版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、福建省三明市2021届高三英语上学期期末质量检测试题(含解析)(考试时间:2021年1月8日下午15:00-17:00 满分:150分)本试卷由四个部分组成。其中第一、二部分和第三部分的第一节为选择题,第三部分的第二节和第四部分为非选择题。考生注意:1.答题前,考生务必将自己的学校、班级、姓名填写在答题卡上。考生要认真核对答题卡上的信息。2.回答选择题时,每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,用黑色墨水签字笔在答题卡上书写作答。如在本试卷上作答,答案无效。3.考试结束,监考员将答题卡收回。第一部分 听力(共两
2、节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话前,你都有5秒钟的时间阅读题目:听完后,每小题给出5秒钟的作答时间。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt? A. 19.15. B.9.15. C. 9.18.答案是B.1. What will the man do tomorrow? A. Take care of his brother. B.
3、 Visit his grandparent. C. Go on a hike with the woman.2. What color is the speakers sofa? A. White. B. Brown. C. Blue.3. Where was the man yesterday evening? A. At the hotel. B. At the airport. C. At the office.4. Who is the mans brother? A. Errol. B. Carl. C. Jon.5. How are the speakers feeling no
4、w? A. Pleased. B. Tired. C. Upset.第二节(共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. How long has the woman been out of touch? A. For two days. B. For four days. C. For six days.7. Why was the woman l
5、ate for getting back to the coast? A. The weather was bad. B. The bus stopped working. C. She wanted to stay longer.听第7段材料,回答第8、9题。8. What grade are the speakers in now? A. The 7th grade. B. The 8th grade. C. The 9th grade.9. Who is the boys closest friend? A. Marshall. B. Ralph. C. Larry.听第8段材料,回答第
6、10至12题。10. What are the speakers doing?A. Ordering food. B. Working out. C. Taking a break.11. How often does the woman exercise every week? A. Twice. B. Three times. C. Four times.12. How does the man usually get to work? A. By car. B. On foot. C. By subway.听第9段材料,回答第13至16题。13. What are the two spe
7、akers mainly talking about? A. What job to do. B. What course to take. C. Where to travel.14. Which subject is the woman less likely to work on? A. English. B. History. C. Science.15. What language does the woman think is important in the world? A. Spanish. B. German. C. English.16. Where will the w
8、oman probably go next? A. To the teachers office. B. To the restaurant. C. To her home.听第10段材料,回答第17至20题。17. How much snow fell on Thursday? A. Two inches. B. Three inches. C. Five inches.18. What was the weather like on Wednesday? A. It was rainy. B. It was snowy. C. It was windy.19. Which road can
9、 be used? A. A620. B. A625. C. A720.20. How was the trapped man rescued? A. By a car. B. By a helicopter. C. By an ambulance.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ADo you dream of working from home? We are looking to offer you an experience that could be not jus
10、t your new normal, but your new BETTER. Heres a list of work-at-home companies that regularly hire individuals for lawful work-from-home jobs.Companies Hiring Now:Quality Documentation Specialist (Medical Transcription)-NuanceProvide documentation coverage for a set of healthcare providers, which in
11、volves listening to audio recordings of patient clinic visits and using technology to summarize medical facts in professional clinical reports. Previous experience preferred, but not necessary. Full-time, $13 per hour.Executive Assistant to CEO-BlavityManage a heavy calendar; schedule and confirm ap
12、pointments, prepare routes, coordinate accommodations, restaurant reservations, ground transportation, etc. A high school degree required, and 2 years of experience is a must. Hiring in Los Angeles, CA Full-time. $13 per hour + benefits.Copy/Content Editor-WebFXEdit an array of consent types from bl
