八年级英语上册阅读理解章节知识点总结及练习测试题经典1_第1页
八年级英语上册阅读理解章节知识点总结及练习测试题经典1_第2页
八年级英语上册阅读理解章节知识点总结及练习测试题经典1_第3页
八年级英语上册阅读理解章节知识点总结及练习测试题经典1_第4页
八年级英语上册阅读理解章节知识点总结及练习测试题经典1_第5页
已阅读5页,还剩24页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、八年级英语上册阅读理解章节知识点总结及练习测试题经典1一、八年级英语上册阅读理解专项练习(含答案解析)1阅读理解Many of you have watched a Superman cartoon or movie. But did you know he first appearedin comics(连环漫画) ? Do you want to learn more about popular comic books around the world? Take a look!Do you find reading boring? Have a read of some comic bo

2、oks. You will learn to love their colorful pictures and simple language.Comic books usually tell stories through cartoons. The US and Japan have some great comic books. But they are not the same.Their names are different. People say comic books in the US but manga in Japan.American comics are often

3、about superheroes characters like Superman and Spider Man. So action is a major part of American comics. But Japanese manga like to tell stories of ordinary people. Luffy in One Piece (海盗王) is such an example.American comics make people excited with super powers, while Japanese manga comfort (安慰) pe

4、ople with moving stories. Natsumes Book of Friends is about a teenage boy. He can see spirits (精灵) . He is confused (困惑的) at first but later he makes friends with spirits.If you are not interested in these two kinds, why not try some from China? Xia Da, 32, is a great comic book artist from China. S

5、ome of her comics are about school life. Others show the beauty of Chinese culture.( 1) What does the writer think of the comic books?A. Boring.B. Colorful and simple.C. Difficult.D. Difficult but exciting.( 2) Which is TRUE about American comic?( 3) Which character is from Japanese manga?A. Superma

6、n.B. Spider Man.C. Luffy.D. Natsume.( 4) Where is Xia Da from?A. Japan.B. The US.C. The UK.D. China.【答案】 ( 1) B( 2) B( 3) C( 4) D【解析】 【分析】主要讲了连环漫画。( 1)细节题。根据 You will learn to love their colorful pictures and simple language. 可知连环画是色彩鲜艳的和简单的,故选B。( 2)细节题。根据 So action is a major part of American comic

7、s. 可知动作是美国漫画是一部分,故选 B。( 3)细节题。根据 But Japanese manga like to tell stories of ordinary people. Luffy in OnePiece(海盗王)is such an example.可知海盗王是日本漫画的人物,故选C。( 4)细节题。根据 Xia Da, 32, is a great comic book artist from China. 可知 Xia Da 来自中国,故选 D。【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。2阅读理解Are you planning a Birthday

8、Party for your son or daughter and cant decide what to do? People in different countries celebrate (庆祝) their birthday in different ways.Philip Evans, from Paris, smiles to us, Im going to be thirty years old next week, so Im going to invite three very good friends out for dinners. In France, when y

9、ou have a birthday, you often invite people out. In some countries, I know its the opposite-the people take you out.Mr and Mrs Sato are from Tokyo. Mr Sato is going to be sixty tomorrow. In Japan, the sixtieth birthday is called KanreKi-the beginning of a new life. The red color is for a new life, s

10、o we always give something red for a sixtieth birthday. Mrs Sato says, What am I going to give my husband? I cant say. Its a secret!Li Xiaomei from Beijing feels very excited and tells us, Tomorrow is sixteenth my birthday. Its a special birthday, so were going to have a family party. Im probably go

11、ing to get some money in lucky envelopes from my relatives (亲戚) . My mother is going to cook noodles. Noodles are for a long life. ( 1) In Paris, someone often _ on his or her birthday.A. has a birthday partyB. has a picnic with friendsC. invites friends out for dinnersD. eats noodles( 2) In _, the

12、people call the sixtieth birthday KanreKi .A. ParisB. JapanC. ChinaD. Australia( 3) What does the underlined word secret mean in Chinese?A. 明谋B闹.剧C猜.想D秘.密( 4) Which of the following is Not True?A. Philips is going to take his friends out to dinners on his birthdayB. Mrs Sato will give her husband no

13、thing.C. In China, the noodles stand for a long life.D. Someone can receive some money on his or her birthday.(5) Whats the main idea of the passage?A. On birthday, the people are very happy.B. The birthday presents are different for different ages.C. How to celebrate their birthdays in different co

