2017年湖北襄阳英语中考试题及解析_第1页
2017年湖北襄阳英语中考试题及解析_第2页
2017年湖北襄阳英语中考试题及解析_第3页
2017年湖北襄阳英语中考试题及解析_第4页
2017年湖北襄阳英语中考试题及解析_第5页
已阅读5页,还剩7页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

20172017 年湖北襄阳中考英语试题年湖北襄阳中考英语试题 选择题选择题 ( (共共 8080 分分) ) 一、听力测试一、听力测试(本大题共 25 分,每小题 1 分,满分 25 分) 第一节第一节 下面你将听到 5 段对话。每段对话后有一个小题,从每小题的A、B、C 三个选项中选 出一个最佳答案。 听完每段对话后, 你都有 10 分钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。 每段对话只读一遍。 1. What fruit does Cindy like? A. bananas.B. Oranges.C. Apples. 2. Where are the two speakers talking? A. In a bookstore.B. In a clothes store.C. In a bank. 3. How is the weather today? A. Sunny.B. Cloudy.C. Rainy. 4. Why does Tina like elephants? A. Theyre smart.B. Theyre friendly.C. Theyre lazy. 5. When did Mary go to the farm? A. On Friday.B. On Saturday.C. On Sunday. 第二节第二节 下面你将听到 6 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题。从每小题的A、B、C 三个 选项中,选出一个与你所听到的对话或独白内容相符的问题的答案。听每段对话或独白前, 你都有 10 秒钟的时间阅读有关小题;听完后,每小题将给出5 秒钟的作答时间。每段对话 或独白读两遍。 听第一段材料,回答第 6 至 8 小题。 6. How many people are there in Beckys family? A. Three.B. Four.C. Five. 7. Where do her parents work? A. In the middle school.B. In the hospitalC. At the TV station 8. What does Becky want to be when she grows up? A. A teacher.B. A doctor.C. A TV reporter. 听第二段材料,回答第 9 至 11 小题. 9. Whats wrong with Bills bike? A. Its too old.B. Its lostC. Its broken. 10. Whats Bill going to do? A. To go to the zoo.B. To buy vegetables. C. To repair his bike. 11. Where is Lindas bike? A. In front of the house.B. Under the tree.C. In the house. 听第三段材料,回答第 12 至 14 小题. 12. Which floor would the man like? A. The seventh floor.B. The fourth floor.C. The third floor. 13. How much should the man pay for two nights? A. Thirty-five dollars.B. Sixty dollars.C. Seventy dollars. 14. What time can the man have breakfast? A. At 6:30 am.B. At 7:30 am.C. At 8:30 am. 1 听第四段材料,回答第 15 至 17 小题。 15. How long is Cathy going to travel by bike? A. For four days.B. For three days.C. For two days. 16. Where is Cathy going to stay at night? A. In the villagers home.B. In the tent.C. In the hotel. 17. Whom is Cathy going with? A. Her parents.B. Her cousins.C. Her teammates 听第五段材料,回答第 18 至 20 小题. 18. Why was Bob in hospital? A. His left leg was hurt.B. His left arm was hurt.C. He had a car accident. 19. How did the accident happen? A. A taxi hit him on the road. B. Someone walked into him. C. He rode too fast and hit a stone. 20. Who sent him to the hospital? A. An old man.B. A young woman.C. A college student. 听第六段材料,回答第 21 至 25 小题. 21. Whats the relationship between Mrs. Black and Betty? A. Teacher and student.B. Mother and daughter.C. Neighbors. 22. Why couldnt Mrs. Black come for dinner? A. It was too late.B. The weather was bad.C. It was too hot. 23. Who advised them to go to Mrs. Blacks house? A. Mom.B. Jenny.C. Betty. 24. Why did Mom ask the kids to be careful? A. There were some terrorists. B. There were lots of buses. C. The road was hard to walk on. 25. 