版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、* 福建真题剖析类型一选择型阅读理解第一节阅读下面a、 b、c、d 四篇短文,根据短文内容,从题中所给的a、b、c、 d 四个选项中,选出最佳答案。amy interest in cooking started when i was 11, partly thanks to my mother. she didnt really like cooking and when she did cook, i didnt like her food. once i was watching something about cooking on tv and i thought i could do
2、this, so i went to the bookstore and looked for the biggest cookbook i could find. during a year, i had produced most of its recipes食 ( 谱 ) and was ready for a bigger challenge( 挑战). i wanted to create my own dishes and i started cooking for more people than just my family. to my joy, my parents all
3、owed me to build a test kitchen. i did much cooking to test my dishes in it and my skill improved quickly. later, my mom and i set up a dinner club that organized monthly events inside my home. now as a teen chef主 ( 厨 ), i have also cooked in top-class restaurants around the country. i am not doing
4、it for the money, but because i love cooking. now i know that when you stop caring whether youll be famous or do well, your dream will come to you. 46the writer is now a a tv star ba news reporter ca well-known bookseller da good chef* 47what made the writer begin to cook? a his parents wish. bthe c
5、ustomers advice. chis mothers delicious food. dthe information about cooking on tv. 48after producing most of the recipes in the cookbook, the writer wanted to a take cooking lessons bwrite his cookbook cmake new dishes of his own dopen a restaurant 49the underlined word “ it ” in p aragfrearpsh to2
6、(指 re 代 ) “”a the bookstore ba test kitchen ca dinner club dthe country 50what is important for the writer? a finding a good job. bmaking lots of money. cdoing what he loves. dbecoming famous.* 【答案及解析】46d 细节理解题。根据第二段中的“ nowas a teen chef (主厨), i have also cooked in top-class restaurants around the c
7、ountry. i am not doing it for the mone,y but because i love cooking.可知,现”在作为一名青少年厨师,作者也在全国顶级餐馆里做过饭,但是作者不是为了钱而做,而是因为喜欢烹饪。因此作者现在应是一名好厨师,故选d。47 d 细节理解题。根据第一段中的“oncei was watching something about cooking on tv and i thought i could do this, so i went to the bookstore and looked for the biggest cookbook
8、i could find. 可”知,有一次,作者正在看电视上的烹饪,作者认为他也能做到这一点,所以他去书店寻找他能找到的最大的烹饪书。因此作者应是通过看电视才开始烹饪的,故选d。48c 细节理解题。根据第二段中的“ during a year, i had produced most of its recipes( 食谱)and was ready for a bigger challenge挑( 战 ). i wanted to create my own dishes and i started cooking for more people than just my family. 可知
9、,在一年的”时间里,作者制作了大部分的食谱,并准备迎接更大的挑战,他想自己做菜,也开始为更多的人做饭,而不仅仅是他的家人。因此作者在试过烹饪书中大部分的食谱之后,想要自己制作新的菜肴。故选c。49b 词义猜测题。根据前一句“ tomy joy, my parents allowed me to build a test kitchen. i did much cooking to test my dishes in it and my skill improved quickly. 可”知,令作者高兴的是,他的父母允许他建造一个测试厨房,他做了很多菜来测试,因此他的技能很快就提高了。由此可推测
10、,it 指的是一个试验厨房,故选b。50c 推理判断题。根据第二段中的“ nowas a teen chef (主厨), i have also* cooked in top-class restaurants around the country. i am not doing it for the mone,y but because i love cooking.可知,现”在作为一名青少年厨师,作者也在全国顶级餐馆里做过饭,但是作者不是为了钱而做,而是因为喜欢烹饪。再根据最后一段中的 “now i know that when you stop caring whether youll
11、be famous or dowell, your dream will come to you. 可知,现”在作者知道当他不再关心他是否会出名或做得好时,他的梦想就会降临到他身上。因此,做他喜欢做的事情很重要。故选 c。* bjackie is writing a summary(总结) and feedback about school day to his teacher. 51the text is written to a give a report bhave school day ccollect opinions from visitors dhold a meeting wi
12、th teachers 52what were sold in tinas group? a school postcards. bchinese paintings. crecycling bags. dhomemade snacks. 53how did the visitors feel about the activities? a disappointed.* bsatisfied. cworried. dsurprised. 54how many students like the recycling bags according to the feedback? a 50. b2
