版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、20122013学年度武汉市部分学校新高三起点调研测试英语试题第二部分:词汇知识运用第一节:多项选择21. I think that ones musical taste say a lot about their personality. What they listen to _ how they see the world.A. reflects B. symbolizes C. approves D. represents答案:A题意:我认为一个人的音乐品味表明了很多关于他们的个性。他们所听的反映了他们是怎样看待世界的。解析:本题考查动词辨析。reflect表达;反映;symboliz
2、e象征;标志;approve批准;赞同;represent表现;代表;陈述;象征。难度:A22. Engineers are studying different techniques to _ the bridge to allow it to support heavy loads.A. enlarge B. lengthen C. ensure D. strengthen答案:D题意:工程师们正在研究不同的方法来加固这座桥,使其能够支撑重负荷。解析:本题考查动词短语辨析。enlarge加大;扩大;lengthen加长;ensure保证;确保;strengthen加强;增强;巩固。难度:A
3、23. Born into a family with three brothers, I was _ to share, not to snatch things away from other people.A. brought up B. turned down C. taken away D. held back答案:A题意:出生在一个有三个哥哥的家庭里,我被教育要分享,而不能从别人那里夺取东西。解析:本题考查动词短语辨析。bring up抚养;教育;turn down 关小;拒绝;take away带走;解除,消除(感情、痛苦等);hold back阻挡;隐瞒;抑制;控制(感情等)。
4、 难度:B24. The president ordered that no time should be lost, and directed one of his officials to _ the matter in person.A. respond to B. appeal to C. contribute to D. attend to答案:D题意:总统命令决不能拖延时间,指示他的一名官员亲自去处理那件事情。解析:本题考查动词短语辨析。respond to做出反应;响应;appeal to吸引;呼吁;上诉;contribute to贡献;捐款;投稿;促使;attend to处理;
5、应对;应付。本题比较难,学生容易误选A项,主要是不知道“in person(亲自)”的意思,并且把attend to理解为“参加”。难度:C25. Hundreds of miles off the coast, totally lost, the German sailors were desperate _ food and water.A. for fear of B. in hope of C. for lack of D. on account of答案:C题意:在远离海岸数百英里的地方迷失了方向,那些德国水手由于缺少食物和水而绝望了。解析:本题考查介词短语辨析。for fear o
6、f担心;担忧;忧虑;in hope of希望;for lack of缺乏;短缺;on account of因为;由于。本题容易误选B项。难度:C26. The most practical gift for your mother is surely gold jewelry, because gold has value, _ speaking.A. frankly B. economically C. socially D. strictly答案:B题意:从经济上来讲,给你母亲最实用的礼物一定是金的珠宝饰物,因为金子很有价值。解析:本题考查副词辨析。frankly坦率地;economica
7、lly 经济地;实惠地;节约地;socially社会地;strictly严格地。本题容易误选A项,因为“frankly speaking(坦率地讲)”比较常见。难度:B27. Many people think animals can show _ emotions, they are sometimes lively, and sometimes bad-tempered.A. positive B. negative C. random D. complex答案:D题意:许多人认为动物能够表现复杂的情感,它们有时候很活泼,有时候脾气差。解析:本题考查形容词辨析。positive积极的;ne
8、gative 消极的;random随意的;任意的;complex复杂的。难度:B28. I always try to be _ to others when I walk my pet dog along a pavement and step into the side with my dog to let them pass by.A. flexible B. considerate C. devoted D. sensitive答案:B题意:当我在人行道上遛狗的时候我总是尽量体谅别人,带着狗站在边上让他们经过。解析:本题考查形容词辨析。flexible灵活的;considerate 考
9、虑周到的;体谅的;体贴的;devote挚爱的;忠诚的;全心全意的;sensitive敏感的。本题容易误选D项,因为sensitive能够与介词to搭配。学生没有选considerate是因为错误理解其为“考虑”。难度:C29. After further studying these fossils, Dubois, a Swiss scientist, announced with _ that so-called “Java man” was merely an extinct monkey.A. courage B. certainty C. anxiety D. relief答案:B题
10、意:一位瑞士科学家Dubois在经过进一步研究这些化石之后确定地宣布那个所谓的Java 人仅仅是一只已经绝种的猴子。解析:本题考查名词辨析。courage勇气;certainty确信;确定;anxiety焦虑;relief宽慰;减轻;缓解;救济。难度:B30. A(n) _ is an official document offered by an university or other higher education provider when you complete a course or training.A. certificate B. identity C. permit D.