1 low did the people in the passage feel about the winter picnic? A. Happy.B. UpsetC. Bored 答案: 1-5: CBAAC6-10: BACCB11-15: ACCBA16-20: BCACA21-25:CBACA 无听力材料 二、选择填空本大题共 15 小题,每小题 1 分,满分 15 分) 从每小题 A, B, C. D 四个选项中,选出一个可以填入空白处的最佳选项,并在答题 卡上将该项涂黑. 26. Whats your _ to English learning, Lin Tao? I think watching English movies is helpful. A. placeB. ageC. timeD. secret 26. D【解析】考查名词辨析。句意:林涛,你英语学习的秘密是什么?我认为看 英文电影是很有帮助的。根据问答语境,“看英文电影”是英语学习的“秘密;秘诀”,而不是 “地点”、“年龄”和“时间”。故选 D。 27. Great! Our womens volleyball team _ the gold medal in Rio Olympic Games on Saturday. Yes. We see the great spirit of Chinese womens volleyball team once again. A. wonB. beatC. lostD. missed 2 27. A【解析】考查动词辨析。句意:真棒!我们的女排在星期六是巴西奥运会上获得 了金牌。 是的。我们再次看到伟大的女排精神。Win 获得;赢得,后面常跟奖品、奖 项、荣誉类等名词;beat 打败,后面常跟某人、某团体、队伍类名词; lose 丢失,后面跟丢 失的物品或人等; miss 思念;错过。中国女排赢得金牌,所以谓语动词应该用win 的过去 式 won。故选 A。 28. Mrs. Gao often get mad at her noisy son, but sheis always _ her noisy pupils in the music class. A. angry withB. patient withC. worried aboutD. similar to 28. B【解析】考查形容词短语辨析。句意:高老师经常对她吵闹的儿子生气,但是在音乐 课上她总是对吵闹的学生很有耐心。angry with“对感到生气”,patient with“对 有耐心”,worried about“对感到担忧”,similar to“与相似”。题干中,but 表明 高老师与第一个分句相反的做法,与经常生气相对应的是be patient with。故选 B。 29. In a soccer game, it is important for players to play together and _ the best in each other. A. hang outB. leave outC. bring outD. take out 29. C 【解析】考查短语动词辨析。句意:在一次足球比赛中,运动员通力配合,相互发挥 到极致是很重要的。 hang out 闲逛;游荡;leave out 忽略;遗漏 bring out 呈现; 出版 take out 取出。根据句意,本句是说足球比赛中运动员通力配合,相互呈现出最好的一面的重要性。 其他短语与句意不符。故选C。 30. I believe we will achieve our China Dream earlier if all of us _. I agree. Lets do what we can from now on. A. pull togetherB. have a pointC. pay attentionD. keep our cool 30. A 【解析】考查动词短语辨析。句意:只要我们所有人都齐心协力赴,我相信我们 的中国梦会更早的实现。我同意你的说法。从现在起,让我们全力以赴。pull together 齐心协力;have a point 有道理;pay attention (to)注意;keep our cool 保持冷静。根据上下文 语境,实现中国梦需要我们齐心协力。故选A。 31. Can you catch what the speaker is saying, Tina? Sorry. He speaks so fast that I canunderstand him. A. nearlyB. hardlyC. probablyD. exactly 31. B【解析】考查副词辨析。句意:Tina,你能跟上演讲者说的什么吗?对不起, 他说得如此快,以至于我几乎不(hardly)理解他。故选 B。 32. Would you like some milk or coffee, sir? . Just a glass of water, please. A. BothB. EitherC. NeitherD. None 32. C 【解析】考查不定代词辨析。句意:先生,你想喝牛奶还是咖啡?_, 仅仅一杯水。Both“两者都”,either“任何一”,neither“两者都不”,none“三者或者三 者以上都不”。根据题干提示“Just a glass of water”可知,牛奶和咖啡都没有选择, 故选 C。 33. Most of the wild animals arebecause of their bad living environment. So we must do something to save them. A. in needB. on dutyC. at workD. in danger 33. D【解析】考查介词短语辨析。句意:因为动物生活环境很糟糕,大多数野生动物 _?因此我们必须做些事情来拯救它们。题干语境提示“to save them”,判断出 “大多数野生动物处于危险之中”。故选D。 34. Could you go to the new movie with me now? 3 Sony, I. Look, its time for me to watch The Reader on CCTV. A. cantB. canC. needntD. must 34. A【解析】考查情态动词辨析。句意:现在你能和我一起去看新电影吗?对不 起,我不能(cant)。 看,到了该看中央电视台的阅读节目的时间了。故选A。 35. Can you tell me when you are going to arrive there? Im not sure. But Ill ring you up as soon as Ithere tomorrow. A. arriveB. arrivedC. will arriveD. am going to arrive 35. A【解析】考查动词的时态用法。句意:你能告诉我什么时间你能到那里?我 不确定。 但是我一到那里就给你打电话。 as soon as“一就”其遵循 “主将从现” 原则, 所以我明天到达那里应该用一般现在时(arrive)。