




已阅读5页,还剩6页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
题型点津题型点津 完形填空解题策略 1 浏览全文 了解大意 首先利用首句 跳过空格 浏览全文 从整体上感知全文 了解 文章大意以及故事发展情节 然后再进行试填 由于高考完形填空的答案提示信息大多 在后文出现 所以切忌看一句填一句 2 瞻前顾后 先易后难 了解文章大意后 结合各选项的意义和用法 从易到难 先做最 有把握的题目 对于少数难题 暂时跳过 结合上下文 仔细推敲后便会迎刃而解 3 复读全文 查漏补缺 答完全部题目后 要结合自己选择的答案再次阅读短文 围绕文 章中心 查看文章内容是否通顺 结构是否完整 搭配是否有误 是否断章取义等 根 据短文中句与句 段与段的逻辑关系进行判断 最终确定个别难题 试题部分试题部分 一 一 说明文说明文 All 1 things must fight to stay alive They have to feed on something and at the same time avoid being 2 Therefore they have to solve this big problem of staying alive in their own way The danger of being eaten in the sea is great Those plants and animals that do survive usually 3 very fast and in great numbers 4 sea animals have defensive devices which help them to survive The jelly fish have 5 tentacles 触角 which are used for attack and defense Another method of 6 which sea plants and animals use is disguise They usually have the same 7 as their surroundings In order to stay alive animals need to have good senses Fishes have sharp eyes Almost all animals are sensitive to 8 Fishes judge movements in the water by 9 of their lines Fishes and other sea animals can hear well and many of them can 10 different types of warning sound 1 A livingB aliveC livelyD live 2 A taken B gotten C haven D eaten 3 A produceB reproduce C run D swim 4 A Any B Every C Certain D Each 5 A beautifulB short C poisonousD long 6 A swimming B survival C flight D growth 7 A color B body C width D length 8 A run away B flee C touch D move 9 A way B means C method D approach 10 A make B do C build D produce 解题导语 本文是说明文 主要讲述了生物在特定的环境中如何学会去保护自己不受侵害 新词链接 avoid doing sth 避免做某事 by means of 用 的方法 make sound noise 弄出声音 试题解析 1 A根据四个单词的区别 生物 应为 living things 2 D固定搭配 avoid doing sth 意为 避免做某事 3 B根据上下文意思 此处指动植物 再生 4 C由谓语动词形式可知 certain 指 某些 5 C根据下文得知此处指 有毒的 触角 6 B指海底动植物生存的另一种方法 7 A这些动物有与周围环境相同的颜色 即保护色 8 C所有动物对触摸很敏感 9 B固定搭配 by means of 意为 用 的方法 10 A固定搭配 make sound noise 意为 弄出声音 二 二 夹叙夹议夹叙夹议 Getting plenty of exercise is very important I enjoy swimming very much Last summer I went to the 1 every day I plan to go there this summer too but I may not be able to I have a new 2 sometimes I have to work until 3 at night Although I now work more hours than I used to yet I do receive a larger salary I didn t receive much pay on my 4 job I like my new job but had I know that it would take up so much of my free time I would not have taken I prefer 5 to making more money I have heard that riding a bike is good exercise Maybe I will be able to 6 enough money to buy a bike My neighbor Ms Wilson has a bicycle that I could 7 but I would rather own my own bike If I used hers I would worry about destroying it Since I make more money now I think that I can afford to buy my own Getting a bike is really a good idea because while I m riding to and from I will be getting 8 at the same time It is easier to get to the seaside on a bike too I might be able to go swimming every day after all This new job is great I m very 9 This will be a summer full of 10 1 A playground B shore C seaside D sea 2 A office B job C love D interest 3 A far B deep C late D lately 4 A favorite B new C past D old 5 A swimming B riding C playing D working 6 A save B keep C take D cost 7 A ride B renew C lend D borrow 8 A enjoyment B rest C exercise D money 9 A moved B excited C interested D disappointed 10 A exercise B pleasure C interest