广东省2012届高考英语二轮复习 第3模块 阅读理解 专题1 人物传记型阅读理解精品学案_第1页
广东省2012届高考英语二轮复习 第3模块 阅读理解 专题1 人物传记型阅读理解精品学案_第2页
广东省2012届高考英语二轮复习 第3模块 阅读理解 专题1 人物传记型阅读理解精品学案_第3页
广东省2012届高考英语二轮复习 第3模块 阅读理解 专题1 人物传记型阅读理解精品学案_第4页
广东省2012届高考英语二轮复习 第3模块 阅读理解 专题1 人物传记型阅读理解精品学案_第5页
已阅读5页,还剩3页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

用心 爱心 专心1 专题专题 1 1 人物传记型阅读理解人物传记型阅读理解 专题导读专题导读 人物传记是记叙文体的一种 主要描写某人的生平事迹 趣闻轶事 生活背景 个性特征 成长和奋斗历程等 包含记叙文的时间 地点 人物 事件等要素 其特点是以时间的先 后或事件的发展为主线 空间或逻辑线索贯穿文章始终 脉络清楚 可读性较强 这类文 章常采用倒叙的写作方法 即首先用几句话来简单介绍这个人 接着介绍这个人的出生 成长过程 然后再记述他 她 一两件主要的事情或业绩 来反映他 她 的思想 品德和情 操 最后作者会对他 她 进行评论 从而表达作者对他 她 的情感 人物传记类文章一般较长 而且该类命题的题量也较多 文章中往往会出现关于该人物的 大量细节信息 有些细节很直接 只需理解字面意思即可 有些则很间接 需要综合 归 纳 推理才能得出 因此 该类命题既注重考查对特定细节理解的准确性 又注重考查推 理判断能力 另外 虽然人物传记类文章的时间 空间或逻辑线索较清晰 但是为了提高难度 命题者 往往使用倒叙 插叙或补叙等手段故意打乱故事的陈述次序 使行文的跳跃性增强 情节 也更复杂化 真题典例真题典例 2011 山东卷 Arthur Miller 1915 2005 is universally recognized as one of the greatest dramatists of the 20th century Miller s father had moved to the USA from Austria Hungary drawn like so many others by the Great American Dream However he experienced severe financial hardship when his family business was ruined in the Great Depression of the early 1930s Miller s most famous play Death of a Salesman is a powerful attack on the American system with its aggressive way of doing business and its insistence on money and social status as indicators of worth In Willy Loman the hero of the play we see a man who has got into trouble with this system Willy is burnt out and in the cruel world of business there is no room for sentiment if he can t do the work then he is no good to his employer the Wagner Company and he must go Willy is painfully aware of this and at a loss as to what to do with his lack of success He 用心 爱心 专心2 refuses to face the fact that he has failed and kills himself in the end When it was first staged in 1949 the play was greeted with enthusiastic reviews and it won the Tony Award for Best Play the New York Drama Critics Circle Award and the Pulitzer Prize for Drama It was the first play to win all three of these major awards Miller died of heart failure at his home in Roxbury Connecticut on the evening of February 10 2005 the 56th anniversary of the first performance of Death of a Salesman on Broadway 1 Why did Arthur Miller s father move to the USA A He suffered from severe hunger in his home country B He was attracted by the Great American Dream C He hoped to make his son a dramatist D His family business failed 2 The play Death of a Salesman A exposes the cruelty of the American business world B discusses the ways to get promoted in a company C talks about the business career of Arthur Miller D focuses on the skills in doing business 3 What can we learn about Willy Loman A He treats his employer badly B He runs the Wagner Company C He is a victim of the American system D He is regarded as a hero by his colleagues 4 After it was first staged Death of a Salesman A achieved huge success B won the first Tony Award C was warmly welcomed by salesmen D was severely attacked by dramatists 5 What is the text mainly about A Arthur Miller and his family 用心 爱心 专心3 B The awards Arthur Miller won C The hardship Arthur Miller experienced D Arthur Miller and his best known play 解析 亚瑟 米勒是二十世纪最伟大的剧作家之一 推销员之死 是他最有名的一部作 品 曾获得年度最佳百老汇戏剧托尼奖 普利策戏剧奖和纽约戏剧评论奖 这是第一部获 得所有三项大奖的作品 1 B 细节理解题 由第一段 drawn like so many others by the Great American Dream 可知应选 B 2 A 细节理解题 根据第二段第一句话可知 推销员之死 是对美国制度的有力的 抨击 后面又告诉我们在这金钱至上的制度中 主人公因迷茫 失败最终自杀 即暴露了 美国商业世界的残酷 故正确答案是 A 3 C 推理判断题 根据第二段对剧中主角 Willy 的介绍 尤其是 got into trouble burnt out painfully at a loss 以及 kills himself 等关键词可以告诉我 们 Willy 是美国制度的牺牲品 故选 C 4 A 细节理解题 根据第三段第一句话 When it was first staged in 1949 the play was greeted with enthusiastic reviews 可知答案为 A 5 D 主旨大意题 从全文判断 文章主要介绍了亚瑟 米勒的家庭背景和他最有名 的作品 推销员之死 因此 D 为正确答案 新题预测新题预测 一 There has been an outpouring of love for a 23 year old disabled woman whose dog was killed in front of her while a groomer 美容师 tried to trim 修剪 its claws Calls and e mails came from as far away as the Upper Peninsula and Arizona as well as Oakland and Macomb counties offering Laurie Crouch who uses a wheelchair because of multiple sclerosis 硬化症 everything from dogs to money such as that from Jason Daly of Roseville who said I would like to buy her a new dog 用心 爱心 专心4 A story about the death of Crouch s pet Gooch was printed on the front page of Macomb Daily Crouch said a groomer tied Gooch up with a collar and then she and a man sat on the dog to trim its nails Gooch died after one claw was trimmed Crouch yelled at the groomer to stop when she saw Gooch was struggling to breathe