13、og posts to sales copy to long-form content, spanning over 800+ industries. Work with over 1,000+ different publishers on the web/in the media, ranging from entertainment and lifestyle to industry-specific opportunities. Contract, Full-time, S15-$18 per hour.Customer Service Representative-SitelWork
14、 with some of the worlds best brands to support customers with billing inquiries, account or product questions, service orders, installation scheduling, troubleshooting, and more-via phone, email, chat, and social media. Hiring in all states besides CA, NY, and WA. Part-time, S13. 25 per hour.1. Whi
15、ch company requires work experience?A. Nuance.B. Blavity.C. WebFX.D. Sitel.2. Who will be paid the most on an hourly basis according to the text?A. The content editor.B. The executive assistant.C. The documentation specialist.D. The customer service representative.3. What do the last two position-ho
16、lders need to do?A. Cooperate with famous publishers.B. Arrange all the affairs for the boss.C. Provide relevant services to customers.D. Get the work done on the internet.【答案】1. B 2. A 3. D【解析】这是一篇应用文。文章介绍了几个可以在家工作的工作岗位。这些岗位在招聘人员。文章对这些岗位要求进行了介绍。【1题详解】细节理解题。根据Executive Assistant to CEO-Blavity中的“A h
17、igh school degree required, and 2 years of experience is a must.”可知,Blavity要求经验。故选B。【2题详解】细节理解题。根据“Quality Documentation Specialist$13 per hour;Executive Assistant to CEO$13 per hour + benefits;Copy/Content EditorS15-$18 per hourCustomer Service RepresentativeS13. 25 per hour”可知,其中,复制/内容编辑的报酬最高。故选A。
18、【3题详解】细节理解题。根据最后两段中的“Copy/Content Editor-WebFXWork with over 1,000+ different publishers on the web/in the media;Customer Service Representative-SitelWork with some of the worlds best brands-via phone, email, chat, and social media”可知,最后两个工作职位都要求在网上工作。故选D。BCertain unfortunate events possess the powe
19、r to turn over life completely. While most people encounter difficulty accepting the situation and spend most time losing sleep over it, a few individuals are courageous enough to accept it, with a big smile on their face.Ian is a former Golf player. Just like most people have dreams, so did Ian. Wi
20、th his passion, commitment, and expertise in the sport, the Golfer has been a keen golf player throughout his life. Dreaming of trying to get in the Senior Tour, Ian wanted to give it a try. Nevertheless, life has other plans.In 1996, Ian was diagnosed with a brain tumor (肿瘤) on his left side. After
21、 battling a life-threatening illness, Ians life decided to take another turn completely. In 2006, with his left side feeling extremely numb, Ian found out that he had a major stroke in the hospital. The stroke was so critical that he ended up being severely disabled. Doctors told him that he might n
22、ot walk ever again, let alone playing Golf.Upon realizing that he has lost the chance of playing the Senior Tour, he was heartbroken. However, the power of the inner will of an individual is capable of moving mountains. The huge setback in Ians life wasnt powerful enough to demotivate the high-spiri
23、ted individual. Ian took this obstacle in life as a challenge and decided to take it head-on rather than waste time dwelling over it. With the optimistic thinking of A disability is not an inability, he decided to start writing and promoting Golf for the disabled.Ian is a man of bravery. He describe
24、d his life as still living the dream. How he fought to recover from the deadly illness, followed by the stroke, is nothing but an incredible journey, which is an inspiration to people.4. How does the passage begin?A. By telling the story directly.B. By presenting the best thought.C. By talking about
