下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、最新中考英语英语任务型阅读理解训练经典题目(含答案)一、英语任务型阅读1 任务型阅读Boys and girls, welcome to our radio club! Our club is very important in our school now. It was started by Tom ten years ago. When he found it was too quiet during the lunchtime, Tom advised the headmaster to set up a radio club, and he agreed. What great ad
2、vice! Thanks to Tom, we have had many different programmes to listen to at lunchtime from then on. There is Music Time for us to listen to popular music. And you can hear your favourite songs if you tell us ahead of time. We can give advice on problems too. For example, how should we prepare for exa
3、ms and how should we make friends? And we can also send your best wishes to your friends or teachers on special days. Do you have a good voice? Can you come here to work on time? If the two answers are "Yes", join us now, please!根据短文内容列要点。This is some information about a radio club.started
4、 the club.There are programmes in the club. Students can listen to music in Music Time.Students can get advice on . It can also send to your friends and teachers. Tojoin the club, you need to have a good and work on time.【答案】Tom; many; problems; wishes; voice【解析】【分析】本文一些关于广播俱乐部的信息。( 1)根据 It was star
5、ted by Tom ten years ago 这是汤姆十年前开始的,可知 Tom 创办了这个俱乐部,故答案是Tom。( 2)根据 we have had many different programmes ,可知俱乐部有许多不同节目, 故答案是many。( 3)根据 We can give advice on problems too , 可知学生可以就问题得到建议, 故答案是 problems。( 4)根据 we can also send your best wishes to your friends , 可知 我们也可以向你的 朋友转达你最美好的祝愿, 故答案是wishes。( 5
6、)根据Do you have a good voice ,可知加入俱乐部需要好嗓子,故答案是voice。【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式 找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。2 根据短文内容,回答下列问题。The Shanghai Disney Resort is different from others in the world. It opened on June 16th, 2016. The resort is in Pudong, Shanghai a
7、nd it is the first Disney resort on the Chinese Mainland. Shanghai Disney Resort has changed the classicMain Street USA to a Mickey Avenue. Main Street USA was designed by Walt Disney himself. For 60 years, it has been the main entry( 人口 ) of Disney theme parks in the world. However, the designers(设
8、计者)of the Shanghai resort think there should be something new. So the designers create the Mickey Avenue.On Mickey Avenue, Mickey Mouse and his friends will greet the visitors. Visitors can hug and take photos with Mickey Mouse and his friends. There are also many shops along the avenue. It is the l
9、argest part for visitors to buy gifts in the theme park. During the day, there will be Mickey's Story-book Express(专歹U). There will be firework shows at night, the designers hope visitors can enjoy themselves.( 1 ) Why do the designers create the Mickey Avenue? ( 不超过 8 个词 )( 2) When will visitor
10、s see firework shows? ( 不超过 2 个词 )( 3) What's the best title for the passage? ( 不超过 3 个词 )【答案】( 1 ) Because they think there should be something new.( 2) At night.( 3) The Mickey Avenue.【解析】【分析】主要讲了上海迪士尼度假区的米奇大道。(1)根据 However, the designers(设计者)of the Shanghai resort think there should be someth
11、ing new. 可做设计者认为应该有一些新的东西,故填Because they think there shouldbe something new. 。( 2)根据There will be firework shows at night 可做晚上有烟火,故填At night. 。( 3)根据全文可知主要讲了上海迪士尼度假区的米奇大道。故填The Mickey Avenue.。【点评】考查任务型阅读,首先读懂题意,然后带着问题从文中仔细寻找答案。3 阅读下面短文,从方框内选择恰当的句子填入文中空白处,使短文内容完整、意思连 贯。In 2011, when British photograp
12、her David J. Slater was visiting a park in Indonesia, his camera was taken away by a group of black monkeys. The result was hundreds of monkey selfies( 自拍照 ). The best ones show a monkey smiling toothily for the camera. Nobody knew they would create a copyright ( 版权 ) battle three years later.Last m
