




免费预览已结束,剩余4页可下载查看
下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
2020年高考英语考前冲刺 考前天天练 十阅读下面短文,掌握其大意。然后从(1)-(20)各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。That holiday morning I didnt have to attend school. Usually, on holidays, Mother (1) me to sleep in. And I would certainly take full advantage of it. On this particular morning, (2) , I felt like getting up early. I stood by my window overlooking the (3), having nothing better to do. But as it turned out, I was soon to learn about something (4) in life. As I watched several people go by, get into their cars and drive off, I (5) an old man on a bicycle with a bucket on its (6) and a basket of rags and bottles on its back-carriage. He (7) from one car to another, washing and cleaning them. From the water on the ground, it seemed that he had already (8) washing and cleaning about a dozen or more cars. He must have begun to work quite early in the morning. Several thoughts (9) my mind as I watched him work. He wasnt well-dressed. He had on a pair of shorts and a(n) (10) T-shirt. The bicycle he rode was not by any means the kind modern (11) would want to be seen riding on. But he seemed (12) with life. There he was, working hard at this small business, (13) at passers-by and stopping to chat now and then (14) elderly men and women on their way to the market nearby. There was a noticeable touch of (15) in the way he seemed to be doing things (16) the windscreen(挡风玻璃), then standing back to admire it; scrubbing(擦净) the wheels and (17), standing back to see what they looked like after the scrub. It was a (18) to learn, I felt. At no age need one have to beg for a (19) if one has good health and is willing to work hard. For a while I felt (20) of myself. Young as I amjust sixteen, and there was this old man who must have been usefully engaged perhaps before the sun appeared above the horizon. (1)A. forces B. allows C. causes D. forbids(2)A. otherwise B. therefore C. however D. besides(3)A. parking lot B. bus stop C. school D. market(4)A. interesting B. surprising C. awful D. useful(5)A. noticed B. recognized C. called D. assisted(6)A. back B. handle C. wheel D. seat(7)A. searched B. left C. moved D. wandered(8)A. stopped B. started C. intended D. finished(9)A. crossed B. slipped C. disturbed D. inspired(10)A. attractive B. shiny C. simple D. expensive(11)A. repairmen B. businessmen C. drivers D. cyclists(12)A. busy B. content C. careful D. bored(13)A. waving B. looking C. laughing D. pointing(14)A. about B. for C. with D. like(15)A. worry B. respect C. sympathy D. pride(16)A. cleaning B. fixing C. replacing D. covering(17)A. still B. yet C. again D. soon(18)A. lesson B. subject C. skill D. fact(19)A. business B. living C. success D. right(20)A. tired B. doubtful C. fearful D. ashamedAOne day,I received a call from a colleague.He was about to give a student a zero for his answer to a physical problem,while the student claimed a perfect score.I was elected as their arbiter(仲裁人).I read the examination problem,“Show how it is possible to determine the height of a tall building with the aid of a barometer(气压计).”The student had answered,“Take the barometer to the top of the building,attach a long rope to it,lower it to the street,and then bring it up and measure the length of the rope.The length of it is the height of the building.” The student had really answered the question completely,but the answer didnt confirm his competence in physics.I suggested the student try again.I gave him six minutes to answer the question,warning that the answer should show some knowledge of physics.Five minutes later,he said he had many answers and dashed off one,which read “Take the barometer to the top of the building and lean over the edge of the roof.Drop the barometer,timing its fall with a stopwatch.Then,use the physical formula(公式)to calculate the height of the building.” At this point,my colleague had to accept it,and then