最新英语试卷英语英语阅读理解汇编题分类汇编_第1页
最新英语试卷英语英语阅读理解汇编题分类汇编_第2页
最新英语试卷英语英语阅读理解汇编题分类汇编_第3页
最新英语试卷英语英语阅读理解汇编题分类汇编_第4页
最新英语试卷英语英语阅读理解汇编题分类汇编_第5页
免费预览已结束,剩余24页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、最新英语试卷英语英语阅读理解汇编题分类汇编一、中考英语阅读理解汇编1 .阅读理解Thanks to the hybrid rice that was discovered by Yuan Longping, the hunger problem of thousands of Chinese people was mostly fixed in the 1980s.On Sept 8 th, Yuan, together with two other scientists, won Chinas 2018 Future Science Prize, for his continuous res

2、earch on rice. Even on his 88th birthday on Sept 7 th, he took part in the International Development Forum of Rice Production in Hunan province. Although he was recovering from an illness at the time, he was happy to talk to reporters about his latest work on seawater rice.Yuan has been researching

3、on rice since he was at college. In 1964, he discovered a natural hybrid rice plant in Hainan. Since then, he has focused on developing high - yield, hybrid rice varieties (多样性).In 1973. he became the first to successfully cultivate (培育)a type ofhybrid rice species in the world. With the hard work o

4、f Yuans group for about ten years, the production of the rice was increased. (From 150 kg per mu (亩) to 500 kg per mu and more. ) These varieties now take up about two thirds of Chinas rice crop, according to China News. So, its no wonder that hes known as the Father of Hybrid Rice.And because of Ch

5、inas Belt and Road (一带一路) initiative. Yuans hybrid rice is helping to solve food problems around the world. Indeed, according to Xinhua News Agency, hybrid rice plants in Kenya produce four to five times more rice than the countrys usual nice plants.With a rising fame all over the world, Yuan gave a

6、 speech in English at the 9th Shandong High 一Level Talents Forum in Qingdao last year. His speech made him an internet sensation. Beginning with I speak broken English, his 20 minute speech turned out to be a huge success, with barely any pauses or mistakes. The humble Yuan was simply being modest d

7、uring his speech. According to an article in 1999 by CNN, the scientist speaks both English and Russian fluently. I never need an interpreter when I go overseas, he told the US news network.But in spite of his great knowledge, Yuan understands that even the wisest people should still be open to lear

8、n new things. The farmers of our country possess rich experience in planting rice, he told Xinhua. We should learn from them.(1) Where was the International Development Forum of Rice Production held?A. Hainan.B. Hunan.C. Shandong.D. Kenya.(2) Which is the main reason that Yuan Longping is known as t

9、he Father of Hybrid Rice?A. He has focused on developing high yield, hybrid rice varieties.B. He was the first to successfully cultivate a type of hybrid rice species in the world.C. Because of Yuans group, the production of the rice was increased.D. Hybrid rice plants in Kenya produce four to five

10、times more rice than the countrys usual nice plants.(3) Yuan Longping can speak the following languages EXCEPT ?A. Chinese.B. English.C. Russian.D. French.(4) The passage is mainly about.A. Yuan Longping won Chinas 2018 Future Science Prize.B. Yuan Longpings hybrid rice is helping to solve food prob

11、lems around the world.C. Yuan Longping got fame around the world.D. The character and contribution (贡献) of Yuan Longping.【答案】(1) BC(3) D(4) D【解析】【分析】本文介绍了袁隆平和他对农业的贡献。(1 )细节题。根 据 he took part in the International Development Forum of Rice Production in Hunan province 可知,水稻生产国际发展论坛在湖南举行,故选B。(2)细节题。根据

12、These varieties now take up about two thirds of Chinas rice crop, according to China News. So, its no wonder that hes known as the Father of Hybrid Rice.据中国新闻报道,这些品种现在占中国水稻产量的三分之二。所以,难怪他被 称为 杂交水稻之父”可知,袁隆平被称为 杂交水稻之父”的主要原因是因为水稻产量增加 了,故选Co(3)细节题。袁隆平是中国人会汉语,根据the scientist speaks both English andRussian

13、 fluently 这位科学家英语和俄语都说得很流利 可知,袁隆平不会讲法语,故选Do(4)主旨题。根据本文介绍了袁隆平和他对农业的贡献可知,文章主要介绍性格和贡献的袁隆平,故选Do【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和主旨题,细节题要注意从文中寻找答案,主旨 题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。2.阅读下面的文章,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。Homeland Shopping CouponsHours of Free Parking You will receive 2 hours of free parking if you spend $30 in our

