




免费预览已结束,剩余7页可下载查看
下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
section grammar同位语从句1(教材p34)the thought that they could cross the whole continent was exciting.2(教材p34)some people have the idea that you can cross canada in less than five days, but they forget the fact that canada is 5,500 kilometres from coast to coast.3(教材p34)the girls were surprised at the fact that ocean ships can sail up the great lakes.同位语从句是用来解释说明前面名词的内容和实质的从句。它总是跟在某一个名词的后面。常见的后跟同位语从句的名词同位语从句用于某些名词之后,说明该名词的具体内容,如fact, hope, thought, suggestion, idea, news, problem, possibility, truth, decision, evidence, opinion, feeling, belief, message, doubt, warning, question, request等,同位语从句对前面的名词起解释说明的作用。we are very excited at the news that our chinese athletes won many gold medals.听到我们中国运动员赢得了许多金牌的消息我们非常激动。the fact that the amount of carbon dioxide in the atmosphere is increasing worries us all.大气中二氧化碳含量上升的事实让我们所有的人都很担心。引导同位语从句的连接词1连接词that和whether(1)thattom told me the news that ben won the match.汤姆告诉我一个消息,本赢了比赛。(2)whetheri have no idea whether they will give us enough help.我不知道他们能否给我们足够的帮助。there is some doubt whether he can adapt to warm dry climate here.他能否适应这里温暖干燥的气候还不确定。在同位语从句中that, whether不作成分,that只起连接作用,无任何实际意义,不可省略。whether表示“是否”,if不能替换whether。【即时演练1】根据语境,填入适当的引导词(2018天津卷)the possibility that there is life on other planets in the universe has always inspired scientists to explore the outer space.(2016天津卷)the manager put forward a suggestion that we should have an assistant. there is too much work to do.he hasnt made the decision whether he will go there.well discuss the problem whether the sports meeting will be held on time.2连接代词和连接副词连接代词(what, who, which等)和连接副词(when, why, where等),具有实际意义,同时在同位语从句中作一定成分,一般不省略。i have no idea what he will give me.我不知道他要给我什么。the question who will take his place is still not clear.谁将会坐上他的位置这一问题还不确定。we havent yet settled the question where we are going to spend our summer vacation.到哪儿去过暑假,这个问题我们还没有决定。we have no idea when she was born.我们不知道她什么时候出生的。【即时演练2】根据语境,填入适当的引导词he had no idea what was likely to happen next.the problem how we can collect so much money is difficult to solve.i dont know when to meet her because i have no idea when she will be back.同位语从句和定语从句的区别1意义同位语从句说明前面的名词所表示的具体内容,用连接词引导,不可省略。定语从句是对名词进行修饰和限定,用关系词引导,在句子中充当一定的句子成分,关系词作宾语时可以省略。2先行词同位语从句说明的名词大都是抽象名词,而定语从句所修饰的词没有限制。the idea that you can do this job well without thinking is wrong. (that引导同位语从句,不作成分,无词义)你能够不思考就做好这份工作的想法是错误的。the idea that he gave surprises many people.(that 引导定语从句并在从句中作gave的宾语)他提出的观点令许多人感到吃惊。同位语从句用法口诀同位语从句似“定从”,两种句式有异同;从句均在名词后,定“限”同“释”要分清;定从“that”宾可省,同位从句“that”不可省。【即时演练3】指出下面的句子是定语从句还是同位语从句the fact that the chinese people invented the compass is known to all.同位语从句the fact that we talked about is very important.定语从句i have no idea when they will come.同位语从句ill never forget the days when i lived there.定语从句同位语从句中的虚拟语气名词suggestion, order, demand, command, request 等后的同位语从句要用虚拟语气,即从句谓语用“(should) do”的形式。the suggestion that everyone(should) make efforts to beautify our campus is necessary.每个人都应尽力来美化校园的建议是必要的。the commander gave an order that the troops(should) advance 10 miles.司令官下达了命令让军队前进10英里。【即时演练4】完成句子所有士兵立刻动身出发的命令是由将军下达的。the order that all the soldiers should set off at once was given by the general.有一项建议是布朗应该离队。there was a suggestion that brown should leave the team 用适当的连接词填空1you should face the reality that you probably wont get everything you want.2we all feel sorry about the news that he failed in the game.3i have no idea who will be in charge of the company when the manager is away.4we havent settled the question whether it is necessary for him to study abroad.5weve just heard a warning on the radio that a hurricane is likely to come.6i have no idea why you are so tired every day.7i have no idea why he gave up the wellpaid position.8jim had no idea how the dog managed to come out of the cage.9no one can answer the question what life will be like in the distant future.10the question who should go abroad hasnt been answered yet.11father made a promise that if i passed the examination he would buy me a bicycle.12the soldiers received an order that they should arrive at the town before dawn.13several days later, word came that the missing boy had been found.14there is no evidence that i was wrong.15they arose a question where/how/whether we could get so much money within three days.16there is no doubt that they are really human footprints.17the story goes that he failed in the math examination again.18do you have any idea what is wrong with my computer?19the teacher told me the fact that it was determination and hard work that made her successful.20there is some doubt whether he will give us a hand if we turn to him for help. 