2020-2021年阅读理解基础测试题_第1页
2020-2021年阅读理解基础测试题_第2页
2020-2021年阅读理解基础测试题_第3页
免费预览已结束,剩余14页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、2020-2021 年 阅读理解(人生百味)基础测试题一、九年级中考英语阅读理解(人生百味)(含答案详细解析)1阅读理解Now some women are spending a weekend at Mothers Camp (营地) . There, husbands and children are not allowed. Why would a woman want to take a vacation without her family?Some women say they need time to be alone.At Mothers Camp a woman has ro

2、om for herself. She can sleep, read or watch TV, and no one will bother her. No children will ask,“ Mom, whats for dinner?” No husband will say,cant find any clean socks.” Ions ft a5c0t %al mof women in the United States work outside thehome. Many of them work full-time and then come home for a seco

3、nd job taking care of theirhomes and families. These working women say one of their biggest problems is housework.In the United States, working wives do about 75% of the housework. Many of their husbands say they want to help. But then they burn the rice or they cant find the pans. They ask so many

4、questions that their wives decide it is easier to do the job themselves.Some women go to Mothers Camp just to get a break from housework. For two days they dont cook, they dont clean and they dont look after their children and husbands. What do they do?They enjoy warm, sunny weather, walking, swimmi

5、ng or boating in a clear blue lake and sing songs around the campfire. They relax away from home. They have a really wonderful vacation at Mothers Camp.(1)From this passage we can see in the United States.A. women want to work outside the homeB. working wives do most of the houseworkC. husbands do a

6、s much housework as their wivesD. women do not like to stay at homewith their families(2)At Mothers Camp, women cant .A. watch TVB . read newspapersC. swim in the lakeD . bring their husbands and children(3)Why would some mothers like to be alone?Because .A. they dont like their husbands and childre

7、nB. they have to work full-timeC. they are too busy to relax themselvesD. they want a new life(4)is one of the biggest troubles for working wives in the United States.A. HouseworkB . Working outside the homeC. When to take a vacationD. Looking after their children(5)Whats the best title of this pass

8、age?A. Busy Working MothersB . How to Buy Gifts for MothersC. Mothers Relax Away From HomeD. Mothers in the US【答案】 (1) B(2)D(3)C(4)A(5)C【解析】 【分析】文章大意:本文介绍了美国一些工作的母亲参加 “妈妈营地 ”从家务中解 脱出来,放松一下。( 1)推理判断题。根据 In the United States, working wives do about 75% of the housework. 可 知美国工作的妻子做大部分家务,故选B。( 2)推理判断题。

9、根据 Now some women are spending a weekend at Mothers Camp(营 地) . There, husbands and children are not allowed. 可知在 “妈妈营地 ”妇女不带他们的丈夫和 孩子,故选 D。( 3)推理判断题。根据 Some women go to Mothers Camp just to get a break from housework.和 They relax away from home. 可知一些母亲喜欢单独待着是因为他们因为太忙了而没有时 间放松,故选 C。( 4)细节理解题。根据 Thes

10、e working women say one of their biggest problems is housework.可知在美国对于工作的妻子来说,最大的麻烦是家务,故选A。(5)标题归纳题。本文介绍了一些工作的母亲参加“妈妈营地 ”从家务中解脱出来,放松一下,故选 C。【点评】对阅读理解能力的测试是英语考试中必不可少的测试项目,主要考查学生对于不 同体裁或不同题材语言材料的理解能力,以及通过材料的阅读,对材料中信息的捕获能 力。首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。因为阅读理解题一般没有标题,所 以, 速读 全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料。

11、其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每 题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。要善于抓住每段的主题句, 阅读时,要有较强的针对性。对于捕获到的信息,要做认真分析,仔细推敲,理解透彻, 只有这样,针对题目要求,才能做到稳、准。2阅读理解DMy best friend Jenny and I got to the mall for shopping She held up a white sweater and matching skirt “Do you like this?”she asked“ Its grea,t I said Jen

