小学英语小升初阅读理解训练经典题目100一_第1页
小学英语小升初阅读理解训练经典题目100一_第2页
小学英语小升初阅读理解训练经典题目100一_第3页
小学英语小升初阅读理解训练经典题目100一_第4页
小学英语小升初阅读理解训练经典题目100一_第5页
已阅读5页,还剩33页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、小学英语小升初阅读理解训练经典题目100(1)一、阅读理解1阅读理解阅读短文,判断句子正误。yesterday was 18h march. it was sunday. my friend han mei was very busy. in the morning she got up early, and then helped her mother water the flowers and clean their rooms. after lunch she slept for an hour and then did her homework for two hours. she w

2、ent out and played games with her friends at about 4:30 pm. in the evening she felt very tired and went to bed at 8:00 pm.( 1) yesterday han mei was very busy and tired.( 2) yesterday morning han mei watched tv for two hours.( 3) han mei helped her mother water the flowers in the afternoon.( 4) han

3、mei didnt get up early.( 5) han mei played games with her friends yesterday afternoon.【答案】 ( 1) 1(2) 0(3) 0(4) 0(5) 1【考点】 阅读理解【解析】 【分析】大意:短文讲述了3 月 18 日韩梅很忙,早上她帮妈妈浇花和打扫房间,午饭做了两个小时的家庭作业,下午4 点半左右,和朋友们玩游戏,晚上8 点就上床睡觉了。( 1)句意:昨天韩梅又忙又累。根据 yesterday was 18h march. my friend han mei was very busy. 可知昨天韩梅又忙又累

4、。故答案为正确。( 2)句意:昨天早上韩梅看了两个小时的电视。根据after lunch she slept for an hour andthen did her homework for two hours.可知韩梅做了两个小时的家庭作业。故答案为错误。( 3)句意:韩梅下午帮妈妈浇花。根据 in the morning she got up early, and then helped her mother water the flowers and clean their rooms. 可知韩梅上午帮妈妈浇花。故答案为错误。( 4)句意:韩梅起得不早。根据 in the morning

5、 she got up early, and then helped her mother water the flowers and clean their rooms. 可知韩梅早晨起得很早。故答案为错误。( 5)句意:韩梅昨天下午和朋友们玩游戏。根据she went out and played games with herfriends at about 4:30 pm. 可知韩梅昨天下午和朋友们玩游戏。故答案为正确。【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误2阅读理解阅读理解one day, a monkey was looking for food

6、. he came to a fence. there were a lot of big peaches inside the fence. he tried to get inside. but he failed. at last, he found a hole in the fence. but the hole was too small for him to go through.what should i do? the monkey thought. he wandered around the fence.day after day, the monkey became t

7、hinner and thinner. at last, he could get through the fence.he ate a lot of peaches. he became fatter and fatter.he wanted to go outside, but the hole was too small for him. he couldnt eat anymore! he waited and waited. eventually, he became thin enough to go out.( 1) the monkey wanted to find some

8、_.( 2) there were a lot of _ inside the fence.( 3) the monkey went through the fence from _.( 4) did the monkey eat the peaches?a. yes, he did.b. no, he didnt.c. we dont know.( 5) how did he go out the fence?a. he jumped out.b. by bike.c. he became thin enough.【答案】 ( 1) c( 2) b( 3) a( 4) a( 5) c【考点】

9、 阅读理解【解析】 【分析】这是一篇猴子偷桃的寓言故事。( 1)根据短文叙述one day, a monkey was looking for food.“一天,一只猴子正在寻找食物。 ”可知想要找的食物。c 选项正确。故答案为:c。( 2)根据短文叙述there were a lot of big peaches inside the fence.(在围栏内有许多大桃子。)可知是桃子。b 选项正确。故答案为:b。( 3)根据短文叙述at last, he found a hole in the fence.(最后,他发现了围栏上有个洞。)可知从洞里进入的。a 选项正确。故答案为:a。( 4)

10、根据短文叙述he ate a lot of peaches.(他吃了很多桃子。)可知用肯定回答。选项正确。故答案为:a。( 5)根据短文叙述eventually, he became thin enough to go out.(最终,他变得足够瘦能够出来。)可知是变瘦。c 选项正确。故答案为:c。a【点评】这是考查阅读理解的题目。首先仔细阅读短文,然后根据短文的相关叙述,来选择正确的答案。3阅读理解阅读理解。根据短文内容判断下列句子正误。im peter. im from the uk. i have a brother. his name is jim. he is taller than

