版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、江苏省盐城市2017-2019年三年中考英语考试试卷分类汇编:阅读理解 / 19阅读理解2019三、阅读理解(共15小题,每小题2分,计30分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳答案。AAlong with wheat, rice is one of the most important food crops in the world. It is a nutritious, healthy food.Each year, farmers grow millions of tons of rice.-IX 2.2曜。3gJ-家、;阳 VlvtrwnWhat food
2、crop is the reading material mainly about?A. Wheat.B. Rice.C. Corn.D. Potato.In which country is the most rice grown?A. China.B. Bangladesh.C. India.D. Vietnam.From the map we know that the five countries are all in.A. Europe.B. Africa.C. America.D. Asia.BBullying can happen to me or you or anybody,
3、 but there are things that we can all do to help.What is bullying?Bullying is when someone makes you feel bad or hurts youagain and again. Bullying canhappen at school or out of school or online. Bullying includes:calling people unkind nameslaughing at peopletaking someones things without being allo
4、wed not letting someone play in a group hitting peopleWhat is cyberbullying?Cyberbullying happens online and includes:sending unkind messagessharing photos without permissionnot letting someone be part of an online groupWhat can you do?If someone is mean to you, tell an adult that you know or like.
5、For example, talk to a parents or a teacher. You can block a person who sends mean message online. Dont reply.Talk to your parents or teachers or an adult you know well if you see bullying or if you are worried about a friend.Say sorry if youre mean to someone. You can write a message or talk to the
6、 person. Think about how to be kind in the future.We can all help to say no to bullying.Which type of bullying is the picture about?A. Laughing at people.B. Telling lies about people.C. Not letting someone play in a group. D. Hitting people.What can you do if you are bullied online?Turn to your pare
7、nts or teachers for help.Write back and try to make more friends.Keep the problems and worries to yourself.Tell strangers about the harm of cyberbullying.B. Say no to bullyingWhich can be the best title for this passage?A. Bullying is everywhereC. Keep away from cyberbullyingD. Say sorry to people w
8、ho are bulliedCMany children today live in unsafe places. They may live where wars have been fought or where there is a lot crime. Play for Peace is an organization formed to help these children. It does so by bringing kids and adults. For what? To make a more peaceful world.Places where Play for Pe
9、ace works include Northern Ireland, India, and Germany. Kids from different backgrounds come together to play games. Some of the games encourage them to work together and to learn about one another. While playing, kids begin to understand their different ways of thinking and doing things.As kids in
10、the program get older. Play for Peace teachers them to be leaders. They become advisers. The older kids lead the games for the younger kids. One leader called Mandeep from a small village in India described her experience. I didn t realize there was a larger world until I joined Play for Peace It wa
11、s a big challenge for me. But I grew to feel safe and like them even though they were different from me.Play for Peace works because it brings kids together. They have fun and learn how to get along. Many kids who take part find that they have much in common- and they become friends!What organizatio
12、n is the passage about?A. Project Hope. B. ORBIS.C. Play for PeaceD. UNICEFWhat is the main purpose of the organization?To make the world more peaceful.To bring kids and adults together.To teach older kids to lead games for younger ones.To make children understand different ways of thinking.What did
13、 Mandeep think of her experience in the program?A. Common but comfortable.Tiring but interesting.Challenging but meaningful.D. Dangerous but unusual.Why does the author write this passage?To encourage kids to runaway from wars.To explain the importance of playing games.To tell kids how to get along