14、untries.D. People celebrate their birthdays in the same way.【答案】 ( 1) C( 2) B( 3) D( 4) B( 5) C【解析】 【分析】( 1)根据文中 “so Im going to invite three very good friends out for dinners. In France, whenyou have a birthday, you often invite people out.可知法国人过生”日会邀请朋友外出吃饭。故选 C。( 2)根据 “In Japan, the sixtieth birt

15、hday is called KanreKi-the beginning of a new life. ,可知”答案 B。(3)根据 Mrs Sato says, What am I going to give my husband? I cant say. Its a secret!可知Sato 夫人不愿透漏她给丈夫买了什么礼物,故可猜是秘密,故D 正确。”( 4)根据文中 “What am I going to give my husband? I cant say. Its a secret! 可知 Sato 夫人”是要给丈夫买礼物的,故答案 B。( 5 )此文举例讲述了来自三个国家的家

16、庭如何过生日,以此证明文章中心句“People indifferent countries celebrate(庆祝)their birthday in different ways.故选C。3根据短文理解,选择正确答案。DWho is the greatest teacher in Chinese history? Many people would think of Confucius(孔子) , whose birthday was September 28. Although he lived over 2, 000 years ago, people still remember a

17、nd respect him for his contribution (贡献) to the education today.Confucius lived in the Kingdom of Lu, which lies in Shandong Province. He lived during the Spring and Autumn Period. He had a hard childhood. His father died when he was only 3. Hismother brought him up. As a child, he had to work to he

18、lp his mother, but young Confucius didnt give up studying. He visited many famous teachers and learned music, history, poetry and sports.Later, he became a teacher and started the first public school in Chinese history. At that time only children from noble families could go to school, but Confucius

19、 believed everyone should go to school if they wanted to learn. He had about 3, 000 students in his lifetime.Today, people still follow Confucius lessons. He told us that we all have something worthy tobe learned.“ When I am with three people, one of them must be better than me in some areas. Ichoos

20、e their good qualities and follow them.”He also taught us that thinking is very imp ortant in study. “ Allstudy but no thinking makespeople puzzled (困惑的) . All thinking but no study makes people lazy.”Confucius is not only a great teacher, but also a famous thinker with wise thoughts about theworlda

21、nd society. His most importantteachings are about kindness and good manners. “ Aperson should be strict with himself, but be kind to others.” he said.( 1) Confucius learned music, history, poetry and sports _as a child.A. by teaching himself at home C. by going to schoolB. with the help of his mothe

22、rD. by visiting many famous teacher( 2) The underlined word “noble ” in Paragraph 3 has the closest meaning to _.A. poorB. brightC. richD. cute( 3) The correct order of the following statements is _. Confucius worked to help his mother as a child. Confucius educated about 3, 000 students in his life

23、time. Confuciusfather died. Confucius started the first public school in Chinese history.A. B. C. D.( 4) Which of the following is NOT mentioned in the passage?A. All study but no thinking makes people puzzled.B. No one has something worthy to be learned.C. All thinking but no study makes people laz

24、y.D. A person should be strict with himself, but be kind to others.【答案】 ( 1) D( 2) C( 3) A( 4) B【解析】 【分析】这篇短文主要介绍了中国古代的思想家和教育家孔子的生平,他在教育以及思想方面对社会的贡献。细节理解。根据第二段He visited many famous teachers and learned music, history, poetryand sports. 可知选 D。词义猜测。 poor 穷的; bright聪明的; rich 富有的; cute 可爱的。句意:那时,只有贵族家庭

25、的孩子们才能上学,但是孔子相信每个人如果想学的话都应该上学。所以noble意思是rich 。故选C。细节理解。根据第一段,孔子3 岁是父亲去世,母亲把他养大,后来他当了老师,创办了第一个公立学校,一生教了3000名学生。故选A。 细节理解。A.学而不思则罔;B.人无完人;C.思而不学则殆;D.严以律己,宽以待人。ACD 均可在文中找到,故选B。【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。4阅读下列短文,从每题所给的(A、 B、 C 和 D)四个选项中选出最佳选项。You may have heard of the Grinch. He once

26、stole (偷) Christmas. You may have read the popular book How The Grinch Stole Christmas by Dr. Seuss But Have you ever seen him in the movie? Now there is a new movie this month. It is called The Grinch.The Grinch is a green, furry creature He lives on a mountain above the Who-village. The Whos live