12、ny nodded and continued looking while I moved about touching the beautiful clothes “ Ill try this on ” Jenny walked towards the dressing room After a while , she came out in the outfit (一套衣服) She looked beautiful I sighed Part of me wanted to say how good she looked, but another part stopped the wor

13、ds coming out Jenny was in such good shape that shed look good in the outfit Sometimes, I regretted choosing a best friend who was so pretty God, why cant I be the one with the rich parents and the great look?More and more , I was envious(妒忌的) of her “ We,ll Teresa, what do you think?” Jenny asked m

14、ore than o“nceDo you like it?The outfit looked great on her , but I lied , “ Not really I think you need something with more colors You think so?Jenny said doubtfully“ Jusbt elieve me Well find something better ,I told her, pushing her back into the dressing room “ You just cant buy the first thing

15、you see” I did my best to get Jenny out of the store , away from that outfit As we left , Jenny gave the sweater one last lookJust down the mall ,we passed a yogurt place My treat , Jenny said, pulling out her wallet I could never say no to chocolate , so we got some and sat down at a table As Jenny

16、 talked without stopping about a million things,I thought about my feelings toward her Those feelings werent kind Sitting there , Jenny was attractive (吸引人的) not just because of her good luck , but more because of her kindness Treating me to chocolate was far from her only show of generosity She als

17、o let me drive her car and borrow her colothes.Finishing our chocolate , we headed for the next clothing store Look at that red sweater.Jenny said as we passed the window It would be perfect for you Soon maybe youll have enough by saving your babysitting money to buy something like that ”A few minut

18、es earlier , all I had heard was about saving my babysitting money I had hated the fact that Jenny could ask her parents for anything , and theyd buy it for her This time , though I heard more I heard the voice of someone who loved and cared me for who I was I needed to express the same to her (1)Te

19、resa felt when Jenny came out of the dressing room in the new outfit A. enviousB. excited C. lonely D. comfortable(2)Teresa and Jenny after they left the first clothing store A. headed for the next clothing storeB. talked about the outfit Jenny wantedC. had some chocolate at a yogurt placeD. ended t

20、he friendship between them(3)Which of the following can be put in the blank?A. Jenny lent me some money B. Jenny asked for more chocolateC. I told Jenny my unkind feelings D. I began to see Jenny in a new light(4)We can infer (推断) that Teresa would that day A. forget all about what had happenedB. as

21、k her parents for money to buy somethingC. buy herself the red sweater in the next storeD. push Jenny back to the first store for the outfit【答案】 ( 1)A(2)C(3)D(4)D【解析】 【分析】短文大意:作者和好友去购物,好友看上了一套衣服非常好看,作者心 里也觉得很美,但因为嫉妒心里她否认自己喜欢它,接下来她们喝了奶茶,在喝茶期间, 作者重新看到了好友的善良,在接下来的购物中,作者意识到了好友对她的关心,同时决 定以同样的关心去回报好友。( 1)

22、细节理解题。从 More and more , I was envious(妒忌的) of her 可知选 A。(2)细节理解题。从 we passed a yogurt place My treat , Jenny said, pulling out her wallet 可知她们去了奶茶店喝了巧克力奶茶,故选C。(3)细节理解题。从下文的 “Jenny很吸引人,不仅是因为她的好运,更多的是因为她的善 良”,所以此处应该选 D。(4)细节推测题。从 I heard the voice of someone who loved and cared me for who I was Ineede

23、d to express the same to her 可知作者 “我”会对她表达自己的善意,故 D 符合。 【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文 章中寻找答案。3阅读下面四篇短文,从每题所给的A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。BThink of life as a game in which you are playing with five balls in the air. You name them work, family, health, friends and spirit and you keep all of them in