14、with each other.To introduce a charitable organization to readers.DPeople have told stories about Robin Hood for over 700 years. Nobody knows if he was a real person or an invented character. In the legends, Robin was extremely smart and humorous, he helped strangers, and later his kindness paid off
15、.The Merry Adventures of Robin Hood was just a young man, who was good at archery (射箭术).One day he was walking through Sherwood Forest, a royal hunting forest near Nottingham in England. There he got into trouble with a group of men. Among them, he killed the cousin of the Sheriff ( 郡 长)of Nottingha
16、m. Robin became a legendary outlaw , and soon the leader of one hundred outlaws, known as his Merry Men.Robin and his Merry Men always looked for rich people and asked them to their camp in Sherwood Forest. When they arrived, Robin gave them a good meal and played music for them. Then he took their
17、gold away to help the poor. Robin became most famous for robbing from the rich and giving to the poor.The Sheriff of Nottingham was Robin s greatest enemy. He was cruel and treated the poorbadly. It was his job to keep the woods safe and to make sure that nobody stole the king hated Robin because Ro
18、bin was an outlaw. But most of all, he hated Robin because everyone else loved him. The Sheriff of Nottingham kept trying to catch Robin Hood and his Merry Men, but never succeeded.What was Robin Hood like according to the passage?A. Clever and full of fun.B. Smart and serious.C. Cruel to the poor p
19、eople.D. Good at telling stories.The underlined word outlaw in Paragraph 3 means.A. enemyB. criminalC. kingD. fighterWhat was Robin Hood best known for?Playing beautiful music for the rich.Robbing the rich and helping the poor.Stealing the king s deer in Sherwood Forest.Killing the cousin of the She
20、riff of Nottingham.Which is the right order of what happened in the story?Robin became the leader of a group of outlaws.Robin asked the rich people to Sherwood Forest.Robin killed the cousin of the Sheriff of Nottingham.Robin gave poor people the gold he took away from the rich.A.B.C.D.What can we l
21、earn from the first and last paragraphs?Robin Hood was a real man who once lived in England.People can only read stories of Robin Hood from books.The stories of Robin Hood are still very popular nowadays.Robin Hood didn t get help from strangers who he once helped.B.细节理解题.根据 rice is one of the most
22、important food crops in the world .水稻是 世界上最重要的粮食作物.故选:BA .看图识图题.根据柱形图可知中国的水稻产量最高超过200000000,其次是印度,再次印度尼西亚.故选 A.D.看图识图题.根据柱形图可知世界五大水稻生产国是:中国,印度,印度尼西亚,孟加拉和越南.它们都是亚洲国家.故选: DD.细节理解题.根据图片可知,其中一个人在殴打另一个人,故选 D.A . 细节理解题. 根据文中 You can block a person who sends mean message online 和If someone is mean to you ,
23、 tell an adult that you know or like 可知,如果有人在网上对 你发布恶意信息,你可以屏蔽他.如果有人对你有恶意,你可以告诉自己认识或喜欢的成年人,故选A.B.标题概括题.根据文中Bullying can happen to me or you or anybody , but there are things that we can all do to help可知,霸凌可能发生在任何人身上,但是我们有办法在应对.故选B.) C 细节理解题.根据 Play for Peace is an organization formed to help these c
24、hildren 和平 游戏是一个为帮助这些孩子而成立的组织,可知主要介绍了组织 Play for Peace,故选C.) A 细节理解题.根据 Play for Peace is an organization formed to help these children . It does so by bringing kids and adults . For what ? To make a more peaceful world 和平游戏是 一个为帮助这些孩子而成立的组织.它通过带孩子和成年人来做到这一点.为什么?创 造一个更加和平的世界,可知是为了创造一个更加和平的世界,故选 A.)
25、C 内容理解题.根据 I didnt realize there was a larger world until I joined Play for Peace It was a big challenge for me. But I grew to feel safe and like them even though they were different from me .直到我加入和平游戏,我才意识到有一个更大的世界 这对我来说是一个巨大的挑战.但我渐渐感到安全,喜欢上了他们,尽管他们与我不同,可知 他认为这个项目是具有挑战性,但是很有意义,故选C.) D 内容理解题. 根据 Man
26、y children today live in unsafe places . They may live where wars have been fought or where there is a lot crime . Play for Peace is an organization formed to help these children .今天许多孩子住在不安全的地方.他们可能住在曾经打过战争或者有很多犯罪的地方.和平游戏是一个为帮助这些孩子而成立的组织,结合文章内容,文 章主要介绍了 和平游戏”这一个慈善组织.可知主要是向人们介绍这个慈善组织,故选D.A . 细节理解题.
27、根据 In the legends, Robin was extremely smart and humorous , he helped strangers, and later his kindness paid off在传说中,罗宾非常聪明幽默,他帮助陌 生人,后来他的善良得到了回报,可知罗宾非常聪明幽默,故选 A.B.词语理解题. 根据 There he got into trouble with a group of men . Among them , he killed the cousin of the Sheriff of Nottingham 在那里,他与一群人发生了冲突.
