下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、北京市中考英语英语阅读理解复习题(含答案)一、英语阅读理解专项练习试卷1 .阅读理解A wealthy man asked an old scholar to tell his son away from his bad habits. The scholar took the young man for a walk through a garden. Stopping suddenly, he told the boy to pull out a tiny plant growing there.The young man made it easily. The old man then
2、asked him to pull out a little bigger plant. Theyoung man pulled hard and the plant came out with its roots." Now pull out that one, " saold man, pointing to a little tree. The boy had to use all his strength to pull it out.“Now take this one out, " said the old man, pointing at a big
3、 orange tree. The young man held the trunk (树干)and tried to pull it out. But it would not move."It's impossible ” , said thepanting (喘息)with the effort.“So it is with bad habits,“ said the old man." When they are young, it is easy to pull them out.But when they go deeply, they cannot b
4、e uprooted.”The conversation with the old man changed the boy's life.(1) The scholar asked the young man to take a walk with him in the.A. forestB. parkC. gardenD. school(2) The scholar asked the young man to pull out plants for times.A. fourB. twoC. threeD. five(3) According to the passage, the
5、 scholar must be.A. a stupid manB. a lazy manC. a wise manD. a funny man(4) This passage mainly talks about.A. we need exercise more to pull trees outB. how to get away from bad habitsC. talking with a scholar is very importantD. the earlier getting away from bad habits, the better【答案】(1) CA(3) C(4)
6、 D【解析】【分析】短文大意:一个富人请求一位智者去除儿子的坏习惯。智者把这个孩子 带到了公园,要求这个年轻人先后四次拔出植物,由易到难,去除坏习惯也是如此,当它 们还不明显的时候,去除它们很容易,但是当它们深深扎根的时候,就难以去除了。智者 的这堂特殊的课改掉了孩子的坏习惯,改变了男孩的一生。(1) C细节理解题。根据短文第一段中的句子"Thescholar took the young man for a walkthrough a garden.可知;智者让青年人在花园里与他一起散步,故答案为C。(2) A细节理解题。根据短文中出现的句子to pull out a tiny p
7、lant , to pull out a littlebigger plant. Now pull out that one, said the old man, pointing to a little tree ." Now take this oneout, " said the old man, poinng at a big orange tree.可知,智者要求这个年轻人先后四次拔出植物。故答案为A。(3) C推理判断题。智者要求这个年轻人先后四次拔出植物,由易到难,去除坏习惯也是 如此,当它们还不明显的时候,去除它们很容易,但是当它们深深扎根的时候,就难以去
8、除了。智者的这堂特殊的课改掉了孩子的坏习惯,改变了男孩的一生,足以说明智者的聪 明之处,故答案选Co(4) D主旨大意题。根据短文倒数第二段智者的话:"SOt is with bad habits, said the oldman. " Whethey are young, it is easy to pull them out. But when they go deeply, they cannot be uprooted.可知,坏习惯要及早的去除,越早远离坏习惯,越好。故答案为D。【点评】主旨大意题(主题、标题)在阅读理解中经常会出现。第四小题适合用捕捉主旨 大意来解
9、题。所谓主旨大意,也就是文章的中心思想,主题思想,中心观点,它常常针对 文章的主题,作者的写作意图,文章段落的中心思想进行提问,这类题也叫归纳概括题。 文中智者用拔植物的难易来类比坏习惯的去除也是如此。当它们还不明显的时候,去除它 们很容易,但是当它们深深扎根的时候,就难以去除了。也就是说越早远离坏习惯越好。 答案为Do2 .阅读理解Joe Connor comes from Kinsley and works in an office in Kansas City. His job is a typical nine-to- five, Monday-to-Friday job. So at
10、 the weekend, he does something different. He likes traveling but he works as a volunteer too. He helps different people for free. Every weekend, there's a new project.This weekend, Joe is helping to build a house. You can see him in the photo. He's moving a large blue panel(板子).It's par
11、t of a wall. Joe isn't a professional builder, but that's the interesting thing about this project. The other people are" weekend builders" too. These "weekend builders" are from the small town of Greensburg in Kansas. A year ago, a tornado( 龙卷风)hit their town. After the
12、tornado, the community started a project to build new homes. The project is for 30 new homes. They get some help from a building company and a group of volunteers. Joe says," I heard about the tornado and the new project. I knew some people in Greensburg. I wanted to help." Joe's frien
13、ds are here this weekend too. They're working with Jill and Scott.Jill and Scott are both from Pratt, and they are building their" dream house". Jill (on the right) is standing near his new house. He's holding a part of the new wall. They're making the house that can fight agai