D imagination 解题导语 本文是一篇夹叙夹议的文章 主要讲述了锻炼的重要性 作者同时做到了工作 和锻炼两不误 新词链接 take up 占据 时间 空间 prefer to 喜欢 胜过 宁愿 而不愿 would rather do sth 宁愿去做某事 afford to do sth 有能力去做某事 试题解析 1 C 根据文章倒数第 4 句话可知 2 B 由下文的 I like my new job 可知 3 C 根据上下文 应该是我工作到深夜 4 D 和 new 相对比 5 A 根据上下文可知 作者喜欢游泳 6 A 作者要 节约 钱去买自行车 7 D 根据句意可知我可以向邻居 Ms Wilson 借 自行车 8 C 在骑自行车中得到 锻炼 9 B 由上文可知 10 A 由文章首句 getting plenty of exercise is very important 可以知道 三 三 议论文议论文 Friendship is unconditional and uncritical based only on mutual respect and the ability to enjoy each other s company These authority figures never saw the way one of us could do something outrageous and the rest of us would joke about it for days We could have fun doing absolutely nothing at all because the 1 we provided each other with was enough Rather than discussing operas Lewinsky or the weather we enjoyed just 2 each other without any one of us trying to outsmart the others Still I realize that these adults had a 3 to be concerned about the direction my friends were 4 I also was concerned for them but I wasn t about to 5 them Many times I would advise my friends that some activity may be 6 or to think things through before doing something but I would never claim to hold the moral high ground and to condescend to them When Marvin would begin rolling joints when Alisa would tell me she skipped school because of a hangover or when Merriam would tell me that her new boyfriend was in a street gang I expressed my discomfort with their 7 However I never 8 them with the threat of taking my friendship away Contrary to the commercials on television you can have 9 who use drugs In fact probably everyone does without 10 it 1 A gift B present C company D friendship 2 A hanging around B learning from C communicating with D joining in 3 A prejudice B point C suggestion D situation 4 A giving B coming C heading D facing 5 A ignore B upset C blame D leave 6 A crazy B dangerous C boring D important 7 A action B lessons C words D thoughts 8 A force B threaten C persuade D cheat 9 A friends B girlfriends C classmates D brothers 10 A hearing B recognizing C realizing D knowing 解题导语 本文是议论文 主要讲述了友谊的相关内容 友谊是无条件的 不带偏见的 彼此相互尊重 并且喜欢和对方在一起 这就是友谊 新词链接 base on 在 的基础上 provided sb with sth 给某人提供某物 be concerned about 关心 hang around 闲荡 试题解析 1 C由首句可知 只要我们在一起 company 就已经足够了 2 A由上下文可知 大家只是享受那份闲来荡去 hang around 的惬意 3 B由其后作定语的不定式短语可知 4 C因 direction 后是定语从句 所以要填表示 朝着某个方向行进 的 heading 5 D从下文可看出 不管朋友有什么样的表现 我都不会和他们绝交 leave them 6 B由前文的 提醒 advise 和后文 三思而后行 可知 有些活动是 危险 的 7 A指上文列举的 吸大麻 逃学 交街上小混混做男友 等之类的不良 行为 8 B由语境可知 是用绝交来 威胁 他们 9 A指任何人都有可能有不良行为的 朋友 10 C由前句可知本句意为每个人都有这类朋友 只是没 意识到 而已 四 四 记叙文记叙文 A boy is about to go on his first date and is nervous about what to talk about He asks his father for advice The father 1 My son there are three subjects that always 2 These are food family and philosophy The boy picks up his date and they go to a soda fountain 3 ice cream sodas in front of them they 4 at each other for a long time as the boy s nervousness builds He remembers his father s advice and chooses the first 5 He asks the girl Do you like spinach She says No and the silence returns After a few 6 uncomfortable minutes the boy thinks of his father s suggestion and 7 the second item on the list He asks Do you have a brother Again the girl says No and there is 8 once again The boy then 9 his last card He thinks of his father s 10 and asks the girl the following