28、其中,他 杀了郡长的表弟,可知此处是讲因此罗宾成了一个传奇的亡命之徒,outlaws应该是指逃犯,故选B.B . 细节理解题. 根据 Robin became most famous for robbing from the rich and giving to the poor,可知罗宾以“劫富济贫”而闻名,故选 A.D.内容理解题. 根据 he killed the cousin of the Sheriff of Nottingham . Robin became a legendary outlaw , and soon the leader of one hundred outlaw
29、s 其中, 他杀了君B长的表弟, 罗宾成了一个传奇的亡命之徒,很快成为一百名亡命之徒的首领和Robin and his MerryMen always looked for rich people and asked them to their camp in Sherwood Forest . Whenthey arrived , Robin gave them a good meal and played music for them . Then he took their gold away to help the poor.罗宾和他的快乐男儿总是寻找富人,并邀请他们去舍伍德森 林的营
30、地.当他们到达时,罗宾给了他们一顿美餐,并为他们演奏了音乐.然后他拿走 了他们的金子来帮助穷人,可知正确的顺序为,故选D.C.细节理解题.根据 People have told stories about Robin Hood for over 700 years. Nobody knows if he was a real person or an invented character700 多年来,人们一直 在讲罗宾汉的故事.没人知道他是真人还是虚构的角色,可知罗宾汉的故事很受欢迎, 故选C.2018三、阅读理解阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳答案。(共15小题
31、,每小题2分,计30分)AHelping others is a great thing to do, You can learn new things and have fun. You can help people, animals or the environment. It can make you feel good too! How can you help?Charities are organizations that help others, for example, UNICEF or the World Wildlife Fund, You can help chari
32、ties by giving your time, giving money or giving things that you own. You can also help people or places you know.VolunteeringVolunteering is when you give your time to help others. Some ways of volunteering are:visiting old people to talk to them or help themwalking dogs at an animal shelter cleani
33、ng up a parkFund-raisingFund-raising is when you collect money to help others. Some ways of fund-raising are:making cakes or biscuits to selldoing a sponsored(赞助)activity, For example, family and friends give you money if you finish a long walk.DonatingDonating is when you give your things to help o
34、thers. Some ways of donating are:giving your old toys or clothes to a charity that helps sick children or poor people.giving your old books to a library.So, what can you do to help others?Which organization is mentioned in the passage?ORBIS.Oxfam.WWF.WTO.Which of the following is a good way to raise
35、 money for a charity?Visiting a sick child.Doing a sponsored walk.Cleaning up a library.Talking with old people.What does an animal shelter probably refer to?A house to protect animals from rain.A building to keep animals on display.A home for large and dangerous animal.A place for poor and homeless
36、 animals.What is the author s purpose in writing this passage?To show ways of helping others.To share personal experiences.To explain reasons for donations.To introduce some organizations.Where does the passage probably come from?. A magazine. A story book. A travelling guide.A science fiction.【分析】这
37、是一篇日常生活类阅读,主要介绍帮助别人是一件很好的事情,你可 以学习新事物,享受乐趣.作者介绍了几种帮助别人和志愿者工作的方法.【解答】. C.细节理解题.根据 第二段UNICEF or the World Wildlife Fund 联合国儿 童基金会或世界野生动物基金会.可知,文章中提到 WWF ,即世界野生动物基 金会.选C . B .细节理解题.根据倒数 第七行 doing a sponsored (赞助)activity , For example , family and friends give you money if you finish a long walk. 做 赞助活
38、动,例如,如果你完成长时间的行走,家人和朋友会给你钱.可知,做赞助步行 是为慈善机构筹集资金的好方法.选B.D.推理判断题.原文Volunteering 志愿 服务中 只提至U walking dogs at an animal shelter在动物收容所遛狗.并没有说明动物收容所是干什么的.根据实际我们可 以推断,应该是一个为可怜的和无家可归的动物准备的地方.选D . A.主旨大意题.根据第一段How can you help ?你怎么帮助呢?及下文介 绍如何帮助他人的方法.可知,短文主要展示帮助他人的方式.选A. A.文章来源题.A 一本杂志.B 一本故事书.C 一本旅行指南.D 一本科
39、幻 小说.根据最 后一句So, what can you do to help others ?那么,你 能做些 什 么来帮助别人呢?可知,短文主要介绍帮助别人的方法.应该来源于一本杂志 .选 A .【点评】阅读题型,要注重句子与句子之间、段落与段落之间逻辑关系以及对篇 章的整体理解.根据所给问题选择正确选项完成试题.BNature s warningsWhen the sky suddenly turns dark and the wind is strong, watch out! A dangerous storm might be coming. Storms are scary. W