14、nst tornadoes that's why it has an unusual shape.Their house is almost ready, so next weekend, Joe is moving to a different project. Why does he do? "Though busy, I can help people. I can make friends and that is fun! So, why not?" he says.(1) How long does Joe work every workday ?A. 7
15、 hours.B. 8 hours.C. 9 hours.D. 10 hours.(2) Which place did the tornado hit ?A. Kindle.B. Kansas City.C. Pratt.D. Greensburg.(3) Why does Joe choose to work as a volunteer ?A. He can make money to travel. B. The work brings him pleasure.C. He always has lots of free time.D. He is good at building h
16、ouses.(4) What is the writer of the text doing ?A. Showing different projects.B. Introducing a tornado.C. Talking about a photo.D. Helping build a house.【答案】(1) BD(3) B(4) C【解析】【分析】大意:本文介绍公司职员Joe的个人情况,他喜欢旅游和当志愿者。(1)细节题。由 His job is a typical nine-to-five , Monday-to-Friday job 他的工作是典型的周一至周五朝九晚五的工作,可
17、知,他一天工作 8个小时,故选 Bo(2)细节题。 根据 These "weekend builders" are from the small town of Greensburg in Kansas. A year ago , a tornado hit their town 这些"周末建筑者”来自堪萨斯州的格林斯堡小 镇,一年前,龙卷风袭击他们的城镇,可知是格林斯堡小镇,故选Do(3)名田节题。 由 Joe is moving to a different project. Why does he do ? "Though busy, I can
18、help people. I can make friends and that is fun! So , why not ? " he says.乔将搬至U个不同的 项目,他为什么这么做?”虽然很忙,我可以帮助别人,我可以交朋友,这很有趣!那么, 为什么不呢?"他说,可知因为他志愿活动给他带来快乐,故选Bo(4)细节题。 根据 This weekend , Joe is helping to build a house. You can see him in the photo这个周末,乔正在帮忙盖房子,你可以在这张照片上看到他,可知作者正在介绍照 片,故选Co【点评】考
19、查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题的关键 词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。3.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。Blue Lightninggd-kartSally loved cars more than anything else. This spring she thought of building a go-kart to enter for the Go-Go Race. So she asked her dad for help."Well," he said. "
20、;How about this: you do some research first and then come back to me with a design."A week later, Sally brought her notes and drawings to Dad. She named her go-kart "BlueLightning". Dad looked over her work, thinking. "Well, that's interesting," he said. "Have a try
21、. Just build Blue Lightning as you've designed."Over three weekends of hard work, Sally turned her design into a real, working go-kart and painted it light blue. Dad asked her to take it for a test drive. Sally agreed.After she did that, Sally drove back to Dad. "Well," she said.
22、"Now I know why you wanted me to have a test drive.""Oh, do you?" he said. "Please share.""When I drove fast, there was a lot of pushback," she said. "I think it's because of the lightning bolt (闪电)shape.""Very good!" Dad said."So,
23、 why didn't you tell me about that problem in the first place?" Sally asked.Dad laughed. "Where's the fun in that? If you give a man a fish, he'll eat for a day. But if you teach a man to fish, he'll eat for a lifetime."Sally said, "I see. Anyway, designing is hal
24、f the fun!"Dad smiled. "Good. Sometimes, learning happens during the process. We learn how to do something right by doing it a few times first and making mistakes along the way."That encouraged Sally and she worked even harder. When she showed Dad her new go-kart, he nodded with pride
25、.Finally came the race. Sally wasn't worried about whether she would winin her mind, shehad already won, by building something better than ever before.11) Sally thought of building a go-kart to.A. practice driving B. enter for a race C. play with friends D. do some research(2) What did Sally'
