版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、中考英语阅读理解单元练习题( 含答案 )1一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)1阅读理解The Folk Art ShowTheCity Flower ShowThebestchance tolearn Open:October 8 17about local art and culture.Price:¥ 50 for each adult;¥25 for each child; free under the ageOpen:October 20 25of 10; 20% off for groups over 10.Organizer:City MuseumAddress: 112 Ne
2、w Town Road, Moonlight CityAddress: 110 Century Road Telephone: 53418899Telephone:72314431Visitwww. for more information.Scanthe QR code (扫描二维 码 )togetmoreinformationandbooktickets.Campof Folk ArtPopMusic WeekWouldyoulike tolearn Bandsfrom home and abroad will give performances in
3、Sunshinepapercutting,Huangmei Park. Local bands and DJs from the local radio station are waitingoperaortomakepaper to share music with fans. It is a good chance for you to makeflowers?friends with similar hobbies.Cometo Camp of Folk ArtPrice:¥ 30¥ 50at the Youth Center!Time:9: 00 a. m. 9: 00 p. m. ,
4、 December 21-27Age:13 to 18Time:December 13 20For moreinformation, callthe Youth Center at ( 010)11062107.( 1) By scanning the QR code, you can get _.A. an e-mail from City Museum B. more information about the Folk Art Show C. a ticket to the museum for free D. a gift from the City Museum( 2) Tommy
5、is a 9- year-old boy. He wants to visit the City Flower Show with his parents. Howmuch will they pay?A. ¥ 25.B. ¥ 100.C. ¥125.D. ¥ 150.( 3) If Jane wants to learn to make paper flowers, she should go to _.A. Century RoadB. New Town RoadC. the Youth CenterD. Sunshine Park( 4) Phillip, 20 years old, i
6、s NOT allowed to go to _.A. the City Flower ShowB. Camp of Folk ArtC. the Folk Art ShowD. Pop Music Week( 5) _ lasts for the fewest days.A. The City Flower Show B. Camp of Folk Art C. The Folk Art Show D. Pop Music Week 【答案】 ( 1) B( 2) B( 3) C( 4) B( 5) C【解析】 【分析】本文是几个活动的广告。( 1)细节题。根据第一个信息栏 Scan the
7、 QR code (扫描二维码) to get more information and book tickets. 可知, 通过扫描二维码,你可以得到更多关于民间艺术展的信息 , 故选 B。( 2)细节题。根据第二个信息栏Price: ¥ 50 for each adult; ¥ 25 for each child; freeunder the age of 10; 20% off for groups over 10价格:每位成人50 元人民币;每个孩子25 元; 10 岁以下免费 可知,汤米是一个9 岁的男孩,免费,他的父母票价是50*2=100 ,他们三个付100 元 , 故选 B。(
8、 3)推理题。根据Wouldyou like to learn papercutting, Huangmeioperaor to makepaper flowers?Come to Camp of Folk Art at the Youth Center你想学剪纸、黄梅戏还是做纸花?来青年中心的民间艺术夏令营吧,可知 如果简想学做纸花,她应该去青年中心,故选C。( 4)推理题。根据民间艺术营地的信息Age: 13 to 18, 可知适合年龄是13-18岁, 故20 岁的菲利普不允许去民间艺术营地( 5)推理题。根据民间艺术营地的信息少的几天, 故选 C。, 故选 B。Time: Decembe
9、r 13-20可知, 民间艺术展持续最【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。2阅读理解Great changes have taken place in family life because of science and industry (工业) . In the past, when most Americans lived on farms, the typical family had many children. In a farm family, parents and their children of
10、ten lived with grandparents. Usually, uncles and aunts lived nearby.But when industry became more important than agriculture in American life, families became smaller because industry requires workers who are ready and able to move off the land and move again whenever necessary. And large families c
11、annot move from place to place as smaller families. So, at present people tend to have smaller families.In the future, because of industrialization, a typical family will be required to move even more often than now, so families will be even smaller. The typical family may remain childless and consi
12、st only of a man and a woman. A small number of families may take raising children as their chief work. At the same time they may also raise other peoples children, leaving those families free to move from job to job.( 1) Which of the following topics is discussed in the passage?A. The development o
13、f science and industry in America.B. The influence of science and industry on American families.C. Harmful effect of industrialization.D. Social problems resulting from the highly-developed science and industry in America.( 2) What kinds of families are described in the passage?A. Families of the pa
14、st and the present.B. Families of the present and the future.C. Families of the past and the future.D. Families of the past, the present and the future.( 3) What is one of the reasons that families are getting smaller in America?A. Children tend to leave their parents and grandparents when they grow
