北京市第四中学2020届高三英语上学期期中试题(含解析)(通用)_第1页
北京市第四中学2020届高三英语上学期期中试题(含解析)(通用)_第2页
北京市第四中学2020届高三英语上学期期中试题(含解析)(通用)_第3页
北京市第四中学2020届高三英语上学期期中试题(含解析)(通用)_第4页
北京市第四中学2020届高三英语上学期期中试题(含解析)(通用)_第5页
已阅读5页,还剩38页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

北京市第四中学2020届高三英语上学期期中试题(含解析) 第一部分:听力(共三节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,共7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一道小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你将有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话你将听一遍。1. What time are the speakers going to meet?A. At 6:45. B. At 7:00. C. At 9:00.2. When will the man have his next fitness lesson?A. On Wednesday. B. On Friday. C. On Saturday.3. Where does the conversation most probably take place?A. In the library. B. At the airport. C. At the railway station.4. What will the man do tomorrow evening?A. Visit his grandma. B. Attend a party. C. Pick up the twins.5. What is the woman doing?A. Giving suggestions. B. Making complaints.C. Asking for help.第二节(共10小题;每小题1.5分,共15分)听下面4段对话或独白。每段对话或独白后有几道小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有5秒钟的时间阅读每小题。听完后,每小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白你将听两遍。听第6段材料,回答第6至7题。6. What is the possible relationship between the speakers?A. Colleagues. B. Schoolmates. C. Neighbors.7. Why does the woman come to the mans building?A. To visit the man. B. To have an interview.C. To attend a meeting.听第7段材料,回答第8至9题。8. Why did the man stay up late last night?A. He was writing a report.B. He was doing an experiment.C. He was looking for his notes.9. What is the woman going to do?A. Take the man to the hospital. B. Help the man with the work.C. Drive the man to school.听第8段材料,回答第10至12题。10. Why cant the woman go rose-picking?A. Because she hasnt paid for it. B. Because she is allergic to roses.C. Because she has something else to do.11. Which activity does the woman decide to do finally?A. Mushroom-hunting. B. Tree-planting. C. Strawberry-picking.12. How does the woman feel about the activity she will choose?A. Challenging. B. Relaxing. C. Enjoyable.听第9段材料,回答第13至15题。13. What are the two speakers talking about?A. An interesting woman. B. A weekend activity. C. A way of life.14. How do the speakers usually go shopping?A. On foot. B. By car. C. By bike.15. What does the woman suggest doing this weekend?A. Collecting rubbish. B. Shopping out of town. C. Joining the eco-team.第三节(共5小题;每小题1.5分,共7.5分)听下面一段对话,完成第16至20题,每小题仅填写一个词。听对话前,你将有20秒钟的时间阅读试题,听完后,你将有60秒钟的作答时间。这段对话你将听两遍。A Train TripLength of the train trip16 hoursWhat to see on the wayDesert 17 right next to the trackAn old wooden 18Large 19 rocksWhat to sell on the trainSouvenirs and 20第二部分:知识运用(共两节,满分45分)第一节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)A阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。The word “diary” comes from the Latin word “diarium”, _1_ means “daily allowance”. It refers to a book for writings by date. And it _2_ (use) for business notes, planning activities, keeping track of scheduled appointments, or documenting _3_ has already happened. Some doctors suggest that _4_ (write) in a diary is a good form of self-study.【答案】1. which2. is used 3. what4. writing【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了单词diary的历史和作用。【1题详解】考查定语从句。分析句子结构可知此处是非限制性定语从句关系词,先行词diarium在从句中充当主语,故用关系代词which,故填which。【2题详解】考查时态和语态。此处是句子谓语动词,根据前文的refers判断为一般现在时,又it和use之间是被动关系,故用一般现在时的被动语态,又主语是第三人称单数,故填is used。【3题详解】考查宾语从句。分析句子结构可知此处是宾语从句连接词,从句_3_ has already happened缺少主语,且意为“什么”,故用连接代词what,故填what。