13、5. c15. d 10. 55which of the following is true about the activities? a nick was the leader of group 1. btwenty-four students offered their feedback. cthe postcards were cheap. dstudent helpers who did well can get prizes.* 【答案及解析】51a 细节理解题。根据“ jackie is writing a summar总y( 结) and feedback about scho
14、ol day to his teacher.可知, ja” ckie 正在写关于学校生活的总结和反馈。因此本文章是一篇报告,故选a。52 b 细节理解题。根据第二组里的“ chinesepaintings(leader: tina) ” 可 知tina 小组卖中国画,故选b。53b 细节理解题。根据“ opinions from 100 students have been collected. most students thought the activities were good. however, some students thought the prices of the sch
15、ool postcards were a little too high. 可知,”已经收集了100 名学生的意见,而大多数学生认为这些活动很好,因此他们是满意的,故选b。54a 细节理解题。根据“ opinions from 100 students have been collected可 . 知”收集了 100 名学生的意见,再结合柱状图可看出recycling bags 占 50%,所以 50 名学生喜欢收集袋子,故选a。55d 细节理解题。根据“ have a meeting with the headmaster a buot prizes for excellent studen
16、t helpers. 可”知与校长就优秀学生助手的奖金问题举行会议,因此做得好的学生助手可以得到奖品,故选d。* cbirth order does it matter? are you different because you are the first, second, or third child in your family or maybe the last of nine? a study found that first- borns have an average平 ( 均的)iq that is three points higher than people who fal
17、l into a different place in the birth order, perhaps because first- borns often help younger brothers and sisters, which improves their own skills. in 2007, an international organization of ceos found that 43% of ceos are first- borns, 33% are middle children, and 23% are lasbt-orns. first-borns are
18、 more likely( 可能的 ) to be doctors and astronauts and get higher pay. if first- borns are more successful, lasbt-orns are generally more agreeable. they are also more likely to be funny, possibly to get attention from all the bigger people at the dinner table. mark twain and stephen colbert were both
19、 the youngest in large families, and jim carrey was the youngest of four. according to a 2007time magazine article, “ the power of bir ,th o ”rdlaesr t-borns are more likely to be artists and successful businessmen. then there are the middle children; we have not ignored忽 ( 视 ) them! many middle chi
20、ldren are short of one-on-one time with their parents. they often feel short-changed: the oldest gets more rights, and the youngest is 宠坏) “ ”spoiled( though they may be ignored, middle children are more likely to grow into easygoing adults. many factors( 因素) make us who we are, but if the research
21、is correct, birth order may be one of the most important factors. 56who is most likely to be a ceo?* a a first- born. ba second-born. ca third- born. da last-born. 57what can we learn about jim carrey? a he was likely to be given low pay. bhe was likely to be agreeable. che was a first-born. dhe was
22、 a middle child. 58what does the underlined word “short-changed ”in paragraph 4 probably mean chinese? a 受亏待的b受控制的c受宠爱的d受欢迎的59we can learn from the research that birth order a has no influence on iq bmatters a lot at the dinner table cmay decide who we are dis a factor in making us powerful 60what w
23、ould be the best title for the text? a where is your place in the family? bwho improves your social skills? cwhat makes you successful in life? dhow can you grow into a big man?* 【答案及解析】56a 细节理解题。根据第二段中的43% of ceos are first- borns 可知 43%的ceo 是家庭当中第一个出生的孩子,故答案选a。57 b 细 节 理 解 题 。 根 据 第 三 段 中 的 “ if f
24、irst-borns are more successful, last-borns are generally more agreeable. they are also more likely to be funny, possibly to get attention from all the bigger people at the dinner table. mark twain and stephen colbert were both the youngest in large families, and jim carrey was the youngest of four.
