




已阅读5页,还剩9页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
08年12月大学英语四级考试模拟试题答案Key to Model Test NinePart Writing审题及布局。此写作题是一篇提纲式作文。在布局上,按照提纲的要求展开写作即可。第一段指出地震发生的时间、地点和灾情;第二段讲述全国人民对四川的捐助情况;第三段说明自己作为学生能为灾区做些什么。语言。作为一篇记叙文,语言表达要准确生动,句式要多样,词汇要丰富,这样可以增添文采。Hand in Hand We StandOn May 12, 2008, an 8.0-magnitude earthquake struck Sichuan. Thousands of people lost their lives and even more people were left homeless. But, hand in hand, the Chinese people faced this disaster with compassion and courage.People across China offered to make donations energetically. Relief materials and funds were continuously pouring into quake hit areas. Whats more, several rescue teams and medical professionals, at home and abroad, was sent to the earthquake stricken areas to search and rescue the survivals. As far as we students are concerned, we should provide our helping hands for the earthquake stricken compatriots. We can donate our spare money to the suffering people who are in urgent need of food and medicine. Blood donation is also of vital significance for those injured people. Students who are equipped with professional skills can volunteer to the earthquake stricken areas to rescue more lives. Besides, our spirit support and sincere prayers can help the broken hearts overcome the temporary disaster.第一段开门见山,指出地震发生的时间和地点。其中,hand in hand “手挽手”、face this disaster with compassion and courage“用热情和勇气面对灾难”属于高分表达,为文章增色不少。第二段直接说明全国人民对灾区的捐助情况。Whats more的使用使文章层次分明,结构清晰。make donations“捐赠”、pour into“涌入”这些都是高分表达。第三段阐述自己作为学生能为灾区做点什么。Besides进一步说明,支持不光包括物质方面,还包括精神方面。As far as one is concerned是表达自己观点时的常用句型;in urgent need of “急切需要”;be equipped with“具备”均为高分表达。Part Reading Comprehension (Skimming and Scanning)本文主要介绍了飞机的相关知识,包括飞机内部的一些重要仪器及它们的功能,飞机的制造和发展,指出了现代飞机与早期飞机的不同之处及相关问题;介绍了飞机场的规模和功用,飞机跑道、机场控制塔、机场大楼等的工作原理及作用等。1. N)。精析本文介绍了飞机、飞机场等有关设施的特点,并没有介绍飞机的发展史。2. NG)。定位由题干关键词an automatic pilot定位到第1个标题下的第二段第一句话。精析原文指出自动驾驶仪无需驾驶员按任何按钮便可驾驶飞机,甚至可以自动起飞和降落。但并未提及它驾驶飞机比驾驶员强。3. Y)。定位由题干关键词the radio equipment定位到第1个小标题下第二段末句,“The radio equipment allowsto receive navigation signals.”精析该句意为“无线设备使驾驶员能够与地面控制人员谈话,接收导航信号”,是题干的同义转述。4. Y)。定位由题干关键词solid定位到第2个标题下首段首句Early airplanes were made of wood frames covered by fabric and held in shape by wire.精析该句意为“早期的飞机是由铁丝固定,织物包裹的木结构制成的”,这显然不如现代飞机坚固。5. N)。定位由题干关键词Grapevine和Texas定位到第3个小标题下第三段首句One of the largestof Dallas and Fort Worth.精析由该句可知Grapevine,Texas是世界最大的机场之一的所在地。而世界上最繁忙的机场是位于本段倒数第二句的“OHare International Airport, in Chicago”。6. Y)。定位由题干关键词runways定位到第四个小标题下第三段首句。精析第三段首句提到Heavily loaded passenger jets need long runways to gather enough speed to leave the ground,可知跑道必须足够长。另外首段也提到现代飞机越来越重,也要求跑道足够坚固。7. N)。定位由题干关键词Precision Approach Radar (PAR)定位到第5个小标题下第二段。精析由该段可知Precision Approach Radar (PAR)是用于引导向机场靠近的飞机的系统,而用于引导远离机场的飞机的系统是Ground Control Approach (GCA)。8. electronic “microwave” landing systems (MLS)定位由题干关键词control towers定位到第5个小标题末段末句。精析末段末句提到“电子微波着陆系统可以使飞机自动着陆”,由此可知答案。9. customs and passport control定位由题意可定位到最后一个小标题下首段第六句。精析从定位句可知从外国过来的乘客需要通过海关和护照检测。10. a special signal定位由题干关键词detector定位到全文末段倒数第三句。精析从定位句可知如果有人携带金属物品,检测器就会发出特殊信号。Part Listening ComprehensionSection A11. M: Gordon needs to find another place to live. The apartment he rents now has been sold to a new owner. W: Hed better start looking right away. When all the students come back in a few weeks, he wont find any near the campus. Q: What does the woman suggest Gordon do?A)。从选项可以猜测本题是对行为的考查,考查某人应该做某事,因此听录音时要侧重建议性的句型信息。男士说Gordon needs to find another place to live,可知此人想找房子,接着女士说Hed better start looking right away。had better do sth.是建议句型的提示信息,后面的内容即是答案所在。