2016年贵州省铜仁市中考真题英语_第1页
2016年贵州省铜仁市中考真题英语_第2页
2016年贵州省铜仁市中考真题英语_第3页
2016年贵州省铜仁市中考真题英语_第4页
2016年贵州省铜仁市中考真题英语_第5页
已阅读5页,还剩10页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、2016年贵州省铜仁市中考真题英语. 单项选择 (15分)从下列各题所给的选项A、B、C、D中选择能填入相应空白处的最佳选项,并在答题卡的相应位置将其涂黑。21. Mom, I hope to have_ younger brother? Hmm!A. anB. theC. /D. a解析:句意:妈妈,我希望有一个小弟弟吗?哼!younger是辅音音素开头,故用不定冠词a修饰,故选D。答案:D22. Do you know the children over there? Yes, _ names are Mike and Jane.A. TheirsB. TheirC. HerD. His解

2、析:句意:你认识那边那些孩子们吗?认识,他们的名字是迈克和简。Theirs他们的(东西);their他们的;her她的;his他的;根据宾语是Mike and Jane可知此处指的是他们的名字,故用形容词性物主代词their,故选B。答案:B23. We must be strict _ ourselves. I think so.A. withB. onC. inD. by解析:句意:-我们一定要严格要求我们自己。-我也这样认为。be strict with sb对某人要求严格;be strict in sth对某事要求严格。此处接的宾语ourselves,故用介词with,故选A。答案:A

3、24. What would you like to eat? Some _, please.A. breadB. cakeC. coffeeD. tea解析:句意:你想要吃什么?请来一些面包。bread面包;cake蛋糕;coffee咖啡;tea茶;根据What would you like to eat?可知此处介绍吃的食物,有some修饰,故此处用bread或cakes,故选A。答案:A25. How long can I _ this book? Five days. But you must return it on time.A. borrowB. lendC. keepD. ke

4、pt解析:句意:我能保留这本书多长时间?五天。但是你一定要按时归还它。borrow借,瞬间性动词; lend接,是瞬间性动词;keep保留,是延续性动词; 此处与how long连用,故此处用延续性动词,位于情态动词can之后,故用动词原形keep,故选C。答案:C26. There is something _ in todays newspaper. Really. Wow, great!A. interestingB. interestedC. interestD. interests解析:句意:在今天的报纸上有一些有趣的事。真的。哇,太棒了!interesting有趣的,修饰事; in

5、terested有趣的,修饰人;interest使感兴趣,是动词。此处修饰代词something,故此处用形容词interesting,故选A。答案:A27. Is that boy Tom ? It _ be Tom. He has gone to his hometown to visit his grandparents.A. canB. cant C. mustD. mustnt解析:句意:-那个男孩是汤姆吗?-不可能是汤姆。他去他的家乡看望他的爷爷奶奶了。can能,表示能力;cant不可能,表示有把握的推测;must定,表示有把握的推测;mustnt禁止。根据He has gone

6、to his hometown to visit his grandparents可知他不在这里,故有把握推测那个男孩不可能是汤姆,故用 情态动词cant,故选B。答案:B28. What a valuable book it is! So it is. Its worth _.A. readingB. seeingC. watchingD. looking解析:句意:它是多么有价值的书啊!它的确是。它值得读。reading读;seeing看见;watching观看; looking看,结合句意,可知此处表示这本书值得读,read the book读书,故选A。答案:A29. I want t

7、o be a teacher when I grow up.Work hard, _ your dream will come true.A. orB. butC. thoughD. and解析:句意:我长大时想要成为一名教师。努力学习,然后你的梦想就会实现。or或者;but但是;though尽管;and然后。结合句意,先努力学习,然后就会梦想成真。故用连词and,故选D。答案:D30. Is the girl in red your friend?_. She is learning Chinese now.A. Yes, it isB. Yes, he isC. Yes, she isD.

