高考英语一轮复习 阅读理解学生自练题2.doc_第1页
高考英语一轮复习 阅读理解学生自练题2.doc_第2页
高考英语一轮复习 阅读理解学生自练题2.doc_第3页
高考英语一轮复习 阅读理解学生自练题2.doc_第4页
高考英语一轮复习 阅读理解学生自练题2.doc_第5页
已阅读5页,还剩5页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

贵州天柱县2017高考英语(一轮)阅读理解学生自练题阅读下列四篇短文,从每小题后所给的A,B,C或D四个选项中,选出最佳选项。Mark Twain has been called the inventor of the American novel.And he surely deserves additional praise:the man who popularized the clever literary attack on racism.I say clever because antislavery fiction had been the important part of the literature in the years before the Civil War.H.B.Stowes Uncle Toms Cabin is only the most famous example.These early stories dealt directly with slavery.With minor exceptions,Twain planted his attacks on slavery and prejudice into tales that were on the surface about something else entirely.He drew his readers into the argument by drawing them into the story.Again and again,in the postwar years,Twain seemed forced to deal with the challenge of race.Consider the most controversial,at least today,of Twains novels,Adventures of Huckleberry Finn.Only a few books have been kicked off the shelves as often as Huckleberry Finn,Twains most widely read tale.Once upon a time,people hated the book because it struck them as rude.Twain himself wrote that those who banned the book considered the novel “trash and suitable only for the slums(贫民窟)”More recently the book has been attacked because of the character Jim,the escaped slave,and many occurences of the word nigger.(The term Nigger Jim,for which the novel is often severely criticized,never appears in it.)But the attacks were and are sillyand miss the point.The novel is strongly antislavery.Jims search through the slave states for the family from whom he has been forcibly parted is heroic.As JChadwick has pointed out,the character of Jim was a first in American fictiona recognition that the slave had two personalities,“the voice of survival within a white slave culture and the voice of the individual:Jim,the father and the man.”There is much more.Twains mystery novel Puddnhead Wilson stood as a challenge to the racial beliefs of even many of the liberals of his day.Written at a time when the accepted wisdom held Negroes to be inferior(低等的)to whites,especially in intelligence,Twains tale centered in part around two babies switched at birth.A slave gave birth to her masters baby and,for fear that the child should be sold South,switched him for the masters baby by his wife.The slaves lightskinned child was taken to be white and grew up with both the attitudes and the education of the slaveholding class.The masters wifes baby was taken for black and grew up with the attitudes and intonations of the slave.The point was difficult to miss:nurture(养育),not nature,was the key to social status.The features of the black man that provided the stuff of prejudicemanner of speech,for examplewere,to Twain,indicative of nothing other than the conditioning that slavery forced on its victims.Twains racial tone was not perfect.One is left uneasy,for example,by the lengthy passage in his autobiography(自传)about how much he loved what were called“nigger shows”in his youthmostly with white men performing in blackfaceand his delight in getting his mother to laugh at them.Yet there is no reason to think Twain saw the shows as representing reality.His frequent attacks on slavery and prejudice suggest his keen awareness that they did not.Was Twain a racist?Asking the question in the 21st century is as wise as asking the same of Lincoln.If we read the words and attitudes of the past through the“wisdom”of the considered moral judgments of the present,we will find nothing but error.Lincoln,who believed the black man the inferior of the white,fought and won a war to free him.And Twain,raised in a slave state,briefly a soldier,and inventor of Jim,may have done more to anger the nation over racial injustice and awaken its collective conscience than any other novelist in the past century.【语篇解读】 通过研究马克吐温的作品,来判定他是否是一名种族主义者。作者列举了大量事实,说明了马克吐温是名反对种族主义的斗士,反驳了别人那些错误的观点。1How do Twains novels on slavery differ from Stowes?ATwain was more willng to deal with racism.BTwains attack on racism was much less open.CTwains themes seemed to agree with plots.DTwain was openly concerned with racism.解析推理判断题。由第二段With minor exceptions,Twain planted his attacks on slavery and prejudice into tales that were on the surface about something else directly可知。