question If you had a brother would he like spinach 1 A asks B replies C tells D talks 2 A do B help C work D affect 3 A For B Besides C Without D With 4 A stare B glare C smile D laugh 5 A advice B question C word D topic 6 A more B another C other D most 7 A turns on B turns to C turns away D turns over 8 A smile B nervousness C silence D anxiety 9 A uses B takes C asks D plays 10 A lesson B advice C promise D order 解题导语 本文是记叙文 主要讲述了一个男孩子机械地使用父亲提议的话题 在第一次 约会时闹出的笑话 新词链接 ask sb for sth 问某人要某物 stare at 凝视 长时间看 plays his last card 打出最后一张牌 试题解析 1 B根据故事开头提供的情景 He asks his father for advice 2 C此处的 work 意为 奏效 3 D介词复合结构 with 宾语 宾补 可以表示状态 条件等 4 A此题区别不同方式的 看 stare at 意思是 凝视 长时间看 5 D联系上下文 他父亲提供了三个话题 6 A 此题考察 more 的表达方式 意思是 又过了几分钟 7 B根据句意 turns to 是 转向 的意思 最贴切 8 C联系故事情节的发展 得到否定回答之后接下来是 没有人讲话 了 9 D短语 plays his last card 意为 打出最后一张牌 10 B与文章开头的第二句话 asks his father for advice 相呼应 五 五 记叙文记叙文 There once was a blind man who decided to visit Texas When he arrived on the plane he 1 the seats and said Wow these seats are big The person next to him answered 2 is big in Texas When he finally arrived in Texas he decided to visit a bar Upon arriving in the bar he 3 a beer and got a mug 4 between his hands He exclaimed Wow these mugs are big The bartender replied Everything is big in Texas After a 5 of beers the blind man asked the bartender where the 6 was located The bartender replied Second door to the right The blind man 7 for the bathroom but accidentally tripped over and skipped the second door 8 he entered the third door which 9 to the swimming pool and fell into the pool by accident 10 to death the blind man started shouting Don t flush don t flush 1 A saw B felt C took D touched 2 A Everything B Nothing C Something D All 3 A took B bought C drank D ordered 4 A placed B lain C stood D spread 5 A few B amount C couple D pair 6 A bathroom B living room C waiting room D kitchen 7 A looked B headed C went D searched 8 A As a result B In fact C Instead D So 9 A turns B opens C gets D leads 10 A Starved B Scared C Moved D Frozen 解题导语 本文是记叙文 主要讲述了一位盲人乘飞机去 Texas 进行访问时的笑话 最 后要去厕所时却掉进了游泳池里 应了 Texas 人的一句口头禅 Everything is big in Texas 新词链接 a couple of 一双 一对 look for 寻找 lead to 通往 试题解析 1 Bfelt 是 摸 的意思 2 A从第二段最后一句话可以得出此答案 3 D是 点菜 要 食品 的意思 4 A此处意为 把啤酒杯放在两只手之间 Placed 是过去分词做 get 后的宾语补足语 5 C只有 couple 在此表示具体的 量 A few 是 一些 的意思 6 A 啤酒喝多了应该是找 洗手间 了 7 A短语 look for 意为 寻找 8 C 此处 instead 意为 代替 相反 9 Dlead to 意为 通往 get to 到达 open to 朝 敞开 turn to 意为 转向 10 Bscared 意为 害怕 过去分词短语表示状态 他以为是掉进了 这么大的小便池里 当然是 处于害怕的状态中 六 六 夹叙夹议夹叙夹议 One day while a girl was walking in the woods she found two starving songbirds She took them home and put them in a small 1 She cared them and felt great love for the birds One the 2 and stronger of the two birds flew from the cage Therefore 3 he flew close she grasped him 4 She felt glad but suddenly she felt the bird go limp She opened her hand and 5 in horror at the dead bird She noticed the other bird moving back and forth on the edge of the cage She could feel his great need for 6 She lifted him from the cage and 7 him softly into the air The bird circled once twice three times The girl watched delightedly at the bird s enjoyment Her heart was no longer 8 with her loss Suddenly the bird flew closer and 9 softly on her shoulder It sang the sweetest melody that she had ever heard The fastest way to 10 love is to hold on it too tightly the best way to