版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、中考英语阅读理解知识点总结和题型总结经典 一、初三英语阅读理解(含答案详细解析) 根据短文内容选择正确答案。1 C (垃圾清理工)Jodies Daddy is a Garbageman Mr. Swales wanted to find out what his students parents did. He had just called Jodie when some girls burst out laughing. Shirley shouted, “Jodies Daddy is a Garbageman!” Everybody in the class laughed out
2、loud, except Jodie. She felt her face turn red. “Silence!” Mr Swales said, “Being a garbagemen is a difficult and useful job. We should all be thankful to Jodies father.” Jodies father came to walk her home from school as usual, but she didnt run up to him the way she always did. When they got back
3、home, Jodie went to her room and cried for a long time. Her father came into her room, “What happened, Jodie? Why are you so sad?” Jodie told her father what had happened and looked at him. He didnt seem angry or hurt. “Well,” he said, “they are right. Being a garbageman is a dirty job. Tomorrows Sa
4、turday. Come to work with me, Jodie.” The place really smell too good. Jodie wrinkled her nose. “Dont worry, kid. In five minutes you wont smell a thing.” said her father. Everybody there was working hard, and they seemed to have a good time. Jodies father handed her a pair of gloves and told her to
5、 get the little plastic bags and throw them into the truck. It was fun, but also hard work. Jodies arms soom got tired. At last, no more garbage was left and Jodie felt very happy. “Garbage is disgusting, but when we clear it away, everythings nice and clean. You can make yourself happy only by maki
6、ng other happy. Thats why I like being a garbageman so much.” Jodie give her dirty, smeely garbageman daddy a big kiss(吻). She said, “When I grow up, I will be a garbagegirl!” Now whenever someone asks Jodie what her daddy does, she says, “Hes a garbageman! away!”Everybody makes garbage, but my dadd
7、y takes it What happened in My Swales class?1)( B. He asked an improper question.A. He wanted to show what job was the most useful. D. Jodie was laughed at.C. Jodie gave an honest answer. r take her to his workplace?Why did Jodies fathe)(2 A. To make Jodie calm down B. To prove how dirty his job was
8、.C To help Jodie learn about his job. C. To help Jodie learn about his job. D. To keep Jodie away from her classmates. Jodie gave her father a big kiss mainly because _.3)( C. he was cheerful D. he is hard-workingA. he was kind B. he was unselfish(无私的) How does Jodie feel about her father now?4)( D.
9、 Proud(有罪的) A. Sad B. Curious C. Guilty D) (1【答案】 C)(2 B)(3 D )(4【解析】【分析】这篇短文中作者主要讲述了一个女孩对自己爸爸从事垃圾清洁工这一工作态度和认识的转变的故事,从一开始同学的嘲笑自己感到委屈,而最后得知爸爸工作的 辛苦和伟大。(1)细节理解题。根据短文第一段第二、三句He had just called Jodie when some girls burst out laughing. Shirley shouted, “Jodies daddy is a garbageman!可知,当同学们知道Jodie的爸 。爸是一
10、名垃圾清理工时都在笑话她;故选D(2)细节理解题。根据短文第十段爸爸的话语“Garbage is disgusting, but when we clear it away, everythings nice and clean. You can make yourself happy only by making other happy.可 。C知,爸爸要女儿来到他工作的场所是让她体验到自己工作的光荣;故选(3)推理判断题。根据短文内容可知爸爸付出了自己的辛勤劳动,方便的市民的生活,其 。B精神是大公无私的;所以女儿为爸爸自豪,而高兴地去亲吻他;故选(4)推理判断题。根据短文最后两段可看出女
11、儿对爸爸工作态度的转变,她总是告诉别人他爸爸工作的光荣和以后也要当一名清洁女工来看,她是为爸爸的工作而自豪的;故选 。D 【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键 词,在文章中寻找答案。 2阅读理解 One day, when I arrived at school, an ice cream truck was parked in the schoolyard. Ice cream men usually drove their trucks to primary schools. I had never thought one ice cream tr
