19号阅读理解(正)_第1页
19号阅读理解(正)_第2页
19号阅读理解(正)_第3页
19号阅读理解(正)_第4页
19号阅读理解(正)_第5页
已阅读5页,还剩39页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、阅读理解能力提高技巧阅读理解能力提高技巧Improving your reading abilityDo more reading exercise and read different subjects as possible as you can!1.Daily life(平常生活平常生活)2.Anecdote(轶事传说)轶事传说)3.Ads and notices(广告通知广告通知)4.News reports(报道)报道)5.Social culture(社会文化)社会文化)6.History and geography(史地)史地)7.Economy(经济)经济)高考阅读题材高考阅读

2、题材:1 读材料的主旨和大意,以及用以说明主旨和大意的读材料的主旨和大意,以及用以说明主旨和大意的事实和细节。事实和细节。2 既理解具体的事实,也理解抽象的概念。既理解具体的事实,也理解抽象的概念。3 既理解字面的意思,也理解深层的含义,包括作者既理解字面的意思,也理解深层的含义,包括作者的态度,意图等。的态度,意图等。4 既理解某句,某段的含义,也理解全篇的逻辑关系,既理解某句,某段的含义,也理解全篇的逻辑关系,并据此进行推理和判断。并据此进行推理和判断。5 既能根据所提供的信息去理解,也能结合中学生应既能根据所提供的信息去理解,也能结合中学生应有的常识去理解有的常识去理解The main

3、requirement of reading comprehension test(二二). Details to comprehend细节理解题细节理解题 (一一).Guessing meaning 猜测词义题猜测词义题 (四四).Purpose and Subject主题主旨题主题主旨题(三三).Reasoning judgment推理判断题推理判断题(六六).diagram and chart 图示理解题图示理解题The questions of reading in NMET高考阅读题型高考阅读题型(五五).the purpose and attitude of the author

4、作者观点态度题作者观点态度题Rule and method规律方法规律方法一一.猜测词义猜测词义题题 Word Formation 构词法构词法:super- (超超) mini- (极小极小, 微小的)微小的)micro-(极微小的)(极微小的) re- (再,反复)(再,反复) mis-(误,恶)(误,恶) im-(不)(不) un-(不,非)(不,非) in-(不,非)(不,非)non-(不,非)(不,非) -able(能(能的的 ) -less(不,无)(不,无) -wards (向向) 1. It will be very hard but very brittle that is

5、, it will break easily. (adj. 易碎的易碎的, 脆的脆的) 1. As the oceans are the source of life on earth, the estuaries are our planets nurseries. An estuary is the body of water where a river meets the ocean. Salt water from the ocean and fresh water from the river mix together in an estuary. This mixing of fr

6、esh and salt water creates a unique environment filled with life of all kinds - a zone between the land and the sea. Estuaries are the homes of thousands of animals and plants. Many cities and towns are built near estuaries, and a lot of fish is caught in estuaries.What does “unique” mean in the pas

7、sage? A. perfect B. strange C. clean D. specialPractice 2. If you are a recent social graduate who has had to listen about unemployment from your computer major classmates, you may have had the last laugh. There are many advantages for the social science major because this high-tech “Information Age

8、” demands people who are flexible and who have good communication skills.Q: By saying that “You may have had the last laugh,” the author means that you may have _. A. shared the jokes with computer majors B. earned as much as computer majors C. found jobs more easily than computer majors.D. stopped

9、joking about computer majors .Gossip is a way for people to let you know the limits of social behavior. “If you move into a community and your neighbor tells you how the former homeowner never dealt with his rubbish properly , his gossip is _” says Dr. Ralph Rosnow of Temple University. Q:The underl

10、ined words in paragraph2 means_ A. allowing you to come in for something B. informing you something in a certain field C. telling you to do cleaning first before moving in D. warning you to pay attention to your behaviorletting you in on something,二二.细节理解题细节理解题Mainly examine the students ability of

11、understanding the specific details or the main facts like who、what、when、where、cause、effect、data and so on. 1)Paani Laupepa , a Tuvaluan government official ,reported to the Earth Policy Institute that the nation suffered an unusaually high number of fierce storms in the past ten years .Many scientis

12、ts connect higher surface water temperatures resulting from global warming to greater and more damaging storms.55According to scientists ,the DIRECT cause of more and fiercer storms is .Agreenhouse gas emissions in industrialized nationsBhigher surface water temperatures of the sea Ccontinuous globa

13、l warmingDrising sea levelsPractice56Laupepa was not satisfied with the United States because it did not .A agree to reduce its greenhouse gas emissionsB. sign an agreement with Tuvaluan Callow Tuvaluans to move to the US D.believe the problems facing Tuvalu were real 2) Laupepa expressed dissatisfa

14、ction with the United States for refusing to sign the Kyoto Protocol, an international agreement calling for industrialized nations to reduce their greenhouse gas emissions(导致温室效应的气体排放),which are a main cause of global warming . “By refusing to sign the agreement, the US has effectively taken away t