25、可知”,如果第一批出生的人更成功,那么最后的孩子通常更容易相处,他们也更可能滑稽,可能会引起餐桌上所有年长的人的注意。mark twain 和 stephen colbert 都是大家庭中最年轻的,而jim carrey 也是四个当中最小的,因此jim carrey 可能是最容易相处的,故答案选b。58a 词义猜测题。根据后面的“ the oldest gets more rights, and the youngest is spoiled( 宠坏的 ). though they may be ignored, middle children are more likely to grow
26、into easygoing adults. 可”知,最大的人得到更多的权利,最年轻的人被宠坏了,虽然他们可能被忽视,但中间的孩子更容易成长为随和的成年人。因此short-changed应该是被忽视,即被亏待的,故答案选a。59c 细节理解题。根据最后一段中的many factors( 因素)make us who we are, but if the research is correct, birth order may be one of the most important factors可.知,许多因素决定我们成为什么样的人,但如果研究正确,出生顺序可能是最重要的因素之一。因此出生顺
27、序可能决定我们将成为什么样的人,故答案选c。60a 标题归纳题。根据文中的第一段“ birth order does it matter? are you different because you are the first, second, or third child in your family or maybe* the last of nine ?”可知,出生顺序有关系吗?你是不是因为你是家里的第一个、第二个或第三个孩子而不同呢?或者还是九个孩子中的最后一个?再根据后面文章描述,可知本文主要讲述在家庭中的位置,故答案选a。* d(2018 福建中考a 卷 )many chinese
28、 people will wonder what presents to get for their moms on mothers day, but not many know mothers day is actually a festival from overseas. mothers day originated(起源) in america during the early 20th century. the festival spread to china as early as the 1980s and was widely accepted. why did a forei
29、gn festival become popular in china? in fact, chinese traditional culture has always encouraged filial(孝顺的 ) devotion to parents. there are many stories which show filial respect in ancient china. for example, the story of liquid( 液体的 ) medicine for mother ” tells us the filial v 美 irt 德 ue)( of emp
30、eror wen of the western han dynasty. his mother had been sick for three years. he often stayed up by her bedside and cared for her day and night. he tasted the liquid medicine first before she drank it. also, mother love is a repeated subject in chinese ancient poems, like “ song of the parting son
31、” by meng jiao, a poet of the ta dynasty. now this poem is still a must in the school textbooks. children in china are brought up with the education of filial devotion. on special days, people often use roses or forgemt-e-nots to express love. carnations are considered as the perfect flowers for mot
32、hers around the world, but few know that china has its own flower for mothersthe tiger lily. love for mothers can have different ways of expression. what matters most is love, not the festival itself. what mothers truly want is perhaps just a simple expression of love from their children. 61when did
33、 mothers day spread to china?* a in the 1920s. bin the 1980s. cin the western han dynasty. din the tang dynasty. 62what is the poem of “ song of the parting son ” mainly about? a the filial virtue of emperor wen. bcaring for the old. ctraditional chinese medicine. da mothers love for her son. 63moth
34、ers day is popular in china mainly because of a its wide spread in many countries bour ancient stories of respecting parents cour traditional cultural values dits simple way of expressing love 64what is regarded as the chinese own flower for a mother? 65what a mother truly wants on mothers day may b
