10, so he again asked the clerk to tell him the problem. The clerk told the saint about the necklace and how he tried to catch it. The saint then told him that perhaps he should try looking 11, toward the branches of the tree on the bank of the river. The clerk did so and true enough, the necklace was there.He had been trying to catch a mere reflection (倒影) of the 12 necklace all the time.1. A.moving B. blowing C. floating D. shining2. A. distant B. dirty C. deep D. clear3. A.walked B. swam C. ran D. jumped4. A.hand B. arm C. feet D. leg5. A.nervously B. strangely C. secretly D. immediately6. A.shocked B. worried C. embarrassed D. disappointed7. A.unable B. afraid C. content D. determined8. A.delighted B. puzzled C. ashamed D. interested9. A.experiment B. feeling C. opinion D. secret10. A.troubled B. sad C. excited D. amazed11. A.outside B. downward C. upward D. inside12. A.first B. next C. real D. wrong语篇解读:某人在河边走路时发现了钻石项链在河水中,可他就是摸不到。正当他困惑时,一个圣人给他指点迷津,让他顺利地找到了项链。有的时候我们需要转换思维。1.解析:选D。他误以为钻石在水中闪闪发光。2.解析:选B。上文中提到河水已严重污染,故而很脏。3.解析:选A。要找到钻石须得在河中摸索前行,据此可排除B,C,D。4.解析:选B。开始时只是用手去捞,第二次就把整个手臂都伸进污水中搜索。5.解析:选B。从后文he still missed it可知他明明看到了项链可还是找不到,这事实在是令人感到奇怪。6.解析:选D。此时他应该感到很失望。7.解析:选D。从后文的He plunged into the river可推知他下定决心要捞到那条项链。 8.解析:选B。三次都没有拿到项链,他应该觉得很困惑。9.解析:选D。通过逻辑推理可以看出,他拒绝告诉真相的原因是不想告诉他项链的事情,因为他想一个人拿到那笔赏金。10.解析:选A。见14题解析。11.解析:选C。根据空后的toward the branches of the tree以及文章最后一句的介绍可知,圣人建议他向上看,看岸边树上的枝干,而不要总盯着河面。12.解析:选C。从前文the necklace was there可知项链挂在树枝上,因此他以前看到的是真实项链在水中的倒影。 Passage 3The little boy turned to the old woman, Granny, are you sure I dont have enough money? She nodded. The little boy was still 1 the doll (洋娃娃) in his hand.I walked toward him, 2 who he wished to give this doll to. “Sister. She was sure that Santa Claus would bring a doll to her.” I told him that maybe Santa Claus would do so. But he replied to me sadly. “No, Santa Claus(圣诞老人) cant bring it to her 3 she is now. My sister has gone to be with God. Daddy says that Mommy is going to see God very soon too. I thought she could help me. The little boy 4 at me, “I told Daddy to tell Mommy not to go yet. I 5 she didnt have to leave me, but Daddy says that she has to go to be with my little sister.” Then he looked again at the doll with sad eyes.I quickly 6 for my wallet. “Lets check again, just in case you do have enough money!” “OK. I hope I do.” I added some of my money to his secretly and we started to count it. There was enough for the doll and 7 some spare money. “Thank you God for giving me enough money!” He looked at me and 8, “I wanted to have enough money to buy a white rose for my Mommy, but I didnt dare to ask God for too much. He gave me enough to buy the doll and a white rose. My mommy loves white roses.” 9 I remembered a local newspaper article two days ago, mentioning a drunk man in a truck hit a car 10 by a young woman and a little girl. The little girl died right away and the mother was 11 in a critical state. Two days 12 this encounter (偶然相遇) with the little boy, I read in the newspaper that the young woman had passed away. 1. A. raising B. holding C. hiding D. Tearing2. A. considering B. understanding C. watching D. Asking3. A. where B. whatC. who D. When4. A. looked downB. looked onC. looked into D. looked up5. A. thinkB. wish C. imagine D. Find6. A. reached B. lookedC. searched D. Charged7. A. stillB. yet C. also D. Even8. A. nodded B. added C. laughed D. Showed9. A. Now B. ThereforeC. However D. Then10. A. occupied B. controlled C. driven D. owned11. A. knocked B. treatedC. left D. Kept12. A. after B. sinceC. until D. before语篇解读:1.