13、onth, a website put the monkey selfies online under a collection d free photos without Slater's permission ( 允许 ). However, the website refused to do so. They said that according to US copyright law, whoever pushes the button on the camera owns the copyright to the photo. They said, "US cop
14、yright law says that works that come from a non-human source can't ask for copyright. That means monkeys don't own copyright. "He said he bought the cameras; he spent a lot of money traveling to Indonesia, and it was his carelessness that allowed the monkeys to take his cameras away. Al
15、l these have made him own the pictures, no matter who pushed the button. In a sense, the monkeys helped him take the photos, Slater said.Who do you think will win this interesting battle?A. It was the monkeys but not Slater that pushed the button.B. As of now, there has been no result in the Monkey
16、Selfie case.C. Slater then sold the photos and they became popular on the Internet.D. Slater asked the website to take them down since he owns the copyright.E. Slater argues that the pictures belong to him as they were taken from his camera.【答案】C; D; A; E; B【解析】【分析】选项意思:F. It was the monkeys but not
17、 Slater that pushed the button. 是猴子而不是Slater 按了按钮。G. As of now, there has been no result in the Monkey Selfie case. 眼下,猴子自拍事件还没有结 果。H. Slater then sold the photos and they became popular on the Internet.Slater 之后卖了照片, 他们在网络上变得流行起来。I. Slater asked the website to take them down since he owns the copyr
18、ight.Slater 要求网站把他 们撤下来,因为他拥有版权。J. Slater argues that the pictures belong to him as they were taken from his camera.Slater 争论说 这些照片属于他,因为他们是用他的照相机拍的。( 1)根据下文Nobody knew they would create a copyright ( 版权 ) battle three years later. 没有人知道三年之后他们三年后会导致一场版权之战,可知相机的主人David J. Slater 把照片放到了网上。故选C。( 2)根据上文
19、Last month, a website put the monkey selfies online under a collection d freephotos without Slater's permission ( 允许 ). 上个月,一个网站没有经过Slater 的同意,把猴子的自拍照放到了免费图片的收集里;和下文However, the website refused to do so. 然而,网站拒绝这么做,可知Slater 要求网站撤下图片。故选D。( 3)根据上文They said that according to US copyright law, whoev
20、er pushes the button on thecamera owns the copyright to the photo. 他们说,谁拍的照片谁就拥有版权,可知网站认为 是猴子拍的照片,版权属于猴子,而不是Slater。故选A。(4)根据下文 He said he bought the cameras .他说是他买的照相机,可知此处 Slater争论 照片是属于他的。故选E。( 5)根据下文Who do you think will win this interesting battle? 你认为谁会赢得这场有趣的战争,可知这场版权之战还没有结果。故选B。【点评】考查任务型阅读。首先
21、理解选项意思,其次在阅读文章时注意圈出选项出现过的 关键词或者同义词,对无关的选项进行排除,最终选出正确答案。4 根据短文理解,回答下列各题。CCTVreported that every year Chinese people throw away a lot of food; it can feed 200 million people for a year.Do we have too much food? Of course not. According to the UN World Food Program, there were 925 million hungry people
22、 around the world in 2010. Six million children die of hunger every year.Luckily, a number of people have realized the importance of saving food. Last November, Li Hong, a waitress in a restaurant in Nanjing, lost her job because she took some leftover( 剩余 的 )food home for her son. Many people are b
23、y her side and criticized( 批评 )the waste behavior.What should we do in our daily life to waste less food? Here are some tips: Don't order too much food in a restauran t. Only order as much as you want to eat. If you cannot eat all the food you order, take the rest of it home. Don't be too pi
24、cky(挑易U的)about food. Some food may not taste great, but your body needs it. Don't keep too much food at home, especi ally vegetables and fruit.“ Everygrain on the plate comes from hard work( 谁知盘中餐, 粒粒皆辛苦). ”It tells useverybody must save food.( 1 ) How many children die of hunger every year?( 2)
25、 Why did Li Hong lose her job?( 3) What should we do if we can't eat all the food we order?( 4) Can we keep too much food at home?( 5) What can we learn from the passage?【答案】( 1 ) Six million.( 2) Because she took some leftover food home for her son.( 3) We should take the rest of it home.( 4) N