24、the air. You will soon understand that work is a rubber ball. If you drop it, it will bounce back.But the other four balls, family, health, friends and spirit, are made of glass. If you drop one of these, it will be broken and never be the same. You must understand that and try to have balance in yo

25、ur life. How ?Dont look down on your worth by comparing yourself with others. It is because we are different and each of us is special.Dont let other people set goals for you. Only you know what is best for yourself.Dont give up when you still have something to give. Nothing is really over until the

26、 moment you stop trying.Dont be afraid of difficulties. It is by taking chances that we learn how to be brave.Dont shut love out of your life by saying its impossible. The quickest way to receive love is to give it; the fastest way to lose love is to hold it too tightly; the best way to keep love is

27、 to give it wings.Dont run through life so fast that you forget not only where youve been, but also where you are going.Dont be afraid to learn. Knowledge is weightless. Its a treasure you can always carry easily.Dont use time or words carelessly. You cant get them back. Yesterday is history, tomorr

28、ow is amystery*, and today is a gift; thats why we call it“ the present ” . Life is not a competition, buttrip, step by step.(1)According to the passage, the best way to keep love is to .A. say its impossibleB. give itC . give it wingsD. hold it tightly(2)The underlined phrase bo“unce back ”means th

29、at.A. reuseB . recallC . reviewD . return(3)According to the passage,which of the following is true?A. Comparing yourself with others can make you different and special.B. Running through life fast may let us achieve our goals one day.C. To learn knowledge and face the difficulties will make us care

30、ful.D. Time will never return so we need to make good use of time.(4)According to the passage, which is the best title ?A. Treat Your Life in a Right WayB. Glass Balls Are Easy to Be BrokenC. Things You Cant DoD . Nothing Is Impossible【答案】 ( 1)C(2)D(3)D(4)A【解析】 【分析】这篇短文主要是向我们讲述如何对待自己的生活,并提出了许多具体的 建议

31、。细节理解。根据第 7 段 the best way to keep love is to give it wings 可知留住爱的最好的办 法就是给他翅膀。故选 C。词义猜测。 reuse 重新使用; recall 回忆; review 复习; return 返回。根据第一段 You will soon understand that work is a rubber ball. If you drop it, it will bounce back. 可知工作是一个橡 皮球,如果你丢下它,它就会弹回来。故选D。细节理解。根据第三段可知必要与别人相比而小瞧了自己的价值,每个人都是不一样 的,

32、故 A 错误;根据倒数第三段可知在生活中不要跑这么快,否则你会忘掉自己去过哪 儿,要去哪儿,故 B 错误;根据第六段可知不要害怕困难,通过冒险我们可以学会勇敢。 根据最后一段可知时间一去不复返,所以我们要慎用时间。故选D。主旨大意。本文主要是向我们讲述如何对待自己的生活,并提出了许多具体的建议。故 选 A 。【点评】这是一篇议论文,谈论如何正确对待生活。阅读首先要弄清楚作者要证明什么观点,然后用什么样的论据进行怎样的分析,最后得出了什么样的结论,理清了线索,理解 文章就不是问题。看题时注意确定关键词,然后在文章中定位,找到与选项一致的内容, 就可以轻松的确定答案。4阅读理解Many years

33、 ago, I was a very shy girl at my school. I couldnt forget the way I had frozen in front of the class. My hands had shaken so badly that I couldnt read my notes. My voice had become softer even to silence. Mr. Roberts had kindly stopped me,know yo“urMe asshhya, , Ibut you worked hard on this project

34、. If I give you another chance tomorrow, can you find your courage?I had nodded. I had kept my head down, hoping that the school day would end soon. When I got home that day, I could see an inviting light from the kitchen windows. Momma was backing. When Momma backed, I always watched and chatted wi

35、th her. She said it was my company that made her baked goods taste so sweet.Tears shone in“ Let meMomma studied my face as I came into the kitchen.“ Whats wrong, Masha?my eyes. I let the whole story out. Momma was silent for a moment. Then she said, you something. ” I followed Momma to her bedroom a