故选 A。 36. Over 100 countries and organizationswarm support to the Belt and Road initiative 倡议) since 2013. Wonderful! Our circle of friends is growing bigger! A. giveB. have givenC. gaveD. will give 36. B【解析】考查动词的时态用法。句意:自从 2013 年以来,超过100 个国家和组织 强烈支持一带一路倡议。非常好!我们周围的朋友在增加。根据since 2013 可知应该用 现在完成时(have given)。故选 B。 37. The 24th Winter Olympic Gamesin Beijing and Zhangjiakou in 2022, from February 4th to 20th. A. is going to holdB. holdC. will be heldD. was held 37. C【解析】考查动词的语态。句意:在2022 年的 2 月 4 日至 20 日,第 24 届冬奥会将在 北京和张家口举行。根据句意可知应该用一般将来时的被动语态(will be held)。故选 C。 38. Mom, I took my partners math book home by mistake. What should I do? Well, you should call heryou can say sorry to her. A. as ifB. so thatC. even thoughD. ever since 38. B【解析】考查连词短语辨析。句意: 妈妈,我拿错同伴的数学书了。我该怎么办? 你应该给他打电话,为了(so that)能给他说道歉。故选B。 39. China is over 5000 years old. Its one ofcountries in the world. Yes. It has muchhistory than the USA. A. old, longB. older, longerC. older, the longestD. the oldest, longer 39. D【解析】考查形容词的比较级和最高级。句意: 中国有 5000 多年的历史。他是世 界上最古老(the oldest)的国家之一。是的,它比美国历史长( longer)的多。根据one of + the +形容词的最高级(oldest)+名词复数;答语中的 than 可知应该用 long 的比较级 longer。故选 D。 40. What did the manager ask you after the meeting? She asked me _. A. what I do for the project last weekB. if can I finish the work on time C. how did I deal with the problemD. why I was late for the meeting 40. D【解析】考查宾语从句的用法。句意: 经理会后问你什么?她问我_。 在宾语从句中需要用陈述语序,先排除 BC;根据主句中的 asked 提示,故从句也应该用过 去时的一种。故选 D。 三、完形填空(本大题共 10 小题,每小题 1 分,满分 10 分) (2017湖北襄阳)阅读下面的短文,根据短文内容从每小题所给的A、B、C、D 四个 选项中,选出一个可以填入空白处的最佳选项,使短文意思完整、 句子通顺,并在答题卡上 4 将该项涂黑。 I finished middle school in the 1970s. I still remember the teen years were the41time of my life. At that time, as a girl, I hated it when my parents asked me43about my problems that made me uncomfortable. I also remember many times when Mr. Templat, my teacher, would take me aside and talk to me. He had a special way of finding out what the problem was. Every time he43with me, I felt better. He was a teacher I will never44. He had a way of making his classes enjoyable. We always got the highest45in math in our grade with his teaching. If there was a big world ball game on the radio we would46 everything and he would put the game on so we could all enjoy it. Teens often learn things on TV or from adults about world47that can make them scared. Now it is terrorism (恐怖主义) . Back in my teen years it was the Cold War. It worried me so much that I48each day would be my last. Mr. Templat knew how much it troubled his 49. He opened the subject up to discussion. He gave us a way to express our fears and helped us understand war and politics(政治). When I think back to those special days, I appreciate(感念)that he helped me go50 such a difficult time in my life. 41. A. happiestB. hardestC. bestD. busiest 42. A. directlyB. politelyC. kindlyD. softly 43. A. playedB. foughtC. arguedD. talked 44. A. fearB. trustC. forgetD. remember 45. A. progressB. resultsC. marksD. fever 46. A. doB. dropC. learnD. repeat 47. A. problemsB. meetingsC. weatherD. pollution 48. A. thoughtB. decidedC. promisedD. suggested 49. A. relativeB. familyC. teachersD. students 50. A. againstB. acrossC. overD. through 题材:人物故事 【主旨大意】 本文是一篇记叙文。 