12. W: Judy earned a lot of money over the summer as an advisor for that agency.M: I dont doubt it. What surprises me is that she is still working there, now that classes have started again.Q: What does the man say about Judy?B)。由选项预测本题考查男士的观点,听录音时应着重理解男士的话。从女士话中的earn money,over the summer可知对话涉及学校兼职工作,男士的回答中出现了What surprises me is that,这是明显的提示信息,其后即是答案所在。13. M: There is an article here in this magazine that might interest you. Its about buying running shoes.W: If its not chemistry and its not on the final exam, I can read it now.Q: What is the woman probably doing now?B)。由选项预测本题考查正在发生的动作。对话中男士在向女士推荐一篇文章,解题关键在于理解女士答话中的if条件句,“如果不是因为化学和期末考试,我现在就能读了”。那么真实情况也就是“我在准备考试,没时间读文章”。14. W: Please turn down the television. I cant hear anything my friend is saying on the phone.M: Hurry up and finish your call. I dont like standing so close. The light hurts my eyes.Q: Why is the woman upset?C)。由选项预测本题是对原因提问,并且是针对女士,听录音时应着重体会因果关系。对话中女士要求关闭电视,并直接说明了理由,cant hear anything on the phone,与C)相符。至于男士的要求及其理由是本题的干扰项,注意辨别。15. W: I was quite surprised when I heard William play the violin. From the way he talked I thought he was just starting his lessons.M: Oh, thats the way he always talks.Q: What do we learn about William from this conversation?C)。由选项预测本题是对William的行为进行判断。听力考试中考生不仅要辨别细节和事实,还要具备根据内涵、语气等进行推断的能力。本题女士话中的surprised暗示William的violin表现出人意料,但从From the wayhis lessons可推出他说话谦虚,让女士原以为他刚开始学习violin。16. W: Its really a big problem to teach our children how to behave. When I get angry, I say things I dont mean. M: If you want your kids to be polite, youll have to be polite to them. Q: What conclusion can be drawn from this conversation?A)。由选项预测本题是对孩子的行为进行判断。从女士话中的children,teach,behave可知对话是在讨论孩子教育问题。本题关键在于理解男士的回答,“如果你希望孩子们有礼貌,你就必须对他们有礼貌”,强调父母的榜样力量,由此可归纳出Children learn by example的结论。17. M: Good morning, Id like to speak to Mr. Jones, please. This is Tim Kunts at the Oak Street computer center.W: Mr. Kunts, my husband isnt at home. I can give you his business phone if youd like to call him at work, though.Q: Where is Mr. Kunts now?C)。由选项预测本题是对地点提问,听录音时应着重听表示地点的词。从男士话中Id like to speak to可知他在打电话找Mr. Jones,而接电话的是女士,从她答话中的not at home,business phone以及call him at work可以推断出答案是at company。18. W: I have eaten in so many restaurants during the past week that the thought of eating out again makes me sick.M: I feel the same way, but there is no way to get out of this dinner appointment.Q: What does the man mean?D)。由选项预测本题考查男士在restaurant或eat out上的观点或行为。从女士话中的so many restaurants以及make me sick可知女士反感eat out,男士则回应feel the same way表明他同意女士的观点。故答案为D)。A)为干扰项,男士答话中的no wayappointment 表示他们无法拒绝。Now youll hear two long conversations.Conversation OneM: And where do you recommend I shall stay?(19) Whats the Holiday Inn like?W: Its nice there. Its in the city centre and has all the usual business facilities youll need. The service is first class.M: Oh, good. So Ill get a room there. Now, whats the best way to get into the hotel from the airport? Should I take a taxi?W: Well, (20)you can, but you dont have to. The subway system is very convenient.M: Mmm, Can you tell me something about the business hours? I mean, what time are the banks open?W: The banks? They open at half past eight and close at four thirty.M: I see. And are they open on Saturday too?W: Im afraid not. And Id better warn you, the shops close early on Saturday. During the week theyre open until half past six, but on Saturdays they close at four.M: At four! Right. Now, whats the weather like at this time of year?W: Well, its (21)usually warm. But sometimes it turns very cold and wet. So dont forget to take what you may need with you. By the way, when are you going on this trip?M: Oh, (22)not until the middle of the month. The fifteenth, I think. Anything else you want to advise me?W: No, nothing I can see. Its a nice country, peaceful and calm, and people are friendly. Im sure youll enjoy your stay there.19. What are the two speakers talking about?A)。