2012届高考英语二轮专题复习 阅读能力综合培养训练集(七十六)_第1页
2012届高考英语二轮专题复习 阅读能力综合培养训练集(七十六)_第2页
2012届高考英语二轮专题复习 阅读能力综合培养训练集(七十六)_第3页
2012届高考英语二轮专题复习 阅读能力综合培养训练集(七十六)_第4页
2012届高考英语二轮专题复习 阅读能力综合培养训练集(七十六)_第5页
已阅读5页,还剩2页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

用心 爱心 专心 1 20122012 届高考英语二轮专题复习阅读能力综合培养训练集 七十六 届高考英语二轮专题复习阅读能力综合培养训练集 七十六 A The year 2009 is the Year of Ox The ox is a representative of the farming culture of China In the farming economy 经济 oxen are the major animals pulling plows 犁 Of course the good of oxen is not limited to plowing In fact they are seen as boats on land for their ability to carry loads Besides the whole body of an ox is full of treasures Their meat and milk are food full of nutrition and their skin can be used to make clothes and shoes With all these qualities oxen are regarded as generous creatures In the past oxen played an important role in the spiritual life of the Chinese Even today oxen still play a special part in some folk activities For example some people who live in southwest China will cook cattle bone soup and share it among family members when holding the ceremony for children who reach 13 They believe that the cattle bone soup represents the blood relationship among family members In order to express their love for oxen people in some other areas will run to shake off diseases on the 16th day of the first month by the lunar calendar 农历 and during their run they will take their oxen along which indicates they regard the creature as human Because of the contribution of oxen in their lives the Chinese people are very grateful to the animal In addition the use of oxen in ceremonies and the thanks people owe to oxen help to develop various traditional customs which becomes an important part of the folk culture of the Chinese nation 语篇解读 牛年说牛 文章介绍了有关牛的一些民间文化 1 The words boats on land underlined in Paragraph 2 refer to A animals for taking goods B creatures for pulling plows C treasures of the folk culture D tools in the farming economy 解析 猜测词义题 由第二段中的 they are seen as ability to carry loads 内 容可以得出答案 介词 for 是对前面作解释说明 为什么牛被看成陆地之舟 答案 A 2 From the third paragraph we know that A oxen are no more important today than in the past B ceremonies are held when people cook cattle bone soup C oxen are treated as human in some areas of China D people run with oxen to shake off diseases every month 解析 理解判断题 由文章第三段的首句以及最后一句内容可得出答案 答案 C 3 Which of the following helps to develop traditional customs A The special role of oxen in farming B People s respect and love for oxen C The practical value of an ox s body 用心 爱心 专心 2 D The contribution of oxen to the economy 解析 细节判断题 由文章最后一段最后一句话可得出答案 答案 B 4 Why does the author write the text A To stress the importance of oxen in farming B To introduce the Chinese folk culture C To describe how to celebrate the Year of Ox D To explain how to develop agriculture with oxen 解析 写作意图题 由文章内容可知 作者是为了介绍有关牛的一些民间文化 答案 B B Have you ever noticed the colour of the water in a river or stream after a heavy rainfall What do you think caused this change in colour It is soil that has been washed into the river from the riverbank or from the nearby fields Components of Soil Soil is made up of a number of layers 层 each having its own distinctive colour and texture The upper layer is known as the litter It acts like a blanket limiting temperature changes and reducing water loss The topsoil layer is made up of small particles of rock mixed with rotten plant and animal matter called humus 腐殖质 which is black and gives the topsoil its dark colour This layer is usually rich in nutrients oxygen and water Below the topsoil is the subsoil a layer that contains more stones mixed with only small amounts of organic matter This layer is lighter in colour because of the lack of humus Beneath the soil lies a layer of bedrock Soil forms from the bottom up Over time bedrock is attacked by rain wind frost and snow It is gradually broken down into smaller particles in a process called weathering Plants begin to grow and rotten materials enrich the topsoil Most of the soil in Eastern Canada for example was formed from weathered rock that was exposed when the ice disappeared 12 000 years ago Water Beneath the Soil Surface water collects and flows above the ground in lakes ponds and rivers Once in the soil or rock it is called groundwater Gravity pulls groundwater through the soil in a process called percolation 渗透 Eventually the water reaches a layer called the water table Under this is bedrock through which water cannot percolate As water percolates downward it dissolves organic matter and minerals from the soil and carries them to deeper layers This causes a serious problem because plants require these nutrients for growth Soil pH Soil can be acidic neutral or basic The pH of the soil is determined by the nature of the rock from which it was formed and by the nature of the plants that grow and rot in it The acidity of rain and snow can lower the pH of the groundwater that enters the soil By burning fossil fuels such as coal oil and gasoline humans have been 用心 爱心 专心 3 contributing to higher levels of acidity in many soils When fossil fuels are burned gases are released into the air and then fall back to earth as acid rain Acid soil increases the problem of carrying nutrients to lower soil levels As nutrients are removed soil is less fertile Plants grow more slowly in acidic soil and also become easily attacked by diseases 语篇解读 本文是一篇科普文 介绍了土壤的构成与土壤的 pH 对于植物生长的影响 5 The layer of soil that provides necessary nutrients for plant growth is called A litter B topsoil C humus D subsoil 解析 考查细节理解 根据文章第二段中的 The topsoil layer is made up of small particles of rock mixed with rotten plant which is black and gives the topsoil its dark colour This layer is usually rich in nutrients 可知给植物提供必要营养 的土层是 topsoil layer 答案 B 6 According to the text which of the following is NOT true A Soil forms from weathered rock on the earth surface B The deeper layer of soil is darker in colour than the surface soil C Air pollution is partially responsible for acid soil D Groundwater tends to carry away nutrients for plant growth 解析 考查细节判断 根据文章第二段中的 Below the topsoil is the subsoil a layer that contains more stones mixed with only small amounts of organic matter