【4题详解】考查动名词。分析句子结构可知此处是宾语从句的主语,故用动名词形式,故填writing。【点睛】第3小题考查宾语从句连接词,判断连接词一般分为三步:判断从句成分是否完整;判断从句意义是否完整;考虑特殊情况。以本题为例:判断从句成分是否完整:_3_ has already happened缺少主语,故用连接代词判断从句意义是否完整:缺少“什么”之意,故用连接代词what考虑特殊情况:无故填whatB阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。We celebrate Teachers Day every September 10th. _5_ that day, we will send best wishes and express our thanks to our dear teachers for their hard work. Some students write thank-you _6_ (card) to our teachers; others would like to send _7_ (they) beautiful flowers. Sometimes we prepare performances or give them hand-made gifts. In our school, we also have a tradition of serving tea to each teacher in the morning.【答案】5. On 6. cards7. them【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了学生如何为老师庆祝教师节。【5题详解】考查介词。此处考查on表示在具体某天,故填On。【6题详解】考查名词的数。此处应填名词作为write的宾语,结合前文的students判断用名词复数形式,故填cards。【7题详解】考查代词。此处作为send的宾语,应用代词宾格形式,故填them。【点睛】第1小题考查和时间连用介词表 “在”一般时间多用三个介词,分别是:at, on, in。而这三个介词大概的顺序也是从小到达的排列。比如:at: (小)多用于具体的时间 at 6 clock, at nighton: (中) 多用于星期, on Monday具体到几月几号 on May 1st具体某天的早中晚 on a cold morningin: (大) 多用于世纪 in the 21th C年 in 2020季节 in Winter, in Summer月 in January, in May泛指早、中、晚 in the morning, in the afternoon本文具体指9月10日,故用介词on。C阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Last Thursday, we had a class meeting _8_ (discuss) where to go for our spring outing. We _9_ (come) up with several choices such as going boating, climbing a mountain, and going to an amusement park. _10_ (final), we decided to go mountain climbing.【答案】8. to discuss9. came 10. Finally【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者所在班级讨论春游去哪儿,大家提出了很多选择,最终决定去爬山。【8题详解】考查非谓语动词。分析句子可知此处应填非谓语动词,结合句意可知表目的,故用不定式,故填to discuss。【9题详解】考查时态。根据前文的last Thursday判断为一般过去时,故填came。【10题详解】考查副词。此处应填副词修饰后面的整个句子,故填Finally。第二节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,共30分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。A Different ViewAt age 14, 15 and 16, the way we looked was the most important thing in the world to us. My friends and I wanted nothing less than perfection.In high school, we joined the gymnastics (体操) team, and our _11_ became even more important to us. We had no fat, only muscle. On the weekends, we would go to the beach,_12_ of our flat stomachs.One summer day, all my friends were at my house _13_. At one point, I was running back to the pool. I _14_ on a bee, and while it was dying under my foot, it stung (蛰) me. I instantly started to feel _15_. That night, I began to run a high fever and my leg and foot were red, hot and swollen. I couldnt walk. I could barely _16_.When my foot started to go numb, everyone became more _17_. My foot was not getting enough blood. I had to go to the _18_, and my leg hurt as if it were badly broken. I couldnt move. All I could do was think about how soft my middle was becoming. That _19_ me more than any concern over my leg.That would all _20_ when I heard the doctors mention possibly cutting off my foot. It was still not getting the _21_ supply it needed. The doctors would have to speed up their treatment.Never before did I have such great _22_ for my foot. And walking seemed like a _23_ from the gods. Less and less would I want to hear my friends talk about _24_ and who was wearing what. More and more I expected visits from other kids in the hospital, who were quickly becoming my friends.One girl came to visit me _25_. Every time she came, she brought flowers. She was recovering from cancer and felt she should come back and _26_ the other patients.She