15、he freedom of future generations of Tuvaluans to live there,” Laupepa told the BBC.(用用原文中一模一样的字眼来迷惑考生原文中一模一样的字眼来迷惑考生)细节理解应注意的问题细节理解应注意的问题: 1.Correspondence对应性对应性:正确答案应与文正确答案应与文中的细节一一对应中的细节一一对应 2.Accurancy准确准确性:性:注意注意细节信息中的范围、细节信息中的范围、程度、语义色彩等改变程度、语义色彩等改变3.Distinstion区分性区分性:注意相同字眼的词不一注意相同字眼的词不一定对应定对应

16、同一事情同一事情 Rule and method规律方法规律方法这类题目找不到直这类题目找不到直接答案,只可以找出供推论的依据。接答案,只可以找出供推论的依据。小技巧:不选择照抄原文的选项,要选择要有小技巧:不选择照抄原文的选项,要选择要有 同义词解释的选项。同义词解释的选项。 1)不选事实细节选项不选事实细节选项 2)不选非事实选项不选非事实选项 3)选概括性选概括性/哲理性的选项哲理性的选项三推理判断题PRACTICE Britain almost more than any other country in the world must seriously face the proble

17、m of building upwards, that is to say, of accommodating a considerable proportion of its population in high blocks of flats. It is said that the Englishman objects to this type of existence, but if the case is such, he does in fact differ from the inhabitants of most countries of the world today.Q:W

18、e can infer from the passage that _.A.English people, like most people in other countries, dislike living in flats.B. People in most countries of the world today are not opposed to living in flatsC. People in Britain are forced to move into high blocks of flatsD. Modern flats still fail to provide t

19、he necessary facilities for living.PRACTICE Britain almost more than any other country in the world must seriously face the problem of building upwards, that is to say, of accommodating a considerable proportion of its population in high blocks of flats. It is said that the Englishman objects to thi

20、s type of existence, but if the case is such, he does in fact differ from the inhabitants of most countries of the world today.【例题例题】 When the young waitress near my house started saying hello to me every day, I was very happy. She was at least fifteen years younger than I. One day she signed me to

21、come near. When I walked over, she asked,“Are you single? “Why, yes. I answered, smiling at her happily. “So is my mother. she said, “Would you like to meet her?Q:1. The writer talked about the waitress age because he thought_.A. she was young B. it a pleasure to make friends with herC. she was beau

22、tiful D. it strange for her to fall in love with himQ:2. The waitress said hello to the writer every day because_. she lived near his house he often went to visit her motherC. she wanted to be friendly with him D. she loved him very much1. The writer talked about the waitress age because he thought_

23、.A. she was young B. it a pleasure to make friends with herC. she was beautiful D. it strange for her to fall in love with him【解析】 这是推测原因的题目。女服务员每天向作者示好,作者产生误解,以为女孩对他有意。考虑到他们年龄相差悬殊,作者认为女孩爱上他有点奇怪。故第1题答案是 D。2. The waitress said hello to the writer every day because_.A. she lived near his house B. he o

24、ften went to visit her motherC. she wanted to be friendly with him D. she loved him very much女孩问作者是否单身,并提到她母亲也是单身,并邀请他与她母亲见面,可见,女孩每天向他问好,目的是想取得他的好感,进而搓和他和她母亲。第2题答案是 C。四.主题主旨题分析、概括,归纳相关部分分析、概括,归纳相关部分的中心大意的中心大意(Main idea),选择标题(选择标题(title),判断作),判断作者的写作目的(者的写作目的(purpose)一开门见山一开门见山, 提出主题, 随之用细节来解释, 支撑或发展

25、主题句所表达的主题思想. 最常见的演绎法写作方式.Today the problem of environment has become more and more serious. The world population is rising, so quickly that the world has become too crowded. We are using up our natural resources too quickly and at the same time we are polluting our environment with dangerous chemica

26、ls. If we continue to do this, human life on earth will not survive.分清分清main idea 和和 supporting sentences二,首尾呼应二,首尾呼应 为突出主题, 作者先提出主题, 结尾时再次点出主题, 这种首尾呼应的写作方式较为多见. 但前后表述主题的句子不是简单的重复, 后面的表述往往有进一步的引申或发展的意味。(首段)Shu Pulong has helped at least 1000 people bitten by snakes, “ It was seeing people with snake

27、s bites that led me to the career. “ she said(尾段)“ The sad story touched me so much that I decided to devote myself to helping people bitten by snakes. Shu said.三,先表述细节三,先表述细节,后归纳要点后归纳要点, 印象, 结论建议或结果, 以概括主题. 这是英语中最常见的归纳法写作方式 A human body appears to be rather soft and delicate, compared with that of

28、a wild animal, but it is actually surprisingly strong. In deed, its very softness and looseness is an advantage; it makes man good at moving about movement of all living things of his own size, because he can do so many different things with his limbs. Mans games show how he can control his own body