12、uck would come to bring ice cream to us older kids. When I went up to the truck, I was quite surprised to hear the man call out, Free ice cream! To make sure of his words, I asked, Im sorry. What did you say? Free ice cream. Choose whichever you like, he said, smiling. After I was certain that the m
13、an was just giving away the ice cream, I talked with him for a long time. He told me that his dream was to travel around, giving away ice cream, and thats what he was now doing. With his mothers support, he kept doing what he loved even during hard times. Now, some large companies were helping him w
14、ith his plan. The man said he wanted to encourage people to do exactly what their hearts told them to do during their lives. I kept asking him, So your dream was just to drive around and give away ice cream? It seems like a very unusual goal. Yes, just meeting people and making them smile, he replie
15、d. At that point he handed me my ice cream. I thanked him, but what I got from him was much more than just ice cream. It cant easily be expressed in words. I believe what he was doing is exactly what great people do all the time: small acts of big love. From the story we know that the writer was mos
16、t probably at that time. )(1 A. a middle school student B. a primary school student D. a primary school teacherC. a middle school teacher ?)Why did the writer ask the ice cream man to say what he had said again(2 A. Because he was not sure whether what he had heard was true. B. Because the ice cream
17、 truck had never been here. C. Because the ice cream man said in a low voice. D. Because his hearing was very poor. With his mothers help and some large companies support, . )(3 A. the man became rich B. the man could produce ice cream C. the man could drive D. the man realized his dream Whats the b
18、est title for this story?(4) D. My dreamB. Small acts of big love C. A kind of charity A. A great man A1)【答案】 ( A2)( D3)( B 4)(【解析】【分析】文章大意:通过作者在上中学免费领取冰淇淋的事,给我们讲述了一个 大道理:小行动大爱。 (1)逻辑推理题,根据 Ice cream men usually drove their trucks to primary schools. I had never thought one ice cream truck would com
19、e to bring ice cream to us older 。可知作者是一个中学生,故答案是 Akids. (2)细节理解题,根据 When I went up to the truck, I was quite surprised to hear the man call out, Free ice cream! To make sure of his words, I asked, Im sorry. What did 。可知,作者对于卖冰淇淋人的活不太相信,故答案是A潹?慳? (3)细节理解题,根据With his mothers support, he kept doing wh
20、at he loved even during hard times. Now, some large companies were helping him with his plan.可知,在妈妈的帮助 。下,作者实现了自己的梦想,故答案是D (4)标题判断题,根据 I believe what he was doing is exactly what great people do all B。 the time: small acts of big love.可知本文的标题应该是:小行动大爱,故答案是【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、逻辑推理题和标题判断题。细节理解题可以直接从文
21、中寻找答案;逻辑推理题需要结合具体语境,有已知内容推出未知的可能的事 实;标题判断题需要在充分理解文章的基础上归纳文章中心,凝练句式得出结论。 3阅读理解 Humans have learnt many things from nature. These things have helped us in our daily life. The latest thing is self-repairing clothing. Scientists have developed a special way for clothing to repair rips and tears by itsel
22、f, without the need for sewing. It works with materials such as cotton, linen and wool. The scientists are from the Naval Research Office and Pennsylvania State University in the USA. Scientists Dr Walter Dressick and Dr Melik Demirel looked at how a squid can cling on to things so well. The researc