36、nd carefully took out a blue ribbon that said “ First Place” from it.“I started the school year as the shyest girl on the speech team, but I ended the year as the blue ribbon winner. I won it for public speaking. It wasnt easy I was not sure of myself at all. I worked hard, and mostly I faced my fea

37、rs. You just need to find your courage. That was the second time someone had told me that. I followed Momma back to the kitchen. What was it that made me so afraid? Soon Mommas sweet cake rose in the pans, and the smell of it comforted me as I wondered where I would find my courage. Momma put a thic

38、k piece in front of me.“ Theres nothing better for heartache than Mommas love baked in a cake.I raised a forkful of warm cake to my mouth. All the fear in the world could not take away Mommas love. I felt safe in Mommas kitchen. It was warm from the bottom of the heart.The next day I walked to the f

39、ront of the classroom to give my presentation again. As I faced the class, I remember the ribbon and the smell of Mommas kitchen and then took a deep breath and began to speak with confidence. Finally I succeeded.(1)Why was Masha unhappy that day?A. She was not good with her classmates.B. Her teache

40、r criticized her.C. She didnt perform well in front of the class.D. She failed in an exam.(2)How many times had people told Masha she need find courage?A. OnceB . TwiceC . Third timesD . Many times(3) help Masha find her courage.A. Mommas blue ribbonB. Mommas cakeC. Mr. RobertsD. Mommas love4) Whats

41、 the best title of this passage?A. My mother and IB. I found my courage againC. My shynessD. The blue ribbon and the cake made by Momma【答案】 ( 1)C(2)B(3)D(4)B【解析】 【分析】这篇文章主要讲述了一个害羞的小女孩在一个报告会上很紧张,表现得 很不好,在妈妈的帮助和鼓舞下被母爱感受,最终找到了面对困难的勇气,在第二次挑战 中取得了成功。(1)C 推断题。由 I couldnt forget the way I had frozen in fro

42、nt of the class. My hands had shaken so badly that I couldnt read my notes. My voice had become softer even to silence. 可知 她在报告会中及其紧张,像被冻住了一样,双手颤抖甚至说不出话。显而易见,她在报告 会上表现得不好。由 I had kept my head down, hoping that the school day would end soon. Tears shone in my eyes. I let the whole story out. 她低着头,希望这

43、一天赶紧过去,回家后还 哭了告诉了妈妈整件事。由此可见她是因为在课堂上表现不好而不开心。故选C。(2)B 细节理解题。由第一段老师说的can you find your courage 和第四段妈妈说的 Youjust need to find your courage. 可以看出共有两次。由第四段 That was the second time someone had told me that. 也可以看出共有两次。故选 B。(3)D 推断题。由 Theres nothing better for heartache than Mommaslove baked in a cake.All

44、the fear in the world could not take away Mommas love. 可知她认为治疗心病最有效的是蛋 糕背后蕴含着的母爱,母爱能够战胜所以恐惧。所以很明显帮助她找到勇气的是母爱而不 是蛋糕或者其他东西,故选 D。(4)B 主旨大意题。文章多次提到了勇气第一段can you find your courage ?第四段 You justneed to find your courage.the smell of it comforted me as I wondered where I would find my courage 由此可见,找到勇气是文章的

45、一条主线,引出了妈妈,是母爱让她找到了勇气,升 华了主题。用其他题目都不能很好地概括文章,没有画龙点睛的效果,故选B。【点评】这是一篇记叙文,同时里面也有作者的一些观点。文章以一个害羞的小女孩找到 了勇气为为线索,证明了母爱的伟大,升华了主题。做题时应该兼顾全文,从全文中推断 出答案,而不能只看一句话,要通观全文。主旨大意题要能够看到作者要表达的内在意 思,不能只看到文章的字面意思。5阅读理解Dear August,Welcome to the world! Your mom and I are so excited to see who you will become.When your s