40、atch for flashes of lightning. Listen for thunder. If nature sends these warnings, dont wait for rain. Act right away to keep safe.Safety StepsAt the first flash of lightning, quickly get inside a building or a car. Do not go into a shed ( 棚) for protection. Ji_ is not closed like a building, so it
41、is not safe.Even after you are indoors, be careful. It is not smart to go near doors and windows. They can blow in or break. A room with no windows is the safest place to be.Do not wash your hands during a storm. Do not use anything that runs on electricity either.Water and electrical lines are like
42、 roads for lightning. Even if you really want to play computer games, dont! It is better to be bored than to risk getting hurt. Try reading a book instead. Reading is more fun than playing computer games.If you can t get to somewhere safe, stay out in the open. You may feel safe under a tree, but th
43、at is not a good place to be. Lightning is pulling toward tall poles and trees. Stay down in an open space and cover your ears to protect them. Loud thunder can damage your hearing.Lightning StrikesLightning does not strike people very often. It is not likely that you will ever see that happen.If yo
44、u do, call 1-2-0. Only trained emergency workers should care for a person who has been hit by lighting.If you follow these rules, you should stay safe during a storm.From Paragraph I, we learn that.storms are frightening and harmfulstorms often come without warningspeople should wait and watch light
45、ningpeople should take action after the stormThe underlined word It in Paragraph 2 probably means.a buildinga cara rooma shedDuring a storm you had better.use a computer for a whilelisten for thunder by a windowleave the room and stay outfind a closed or an open placeIf a person is hit by lightning,
46、 you should.A call for emergency helpstay down in a safe spacemove him or her to safetycover his or her ears quicklyThe best title for the passage is.Training StepsHome RulesNatural OrderStorm Safety【分析】本文主要讲述的是有关于如何在暴风雨天气保证安全的事情.主要有几 点需要注意,比如不要躲在树下,尽量待在室内.【解答】. A ,细节理解题,根据Storms are scary 可知暴风雨很可怕,
47、很危险,故选 A . D ,句意理解题,根据Do not go into a shed (棚)for protection 可知 因为棚 子很简陋,不能很好的保护避雨的人,所以此处指的是棚子,故选D. D,细节理解题,下雨可以 At the first flash of lightning , quickly get inside a building or a car 躲在密闭的 室内,或者Stay down in an open space 待在户外较开阔的 地方,故选 D . A ,细节理解题,根据If you do , call 1-2-0 ,可知如果被闪电击中,要打电 话叫救护车,故
48、选A . D ,主旨归纳题,最后一句提至U If you follow these rules , you should stay safe during a storm 遵循 这些, 在暴风雨的天气下就会很安全,此文章主要讲述的是如何在暴雨中确保安全,故选D.【点评】对于阅读表达题,首先应该阅读全文,了解文章中讲述的如何保证自身 安全的方法,然后根据题目意思进行分析,确定答案.CMy first home was a beautiful meadow with a pond of clear water. There were some largetrees near the pond. O
49、n one side of the meadow was a field and on the other was the house of our master, Farmer Grey. He was a kind man.My mother and I had a happy life. She worked during the day. I played with the other young horses and had great fun. At night I lay next to her.One day, my master sold me to Squire Gordo
50、n. He lived with his family in a big house.Youre a beautiful horse, he said. You have a beautiful black coat. I shall call you Black Beauty.I learned to carry my master on my back and pull a coach. I learned to ware reins ( 缆绳)and a bit in my mouth, I did not like them but all the horses had to wear