26、o, (We can't)( 5) We must save food.【解析】【分析】细节理解。根据第二段Six million children die of hunger every year.可知答案是 Six million 。细节理解。根据第三段 Last November, Li Hong, a waitress in a restaurant in Nanjing, lost her job because she took some leftover( 剩余的 )food home for her son. 可知李红被炒鱿鱼是因为她把剩饭带回家给她儿子。所以答案是Be
27、cause she took some leftover food home for her son。细节理解。根据第一条建议If you cannot eat all the food you order, take the rest of it home.可知答案是 We should take the rest of it home.细节理解。根据第三条建议Don't keep too much food at home, especially vegetables andfruit.可知答案是No。主旨大意。根据最后一段总结可知We must save food。【点评】任务型
28、阅读的关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言 填写答案。5.阅读理解Do Yao Ming, Liu Xiang and Justine Henin have anything in common with people like us? You probably answer " NO!".It seems that top athletes live in a world that is completely different from ours. However, if we could see into their minds, it woul
29、d be clear that they are actually just like us.Just how an athlete becomes a success means examples for us all. To achieve their goals, sportsmen have to prepare physically,mentally(内心地).They have to get to know themselves, manage stress and develop their powers of concentration(专注).So theycan put a
30、ll their efforts into their events.We may not be sports stars ourselves, 但是我们不得不面对相同的问题.We set goals forourselves and think about personal development. We have to manage our fears before big exams. We worry about our friendships with both classmates and teachers.Like sportsmen, we try to be mentally
31、 strong and give our best. Only few of us will be competing in the Olympic Games. But, all the same, there is much we share with sports heroes. Just like athletes, how we feel influences our decisions, behavior and achievements.Top athletes show us that success isn't simply down to chance. We ca
32、n control the direction of our life's journey.(1)选择恰当的词组填入文中横线处。_A. either; orB. neither; norC. not only; but also(2)将文中画线的英语句子翻译成汉语。(3)判断正误。正确的填“T;错误的填“F”1)The athletes live in a world that is different from ours.2)We sometimes have to face the same problems like the top athletes.(4)翻译文中画线的汉语句子
33、。(5)通过阅读文章,我们知道作者想表达什么思想?(从文中找出一句话)【答案】(1) C(2)似乎顶级运动员生活在与我们完全不同的世界里。(3)错误;正确(4) but we have to face the same problems(5) We can control the direction of our life's journey.【解析】【分析】本文是一篇议论文,论述明星运动员跟我们的异同。最终得出结论:成功并非偶然,我们可以控制我们人生旅途的方向。(1)根据句意:为了实现他们的目标,运动员不仅要在身体上做好准备,而且还要在精神 上做好准备。故选Co(2) It seem
34、s that 似乎;that is completely different from ours 是定语从句,修饰先行词aworld,翻译成汉语时注意顺序颠倒过来,即:一个与我们完全不同的世界;completely完全地;ours=our world;所以本句应该译为:似乎顶级运动员生活在与我们完全不同的世界 里。(3) 1)句意:那些运动员生活在与我们不同的世界里。根据第二段However, if we couldsee into their minds, it would be clear that they are actually just like us. 然而,如果我们能看到 他们
35、的思想,很明显他们实际上跟我们一样。可知该表达是错误的。2)句意:我们有时候不得不面对与顶级运动员一样的问题。根据第四段第一句We maynot be sports stars ourselves,但是我们不得不面对相同的问题.可知该表达是正确的。(4)借助第三题第二句话可以正确翻译本句:but we have to face the same problems 。(5)主旨句查找。根据作者写作思路可知文章结构是总一一分一一总,文章第二段点题owever, if we could see into their minds, it would be clear that they are act
36、ually just like us. 中间 论述他们在哪些方面跟我们常人一样;最后一段总结观点:We can control the direction of our life's journey.【点评】在阅读理解中考查对知识综合运用的能力。做题时紧扣题目。6 根据短文内容,回答下列问题。The population of the world continues to increase, but in some areas the population is falling.This is true in Europe and especially in Eastern Europ
37、e. In Russia, the population is going down by about 100 people EVERY HOUR! Russia's population could fall by ONE THIRD by the year 2050! And in Poland ( 波兰 ) the population is also going down because people are leaving to work in other countries.One of the main reasons is a change of lifestyle.