35、e a a big dinner ba celebration party cgreetings of the festival dexpensive presents* 【答案及解析】61b 细节理解题。根据第二段中的“ the festival spread to china as early as the 1980s and was widely accepted. 可”知被传到中国并广泛被人们所接受大约在20 世纪 80 年代,故答案为b。62d 细节理解题。根据第三段中的“ also, mother love is a repeated subject in chinese anci
36、ent poems, like song of the parting sonby meng jiao ,a poet of the tang dynasty 可”知,游子吟讲的是母亲对儿子的爱,故答案为d。63c 推理判断题。根据第三段中的“ why did a foreign festival become popular in china? in fact , chinese traditional culture has always encouraged filial(子女的 ) devotion to parents 可”推断,母亲节在中国受欢迎是因为它正好和我们传统文化中的孝道一
37、致,故答案为c。64d 细节理解题。根据倒数第二段中的“.fewknow that china has its own flower for mothers the tiger lily. 可知答”案为 d。65c 细节理解题。根据最后一段中的“what mothers truly want is perhaps just a simple expression of love from their children. 可知答”案为 c。* (2018 福建中考b 卷)natural scenes often become the themes of poetry. poets watch n
38、ature closely and present呈 ( 现 ) its beauty in their poems. for example, poets may describe natural scenes such as a spring day or a snowy day. besides, poets often express their feelings about nature by creating lively images形 ( 象 ) in poems. with images, poets can describe the details细 ( 节 ) of so
39、mething colorfully and clearly. readers, on the other hand, can connect their own experiences with the images in the poems so that they can share the poets ideas. now lets read the poem “ who has seen the win? d”when we read the lines “ when the leaves hang trembling ” and “ when bow down their head
40、s,”they remind us of a windy day. the poet successfully creates an image of the wind by describing details of the scene. these help readers think of the moment when the wind passes by. we might even bow our own heads, imagining that we are the trees. in the poem “ n , ig” ht blake describes many det
41、ails of a night scene. people know very well what they can see at night, like stars or the moon. however, blake* sees more than just the moon itself; he sees the moon as a flower, smiling at us from up in the sky. so the moon is really compared to a flower and personified拟 ( 人化) as a smiling person.
42、 61whats the purpose of writing paragraph 1? a to have an argument. bto have a discussion. cto give an introduction. dto give a suggestion. 62which picture best describes the underlined part in the poem “who has wind” ?63sits and smiles on the night in the poem “night ”a the sun bthe star c the bird
43、 dthe moon 64what do the two poems have in common? seeing natural scenes as humans. using imagination. praising the same natural scene. describing details of the scenes. creating images by hearing and touching. a bcd65how does the writer present the text to us? a by giving examples.* bby making comp
44、arisons. cby using personifications. dby asking questions.* 【答案及解析】61c 写作意图题。根据第一段中的“ natural scenes often become the themes of poetry. poets watch nature closely and present(呈现) its beauty in their poems. ” 可知,自然景物往往成为诗歌的主题,诗人密切注视自然,在诗歌中呈现它的美。因此第一段主要是做一个介绍,故选c。62b 细节理解题。根据第三段中的“ when we read the li
45、nes when the leaves hang trembling and when the trees bow down the,ir h e at dhsey remind us of a windy day 可”知,当我们阅读诗句“当树叶飘动 ”和“当树垂下它们的头 ”时,它们提醒我们是刮风的一天,故选b。63d 细节理解题。根据倒数第二句中的“he sees the moon as a flower, smiling at us from up in the sky 可知,”他把月亮看作一朵花,从天上向我们微笑,因此在诗 “夜”中月亮在晚上坐着微笑。选d。64c 细节理解题。根据第三