27、there. The Whos are happy people. That makes tile Grinch angry. It makes him the most angry at Christmas time. The Grinch has an idea. He will steal Christmas! His dog Max will help.The Grinch is a beautiful movie. The movie is quite similar to the book. The writer added some backstory to the film t

28、o show us what happened to the characters in the past. The Grinch was an orphan (孤儿) . When he was a child, he felt tile Whos didnt like him. He has been angry all his life. Christmas is the worst time. Thats why he feels so angry when he sees the Whos enjoying Christmas. He wants them to feel what

29、he feels.Miss Cindy Lou Who has a Christmas wish. She needs to talk to Father Christmas about it. Her mom works very hard all day and all night. She wants her mom to have a rest.The Grinch is about true spirit of the holidays. It is about love and kindness winning out over everything else. The Grinc

30、h gets to know he cant steal Christmas because it is not a thing.( 1) Where does the Grinch live?A. In a village.B. On a mountain.C. In a Christmas tree.D. In a street.( 2) According to the Grinch, which of the following is NOT true?A. The Grinch decided to steal Christmas because he wanted the Whos

31、 to be angry.B. Miss Cindy Lou Whos wish is that she wants her mom to have a rest on Christmas.C. The Grinch had an unhappy life when he was a child.D. The Whos wont have a happy Christmas.(3) What does the underlined word it in the last paragraph referA. The spirit of the holidays.B. Christmas.C. T

32、he Grinch.(指代) to?D. Love and kindness.( 4) What type is the passage?A. A movie story.B. A movie review.C. A movie instruction.D. A movie advertisement.【答案】 ( 1) B( 2) D( 3) B( 4) B【解析】 【分析】主要讲了电影圣诞怪杰 的评论。( 1)细节题。根据He lives on a mountain 可知他住在山上,故选B。( 2)细节题。根据 Thats why he feels so angry when he see

33、s the Whos enjoying Christmas. 可知 Whos 圣诞节玩得高兴,故选 D。( 3)细节题。根据前句 he cant steal Christmas 可知他不能偷取圣诞节的原因是圣诞节不是物品,所以 it 代指圣诞节,故选 B。( 4)细节题。根据全文可知主要讲了影评,故选B。【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。5阅读理解It is Oct. 24. You pick up a bottle of milk. You see Best Before Oct.23 on it. What do you do with it? Most peo

34、ple just throw it away. Its a big waste.The United Nations says that over one third of food goes to the trash. But 795 million people on Earth dont have enough to eat. To change this, people have come up with great ideas. After all, the best place for food is our stomachs, not the trash.Sharing food

35、People say, Theres no such thing as a free, lunch. But they are wrong. Recently, sharefridges have come to cities like Shanghai and Quanzhou, Quick meals, milk, cookies and cakes are staying in the fridges. It is just like your fridge at home. The food comes from families and shops nearby. And it is

36、 free for every passerby to enjoy! This great idea comes from the popular food bank practice.We keep our extra money in a bank. In 1967 , some people in the US wanted to do the same with food. They then set up the worlds free food bank.In many peoples eyes, expired ( 过期的) food becomes junk. But a co

37、mpany from the UKthinks differently. There is a Best Before Date on the food bag. Before that date, the quality (质量) is the best. But after that date, the food can be still OK to eat.So, the Real Junk Food Project, a British company, gets such food from supermarkets and puts itin cafes again. They d

38、ont give the food a price. You can give whatevermoney you like. If youdont want to spend money, you can help work there.(1) he writer thinks its wrong to say Theres no such thing as a free lunch, because.A. the saying is not true at allB. the food in share fridges is freeC. most food goes to the tra

39、shD. the food for lunch is free everywhere( 2) Where did the first free food bank appear?A. China.B. The UN.C. The US.D. The UK.(3) A company from the UK thinks the food after Best Before Date isto eat.A. badB. OKC. the bestD. better( 4) You cant see the A. nameof the food in cafes.B. dateC. address

40、D. price( 5) Whats the best title for the passage?A. Ways to stop food wasteB. Foods best before dateC. To enjoy the free foodD. Where to find share fridges?【答案】 ( 1) B(2) C(3) B(4) D(5) A【解析】 【分析】本文呼吁要减少食物浪费,并介绍了几个防止食物浪费的办法。( 1)细节题。根据 it is free for every passerby to enjoy 可知, 作家认为说 “没有免费午餐是错误的,因为

