2020届高考英语二轮复习 专题3 阅读理解之体育类(1)专题学案 新人教版_第1页
2020届高考英语二轮复习 专题3 阅读理解之体育类(1)专题学案 新人教版_第2页
2020届高考英语二轮复习 专题3 阅读理解之体育类(1)专题学案 新人教版_第3页
2020届高考英语二轮复习 专题3 阅读理解之体育类(1)专题学案 新人教版_第4页
2020届高考英语二轮复习 专题3 阅读理解之体育类(1)专题学案 新人教版_第5页
已阅读5页,还剩18页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

专题三 阅读理解【备考策略】1 考情分析2 解题技巧【考点分类突破】2020;2020版高中英语二轮专题复习学案:专题三 阅读理解之体育类(1)(新课标)一、 体育类【典例探究】(2020;2020福建卷D)Columbus College, 241 Queen Elizabeth Drive, Kowloon CityMemoTo: All StallFrom: Jalie Mok, Secretary; Sports Development CommitteeDate: May 20, 2020;2020A week ago, “Sports for Life” programme was sent to the parents, requiring them to select a sport they wanted their child to play. Since then, our staff have received lots of calls from parents asking for more information about it. Here is a memo(备忘录)for your reference when you answer the phones.Sports 1:BasketballWe expect that this will be the most popular of the four sports. Therefore, students should be advised to sign up as soon as possible. Students will take a private bus to and from Kwun Tong Sports Park. To cover the cost of hiring a bus, each student will have to pay $10 each time. There will be four basketball courts available for our use with one teacher watching over each game.Sports 2: GymWe will be using St. Peters Memorial Park. There are two reasons for choosing this park. First, it is not very busy and crowded before 6:00pm. Second, it has lots of trees with plenty of shade. Students must bring along two bottles of water to prevent thirst. Three activities, shipping , jogging , outdoor aerobics(有氧运动), all of which are free of charge, will be arranged. And there will be a teacher on duty for each of the activities.Sprots3: HikingHiking (远足)will take place at Kowloon Peak. The activity will start at 2:30 pm and finish 90 minutes later. Three teachers will accompany the students, and a hiking instructor will accompany each group of 15 hikers. Each instructor will cost $75/hr. Students are advised to bring plenty of water and sunscreen.Sports 4;SwimmingThe Kowloon City Aquatic Centre is a 10-minute walk from our school. Four teachers will go to the pool and conduct the goings-on from the poolside. We will only be able to reserve the pool for one hour (i.e. 2:45pm to 3:45 pm).Only students skilful at swimming can take up this activity. The pool will havetwo life guards present. Girls must wear a swimming suit. The cost is $10 per visit.68. Which of the following is TRUE according to the passage?A. Students selecting basketball had better register early.B. Students participating in gym should arrive at 6:00 pm.C. Hiking usually begins at 2:30 pm and lasts 2 hours.D. Students having swimming suits can take up swimming.69. It can be inferred from the passage that _. .A. students taking part in basketball will walk to the courts.B. every student can gain admission to one of the four sportsC. hiking students can have a regular rest in the shade of treesD. students taking up the four sports should bring bottles of water70. It can be concluded that _. .A. each sport will take only on hour B. students will be charged for the four sportsC. all the sports will take place at Kowloon Peak D. teachers will accompany students on each sport71. The purpose of the memo is to _. .A. attract students interest in the programme B. require the parents to select a sport for their childC. help the staff explain the programme to the parents D. remind teachers and lifeguards to be present on time【答案解析】68.【解析】选A。细节理解题。根据文章第二段中We expect that this will be the most popular of the four sports. Therefore, students should be advised to sign up as soon as possible.可知选项A正确。根据文章第三段中First, it is not very busy and crowded before 6:00pm.可排除选项B;根据文章第四段中The activity will start at 2:30 pm and finish 90 minutes later.可排除选项C;根据文章最后一段中Only students skilful at swimming can take up this activity.可排除选项D。69.【解析】选B。推理判断题。根据文章第一段的描述,“Sports for Life” programme这个项目并没有对某一类孩子作出限制,所以选项B正确。根据文章第二段中Students will take a private bus to and from Kwun Tong Sports Park.可排除A项;根据文章第三段中Second, it has lots of trees with plenty of shade.可知,在Sports 2: Gym中学生才可能在树荫下乘凉,故排除选项C;根据文章第三段和第四段可知,只在Sports 2: Gym和Sprots3: Hiking中提到让学生带水,故可排除选项D。70.【解析】选D。总结归纳题。根据文章第二段至第四段可知,每一项活动都有教师陪同,故选项D正确。根据文章第四段中The activity will start at 2:30 pm and finish 90 minutes later.可排选项A;根据文章第三段中Three activities, shipping ,jogging , outdoor aerobics(有氧运动), all of which are free of charge, will be arranged.