11、 me, but i am older than him. we are helpful. we often clean the room and wash the clothes on the weekend. he likes playing computer games. i like playing computer games, too. but he plays better than me. he also likes reading. he often goes the bookstore and the library. after dinner, we usually re

12、ad books. sometimes we go for a walk. we always have a good time together. do you have a brotheror sister? can you tell me about him/her?( 1) peter is from the uk.( 2) jim is taller than peter, but peter is older than jim.( 3) they often clean the room and wash the clothes on the weekend.( 4) jim do

13、esnt like reading.( 5) peter and jim usually read books after dinner.【答案】 ( 1) 1( 2) 1( 3) 1( 4) 0( 5) 1【考点】 阅读理解【解析】 【分析】大意:短文讲述了彼得和他的兄弟吉姆的日常生活。( 1)句意:彼得来自英国。根据 im peter. im from the uk. 可知彼得来自英国,故答案为正确。( 2)句意:吉姆比彼得高,但彼得比吉姆大。根据he is taller than me, but i am older thanhim. 可知吉姆比彼得高,但彼得比吉姆大,故答案为正确。(

14、3)句意:周末他们经常打扫房间,洗衣服。根据we often clean the room and wash theclothes on the weekend. 可知周末他们经常打扫房间,洗衣服,故答案为正确。( 4)句意:吉姆不喜欢读书。根据 he also likes reading. 可知吉姆喜欢读书,故答案为错误。( 5)句意:彼得和吉姆通常晚饭后看书。根据after dinner, we usually read books. 可知彼得和吉姆通常晚饭后看书,故答案为正确。【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。4阅读理解阅读理解what do

15、you like eating for dinner? do you like meat? do you like vegetables? do you like fruitor dessert(甜点) after dinner? we ask 55 students these questions. they are from a schoolin, xiamen. here are the results (结果) .(1) there are boys answering the questions.a. 55b. 30c. 25( 2) all the students cat for

16、 dinner.( 3) who likes dessert more?a. boys.b. girls.c. teachers.( 4) how many boys like eating fruit?a. five.b. ten.c. fifteen.(5) which one is trce?a. all the girls like fruit and dessert very much.b. most boys love vegetables and fruit.c. the boys have the same eating habits as the girls.【答案】 ( 1

17、) b(2) a(3) b(4) c(5) a【考点】 阅读理解【解析】 【分析】大意:短文和表格是,来自厦门的一所学校55 名学生对的晚餐的肉,蔬菜,水果和饭后甜点的调查结果。( 1)句意:有男生回答问题。根据表格可知有30 个男生回答问题,故答案为b.( 2)句意:所有学生都在吃饭。根据表格可知所有学生都在吃饭,故答案为a.( 3)句意:谁更喜欢甜点?根据表格可知女孩更喜欢甜点,故答案为b.( 4)句意:有多少男孩喜欢吃水果?根据表格可知15 个男孩喜欢吃水果,故答案为c.( 5)句意:哪一个是正确的?根据表格可知所有的女孩都非常喜欢肉,水果和甜点,故答案为 a.【点评】本题考查了阅读理解

18、,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息找出相关句进行选择。5阅读理解阅读理解,判断句子正误hi. my name is zhangpeng. im 11 years old. im 1.62 metres tall. im 45 kilo-grams. i likedrawing pictures. every morning, i go to school with my good friend, dongdong. we go on foot.dongdong is 11 years old. hes 2 kilograms heavier than me. but im 3

19、 cm taller than him. westudy in no. 1 primary school. wenwen is my sister. were in the same (一样 ) school. shes oneyear older than me. she likes sports. she is taller and stronger than me. she loves me and i loveher, too.( 1) zhang peng is 1.62 metres.( 2) zhang peng is older than dongdong.( 3) dongd

20、ong is 2 kilograms heavier than zhang peng.( 4) wenwen is 2 years older than dongdong.( 5) wenwen is stronger and taller than zhang peng.【答案】 ( 1) 1( 2) 0( 3) 1( 4) 0( 5) 1【考点】 阅读理解【解析】 【分析】这是一篇介绍张鹏,东东和雯雯情况的短文。( 1)句意:张鹏 1.62 米高。根据短文叙述 im 1.62 metres tall. (我 1.62 米高。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。( 2)句意:张鹏比东东年龄大