8、 Yes, she does解析:句意:那个穿着红衣服的女孩是你的朋友吗?是的,她是。她现在正在教汉语。根据Is the girl in red your friend?可知此处的主语是the girl,故用代词she代指。谓语是is,故此处用回答为:Yes, she is.故选C。答案:C31. His handwriting is very careful.Yeah. With the help of him, his sister writes as _ as him.A. careB. carefulC. more carefullyD. carefully解析:句意:-他的书写非常认

9、真。-是的。在他的帮助下,他的妹妹写得和他一样认真。care关心,是动词;careful认真的,是形容词;more carefully更认真地;carefully认真地。as+形容词的原级+as“和样”,修饰动词write,故用副词carefully,故选D。答案:D32. What is the most important thing to remember in the earthquake.We should try to _.A. run out of the buildingB. jump out of the windowC. stay calmD. stand in the m

10、iddle of the room解析:句意:在地震中要记住的最重要的事是什么?我们应该努力保持镇静。A. run out of the building 跑出大楼;B. jump out of the window 从窗户里跳出去;C. stay calm 保持镇静;D. stand in the middle of the room站在房间中间;结合常识,发生地震时要保持镇静,故选C。答案:C33. Remember to _ the lights leave the room. OK! I will.A. turn onB. turn offC. turn upD. turn down解

11、析:句意:记着离开房间时关上灯。好的!我会的。turn on打开;turn off关上;turn up开大点;turn down关小点;根据leave the room可知离开房间时,应关上灯,故选B。答案:B34. Where is Maotai_? In Guizhou China.A. made ofB. made fromC. made inD. made by解析:句意:茅台是在哪里生产的?在中国贵州。made of由制成;made from由制成;made in在制成;made by被制成;根据In Guizhou China可知此处是指在某地制成,故选C。答案:C35. Coul

12、d you tell me_?Size M.A. what time it isB. what color it is C. what shape it isD. what size it is解析:句意:你能告诉我它是什么尺寸吗?中号。A. what time it is几点了? B. what color it is 它是什么颜色?C. what shape it is 它是什么形状?D. what size it is它是什么尺寸?根据Size M.可知此处询问尺寸,故选D。答案:D.完形填空 (10分)阅读下面短文,然后根据短文内容从短文后各题所给的选项中选择能填入相应空白处的最佳选项

13、,并在答题卡的相应位置将其涂黑。In our daily life, some people think that smoking 36 help them relax. In fact, smoking is really 37 . Do you know that there 38 over 4,000 chemicals in cigarettes? These chemicals are 39 for our bodies. They can cause cancer and 40 diseases. The smoke from cigarettes harms 41 smokers

14、 but also other people. Its 42 “second-hand smoke” and it can be 43 and has higher risks. Smokers shouldnt use smoking 44 them relax. They must give up 45 as soon as possible.36.A. mustB. canC. should解析:考査情态动词及语境的理解。A. must必须;B. can能;C. should应该;句意:在我们的日常生活里, 有些人认为吸烟能絮助他们放松。此处表示能力,故用情态动词故选B。答案:B37.A

15、. healthyB. healthC. unhealthy解析:考查形容词及语境的理解。A. healthy 健康的;B. health 健康;C.unhealthy不健康的;句意:事实上,吸烟是真的不健康。根据Do you know that there 38 over 4,000 chemicals in cigarettes?可知香烟里有很多化学物质,故是不健康的,故选C。答案:C38.A. beB. isC. are解析:考查动词及语境的理解。A. be 是;B. is 是;C. are是;句意:你知道在香烟里有4000多中化学物质吗?主语over 4,000 chemicals是复

