




免费预览已结束,剩余4页可下载查看
下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
课时练(二)阅读理解提速练(练速度)(限时:35分钟).阅读理解a(2016海口高三第一次模拟)raised in a motherless home, my father was extremely tightfisted towards us children. his attitude didnt soften as i grew into adulthood and went to college. i had to ride the bus whenever i came home. though the bus stopped about two miles from home, dad never met me, even in severe weather. if i grumbled,_hed say in his loudest fathervoice,“thats what your legs are for!”the walk didnt bother me as much as the fear of walking alone along the highway and country roads. i also felt less than valued that my father didnt seem concerned about my safety. but that feeling was canceled one spring evening.it had been a particularly difficult week at college after long hours in labs. i longed for home. when the bus reached the stop, i stepped off and dragged my suitcase to begin the long journey home.a row of hedges (树篱) edged the driveway that climbed the hill to our house. once i had turned off the highway to start the last lap of my journey, i always had a sense of relief to see the hedges because it meant that i was almost home. on that particular evening, the hedges had just come into view when i saw something gray moving along the top of the hedges, moving toward the house. upon closer observation, i realized it was the top of my fathers head. then i knew, each time id come home, he had stood behind the hedges, watching, until he knew i had arrived safely. i swallowed hard against the tears. he did care, after all.on later visits, that spot of gray became my watchtower. i could hardly wait until i was close enough to watch for its secret movement above the greenery. upon reaching home, i would find my father sitting innocently in his chair.“so, my son, its you!” hed say, his face lengthening into pretended surprise.i replied,“yes, dad, its me. im home.”语篇解读:本文是一篇记叙文。主要讲述了父亲从小对作者严格要求,从来不曾到车站接过他。但是,在一个春天的晚上,作者偶然发现父亲在默默地关心着他。1what does the underlined word “grumbled” in paragraph 1 probably mean?aaccepted happily.bexplained clearly.cagreed willingly. dspoke unhappily.解析:选d词义猜测题。根据第一段中的“though the bus stopped .even in severe weather.”以及本段最后一句父亲的话“thats what your legs are for!”可知,作者是在抱怨,因此选择d。2the authors father watched behind the hedges because _.ahe was concerned about his sons safetybhe wanted to help his son build up courageche didnt want to meet his son at the doorwaydhe didnt think his son was old enough to walk alone解析:选a推理判断题。根据第四段中的“until he knew i had arrived safely”以及“he did care, after all.”可推知,父亲是很在意作者的安全的。3which of the following can be the best title for the text?amy fathers secretbmy college lifecmy terrible journey homedriding the bus alone解析:选a标题归纳题。通读全文可知,父亲以独特的不表露出来的爱陪伴着作者的成长,最后作者发现了父亲的这个秘密,并体会到了父亲的关爱。因此a项“父亲的秘密”最切合文章的主题。b(2016呼和浩特市第一次调研)it is not so long ago that the extended family lived under the same roof. children grew up knowing their cousins, aunts and uncles, grandparents, and other relatives. these children felt connected.in these nottoolongago times people were connected to their food. most people grew their own vegetables and fruit. many families had a house cow for milk, cheese, butter and cream. most families also had meat animals. when visitors came unexpectedly, dad would be sent out back to kill the chicken for dinner. everyone was involved in cooking and mealtimes were a social event. when the meal ended, most of the family were involved in cleaning up and washing up. how different is the situation today?the fast life is all around us fast food, fast cars, fast conversations, fast families, fast holidays. our fast paced life has weakened these connections. we have been fooled into thinking we need to, or even must, be fast and have what the “fast life” gives us. stress is leading to many new health problems.the solution is the slow movement. it aims to deal with the problem of “time poverty” through making connections. it supports a growing cultural shift towards slowing down. it has spread to more than sixty countries and become a worldwide movement.the slow movement tells us that we need to slow down and connect with our life. we need connection to people ourselves, our family, our community, our friends to food, to places (where we live), and to life. by being part of the slow movement, many people have known how they lost connection to most aspects of their life and to the natural world and rhythms around them. and more importantly, they have reconnected they have lived a new connected lifestyle.语篇解读:本文是一篇说明文。作者首先描述了昔日大家生活在同一屋檐下,彼此联系、舒服惬意的生活,然后与如今的快节奏生活进行对比,阐述了快节奏对人们的危害,并介绍了slow movement 的目的和内容。