由选项预测本题是主旨题。对话谈到了住处Holiday Inn(假日酒店),交通工具taxi和subway,bank和shop的营业时间以及weather,可见是在安排旅行。20. Why is it not necessary for the man to take a taxi to the hotel?C)。由选项可知本题是对原因提问,男士的问句Should I take a taxi?是本题的提示信号,下面女士的回答:you can, but you dont have to否定了对方的想法,并直接说明了原因The subway system is very convenient,故答案为C)。21. Whats the weather like at this season?A)。由选项可知本题是对天气提问。Whats the weather like?是本题的提示信息,下面听到的usually warm,but sometimes it turns very cold and wet 即为本题答案。 22. When will the man go on the trip?C)。由选项预测本题是对时间提问,听录音时要注意表示时间的词。本题也有提示问句:When are you going on this trip? 其后的回答:not until the middle of the month. The fifteenth, I think.锁定了答案为C)。Conversation TwoW: Bill, is that really you? I havent seen you for months.M: Hello, Christina. Yes, it has been a long time. Good to see you. How have you been?W: Ive been okay. Ive just been so busy with school. We really should get together and catch up. How about joining me for dinner tonight?M: (23) Id love to, but Im taking off for Miami at 8:00 tonight if everything goes well. Im going home because my brother is getting married on Saturday morning.W: Thats great. Congratulations! I hope that you have a nice time at home. Youll just have to take a rain check on that dinner invitation.M: Well, what are you doing now? Maybe we can go to the coffee shop and chat for a while. There is an attractive, little place I know of down the street.W: (24) I really wish I could, but Im on my way to the tennis courts.M: Tennis courts? I didnt know you could play tennis.W: It sounds like that, but actually I cant. (24) Im taking lessons so I can learn. My roommate is on the tennis team and shes gotten me interested in the sport. Do you know how to play?M: A little, but I havent played for years. I really like the game, though. (25) When I come back from my trip, I think Ill join you in taking lessons.W: Its a deal. Just give me a call when you get back.M: You got it.23. What will the man do tonight?A)。由选项可知本题是对男士将要发生的动作进行判断。寒暄后,女士提出dinner tonight,男士回答Id love to,but委婉拒绝了邀请。But提示后面为原因,Im taking off for Miami,后又补充说是going home,故答案为A)。其后的rain check是“延期”的意思。24. Why cant the woman join the man for coffee?C)。由选项预测本题是对原因提问。由上题可知男士无法与女士共进晚餐,因而提出了go to the coffee shop and chat for a while的建议,女士回答:I really wish I could, but同样委婉拒绝了邀请,并提示后面的原因,即Im on my way to the tennis courts. Im taking lessons.与C) 相符。25. Which of the following did the man agree to do?D)。由选项可知本题同样是对男士的行为进行判断。抓住关键句Ill join you in taking lessons.即可推断出答案为D)。Section BPassage OneIf youre confused about how much water you really need, Im not surprised. (26)Conflicting advice in recent headlines appears against the old “8 a day” advice we all grew up with. Is it necessary to swallow down eight glasses of water daily, or is this recommendation exaggerated and out of date? Weve heard for years that eight glasses of water daily is the minimum necessary to keep healthy. Your weight loss and health depend on it. Drink the minimum and see clearer skin, better sleep, and improved vision. Were warned of the danger of water shortage in our body without at least eight glasses. But, (27)the tide has turned away from liquid requirement toward examining your daily diet, including what you eat, as well as what you drink. The answer is you need what you need! If its summer, you need more. If youre exercising, you need more. If youre a “normal