still had no hair, and she was swollen from medications she had been taking. I would not have given this girl a second _27_ before. I now loved every inch of her and looked forward to her _28_.Finally, I was improving and soon I went home. My leg was still swollen,_29_ I was walking, and I had my foot! When I would go back to the hospital, I often saw my friend. She was still visiting people and _30_ good cheer. I thought if there was an angel on this earth, it had to be her.11. A. gradesB. brainsC. bodiesD. clothes12. A. ashamedB. proudC. sureD. tired13. A. dancingB. chattingC. joggingD. swimming14. A. steppedB. focusedC. heldD. took15. A. upsetB. fearfulC. sickD. anxious16. A. jumpB. runC. standD. rest17 A. concernedB. relievedC. surprisedD. interested18. A. beachB. hospitalC. gymD. school19. A. blamedB. impressedC. shockedD. troubled20. A. changeB. botherC. helpD. happen21. A. nutritionB. bloodC. timeD. air22. A. observationB. devotionC. appreciationD. evaluation23. A. giftB. handC. promiseD. treat24. A. homeworkB. appointmentC. moviesD. gymnastics25. A. suddenlyB. regularlyC. eventuallyD. recently26. A. adviseB. encourageC. serveD. instruct27. A. choiceB. thoughtC. glanceD. chance28. A. wordsB. ideasC. flowersD. visits29. A. butB. thenC. soD. for30. A. enjoyingB. gainingC. discoveringD. spreading【答案】11. C 12. B 13. D 14. A 15. C 16. C 17. A 18. B 19. D 20. A 21. B 22. C 23. A 24. D 25. B 26. B 27. C 28. D 29. A 30. D【解析】【分析】本文是记叙文。讲的是在14到16岁期间,作者参加了体操队,这时对作者来说最重要的是她的身体形象。但是作者一次无意中踩到一只蜜蜂,然后她开始生病,更发展到不能走路,作者很崩溃;这时一个正在从癌症中恢复的小女孩定期来看作者,并鼓励她,这让作者重新振作起来,她的病也开始慢慢好起来。作者认为这个小女孩才是天使。【11题详解】考查名词词义辨析。grade分数;brain大脑;body身体;clothes衣服。由上下文可知,“我”们参加了体操队。我们身上只有肌肉,没有脂肪。故可推知,“我”们的身体对我们来说更重要。故选C。12题详解】考查形容词词义辨析。ashamed羞愧的;proud骄傲的,自豪的;sure肯定的;tired疲惫的。由上文可知,作者练习体操。身材非常重要,所以他们对自己扁平的腹部很骄傲。故选B。【13题详解】考查动词词义辨析。dance跳舞;chat聊天;jog慢跑;swim游泳。下一句提到,作者跑回到游泳池中。由此可知,她的朋友们到作者家来游泳。故选D。【14题详解】考查动词词义辨析。step跨步,迈步,踩;focus(使)集中,(使)聚集;hold拿,握;take拿走,取走。由语境可知,作者踩住了一只蜜蜂。故选A。【15题详解】考查形容词词义辨析。upset心烦的,苦恼的;fearful害怕的,恐惧的;sick生病的,恶心的;anxious渴望的,焦虑的。由上文可知,作者被蜜蜂蜇了,晚上就发高烧。由此可知,作者刚被咬了,马上就感觉非常不舒服。故选C。【16题详解】考查动词词义辨析。jump跳;run跑;stand站;rest休息。由上文可知,腿和脚红肿,作者不能走路,所以可以推知作者几乎不能站立。故选C。【17题详解】A 考查形容词词义辨析。concerned关心的,担心的;relieved感到宽慰的;surprised惊讶的;interested感兴趣的。由语境可知,当作者的脚没有了知觉时,所有的人更加担心(作者了)。故选A。【18题详解】考查名词词义辨析。beach海滩;hospital医院;gym体育馆;school学校。由语境可知,作者的脚的伤势越来越严重,作者不得不去医院。故选B。【19题详解】考查动词词义辨析。blame责备;impress给留下印象;shock使震惊;trouble使烦恼。上一句提到,作者身体的中部越来越软(越无力),这种情况使作者更烦恼,因为作者是练体操的,这超过了腿部带给她的烦恼。故选D。【20题详解】考查动词词义辨析。change改变;bother使烦恼,使担忧;help帮助;happen发生。由语境可知,作者听到医生说要将她的脚截去,在这种情况下,一切都将会发生变化。故选A。【21题详解】考查名词词义辨析。nutrition营养;blood血;time时间;air空气。第三段提到作者的脚部得不到足够的血液。由该句中的still可知,作者的脚仍然得不到足够的血液。故选B。【22题详解】考查名词词义辨析。observation观察;devotion贡献,献身;appreciation欣赏,感激,了解;evaluation评估。由语境可知,作者的脚受伤,不能行走,这时,作者才意识到脚的重要性,感激自己的脚可以让自己的行走。由此可知,以前作者从未如此感激自己的脚。故选C。【23题详解】考查名词词义辨析。gift礼物;hand手;promise诺言;treat治疗。由上文可知,作者行走不容易,故走路对作者而言就像是来自上帝的礼物。故选A。【24题详解】考查名词词义辨析。homework作业;appointment约定,约会;movie电影;gymnastics体操。由语境可知,作者的脚受伤,无法行动,更无法像以前那样练习体操。所以作者越来越不愿意听到朋友们谈论和体操有关的东西。故选D。【25题详解】考查副词词义辨析。suddenly突然;regularly定期地,有规律地;eventually最后,最终;recently最近,近来。由下文every time可知,有一个女孩子经常来看作者。故选B。【26题详解】考查动词词义辨析。advise建议;encourage鼓励;serve为服务;instruct指示,指导,命令。上文提到,这个女孩子正在从癌症中康复过来。所以她认为自己应该回医院鼓励其他病人。最后一个空后面的“good cheer” 亦是呼应。故选B。【27题详解】考查名词词义辨析。choice选择;thought想法;glance一瞥;chance机会。下一句提到作者现在非常喜欢这个女孩子的到来。故可推知,以前(在作者脚未受伤之前),她对这个女孩子肯定不屑一顾,不会在意她。故选C。【28题详解】考查名词词义辨析。word词;idea想法,主意;flower花;visit看望,访问,参观。由上一句可知,作者喜欢这个女孩子,盼望她来看望自己。故选D。【29题详解】考查连词词义辨析。