答案B。2Recent criticism of Adventures of Huckleberry Finn arose partly from its_.Atarget readers at the bottomBantislavery attitudeCrather impolite languageDfrequent use of “nigger”解析细节理解题。由第三段More recently the book has been attacked because of the character Jim,the escaped slave,and many occurences of the word nigger.(The term Nigger Jim,for which the novel is often severely criticized,never appears in it.)可知。答案D.3What best proves Twains antislavery stand according to the author?AJims search for his family was described in detail.BThe slaves voice was first heard in American novels.CJim grew up into a man and a father in the white culture.DTwain suspected that the slaves were less intelligent.解析推理判断题。由第五段中的后三句话可推出。答案C.4The story of two babies switched mainly indicates that_.Aslaves were forced to give up their babies to their mastersBslaves babies could pick up slaveholders way of speakingCblacks social position was shaped by how they were brought upDblacks were born with certain features of prejudice解析推理判断题。由第六段第一句The point was difficult to miss:nurture(养育),not nature,was the key to social status,可推知。答案C.5What does the underlined word “they” in Paragraph 7 refer to?AThe attacks. BSlavery and prejudice.CWhite men. DThe shows.解析词义辨析题。由第七段Yet there is no reason to think Twain saw the shows as representing reality.His frequent attacks on slavery and prejudice suggest his keen awareness that they did not.可知。答案D.6What does the author mainly argue for?ATwain had done more than his contemporary writers to attack racism.BTwain was an admirable figure comparable to Abraham Lincoln.CTwains works had been banned on unreasonable grounds.DTwains works should be read from a historical point of view.解析主旨大意题。该篇从马克吐温的人生经历,他的作品及其它作者的作品进行比对后,作者得出了:马克吐温比与他同时代的作家更反对种族主义。答案A.黑龙江省大庆市喇中2016高考英语阅读练习科普环保类Our body clock, or natural body rhythm, influences our energy and alertness. Paying attention to it can help us choose the suitable time of the day when we best perform specific tasks. The reality, however, is that most of us organize the time around work demands, school deadlines, commuting or social events. Doing whatever the body feels like doing is a luxury in todays fast-paced modern society. But that doesnt mean it isnt worth trying. Obeying our body clock has significant health benefits. Disrupting our natural body rhythm, on the other hand, has been linked to problems such as depression, obesity, or headache, says Steve Key, a biology professor. When the body clock can synchronize (使同步) the rhythms of its natural processes, it “gives us an advantage in daily life”, says Key. According to him, when it comes to cognitive (认知的) work, most adults perform best in the late morning. As our body temperature starts to rise just before awakening in the morning and continues to increase until midday, our memory, alertness and concentration gradually improve. However, he adds, our ability to concentrate typically starts to decrease soon thereafter. Most of us are more easily distracted (分心) between noon and 4 pm. Alertness also tends to fall after eating a meal and sleepiness tends to peak around 2 pm, making that a good time for a nap. Surprisingly, tiredness may increase our creative powers. For most adults, problems that require open-ended thinking are often best dealt with in the evening when they are tired, according to a study in the journal Thinking & Reasoning. When choosing a time of the day to exercise, paying attention to your body clock can improve results. Physical performance is usually best from about 3 to 6 pm, says Michael Smolensky, a professor of biomedical engineering. Of course, not everyones body clock is the same, making it even harder to synchronize natural rhythms with daily plans.【小题1】If we know our natural body rhythm well, we can _. Afind out the suitable time to do specific tasksBorganize our time around work demandsCdo whatever our body feels like doingDbe sure to be healthy【小题2】 Which of the following is NOT true? AOur alertness is influenced by our natural body rhythm.BDoing whatever your body feels like is very difficult in our modern society.CObeying our body clock is good for our health.DDisrupting our natural body rhythm can lead to obesity.