可排除选项B;只有Sprots3: Hiking在Kowloon Peak举行,故可排除选项C。71.【解析】选C。细节理解题。根据文章第一段中Here is a memo(备忘录)for your reference when you answer the phones.可知选项C正确。【跟踪演练】1、 (2020;2020广东省高州长坡中学2020;2020届高三12月月考)Bored? Lonely? Out of condition?Why not try theSPORT CENTER?TENNISIndoor and outdoor courts. Coaching from beginners to advanced, everyday not evenings.Children only-Sat. mornings.SKIINGDry slopes3 levels instructors at weekends and Fridays. Daytime parcitice. 8 years upwards.SWIMMING2 pools I heated Olympic length. Tuition available.Women: Tuesday and Thursday.Men: Monday, Wednesday and Friday.Children: SaturdayFamily day: SundayGOLF9 hole practice course. Professional Coaching. Lessons must be booked in advance in daytime. Evening practice. Minimum age 9 years.GYMNASTICSMaximum age18 years. Children aged 510. Monday and Wednesdays. 4:006:00 p.m. 1018 year-old. Friday evenings. Bar work on Sunday mornings.AND MUCH MORETable Tennis, Snooker, Darts(标枪), Chess(everyday and evening), Caf (all day),Bar(lunch time and evenings), Nursery(weekdays and weekends, not evenings). Centre open 10:00 a.m.10:00 p.m. Daily. Interested? More details inside. Quote Card Number: 99.46What is this ad mainly about?AIt mainly shows us some ways to spend weekends.BIt mainly shows us a place to relax ourselves.CIt Shows the ways saving our time.DIt shows us a lot of ways to spend our holidays.47Which of the following is TRUE according to this passage?APeople can play tennis day and night.BMen and women swim in the SPORTS CENTER separatelyCChildren at any age can play golf in the SPORTS CENTERDPeople under 20 can all take gymnastics48How many sports items are mentioned in the passage?A5 B7 C9 D1249Where can we find this ad in your opinion?AIn a companyBIn a restaurantCIn a park DOn a newspaper2、 (2020;2020安徽省安庆一中三模)Friendship is one of the basic bonds between human beings. While the characteristics of friendship might vary from one country to another, people from all cultures not only enjoy friends but need them.Many studies have shown that teenagers who have no friends often suffer from psychological disorders. It has been shown that teenagers, perhaps more than any other age group, need companionship and a sense of belonging. The negative consequences of loneliness have also been observed among the elderly. The death of a spouse often leaves a widow or a widower totally bereft. If, however, they are surrounded by friends and relatives and if they are able to express their feelings, they are more likely to recover from their grief。“No man is an island.” In other words, we are all parts of society. We all need the love, admiration, respect and moral support of other people. If we are fortunate, our friends will provide us with all of these necessary aspects of life.As most people observe, there are many levels of friendship. The degree or intensity of friendship varies depending on the personality of the individuals involved and the context of the relationships. Outgoing persons enjoy being surrounded by many people whereas shy persons are perhaps content with fewer but more intense friendships。Everyone is not equally open with all their friends. The degree of closeness is determined by many factors. Close friends can be formed at any stage in ones life but they are usually very rare. Not very many people have more than a few really close friends. Irrespective of the level of closeness, all friendships are based on reciprocity(互惠), honesty and a certain amount of love and affection。72 “No man is an island”(Line 1, Para. 3) implies that _。A. everyone is a part of an island B. man cannot be an islandC. everyone is just a part of society D. society is an island73. The degree of closeness of friendship mainly depends on_。A. ageB. belongingC. personality D. culture74. The author thinks that close friends_。A. can be easily formed when one is youngB. cannot be long-lastingC. are not rare for everyoneD. are rare for most people75 .The word “irrespective”(Last sentence, Para. 5) means_。