but但是;then是副词,意为“然后,那么”;so所以,因此;for因为。由下一句“I had my foot”可知,作者的脚伤渐愈。所以前后两句话之间是转折关系:尽管我的腿仍然很肿胀,但是我可以行走了。故选A。【30题详解】考查动词词义辨析。enjoy喜欢,欣赏;gain获得;discover发现;spread(使)传播,(使)散布,(使)扩散。由语境可知,女孩子到医院来鼓励其他病人,就相当于是将勇气传播给人们。故选D。【点睛】做完形填空时要瞻前顾后,利用好语境,抓关键词。【小题11】考查名词词义辨析。nutrition营养;blood血;time时间;air空气。第三段提到作者的脚部得不到足够的血液。由该句中的still可知,作者的脚仍然得不到足够的血液。故选B。【小题12】考查名词词义辨析。observation观察;devotion贡献,献身;appreciation欣赏,感激,了解;evaluation评估。由语境可知,作者的脚受伤,不能行走,这时,作者才意识到脚的重要性,感激自己的脚可以让自己的行走。由此可知,以前作者从未如此感激自己的脚。故选C。【小题15】考查副词词义辨析。suddenly突然;regularly定期地,有规律地;eventually最后,最终;recently最近,近来。由下文every time可知,有一个女孩子经常来看作者。故选B。第三部分:阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,共30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。ALets Go and Fly a Kiteat Piedmont Middle Schools celebration of kites!Come and learn how to build all sorts of kites, from the simplest diamond-shaped kites to the most complex box kites. Stay as long as you like and build as many kites as you want. Once you have finished a kite, get advice on flying techniques from kite expert Lorena Hallsberg. The celebration will be at Piedmont Middle School,151 Piedmont School Drive.The Piedmont Middle School Parent Teacher Organization (PTO)has organized a refreshment(茶点)tent. All profits will benefit future PTO activities. Take a break from kite flying and drink some lemonade! While you are doing so, why not join the PTO? Membership is free; you just donate your time. Show your support for Piedmont Middle School by joining the PTO this Saturday!When: Saturday,April 11,from 9:00 a.m. to 5:00 p.m.Where: Piedmont Middle SchoolWhy: For fun!Cost: Free, thanks to a generous gift from Bizarco Kite Company!Schedule9:00 a.m.Kite-building booths open. All materials are supplied for kites.10:00 a.m.Kite-building shows by Lorena Hallsberg in the courtyard. Come by and learn how to build box kites and kites that look and fly like butterflies.11:00 a.m.Kite-flying shows on the school track. Learn all the most important skills.12:00 p.m.Kite-flying competitions on the school track.1:00 p.m.Presentation by Dr.Brian Lehrman in the show tent:“The History of Kites”.2:00 p.m.Best Kite competitions and judging in the show tent. Come and see the most artistic kites and the most interesting theme kites.3:00 p.m.Presentation by Dr.Lehrman in the show tent:“Kites and Science”.3:30 p.m.Awards ceremony conducted by Headmaster Seward on the football field. The results of the days judging will be announced, with awards such as Best of Show, Most Artistic, Highest Flyer, and others. Winners will receive gifts from the Bizarco Kite Company!4:005:00 p.m.Lets all go and fly a kite! Everyone flies kites at the same time, creating a wonderful sight for all to enjoy.Come to the kite celebration. Enjoy yourself and learn more.31. Which times are most important for people who want to join in kite competitions?A. 10:00 am and 11:00 a.m.B. 12:00 p.m. and 2:00 p.m.C. 1:00 pm and 3:00 p.m.D. 2:00 p.m. and 4:00 p.m.32. From the passage, we know that the kite celebration .A. is enjoyable and educationalB. is strict about the shapes of kitesC. gets money from PTO of Piedmont Middle SchoolD. gives people a chance to see kites from around the world33. The passage is intended for .A. school staffB. kite expertsC. students and parentsD. kite companies【答案】31. B 32. A 33. C【解析】这是一篇说明文。主要介绍了一个中学的风筝比赛,呼吁人们支持皮德蒙特中学的PTO组织,吸引读者加入。【31题详解】细节理解题。根据文中12:00 pmKite-flying competitions on the school track.和2:00 pmBest Kite competitions and judging in the show tent. 可知,参加风筝比赛的人需要记住两个重要的时间,分别是12点和下午2点。