keep love is to give it WINGS 1 A cageB boxC tankD room 2 A weakerB tallerC largerD shorter 3 A BecauseB AsC IfD Since 4 A gentlyB freelyC elegantlyD wildly 5 A staredB glaredC glancedD shouted 6 A freedomB foodC loveD space 7 A droppedB pulledC seizedD tossed 8 A packedB concernedC markedD lined 9 A landedB satC sleptD stood 10 A gainB giveC loseD show 解题导语 本文是一篇夹叙夹议的文章 通过一个爱鸟的小女孩的故事 表达了 若想令 爱永恒 要将爱放飞 的主题 新词链接 long for 渴望得到某物 on the edge of 在 的边缘 be concerned with 关注 注意 计较 试题解析 1 A 按常识判断 鸟应当养在 鸟笼 里 2 C 根据下文中有 the smaller bird 所以飞出鸟笼的鸟大一点 3 B as 引导一个时间状语从句 4 D 因为担心鸟儿会飞走 所以当鸟儿飞回时 她会紧紧地抓住它 5 A stare at 是 盯着看 之意 6 A 从前面描述的情况看 小鸟最需要的是自由 7 D toss 意为 抛向 8 B be concerned with 是 关注 注意 计较 之意 她的内心不再计较自己的得失 9 A 鸟儿轻轻地降落在她的肩膀上 10 C while 前后两句是对比关系 后一句讲到 keep love 那么前一句应该是 lose love 七 七 记叙文记叙文 A long time ago a little boy loved to play around an apple tree After eating some apples he took a nap under the 1 He and the tree loved each other When the boy grew up he 2 played around the tree One day the boy came back to the 3 The tree 4 the boy to play with him I am no longer a kid I don t play around trees any more The boy replied I want 5 I need money to buy them Sorry but I don t have money but you can sell all my apples and have money to buy The boy was so 6 that he picked all the apples and 7 happily The boy never came back after he picked the apples The tree was 8 Later the boy needed a house for 9 so he turned to the tree And the tree asked himto cut off all his branches So the boy did The tree was glad to see him happy but the boy never came back since then The tree was again 10 and sad 1 A sunshineB screenC shadowD shelf 2 A no longerB no moreC no fartherD no better 3 A topB areaC treeD village 4 A askedB toldC inspiredD added 5 A pleasureB helpC toysD fruits 6 A shamedB excitedC embarrassedD trouble 7 A playedB sangC sold D left 8 A sadB happyC concernedD forgettable 9 A shelterB saleC exampleD preparation 10 A angryB lovelyC friendlyD lonely 解题导语 本文讲述了孩子与苹果树之间的故事 一个孩子小时候总是在苹果树旁边玩耍 但是长大以后他把所有的苹果摘完卖掉 把树枝砍掉以后就再也不来理睬这棵树了 新词链接 no longer 不再 no better 不是更好 试题解析 1 C他爬到树冠吃苹果 然后在树影下 shadow 打盹 2 Ano longer 不再 表时间上的不再延长 no more 不再 表数量上的不再增加 no farther 别再说 no better 不是更好 随着时间的流逝 这个小孩子渐渐长大 不 再每天都围着这 棵树玩了 3 C有一天 孩子回到了树下 显得有点难过 4 A 过来和我玩玩吧 苹果树邀请他说 5 C根据下文句意可知 6 B与倒数第 2 段第 1 行照应 他如此激动以致把所有的苹果都摘走 愉快地离开了 7 D见上句解析 8 A与前面第 3 空后 he looked sad 对应 他摘走了苹果 买了玩具 再也没有回来看望这 棵苹果树 苹果树自然会感到难过 sad 9 Ashelter 意为 遮挡 遮蔽物 为家人盖一所遮风挡雨的房子 10 D孩子砍掉所有的树枝愉快地离开了 苹果树在此陷入了孤独和悲伤之中 八 八 议论文议论文 Expressing gratitude is an important form of good manners Nowadays more and more people in China have found it s high time to cultivate a thankful heart for the good others 1 Everyone likes to get praised and appreciated Gratitude is the greatest of virtues which lets others smile and makes the world more beautiful You just need several minutes to write down a thank you note but it bring much joy to the 2 We live in a society where we enjoy the different services of others But 3 of them should be taken for granted Gratitude is also a kind of 4 in life In developing gratitude for every moment for the simple joys and even for the 5 times we come to truly enjoy and appreciate life Then we are able to see the 6 that surrounds us Try to write a thank you letter to your parents for working hard to 7 you a happy life Be grateful to your teachers because of their 8 with your studies and character building