15、 up.B. People stop caring for children.C. The need for workers who are able to move at any time has been increasing.D. Both old and young people prefer to live by themselves.( 4) What can you infer from the passage?A. Science and industry have caused thousands of families to split (破裂) .B. Children
16、do not live with their parents or grandparents.C. Large families can hardly survive in modern society.D. Americans are very choosy about their jobs.【答案】 ( 1) B( 2) D( 3) C( 4) C【解析】 【分析】文章大意:由于工业的发展,家庭也受到了影响,原来的家庭孩子多,而现在的家庭孩子少,由于工业的发展家庭会总是搬动,有的家庭只有一个孩子或者没有孩子。( 1)细节理解题,根据Great changes have taken plac
17、e in family life because ofscience and industry(工业) . 可知家庭受到了科学和工业发展的影响,故答案是B。( 2)细节理解题,根据文章内容可知,短文涉及到了过去的家庭,现在的家庭和将来的家庭,故答案是 D。( 3)细节理解题,根据 In the future, because of industrialization, a typical family will berequired to move even more often than now, so families will be even smaller.可知对于工人们能够随时搬动的
18、需求,所以家庭变得原来越小,故答案是C。( 4)逻辑推理题,根据文章内容可知,工人们可能会随时要搬家,大的家庭就没有这样的便捷,所以大家庭就不适于生存在现代的社会,故答案是C。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题和逻辑推理题。细节理解题可以直接从文中寻找答案;逻辑推理题需要结合具体语境,由已知内容推出未知的可能的事实。3阅读理解Humans have learnt many things from nature. These things have helped us in our daily life. The latest thing is self-repairing clothin
19、g.Scientists have developed a special way for clothing to repair rips and tears by itself, withoutthe need for sewing. It works with materials such as cotton, linen and wool. The scientists arefrom the Naval Research Office and Pennsylvania State University in the USA. Scientists Dr WalterDressick a
20、nd Dr Melik Demirel looked at how a squid can cling on to things so well. The researchteam found a protein in the rings of teeth that cover the suckers on a squid. The protein is similarto the one found in the silk that spiders use to make spider webs. It is very strong and elastic. The new protein
21、has been developed as part of a coating, which is put on clothes. When thecoating is dipped in water, the area around the rip or tear joins together in less than a minute. This could help clothes last longer and save money for us. It could also be useful for military and survival clothes. People lik
22、e soldiers and mountaineers would be safer if they had clothes that could be repaired quickly and easily. Professor Demirel spoke about the invention. He said, The coatings are thin, less than a micron, so they wouldnt be noticed in everyday wear. Then he added, Even thin, they increase the overall
23、strength of the material. For the first time, we are making self-healing textiles.( 1) From what have humans learnt a lot ?A. Books.B. Nature.C. Scientists.(2) What is NOT needed for the self-repairing clothes to fix themselvesA. Tears.B. Cotton.C. Sewing.(3) Whats the Chinese meaning of the underli
24、ned words is similar to?D. Clothing.D. Glue.A. 与 相同B与.不同C与. 相似D与. 一 (4) The passage is about.A. the new proteinB. the coatingC. humansD. the spider【答案】 ( 1) B(2) C(3) C(4) A【解析】 【分析】主要 了最新的 明自我修复衣服。( 1) 。根据 Humans have learnt many things from nature. 人 已 从大自然里学了 多 西,故 B。( 2) 。根据 Scientists have deve
25、loped a special way for clothing to repair rips and tearsby itself, without the need for sewing.可知是不需要 ,故 C。( 3) 。根据句子可知 种蛋白 与蜘蛛用来制作蜘蛛网的 中的蛋白 相似。besimilar to ,和 相似,故 C。( 4) 。根据The new protein has been developed as part of a coating新型蛋白 ,故 A。,可知主要 了【点 】考 理解,主要考 ,注意从文中仔 找答案。4 理解This year the US will h
26、onour( 念) one of the countrys most famous writers-Mark Twain( 1835-1910 ) .Most readers know that his real name was Samuel Langhorne Clemens, but howmany know where the pen name Mark Twain came from?The answer shows Clemens colourful early life before he became a writer. Mark Twain wasthe cry shoute
27、d on a ship when the ship entered a part of a river that was two fathoms( 6 feet )deep. Twain is an old-fashioned way of saying two.Twain trained as a ship pilot on theMississippi river for two years, a time that he wrote about in the humorous Life on the Mississippi( 1883 ) .The famous river would
28、become an important theme in many of his works-who could forget the journey of Huck and Jim along it in his most famous book, The Adventures of Huckleberry Finn(1884 ) .With little education, he had to teach himself how to write stories. Whenever possible, he would go to public libraries. There he s