语法与写作1史密斯先生给了我一条建议:去纽约工作。mr. smith gave me a piece of advice that i should go to new york to work2我们不能忽视这个事实:有些语言正在逐渐消失。we cant ignore the fact that some languages are gradually disappearing3我的妈妈有一个强烈的信念:教育能改变一个人的未来。my mother has a strong belief that education can change a persons future4我们还没解决这个问题:谁将被派往加拿大参加那个会议。we havent yet settled the question who will be sent to canada for the meeting.5我们应该怎样去那里的问题还没决定。the question how we should go there hasnt been decided.6有人怀疑约翰是否会准时到来。there is some doubt whether john will come on time7女排赢得冠军的消息大大地鼓舞了我们所有人。the news that our women volleyball team had won the championship encouraged us all greatly.8我从王先生那里过来,带来一个消息,他说他今天下午不能来看你了。i came from mr. wang with a message that he wont be able to see you this afternoon.学生用书p139(单独成册) 单句语法填空1the news shocked the public that a bus with 15 passengers fell into the river.2the problem whether/how/when we can collect enough money for the big project is unknown.3i have no idea how peter finished the task by himself.4there is little doubt that the internet plays a very important role in our life and work.5.his secretary had no idea when mr. lee would come back, so he phoned to check the time.6the fact that he has fully recovered makes me feel good.7the professor showed evidence that his paper was based on original research.8the manager didnt answer the question who would take his place.9the fact has worried many scientists that the earth is becoming warmer and warmer these years.10a warm thought suddenly came to me that i might use the pocket money to buy some flowers for my mothers birthday. 阅读理解the first people in canada crossed the bering strait from asia. in the north the inuit lived by hunting seals, walruses(海象) and whales. they also hunted caribou(驯鹿). on the west coast people hunted deer, bear and beaver. they also fished. on the plains people lived by hunting buffalo. in the east people grew crops of beans, squash, maize and sunflower seeds.the first europeans to reach canada were the vikings. in 986 a viking called bjarni herjolfsson was blown off course by a storm and he spotted a new land. however he sailed away without landing. in 1001 a man named leif eriksson landed in the new land, which he named vinland(it was part of canada). however eriksson did not stay permanently. later the vikings did establish a colony in north america but they abandoned it because of conflict with the natives.however after the vikings canada was forgotten until the end of the 15th century.in 1497 the english king henry sent an italian named john cabot on an expedition across the atlantic to newfoundland.cabot discovered rich fishing waters off the coast of canada.then in 1534 and in 15351536 a frenchman named jacques cartier(14911557) sailed on two expeditions to canada.on 10 august 1535 (st lawrences day) he sailed into the st lawrence river, which he named after the saint.however no permanent european settlements were made in canada until the early 17th century.in 1603 a frenchman named samuel de champlain(15671635) sailed up the st lawrence river. in 1604 he founded port royal in acadia(nova scotia). in 1608 samuel de champlain founded quebec.(the name quebec is believed to be an algonquin word meaning a narrow part of a river.) in 1642 the french founded montreal.the new colony in canada was called new france.by 1685 the population of new france was about 10, 000. by 1740 it was 48, 000.【解题导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了加拿大人口的构成及城市逐渐形成的过程。1in which part of canada did people grow crops?ain the north.bin the east.con the west coast.don the plains.b解析:细节理解题。根据文章第一段最后一句in the east people grew crops of beans, squash, maize and sunflower seeds.可知答案。2who was the first european to reach canada?aleif eriksson.bbjarni herjolfsson.cjohn cabot.dsamuel de champlain.b解析:细节理解题。根据文章第二段前两句the first europeans to reach canada.called bjarni herjolfsson was blown off course by a storm and he spotted a new land.可知,bjarni herjolfsson是最早来到加拿大的欧洲人。3what is the last paragraph mainly about?aeuropeans set foot on canada.beuropeans started expeditions.ceuropeans fought against the natives.deuropeans began to make permanent settlements.d解析:段落大意题。文章最后一段第一句为该段的主题句。