29、. No other land creature can swim as skillfully as man; more has such varied grace; very few lives as long as he; none is so strong in its natural resistance to disease. Therefore man has a great advantage in his battle against the risks of damage and death that threaten him. 分清分清details和和 conclusio

30、n四无主题句四无主题句 在全文中没有明确的主题句在全文中没有明确的主题句. 必须根据文篇中所必须根据文篇中所提供的事实细提供的事实细节,进行全面考虑,综合分析,然后找出共同的东西,归纳成一节,进行全面考虑,综合分析,然后找出共同的东西,归纳成一般概念般概念。必须注意的是,既不能以偏概全,也不能在概括时过于。必须注意的是,既不能以偏概全,也不能在概括时过于宽泛,要恰如其分。宽泛,要恰如其分。 Joshua Bingham studied 4 years at the University of Paris and decided to leave his graduation. He trans

31、ferred to the University of Berlin and graduated with honors. Harvard Law School and, later, Boston College provided him with an excellent legal background. He is presently a corporation lawyer in Miami, Florida.Q: What is the main idea of the passage? A. How Joshua Bingham became a lawyer. B. Bingh

32、am is a diligent student. C. Joshua Bingham received an excellent education. D. A good lawyer needs good education. 【解题思路】 此文没有主题句。全篇共四句,只陈述了四个细节(detail)性的事实。因此就答案本身看,个个都对。读者只能将所有的details综合起来,进行逻辑推理,才能构成一个没有言明的主题思想(unstated main idea)。由于文中主要涉及了Joshua Bingham接受教育的情况,即作者想告诉我们的是:Joshua Bingham接受过良好的教育,

33、所以答案是 一一.Look at the items before read the passages and then analyse the information of each choice 速读全文,了解大意知主题。考生必须在十分有限的时间内运用速读全文,了解大意知主题。考生必须在十分有限的时间内运用略读、扫读、跳读等技巧快速阅读,搜寻关键词、主题句。略读、扫读、跳读等技巧快速阅读,搜寻关键词、主题句。详读细节,理顺思路与文章脉络详读细节,理顺思路与文章脉络先看题干,带着问题读文章。其次了解试题题干以及各个先看题干,带着问题读文章。其次了解试题题干以及各个选项所包含的信息选项所包含的

34、信息 二二. Read the text fast to know the main idea. The students should search the key words and topic sentence in limited time by skimming、scanning and skipping. 三三.Read detail, straighten out the ideas and articlesConclusion: The skills and strategies of reading 4.理解作者的观点和态度题理解作者的观点和态度题: 既考查学生对字面意思的理

35、解,也考查学生对作者写作目的、态度、观点等的理解。考题主要形式考题主要形式:(1)The writers purpose in writing this story is (2)The text discusses men and women 50,000 years from now in order to show that Rule and method规律方法规律方法:正确理解作者的写作意图,所持的观点及阐述文章主题时语气或他对所论述的对象的态度。-假如你是假如你是作者,你为什么要写本文?作者,你为什么要写本文?五五.理解作者观点和态度题理解作者观点和态度题小技巧:辨认三种作者使用的表

36、达情感、态度及小技巧:辨认三种作者使用的表达情感、态度及观点的词汇,以及承接上下文的连接词。观点的词汇,以及承接上下文的连接词。表示贬义表示贬义:disgust, critical, negative, tolerant, disappointment.表示褒义表示褒义: positive, wonder, support, useful, interesting, enthusiasm, admiring表示中立表示中立: indifferent, impassive, uninterested, ambivalent, neutral, apathetic, humor, disinter

37、ested, disinterest.例例:The author appears _ modern advertising.A.to like B. to be indifferent to c. to dislike D. to know how to deal with One of the most authoritative voices speaking to us today is, of course, the voice of the advertisers. It shouts at us from the television screen and the radio lo

38、udspeakers; waves to us from every page of the newspaper; signals to us from the roadside bill-boards all day and flashes to us in colored lights all night. C 六.图表理解题图示理解题中地图的一般坐标方位是“上北下南,左西右东”(特别标明方位的除外)。有时根据文章内 容提供一幅或多幅图(地图、示意图或其它图形),要求考生正确判断和选择符合原文内容的图示。解题方法1先看问题和图示再读原文,要以原文提供的事实、逻辑关系为自己思维活动的基准点,

39、使自己的思维模式与作者写作时的思维模式相吻合(词、短语或句子),分析其中的细节,找出符合图示所要求的必要条件: 1) Which of the following maps gives the right position of ? 2) Which of the following diagrams /pictures /figures shows the correct relationship between A.B and C? 3) Which of the drawings below gives an idea of what is /looks like? A U.S. Cou

40、ple have succeeded in a 55-meter fall over Horseshoe Falls in a barrel(木桶) with only slight hurts. Horseshoe Falls is the Canadian part of Niagara Falls. Steven Trotter of Florida and Lori Martin of Atlanta treated at a hospital for small hurts after dropping over the falls as a Fathers Day show. Police took an hour to free the barrel wrapped with bulletproof (防弹的) material and covered in thick plastics, from rocks at the base of the fall. Q; Which

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论