21、。根据短文叙述im 11 yearsold.(我11 岁了。)和dongdong is 11 years old.(东东11 岁了。)可知两人同岁。题目叙述错误。故答案为:错误。( 3)句意:东东比张鹏重2 公斤。根据短文叙述hes 2 kilograms heavier than me.(他比我重2 公斤。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。( 4)句意:雯雯比东东大 dongdong is 11 years old.2 岁。根据短文叙述(东东 11 岁了。)和im 11 yearsold.(我11 岁了。)和shes one year older than me.(她比我大 1 岁。)可知

22、大一岁。题目叙述错误。故答案为:错误。( 5)句意:雯雯比张鹏既壮又高。根据短文叙述 she is taller and stronger than me. (她比我既壮又高。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。【点评】这是考查阅读理解的题目。首先仔细阅读短文,然后根据短文叙述来判断正误。6阅读理解阅读短文判断正误。yesterday was saturday. liu yun was very busy. in the morning she helped her mother clean the room and wash the clothes. after lunch she did

23、her homework. at 4 oclock she went out and played games with her friends. in the evening she felt very tired but happy and she went to bedat 9 oclock.( 1) yesterday morning liu yun played games with her friends.( 2) after lunch liu yun helped her mother clean the room.( 3) liu yun was busy but happy

24、 yesterday.( 4) liu yun went to bed at nine last night.( 5) liu yun didnt do her homework yesterday.【答案】 ( 1) 0( 2) 0( 3) 1( 4) 1( 5) 0【考点】 阅读理解【解析】 【分析】大意:短文讲述了星期六刘云做了许多事情。( 1)句意:昨天上午刘云和朋友们一起玩游戏。根据in the morning she helped her motherclean the room and wash the clothes. 可知早上刘云帮妈妈打扫房间和洗衣服,故答案为错误。( 2)

25、句意:午饭后,刘云帮妈妈打扫房间。根据after lunch she did her homework.可知午饭后刘云做了家庭作业,故答案为错误。( 3)句意:刘云昨天很忙,但很开心。根据yesterday was saturday. liu yun was very busy.in the evening she felt very tired but happy and she went to bed at 9 oclock. 可知云昨天很忙,但很开心,故答案为正确。( 4)句意:刘云昨晚9 点睡觉。根据in the evening she felt very tiredbuthappy

26、and shewent to bed at 9 oclock.可知刘云昨晚9 点睡觉,故答案为正确。( 5)句意:刘云昨天没有做作业。根据 after lunch she did her homework. 可知刘云昨天做作业了,故答案为错误。【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子是否正确。7阅读理解读短文,判断下列句子与短文内容是否相符。little tom is a naughty boy. he doesnt like school very much. he likes playing games at home.last monday toms paren

27、ts went out for a trip. little tom didnt want to go to school. he got uplate. he had an egg and some bread for breakfast. then he wanted to play computer games at home.but first he called the teacher. he pretended( 假装 ) to be his father and said in a low voice, hello! is that toms teacher speaking?

28、my little tom has a bad cold today. the doctor says he has to stay in bed. so he cant go to school today. he wants me to ask you for a days leave.the teacher was very surprised. it was not like a mans voice. that sounds like tom. so she asked, who is that speaking? its my father, madam, answered tom

29、.( 1) tom likes school very much.( 2) toms parents went out for a trip last monday.( 3) little tom didnt want to go to school.( 4) little tom wanted to play computer games at home.( 5) the teacher didnt believe tom was ill.【答案】 ( 1) 0(2) 1(3) 1(4) 1(5) 1【考点】 阅读理解【解析】 【分析】这是讲述调皮男孩汤姆请假的笑话。( 1)句意:汤姆非常喜

30、欢学生。根据短文叙述he doesnt like school very much. (他不怎么喜欢学校。)可知题目叙述错误。故答案为:错误。( 2)句意:汤姆的妈妈上星期一去旅行。根据短文叙述last monday toms parents wentout for a trip. (上周一汤姆的父母去旅行。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。( 3)句意:小汤姆不想去上学。根据短文叙述little tom didnt want to go to school.姆不想去上学。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。(小汤( 4)句意:小汤姆想在家玩电脑游戏。根据短文叙述then he wanted