23、h team found a protein in the rings of teeth that cover the suckers on a squid. The protein is similar to the one found in the silk that spiders use to make spider webs. It is very strong and elastic. The new protein has been developed as part of a coating, which is put on clothes. When the coating
24、is dipped in water, the area around the rip or tear joins together in less than a minute. This could help clothes last longer and save money for us. It could also be useful for military and that had clothes if they safer like soldiers and mountaineers would be survival clothes. People could be repai
25、red quickly and easily. Professor Demirel spoke about the invention. He said, The he Then in everyday wear. micron, so they wouldnt be noticed coatings are thin, less than a added, Even thin, they increase the overall strength of the material. For the first time, we are 慭楫杮猠汥?敨污湩?整瑸汩獥尮 From what hav
26、e humans learnt a lot?(1) A. Books. B. Nature. C. Scientists. D. Clothing. What is NOT needed for the self-repairing clothes to fix themselves?(2) A. Tears. B. Cotton. C. Sewing. D. Glue. 桗瑡?桴?桃湩獥?敭湡湩?景琠敨甠摮牥楬敮?潷摲?楜?楳業慬?潴?(3) 一样 D. 相似与相同 B. 与不同 C. 与A. 与 The passage is about . )(4 A. the new protein B
27、. the coating C. humans D. the spider B) (1【答案】 C)(2 C)(3 A )(4 自我修复衣服。【分析】主要讲了最新的发明【解析】 (1)细节题。根据Humans have learnt many things from nature.人类已经从大自然里学了 。B许多东西,故选 (2)细节题。根据Scientists have developed a special way for clothing to repair rips and tears 。Cby itself, without the need for sewing.可知是不需要缝,故
28、选 (3)细节题。根据句子可知这种蛋白质与蜘蛛用来制作蜘蛛网的丝中的蛋白质相似。be 。Csimilar to,和相似,故选 (4)细节题。根据The new protein has been developed as part of a coating,可知主要讲了 。A新型蛋白质,故选 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。 4阅读理解 My family has had a great influence on me. When I was a kid, I learnt how to work from my family. My mum would never
29、 let me get away when there was something to be done. I learnt the importance of education. My parents would give me 50 dollars if I got As in school. They taught me how to use and save money. My mum taught me how to cook, how to clean, and basically everything I needed to know to live on my own. My
30、 dad taught me how to garden, how to do home improvement, how to treat women and girls with respect, and how to put other peoples needs above my own. My brothers and sisters taught me how to make a decision in conflict(矛盾). Im 22now, and Ill get married next year. I learn things from my parents marr
31、iage by examples. For example, Ive never seen my parents really fight. They had disagreements, but they were always in control and never let anger get the best of them. I think thats great, and Im going to work towards that in my marriage. I have a great family. Im grateful that my parents chose to
32、make it a great family. Who taught the writer to do some housework? )(1 D. The brothers.C. The sisters. A. The mother. B. The father. When will the writer have a new family? )(2 D. At the age of 21.C. At the age of 23. A. At the age of 22. B. At the age of 24. Which of the following is NOT true? )(3
33、 A. The writers family influence the writer a lot. B. The writer learns to save money. C. The writer is a girl in the family. D. The writers parents never fight with each other. How will the writers new family be according to the passage? )(4 A. It will be a large family. B. It will be a great famil
34、y. D. The family members will never get angry.C. The family members will be different. A1) 【答案】( C2)( C3)( B 4)( 的家庭对作者有很大的影响。【解析】【分析】本文介绍了作者 (1)推理题。根据 My mum taught me how to cook, how to clean, and basically everything I needed to know to live on my own. 我妈妈教我如何做饭,如何打扫卫生,以 。A 故选 可知,作者的妈妈教他做家务 ,及基本