11、 passport答案:A题意:证书是一份当你完成了一个课程或培训之后由大学或其他高等教育机构颁发的官方文件。解析:本题考查名词辨析。certificate证明;证书;identity身份;permit许可证;passport护照。难度:C第二节:完形填空When I was in Chicago, each morning I left home to catch 8: 00 bus. One morning I saw an elderly lady at the bus stop with a dog beside her. The bus arrived and we got on.U
12、nlike in 31 countries, only eight passengers were permitted to travel 32 . I was inside the bus when the 33 called, “Only eight standing passengers! The last one who got on, please get off.” I thought it was me who had to get off. 34 , I saw the elderly lady was about to get off. I told her to stay
13、and got off instead, but not until I moved past her did I realize she was 35 ! Her companion was her guide dog!After work I 36 the return journey. What a surprise! The lady and her dog were there! I was really pleased 37 I could get a chance to speak with her. I started the 38 and she immediately 39
14、 my Asian accent! She asked if I was the 40 person who helped her that morning. 41 ! Our journey started, and so did her 42 . She told me that her husband had fought in the Second World War, during which a bomb 43 his left leg and that 10% of the government jobs were 44 for disabled people and 45 we
15、re given to the spouses(配偶) of war veterans(老兵). Because of this they were 46 with benefit and his pension.We arrived at our destination. I helped her cross the road to where an elderly gentleman with a(n) 47 leg was waiting for her.It really 48 me to see how the three of them, helping each other, w
16、alked into the distance. But before we 49 I offered to be there every day to help her get on the bus. Her husband was very pleased with this as it was a real 50 for him to walk that far.31AsmallBwesternCdevelopedDeastern32Ataking BstandingClaughingDreading33ApassengerBofficerCconductorDguide34AThere
17、foreBOtherwiseCHoweverDMeanwhile35AdisabledBblindChelplessDmerciful36AchangedBpackedCfixedDmade37AasBuntilCalthoughDonce38AjourneyBconversationCserviceDdiscussion39ArecognizedBrealizedCrecalledDreminded40AsimilarBdifferentCsameDdefinite41AAmazingBConfusingCDisappointingDDelighting42AlifeBstoryCdesti
18、nationDmemory43Aended upBtook awayCgave upDput away44AdistributedBofferedCappliedDreserved45AadviceBrestrictionCpreferenceDservice46AfittingBstrugglingCmanagingDsuffering47AartificialBdangerousCtemporaryDnormal48AfrustratedBtouchedCpushedDscared49AleftBpartedCarrivedDgreeted50ArewardBexerciseCeffort
19、Dpleasure答案:31. D32. B33. C34. C35. B36. D37. A 38. B39. A40. C41. A42. B43. B44. D45. C46. C47. A48. B49. B50. C解析:【语篇解读】本文是一篇记叙文,讲述的是一位来自亚洲国家的年轻人在公交车上结识了一位老太太,被她与二战伤残老兵丈夫不离不弃爱情所感动,并主动帮助他们的故事。31. 考查形容词。根据第三段Asian accent可知作者来自亚洲,不像东方国家,在西方国家公交车上只允许站8位乘客。有的学生没有注意到前面的Unlike,把意思弄反了,误选了B或C项。32. 考查动词。本段第
20、二行Only eight standing passengers!中有提示。33. 考查名词。在公交车上提醒的一般是司机或售票员,选项中有“售票员(conductor)”一词,故为正确答案。有的学生不认识conductor而误选其他选项。34. 考查副词。作者本以为是自己应该下车的,根据后面I saw the elderly lady was about to get off.可知前后是转折关系,故选However。35. 考查形容词。根据后面Her companion was her guide dog!可知那位老太太靠导盲犬引路说明她是以为盲人。36. 考查动词搭配。根据后面的宾语可知应该
21、是make a journey构成固定搭配,change, pack, fix都不能与journey搭配。37考查连词。作者很高兴是因为自己有机会跟那位老太太讲话,前后是因果关系,故选as。38. 考查名词。根据上面一句话中speak with her和前面的动词start可知作者开始和老太太谈话(start a conversation)。39. 考查动词辨析。四个选项为形近词,根据后面的宾语my Asian accent可知老太太识别(recognize)出作者的亚洲口音。Brealized意识到Crecalled想起;回忆起Dreminded提醒。40. 考查形容词。老太太听出了作者的口
22、音,问作者是否就是那天上午帮助过她的同一个人。41. 考查形容词。一位盲老太太竟然根据声音认出了作者,所以是很令人惊奇的(amzaing)。BConfusing令人迷惑的CDisappointing令人失望的DDelighting令人高兴的。42. 考查名词。老太太讲了自己的故事(story)。本题比较简单。43. 考查动词短语。Aended up以结束;最终成为;Btook away带走;Cgave up放弃;Dput away把收起来。根据文章,一颗炸弹(bomb)把他的左腿炸飞了,故选took away。44. 考查动词。Adistributed分布;分配Boffered提供Cappli