解析:选B。小男孩没钱买洋娃娃,但依然紧紧将它握在手中,不忍放弃,故选B. 2.解析:选D。我朝他走过去,下一个动作是关心地询问他想将礼物送给谁。3.解析:选A。Where引导地点状语从句,表地点。此句表示圣诞老人也不能将礼物送到她所在的地方。4.解析:选D。根据逻辑,小男孩抬头向上看,根据语法结构,只有look up后应接to。 5.解析:选B。只有wish后接虚拟语气。此时表示男孩内心的美好愿望。6.解析:选A。reach for:伸手去拿。7.解析:选D。 Even此处表递进。除了买洋娃娃之外,甚至还有钱买白玫瑰。8.解析:选B。小男孩看了看我又补充说道。9.解析:选D。Then表顺承关系:在那之后。10.解析:选A。只有 occupied 才可同时承接a young woman and a little girl两个主语。11.解析:选C. leave sb.adj. leave后接复合宾语表示女孩去世后留下母亲处于危险状态。12.解析:选A。在那起事件之后两天。第二讲夹叙夹议文夹叙夹议的文章是高考完形填空题中最有难度的,也是最热点的一类体裁。所选文章语言地道、离意深刻、可读性强。【探究规律方法】在个案中探究(2011湖南高考) People in communities have slowly been pushed apart through the years, mostly becausepeople simply arent taking the time to say a simple “ hello. ” After considering this phenomenon, I decided I was going to 36 the way I was doing things.My 37 came one morning when I was in the community library. I passed by a girl who 38 her books out of her locker. Thinking like most that someone else would help her pick them up, I continued my way. However, when I had to 39 because I stupidly forgot my book, I noticed she had just finished packing them up by herself. No one had stopped to 40 her. “OK,” I thought to myself, “this is where I should have changed.”My best opportunity came a few days later when I saw a man 41 by himself waiting for the library to open, so I sat down next to him and began a 42 . It was difficult to get started, and even when I had to say goodbye, almost every 43 from my new friend had a tone (语气) of doubt in it. And who could blame him?People arent used to making an 44 chat with a stranger. But a change, no matter how 45 it is needed, doesnt just happen. It takes people like us to make it possible. I 46 you to take a small step out of your comfort zone and try to make someones day a little brighter. Together, we can really make society come 47 as a whole.36. A. change. B explain C. learn D. show37. A. trouble B. doubt C. wish D. opportunity38. A. took B. dropped C. got D. pulled 39. A. come out B. stand by C. go back D. turn up 40. A. please B. greet C. help D. praise 41. A. sitting B. walking C. riding D. running 42. A. discussing B. lesson C. report D. conversation 43. A. joke B. response C. cry D. story 44. A. unchangeable B. unprepared C. unforgettable D. unfinished 45. A. desperately B. frequently C. simply D. widely 46. A. allow B. warm C. order D. advise 47. A. later B. straighter C. closer D. slower从共性中升华【三个应试策略】1.明确文章的组织方式夹叙夹议类完形填空题一般有以下三种结构:(1)事例观点本文结构即为这种类型,文章先叙述作者偶尔注意到一位老人在停车场中擦洗汽车,然后针对这件事情发表自己对生活的看法,并揭示生活的真理。(2)观点事例先提出一种观点或看法,然后围绕这一观点或看法用具体的事例来说明,一般是一个事例,有时也会用几个事例从不同的侧面加以说明。(3)观点事例观点提出一种观点或看法,然后用事例说明,最后再进一步阐述或总结自己的观点。2.体会叙述和议论的联系夹叙夹议中叙与议是一个有机的整体,叙是议的基础,而议是叙的升华。在读这类文章时,掌握议论部分的内容是关键,因为叙述是为作者的议论而服务的。所以只有把故事和哲理联系起来,再结合人物心理和行为的描述,全面把握文章才能正确解题。3.重视语境的作用叙述与议论的结合,使得此类文章常会出现事件与观点的变换,从而突出了对语境的依赖。这就要在理解上下文的基础上,通过语境,辨析词语,找到正确答案。【三个解题步骤】第一步 通读全文,了解大意,把握文章结构首先跳过空格处快速通读全文,了解其主旨和情节脉络,把握文章的结构特点,确定解题思路。