but she said she was ignored If I could have walked I would have put my hands on her and pulled her off my dog and physically stopped her but I can t do that Gooch was not a trained service animal but naturally helped Crouch by picking up things for her This case is absolute animal abuse 虐待 Larry Obrecht division manager of the Oakland County Animal Shelter in Auburn Hills said People who read the story contacted Oakland Press to offer help A message from Rebecca Amett of Giggles N Wiggles PuppyRescue in Roseville said We have puppies to donate and want to help the young woman who lost her service dog When Gooch was with me I was happy Crouch said I think I can be happy again but no animal can replace Gooch There s never going to be another Gooch out there but I think I will find a dog that can bring me joy again 1 What does the passage mainly tell us A A disabled woman s service dog B A cruel groomer killed a disabled woman sdog C People s love for a disabled woman who lost her dog D A disabled woman loves to have the dog as company 2 People called and e mailed to A give their angry voice to the groomer B offer help and care to Laurie Crouch C tell Crouch how to punish the groomer D offer a cure for Crouch s disease 3 Gooch died mainly because A the groomer was careless B the groomer didn t know how to trim the dog s nails 用心 爱心 专心5 C the groomer sat on the dog with another man D the dog was wearing a collar 4 What do we know about Crouch s dog A It was a specially trained service dog B It was trained to do many things for people C It was Crouch s only friend D It could offer some help to Crouch 5 We can infer from the passage that A Crouch must be sad after losing her dog B Crouch refused to take another dog C Crouch has accepted another dog from a stranger D Crouch can live well without a dog s company 解析 一位 23 岁的残疾女士 她的狗被宠物美容师压死以后 人们纷纷打电话或者发 电子邮件安慰她 并表示愿意为她提供帮助 1 C 主旨大意题 综合文章内容可知 文章主要叙述了人们对这位失去爱狗的残疾 女士的关爱 2 B 细节理解题 从文章第二段 everything from dogs to money such as that from Jason Daly of Roseville who said I would like to buy her a new dog 和 倒数第二段可知 B 为正确选项 3 C 细节理解题 从文章第三段可知 宠物美容师和另外一个人坐在狗身上最终导致狗 窒息而死 4 D 细节理解题 从文章第四段可知 Gooch 虽然没有经过特殊训练 但能够为 Crouch 捡东西 给她提供一些帮助 5 A 推理判断题 从文章最后一段可知 Crouch 认为没有狗会替代她原来的狗 因 此推断狗死了以后 她很伤心 二 Grace Kane hangs onto an Olympic dream of clinging to a granite 花岗岩 wall by her fingertips 70 feet from the ground The fearless girl is only 10 but already has scaled great heights in the sport of rock climbing Last week Kane won a bronze in the 11 and younger sport class at the USA 用心 爱心 专心6 Climbing Youth National Championships in Atlanta She was the only competitor of the 31 there with no climbing coach or top flight facilities in which to train Climbing will become an exhibition at the 2016 Rio de Janeiro Olympics in Brazil The hope of enthusiasts is that the sport will gain full status in 2020 I m already training for that said Kane Climbing is my passion my love and I want to make something of it Her dad took her to climb rocks on her fourth birthday for the first time and today he can t keep up with her It s the freedom to let loose she said When I m up there I m so focused and don t hear anything I always feel comforted knowing people are supporting me The bronze in Atlanta qualified Kane for the USA team and November s International Championships in Ecuador That s a trip she might have to miss because it s too expensive Kane held a backyard music concert she played the guitar and the piano and wrote inspirational songs and raised 600 for her 1 500 trip to Atlanta She s also been sponsored by a shoe company but must rely heavily on donations from family and friends for travel expenses Her mom Heather Kane said the family has chosen to do whatever we need to help her achieve her goals One of Grace s biggest challenges is finding balance in her life There s school her music and church to fit around climbing Climbing is going to mean sacrificing things other kids might pursue Grace said But it doesn t bother me It s like playing the piano you can t take a break or you ll lose your touch 1 What would be the best title of the passage A Rock climbing gains popularity B Grace Kane likes challenges C A young climber follows her dream D An amazing victory for a young rock climber 用心 爱心 专心7 2 We can learn from the second paragraph that rock climbing A is not an exhibition at the Olympics now B is an official event at the Olympics now C is not open to children D will gain full status in 2020 3 Which of the following is TRUE about Grace Kane

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论