35、上我需要知道的独立生活所需的一切 (2)推理题。根据 Im 22now, and Ill get married next year 可知, 作者23岁时会有一 。故选C个新家庭 , (3)推理题。根据 My dad taught me how to garden, how to do home improvement, how to treat women and girls with respect, 我爸爸教我如何园艺,如何改善家庭,如何尊 。,故选C重妇女和女孩可知作者是男孩,作者是家里的一个女孩是错的 (4)细节题。根据 I have a great family. Im grate
36、ful that my parents chose to make it a great family. 我有一个大家庭。我很感激我的父母选择让它成为一个伟大的家庭可知, 作 。B 者的新家庭会是一个伟大的家庭故选【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断 题需要联系上下文,推断出需要的信息。 阅读理解5 He was an old man who fished alone in a small boat on the sea and he had gone eighty-four days now without taking a fish. In the
37、 first forty days a boy had been with him. But after forty days without a fish, the boys parents had told him that the old man was now salao, which was the worst form of unluck, and the boy had gone with another boat which caught three good fish the first week. It made the boy sad to see the old man
38、 come in each day with his boat empty. The sail looked like the flag of failure forever.in the back of his neck. His face was terribly (皱纹) The old man was thin with deep wrinkles(伤brown because of the strong sunlight on the sea every day and his hands had the deep scarsfrom dealing with heavy fish
39、on the lines. But none of these were fresh. Everything about 疤) him was old except his eyes and they were the same colour as the sea and were cheerful. Santiago, the boy said to him as they climbed the bank from the sea. I could go with you 条楡?圠?皯?慭敤猠浯?潭敮? The old man had taught the boy to fish and
40、the boy loved him. ?乜?尠桴?汯?慭?慳摩尮夠畯?敲眠瑩?畬正?潢瑡?瑓祡眠瑩?桴浥尮how you went eighty-seven days without fish and then we caught big But remember ones 癥牥?慤?潦?桴敲?敷步? I remember, the old man said. ?慷?慰慰眠潨洠摡?敭氠慥敶?浡愠戠祯愠摮?洠獵?潦汬睯栠浩尮 ?欠潮?桴?汯?慭?慳摩?獩焠極整渠牯慭? 尮(信心) He hasnt much faith ?乜?桴?汯?慭?慳摩尮?瑵眠?慨敶?慈敶?璯眠? ?奜獥尬琠敨戠祯猠楡?尠
41、慃?景敦?潹?敢牥漠?桴?敔牲捡? ?坜票渠瑯尿琠敨漠摬洠湡猠楡?尠敂睴敥?楦桳牥敭? In the story the old man was the boys . 1)( D. hostB. friend C. boss A. grandfather The word hey in Paragraph 2 refers to of the old man. )(2 D. the wrinklesC. the eyes A. the hands B. the scars The old man refused the boy to go fishing with him again beca
42、use . )(3 A. he wanted to fish by himself B. he could really understand his parents C. the boy asked for some money D. the boy had already learnt how to fish From the story we can know that . 4)( A. the old man was always full of hope B. the boys parents believed in the old man C. everyone laughed a
43、t the old mans bad luck D. the boy was worried about the old mans health B1)【答案】 ( C2() B)3( A 4)(【解析】【分析】主要讲了一个老人84天没有捕到鱼了,男孩的父母不让小男孩和老人一 起捕鱼,认为老人运气不好,老人比较理解男孩的父母。 。B( 1)细节题。根据全文可知小男孩和老人一起去捕鱼,他们的关系是朋友关系,故选 (2)细节题。根据Everything about him was old except his eyes除了他的眼睛,他周围的一 。C代指眼睛,即eyes,故选切都很老,所以they
44、(3)细节题。根据It was papa who made me leave. I am a boy and I must follow him. I 湫睯尬琠敨漠摬洠湡猠楡?尠瑉椠?畱瑩?潮浲污尮可知老人理解男孩爷爷的想法,所以拒绝小男孩 。B再次和他一起去捕鱼,故选 (4)细节题。根据He hasnt much faith(信心). No, the old man said. But we have. A。慈敶?璯眠?可知男孩爷爷对老人没有信心,但是老人和男孩有信心,故选 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。 阅读理解6 Abdul Sadiq, an Afgha
45、nistans only professional cyclist, began by training his daughter. And when she competed successfully abroad, he set up the team. It is the worlds most unlikely sporting team, because the sport breaks taboos in a country where in many traditional communities, women are not allowed out of the house.