38、All over Europe people, especially educated women, have a different attitude( 态度 ) to children than their parents. "I have one child and she is enough for me," said Galina Tereschkova, a doctor from Moscow. "My husband and I both work full time. We can't imagine having more than o
39、ne child." Many women decide to have children later in life or not to have children at all. "I don't want to have any children until I have worked for at least 10 years," said 19-year-old student Hana Markova from Prague. Her opinion is typical of 1824 year old women everywhere in
40、 Europe.In Poland, the population is going down for a different reason. A lot of people, usually aged between 20 and 30, are leaving the country to work abroad. Poland joined the European Union in 2005 and since then more than half a million people have moved to Britain, Germany, Spain and Italy. Ev
41、en so, the population of those four countries and many other countries in West Europe is also going down.Many governments are now encouraging people to have larger families. In France, women now receive nearly $1,000 a month for a year if they have a third child. Austrian women receive $700 a month
42、for three years when they have their first child.( 1 ) Where in the world is the population getting smaller?( 2) How many children does Galina Tereschkova want to have?( 3) What does Hana Markova want to do before she has children?( 4) Why is the population in Poland going down?( 5) How does the Fre
43、nch government encourage people to have larger families now?【答案】( 1 ) In Europe and especially in Eastern Europe.( 6) One.( 7) She wants to work for at least 10 years.( 8) Because a lot of people, usually aged between 20 and 30, are leaving Poland to work abroad./ The change of lifestyle.( 9) By giv
44、ing women nearly $1000 a month for a year if they have a third child.7 阅读下面短文,完成表格。Flying a hot air balloon is full of challenge. Do you want to fly it? If so, here is some advice for you.Understanding the basicsTake a training course and get a license.Know how the balloon can fly. Add propane( 丙烷 )
45、to the fire to make the balloon fly.Make sure you have enough energy in the tank(箱).Check your tank at times.Learn how to stay at a right height. Raise or lower to control directions by the wind. If you want to lower, you can pull a red rope to let the hot air out of the top of the balloon.Making pr
46、eparationsYou must have the necessary equipment( 设备)such as a fire distinguished 灭火器),a map and so on.You should check the wind conditions to make sure it's safe to fly. You must know when to fly or cancel the flight.You need several friends to help you control the balloon. They can help you pul
47、l down the basket or tie the balloon to the ground car until you are ready to fly.Flying the balloonWrite down the height and the route(路线)through the whole flight. Before you land, pay attention to the high mountains, trees , tall buildings and so on. They may be dangerous.You are never too careful
48、. Keep calm when you have trouble.Title:Understandingthebasics Take a training course and get a license. Have enough propane and check your tank at times. Stay at a right height. Pull a red rope you can lower theballoon. Necessary equipment is needed. The wind conditions decide You need several peop
49、le to help you.Flying the balloon Write downand the route. Be careful and keep calm.【答案】The way to fly a hot air balloon ; so that/in order that ; Making preparations ; whento fly or cancel ; the height8 任务型阅读A different culture keeps my eyes and mind open. When I stayed in Russia (A)an exchange stu