14、store. But if you spend $50 or more, you can get 8 hours of free parking and coupons. And you can get a surprise with a coupon in the following stores.20% Off Get a 20% Off on any book you buy at the Wonderland store. We have many books to choose from our store, including childrens books, novels,Buy

15、 One, Get One Free Buy one shirt or tie at Davids menswear, and get one more shirt, or tie of the same value guides and hobbies. Youre sure to find something that youll enjoy.Free Soft Drinks Buy any meal for at least $ 8 at Toms Cafe, and receive a free soft drink. We serve the best ham

16、burgers and snacks in the mall. Come in and try our delicious meals and our excellent service. You wont be disappointed.Half-price Movrie Tickets Buy any full-price movie ticket or weekdays, you can buy a second ticket for a friend for only half price, or a second ticket for free on your birthday! T

17、he latest movies are all here.Welcome to our store! Get more coupons! They are due in two weeks!Tel: 869352761(1) How long can you park free at most if you pay the store $50?A. 2 hours.B. 4 hours.C. 6 hours.D. 8 hours.(2) The shopping coupons include all of the following except in the passage.A. sof

18、t drinksB. movie ticketsC. mens shirtsD. ladies dresses(3) If Mike want to buy his son some cheaper books, he is supposed to go to A. Wonderland store B. Davids menswear C. Toms Cafe D. the service desk(4) When should Tom and his friend go to the latest movie if they want to get a half-price ticket?

19、A. On Saturdays. B. On Sundays. C. On his birthday. D. On Tuesdays. What correct information can you get from the passage?A. You can get a free soft drink if you buy any meal at Toms Cafe.B. Buy one tie at Davids menswear, you may get one more tie of the same price.C. The shopping coupons are due in

20、 two months.D. You can e-mail or ring up the store.【答案】(1) DA(3) A(4) CA【解析】【分析】短文大意:本文是一篇广告布告类短文。主要介绍了一则广告的内容, 联系电话等等。(1)细节理解题。根据 But if you spend 50 or more , you can get 8 hours of free parking 如果你花费50美元或更多,你可以免费停车8小时。故选Do(2)细节理解题。根据 Free Soft Drinks,免费的软饮料。因此可知购物发票不包括软饮料。故选Ao(3)细节理解题。根据 Get a 20

21、% Off on any book you buy at the Wonderland store. We have many books to choose from our store, including childrens books, 在 Wonderland store 购书, 可 以有20%的折扣,从这个书店,我们可以选择很多书,包括孩子们的书。故选Ao(4)细节理解题。根据 you can buy a second ticket for a friend for only half price, or a second ticket for free on your birth

22、day!你可以给朋友再买一张半价票,或者在你生日的时候免费再买一张票。故选C。( 5)细节理解题。根据Buy any meal for at least 8 at Toms Cafe, and receive a free softdrink。在汤姆咖啡店买至少 8美元的饭,就可以收到一杯免费的软饮料。故选 A。【点评】此题考查阅读理解。在进行审题,分析题意后阅读图表中的信息,从图表中找出 和问题相关的细节,找出问题答案。3 阅读理解In your school, are you allowed to choose the subjects you want to learn? Of cour

23、se, the answer is No here in China.In America there is a school trying something new. At a high school in Florida, students will be able to choose their own classes. We all know that some students are better at some subjects than others. Some students plan to go on to college, while others do not. A

24、t this school students are able to find subjects they are interested in, and possibly even find the field (领域)theywould like to go into after finishing school. They are allowed to choose a subject like biology, math, a foreign language, or study skills like car repair (修理).Some people think this is

25、a good idea, because it helps students think about what they want to do in the future, and the school helps to give them the knowledge and skills needed to get there. They say that giving the students the chance to choose their own classes makes high school more interesting. Others disagree. They th

26、ink it will make it difficult for students to discover different possibilities (潜力).They point out that fourteen-year-old teenagers are too young to knowwhat they want to do in the future.What do you think? Would you like to be able to choose your own classes? Many useful changes have been made in e

27、ducation, but seeing the differences in each student is also important. How can we help each student become a better student?( 1 ) Some people think allowing students to choose their own classes helps them .A. show how smart they areB. know differences between themC. prepare for their futures D. kno

28、w their duties in life( 2) Some people dont agree students should choose their own classes because they thinkA. some students are too nervous to make a right decisionB. some students shouldnt be workers in the futureC. some students care little about their own futuresD. some students arent old enoug

29、h to know what they want to do in the future( 3) Which of the following is TRUE according to the passage?A. All the high schools in Florida give the students the chance to choose their own classes.B. All the people think allowing students to choose their classes can help them find their own possibil