16、数,故谓语用复数形式are,故选C。答案:C39.A. goodB. badC. well解析:考查形容词及语境的理解。A. good 好的,是形容词;B. bad 坏的,是形容词;C. well好地,是副词;句意:这些化学物质对我们身体有害。根据They can cause cancer and 40 diseases. 可知香烟会造成疾病,故对身体有害,故用形容词bad,故选B。答案:B40.A. otherB. othersC. another解析:考查代词及语境的理解。A. other 其他的;B. others 其他的(人或事);C. another另一个; 句意:他们会导致癌症和其

17、他疾病。此处修饰复数名词diseases,故用other, 故选A。答案:A41.A. onlyB. not onlyC. just解析:考查副词和形容词及语境的理解。A. only 仅仅;B. not only 不仅;C. Just只是;句意:从向香烟里冒出的烟不仅危害吸烟者,而且危害其他人。根据短语not only.but also.“不仅而且”故选B。答案:B42.A. calledB. callsC. calling解析:考查动词及语境的理解。 A. called 被称作;B. calls 大喊;C. calling 大喊;句意:它被称为“二手烟”。结合句意,此处表示被动,故用过去分词

18、called。故选A。答案:A43.A. more dangerousB. dangerousC. the most dangerous解析:考查形容词及语境的理解。A. more dangerous 更危险的;B. dangerous 危险的;C. the most dangerous最危险的;句意:它被称为“二手烟”,它可能更危险,有更高的风险。根据has higher risks.可知此处应用形容词的比较级,故选A。答案:A44.A. helpB. to helpC. helping解析:考查动词及语境的理解。A. help帮助;B. to help 帮助;C. helping帮助;句意

19、:吸烟者不应该用吸烟来帮助他们放松。use sth to do sth“用某物去做某事”故选B。答案:B45.A. smokeB. smokersC. smoking解析:考查动词及语境的理解。A. smoke 吸烟;B. smokers 吸烟的人;C. smoking吸烟;句意:他们必须尽可能早些戒烟。give up doing sth放弃做某事,戒掉某事。故选C。答案:C. 情景交际 (15分) 从B栏中找出与A栏相对应的答语,并在答题卡的相应位置将其涂黑。 (5分) A B46. Sorry, I dont know the way to the hospital. A. How do

20、you do?47. How do you do? B. Thank you.48. Whats the weather like in summer? C. Two kilos.49. Welcome to Tongren. D. Its hot.50. How heavy is it? E. Thank you all the same.46.解析:根据Sorry, I dont know the way to the hospital.可知我不知道去医院的路,故此处尽管不知道路,也应表示感谢,故选E。答案:E47.解析:根据How do you do?可知此处是见面问好“你好”,故选A。

21、答案:A48.解析:根据 Whats the weather like in summer?可知此处询问天气,故选 D。答案:D49.解析:根据Welcome to Tongren.“欢迎来铜仁”故此处对别人的欢迎表示感谢,故选B。答案:B50.解析:根据How heavy is it? “它多重?”可知此处回答重量。故选C。答案:C 从方框内选择能填入对话相应空白处的适当选项。(10分)A:Hi, Zhou Weilun! Its a nice day, isnt it?B:Yes, it is. 51 A: Im going to stay with my grandparents for

22、 a month in the countryside.B:Really? 52 A:Because there is too much noise in the city. 53 Whats more, there are many green plants in the countryside. I like plants.B:I also like plants, but I like animals better.A:Why do you think so?B: 54 They are our friends.A:I think I should also make an animal

23、 friend this time.B: 55 A:Thank you.A. I like living in a quiet place.B. What are you going to do in the summer holiday?C. Why do you want to live in the countryside?D. Have a good time in the countryside!E. Because animals give us joy and can help us do some useful things.51.解析:根据I:m going to stay

24、with my grandparents for a month in the countryside.“我要和我的祖父母在乡村待一个月”可知此处询问他要做的事,故选B。答案:B52.解析:根据Becausethere is too much noise in the city.“因为在城里有太多噪音”,故此处询问原因,故用疑问词why来问,故选C。答案:C53.解析:根据Because there is too much noise in the city.“因为在城里有太多噪音”,可知我不喜欢噪音,喜欢安静,故选A。答案:A54.解析:根据Why do you think so?“你为什么