46、段中的 “when we read the lines when the leaves hang trembling and when the trees bow down their heads, they remind us of a windy day 可”知,当我们阅读诗句“当树叶飘动 ”和“当树垂下它们的头 ”时,它们提醒我们刮风的一天;再根据最后一段中的“hesees the moon as a flower, smiling at us from up in the sky ”可知,他把月亮看作一朵花,从天上向我们微笑。以人的身份看到自然景色;使用了想象; 称赞同一自然场景;描述
47、景色的细节; 通过听觉和触觉创造想象。不是两首诗的共同点,因此 正确,选c。65a 细节理解题。a 项为举例说明;b 项通过比较;c 项通过使用拟人d 项通过提问。作者列举了“who has seen the wind”(谁曾见过风?) 和“ night ” 夜 ( )两首诗分享自然美景和作者的思想,应该是通过举例说明,选* a 。类型二还原型阅读理解第二节阅读下面短文,从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯,意思完整。e(2018 福建中考a 卷 )we should not use more water than we actually need. if
48、we do, we will not have enough water in the future. 66 it is not a difficult question to answer. if we remove more fresh water than nature replaces, we have taken too much. many cities run campaigns(运动) to get people to stop wasting water. they show them ways they can cut back on water use. 67 whats
49、 more, they carry out programs that offer money to reduce water use. for example, they give people shower heads and toilets that use less water. 68 another threat( 威胁) to our water supply is pollution. when our sources of fresh water get polluted, we can no longer use this water. this also endanger危
50、 s(及 ) the animals that depend on the water. 69 we can save lots of water by not letting taps水( 龙头) run while we brush our teeth or by turning off taps right after washing hands. by collecting cold water when were taking warm showers, we can also save water. 70 in this way, we can make full use of w
51、ater. a however, just how much is too much? bthere are several things we can do to save water. cfinally, they make laws to control the use of water.* dwe dont have to let the cold water run until it gets warm. ethey also increase water bills for people who use too much. 【答案及解析】66a 推理判断题。联系上下文可知,此处应是
52、谈论水资源的多少,因此a 项符合题意。67e 推理判断题。根据上一句“theyshow them ways they can cut back on water use. 可知”,此处谈论的应是防止浪费水的方法,因此e 项符合题意。68c 推理判断题。根据上一句中的“ they give people shower heads and toilets that use less water 可”知,此处谈论的是节约水的具体方法,且根据上文中的“ whats more 可知”,空处位于本段的末尾,因此c 项符合题意。69 b 推理判断题。根据本段的叙述可知,本段主要讲节约用水的另外一些方法,故b
53、 项符合题意。70 d 推理判断题。根据上一句“ bycollecting cold water when were taking warm showers, we can also save water.可知,在洗”热水澡的时候收集冷水也可以节约用水,空处承接上一句,应是不要让冷水一直流,直到水变暖,故d 项符合题意。* (2018 福建中考b 卷)greenhome campaigners发( 起者) really love the natural world. in fact, we love it so much that were determined(决心) to do our best to protect it. 66 for that, we need money too. greenhome can be strong only with the support
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 互联网公司运营专员面试题及解答
- 康恩贝投资经理投资分析考试题含答案
- 生物医药检测工程师面试指南及题库
- 铁路工程局项目部主任的招聘面试题
- 2026年杭州学军中学德清学校(筹建)招聘教师备考题库及参考答案详解
- 2025年天津市工会社会工作者招聘41人备考题库及答案详解参考
- 2025年厦门大学药学院陈海峰教授课题组科研助理招聘备考题库参考答案详解
- 武安市市场监督管理局2025年公开招聘食品检测专业技术人员的备考题库及参考答案详解一套
- 2025年龙岩市武平县招聘动物防疫专员的备考题库及完整答案详解1套
- 2025年钟山县中小学教师招聘笔试参考试题及答案解析
- 非开挖顶管合同范本
- 2026年公安机关理论考试题库300道(培优a卷)
- 桥机安装拆卸监理实施细则
- 志愿者服务品牌建设方案
- 清洁清扫项目投标书
- 2025年个人信息保护专项工作总结与整改报告
- 传递正能量做好员工
- 2025北京市科学技术研究院及所属事业单位第三批招聘37人备考题库附答案
- 网优项目年终总结
- 2025江苏镇江市京口产业投资发展集团有限公司招聘2人备考题库含答案详解
- 2025年秋季学期国家开放大学《人文英语3》形考任务综合测试完整答案(不含听力部分)
评论
0/150
提交评论