person who sits a lot, who is not sweating, and not exercising more than 15-20 minutes daily, Dr. Heinz Valtin of Dartmouth Medical School says you need no more than four glasses of water daily. Most drinks can be counted as part of your daily fluid consumption. Although the World Health Organization recommends that everyone drink a minimum of two liters of water daily, or about eight cups, (28)the old “8 a day” rule is based on studies performed on people under extraordinary circumstances, including soldiers at high altitude and hospitalized patients. What you and I need is different. 26. What is the traditional opinion concerning water drinking?C)。预读选项可知,本题与饮水习惯有关。考题考查的是traditional opinion。遵循短文听力听首尾句的原则,在文章第一句提出问题后,第二句接着就说到Conflicting advice in recent headlines appears against the old “8 a day” advice we all grew up with,符合题目中traditional opinion的要求,C)为答案。27. According to the passage, what is the more proper way of drinking water?B)。分析选项可知,本题与饮水的根据有关。文章开始先分析了传统的每天8杯水的观点,接着用一个but进行转折,提出新的观点。由于在短文理解中but、however、only、just等后面往往是出考题之处,可知本题的考点即在此处:“But, the tide has turned awaythe answer is you need what you need!”。28. Why does the author believe that the “8aday” rule doesnt apply to all people?C)。本题的考点在文章结尾,分析选项可知,本题考查制定“8aday” rule的原因。本题中需要注意的是although引导的让步状语从句,事实上,主句前隐含了转折的意味,与but、however等一样,这是一个暗含的出题点。The old “8aday” rule is based on studies performed on people under extraordinary circumstances,遵循“听到即是解”的原则,C)为答案。Passage TwoWeddings in the United States vary as much as the people do. There are church weddings; there are weddings on mountain tops with guests barefooted; and there have been weddings underwater on the ocean floor. But (29)many weddings, no matter where they are performed, include certain traditional customs. Before a couple is married, they become engaged. And then invitations are sent to those who live nearby, their close friends and their relatives who live far away. When everything is ready, then comes the most exciting moment. The wedding itself usually lasts between 20 and 40 minutes. The guests enter the church first while the wedding music is played. The bride carrying flowers enters last with her father who will “give her away”. The bridegroom enters the church from a side door. (30)Then the couple will exchange their solemn promises to each other. It is traditional to use the words “To have and to hold from this day forward, for better, for worse, for richer, for poorer, in sickness and in health, to love and to care, till death do us part”. Following this, the couple exchange rings. Wearing the wedding ring on the fourth finger of the left hand is an old custom. After the ceremony there is often a party, called a “reception” which gives the wedding guests an opportunity to congratulate the newlywedded couple. After all the procedures, (31)the couple runs to the car under a shower of rice thrown by the wedding guests. And then the couple just go on their honeymoon.29. What is in common for those weddings held in different locations?A)。通过预读选项可知,本题与婚礼习俗有关。文章一开头就列举了各种不同的婚礼方式,然后用but进行转折,many weddings, no matter where they are performed, include certain traditional customs,but后面的内容即是本题的答案。本题中的B)具有干扰性,主要考查考生对读音相近的两个单词customs和costumes的辨析。30. What will the new couple do after all the guests enter the church?C)。分析选项可知,本题与婚礼的一个环节有关,因此听录音时一定要对婚礼进行的过程仔细辨听,最好做些记录。听音后可知,婚礼仪式的程序是:宾客入场、新娘入场、新郎入场、交换誓言、交换戒指和举行宴会。其中Then the couple will exchange their solemn promises to each other是本题的考查内容。31. What is the custom before the couple goes on a honeymoon?D)。预读选项可知,本题与婚礼结束后的习俗有关。