the student made almost full marks.I couldnt help asking the student what the other answers were.He listed many others,and then added,“Probably the best one is to take the barometer to the administrator and say to him,Sir,here is a fine barometer.If you tell me the height of the building,I will give it to you.” Then,I asked the student if he really did not know the conventional answer to this question.He admitted that he did,but said that he was fed up with high school and college instructors trying to teach him how to think. The name of the student was Bohr who later was famous all over the world.He won the Nobel Prize in Physics in 192(2) (1)The student got a zero at the beginning because _.A.the teacher wasnt satisfied with himB.his answer wasnt complete or correctC.the teacher didnt fully understand his answerD.his answer didnt show his knowledge of physics(2)We know from the passage that _.A.the student knew the expected answerB.the administrator told Bohr the heightC.the author preferred Bohrs last answerD.the teacher was a very stubborn person(3)We can learn from the passage that _.A.instructors can teach students how to thinkB.arbiters can help students to get high scoresC.students should be given more freedom in thinkingD.teachers should make students use physical formulas(4)What was Bohrs attitude toward his schooling?A.Optimistic. B.Critical. C.Approving. D.Pessimistic. BIt happened to me recently.I was telling someone how much I had enjoyed reading Barack ObamasDreams From My Fatherand how it had changed my views of our President.A friend I was talking to agreed with me that it was,in his words,“a brilliantly(精彩地)written book”.However,he then went on to talk about Mr Obama in a way which suggested he had no idea of his background at all.I sensed that I was talking to a book liar.And it seems that my friend is not the only one.Approximately two thirds of people have lied about reading a book which they havent.In the World Book Days“Report on Guilty Secrets”,Dreams From My Fatheris at number 9.The report lists ten books,and various authors,which people have lied about reading,and as Im not one to lie too often(Id hate to be caught out),Ill admit here and now that I havent read the entire top ten.But I am pleased to say that,unlike 42 percent of people,I have read the book at number one,George Orwells1984.I think its really brilliant.The World Book Day report also has some other interesting information in it.It says that many people lie about having read Jane Austen,Charles Dickens,Fyodor Dostoevsky(I havent read him,but havent lied about it either)and Herman Melville.Asked why they lied,the most common reason was to“impress”someone they were speaking to.This could be tricky if the conversation became more in-depth!But when asked which authors they actually enjoy, people named J.K.Rowling, John Grisham, Sophie Kinsella (ah, the big sellers, in other words). Forty-two percent of people asked admitted they turned to the back of the book to read the end before finishing the story (Ill come clean:I do this and am astonished that 58 percent said they had never done so).(1)How did the author find his friend a book liar?A. By judging his manner of speaking.B. By looking into his background.C. By mentioning a famous name.D. By discussing the book itself.(2)Which of the following is a“guilty secret”according to the World Book Day report?A. Charles Dickens is very low on the top-ten list.B. 42% of people pretended to have read1984.C. The author admitted having read 9 books.D. Dreams From My Fatheris hardly read.(3)By lying about reading,a person hopes to.A. control the conversationB. appear knowledgeableC. learn about the bookD. make more friends(4)What is the authors attitude to 58% of readers?A. Favorable.B. Uncaring.C. Doubtful.D. Friendly.