This layer is lighter in colour because of the lack of humus 可知 并不 是土层深 它的颜色就深 答案 B 7 We can infer from the passage that the water table lies A between the topsoil layer and the subsoil layer B in the subsoil layer above bedrock C between the subsoil layer and bedrock D in the bedrock layer beneath the subsoil 解析 考查细节理解 根据文章第四段中的 Eventually the water reaches a layer called the water table Under this is bedrock through which water cannot percolate 可知 water table 是位于 bedrock 之上的一个土层 它是独立存在的不属于其 他层 因此选项 C 正确 答案 C 8 The underlined word dissolve is used to express the idea that organic matter and minerals from soil are A rushed away into the river B cleaned and purified by water C destroyed and carried away by water D mixed with water and become part of it 解析 考查词义猜测 根据本句中的 and carries them to deeper layers 可知营 养物质是在被水溶解之后才被带到更深的土层中去的 答案 D 用心 爱心 专心 4 C The latest research suggests that the key factor separating geniuses from the merely accomplished is not IQ a generally bad predictor of success Instead it s purposeful practice Top performers spend more hours practising their craft If you wanted to picture how a typical genius might develop you d take a girl who possessed a slightly above average language ability It wouldn t have to be a big talent just enough so that she might gain some sense of distinction Then you would want her to meet say a novelist who coincidentally shared some similar qualities Maybe the writer was from the same town had the same family background or shared the same birthday This contact would give the girl a vision of her future self It would give her some idea of a fascinating circle she might someday join It would also help if one of her parents died when she was 12 giving her a strong sense of insecurity and fuelling a desperate need for success Armed with this ambition she would read novels and life stories of writers without end This would give her a primary knowledge of her field She d be able to see new writing in deeper ways and quickly understand its inner workings Then she would practise writing Her practice would be slow painstaking and error focused By practising in this way she delays the automatizing process Her mind wants to turn conscious newly learned skills into unconscious automatically performed skills By practising slowly by breaking skills down into tiny parts and repeating she forces the brain to internalize a better pattern of performance Then she would find an adviser who would provide a constant stream of feedback viewing her performance from the outside correcting the smallest errors pushing her to take on tougher challenges By now she is redoing problems how do I get characters into a room dozens and dozens of times She is establishing habits of thought she can call upon in order to understand or solve future problems The primary quality our young writer possesses is not some mysterious genius It s the ability to develop a purposeful laborious and boring practice routine The latest research takes some of the magic out of great achievement But it underlines a fact that is often neglected Public discussion is affected by genetics and what we re hard wired to do And it s true that genes play a role in our capabilities But the brain is also very plastic We construct ourselves through behavior 语篇解读 你依然认为天才由基因决定 认为自己不可能成为天才吗 一项新的研究表明 成功并不取决于人的 IQ 而是通过后天有目的的训练得来的 1 The passage mainly deals with A the function of IQ in cultivating a writer B the relationship between genius and success C the decisive factor in making a genius D the way of gaining some sense of distinction 解析 主旨大意题 这篇文章主要讲了决定成功的主要因素并不是 IQ 而是些后天的 有 目的的训练和努力 所以 C 项正确 A B 两项不符合文章意思 D 项不具体 用心 爱心 专心 5 答案 C 2 By reading novels and writers stories the girl could A come to understand the inner structure of writing B join a fascinating circle of writers someday C share with a novelist her likes and dislikes D learn from the living examples to establish a sense of security 解析 细节判断题 依据文章第二段的 This would give her a primary knowledge of her field She d be able to see new writing in deeper ways and quickly understand its inner workings 可知 A 项正确 答案 A 3 In the girl s long painstaking training process A her adviser forms a primary challenging force to her success B her writing turns into an automatic pattern of performance C she acquires the magic of some great achievements D she comes to realize she is hard wired to write 解析 细节理解题 根据文章第三段的 By practising in this way she delays the automatizing process Her mind wants to turn conscious newly learned skills into unconscious automatically perfomed skills 可知 B 项正确 答案 B 4 What can be concluded from the passage A A fuelling ambition plays a leading role in one s success B A responsible adviser is more important than the knowledge of writing C As to the growth of a genius IQ doesn t matter but just his her efforts D What really matters is what you do rather than who you are 解析 推理判断题 文章主要讲述 一个人的成功并不是由 IQ 决定的而是通过后天的努 力训练得来的 D 项 重要的不是你是谁而是你做了什么 符合文章主旨大意 答案 D D 237 West Palmdale Boulevard Fresno California 93706 AmToy Corporation Suite 15 TransAm Building San Francisco California 94115 November 20 2008 Dear Sirs As a concerned parent I am writing to protest your recent advertisement for Electro Robo seen in local media in California Specifically I am referring to newspaper and magazine ads attached to this letter published the week of November 15 Children respond to your type of advertising in an immature way that is they are un able to understand how expensive some toys are for middle class parents Further your product is violent in nature Your advertisement gives children the impression that it s fine to have two guns and laser eyes You also 用心 爱心 专心 6 suggest that children need your toy to protect them when you go outside This is not a healthy attitude for children to have I hope you will stop advertising your product in such a way that may harm our children Sincerely yours Mrs Alma Hernandez President Parents for Non violent Toys Enc It s Here Ready for You Now It s Electro Robo Every boy dreams of being in control of a robot and AmToy can make your dream come true Electro Robo is the world s first fully automatic robot with radio control Standing 80 cent

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论