31、toplay computergames at home.(然后他想在家玩电脑游戏。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。( 5)句意:老师不相信汤姆病了。根据短文叙述the teacher was very surprised. it was notlike a mans voice. that sounds like tom. (老师很奇怪。这不想一个成年人的声音。听起来像汤姆。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。【点评】这是考查阅读理解的题目。首先仔细阅读短文,然后根据短文细节叙述来判断正误。8阅读理解仔细阅读表格内容,选出正确的答案alices invitationwelcome to

32、alices birthday party!time:3:30pmdate:saturday, feb 7thplace:flat 15a shanghai roadtelephone:87262533( 1) alice robert is going to have a _ party.a. teachers dayb. classmatec. birthday( 2) the party starts( 开始 ) at _.a. four thirty in the morningb. five thirty tomorrowc. three thirty in the afternoo

33、n( 3) if you cant find the place, you can _.a. call your motherb. go homec. call alice( 4) alice wont _ at the party.a. eat dumplingsb. have some func. get gifts( 5) you will _ at the party.a. play footballb. watch cartoonsc. play cards【答案】 (1) c( 2) c( 3) c(4) a(5) b【解析】 【分析】表格大意:介绍爱丽丝的生日派对邀请函。(1)根

34、据 welcome to alices birthday party!可知爱丽丝将举行生日派对,故选c。(2)根据 time 3:30pm 可知派对开始的时间是下午的三点半。故选c。(3)根据 telephone: 87262533 可知如果找不到位置,可以打电话给爱丽丝,故选c。(4)根据 with snacks, fruit and drinks可知爱丽丝不吃水饺,故选a。( 5)根据 play with toys, watch cartoons and play chess 可知在晚会上你将观看卡通片,故选b。【点评】考查对表格的把握和细节的辨别能力。答题时,紧扣表格中的关键词,做出正确

35、选择。9阅读理解阅读理解dear john,i saw your name in the newspaper. you asked for a pen friend in china. i would like to be your pen friend.i am twelve years old. i live in shanghai. i am a student at pudong primary school. we study chinese, english, maths, science, art, pe and some other subjects. my favourite

36、 subjects are pe and maths. i like playing basketball with my friends after school. i like collecting stamps, too. i have a lot of beautiful stamps. i will finish primary school soon and go to middle school.id like to know everything about you. please write to me soon. my e-mail address is gaoshan16

37、3.com.best wishes,gao shan( 1) how old is gao shan? a. ten.b. twelve.c. eleven( 2) which school does gao shan study at?a. jingling primary school.b. pudong primary school.c. a middle school( 3) what are gao shans favourite subjects?a. chinese and english.b. english and maths.c. maths and pe.( 4) doe

38、s gao shan like collecting stamps?a. yes, he does.b. no, he doesnt.c. sorry, i dont know.( 5) whats gao shans e-mail address?a. its .b. its .c. its .【答案】 ( 1) b( 2) b( 3) c( 4) a( 5) c【考点】 阅读理解【解析】 【分析】这是一篇应聘笔友的书信。( 1)根据短文叙述i am twelveyears old.(我 12 岁了。)可

39、知b 选项正确。故答案为: b。( 2)根据短文叙述i am a student at pudong primary school.(我是浦东中学的一名学生。)可知b 选项正确。故答案为:b。( 3)根据短文叙述my favourite subjects are pe and maths.(我最喜欢的学科是体育和数学。)可知c 选项正确。故答案为:c。( 4)根据短文叙述i like collecting stamps, too.(我还喜欢集邮。)可知用肯定回答,a选项正确。故答案为:a。( 5 )根据短文叙述mye-mailaddressis .(我 的邮 箱地址

40、是)可知c 选项正确。故答案为:c。【点评】这是考查阅读理解的题目。仔细阅读短文,然后根据短文相关叙述来选择合适的选项。10 阅读理解读短文,选择正确的答案there are many mice in a house. the man of the house gets a cat. the cat kills many of the mice. the oldest mouse says, all the mice must come to my room and we will think what we can do about this cat.all th

41、e mice come. many mice speak, but none knows what to do. at last a young mouse stands up and says, we must put a bell on that cat. then the cat will not catch any more mice. then the old mouse asks, who will put the bell on the cat? no mouse answers. at last he says, it is easy to say things, but it