50、dent, I learned about it.One day, a Russian trend invited me to a (B)well-known restaurant in Moscow( 莫斯科)I looked forward to trying local ( 当地的)food. After arriving there, I found nothing on the table but several small plates, on which there were nuts, a few slices( 片)of tomatoes, and several piece
51、s of onions. Although the dishes were simple, we drank a lot and I felt the passion( 热情)from the bottom of his heart. In China, when we invite friends or relatives, we always treat them to a big dinner. We prepare as much food as we can(C) show our friendliness.What a different culture it is l Even
52、though we try our best, it's very (D) difficult to get used to their customs. Another Russian custom also impresses me deeply. As we know, it is very cold in winter there. When winter comes, (E淮罗斯人喜欢游泳 .They even take their kids outside together. Like their parents, (F)Russian kids rub ( 擦)their
53、 bodies with snow before jumping into the water. Although the water is freezing cold, they all play happily in it.What fun it is to know about a different culture.(1)在文中(A)和(C)的空白处填入适当的单词:(A)(C)(2)写出文中划线部分(B)和(D)的同义词或近义词:(B)(D)(3)将文中划线部分(E)译成英语(4 )将文中划线部分(F)改写为:Russion kids rub their bodies with sno
54、w before into the water.(5)从文中拔出能说明本文主旨大意的短语。【答案】(1) as; to(2) famous; hard(3) Russians like/love to swim/swimming./ Russians enjoy/are fond of /are keen on swimming(4) they; jump A/a different culture9 .根据短文内容,完成下面的表格。In classes, your teachers will talk about the topics that you are studying. The i
55、nformation they provide will be important for you to know when you take tests. So you must be able to take good written notes from what your teachers say.Here are three stages (阶段)of taking notes and what you should do during each stage.Before classReview your notes you have taken before you come to
56、 class. This will be good for remembering what was covered. Get you ready to understand new information your teacher will provide.During classKeep your attention on what your teacher is saying and "the signal words" that tell you what your teacher is going to say and it is important to wri
57、te in your notes. Examples of signal words are "The most important point. a nd "Remember that . . . ”Be sure to include in your notes information that your teacher repeats or writes on the blackboard. Write quickly so that you can include all the important information in your notes. Do thi
58、s by writing abbreviations such as med for medicine, using symbols such as % for percent, and writing short sentences.After classRewrite your notes to make them more complete and accurate (准确的)by changing abbreviations into whole words, symbols into words, and shortened sentences into longer sentences. Use them to answer your questions. If necessary, ask your teacher for help.Taking notesThe information that isby the teachers about studying topic is useful foryour tests,
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 热缩机行业深度研究报告
- 全自动下止机行业深度研究报告
- 中国气门钳项目投资可行性研究报告
- 印刷零售行业深度研究报告
- 2025年高三生物拍摄生物微纪录片脚本题
- 树脂缠绕片行业深度研究报告
- 手动O型车位锁行业深度研究报告
- 2026年中国地埋式一体化污水处理设备市场专项调查分析及投资前景
- 平台式豆粕秤行业深度研究报告
- 2026年中国纺织品防水剂行业市场占有率及投资前景预测分析报告
- 2025年湖南机电职业技术学院单招职业技能考试题库及参考答案详解
- 5万千瓦风力发电项目商业计划书
- 防诈骗宣传活动方案
- 养猪场除臭方案
- 湖北省黄冈市黄梅县育才高级中学2025-2026学年高一上学期10月期中考试政治试题(解析版)
- 2025年农村农业科技技术基础知识试题与答案
- 新版银行工资代发业务操作规范
- 中国远洋海运集团航运先进技术研究院招聘笔试真题2024
- 代理合伙人协议书范本
- 【初三】【秋季上】期中家长会:初三已至同心共赴【课件】
- 会议记录模板及示例
评论
0/150
提交评论