26、;s dad ask her to do after she built the go-kart?A. To have a test drive.B. To take a good rest.C. To give it a cool name.D. To paint it light blue.(3) Sally's story mainly tells us that.A. winning a race is importantB. fishing brings us a lot of funC. driving experience is necessaryD. learning
27、happens during the process【答案】(1) BA(3) D【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述在过程中学习,我们通过做某事数次,然后发现错误,最后学会怎样正确地做某事。(1)细节题。根据 This spring she thought of building a go-kart to enter for the Go-Go Race.可 知她想造卡丁车参加比赛,故选Bo(2)细节题。根据 Dad asked her to take it for a test drive. 造好卡丁车后,爸爸叫她进行测 试驾,故选Ao(3)主旨题。文章主要讲述我们通过做某事数次,然后发
28、现错误,最后学会怎样正确地做某事,在过程中学习,故选 Do【点评】细节题和主旨题是阅读理解题中常考题型。细节题要从文中寻找答案;主旨题需 要通读全文,了解大意之后找出中心思想。4.阅读下面短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。Nancy's hobby is collecting sharpeners ( 卷笔刀).She spends a lot of time on it after school. She has been collecting more than one hundred sharpeners. They are all different i
29、n colour and size.Nancy likes sharpeners with animals on them. In this way, she learns the names of many animals. She also borrows books on animals from her school library. She learns a lot about them from books.Sometimes Nancy has many sharpeners of the same kind. She gives them to her friends. The
30、n they give her other different sharpeners in return. Nancy has many e-friends in many countries. She sends them sharpeners of her country. In return, they send her sharpeners of their countries. Nancy's father also gives her sharpeners. He brings them home from his friends for free.Many of Nanc
31、y's friends collect other things. Some collect coins and others collect matchboxes (火柴盒)or stamps. But all of them say that Nancy's collection is the most interesting of all.(1) Nancy spends a lot of time on her hobby.A. before schoolB. in classC. after schoolD. during her holidays(2) Nancy&
32、#39;s sharpeners are different in colour and size.A. All ofB. Some ofC. Many ofD. Most of(3) Sometimes Nancy has many sharpeners of the same kind, she.A. keeps them B. throws them away C. sells them D. gives them to her friends(4) What DON'T Nancy's friends collect?A. SharpenersB. CoinsC. Ma
33、tchboxes and stampsD. Both B and C(5) How does Nancy collect sharpeners? Which of the following is WRONG?A. Her friends give her some.B. Her e-friends send her some.C. Her father buys her some.D. Her father's friends give her some.【答案】(1) CA(3) D(4) AC【解析】【分析】文章大意:主要介绍了 Nancy的爱好一一收集卷笔刀。(1)细节理解题。
34、根据第一段中 “She spends a lot of time on it after school. 可知,南希是" 在放学后收集卷笔刀的。故选 a(2)细节理解题。根据第一段中 “They are all different in color and size.可知,南希的所有 卷笔刀的颜色和尺寸都是不同的。故选Ao(3)细节理解题。根据第三段中 “SometimesNancy has many sharpeners of the same kind. She gives them to her friends.可知,她将相同的卷笔刀送给了她的朋友们。故选D。(4)细节理解题。
35、通过最后一段中"Somcollect coins and others collect matchboxes (火柴盒)or stamps.可知,其他人收集硬币,火柴盒和邮票,不收集卷笔刀,故选A。(5)理解归纳题。根据第三、四段可知,南希收集卷笔刀的方式有:和朋友互换;笔友 送她;爸爸的朋友送她。文中并未提到爸爸给她买卷笔刀。故选Co【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题 的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答案。5 .阅读理解As a child, Alain Robert was afraid of heights. On
36、e day, when he was 12, he returned home from school. He didn't find his keys. It was 3:30pm and his parents worked until 6: 00 pm. Alainlooked at his apartment on the eighth floor. He saw an open window. He closed his eyes and imagined himself climbing the building. When he opened his eyes, he t
37、old himself, "I can do it." Fifteen minutes later, he was in his house and his fear of heights was gone.Today, Alain still climbs buildings. In 2003, he climbed a building in London dressed as Spiderman (蜘蛛人)to advertise the movie. In 2004, he climbed Taipei 101 (one of the tallest buildin