46、ister was born, we wrote a letter about the world we hoped she and now you will grow up in a world with better education, , stronger communities, and greater equality (平等) . We wrote that with all the progress in science and technology, your generation (一代人) should live much better lives than ours,

47、and we have a responsibility (责 任) to do our part to make that happen.But rather than write about growing up, we want to talk about childhood. The world can be a serious place. Thats why its important to make time to go outside and play.You will be busy when youre older, so I hope you take time to s

48、mell all the flowers and put all the leaves you want in your bucket now. I hope you read your favorite Dr. Seuss books so many times you started inventing your own stories about the Viper Of VIPP. I hope you ride the carousel (旋转木马) with Max until you have tamed (驯服) every color horse. I hope you ru

49、n as many laps(圈) around our living room and yard as you want. And then I hope you take a lot of naps. I hope youre a great sleeper. And I hope even in your dreams you feel how much we love you. Childhood is magical. You only get to be a child once, so dont spend it worrying too much about future. Y

50、ou have got us for that, and well do everything we possibly can to make sure the world is a better place for you and all children in your generation. August, we love you so much and were so excited to go on this adventure with you. We wish you a life of joy, love and the same hope you give us.Love,

51、Mom and Dad(1)Who wrote the letter?A. MotherB. FatherC . SisterD . Brother(2)Which of the following is the best for in the second paragraph?A. fewer diseases.B. more wealth C. more flowers D. big house(3)Which of the following is not mentioned in the last paragraph ?A. Get closer to natureB . Read,

52、run and play freelyC. Feel loved even in her dreamD. Grow up in a world with more wealth(4)The writer wrote the letter with the main purpose of showing his.A. excitement about the coming of AugustB. love to his two daughtersC. his hope for a happy childhood of August D. expectation towards August 【答

53、案】 ( 1)B(2)A(3)D(4)C【解析】 【分析】文章大意:这是一封父母写给刚出生不久的女儿的 八月的一封信。信里大致表达了让女儿尽情美好的童年,体现了浓浓的父爱。( 1)细节题,根据 Welcome to the world! Your mom and I are so excited to see who you will become. 可知是父亲执笔给女儿的信,故选B。( 2 )推理判断题,根据空前better education 更好的教育,及空后的内容 strongercommunities, and greater equality 更强大的社区,更平等的社会,可推断出此

54、空应该是更少 的疾病,故选 A。( 3)细节题, 根据最后一段 so I hope you take time to smell all the flowers and put all the leaves you want in your bucket now. I hope you read your favorite Dr. Seuss books , I hope you ride the carousel (旋转木马) with Max until you have tamed (驯服) every color horse. I hope you run as many laps (

55、圈) around our living room and yard as you want. I hope even in your dreams you feel how much we love you. 可知没有提到 D项,故选 D。(4)写作意图题,通读整篇文章可知,作者给女儿的信,希望女儿能享受美好的童年生 活。故选 C。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和写作意图题三种常考题型,细节题要 注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;写作意图题需要通读 全文,了解大意之后找出作者的写作意图。6阅读理解Kathy could still remember t

56、he night she had to leave her home in Hungary. It was the beginning of World War II and her family had to leave their country as soon as possible. She quickly filled a bag with a few pieces of clothing, her diary, and her treasure a beautiful silk scarf.Kathy and her best friend, Monica, had asked t

57、heir parents to buy them matching scarves. They each would wear the scarves as a symbol of their friendship. Kathy had no idea that she was going to America that night and would not be returning.Kathy kept that special silk scarf for many years. One day she decided to give it to her granddaughter, Eliza, to wear to her first job interview for good luck. Kathy was afraid that Eliza would lose the scarf, but the granddaughter promised, Dont worry, Grandma, nothings going to happen to your scarf. Youll see. It is going to bring both o

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论