23、ed申请;应用Dreserved保留;预留。政府为那些为国家作出过贡献的伤残老兵预留(reserve)了工作,体现了一种有待和照顾,而不仅仅是提供(offer),故D项为最佳答案。本题比较难,B项干扰性最大。45. 考查名词。Aadvice建议;Brestriction限制Cpreference优待Dservice服务。give preference to为固定短语,意为“给以优惠;优待”,本题考查其被动语态,很多学生误选了D项。46. 考查动词搭配。根据后面的介词with首先排除D项suffer,因为suffer与from搭配。fit不能直接与with搭配,应排除;struggle with
24、与一起奋;manage with解决(问题);应付(困难局面等),根据文章,政府给老兵预留工作,给他们的配偶优待,通过这种方式来解决养老金等问题,故正确答案为manage。本题考查熟词生义,比较难,学生一般误选fit。第44,45,46题错误率最高。47. 考查形容词。Aartificial人造的;假的Bdangerous危险的Ctemporary临时的;暂时的;Dnormal正常的。artificial leg假肢,故选A项。有的学生不认识artificial而误选。48. 考查动词。这个故事感动(touch)了作者。49. 考查动词。Aleft离开。及物动词,后面一般接地点名词Bparte
25、d离开;分开;分布;分手。不及物动词Carrived达到;Dgreeted打招呼。本题容易误选left。50. 考查名词。Areward奖励;回报;Bexercise练习;锻炼;Ceffort费力的事Dpleasure快乐。对一个残疾人来说走那么远是一件很费力的事,故选C项。体裁:记叙文话题:情感故事难度:B第三部分:阅读理解 A Back in October 2005, I was released from my position as a manager with a well-known transportation company. My wife asked me to just
26、 take it easy for a month. My level of commitment kept me in the mindset of never quit!. In order to remain physically and emotionally stable, I took my wifes advice and took a holiday of about 3 weeks. During that 3-week period, I began to get bored. I needed something to do besides pulling my seat
27、 up to my computer and playing games. I wanted to work. I began researching transportation jobs on the internet. There was nothing available near where I was living. Then I realized that I could do from home what I did for someone else and do even better. I could become my own boss! I spoke to an ow
28、ner of a smaller trucking company, and he gave me permission to post one of his trucks on a load board. I listed the available truck and all my information, and within 10 minutes my phone began ringing. I received about 30 phone calls that day for the truck I posted. I became an independent contacto
29、r. All I needed to do was contact companies who had loads that needed to be moved and find trucks to move those loads. I had a passion for this work, and the customers I attained had a passion for how well I took care of them. I remember the very first load I moved for a customer out of Washington S
30、tate.The load was going to Homestead, Florida. After posting that load, an owner-operator called me and booked that load with me. I earned $275 for my efforts. The whole process took no more than 20 minutes. Looking back, I have learned theres absolutely no end to what you can accomplish by applying
31、 yourself in whatever passion and knowledge you possess. Take charge of your future; employ your passions and your knowledge. Let those be your guide to complete success.51. Why did the author take a holiday after losing his job? A.To please his wife. B. To get rid of his bore. C. To balance his sta
32、te of mind. D. To stop playing computer games.52. What can we learn about the authors new job? A.He began his business at home. B.He drove trucks for a company. C.He became an agent of a small company. D.He answered phones in a trucking company.53. According to the passage, the reason why the author
33、 was successful is that _. A. he was an expert in the field B.he made full use of what he had C.he worked harder than othersD.he overcame the difficulties he faced54. The author uses his example mainly to tell us _. A.it is easy for one to find a suitable job B.losing a job is not a bad thing but a