A not respecting B. dishonoringC. regardless.D. considering3、(2020;2020河北省正定中学三模)Daredevil climber Alain Robert, known as the French Spiderman, stood strong winds and rain to climb the worlds tallest skyscraper, Taipei 101, SaturdayRobert, dressed in red rain jacket, tights and climbing shoes, climbed up ropes hung down the side of the 101 storey, 1,667-foot office tower, reaching the top in around four hoursIt was a very big moment and I felt a lot of satisfaction though I was so tired and nearly all of my muscles were painfulI felt completely eased said Robert after taking the ride down in one of the towers lifts, the worlds fastestSeveral hundred on-lookers and shoppers gathered at the base of the tower watching and cheering Roberts progress through live pictures on a large television screenAt times he disappeared from view as clouds passed by the top of the tower surrounding the upper storiesThe 42-year-old Frenchman has covered scores of well-known structures around the world including the Empire State Building and the Eiffel Towerwithout permission or any safety equipment or ropesThis time Robert was wearing a harness (背带) fastened to safety ropes for the entire climbHe used the ropes to pull himself up most of the way, using his hands and feet to climb up the walls for only short sectionsHe said that the management had requested he wear the ropes and safety equipment, which had also become necessary due to the rain making the windows and frames very slipperyRobert said he would not carry his pity the next time57The text mainly tells us that _Aanother world record was broken by a FrenchmanBThe French Spiderman climbed the worlds tallest buildingCHow Alain Robert got the name DaredevilDAlain Robert was praised for his great success58During his climbing up Taipei 101, Alain Robert _Anever felt tired all the timeBnever used his hands and feetCstayed somewhere for a short restDwas not seen on the television screen now and then59When Alain Robert climbed the Empire State Building, he was likely to _Ause only his hands and feet Bbe 42 years oldCcarry some safety equipment Dget permission of someone60According to the text, we can infer that Alain Robert _Aspent three hours climbing Taipei 101 Bchose a rainy day on purposeCwill climb Taipei 101 a second time Dgot lots of help from on-lookers4、(2020;2020河南省开封市三模)Disposing (处理) of waste has been a problem since humans started producing it. As more and more people choose to live close together in cities, the waste disposal problem becomes increasingly difficult.During the eighteenth century, it was usual for several neighboring towns to get together to select a faraway spot as a dump site. Residents or trash haulers (垃圾拖运者) would transport household rubbish, rotted wood, and old possessions to the site. Periodically some of the trash was burned and the rest was buried. The unpleasant sights and smells caused no problem because nobody lived close by. Factories, mills, and other industrial sites also had waste to be disposed of. Those located on rivers often just dumped the unwanted remains into the water. Others built huge burners with chimneys to deal with the problem.Several facts make these choices unacceptable to modern society. The first problem is space. Dumps, which are now called landfills, are most needed in heavily populated areas. Such areas rarely have empty land suitable for this purpose. Property is either too expensive or too close to residential neighborhoods. Long distance trash hauling has been a common practice, but once farm areas are refusing to accept rubbish from elsewhere, cheap land within trucking distance of major city areas is nonexistent. Awareness (意识) of pollution dangers has resulted in more strict rules of waste disposal. Pollution of rivers, ground water, land and air is a price people cannot longer pay to get rid of waste. The amount of waste, however, continues to grow.Recycling efforts have become common place, and many towns require their people to take part. Even the most efficient recycling programs, however, can hope to deal with only about 50 percent of a citys reusable waste.64. The most suitable title for this passage would be .A. Places for Disposing Waste B. Waste Pollution DangersC. Ways of Getting Rid of Waste D. Waste Disposal Problem65. During the 18th century, people disposed their waste in many ways except for .A. burying it B. recycling it C. burning it D. throwing it into rivers66. What can be inferred from the third paragraph?A. Farm areas will continue accepting waste from the city in modern society.B. There is cheap land to bury waste in modern society.C. It is difficult to find space to bury waste in modern society.D. Ways to deal with