25、 life philosophy.D. By describing growth experience.5. What does the underlined word demotivate in the fourth passage mean?A. Discourage.B. Disappoint.C. Stimulate.D. Inspire.6. Whats the authors attitude towards Ians experience?A. Ambiguous.B. Admiring.C. Sympathetic.D. Disapproving.7. What does th
26、e author mainly want to convey?A. Be a brave man.B. Life is full of surprises.C. Live with dreams.D. Face up to lifes challenges.【答案】4. C 5. A 6. B 7. D【解析】这是一篇夹叙夹议的文章。文章以伊恩勇敢面对疾病的例子,告诉读者:要直面挑战,勇敢面对困难。【4题详解】推理判断题。根据文章第一段“Certain unfortunate events possess the power to turn over life completely. Whil
27、e most people encounter difficulty accepting the situation and spend most time losing sleep over it, a few individuals are courageous enough to accept it, with a big smile on their face.”可知,某些不幸事件具有完全颠覆生活的力量。虽然大多数人都很难接受这种情况,而且大部分时间都在为此失眠,但也有少数人有足够的勇气去接受它,并面带微笑。文章从第二段开始,介绍了伊恩面对疾病,勇敢乐观的故事。第一段在讲道理,后文是举
28、出具体例子,即文章通过谈论生活哲学开始。结合选项,C选项正确。故选C。【5题详解】词句猜测题。根据第四段中的“Ian took this obstacle in life as a challenge and decided to take it head-on rather than waste time dwelling over it. With the optimistic thinking of A disability is not an inability, he decided to start writing and promoting Golf for the disabl
29、ed.”可知,伊恩把生活中的这个障碍当作一种挑战,决定直面它,而不是浪费时间在它上面徘徊。怀着“残疾不是无能”的乐观想法,他决定开始为残疾人写作和推广高尔夫。由此可知,该句指的是:伊恩生活中的巨大挫折并不足以使这个意气风发的人泄气,失去动力。故划线词的意思应该是“使泄气,使丧失动力”。故选A。【6题详解】推理判断题。根据最后一段中的“Ian is a man of bravery. He described his life as still living the dream. How he fought to recover from the deadly illness, followed
30、 by the stroke, is nothing but an incredible journey, which is an inspiration to people”可知,伊恩是个勇敢的人。他形容自己的生活“仍然活在梦想中”。他如何从致命的疾病中康复,然后是中风,这是一段不可思议的旅程,对人们来说是一种鼓舞。由此推知,作者非常钦佩伊恩,对他的精神持赞美的态度。故选B。7题详解】推理判断题。根据第一段“While most people encounter difficulty accepting the situation and spend most time losing sle
31、ep over it, a few individuals are courageous enough to accept it, with a big smile on their face.”可知,一些人足够勇敢面对生活中的困难。下文通过伊恩的例子证明了这一点。所以作者通过这篇文章想告诉读者“勇敢地面对生活的挑战”。故选D。CAs is known, honesty is a virtue. It is admired in every culture. It means telling the truth and being fair and upright. So, is it nec
32、essary to be honest all the time? Could upping ones personal honesty light up a pleasure center in his own brain? My 6-year-old daughter said that telling the truth made her feel gold in her brain. Once she asked me if the cat really went to sleep last year, or if that actually meant that I had kill
33、ed him. I sighed, wondering if I should wait to start this honesty project until my child grew up. But I braved it and told her, Yes, I had made the choice for him, because he was suffering and I wanted him to be comfortable. It struck me that the choice to lie or be honest was often a choice betwee
34、n two equally undesirable things. Telling my daughter the truth did not make me happier, but lying would not either.There was another scene. When a client accidentally paid me twice as much money for a projectsending a $1,000 check a week after hed paid methere was no internal debate. It was $1,000,
35、 so obviously, I notified the client. But when the McDonalds cashier gave me an extra dollar in change and the line had been so long and all I wanted was a Diet Coke and my kids were acting crazily in the back seat, it was a different story. Even though I gave the dollar back, I almost didnt, becaus
36、e an extra dollar was such a small thing and seemed somehow justified. Had I not focused on honesty, I would not have given it back.When people were more honest, they also tended to feel better about their relationships and social interactions, the researchers found. This rang true to me, mostly bec