38、gs in the world). To reach the top of a building, Alain uses only his hands and special shoes.Alain climbs as a hobby. He also does it to make money for charity (for poor children and the homeless). When he climbs, he wants to send a message to people. If you have a dream, you must be brave and keep
39、 trying. If something bad happens, don't give up. Close your eyes and tell yourself, "I can do it."(1) The main idea of this passage is that.A. climbing buildings is easyB. Alain Robert is afraid of heightsC. everyone can climb a tall buildingD. you can control your fears(2) When Alain
40、 climbs a building, he uses .A. his hands and special shoesB. special toolsC. his hands onlyD. his special shoes only(3) The underlined word "charity" means "".A.享受琳闲(B善口肖费(4) Alain climbs.A. for fun and for his healthB. for charity and for his jobC. for his health and for charit
41、yD. for charity and for fun(5) If you feel afraid to do things, what's Alain's advice?.A. Practice climbing buildings.B. Tell yourself "I can do it."C. If something bad happens, then stop. D. Try to do something else.【答案】(1) DA(3) C(4) DB【解析】【分析】文章大意:小时候,阿兰罗伯特恐高。一天,他放学回家。他没有找到钥匙。他看
42、到一扇开着的窗户。自己爬上了大楼。当他睁开眼睛时,他对自己说:我能做 到。 ”十五分钟后,他在自己的房子里,他的恐高症消失了。今天,阿兰还在爬建筑物。为了到达建筑物的顶部,阿兰只用他的手和特殊的鞋子。阿兰爬山是个爱好。他还为慈善事业(为贫困儿童和无家可归者)赚钱。如果你有一个梦想,你必须勇敢并不断尝试。如果有不好的事情发生,不要放弃。闭上眼睛,告诉自己, “我能做到。 ”( 1)主旨大意题,根据If something bad happens, don't give up. Close your eyes andtell yourself, "I can do it.&quo
43、t; 可知,当有不好的事情发生的时候,比这眼睛告诉自己能行,所以人们是能够控制自己的恐惧情绪的,故答案是D。( 2)细节理解题,根据Alain uses only his hands and special shoes. 可知,阿兰用手和特殊的鞋来攀爬建筑物,故答案是A。( 3)词义猜测题,根据(for poor children and the homeless) 可知该单词的意思是 “慈善” ,故答案是C。( 4)细节理解题,根据Alain climbs as a hobby. He also does it to make money for charity(for poor child
44、ren and the homeless). 可知阿兰的攀爬一是为了慈善也是为乐获得乐趣,故答 案是 D。( 5)细节理解题,根据If something bad happens, don't give up. Close your eyes andtell yourself, "I can do it." 可知,当你害怕做某事的时候,阿兰的建议是告诉自己 “我能做 到” ,故答案是B。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、主旨大意题和词义猜测题。细节理解题可以直接从文中寻找答案;词义猜测题,需要根据单词所在的语境,进行合理想象,确定单词的意思;主旨题需要通读全
45、文,了解大意之后找出中心思想。6 阅读理解Wonder what it is like to be a chef( 厨师 )? This weekend you will have your chance to find out. Two local chefs, Monica Sallier and Andrew Gleason, will hold an "open kitchen" at their restaurants this Saturday.Monica's restaurant, The Blue Hen, is small but comfort
46、able. Wooden tables and chairs cover the dining area, and sweet music is always on. "I like to laugh and always tell jokes while I cook," Monica said. "Cooking brings people together. The cooks who work with me have become my best friends."At Monica's "open kitchen"
47、, she plans to teach her guests how to prepare country- style fried chicken. For it, she will use her family's secret spice( 香料 ). She learned how to make it from her father. Monica seldom uses a measuring cup( 量杯 )when cooking. By doing so, she hopes to offer her guests a special dining experie
48、nce. "If you come to my restaurant, you'll never get the same dish twice, "she said.Also opening his kitchen this Saturday in Shreveport is Andrew Gleason. He is the head chef at Quarter Bistro. "I am not the most talkative chef in the business," Andrew said. "Mostly bec
49、ause I prefer to give my full attention to the food. Every ingredient( 食材 )must be carefully measured. "Andrew's food also makes the dining experience special. He makes every dish look like a piece of art. At his "open kitchen", Andrew plans to teach his visitors how to prepare bl
50、ackened catfish, a dish of his that has won much praise throughout the city.(1) While Monica is cooking, she.A. is never quietB. seldom uses spiceC. sometimes sits on a wooden chairD. always listens to her favorite songs(2) At Andrew's "open kitchen", he will.A. invite Monica to try hi