作者以回忆的口吻叙述了她中学生时的一位老师并表达了 感激之情。这位老师不但善于做思想工作, 帮助他们解决生活上的问题, 而且他的课也很有 趣,同学们都能得到高分。另外,这位老师还让他们看电视了解时事,并展开讨论。 41. B 【解析】考查形容词词义辨析。根据下文 “I hated it”和“uncomfortable”可推知,作者当 时比较消极,选项中 B 符合。 42. A 【解析】 考查副词辨析。 与下文“老师把我叫到一边并与我谈话”形成对比, 可推知“我 的父母应该是用简单直接的办法询问一些令我感到不舒服的问题”。故 directly符合题意。 43. D【解析】考查动词词义辨析。由上文 “Mr. Templat, my teacher, would take me aside and talk to me.”可知,老师会采取谈话的方式,故选D。 44. C 【解析】考查动词词义辨析。句意:他是一位我永远不会忘记的老师。forget 符合题 意。 45. C 【解析】考查名词词义辨析。句意:在他的教育下,我们在数学上总是能取得全年级 最好的成绩。get high marks“取得好成绩”,是固定搭配。 46. B 【解析】考查动词辨析。由下文“.he would put the game on so we could all enjoy it.”可 推知,我们可以放下(drop)所有的事。 47. A 【解析】 考查名词辨析。 由下文的“恐怖主义和冷战”可推知此处是世界问题 (problem)。 48. A 【解析】考查名词辨析。句意:冷战使我如此担心以至于我认为每一天都可能是末日。 5 Thought 意为“认为,思考”。 49. D 【解析】考查名词辨析。Mr. Templat是我们的老师,此处表达“老师了解学生们的恐 惧”。故本题选 D。 50. D 【解析】考查介词辨析。句意:每每我想起那段特殊的日子,我都满怀感念是他帮我 度过了人生中那么一段如此艰难的岁月。go through 是固定搭配,意为“经历;经受”。 四、阅读理解(本大题共15 小题,每小题 2 分,满分 30 分) 阅读下面三篇材料,根据材料内容从每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出一 个最佳选项,并在答题卡还是将该项涂黑。 (2017湖北襄阳)A Dear Sir or Madam One of the teachers at my school in New York tells me that your school has summer courses. I am planning to go to Beijing next summer and would like to take a short one-month course. I am 18 years old and have been studying Chinese for six years. I was born in the USA and have never been to China before. I am going to study Chinese at the university. I think the course will help me improve my Chinese. Could you send me a catalog ( 目录) and a application form ( 申请表)? I would also like to information about Beijing and other places nearby. I hope to do some traveling when the course is over. Thank you! I am looking forward to your reply. Very truly yours, Jim Green 51. Jim green is a student from _. A. AmericaB. ChinaC. CanadaD. Australia 52. He was twelve years old when he started to _. A. go to schoolB. learn ChineseC. study in ChinaD. travel in Beijing 53. How many times has he been to China before? A. Once.B. Twice.C. Many times.D. Never. 54. He will come to China next year to _. A. improve his ChineseB. visit friends C. look for jobD. teach summer course 55. He will probably _ after the summer curse. A. graduate from universityB. work n this school C. take a trip in BeijingD. post his application form A 题材:日常活动 【主旨大意】本文是一篇应用文。美国学生Jim Green 给一个学校写信,申请参与该学校的 汉语培训课程。他介绍了自己的个人情况、申请理由,提出了自己的愿望。 51. A 【解析】细节理解题。根据书信正文第一段的One of the teachers at my school in New York和第二段的 I was born in the USA 可知,Jim Green 来自美国。故选 A。 52. B 【解析】推理判断题。根据书信正文第二段I am 18 years old and have been studying Chinese for six years.,Jim 现在 18 岁,已经学汉语六年,推理可知,他12 岁时开始学汉语。 故选 B。 53. D【解析】 细节理解题。 根据书信正文第二段中I .have never been to China before. 可知, Jim 以前从未来过中国。故选D。 54. A【解析】 细节理解题。 根据书信正文第一段中 I am planning to go to Beijing next summer 6 和第二段 I think the course will help me improve my Chinese. 