37、ause I felt better about myself. And focusing on honesty helped me feel that I was doing my part. It might even make me feel as if I had gold in my brain.8. Whats the function of the two questions in Paragraph 1?A. To introduce the topic of honesty.B. To help develop readers good quality.C. To remin
38、d readers to mind their manners.D. To teach everyone not to lie but be honest.9. How did the author feel on hearing the question about the death of the cat?A. Guilty.B. Confused.C. Regretful.D. Shamed.10. What does the author mainly want to express in Paragraph 3?A. Honesty doesnt lie in small insta
39、nces.B. Honesty is measured by the amount of money.C. He struggled more with the small instances of honesty.D. He experienced some different incidents about honesty.11. Whats the authors opinion on honesty?A. A white lie can be helpful.B. Honesty makes people better off.C. It is essential to be hone
40、st in daily life.D. One should be honest in small things.【答案】8. A 9. B 10. C 11. C【解析】本文为议论文。作者通过举例子阐述了自己对于诚实的看法,即在日常生活中诚实很重要,诚实能让人得到内心的认同感。【8题详解】推理判断题。根据第一段“As is known, honesty is a virtue. It is admired in every culture. It means telling the truth and being fair and upright. (众所周知,诚实是一种美德。它在每一种文化
41、中都受到赞赏。它意味着讲真话,公平和正直。)”接着作者提出“So, is it necessary to be honest all the time? Could upping ones personal honesty light up a pleasure center in his own brain?( 所以,有必要一直保持诚实吗?提高一个人的诚实程度能点燃他大脑中的快乐中枢吗?)”两个问题,可知这两个问题的作用是引出下文的“诚实”话题,即诚实的必要性和意义的更深思考。故选A。【9题详解】推理判断题。根据第二段“It struck me that the choice to lie
42、or be honest was often a choice between two equally undesirable things. Telling my daughter the truth did not make me happier, but lying would not either. ( 我突然意识到,说谎还是诚实往往是在两种同样令人不快的事情之间做出的选择。告诉女儿真相不会让我更快乐,说谎也不会。)”可知,作者听到关于女儿问起猫死亡的问题时是困惑迷茫的。故选B。【10题详解】推理判断题。第三段中作者举了两个例子,通过归还客户1000美元和麦当劳收银员1美元的心理描述对
43、比,再根据“Even though I gave the dollar back, I almost didnt, because an extra dollar was such a small thing and seemed somehow justified. Had I not focused on honesty, I would not have given it back.( 虽然我把1美元还回去了,但我差点就不还了,因为多拿1美元是那么微不足道,而且在某种程度上似乎是有道理的。如果我没有注重诚实,我也不会把它还回去。) ”可知当麦当劳收银员多找了作者一美元的时候,作者犹豫了一
44、下才归还了,可见他更纠结于诚实的小事例。故选C。【11题详解】推理判断题。通过作者讲述自己坦诚地告诉女儿猫的死因和归还客户和麦当劳收银员无意中多付给作者的钱的例子,可知,作者认为在日常生活中诚实是很重要的。此题容易误选B. Honesty makes people better off(诚实使人过得更好). 和D. One should be honest in small things(一个人应该在小事上诚实)两项,作者在文中谈到诚实是一种美德,当人们更诚实时,他们往往对自己的人际关系和社会交往感觉更好,作者认为诚实能让人得到内心的认同感,B项中, (be) better off意为“境况富
45、裕,更富有”,诚实并不能让人过的更好(better off),故排除B项,另外,人的诚实不应只局限于小事,事情无论大小,人都应该坦诚以对,故排除D项,综上。故选C。DPeople have long dreamt of a car that flies through the sky. Japans Sky Drive has carried out a successful, but modest test flight of such a vehicle carrying a person.It is just one of the many flying car projects aro
46、und the world. In a video shown to reporters, a vehicle that looked like a motorcycle lined up to two meters off the ground. It flew in circles in a protected area for four minutes. Tomohiro Fukuzawa heading the Sky Drive effort said he hopes the flying car can be made into a real-life product by 20
47、23. However, he noted the importance of safety. Of the worlds more than 100 flying car projects, only a handful has succeeded with a person on board. I hope many people want to ride it and feel safe.The machine so far can fly for Just 5 to 10 minutes, but if the flight time can be extended to 30 min
48、utes, the car will have more possibilities. Unlike airplanes and helicopters, electric vertical (垂直的) takeoff and landing vehicles, or eVTOL, generally offer quick point-to-point personal travel. They could do away with having to deal with airports, traffic jams. Such vehicles could even fly without