25、这么认为?”可知此处介绍原因,故用because来回答,故选E。答案:E55.解析:根据Thank you.“谢谢你”可知此处对别人的祝愿表示感谢,故选D。答案:D第三部分 阅读理解及判断. 阅读理解 (20分)阅读A与B两篇短文,从5665每小题所给的选项中选出最佳答案,并在答题卡的相应位置将其涂黑。(A)IIGanluyuan TongrenMENUSOUPSTofu soup¥8. 00 Bone soup¥12. 00 Chicken soup¥20. 00STAPLESFried rice¥10. 00 Fried noodles¥10. 00 Hot dog¥4. 00 Rice¥

26、2. 00Meat pie¥10. 00 Sandwich¥10. 00 Hamburger¥10. 00MAIN COURSESRoast chicken¥30. 00 Italian pizza¥9. 00 Indian curries¥15. 00Pork and cabbage¥15. 00 Cheese pie¥10. 00 Beef¥15. 00Beijing Roast Duck¥50. 00 Sausage¥15. 00DESSERTSFruit salad¥8. 00 Apple pie¥8. 00 Ice cream¥3. 00 Pear pancake. ¥9. 00DR

27、INKSCoke¥8. 00 Coffee¥15. 00 Tea¥7. 00 Lemon juice¥6. 00Apple juice¥3. 00 Beer¥17. 00 Wine¥30. 00Milk¥3. 00 Thanks for coming!Tel: 0856522374856. What kind of soup can you have in this restaurant?A. Vegetable soupB. Egg soupC. Bone soupD. Fish soup解析:细节理解题。根据 Tofu soup 8.00,Bone soup 12.00,Chicken s

28、oup 20.00可知这家餐馆里有豆腐汤,骨头汤,和鸡汤,故选C。答案:C57. How many kinds of staples are there in this restaurant?A. 7.B. 8.C. 9.D. 10. 解析:推理判断题。根据 Fried rice 10.00,Fried noodles10.00,Hot dog4.00,Rice 2. 00,Meat pie 10.00,Sandwich10. 00,Hamburger10.00可知这家餐馆的主食有:炒米饭,炸面,热狗, 米饭,肉饼,三明洎和汉堡包,共有七种,故选A。答案:A58.If you want to

29、have a kind of dessert and a drink, how much will you pay at least?A.¥7. 00.B.¥9. 00.C.¥8. 00.D.¥6. 00.解析:推理判断题。根据餐馆的广告可知,可知最便宜的甜点是Ice cream¥3. 00,最便宜的饮料是Apple juice¥3. 00 和Milk¥3. 00,故推断买一份甜点和一份饮料,至少花的钱是3+3=6元,故选D。答案:D59. If you have fourteen yuan, what can you buy in this restaurant?A. Five ice cr

30、eams.B. A bottle of beer. C. An apple pie and a pear pancake.D. A sandwich and a hot dog.解析:推理判断题。根据广告内容可知A. Five ice creams. 五份冰淇淋是15元,B. A bottle of beer. 一瓶啤酒是30元,C. An apple pie and a pear pancake. 一个苹果派和一个梨味煎饼是17元, D. A sandwich and a hot dog. 一份三明治和一份热狗是14元,因此如果你有14元,你可以在这家餐馆里买一个三明治和一个热狗,故选D。答

31、案:D60. Which is TRUE according to the “MENU”?A. If you have only ¥20. 00, you can buy Beef and Fried rice.B. Ganluyuan Restaurant only serves traditional Chinese food.C. The cheapest main course is Italian pizza.D. If you want to order food, you can send an-email.解析:细节理解题。根据MAIN COURSES Roast chicke