故选B。【32题详解】细节理解题。根据文章最后一句Come to the kite celebration, enjoy yourself and learn more.可知,风筝庆祝活动既有乐趣也能学到很多。由此可知,风筝庆祝活动是令人愉快和有教育意义的。故选A。【33题详解】推理判断题。根据文章标题Lets Go and Fly a Kiteat Piedmont Middle Schools celebration of kites!(我们去放风筝吧在皮埃蒙特中学庆祝风筝节!)可知,这篇文章主要写给学生和家长看的,目的是邀请他们来参加风筝活动。故选C。BFrom the very beginning of school we make books and reading a constant source of possible failure and public humiliation(侮辱). When children are little we make them read aloud before the teacher and other children, so that we can be sure they “know” all the words they are reading. This means that when they dont know a word, they are going to make a mistake, right in front of everyone. After having taught fifth-grade classes for four years, I decided to try at all costs to rid them of their fear and dislike of books, and to get them to read oftener and more adventurously.One day soon after school had started, I said to them, “Now Im going to say something about reading that you have probably never heard a teacher say before. I would like you to read a lot of books this year, but I want you to read them only for pleasure. I am not going to ask you questions to find out whether you understand the books or not. If you understand enough of a book to enjoy it and want to go on reading it, thats enough for me. Also Im not going to ask you what words mean.”The children sat stunned and silent. Was this teacher talking seriously? One girl who had just come to us from a school where she had had a very hard time, looked at me steadily for a long time after I had finished. Then, still looking at me, she said slowly and seriously, Mr Holt, do you really mean that “I said just as seriously?” I mean every word of it.During the spring she really astonished me. One day, she was reading at her desk. From a glimpse of the illustrations(插图) I thought I knew what the book was. I said to myself, “It cant be,” and went to take a closer look. Sure enough, she was reading Moby Dick. I said, “Dont you find parts of it rather heavy going” She answered, “Oh, sure, but I just skip over those parts and go on to the next good part.”This is exactly what reading, I think, should be: find something, dive into it, take the good parts, skip the bad parts, get what you can out of it, and then go on to something else.34. According to the passage, childrens fear and dislike of books may result from _.A. reading little and thinking littleB. reading often and adventurouslyC. being made to read too muchD. being made to read aloud before others35. The teacher told his students to read _.A. for higher scores in examsB. for knowledgeC. for enjoymentD. for a larger vocabulary36. Upon hearing the teachers talk, the children probably felt that _.A. it sounded stupidB. it was not surprising at allC. it sounded too good to be trueD. it was no different from other teachers talk37. Which statement about the girl is TRUE according to the passage?A. She skipped over those easy parts while reading.B. She had a hard time finishing the required reading tasks.C. She learned to appreciate some parts of the difficult books.D. She turned out to be a top student after coming to this school.【答案】34. D 35. C 36. C 37. C【解析】这是一篇记叙文。从孩子入学开始,我们就把书本和读书变成不断可能失败、当众受辱的源头。但是当他们不知道单词该怎么读的时候,他们会犯错,而且是在所有人面前犯错,这会给他们带来一些害怕。作者认为阅读应该是一件快乐的事,而且不是强迫性的阅读,强调通过快乐阅读培养阅读习惯。【34题详解】细节理解题。根据文章第一段的This means that when they dont know a word, they are going to make a mistake, right in front of every

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论