29、pent much time reading and thinking, which greatly helped him with his writing.On the other hand, his life experiences gave him wonderful material to write about and attract readers. Twain wrote in a style that has been called local colour because it shows great knowledge of local people and their c
30、ustoms.The gift is very clear in the two books for which Twain is still celebrated today: The Adventuresof Tom Sawyer(1876) and its follow-upThe Adventures of Huckleberry Finn, which manypeople call The Great American Novel.The most amazing invention in his book is the voice of Huck himself. Huck di
31、d not enjoy schooling. It shows in the way he uses language, in a spoken style. Only a master like Twain could copy the way a young southern boy talked so well.( 1) What does the underlined word gift mean in the passage?A. Twains talent for self-teaching.B. Twains local colour writing style.C. Twain
32、s good sense of humour.D. Twains experiences as a ship pilot.( 2) According to the passage, what is the best part of The Adventures of Huckleberry Finn?A. The deep social meaning.B. The exciting life experiences.C. The special way that Huck talks.D. The nice view of the Mississippi.( 3) Which is the
33、 most suitable place in the passage for the sentence, Twain did not come fromthe writers background you might expect.?A. At the beginning of Paragraph 2.B. At the beginning of Paragraph 3.C. At the beginning of Paragraph 4.D. At the beginning of Paragraph 5.(4) What is the passage mainly about ?A. M
34、ark Twains career as a great writer.B. Mark Twains interest in describing local life.C. Mark Twains achievements in American literature field.D. Mark Twains life experiences which influenced his writing.【答案】 ( 1) B( 2) C( 3) C( 4) D【解析】 【分析】主要讲了著名的作家之一马克吐温的笔名的来历及他的生活经历给了他写作的极好的素材。( 1)推断题。根据 Twain wr
35、ote in a style that has been called local colour because it showsgreat knowledge of local people and their customs.可知吐温以一种被称为“地方色彩 ”的风格写作,因为它显示了对当地人及其风俗习惯的深刻了解,所以gift指的是吐温的被称为“地方色彩 ”的风格写作,故选B。( 2)细节题。根据 The most amazing invention in his book is the voice of Huck himself. 他书中最惊人的发明是哈克自己的声音,故选C。( 3)细节
36、题。根据With little education, he had to teach himself how to write stories.可知马克吐温学历低,并不是来自你期望的作家背景,故选C。( 4)主旨题。根据全文可知主要讲了著名的作家之一 马克吐温的笔名的来历及他的生活经历给了他写作的极好的素材。故选D。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。5阅读理解He was an old man who fished alone in a small
37、boat on the sea and he had gone eighty-four days now without taking a fish. In the first forty days a boy had been with him. But after forty days without a fish, the boys parents had told him that the old man was now salao, which was the worst form of unluck, and the boy had gone with another boat w
38、hich caught three good fish the first week. It made the boy sad to see the old man come in each day with his boat empty. The sail looked like the flag of failure forever.The old man was thin with deep wrinkles (皱纹) in the back of his neck. His face was terribly brown because of the strong sunlight o
39、n the sea every day and his hands had the deep scars (伤疤) from dealing with heavy fish on the lines. But none of these were fresh. Everything abouthim was old except his eyes and they were the same colour as the sea and were cheerful. Santiago, the boy said to him as they climbed the bank from the s
40、ea. I could go with youagain. Weve made some money.The old man had taught the boy to fish and the boy loved him. No, the old man said. Youre with a lucky boat. Stay with them.But remember how youwent eighty-seven days withoutfish and then we caught big onesevery day for three weeks.I remember, the o
41、ld man said.It was papa who made me leave. I am a boy and I must follow him.I know, the old man said. It is quite normal.He hasnt much faith (信心) .No, the old man said. But we have. Havent we?Yes, the boy said. Can I offer you a beer on the Terrace?Why not? the old man said. Between fishermen.(1) In
42、 the story the old man was the boys.A. grandfatherB. friendC. bossD. host(2) The word they in Paragraph 2 refers toof the old man.A. the handsB. the scarsC. the eyesD. the wrinkles(3) The old man refused the boy to go fishing with him again because.A. he wanted to fish by himselfB. he could really u