考点在文章的结尾:the couple run to the car under a shower of rice thrown by the wedding guests. And then the couple just go on their honeymoon.Passage ThreeThe computer virus is an outcome of the computer overgrowth in the 1980s. (32)The cause of the term “computer virus” is the likeness between the biological virus and the evil program infected with computers. The origin of this term came from an American science fiction “The Adolescence of P-1” written by Thomas J. Ryan, published in 1977. Human viruses invade a living cell and turn it into a factory for manufacturing viruses. However, (33)computer viruses are small programs. They expand by attaching a copy of themselves to another program. Once attached to the host program, the viruses then look for other programs to “infect”. In this way, the virus can spread quickly throughout a hard disk or an entire organization when it infects a LAN or a multiuser system. The timing of the attack can be linked to a number of situations, including a certain time or date, the presence of a particular file, the security level of the user, and the number of times a file is used. Likewise, the mode of attack varies. (34)So called “benign” or the harmless viruses might simply display a message, like the one that infected IBMs main computer system last Christmas with a seasons greeting. (35)Malignant or the harmful viruses are designed to damage the system. The attack is to wipe out data, to delete files, or to format the hard disk.32. How did the name of “computer virus” come into being?A)。通过预读选项可知,本题与电脑病毒有关。应遵循短文听力听首尾的原则,文章一开始就明确了说明对象是computer virus。本题考查该名称的由来,但文中是以原因的形式出现的:The cause of the term “computer virus” is the likeness between the biological virus and the evil program infected with computers,A)的说法正是该定义的简短描述。其中,resemble是“与相似的”意思,而文中的说法是the likeness betweenand,二者是一致的。33. What is the way that the computer viruses infect the computer systems?B)。分析选项可知,本题考查电脑病毒的工作方式。由于其特殊性,可遵循“听到即是解”的原则解题。文章先介绍了人类病毒的工作方式,然后用一个however引出了本题的答案:computer viruses are small programs. They expand by attaching a copy of themselves to another program。34. What is a “benign” virus? D)。预读选项可知,本题与一种电脑病毒有关。题目中的benign是关键词,由此可以很容易定位到:So called “benign” or the harmless viruses might simply display a message,可见本题的答案是以同位语的形式出现的,所谓“良性”病毒就是D)所说的不会造成危害的病毒。35. What can a “malignant” virus do to your computer?B)。预读选项可知,本题仍然与一种电脑病毒有关。由于上一道题目考查了“良性”病毒,根据常识可以推断本题定然会考查与之相对应的“恶性”病毒的危害。听录音时的关键词是malignant,由此可以很容易定位到:Malignant or the harmful viruses are designed to damage the system,这正是B)的同义表达。Section C36. outline点拨空格前是and,and前后成分相同,所以空格处为动词原形。根据句意推测:宇宙未来可以预测,但这并不意味着单单坐着就肯定能够概括宇宙未来的发展过程。37. certainty点拨空格前是anything like,后面应该为名词。由36题的分析,可以推出这里表示“一定,肯定”的意思。38. exactly点拨空格前是动词know,后面是宾语,可见中间缺一副词来修饰know。根据前后文可以推测:我们不清楚宇宙的构成,但却十分清楚我们的知识领域缺乏什么信息。39. idea点拨空格前是a good,可见空格处为名词。根据38题分析,接下来的句意应该是:我们也清楚地知道如何得到这些信息。40. imagine点拨空格前是不定式to,可见空格处为动词原形。根据句意推测:我们考虑目前形势的最佳方式就是假想一辆进站的火车。41. determined点拨空格前是is completely,可知空格处为动词的过去分词。根据句意,火车进站前所有的开关都设定好了,我们可以推测:它前进的路就完全确定了。42. possible点拨空格前是some,后为futures,可以确定空格处是一形容词。前后句连起来的意思为:如果能看清开关的设置,就可以肯定有些未来是不能实现的,而其余的能够实现。43. switches点拨空格前是the unseen,可见空格为名词。前面的句子交代了有些开关是可见的,有些是不可见的,所以这里应该是不可见的开关switches。44. We know the t
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 视频内容制作合同范本及版权条款说明
- 公司绩效管理流程与薪酬激励方案
- 建筑工程施工进度计划与成本控制方案
- 电线电缆故障排查方案
- 电子厂防静电地板安装方案
- 测试用例设计中的最佳实践指南
- 酒店餐饮市场竞争分析预案
- 语言教学资源整合与推广制度规划方案
- 零售企业人才培养方案
- 餐饮行业发展规程
- 广东省惠州市联考2024-2025学年上学期12月教学质量阶段性诊断八年级数学试卷(无答案)
- 工程结算协议书
- 砖砌围墙施工方案
- 2024-2030年中国痘痘贴行业营销动态及消费需求预测研究报告
- 《人工智能导论》(第2版)高职全套教学课件
- (高清版)AQ 1075-2009 煤矿低浓度瓦斯往复式内燃机驱动的交流发电机组通 用技术条件
- 疑问句(课件)六年下册英语人教PEP版
- 视力残疾康复服务规范
- HG T 3690-2022 工业用钢骨架聚乙烯塑料复合管
- 医院医保科绩效考核标准
- 《直播营销与运营》PPT商品选择与规划
评论
0/150
提交评论