【小题3】Inspiration to solve a difficult problem will most probably come to us_. Awhen we get up in the morningBwhen we are tired in the eveningCwhen we are full of energy in the late morningDwhen we are asleep at night【小题4】Which of the following can be the suitable title for the passage? AWhat is natural body rhythm?BNatural body rhythm is good for us.Cnatural body rhythm and healthDThe latest research about natural body rhythm. 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。【2013界广东省深圳市一模】Once there was a man who lied to eat mangoes. One day he decided to get the sweetest mango from the very top of the tree. Mangoes which are exposed to the sun the most are the sweetest.So he climbed up to the top, where the branches were thin. He managed to pick up a few sweet reddish fruits, but, in an attempt to climb down, he slipped and started falling towards the ground. Fortunately, he caught the branch as he was falling and remained helplessly hanging on the tree. Then he started to call nearby villagers for help. They immediately came with a ladder and sticks, but could do little to help him. Then after some time one calm and thoughtful person arrived - a well-known sage who lived in a simple hut nearby. People were very curious to see what he would do, as he was famous in solving many peoples problems in the area and sometimes very complicated ones.He was silent for a minute and then picked up a stone and threw it at the hanging man. Everybody was surprised. The hanging mango lover started to shout: What are you doing?! Are you crazy? Do you want me to break my neck?” The sage was silent. Then he took another stone and threw it at the man. The man was very angry: “If I could just come down, I would show you!”Thats what everybody wanted - that he came down. But how? Now everybody was tense, as to what would happen next! Some wanted to chastise the sage, but they didnt. The sage picked another stone and threw it again at the man, even more forcefully. Now the man on the tree was enraged and developed a great determination to come down and take revenge.(复仇)He then used all his skill and strength and somehow reached the branches which were safe to start going down. And he made it! Everybody was amazed.However, the rescued man found the sage gone. He stood there, realizing that the man really sed him because he induced(引诱)him to try his best and save himself. “I should be thankful and not angry.” 文章大意:本文是一篇故事,讲述了一名智者采用激将的办法成功的解救了一名爬到树顶摘最甜的芒果而悬在空中下不来的男子。26From the story we know that the sweetest mango must be the one .Aon the very top of the a treeBhidden in the middle of a treeCon the tree for the longest timeDexposed to sunlight less often【答案】A【解析】细节理解题。根据文章第一段第二句.get the sweetest mango from the very top of the tree在树顶的芒果最甜,故选A。27What happened after he had picked a few sweet reddish mangoes?AHe slipped and fell to the ground suddenly.BHe was climbing down quickly but carefully.CHe remained hanging helplessly on the tree.DHe shouted loudly for help but no one helped.【答案】C【解析】细节理解题。根据文章第二段he caught the branch as he was falling and remained helplessly hanging on the tree他在树上无助地吊着,可知选C。28How did the man feel when the sage hit him with a stone?AHe was nervous.BHe kept silent.CHe felt surprised.DHe was angry.【答案】D【解析】细节理解题。根据文章第五段倒数第一、二句Then he took another stone and threw it at the man.The man was very angry.他很生气,可知选D。29What do you think motivated the man to climb down?ACourage.BRevenge.CCarefulness.DAssistance.【答案】B【解析】细节理解题。根据Now the man on the tree was enraged and developed a great determination to come down and take revenge.(复仇)报复心理激励着他爬下来。故选B。30What does the story imply?AAnger saves ones life.BWisdom does count.CSkill and strength count.DAnger is the biggest enemy.【答案】B【解析】推理判断题。根据通读文章并理解可知本文讲述了一名智者采用激将的办法成功的解救了那个男人,说明智慧很重要。黑龙江省大庆市喇中2016高考英语阅读练习科普环保类Scientists believe that one of our most important means of knowing what is going on around us is the sense of sound. We are warned of danger by sounds. Sounds serve to please us in music. Sound has a waste product, too, in the form of noise. Noise has been called unwanted sound. Noise is growing and it may get much worse before it gets any better. In order to know how noise affects people and animals, scientists have been studying for several years. They are surprised by what they have learned. Peace and quiet are becoming harder to find. Noise pollution

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

最新文档

评论

0/150

提交评论