43、nderstand his parentsC. the boy asked for some moneyD. the boy had already learnt how to fish(4) From the story we can know that.A. the old man was always full of hopeB. the boys parents believed in the old manC. everyone laughed at the old mans bad luckD. the boy was worried about the old mans heal
44、th【答案】 ( 1) B( 2) C( 3) B( 4) A【解析】 【分析】主要讲了一个老人 84 天没有捕到鱼了,男孩的父母不让小男孩和老人一起捕鱼,认为老人运气不好,老人比较理解男孩的父母。( 1)细节题。根据全文可知小男孩和老人一起去捕鱼,他们的关系是朋友关系,故选B。( 2)细节题。根据 Everything about him was old except his eyes 除了他的眼睛,他周围的一切都很老,所以 they 代指眼睛,即 eyes,故选 C。( 3)细节题。根据 It was papa who made me leave. I am a boy and I mus
45、t follow him. Iknow, the old man said. It is quite normal. 可知老人理解男孩爷爷的想法,所以拒绝小男孩再次和他一起去捕鱼,故选 B。( 4)细节题。根据 He hasnt much faith (信心) . No, the old man said. But we have.Havent we? 可知男孩爷爷对老人没有信心,但是老人和男孩有信心,故选A。【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。6阅读理解When his mum fainted (昏厥) and knocked herself out, uncons
46、cious, four year old Henry Davies knew just what to do thanks to a storybook.He calmly dialled 999 and told the emergency services how to get to his home and then phoned his father.The boy told the doctors what had happened and directed them to the house in Coundon, Coventry, and even offered the do
47、ctors a drinkWhen they arrived. Henry also offered to look after his 12 month old brother Noah.His father, Iran, 35, said, Chloe has been unwell with a high fever which has made her feel quite poorly. I left for work early at about 7:30 am and as she got up after I left she felt quite dizzy and fain
48、t. The next thing she remembers is fainting down on the floor and hearing Henry talking to someone. He had seen her fall and hit her head on the table, but he couldnt wake her up. So he picked up the phone and dialled 999 for an ambulance.Chloe said, Henry has a storybook, Ambulance Crew, on what to
49、 do in an emergency, which weve read a few times. He even put a blanket over me. The ambulance crew were amazed. Were very proud of him.( 1) How old was Henry?A. 1.B. 2.C. 3.D. 4.( 2) What was the matter with Henrys mother?A. She fainted on the floor.B. She was shot by a gun.C. She was badly ill.D.
50、She was hurt badly.( 3) How did Henry know the knowledge of saving his mother?A. By watching TV.B. By reading a book.C. His teacher taught him.D. By WeChat.( 4) The underlined words emergency services mean _ in Chinese.A. 紧急应变机构B突.发事件C急.诊室D医.疗( 5) Which of the following is NOT true according to the
51、passage?A. There are 4 people in Henrys family.B. Henry prepared a drink for the doctors.C. Henrys father is very proud of Henry.D. His father is 29 years old.【答案】 ( 1) D(2) A(3) B(4) A(5) D【解析】 【分析】本文介绍了Henry 凭借救护人员书上的内容,救了他的妈妈。( 1)细节题。根据four year old Henry Davies. 可知, Henry4 岁了,故选D。( 2)细节题。根据The n
52、ext thing she remembers is fainting down on the floor可知, 亨利的母亲晕倒在地板上,故选A。( 3)推理题。根据 Henry has a storybook, Ambulance Crew, on what to do in an emergency亨利有一本故事书救护人员,讲述在紧急情况下该怎么做可知, Henry 是通过读书知道救他母亲的知识,故选B。( 4)词义辨析题。根据He calmlydialled999 他平静地拨打了999 ,可知 999 是个紧急应变机构,故emergency services 是紧急应变机构的意思,故选A
53、。( 5)细节题。根据His father, Iran, 35, 可知他的父亲29 岁是错的,故选D。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题和主旨题四种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。7阅读理解Vanuatu is an island nation in the South West Pacific. It is one of the smallest countries in theworld. But for those who are interested in adventure and sports, there is a lot to do. Vanuatus islands offer visitors two of the most exciting and dangerous activities in the world: volcano 山) surfing and land diving.(火Volcano Surfing On Tanna Island, Mount Yasur rises 361 metres into the sky. Yas
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 消防电气系统安全检测方案
- 污水管网完善提升工程经济效益和社会效益分析报告
- 城市道路改造提升工程建设工程方案
- 河道水面漂浮物清理水质监测与管理方案
- 讲师专业技术能力提升及工作总结
- 《摩擦力》基础演练1
- 河北省秦皇岛市海港区秦皇岛市实验中学2025-2026学年高二上学期11月期中物理试题
- 《寒号鸟》教学设计(第二课时)
- 互联网广告推广策划方案
- 新工人安全入场培训资料
- 25秋国家开放大学《人文英语3》形考任务参考答案
- 2025广东深圳市龙华区招聘社区网格员72人考试笔试参考题库附答案解析
- 服装店店长岗位职责详述
- 工业废水处理工岗位标准化技术规程
- (14)普通高中音乐课程标准日常修订版(2017年版2025年修订)
- 【MOOC】《创业团队建设与管理》(首都经济贸易大学)章节期末慕课答案
- GA 576-2018防尾随联动互锁安全门通用技术条件
- 部编版语文一年级上册第二单元大单元作业设计
- 计票结果报告单工会
- 食品留样表 (2)
- 【人才评估】如何绘制人才画像
评论
0/150
提交评论