32、n¥30. 00 Italian pizza¥9. 00Indian curries¥15. 00 Pork and cabbage¥15. 00 Cheese pie¥10. 00 Beef¥15. 00 Beijing Roast Duck¥50. 00 Sausage¥15. 00可知这家餐馆里最便宜的主菜是意大利披萨,故选C。答案:C (B)A poor boy lived in a small town. He sold goods from door to door to pay for school. One day, he only one cent left, and he

33、was hungry. He decided that he would ask for a meal at the next house. However, when a young woman opened the door, the boy was shy, so he just asked for some water. The woman knew he was hungry, so she brought him a large glass of milk. He drank it slowly, and then asked, “How much should I pay for

34、 it?” “You wont pay for it. My mother has told me that it is good to help the people who are in trouble.” She replied. The boy said, “Then I thank you from my heart.” As the boy left that house, he felt stronger. He knew he had many things to do.Many years later, the young woman became ill. The loca

35、l doctors couldnt save her. People had to send her to a big city. When the doctor knew who the woman was, he was excited and tried his best to save her life. He succeeded. The woman needed to pay for the medical bill. The doctor learned that she couldnt afford it. So he wrote something down on the m

36、edical bill. The woman read the bill, “You have paid it with a glass of milk.”61. The poor boy sold goods from door to door because _. A. he had no money left B. he needed money to buy some food C. he wanted to raise money for Project HopeD. he had to make money for his school解析:细节理解题。根据He sold good

37、s from door to door to pay for school.可知这个男孩挨家挨户地卖商品是为了支付学费,故选D。答案:D62. Why was the young woman sent to a hospital in a big city? _A. Because she was seriously illB. Because she had lots of money C. Because she wanted to visit the doctorD. Because she knew the poor boy worked there解析:细节理解题。根据Many ye

38、ars later, the young woman became ill. The local doctors couldnt save her. People had to send her to a big city.可知因为这个年轻妇女生病了,人们把她送到了大城市,故选A。答案:A63. From the passage we can know the doctor(the poor boy) _.A. let the young woman pay for the bill.B. was always thankful for the young womans kindness. C

39、. didnt remember the young woman. D. failed to save the young womans life.解析:推理判断题。根据When the doctor knew who the woman was, 可知这个医生记起她是谁,故C项不正确。根据he was excited and tried his best to save her life. He succeeded. 可知这个医生救了这位妇女,故D项不正确。根据The woman read the bill, “You have paid it with a glass of milk.”可

40、知医生没有让那位妇女 付钱,而是说那杯牛奶已经当付医疗费了,因此A项不真确。这说明医生这是在报答那个妇女的好心帮助。故选B。答案:B64. Which is the following sentences is true?A. The young woman had a bad mother. B. The poor boy asked for some money.C. The young woman and her mother were both kind to others.D. The poor boy became a famous engineer when he grew up

41、.解析:推理判断题。根据 “You wont pay for it. My mother has told me that it is good to help the people who are in trouble.”可知这位年轻妇女和她的母亲认为应帮助有麻烦的人,故推断她们对其他人好,故选C。答案:C65. Whats the best title(标题) for the article?A. A kind MotherB. A Lovely Young WomanC. A Poor BoyD. A Glass of Milk解析:标题归纳题。本文讲述了一个小男孩为了回报那个年轻妇女当

42、年给他的一杯牛奶,救了他,并且帮她支付了医疗费用,所以全文围绕着这个杯牛奶展开的,故选D。答案:D. 阅读判断 (10分)根据短文内容,判断66-70小题句子的正( A )或误 ( B )。The American writer Sally Seaman tells young students some smart ways to find friends. Sally says founding friendship is just like planting a tree. You plant the seed (种子) and take care of it to make it gr

43、ow.First, you should choose a friend. What makes a good friend? It is not because a person has money or good looks. A good friend should be kind and patient. For example, if you have a bad day, a good friend could listen to your complaints (抱怨) and do his or her best to help you. To make a friend, y