49、 a pilot.Sky Drives flying car began as a volunteer project in 2012. The project received financial support from top Japanese companies including carmaker Toyota, electronics company Panasonic. A demonstration flight three years ago did not go well. But the flying car has improved, and the project r
50、ecently received additional support of $37 million, including money from the Development Bank of Japan. The Japanese government has expressed support for the futuristic project, with a road map for business services by 2023. The goal is to expand the flying cars commercial use by the 2030s. It also
51、has noted possible uses for connecting faraway areas and providing transportation in disasters.12. What can we learn about the flying car according to the text?A. Its a kind of motorcycle.B. It has been put into use.C. Its safety factor is high.D. Its flight time is limited.13. Compared with airplan
52、es the flying car of Japans Sky Drive _.A. needs to land at the airportB. will get stuck in traffic jams easilyC. can fly as high as you likeD. may travel automatically14. Why is the Japanese government in favor of the project?A. To increase people s yearly income.B. To ease the traffic pressure nat
53、ionwide.C. To make flying cars more used in business.D. To improve the transportation in remote regions.15. What can be a suitable title for the text?A. History of eVTOL SystemsB. Japans Sky Drive Flying CarC. A Volunteer ProjectD. Sky Drives Bright Future【答案】12. D 13. D 14. C 15. B【解析】本文是一篇说明文。文章主要
54、介绍了日本的“天空驾驶”成功试飞的载人飞行器项目。【12题详解】推理判断题。根据文章第三段“The machine so far can fly for Just 5 to 10 minutes, but if the flight time can be extended to 30 minutes, the car will have more possibilities.(该机器目前只能飞行5 - 10分钟,但如果飞行时间可以延长到30分钟,汽车将有更多的可能性。)”可知,飞行汽车对飞行时间是有限制的。故选D项。【13题详解】细节理解题。根据文章第三段“Such vehicles cou
55、ld even fly without a pilot.(这种交通工具甚至可以在没有飞行员的情况下飞行。)”可知,与飞机相比,日本的飞行汽车可能会完成自动驾驶。故选D项。【14题详解】细节理解题。根据文章第四段“The goal is to expand the flying cars commercial use by the 2030s.(目标是到2030年扩大飞行汽车商业用途。)”可知,日本政府支持这个项目是为了让飞行汽车更多地应用于商业。故选C项。【15题详解】主旨大意题。根据文章第一段“Japans Sky Drive has carried out a successful, bu
56、t modest test flight of such a vehicle carrying a person.(日本的“天空驾驶”(Sky Drive)成功地进行了一次载人飞行器的小规模试飞。)”及全文内容可知,文章主要讲述了日本“天空驾驶”所研究的飞行汽车。所以“Japans Sky Drive Flying Car”作为文章标题最为合适。故选B项。第二节(共5小题:每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。In business and in life, silence could help you to get
57、 acquainted with the power of the pause. Knowing when to be tight-lipped can give you the upper hand in everything from sales deals and pay talks to presentations and staff development._16_At your next meeting, wait for a pause in conversation and try to measure how long it lasts. Chances are especially among English speakers it will be a second or two at most. Even among sign language speakers, studies show that typically we leave less than a second between taking turns to talk._17_What one culture considers an awkward pause, othe
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025年CIT认证网络安全专家考试备考题库及答案解析
- 2025年公共关系学硕士备考题库及答案解析
- 商铺物业费代缴协议合同2025年版本
- 软件开发合同协议2025年验收标准
- 汽车租赁服务合同协议2025年
- 模特兼职2025年形象展示合同协议
- 2025年人力资源年度预算编制考试试题及答案
- 大修队修井架合同范本
- 夏令营辅导员合同协议
- 土地耕地出租合同范本
- 新聘护士规范化培训手册
- (正式版)CB∕T 4548-2024 船舶行业企业相关方安全管理要求
- 公司年会小品《老同学显摆大会》台词剧本手稿
- GB/T 43731-2024生物样本库中生物样本处理方法的确认和验证通用要求
- 医院健康体检表
- 爆破工程监理细则
- 一年级数学《1-5的认识和加减法》说课课件
- 结构生物学(全套课件)
- 精装修分户验收方案
- 《数字影像设计与制作》统考复习题库(汇总版)
- GH/T 1070-2011茶叶包装通则
评论
0/150
提交评论