4if we are connected to our food, we_.aeat each meal slowlybbuy our food by ourselvescenjoy our mealtimes with other family membersdprepare and cook our food by ourselves解析:选d细节理解题。根据第二段第五句和第六句可知,我们与食物的联系来自于我们自己准备和制作食物。故选d。5according to the text, which group of the following words can be used to describe todays life?ahealthy, busy, disconnected.brich, disconnected, comfortable.cfast, busy, stressful.dconvenient, relaxing, fast.解析:选c细节理解题。根据文章第三段对 fast life 的介绍中提到的高频词汇“fast”“fast paced life”“stress”及“health problems”等可知,现代生活的特点是快速、忙碌、压力大。故选c。6according to the author, many people have_.agot used to fast lifebhad unwise opinions about fast lifechad diseases caused by fast fooddbenefited from fast life解析:选b细节理解题。根据文章第三段第三句可知,在现代社会中,我们已经被愚弄或被“洗脑”,认为我们必须快节奏地生活,接受快节奏生活所带给我们的一切。由此可知,我们对现代生活的想法是不明智的。故选b。7whats the purpose of the text?ato compare modern life with traditional life.bto explain the meaning of making a connection.cto explain the disadvantages of disconnected life.dto support a worldwide movement.解析:选d写作意图题。根据作者的态度与文章结构可知,作者归根结底是为了推出并支持slow movement 这一世界性的活动。而a、b、c三项或是表述片面,或只是文章表面意思。故选d。c(2016辽宁省实验中学分校阶段性测试)when should people be made to retire? 55? 65? should there be a compulsory age limit?many old people work well into their 70s and 80s, running families, countries or corporations. other people, however, despite being fit and highly talented, are forced to retire in their fifties or even earlier because of the regulations of a company or the nation. this essay will examine whether people should be allowed to continue working as long as they want or whether they should be encouraged to retire at a particular stage.some people think there are several arguments for allowing older people to continue working as long as they are able. first of all, older employees have a large amount of knowledge and experience which can be lost to a business or organization if they are made to retire. a second point is that older employees are often extremely loyal employees and are more willing to carry out company policies than younger less committed staff. however, a more important point is regarding the attitudes in society to old people. to force someone to resign or retire at 60 indicates that the society does not value the input of these people and that their useful life is over. age is irrelevant to a working life, surely if older employees are told they cannot work after 60, this is age discrimination. that they become old does not necessarily mean they are going to be sick. old people could be more aware, experienced and committed than some youngsters.others, however, think that allowing older people to work indefinitely is not a good policy. age alone is no guarantee of ability. old people are only ambitious workaholics who are too selfish and selfcentered to believe that a younger person could do better. actually, many younger employees have more experience or skills than older staff, who may have been stuck in one area or unit for most of their working lives. having compulsory retirement allows new ideas in an organization. in addition, without age limits, however, many people would continue to work purely because they did not have any other plans or roles. a third point of view is that older people should be rewarded by society for their lifes labor by being given generous pensions and the freedom to enjoy their leisure. we now have youngsters who cant find jobs because old people are choosing not to retire. old people are not retiring because this new generation of “old people” think they will never die due to modern advances in medicine.with many young people unemployed or frustrated in lowlevel positions, there are often calls to compulsorily retire older workers. however, this can affect the older individuals freedom and right to work and can deprive (剥夺) society of valuable experience and insights. i feel that giving workers more flexibility and choice over their retirement age will benefit society and the individual.语篇解读:本文是一篇说明文。主要介绍了人们对于国家是否有必要限制退休年龄的看法。8what is the purpose of this passage?ato explain the compulsory age limit.bto discuss the retirement age.cto examine peoples working life.dto introduce a particular stage.解析:选b主旨大意题。根据第一段及第二段的最后一句可知本文主要讨论的是退休的年龄问题。9which of the following is not a reason for allowing old people to continue working according to the passage?atheir contributions should be valued.btheir experience should be made use of.cthey can help the youngsters.dthey are loyal employees.解析:选c细节理解题。根据第三段的第五句可知a项正确;根据第三段的第二句可知b项正确;根据第三段的第三句可知d项正确,故应选c。