4what is the best title for the passage?athe early history of canadabthe languages of canadaceuropeans started expeditionsdthe war between europeans and canadiansa解析:标题归纳题。文章主要讲述了加拿大人口的构成及城市逐渐形成的过程。综合来看,文章讲述了加拿大早期的历史。 完形填空as a student in my final year of high school, i am very concerned about college. i spend most days thinking about the _1_, hoping that im on the right path.im interested in a career in _2_, so i decided to volunteer for service at the local hospital. i thought it would be the best of both worlds:_3_ people while getting valuable onthejob experience! so i went to the business office. _4_, the hospital director was quite willing to let me help out, and he said i could_5_ that summer as soon as i finished my finals. i accepted his _6_ immediately, thinking to myself that here lay all the _7_ i could ever want!soon enough, i _8_ for my first day at the _9_. the director gave me a brief tour of different departments(科室) _10_ we stopped right in front of the maternity ward(产科病房). “this is where youre going to _11_,” he said. i was overwhelmed(受不了的) by the sounds. women shouted and newborns _12_. i got nervous and wondered if i had been in a hurry when i _13_ to go for such a _14_ job.my _15_ must have shown clearly on my face because the director said, “dont worry. you are going to help in the nursery.” _16_ that, we walked down a hallway filled with balloons, beautiful flowers and into the _17_ room ive ever seen. the soft colors provided a quiet backdrop to the sleeping babies. the nurse in charge of the nursery _18_ me, thanked me for _19_, and asked me to start putting some baby things away in the drawers. the director gave me a _20_ look, which i returned with a quiet nod. i got right to work.【解题导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者第一天到医院做义工的经历。1a.scorebtestcfamilydfutured解析:根据下文中的im on the right path及career可知,作者花很多时间考虑自己的“未来(future)”。2a.teachingbnursingcdancingdactingb解析:根据下文出现的hospital及nurse可知,作者希望将来从事“护理(nursing)”工作。3.a.helpingbmovingcencouragingdvisitinga解析:去医院做义工当然可以“帮助(helping)”他人。4a.finallybfortunatelycsuddenlydimmediatelyb解析:根据下文的the hospital director was quite willing to let me help out可知,作者想去医院做义工,院长表示同意,说明她很“幸运(fortunately)”。5a.startbsignclearndaska解析:此处是说,期末考试一结束,作者就可以“开始(start)”到医院做义工。6a.giftbrulecofferdadvicec解析:根据下文作者开始到医院工作可知,她接受了院长的“提议(offer)”。7a.possibilitiesbresponsibilitiescchoicesdchancesd解析:根据上文的getting valuable onthejob experience可知,作者认为医院能给她提供她想要的任何“机会(chances)”。8a.went overbshowed upcturned outdkept onb解析:根据下文作者到医院参观各个科室可知,她“出现在了(showed up)”“医院(hospital)”。9a.high schoolbbusiness officeccollegedhospitald解析:参见上题解析。10a.asbwhencuntildbeforec解析:作者在院长的带领下参观各个科室,“直到(until)”他们来到产科病房前。11a.workbstudyclivedresearcha解析:根据文章最后一句i got right to work.可知,作者被安排在产科“工作(work)”。12a.playedbsleptccrieddlaughedc解析:根据上文的i was overwhelmed(受不了的) by the sounds.可知,此处指新生儿“哭闹(cried)”。13a.stoppedbcontinuedcrefusedddecidedd解析:作者看到产科病房的场景时开始感到紧张不安,她不知道自己“决定(decided)”找这样一份工作是否有些操之过急。14.a.difficultbboringcsmallddangerousa解析:根据上文的got nervous可知,作者觉得这是一项“困难的(difficult)”工作。15a.fearbangercpaindsurprisea解析:根据下文中的because the director said, “dont worry.”可知,作者的“担心(fear)”被院长看在眼里。16a.for blikecwithdbeforec解析:“说着(with)”,我们便通过了一个气球和鲜花装点的走廊。17a.most peacefulbmost convenientclargestdcleanesta解析:根据下文中的soft,quiet和sleeping babies可知,这个房间是作者见过的“最安静的(most peaceful)”房间。18a.replacedbrememberedcwelcomeddtrustedc解析:根据本句中的thanked me可知,负责育儿室的护士对作者的“到来(coming)”表示“欢迎(welcomed)”和感谢。19a.waitingbreturningclisteningdcomingd解析:参见上题解析。20a.questioningbquickcseriousdfamiliara解析:根据下文中的which i returned with a quiet nod可知,院长投来“询问的(questioning)”目光。 语法填空winter in quebec, canada is very different from that in england. when i first arrived, i was 1._ (slight) worried about the winter. i couldnt imagine 2._ it would be like to have 3 metres of snow and what on earth i was going to do when the weather was so bad. however, here, life goes on as usual. trains and buses continue, and people socialise and even better. 3._ number of new sports take over.for me, skiing means downhill skiing, in ski resorts(度假胜地), with ski lifts taking you up the mountain. before 4
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025年跨境并购保密协议书(含尽职调查)
- 2025版高品质散装水泥采购与供应合同
- 2025版建筑工程施工安全防护承包合同
- 2025年度水电安装工程施工许可合同范本
- 2025年度金融数据安全保密协议书汇编
- 2025版太阳能加热水池设备供应与安装合同
- 2025年度新型建筑材料采购付款合同范本
- 2025房地产风险管理与评估服务合同
- 2025年度专业家电维修及保养合同
- 2025版现代农业科技合作三方合同范本
- 客运驾驶员安全行车课件
- 2025年食品安全监管局工作考核试题及答案
- 民建支部管理办法
- 脑膜刺激征临床表现
- 集团公司财务管理制度
- 医院药品支付管理办法
- 学平险介绍课件
- 2025年院感知识理论考试题库及答案
- 从2025年河南中考语文试卷中分析阅读理解如何提分
- 《智能建筑供配电与照明》课件(上)
- 公共打印区域管理办法
评论
0/150
提交评论