30、ities.C. The school in Florida helps students by giving the knowledge and skills they will need.D. In the writers opinion, its not important to see the differences in each student in school education.( 4) Whats the best title for the passage?A. Chinese educationB. A new way of educationC. To change

31、our education D. To improve learning skills 【答案】( 1 ) C( 2) D( 3) C( 4) B【解析】【分析】文章大意:文章介绍了美国的教育现象,学生可以自己选择学习科目,而在中国不能,有人认为这种制度好也有人认为不好。( 1)细节理解题,根据Some people think this is a good idea, because it helps students thinkabout what they want to do in the future, 可知允许学生选课可以帮着孩子们为未来做准备,故答案是C。( 2)细节理解题,根据

32、They point out that fourteen-year-old teenagers are too young toknow what they want to do in the future 可知,不同意的人认为,孩子们太小不知道他们未来想做什么,故答案是D。( 3)正误判断题,根据At this school students are able to find subjects they areinterested in, and possibly even find the field (领域)they would like to go into afterfinishin

33、g school. They are allowed to choose a subject like biology, math, a foreign language, or study skills like car repair (修理). 可知,佛罗里达的这所学校既让学生们学习知识,也让学生们学到技能,故答案是C。( 4)标题判断题,根据文章内容可知,文章介绍了美国的教育方式,B 选项最接近短文中心思想,故答案是B。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、正误判断题和标题判断题几种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;正误判断题也属于细节理解题,需要根据文章内容进行正误判定;标题判断题

34、需要通读全文,了解大意之后找出中心思想,最后凝练句式获取答案。( 5) 理解Its important to learn about protecting our environment. Here is a 5R rule for us: ReduceIf you want to reduce waste, you should use things wisely (明智地). A larger number of treesare cut down to make paper. If everyone uses paper carelessly, soon we will not have

35、 any trees left. Other things are also being wasted, and people dont know what to do with the waste in big cities. So it is necessary to use things wisely.ReuseYou should always think of reusing the usable things before throwing them away. For example, you can give your clothes you do not wear any m

36、ore to the poor. In a family, you may pass on such clothes to younger brothers or sisters.RecycleBottles, cans and paper can easily be recycled. By recycling them we save lots of time and money. For example, Coke cans are sent to a factory, where they are smashed flat (压平) and melted (融化) and the me

37、tal things are made for new Coke cans.Recover (恢复)When you buy a box of apples, there may be a few rotten (腐烂的) apples, you have two choices (选择):One is to throw the whole apples away, or you can cut off the rotten parts and keep the good parts. In the way, you are recovering the eatable (能吃的) parts

38、 of food.RepairIf one of the legs of your table is broken, you can repair it. If you want to change for better ones, it is better for you to sell the old things or give them to other people who can use them after doing some repair.(1) The reduce rule mainly wants us _.A. to use things wiselyB. to cu

39、t down many treesC. to use a lot of paperD. to throw away your old things(2) Whats the right order of recycling Coke cans?a. collect the used cansb. melt themc. smash them flatd. send them to a factoryA. a, b, c, dB. a, d, c, bC. d, b, c, aD. c, a, b, d(3) The recover rule mainly wants us _.A. to th

40、row waste things awayB. to cover waste things with earthC. to get back the useful partsD. to throw the whole things away(4) Which is the best way to do with your broken tables?A. Throwing them away. B. Repairing them. C. Selling them. D. Putting them away.(5) The article is written to remind (提醒) us

41、 of _ .A. planting more treesB. protecting the animalsC. keeping ourselves healthyD. protecting the environment【答案】(1) AB(3) C(4) BD【解析】【分析】文章大意:作者主要给我们介绍了五条保护环境的守则,号召人们保护环境。(1)细节理解题。根据 If you want to reduce waste , you should use things wisely 可知如果 你想减少浪费,你应该明智地使用东西,故选 Ao2 2) 细节理解题。根据 Bottles, cans

42、 and paper can easily be recycled。 By recycling them we save lots of time and money. For example, Coke cans are sent to a factory, where they are smashed flat (压平) and melted (融化) and the metal things are made for new Coke cans. 可 知回收可乐罐的顺序应该是:收集 -送到工厂-压平-融化,故选B。3 3) 细节理解题。根据 one is to throw the who

43、le apples away , or you can cut off the rotten parts and keep the good parts可知recover主要是要我们找回有用的部分,故选C。(4)细节理解题。根据 If one of the legs of your table is broken , you can repair it 可知如果 桌子坏了,最好是修一修,故选 B。(5) 理解推断题。根据 Its important to learn about protecting our environment 。 Here is a 5R rule for us可知本文作