短文改错:It is Mothers Day today. Though its a western festival, its popular in China now.Mom has a full-time job, so she has to do most of the houseworks. She is a great mother. Both Dad or I planned to do something on Mothers Day. We get up early in the morning. Dad cleaned the house, and then went on shopping. When he came back, I found a bunch of flowers in her hand. I asked Mom to stay in the sitting room and I cooked in kitchen. The dishes what I cooked were Moms favoritest. At dinner, we said to her, “Happy Mothers Day!” Mom was grateful and moving.假定你是李华,想邀请外教Henry一起参观中国剪纸(papercutting)艺术展。请给他写封邮件,内容包括:(1)展览时间、地点;(2)展览内容。注意:1.词数100左右;(3)可以适当增加细节,以使行文连贯。答案解析【参考答案】【文章大意】看到一位穿着朴素的老人在停车场起劲地擦车,作者联想到年轻的自己应该努力工作。(1)【解析】选B。由holiday morning可知母亲允许我在家睡觉。allow sb. to do sth. “允许某人做某事”。(2)【解析】选C。由我想早起可知这个早晨和往常不一样了,所以用however表示转折。(3)【解析】选A。由第三段第一句“人们进入车中,然后开车走了”可知,我看的是“停车场(parking lot)”。(4)【解析】选D。由文章最后一段可知,作者从擦车的老人身上学到了“有用的(useful)”东西。A项意为“有趣的”;B项意为“令人惊奇的”;C项意为“可怕的”,均不符合题意。故选D。(5)【解析】选A。此处意思是说,作者俯视停车场时,注意到了一位老人,所以用notice. B项意为“认出”;C项意为“叫,打电话”;D项意为“帮助”。(6)【解析】选B。在自行车车把上有个桶。handle意为“把手”。(7)【解析】选C。老人从一辆车到另一辆车,用move最合题意。(8)【解析】选D。意思是老人已经擦洗完了很多车。故用finish doing“干完”。(9)【解析】选A。句意为:一些想法掠过了我的大脑。cross意为“闪过,掠过”,符合题意。B项意为“滑动”;C项意为“打扰”;D项意为“鼓舞”,不符合题意。(10)【解析】选C。指老人穿着一件朴素的T-恤衫。A项意为“吸引人的”;B项意为“闪耀的”;C项意为“简朴的”;D项意为“昂贵的”。根据题意,选C。(11)【解析】选 D。句意:他骑的那辆自行车绝对不是现在的人愿意被看到的要骑的那种自行车。A项意为“修理工”;B项意为“商人”;C项意为“司机”;D项意为“骑自行车的人”。根据题意,选D。(12)【解析】选B。此处指老人虽然辛苦,但是自得其乐。故用be content with,意为“对满意”。(13)【解析】选A。指“老人和过路人挥手”同路人打招呼,故用wave。(14)【解析】选C。指“老人时不时地停下来和去附近市场的年纪大的人一起聊天”,故用with。(15)【解析】选D。指“老人有自豪的感觉”,用pride. A项意为“担心”;B项意为“尊敬”;C项意为“同情”,不符合语境。(16)【解析】选A。根据句意是指“擦挡风玻璃”,故选A。B项意为“安装”;C项意为“替换”;D项意为“覆盖”,不符合题意。(17)【解析】选C。“老人擦了挡风玻璃,站在后边欣赏;接着擦轮子,再站到后边欣赏”,所以用again,指老人重复的动作。(18)【解析】选A。指老人擦车的事情,给我上了“一课”,用lesson。(19)【解析】选B。句意:为了谋生,任何年纪的人,只要身体健康并乐意努力工作,都没必要乞讨。living意为“谋生”。(20)【解析】选D。由第一段可知,老人的行为与自己的想法产生了强烈的对比,使自己产生了羞愧感,故用feel ashamed of意为“对感到羞愧”。【长难句分析】The bicycle he rode was not by any means the kind modern cyclists would want to be seen riding on. 分析:句子的主语是the bicycle, was是谓语动词,the kind是表语;he rode 是定语从句修饰the bicycle, modern cyclists would want to be seen riding on 是定语从句修饰the kind。译文:他骑的那辆自行车绝对不是现在的人愿意被看到的要骑的那种自行车。答案及解析:答案:(1)D; (2)A; (3)C; (4)B解析:(1)细节理解题。从第二段第一句中的“but the answer didnt confirm his competence in physics”可知,这个学生的解题方法没有体现物理方面的知识是他得零分的原因。(2)细节理解题。从倒数第二段中的“Then,I asked the student if he really did not know the conventional answer to this question.He admitted that he did”可知,这个学生知道被期待的答案是什么。故A项正确。(3)推理判断题。从最后两段的内容可知,Bohr富有创造性思维并获得了诺贝尔奖,由此推断文章主张学生应该被允许自由地思考。(4)观点态度题。从倒数第二段中的“but said that he was fed up with high school and college instructors trying to teach him how to think”可知,Bohr对他接受的教育持批判的态度。 【参考答案】【文章大意】作者主要阐明了自己对一些人的看法,那就是有些人没有读过一些名著也不了解一些著名的作家,却撒谎说他们读过这些名著也读过这些著名的作家的信息,但也有些像作者这样从来不撒谎的人。(1)【解析】选D。推理判断题。根据第一段的内容可知,作者的朋友说他读过奥巴马的Dreams From My Father,但是他却以一种不了解奥巴马的背景的方式谈论奥巴马,据此作者判断出他撒谎了。故选D。(2)【解析】选B。推理判断题。根据第二段的内容可知,“Report on Guilty Secrets”揭露了三分之二的人撒谎说他们读过一些没有读过的书,其中42%的人撒谎说他们读过George Orwell的1984。由此可知选B。(3)【解析】选B。细节理解题。根据第四段的内容可知,撒谎说他们读过一些名著,想给人留下印象,好像自己知识渊博。故选B。(4)【解析】选C。推理判断题。文章最后一句I do this and am astonished that 58 percent said they had never done so中的astonished(吃惊的)表明作者不相信58%的人说的话。故选C。参考答案:(1)【解析】第三句中的so改为but。考查连词。句意:母亲有一份全职的工作,但是她得做大部分的家务活。根据逻辑关系可知,此处表示转折关系。(2)【解析】第三句的houseworks改为housework。考查名词。housework意为“家务活”,是不可数名词,没有复数形式。(3)【解析】第五句的or改为and。考查固定结构。句意:我和我爸爸计划在母亲节做点什么事情。both.and.意为“和都,不仅而且,既又”,是固定结构。(4)【解析】第六句的get改为got。考查时态。此处描述母亲节当天的事,根据上下文可知,此处应用一般过去时态。(5)【解析】第七句去掉on。考查固定结构。go shopping去购物,是固定结构;go on doing sth.继续做某事。(6)【解析】第八
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 重庆垫江县2025年上半年事业单位公开遴选试题含答案分析
- 河北省武安市2025年上半年事业单位公开遴选试题含答案分析
- 河北省灵寿县2025年上半年事业单位公开遴选试题含答案分析
- 2025版体育健身器材租赁服务外包合同
- 2025版葡萄园品牌推广承包合作协议
- 2025年度农民工工资支付及权益保障合同
- 2025版人才职业生涯规划服务协议:助力员工实现人生价值
- 2025年度生态草场承包经营权转让合同范本
- 2025版砂石材料行业产业链整合与优化服务合同
- 2025补充采购合同范本:能源行业设备采购协议
- 2025年部编版新教材语文九年级上册教学计划(含进度表)
- (完整版)三年级下册数学开学第一课ppt
- 心衰病患者护理查房课件
- JJF1101-2019环境试验设备温度、湿度校准规范-(高清现行)
- 资助业务工作培训
- 水泥化学分析方法培训精品课件
- 《足球运动发展史》PPT课件
- 四年级上册可爱的榆林全册教案
- 金属封闭母线
- 道路工程质量保证措施
- 贵州省评标专家库
评论
0/150
提交评论