51、s dishB. work with another head chefC. tell lots of jokes while cookingD. cook one much-praised dish(3) What do Monica and Andrew have in common?A. They work in the same restaurant.B. They both like using measuring cups.C. They graduated from the same cooking school.D. They both let guests have a sp
52、ecial dining experience.(4) The passage is probably from.A. a city newspaper B. a restaurant notice C. a cookbook D. a chef's diary 【答案】(1) AD(3) D(4) A【解析】【分析】本文讲述本周六,两位当地厨师莫妮卡萨利尔和安德鲁格里森将在他们的餐厅举行开放式厨房活动。(1)推理题。根据 I like to laugh and always tell jokes while I cook我喜欢笑,做饭时总是讲笑话可知莫妮卡做饭时,她从不安静,故选Ao
53、(2) 细节题。根据 Andrew plans to teach his visitors how to prepare blackened catfish, a dish of his that has won much praise throughout the city安德鲁计划教他的游客如何准备熏制鲸鱼,这是他的一道菜,在全城广受好评可知在安德鲁的 开放式厨房”,他会做一道备受称赞的菜,故选Do(3) 推理题。根据 she hopes to offer her guests a special dining experience 她希望为客人提 供一种特殊的用餐体验和Andrew
54、9;s food also makes the dining experience special安德鲁的食物也让用餐体验与众不同可知,莫妮卡和安德鲁的共同点是他们都让客人有一个特殊的用餐体验,故选Do(4) 推理题。根据本文讲述本周六,两位当地厨师莫妮卡萨利尔和安德鲁格里森将在他们的餐厅举行开放式厨房活动,可知这是新闻报道,故本文来自城市报纸,故选Ao【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断 题需要联系上下文,推断出需要的信息。7 .根据短文内容选择正确答案。Do you believe in life after death? ck's bos
55、s as keJaJack.Yes, Sir.Wellthen, that makes everything just fine, the boss went on. "Aboutan hour after you leftyesterday to go to your grandfather's funeral( 葬礼 ), he dropped in to see you.”( 1 ) What do you think Jack did the day before?A. He attended his grandfather's funeral.B. He d
56、id nothing special and he worked as usual.C. He meant to attend a funeral but didn't.D. He told a lie to get the day off.( 2 ) What do you guess Jack's grandfather was doing the day before?A. He had been dead for some days but suddenly came to life again.B. He was thought to be dead but in f
57、act well and alive.C. He was doing his usual business.D. He learned that Jack had cheated his boss and came to see him.( 3 ) When the boss said, "That makes everything just fine", he .A. meant he was glad that Jack s grandfather was still aliveB. was, in fact, telling Jack that he had been
58、 found outC. was, in fact, telling Jack that everything was OKD. meant he was glad that Jack believed in life after death【答案】 ( 1 ) D(2) C(3) B【解析】 【分析】这是一个笑话, Jack 借口参加祖父的葬礼而请假刚离开不久,他的祖父来看他。老板借用人死后后灵魂来揭穿Jack 的谎言。( 1 )推理判断。根据老板的话 About an hour after you left yesterday to go to your grandfather '
59、 s fu喃rai(), he dropped in to see you.可知他撒了谎,故选 D。( 2 )推理判断。从对话中可知Jack 的祖父是顺便来看他,drop in 顺便走访。故选C。(3)推理判断。老板这样说的意思是他在告诉Jack这样就能解释你的祖父来看你”了,也就是告诉Jack他知道Jack说谎了。故选B。【点评】故事类阅读要紧扣故事的时间线索,人物间的关系,故事的发展和结局,点明的主旨等信息。答题时注意问题中的关键词在文章中的准确定位,根据关键词查找信息,切忌主观臆断,凭感觉做题8 阅读理解Some parents are always comparing their ch
60、ildren with themselves when they were young, or with other people when they were children."When I was your age," a father said to his sixteen-year-old son one day, "I was at the top of my class every year. And I knew what I wanted to do when I left school. I had goals. You are always at the bottom of your class, and you have no goals."The man's son said nothing. He had heard this from his father many times."And when your mother wa
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025云南磨憨站城城市开发有限公司招聘综合行政办公人员(1人)笔试考试备考试题及答案解析
- 煤炭地质矿井水处理工程师专业知识考试题库含答案
- 律师行业面试技巧及法律专业问题解答
- 2026年浙江中医药大学附属第三医院第一批招聘派遣制岗位16人笔试考试参考题库及答案解析
- 银行信贷部负责人面试题目与解析
- 医院医生面试题目
- 影视制片人招聘面试题目与制作知识要点
- 银行产品经理面试常见问题及答案
- 2025年大学口腔医学(口腔解剖生理学)试题及答案
- 2025年高职大气污染防治管理应用(应用技术)试题及答案
- 具身智能+文化遗产数字化保护方案可行性报告
- (2025年新教材)部编人教版二年级上册语文 语文园地七 课件
- 广东深圳市2026届化学高三第一学期期末学业质量监测模拟试题含解析
- 电力公司考试大题题库及答案
- 国企金融招聘笔试题及答案
- 重庆市金太阳好教育联盟2026届高三10月联考(26-65C)英语(含答案)
- 成都市龙泉驿区卫生健康局下属15家医疗卫生事业单位2025年下半年公开考试招聘工作人员(18人)备考考试题库附答案解析
- 2025-2030中国光纤分布式测温系统市场需求预测报告
- 因甲方原因造成停工的联系函示例
- 急救药品物品使用规范与操作流程
- 煤矸石填沟造地综合利用项目规划设计方案
评论
0/150
提交评论