44、ou cant be too shy. You should make each other happy and share your lives.But things can not always be happy. Even the best friends have fights. What should you do when you have a fight with your friend? You have to talk to him or her. If he or she doesnt want to talk, you can write a letter.There a

45、re three steps to be friends again:Tell him or her how you are feeling, say what your friend has done wrong and explain(解释) why you did this or that. Remember that friendship is one of the most important things in your life. 66. Friendship is like a tree.解析:根据Sally says founding friendship is just l

46、ike planting a tree.可知莎莉说達立友谊就像种树一样,故此处与原文不符,故为B。答案:B67. To make a friend, you should make each other happy and share your lives.解析:根据To make a friend, you cant be too shy. You should make each other happy and share your lives.可知为了交朋友,你应该使彼此高兴,并且分享你的生活,故此处与原文一致,故此处为A。答案:A68. A good friend should hav

47、e money and good looks.解析:根据What makes a good friend? It is not because a person has money or good looks. 可知成为好朋友不是因为一个人有钱,也不是因为长得好,故此处与原文不符,故此处为B。答案:B69. Friendship is one of the most important things in your life.解析:根据Remember that friendship is one of the most important things in your life. 可知友谊是

48、人生最重要的东西之一,故此处与原文一致,故为A。答案:A70. You dont talk to him or her when you have a fight with your friend.解析:根据What should you do when you have a fight with your friend? You have to talk to him or her. 可知当你和你的朋友吵架时,你必须和他/她说话,故此处与原文不一致,故为B。答案:B卷任务型阅读 (10分)Co-operation(合作)is always needed when we make a proj

49、ect that the teacher gives you.First, discuss all we would like to do with our classmates. Choose one of the members to write down what were talking about. Then, with the idea we get, list all we want. Everyone shares the duty for the project. We can collect information not only from books but also

50、on the Internet. Making a survey and doing a research are also good ways. After that, all the members put what has been found together. Try to make the project more well-organized. In the end, we can give a report in front of our class to show the result of our hard work.根据以上短文内容,完成下列表格。答案书写在答题卡卷各小题

51、规定的位置。每空一词。We need 76 when we make a project.How to do it?First, discuss with our classmates and 77 one member o write down what were talking about. Second, collect and 78 all we want. Making a survey and doing a research are also good ways. After that, put what has been found together and 79 the pr

52、oject more e well-organized. In the end, 80 the result of our hard work by giving a report76.解析:根据 Co-operation(合作)is always needed when we make a project that the teacher gives you可知当我们制作项目时我们需要合作,故此处为co-operation。答案:co-operation77. 解析:根据Choose one of the members to write down what were talking abo

53、ut. 要选一个成员把我们谈话内容写下来,故此处为choose。答案:choose78.解析:根据Then, with the idea we get, list all we want. 可知结合我们的想法,列出我们想要的一切,故此处为list。答案:list79.解析:根据Try to make the project more well-organized. 可知努力使这个项目更有组织,故此处为make。答案:make80.解析:根据In the end, we can give a report in front of our class to show the result of o

54、ur hard work.可知最后我们可以在全班同学面前作报告,展示我们辛勤努力的结果。故此处为show。答案:show书面表达. 单词拼写 (10分)(A) 根据括号里所给的汉语写出英语单词,答案书写在答题卡卷各小题规定的位置。81. I _ (热爱) you, my motherland, China.解析:主语I是第一人称,故谓语用非第三人称单数love。句意:我热爱你,我的祖国母亲,中国。答案:love82. Im _ (忙于)doing housework on the weekends.解析:be busy doing sth忙于做某事,故此处为形容词busy。句意:周末我忙于做作业。答案:busy83. My favorite _ (科目) is English.解析:根据表语是English是科目,故此处为名词subject。句意:我最喜爰的科目是英语。答案:subject84. Its not _ (礼貌) to make noise in the library.解析:根据句型It:s+形容词+to do s

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论