34、good one C.passions and knowledge can lead to success D.making money isnt so difficult as we expect.答案:51.C52.A53.B54.C解析:【语篇解读】本文记叙的是作者失去工作后暂时休息了3周,然后重新振作起来,充分利用自己的激情和知识,最终获得成功的故事。51. 解析:细节理解题。依据第一段 In order to remain physically and emotionally stable, 可知作者是希望平衡心境。选择C。52. 解析:细节理解题。依据第二段Then I reali
35、zed that I could do from home what I did for someone else and do even better. I could become my own boss!可知作者是在家开始自己的生意。选择A。53. 解析:推理判断题。依据第三段的I had a passion for this work, and the customers I attained had a passion for how well I took care of them. 和最后一段的Looking back, I have learned theres absolut
36、ely no end to what you can accomplish by applying yourself in whatever passion and knowledge you possess. 可知作者是说,要把自己的激情应用到工作中去。选择B。54. 解析:主旨大意题。根据文章的最后一段话,也就是文章的主旨句Take charge of your future; employ your passions and your knowledge. Let those be your guide to complete success.可知作者想要告诉我们激情和知识是通往成功的必
37、要条件。体裁:记叙文话题:励志故事类 难度:A整篇文章难度较低。文章结构清晰,主旨明确,基本没有长难单词。考查题目以对全文的主旨把握和细节推理为主,需要考生在抓住主旨的同时关注细节。考点:51. 本题属于细节理解题。52. 本题属于细节理解题。53. 该题属于推理判断题。54. 该题属于主旨大意题。 B Even in Britains highest and wildest places its not uncommon to come across a child being carried in a special backpack. The sight is generally che
38、ered- a hill-walker of the future begins early in pleasures to come.Hopefully,it will turn out that way.But the child carried today might too soon be expected to scale the heights unaided.Theres a danger that over-ambition by parents who put their own walking schedule first,will stop rather than dev
39、elop a young persons interest in walking. At any rate,thats the view my wife and I took when encouraging our children to walk. Sometimes, toddler(刚学会走路的小孩) outings might just have covered a mile,and even later on,four or five miles was our usual maximum. The major mountains were abandoned.The format
40、 must have worked,as our children,two daughters and a son-all now middle aged-blossomed into keen walkers.Their enthusiasm is now being passed on to our grandchildren-again two girls and a boy. Like us,their parents aim not to press their kids to walk too far or in too-demanding religion. They try t
41、o select walks that provide interest,variety and fun. Stepping stones,fossils,hollow(空心的)trees,dry leaves;these all qualify.The leaves are to be kicked through or used as tool for a leaf fight;the trees for climbing into and looking out from.Our photo albums are filled with pictures of the kids in v
42、arious hollow trees.Theres delight if a return visit finds the hollow trees still there,waiting to be re-entered.For kids,theres delight too if a walk can be paused for some treat.Miss no chance to call at a village shop, a wayside pub or,best of all,an unexpected ice-cream stand.Happy family walkin
43、g is essentially walking with interruptions.Even with the youngest children,a walk needs an objective. A hilltop monument might do.But the best is a rocky top.In my main walking,the North York Moors,the min-Matterhorn of Roseberry Topping fits the bill perfectly.A family can be up and down the hill
44、within two hours and,after standing on the small platform of naked rock that forms the top, a young walker might well feel like a conqueror of Qomolangma.55. According to the writer,what may be the risk of a familys hill-walking with a child? A.The child will lose his or her way in the wild. B.The c
45、hild can hardly enjoy the pleasure of it. C. The child will lose interest in the activity. D.They will make it more difficult.56. The underlined word format in Para2 is closest in meaning to _ A.practice B.goalC.procedureD.doubt57. The writer mentions stepping stones,fossils,hollow trees and dry lea