51、 them.My master had two horses. One of them was Merrylegs. He was very friendly. The other wasGinger. She was not friendly. She bit and kicked people.Ginger and I pulled a coach together. The coachmans name was John Ginger and I worked very hard. We became friends.Ginger told me about her life when
52、she was young. She told me. My master was not kind to me. My reins and bit hurt me. My master did not care.Squire Gordon and his men felt sorry for Ginger. They were always king to her. She stopped biting and kicking people. She became a happy horse.One day in autumn Squire Gordon went on a long jou
53、rney, John went with him and I pulled the coach. The weather was rainy and windy. Mr. Gordon and John could not see well in the rain.We came to a bridge. I stopped. Something is wrong, I thought, I did not want to go on to thebridge. Mr. Gordon and John wanted me to go on to the bridge. I did not mo
54、ve. Just then a man saw us.Hey there! Stop! he cried.What is it? shouted the Squire.The bridge is broken in the middle, he answered. If you go on to it, you are all going to drown in the river.Thank God! said the Squire. Thank you, Beauty! said John. We turned around and went along the road by the r
55、iver. For a long time no one said anything. Then John said: Black Beauty saved our lives. He knew the bridge was dangerous.When we returned home, the Squire told Mrs. Gordon:We are all safe, thanks to Black Beauty!That night I was glad, because I was very tired.Who named the horse Black Beauty?Farme
56、r Grey.Squire Gordon.Mrs. Gordon.John.What do the underlined words a coach and “ drownprobably mean in the passage according to the given English-English dictionary entries ( 词条)? coach1C a person who trains a person or team in sport2C a comfortable bus for carrying passengers over long distances3C
57、a large closed vehicle with four wheels, pulled by horses, used in the past for carrying passengers drown1V to die because you have been underwater too long and you cannot breathe; to kill sb in thisway2V to make sth very wet; to completely cover sth in water or another liquid3V to be louder than ot
58、her sounds so that you cannot hear themA.1:23:11:33:3Which of the following is TRUE according to the passage?Black Beauty lived a hard life with mum.Ginger was unhappy when she was young.Some horses did not wear reins or bits.Mr. Gordon went on a long journey alone.How did Black Beauty save his mast
59、ers life?By fixing the bridge.By asking other horses for help.By crossing the bridge.By refusing to step onto the bridge.What might happen that night from the passage?Black Beauty was sent away from home.Mr. Gordon sold Black Beauty to others.Black Beauty got good food and a nice bed.Mr. Gordon had
60、Black Beauty do extra work.【分析】文章主要讲述的是有关于马的事情.马的名字是Black beauty ,主人起 的,有一次机缘巧合救了主人的命.【解答】. B,细节理解题,根据Youre a beautiful horse , he said . You have a beautiful black coat . I shall call you Black Beauty .可 知自己 被卖给squire的 时候,他起的名字,故选B . B ,词意猜测题,根据Ginger and I 可知两个马拉的应该是马车,The bridge is broken in the
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 公共安全视频监控管理指南(标准版)
- 互联网金融服务管理办法
- 档案资料管理规范制度
- 房地产租赁合同签订与管理规范(标准版)
- 2025年企业财务管理与核算规范
- 超市消防安全教育制度
- 采购信息网络安全与保密制度
- 办公室员工绩效评估制度
- 上师大附中嘉定新城分校2026学年教师招聘与实习生招募备考题库(第二批次)及完整答案详解一套
- 养老院安全防护制度
- 人工智能在医疗领域的应用
- 【10篇】新部编五年级上册语文课内外阅读理解专项练习题及答案
- 南京市雨花台区医疗保险管理中心等单位2025年公开招聘编外工作人员备考题库有完整答案详解
- 水利水电工程生产安全重大事故隐患判定导则(2025版)解读课件
- 《养老机构认知障碍老年人照护指南》
- 流动酒席商业计划书
- 2026年伊春职业学院单招综合素质考试必刷测试卷必考题
- 2025年党务工作者试题及答案
- 药物临床试验计算机化系统和电子数据指导原则
- 【语文】上海市静安区第一中心小学小学三年级上册期末试卷(含答案)
- 花镜栽植施工方案
评论
0/150
提交评论