可知, Jim 下一年来中国是想提 高汉语。其他选项短文中没有用提到。故选A。 55. C【解析】 推理判断题。 根据书信正文第三段的 I hope to do some traveling when the course is over. 可以推断,课程结束后,Jim 可能在北京旅行。故选C。 (2017湖北襄阳)B Many kids do housework such as doing the dishes, making the bed, and folding the clothes. In exchange, they get some money or other computer time. Paying kids for housework is one of the most popular topics, especially at a time when everyone is more careful about money. Some parents think since adults are paid to do their jobs, we should pay kids for everyday housework. But some people dont think kids should get rewards(报酬) for doing housework. Susie Walton, an expert, believe that by rewarding kids, pa rents are sending a message that work isnt worth doing unless you get something inin return.return. “Running any kind of housework is a team effort,” Walton said. “A home is a living space for everyone in the family. Its important for kids to see that we all have responsibilities in the house, and families decide how they want their home to look, and how they are going to keep it looking like what they want.” Other people believe that getting a reward encourages kids to do housework, and it also teaches them real world lessons about how we need to work to get money. There are also apps( 程 序) that give kids points and digital gifts that can be redeemed( 兑现) either online or in the real world. “Our goal is to give kids lawful power so they can get rewards,” says Chris Bergman. “And kids need rewards to help encourage them.” 56. Which of the following housework is NOT mentioned in Paragraph 1? A. Washing the dishes.B. Cooking meals. C. Folding the clothes.D. Making the bed. 57. The underlined phrase “in returnin return” in Paragraph 3 has the same meaning as “_”. A. as a rewardB. for punishmentC. on saleD. under control 58. What is Waltons idea in the passage? A. Running exercise is a kind of team work. B. People work to get some rewards. C. Kids have responsibilities in the house. D. Doing housework is only the parents job. 59. According to Chris Bergman, kids should be encouraged to _. A. do housework without rewardsB. do more housework C. stay away from houseworkD. do housework by getting rewards 60. Which is the best title for the passage? A. Kids Should Study as Well as Doing Housework. B. Let Children Do Some Housework. C. Should Kids Be Rewarded for Doing Housework? D. Doing Housework Is Good for Childrens Study. 题材:日常生活 【主旨大意】 本文是一篇议论文。 文章讨论了孩子们做家务时父母是否有必要给予一定的报 酬。有些家长对此持肯定意见,有些人对此持反对意见。 56. B【解析】细节判断题。文章第一段指出许多孩子在家中洗碗碟、铺床、叠衣服,但 7 是没有提到做饭,故选B。 57. A 【解析】词义猜测题。文章第三段提到一些人认为孩子们做家务不应当给予报酬,专 家 Susie Walton认为若家长因孩子做家务而付给他们钱,就会导致他们产生一种误解:如果 得不到报酬,他们就认为这项工作不值得做。因此in return 意为“得到报酬”。 58. C 【解析】细节理解题。文章第三段Its important for kids to see that we all have responsibilities in the house 指出对孩子们来说,知道我们每一个成员在家中都有责任是很重 要的,故选 C。 59. D 【解析】细节理解题。文章第四段“Our goal is to give kids lawful power so they can get rewards,” says Chris Bergman. “And kids need rewards to help encourage them.”