46、ves in order to _. A.prove there are places of interest along the hill-walking. B.say it is not enough for them. C.attract more people to join in hill-walking D.show there is a lot of fun for children.58. Which may serve as the best encouragement for children to take up the hill-walking? A.Sense of
47、achievement. B.Sense of direction C.Sense of failure.D.Sense of taste.答案:55.C56.A57.D58.A解析:【语篇解读】本文讲述的是作者对于徒步旅行的态度。大多数家长都志存高远,希望孩子们能走得更远。但是作者只希望孩子们能在走的过程中获得乐趣,这就很好了。55. 解析:细节理解题。根据文章第一段最后一句话:Theres a danger that over-ambition by parents who put their own walking schedule first,will stop rather than
48、 develop a young persons interest in walking.可知:这会阻碍而不是发展年轻人对walking的兴趣。所以选择C。56. 解析:词义推测题。根据format后面的文章,The format must have worked,as our children,two daughters and a son-all now middle aged-blossomed into keen walkers.Their enthusiasm is now being passed on to our grandchildren-again two girls an
49、d a boy. 可知:这个format一定有效,因为作者的孩子都成了keen walkers, 他们的enthusiasm都传递到了孙子那一代人。所以应该是这个practice.选择A。其他选项中,goal表示目标,procedure表示程序,doubt表示疑虑。57. 解析:细节大意题。根据第三段The leaves are to be kicked through or used as tool for a leaf fight;the trees for climbing into and looking out from.可知这些石头,树木和树叶都是供孩子们玩乐的。所以选择D。58.
50、 解析:推理判断题。根据最后一段话的最后一句a young walker might well feel like a conqueror of Qomolangma.小孩子们感觉就像征服了珠穆朗玛峰一样,因此是sense of achievement.选择A。体裁:记叙文话题:生活哲理类 难度:B整篇文章难度适中。文章结构清晰,主旨明确,基本没有长难单词。考查题目以对全文的主旨把握和细节推理为主,需要考生在抓住主旨的同时关注细节。考点:55. 本题属于细节理解题。56. 本题属于词义推断题。57. 该题属于细节大意题。58. 该题属于推理判断题。CDuring basketball prac
51、tice last year, 12-year-old Nicole Dehart was shooting the ball when a defender tried aggressively to block her shot. The two players made contact, and Nicole hit the floor headfirst. At the hospital, doctors diagnosed a concussion(脑震荡)an increasingly common injury in youth basketball, particularly
52、among girls, yet one that has yet to gain widespread attention. On Monday, the medical journal Pediatrics reported that about 375,000 children and teenagers are treated in hospital emergency rooms each year for basketball- related injuries. Notably, the proportion related to head injuries is on the
53、rise. About 109,000 children and teenagers were treated for basketball- related head injuries during the 11- year study period. Boys were most likely to experience cuts, fractures (骨折);girls were more likely to suffer head or knee injuries. Basketball is the countrys most popular youth sport, played
54、 by one million children 550,000 boys and 450,000 girlseach academic year. And the injury numbers, which were gathered by researchers at Nationwide Childrens Hospital in Columbus, Ohio, reflect only emergency room visits, leaving out the many thousands of injuries treated by clinics, trainers, famil
55、y doctors. “A lot of kids play basketball, both organized and unorganized, said an author of the study, Lara McKenzie, chief investigator at the Columbus hospitals Center for Injury Research and Policy. “We probably need to do a better job of educating coaches, athletes and parents. Preventing brain injuries is going to be pretty challenging.” A separate report in Pediatrics found that basketball accounted f
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025《股权质押担保合同》
- 2025长期租赁公寓合同
- 2025购销商品合同范本
- 2025年短视频内容创作合作合同协议
- 2025年短视频联合推广合同协议
- 2025标准合法租赁合同样书
- 2025实习生劳动合同范本
- 2025年短视频带货合作合同协议
- 2025个体工商户抵押借款合同范本
- 2025玉米购销合同范本
- 企业内控培训课件模板
- 2025-2030中国中医馆行业发展分析及投资风险与战略研究报告
- 入团考试试题及答案
- 北京税务局股权转让协议
- 微丸制剂开发-洞察及研究
- 2024电力检修工程预算定额使用指南
- 老人护理防压疮
- 2025年公路水运工程重大事故隐患判定标准
- 2023年永州职业技术学院单招职业技能考试题库及答案解析
- 景区舞蹈演员合同范本
- 2025年粤教版科学五年级上册教学计划(含进度表)
评论
0/150
提交评论