waste in modern society stay the same.67. The main purpose of writing this article is to .A. draw peoples attention to waste managementB. warn people of the pollution dangers we are facingC. call on people to take part in recycling programsD. tell people a better way to get rid of the waste5、(2020;2020吉林省吉林一中冲刺)Babies are born yogis. Once we were all able to pull our toes up by our ears and laugh about it. Then we aged, got injured, and began carrying stress in our shoulders and back. In short, we lost our balance.Yoga(瑜伽) is an ancient practice that helps create a sense of union in body, mind, and spirit. It brings us balance. I was seriously out of balance when I started practicing yoga in 1999. I had plantar fascitis in both feet, and my doctor had warned me against all the things I loved to do: walking, hiking, and playing tennis. I was desperate for exercise. Yoga became my salvation and even enhanced my other fitness activities. I practice yoga at least twice a week, but I consider yoga to be part of my daily life because after a while you no longer just practice yogayou love it.Yoga becomes part of your physical life. Your body grows stronger, more toned, and more flexible as you move from one pose to the other. I spent a week in Mexico at a yoga retreat, and it was the first vacation on which I lost weight. “Rather than building muscle, yoga builds muscle tone,” says Shakta Kaur Khalsa, author of the K.I.S.S. Guide to Yoga. “Because yoga helps maintain a balanced metabolism (新陈代谢), it also helps to regulate weight. Additionally, yoga stretches muscles lengthwise, causing fat to be removed around the cells.” I do yoga poses throughout the day. After hours at my computer, I stretch my stiff shoulders and arms. When I need a boost of energy, I do energizing poses. When I am feeling exhausted at the end of the day, I do restorative poses.Yoga becomes part of your mental life. Yoga teaches you to focus on breathing while you hold the poses. This attention to breath is calming; it dissolves stress and anxiety. I use yogic breathing on the tennis courts, in the dentists chair, and in traffic jams. You should always leave a yoga practice feeling energized, not tired. If you feel tired after yoga, it means you spent the time “fighting” yourself, trying to force yourself into poses. In yoga, you “surrender” to the pose by letting go of the tension.Yoga becomes part of your spiritual life. Yoga is practiced by people from all religions; it is not restricted to any religious group. Yoga teaches “right” living in how we deal with ourselves and others. As I work on a difficult pose, I learn patience, forgiveness, and the value of gentleness. Yoga advocates proper eating, but you dont have to be a vegetarian to practice yoga.45.What would be the best title for this passage?A. Whats Yoga? B. How I Do Yoga PosesC. The Benefits of Yoga D. The Varieties of Yoga46. According to the third paragraph, yoga can help people _.A. grow tallerB. lose weightC. become flexible in thinkingD. make more friends47. People feel tired after yoga because _.A. they consume energy in practicing yogaB. they respond well to yoga posesC. they spend too much time on yogaD. they force themselves into yoga poses48.If this passage continues, what will the writer most probably write about in the next paragraph?A. Yoga as a means to keep fit.B. Different yoga poses.C. Popularity of yoga all over the world.D. Encouraging people to do yoga.6、 (2020;2020威海二模)Anchors on China Central Television (CCTV) will need to do some fast talking to replace the popular English acronyms(首字母缩略词) theyre now banned from using. Shanghai Daily reports that “anchors at China Central Television CCTV have been banned from saying the English acronyms NBA, CBA, GDP, and the like in their programs.”The replacement for those handy acronyms? Chinese presenters must use the full Chinese name, standardized by the State Administration of Radio, Film and Television.Although CCTV (oops, we mean China Central Television)presenters must already have a score of at least 94 in their government-rated oral Mandarin proficiency exam, saying the full name of organizations like the CBA or WTO 10 and 6 characters long separately is sure to challenge even the most skillful anchors. CCTV sports anchor Sun Zhengping tells Shanghai Daily, “A

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论