44、者的目的是提醒人们保护环境,故选D。【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题 的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答案。5.阅读理解No matter who you are and where you live, the most important thing is what kind of person you are. There are many good qualities (品质) that can benefit you a lot in your life. Among them, the following qualit

45、ies are the most helpful ones.Have a positive attitude (态度).Life is not always a bed of roses. When you face difficulties, dont lose heart. Do you know what can help you overcome difficulties ? Its your attitude. Cheer up! Life is like a mirror. When you smile in front of it, it will also smile at y

46、ou.Keep learning. Maybe you are used to your present life. Every day you have so much work to do that you cant find any time to learn. However, the world around you is changing all the time.Never be satisfied with yourself, or you will fall behind others. Keeping learning can help you get success in

47、 the future.Be creative. In the modern world, the students who have creative thinking are needed most. Being creative means coming up with new ideas and having creative imagination. Those who are creative have more choices in their life.Be honest and keep your promise. Honesty is the best policy(原贝

48、U) . Nobody likes a personwho tells lies. The one who keeps his words is popular everywhere.As long as you have these qualities mentioned above, you will be excellent and make a difference to the world. Albert Einstein once said, Try not to become a man of success but rather try to become a man of v

49、alue.(1) From the passage, we know that can help you overcome difficulties.A. rosesB. attitudeC. mirrorsD. learning(2) The underlined word benefit probably means in Chinese in this passage.A.影响中卜贴d益LB济(3) In the writers opinion, there are qualities that can benefit you most in your life.A. threeB. f

50、ourC. fiveD. six(4) Which of the following is NOT true according to the passage ?A. Since there is too much work to do, you neednt find time to learn.B. If you think creatively, you will have more chances to choose in your life.C. When you keep your words, you usually promise to do what you have sai

51、d.D. Albert Einstein thought we should become a man of value. Which one might be the best title of this passage ?A. Keeping Your PromiseB. Being a Man of SuccessC. Trying to Think CreativelyD. The Most Helpful Qualities of a Man【答案】(1) BC(3) B(4) AD【解析】【分析】文章大意:短文介绍了人应该具有的四种品质:积极的态度,持续学习,有创造力和诚实守信。(

52、1)细节理解题题,根据 When you face difficulties, dont lose heart. Do you know what can help you overcome difficulties ? Its your attitude. Cheer up ! 可知态度会帮你克服困 难,故答案是Bo(2) 词义猜测题,根据 There are many good qualities(品质)that can benefit you alot in your life.可知是好的品质在生活中对你有益,所以单词的意思是有益”,故答案是Co(3)数字计算题,根据短文内容可知作者介绍

53、了积极的态度,持续学习,有创造力和诚实守信四种好的品质,故答案是Bo(4) 正误判断题,根据 Every day you have so much work to do that you cant find any time to learn. However, the world around you is changing all the time. Never be satisfied with yourself, or you will fall behind others. Keeping learning can help you get success in the future

54、.可知,世界在变化,一定要找时间学习,因此工作多,不必找时间学习是错误 的,故答案是Ao(5)标题判断题,根据文章内容可知,短文主要介绍了对人有帮助作用的四个品质,所 以标题为人的最有帮助作用的品质”,故答案是Do【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、正误判断题、词义猜测题、数字计算题、 标题判断题。细节理解题可以直接从文中寻找答案;正误判断题同属于细节理解题,需要 根据文章内容做出正误判定;词义猜测题需要结合具体语境,推出未知单词的意思;数字 计算题需要根据短文中提供的数字进行简单的数学计算,得出结论;标题判断题需要在充 分理解文章的基础上归纳文章中心,凝练句式得出结论。6.阅读下列短文

55、,从每题所给的几个选项中,选出最佳选项。What subject do you worry about the most at school? Many students worry about math. Some students cant sleep well the day before a math exam. Others may feel very nervous during the exam itself. But there might be a way to make the subject less stressful (压力大的)For people who are

56、worried about math, posture (姿势)makes a big difference, ErikPaper from San Francisco State University told the Daily Mail . Thats right sitting up straight can help you do better on math exams.Scientists tested 125 college students. They asked them to do a simple math exam while sitting in a slumped

57、-over (期l倒的) posture, or sitting up straight. After the test, 56 percent of students said the exam was easier to do if they were sitting up straight.Slumping over is a defensive (戒备的)posture. It can bring about bad memories in the bodyand brain. This can stop you from thinking clearly, Paper said.Students who were not nervous about taking the math exam did not necessarily benefit (受 益) from better posture. But they did find that doing math while slumped over was more difficult, Science Daily reported.Good posture isnt just helpful for taking math exams. Sports

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论