46、The head coach faces frequent threats and the girls families do not always approve If its not 桴楥?慦桴牥?牴楹杮琠?瑳灯琠敨?椠?环愠戠潲桴牥漠?湵汣? Two members of the team, Massouma, 18, and Zarab, 17, are sisters. Their father and their brothers approve, but they know that their uncles complain to their father. They will
47、 never come in front of us to say Why are you cycling?, but they say bad words to our father, she said. His team have, however, competed and won regionally against Bangladesh and Pakistan. We want to go cycling because we want to be heroes one day, said 16-year-old Jella, one of the latest riders. I
48、n one of the mildest and driest winters for many years, training has gone on without stopping. And next spring, the girls will go up into the mountains. We say that women should not sit at home, they need to come out and do sports, said Abdul Sadiq, And 18- year-old Zainab said she wished that she c
49、ould just go cycling alone on the street one day. Its my ambition, and I hope that one day girls will be allowed to go cycling on the streets, not having a coach, or anyone with them, and they will not have problems, she said. What does Abdul Sadiq do? 1() A. A teacher. B. A cyclist. C. A reporter.
50、D. A driver. What does the underlined word aboos mean in Chinese? 2)( 风俗符号 C. D. 禁忌A. B. 警告 From the third paragraph, we can know )(3 A. Massouma and Zarabs parents approve of their joining the team B. Massouma and Zarabs uncles are against their cycling C. Massouma and Zarab dont want to join the t
51、eam D. Massouma and Zarab are both very old What was Zainabs dream? )(4 A. Her mother approving her cycling. B. Going cycling alone on the street. D. Winning against Bangladesh and Pakistan.C. Joining the team. Where may you see the passage? (5) B. In a fashion magazine.A. In a storybook. D. In a sp
52、orts newspaper.C. In a travel guide book. B(1)【答案】 A(2) B(3) B4)( D 5)(萨迪克是阿富汗唯一的职业自行车手,他从训练女儿【解析】【分析】主要讲了阿卜杜勒开始。当她在国外比赛成功时,他组建了这个队。这是世界上最不可能的运动队,因为这 项运动打破了许多传统社区禁止妇女出门的禁忌。萨迪Abdul Sadiq, an Afghanistans only professional cyclist可知阿卜杜勒 (1)细节题。根据 。克是阿富汗唯一的职业自行车手,故选Bwhere in many traditional communities, women are not allowed out of the 2()细节题。根据 。Ahouse.可知许多传统社区禁止妇女出门,所以是打破了禁忌,故选Two members of the team, Massouma, 18, and Zarab, 17, are sisters. Their 3)细节题。根据 (可知father and their
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 汽轮机和水轮机检修工创新方法测试考核试卷含答案
- 前厅服务员安全技能测试竞赛考核试卷含答案
- 2024年天津医科大学临床医学院辅导员考试笔试真题汇编附答案
- 涂装工安全实操考核试卷含答案
- 石膏装饰板加工工安全演练模拟考核试卷含答案
- 印花辊筒激光雕刻工发展趋势能力考核试卷含答案
- 缝纫品整型工操作安全考核试卷含答案
- 铜管乐器制作工风险评估与管理知识考核试卷含答案
- 铸造模型工班组安全能力考核试卷含答案
- 2025年上海师范大学辅导员考试笔试真题汇编附答案
- 云南师大附中2026届高三1月高考适应性月考卷英语(六)含答案
- 2026湖北随州农商银行科技研发中心第二批人员招聘9人笔试备考试题及答案解析
- 骑行美食活动方案策划(3篇)
- 2026年上海市松江区初三语文一模试卷(暂无答案)
- 石化企业环保培训课件
- 2026年吕梁职业技术学院单招职业技能考试备考试题带答案解析
- 清华大学教师教学档案袋制度
- 2025年新疆师范大学辅导员招聘考试真题及答案
- 人教版九年级物理上学期期末复习(知识速记+考点突破+考点练习题)含答案
- GB/T 3098.5-2025紧固件机械性能第5部分:自攻螺钉
- 2026年安徽国防科技职业学院单招职业适应性考试题库及完整答案详解1套
评论
0/150
提交评论