指出 Chris Bergman 认为我们的目的就是给予孩子们法律的力量, 以便他们能够得到奖赏, 而且孩子们 需要奖赏来激励自己。也就是说Chris Bergman是支持孩子们做家务给予奖励的。 60. C 【解析】主旨大意题。文章讨论了孩子们做家务时是否应当得到适当的奖励,并指出 有些人对此持肯定意见,有些对此持反对观点。故选C。 (2017湖北襄阳)C Last summer I went to one of the worlds most famous historical places, the Forbidden City in Beijing, China. It was the home of the emperors of the last two dynasties (朝代)in China, the Ming and Qing Dynasties. The Forbidden City was built in 1420. The palace has over 10,000 rooms. It was where the emperors dealt with the official business with their ministers. In Mandarin(普通话), the Forbidden City is called the Purple Forbidden City. However, the color of the palace itself is not purple. The color purple stands for power of the great emperors of China. It was so sacred(神圣的) that the commoners could not even dream of ever going in. The emperor also had some of the largest festival celebrations at the Forbidden City. During Chinese New Year, the emperor would invite all the members of his family and his officials to a banquetbanquet. The banquet had a hundred and eight Chinese dishes. It was such an expensive banquet that it could feed a commoners family for three generations(代). Right now the Forbidden City is known as a historical site for tourists from all over the world Everyone can go in there. It is a museum with priceless Chinese antiques(古董)and treasures in it. I really learned a lot about the Chinese culture and its history from this trip to the Forbidden City. It was like a dream come true to go on the trip and see the things that I had always wanted to see. 61. How long is the history of the Forbidden City? A. About 600 years.B. More than 600 years. C. 1420 years.D. Over 10,000 years. 62. We call the palace the Purple Forbidden City because the color purple is the symbol for of the emperor. A. powerB. fameC. wealthD. health 63. Whats the Chinese meaning of the underlined word “banquet” in Paragraph 4? A. 表演B. 比赛C. 展览D. 宴会 64. Which of the following isNOTNOT true about the Forbidden City in the passage? A. The emperor lived there. B. The wall of the City was purple. C. It is a historical place for visiting. 8 D. The emperor had festival celebrations there. 65. In the passage the writer wants to show us _ of the Forbidden City by comparing its past with present. A. the beautyB. the treasures C. the changes in useD. the building process 题材:休闲旅游 【主旨大意】本文是一篇说明文,主要介绍了北京的名胜古迹故宫(紫禁城)。文章对故宫 的建筑规模、历史沿革、 历史地位、旅游价值和文物收藏做了简要介绍。可以说故宫是中国 传统文化、历史文化和旅游文化的代表. 61. A计算推理题。 文章第二段 The Forbidden City was built in 1420.指出紫禁城始建于 1420 年,距今(2017 年)有大约 600 年的历史了。 62. A细节理解题。文章第三段的句子The color purple stands for power of the great emperors of China.指出紫色代表了中国皇帝的力量,故选A。 63. D词义猜测题。文章第四段的句子The banquet had a hundred and eight Chinese dishes. 指出这个 banquet 有 108 道菜,由此可知 banquet 意思为“宴会”。 64. B细节判断题。文章第三段However, the color of the palace itself is not purple. The Color purple stands for power of the great emperors of China. 指出这座宫殿本身不是紫色的,紫色代 指中国皇帝的力量和威严。因此选项B 错误。

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论