本文的文章大意:作者俯视停车场时注意到一位老人的举动和他对生活的态度,从而引发了作者对人生的感慨。第二步 综合考虑,根据叙事所用语言和心理描写的关键词逐项填空,推敲难题题目全部做完后,应根据所选答案再一次通读全文,核查答案,看全文意思是否完整,用词是否达意,上下文是否连贯,有无前后矛盾的逻辑错误。如发现错误,应及时纠正。(2011湖南卷)解析答案人与人之间的关系越来越冷漠。作者从自身的经历出发,呼吁大家都从自身做起,首先迈出与他人交流的第一步,这样,我们的社会才会融为一个整体。36.【答案】A 句意:我决定要改变我做事的方式。作者在思考了社区内人与人之间距离逐渐疏远这一现象后,决定改变之前的行为。change改变;explain解释;learn学习;show展示。37.【答案】D 句意:一天早上,当我在社区图书馆的时候,我的机会来了。trouble麻烦;doubt怀疑;wish愿望;opportunity机会。38.【答案】B 句意:我从一个女孩旁边经过,她的书从抽屉里掉了出来。take取;drop掉落;get得到;pull拉。由下句中help her pick them up可知此处用drop。39.【答案】C 此处指“我忘记带书了”,所以“回去取”。 作者后来发现没人帮助小女孩,说明作者必定重新返回原来的地方。come out出来;stand by站在一边,支持;go back回去;turn up出现。40.【答案】C 句意:没有人停下来帮助她。please请;greet欢迎:help帮助;praise表扬。前文someone else和后文的no one对应,所以动作也应该对应,所以选help。41. 【答案】A 句意:几天以后,我最好的机会来了。我看见一位男士独自坐在那儿等待图书馆开门sitting坐;walking走;riding骑;running跑。由下句中的I sat down next to him可知此处表示“坐在那儿“。42.【答案】D 句意:我坐在他旁边并开始同他谈话。discussion谈论lesson功课;report报道;conversation谈话。第44题后面一个词chat即为本题答案,因此选chat的同义词conversion。43.【答案】B 句意:几乎我的新朋友的每一次应答都带着怀疑的语气。joke玩笑;response应答;cry哭泣;story故事。由上句“我开始了谈话交流”可知此处表示“朋友的应答”。44.【答案】B 句意:人们不习惯于跟陌生人开始毫无准备的聊天。unchangeable不可改变的;unprepared没有准备的;unforgettable难忘的;unfinished未完成的。与陌生人的聊天当然是没有准备的。45.【答案】A 句意:不管有多么需要,改变也不会自然发生。desperately极度地,极严重地;frequently频繁地;simply仅仅;widely广泛地。46.【答案】D 句意:我建议大家迈出一小步- allow允许;warn警告order命令;advise建议。作者从自身的经历呼吁大家。47.【答案】C 句意:团结起来我们才能真正使社会更加团结为一个整体。对应第一段的apart,此处应选择相对应的反义词,closer。later以后;straighter较直的;closer更近的;slower较慢的。演练命题热点2012江西高考(改编) On holidays, Mother usually 1 me to sleep in. And I would certainly take full advantage of it. On this particular morning, 2, I felt like getting up early.I stood by my window overlooking the 3, having nothing better to do. As I watched several people go by, get into their cars and drive off, I 4 an old man on a bicycle with a bucket on its 5 and a basket of rags and bottles on its back carriage. He moved from one car to another, washing and cleaning them. Several thoughts 6 my mind as I watched him work. He wasnt well dressed. He had on 7 clothes. The bicycle he rode was not by any means the kind modern 8 would want to be seen riding on. But he seemed 9 with life. There he was, working hard at his small business happily. There was a noticeable touch of 10 in the way he did things :clean the windscreen (挡风玻璃)and then stand back to admire it. It was a 11 to learn, I felt. At no age need one have to beg for a living if one has good health and is willing to work hard. For a while I felt 12 of myself. Young as I am just sixteen, and there was this old man who must have been usefully engaged perhaps before the sun appeared above the horizon.1. A.forces B. allows C. causes D. forbids2. A.otherwise B. therefore C. however D. besides3. A.parking lot B. bus stop C. school D. market4. A.noticed B. recognized C. called D. assisted5. A.back B. handle C. wheel D. seat6. A.crossed B. slipped C. disturbed D. inspired7. A.attractive B. shiny C. simple D. expensive8. A.repairmen B. businessmen C. drivers D. cyclists9. A.busy B. content C. careful D. bored10. A.worry B. respect C. sympathy D. pride11. A.lesson B. subject C. skill D. Fact12. A.tired B. doubtful C. fearful D. ashamed【

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论