10it can be inferred in the fourth paragraph that _.athe young people have more creative spiritsbmodern advances in medicine make old people never diecpensions and freedom are not given to the old nowdold people believe that a younger person could do better解析:选a细节理解题。根据第四段的最后一句可知b项不正确; 根据第四段的倒数第三句可知c项不正确;根据第四段的第三句可知d项不正确;根据第四段的第五句可知a项正确。11the passage is arranged as follows:_. a bc d解析:选a篇章结构题。通读全文可知本文为“总分总”结构。第一、二段主要是提出话题,第三、四段从正、反两方面介绍了人们对退休年龄的看法,最后一段对全文进行总结,故a项正确。d(2016陕西省质量检测二)dear mr. wolfson,the purpose of this letter is to inform you of one of our citizens who i believe should receive some special recognition for dedicated (敬业的) community service. the person i recommend is elizabeth samuelson. i believe you know her in your position as volunteer coordinator (协调员)i have known elizabeth for more than 20 years as both a friend and a neighbor. during that time i have seen her work tirelessly on scores of community projects and committees. as far as i know, she has never received any kind of recognition from the community for her work. i believe she should be given some sort of special recognition.just last year alone, she worked on at least six different community projects including the park renewal project and the heritage homes fundraising banquet. in addition, she is a weekly driver for the mealsonwheels program and she visits patients in the care unit on a regular basis. whenever a project or committee needs her, she will put herself into the work wholeheartedly. im sure that if you check with a few of your staff members who have been there over the years, they will confirm elizabeths community service record and probably be able to add many examples to the few i have given here. by the way, elizabeth has no idea that i am writing this. she is a humble (谦虚的) person, and if she were aware of it, she would not allow me to send it.i thought about writing such a letter about her a number of times in the past but just never took action. then last week, i noticed in the paper that you sponsor (主办) an annual dinner at which dozens of awards are given out to people with much less community service than elizabeth. in fact, i checked with her and she has never even been invited to that annual event!i urge you to correct that omission (疏忽) now and take action to see that elizabeth is properly recognized for her many years of silent but outstanding service to this community.sincerely,linda sullivan语篇解读:本文是一篇应用文。作者写信向wolfson先生推荐一位多年来默默无闻为社区工作做出杰出贡献的人。12linda is elizabeths _.afriend and colleague bneighbor and leadercneighbor and worker dfriend and neighbor解析:选d细节理解题。根据第二段第一句可知,作者认识elizabeth 20多年了,她们既是邻居又是朋友。故选d。13from the letter we know that linda _ elizabeth much.adepends on blooks down uponcignores drespects解析:选d细节推断题。作者在这封信里称赞了elizabeth为社区工作不求名利、默默奉献并且很谦虚,希望wolfson先生认可并表彰elizabeth;由此可推知,她很尊敬elizabeth。故选d。14according to the letter, elizabeth _.awants to be asked to take part in the annual eventbcontributes much to the communitychas been invited to the annual dinnerdhas been given a lot of honors解析:选b细节理解题。通过作者的介绍可知,elizabeth在社区兢兢业业工作了20多年,为社区工作做出了贡献,但她却从未受到过表彰,也未被邀请参加社区年会。故选b。15what can we learn about mr.wolfson from the letter?ahe knows linda quite well.bhe is a careless person.che tries something to reward those who have done much community service.dhe tries his best to find elizabeth and do something to reward her.解析:选c细节推断题。根据第四段第二句中的“then last week . given out to people”可知,wolfson先生将举办年会奖励那些为社区工作做出贡献的人。故选c。.阅读七选五(2016包头市高三统一考试)_1_. unlike student loans, scholarships do not have to be repaid. hundreds of thousands of scholarships from several thousand sponsors are awarded each year.generally, scholarships are reserved for students with special qualifications. _2_. awards are also available for students who are interested in particular fields of study, who live in certain areas of the country or who demonstrate financial needs._3_. fastweb is such a s
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025贵州盈科一品产业金融发展有限公司招聘笔试历年参考题库附带答案详解
- 2025福建福州海丝企业服务有限公司福州鼓楼分公司招聘4人笔试历年参考题库附带答案详解
- 2025福建省漳州市对外贸易有限责任公司招聘劳务派遣人员1人笔试历年参考题库附带答案详解
- 2025福建漳州市属重点国企城投集团招聘35人笔试历年参考题库附带答案详解
- 2025福建泉州丰泽城市建设集团有限公司招聘第二批招商专员笔试历年参考题库附带答案详解
- 2025福建宁德市金禾房地产有限公司秋季公开招聘3名工作人员笔试历年参考题库附带答案详解
- 2025福建厦门厦工重工有限公司校园招聘15人笔试历年参考题库附带答案详解
- 2025湖南怀化中方县产业投资发展集团有限公司招聘8人笔试历年参考题库附带答案详解
- 2025江苏苏海投资集团有限公司下属子公司第二次对外招聘驾驶员岗位开考情况说明笔试历年参考题库附带答案详解
- 2025年郑州二七数据科技集团有限公司招聘工作人员6名笔试历年参考题库附带答案详解
- 2025年全国消防设施操作员中级理论考试(单选上)
- 产品设计调研课件
- 2024年黑龙江省《辅警招聘考试必刷500题》考试题库附完整答案
- 静脉输液团标课件
- 2025年编外人员考试题库答案
- 江苏省城镇供水管道清洗工程估价表及工程量计算标准 2025
- 2025年秋人教版二年级上册数学教学计划含教学进度表
- 激光焊接技术在钛合金材料加工中的前沿应用
- 四年级学生健康体质监测方案
- 福建冠豸山简介
- 2.3地表形态与人类活动课件高中地理湘教版选择性必修一
评论
0/150
提交评论