42、 is hard to do them.( 1) in the house there are many _.( 2) one day all the mice come to _.a. the oldest mouses roomb. the young mouse s roomc. the cats room( 3) they will think _ .( 4) the young mouse wants to put a _ on the cat.( 5) it is easy to say things, but it is hard to do them. means _.a. 只

43、说不做b. 说到做到c. 说起来容易做起来难【答案】 ( 1) c( 2) a( 3) b( 4) c( 5) c【考点】 阅读理解鼠 :所有的老鼠都来到我的房 。)可知是到最老的老鼠房 。 : a。( 3)根据短文句子 we will think what we can do about this cat.只猫做什么。)可知是如何 付猫。b 正确。故答案 :【解析】 【分析】 是一篇关于老鼠的寓言故事。( 1)根据短文句子 there are many mice in a house. (房 里有 多老鼠。)可知是老鼠。c 正确。故答案 : c。( 2)根据短文句子the oldest mo

44、use says, all the mice must come to my room(最老的老(我 将想出我 可以 b。( 4)根据短文句子 at last a young mouse stands up and says, we must put a bell on that cat.(最后一只年 的老鼠站起来 “我 必 猫戴个 。”)可知戴 。故答案 :c。( 5) it is easy to say things, but it is hard to do them. 意思是 “ 起来容易做起来 。 ”可知 c 正确。故答案 :c。【点 】 是考 理解的 目。仔 短文,然后根据短文叙述

45、来 合适的 。11 理解 短文, 全句子。tomorrow is saturday. it will be sunny and cool in beijing. some people will go to the park. some children like to go to the zoo. they like animals. families will have fun. but next monday, there will be a big storm in guangzhou. it will be windy and rainy. all students will not

46、 go to school. they will stay at home. people will park their cars in safe places.( 1) beijing will be _ and _ tomorrow.( 2) some children will go to the _ tomorrow in beijing.( 3) next monday, it will be _and _in guangzhou.( 4) all students will _ _ _ in guangzhou next monday.( 5) next monday peopl

47、e will park their cars in safe places in guangzhou.【答案】 ( 1) sunny;cool( 2) zoo( 3) windy ;rainy( 4) stay;at; home( 5) big; storm【考点】 理解【解析】 【分析】大意:短文 述了明天是星期六北京天气晴朗凉爽;但下周一,广州将有一 大 暴。( 1)句意:北京明天将,。根据 it will be sunny and cool in beijing.可知北京天气晴朗凉爽。 sunny 晴朗的, cool 凉爽的。故答案 sunny, cool.( 2)句意:一些孩子明天将去

48、北京。根据 some children like to go to the zoo.可知一些孩子去北京 物园。zoo 物园。故答案 zoo.( 3)句意:下周一,广州将。根据 it will be windy and rainy.可知下周一,广州将刮 下雨。windy刮 ,rainy多雨。故答案 windy ,rainy.( 4)句意:下周一所有学生都将在广州。根据all students will not go to school. theywill stay at home.可知下周一所有学生都将在广州呆在家里。stay at home 呆在家里。故答案 stay at home.( 5)

49、句意:下周一,人 将把 停在广州的安全地点。因 会有一 大。根据butnext monday, there will be a big storm in guangzhou. 可知下周一,人 将把 停在广州的安全地点。因 会有一 大 暴。 big storm 暴。故答案 big storm.【点 】本 考 了 理解,首先通 短文,理解大意;其次 干,根据 干信息写出恰当的 填空。12 理解 短文,判断句子正 。yesterday i had a party with my friends. we played games together. we sang and danced. and we

50、 ate too much food and drank too many drinks. we were so happy. i went to bed very late. this morning, i didnt feel well. i had a cough and i had a headache. i went to hospital and saw a doctor. the doctor said, you have a bad cold. you should drink more water and take some medicine. you should have

51、 a good rest. and you will be fine.( 1) yesterday we had a party.( 2) we played computer games together.( 3) i didnt feel very well this morning.( 4) i didnt go to hospital.( 5) i had a bad cold.【答案】 ( 1) 1( 2) 0( 3) 1( 4) 0( 5) 1【考点】 理解【解析】 【分析】大意:短文 述了昨天我和朋友 开了个聚会,我 玩的很高 ,很晚才睡 ,今天早上,我感 不舒服,去医院看了医生。( 1)句意:昨天我 开了一个晚会。根据 yesterday i had a party with my friends. 可知昨天我 开了一个晚会。故答案 正确。( 2)句意:

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论