Say thanks to your friends who 9 both your happiness and sorrow We are sure it will bring them much joy and add 10 into your own life as well 1 A haveB doC shareD like 2 A doerB receiveC performerD speaker 3 A oneB any oneC none D all 4 A attitudeB feelingC emotion D sense 5 A managingB challengingC changing D developing 6 A truthB realityC experience D magic 7 A offerB produceC imagine D try 8 A studyB partC help D co operation 9 A knewB sharedC realized D recognized 10 A reflectionB justiceC taste D color 解题导语 本文是议论文 阐述了 人要会感激 的道理 新词链接 do good to 对 有益处 对 有好处 take for granted 对 不以为然 轻视 认为 无所谓 试题解析 1 B固定搭配 do good to 意为 对 有益处 对 有好处 2 B 感谢信能给接受者带来极大的愉悦 3 C此处 them 指上文的 service take for granted 对 不以为然 轻视 认为 无所谓 此句意为 这种服务不应该被人藐视 4 A 感恩也是一种人生态度 5 Beven 暗示前后对比 前面讲到 快乐时光 后面应接 挑战的时刻 困难时期 6 D这样我们就可以看到围绕在我们周围的魔力 7 Aoffer 在此意为 提供 8 C感谢老师在学业方面和性格磨练方面给我们的帮助 9 B感谢朋友与我们同甘共苦 10 D 感谢给我们带来快乐 也给我们的生活增加光彩 九 九 夹叙夹议夹叙夹议 I am discovering that many people want above all else to live life fully But sometimes the past prohibits our living and enjoying life to the utmost in the present A school teacher 1 his room a few minutes early and 2 a mealworm laboriously crawling along the floor It had somehow been 3 The back part of the worm was dead and dried up but still attached to the 4 living part by just a thin thread As the teacher 5 the strange sight of a poor worm 6 its dead half across the floor a little girl ran in and noticed it there Picking it up she said oh Oscar when are you going to 7 that dead part so you can really live What a marvelous 8 for all of us When are we going to lose that dead part so we can really live When are we going to let go of past pain so we can live 9 When are we going to drop the baggage of needless guilt so we can 10 life When are we going to let go of that past resentment so we can know peace Have you been dragging something that is dead and gone around with you Are you ready to lose that dead part so you can really live 1 A enteredB leftC rushedD slipped 2 A sawB searchedC noticedD found 3 A killedB injuredC hurtD damage 4 A behindB middleC headD front 5 A studiedB researched C tookD learned 6 A pushingB takingC pullingD bringing 7 A loseB missC cutD place 8 A problemB question C doubtD puzzle 9 A happilyB sadlyC joyfullyD fully 10 A liveB enjoyC experienceD treasure 解题导语 本文是一篇夹叙夹议的文章 主要通过分析生活中的一个现象 得出一个人生哲 理 生活中我们要善于放弃包袱 轻装上阵 这样我们才能生活得精彩 充实 新词链接 above all 首先 尤其是 最重要的是 let go of sb sth 把某人 某物 放开 松开手 试题解析 1 A 老师在提前进入 enter 教室时发现了一条米虫在吃力地爬行 拖着已经死去的残躯 2 C 老师此时是不经意地注意到 所以用 notice 3 B 米虫还在爬 所以不能用 dead 只是受伤了 要用 injured 而 hurt 通常指心灵上的伤 害 4 D 虫的后半个部位已经死了 干了 依附在它身体的前部 front 5 A 老师在观察这个现象 这个观察带有一定的研究 study 性 6 C 与前文相呼应 这个虫子拖着 pulling 死去的身体部分在爬行 7 A 要活命就得放弃死去的部分 因此这个死去的部分就成了累赘 loss 这里带有放弃 的意思 miss 错过 cut 切下 place 放置 均与句子意思不符 8 B 这个问题恰恰也是值得我们思考的问题 需要回答的问题通常用 question 表示
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025年工业互联网平台SDN在能源行业的应用与效益评估
- 2025年生态旅游可持续发展规划与管理中的智慧旅游应用研究报告
- 2025年细胞治疗临床试验患者招募策略报告
- 2025年工业互联网平台数据加密算法效能解决方案评估报告
- 民法典水务课件
- 2025年高考英语听力专项训练冲刺押题模拟试卷
- 2025年小学英语词汇拓展专项训练冲刺试卷
- 2025年小学数学毕业升学考试综合试卷及解析
- 2025年公务员考试行测言语理解专项试卷:逻辑判断与推理备考手册
- 2025年高考政治哲学原理专项训练试题
- 2024-2034年中国女式情趣内衣市场发展现状及战略咨询报告
- 五星级酒店总投资估算表及其投资占比
- 【小学体育教学中学生自主学习研究-以S区小学为例(附量表)21000字(论文)】
- 【初中数学】你有多少种画平行线的方法课件 2023-2024学年人教版数学七年级下册
- 网络安全培训试题附有答案
- 尿红细胞形态分析报告
- 网络产品行业报告
- 中药热奄包在皮肤瘙痒中的临床应用观察
- 监理人员考勤表
- 全国各气象台站区站号及经纬度
- 鼻外伤医学专业知识
评论
0/150
提交评论