41、“共享冰箱 ”里的食物是免费的,故选 B。( 2)细节题。根据 some people in the US wanted to do the same with food. They then set up the worlds free food bank 一些美国人也想对食物做同样的事情。然后他们建立了世界免费食品银行 可知, 第一家免费食品银行出现在美国,故选C。( 3)细节题。根据 There is a Best Before Date on the food bag. Before that date, the quality(质量) is the best. But after t

42、hat date, the food can be still OK to eat 可知,来自英国的一家公司认为 “最佳日期前 ”的食物可以,故选 B。( 4)细节题。根据 They dont give the food a price 他们不给食物定价 可知, 你看不到咖啡馆里的食物价格 ,故选 D。( 5)主旨题。根据本文呼吁要减少食物浪费,并介绍了几个防止食物浪费的办法可知,最好的标题是 Ways to stop food waste 停止食物浪费的方法 ,故选 A。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和主旨题,细节题要注意从文中寻找答案,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。6

43、阅读理解A healthy eating habit along with enough exercise can help you keep healthy. When you are young, it is important to give your body what it needs, If you skip meals, you cant get enough calories(卡路里) . And then you may feel tired. By the way, the calorie is just another word for energy. About 50%

44、 of your calories should come from rice, bread, vegetables and fruit. You also need to drink a lot of water, 6 to 8 glasses a day. Drinking enough water can make your body work better and make you healthy.Exercise can help to make you look good, feel good and be healthy. Scientists say that kids sho

45、uld spend at least 30 minutes exercising a day, five times a week. It is easy to do! You can walk or ride your bike to school, and play sports at school. However, kids often give up sports, saying they have no time left after finishing their homework. In fact, doing exercise can help them sleep bett

46、er and do better in their lessons.If you follow the advice above, you will look and feel much better and become healthier.(1) The underlined word skip means _ in Chinese.A. 询问B略.过C阻.止D转.移(2) According to the scientists, kids should spend at leastminutes exercising every week.A. 30B. 50C. 100D. 150(

47、3) Why do many kids give up sports according to the passage?A. Because they are too lazy to exercise.B. Because they feel great after giving up sports.C. Because they are busy with their studies.D. Because they dont like playing sports at all.( 4) Which of the following is TRUE according to the pass

48、age?A. About 80% of your calories should come from rice, bread, vegetables and fruit.B. You need to drink three to four glasses of water every day to keep healthy.C. Students should exercise at least twice a week to keep healthy and happy.D. Doing exercise can help kids sleep better and do better in

49、 their lessons.( 5) Whats the main idea of this passage?A. How to eat healthily.B. How to exercise.C. How to look thinner.D. How to keep healthy.【答案】 ( 1) B(2) D(3) C(4) D(5) D【解析】 【分析】主要讲了怎样保持健康。( 1)推断题。根据 you cant get enough calories (卡路里) .你不能得到足够的卡路里,所以是不吃饭,所以 skip 意思是略过,故选 B。( 2)细节题。根据 Scientis

50、ts say that kids should spend at least 30 minutes exercising a day,five times a week. 可知科学家说孩子们应该一天至少锻炼30 分钟,一周5 次,所以一周150 分钟,故选D。( 3)细节题。根据 However, kids often give up sports, saying they have no time left after finishing their homework. 可知孩子们经常放弃运动,说做完作业后没有剩下的时间来运动,故选 C。( 4)细节题。根据 In fact, doing e

51、xercise can help them sleep better and do better in theirlessons.可知运动可以帮助孩子们更好地睡觉和更好学习,故选D。( 5)主旨题。根据全文可知主要讲了怎样保持健康。故选D。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。7阅读理解A dream plays an important part in your daily life. Do you want to make your dream co

52、me true?I hope the following things can help you.Have a strong desire(欲望) for a goal You should remember the starting point of all kinds of success is a strong desire. Strong desires make good results. So, the first step is to have a strongdesire for your goal.Believe in yourself. You can change you

53、r life by changing your mind. You should never stop thinking that your dream can come true. For example, you can draw a picture of something that you want and put it up on the wall. Then you can see it every day. It can encourage you to get through the problems.Make a plan. Making a plan is the most

54、 important step. You should make sure that you think through everything in the plan first. Each day you should follow the plan so that you can reach your goal.Check your progress(进步) You need to check how much progress you have made and how many things you have lost. Write these things down and find out how to do better later.( 1) What is the first step to do to make your dream c

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论