专升本阅读解题技巧_第1页
专升本阅读解题技巧_第2页
专升本阅读解题技巧_第3页
专升本阅读解题技巧_第4页
专升本阅读解题技巧_第5页
已阅读5页,还剩30页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、阅读理解解题技巧第一页,编辑于星期六:九点 五分。阅读理解 是英语能力培养的重点项目,是考试的一个重要题型,分值高、题量大。阅读理解考查的根本是检验学生对有关信息的加工能力。 阅读理解能力的重要标志是阅读速度和理解力的正确率。 因此,阅读理解的功夫应下在平时。多分析题型,多了解考点,真正做到有的放矢,提高命中率。第二页,编辑于星期六:九点 五分。考题要求考生能读懂新闻报道,科普知识,人物传记,社会,文化,教育等内容等,并能从中获取相关的信息。体裁包括议论文,说明文和记叙文。1 理解主旨和要义 2 理解文中的具体位置3 根据上下文推断生词的词义4 作出判断和推理5 理解文章的基本结构6 理解作者

2、的意图观点和态度第三页,编辑于星期六:九点 五分。主旨大意型事实细节型 词 义 猜 测 型命 题 类因此有关阅读理解题目主要有以下几种:推 理 判 断 型第四页,编辑于星期六:九点 五分。 Step Two: How to Dealing with the Problems on Reading Comprehension一、主旨大意题 (做题要领)1. 干扰项 可能属文中某个具体事实或细节。2. 干扰项 可能属从文中某些 (不完全的) 事实或细节片面推出的错误结论。3. 干扰项 可能属非文章事实的主观臆断。(正确答案) 是根据文章意思全面理解而归纳概括出来的;但不能太笼统、言过其实或以偏概全

3、。第五页,编辑于星期六:九点 五分。1)What does the writer mainly tell us? 2)Which of the following can summar-ize the main idea of this text?3)Which of the following best expresses the main idea?4)Which is the subject discussed in the text?6)Whats the best title for this passage?主旨大意题的常见的提问形式:第六页,编辑于星期六:九点 五分。 解题技巧主

4、题句多在文章段首,段中,段末或跟在however,but之类的转折词后面;此外,第一段的开头或结尾倘若出现问句,则对这个问题的回答往往就是主旨大意。、第七页,编辑于星期六:九点 五分。阅读理解基础训练Basic Training-主旨大意题第八页,编辑于星期六:九点 五分。Passage 1 In spite of the fact that cars from Germany and Japan are flooding the American market, Ford, General Motors and Chrysler are employing more workers than

5、 ever before. The flood of cheaper for-eign cars has not cast American autoworkers their jobs as some experts predicted. Ford operates as far as Asia, and General Motors is considered Australians biggest employer. Yet General Motors has its huge American work force and employs hundreds of people eve

6、ry day to meet the needs of an insatiable(不能满足的)society.练习题细节题解释第九页,编辑于星期六:九点 五分。Question: Which of the following statements best expresses the main idea of the paragraphA. GM is one of the largest car producers.B. Ford operates not only in the U.S.A., but also in Asia.C. The foreign cars have not t

7、aken away the jobs of American autoworkers.D. The flood of the cheaper foreign cars is terrible for American autoworkers.文章解释第十页,编辑于星期六:九点 五分。【解析】答案为C。take sth. away of sb.和 cast sb. sth. 的意思相似。 本段落以一、二句引出要表达的主题,在主题句出现后,再举例子陈述细节或继续论证。 寻找主题句往往是做好此类题的关键。每段的主题句(常在首句、尾句、首尾句、段落中和归纳分析)一般都用来表示一个段落的主旨大意。文章第

8、十一页,编辑于星期六:九点 五分。 文章中心是论点,事实细节是论据或主要理由;有关细节的问题常对文中某个词语、某句子、某段落等细节及事实进行提问,所提问题一般可直接或间接在文章中找到答案。 提问的特殊疑问词常有:what, who, which, where, how, why 等。事实细节型 解题原则:忠实于原文上下文及全篇的逻辑关系,决不能主观臆断。第十二页,编辑于星期六:九点 五分。1)Which of the following statement is true?2)Which of the following is not mentioned in the text?3)The a

9、uthor ( or the passage) states that_.4)According to the passage, when ( where, why, how, who, what, which, etc.)_?5)the reason foris.6) The author mentions all of the following except. 在阅读理解中,要求查找主要事实和特定细节问题常有以下几种命题方式:第十三页,编辑于星期六:九点 五分。解题技巧1.利用逻辑关系信号词:因果关系,转折关系,举例关系等词2.利用特殊标点符号:破折号:解释,说明或补充前面内容引号:引用

10、,强调或讽刺。常考态度性 问题冒号:解释括号:解释第十四页,编辑于星期六:九点 五分。阅读理解基础训练Basic Training-事实细节型第十五页,编辑于星期六:九点 五分。 Q1) _ calories are required to raise the temperature of 5kg of water from 35to 90. A. 55 B. 175 C. 325 D. 275 Q2) Which statement is TRUE according to the chart above?A. A child aged 8 requires more than 3 time

11、s the amount of calories that a baby does. B. A boy aged 16 requires nearly twice the amount of calories that a boy aged 8 does. C. An office worker requires the same amount of calories per day as a woman feeding a baby does. D. A farmer requires nearly 1.5 times the amount of calories that an offic

12、e worker does.解释文章第十六页,编辑于星期六:九点 五分。 Passage2 The human body is a living machine, and like all machines, it needs fuel to supply it with energy. That is the food we eat. But how much do we need to stay healthy? The energy value of food is usually measured in calories. A calorie is the amount of heat

13、 required to raise the temperature of 1kg of water by 1. The number of calories people need per day is different, as the chart shows CALORIES NEEDED PER DAYBaby 750Office worker 2,700Child aged 8 2,100 Woman feeding baby 2,700Man over 70 2,100Boy aged 16 3,000Woman 3,600Farmer 2,600练习题解释第三节第十七页,编辑于星

14、期六:九点 五分。【解析】答案为 D 。 根据文章细节内容,计算公式为: (90-35)51=275【解析】答案为 C 。 根据文章图表,依次验证A、B、C、D 四个答案的内容是否正确。很易找出 C 符合图表内容。文章第十八页,编辑于星期六:九点 五分。 同义法 常在词或短语之间有并列连词and或or,它们连接的两项内容在含义上是接近的或递进的,由此可以推测。 反义法 如 hot and cold, give and receive等,或前句为肯定,后句为否定。总之,词与词间都起着互为线索的作用。 释义法 对文章中的生词用定语(从句)、表语甚至于用逗号、破折号等标点符号引出并加以解释说明。词义

15、猜测型 情景推断法、代词替代法等第十九页,编辑于星期六:九点 五分。判断词义1)文中找线索或信息词;2) 根据熟悉的词及词义判断新单词之意; 3)根据上下文判断新词汇在特定句中确切意思。做题要领第二十页,编辑于星期六:九点 五分。阅读理解基础训练Basic Training-词义猜测型第二十一页,编辑于星期六:九点 五分。Q: Which of the following is closest in meaning to the underlined word “illiterate” A. repeat B. reiterated C. uneducated D. sick Passage3

16、: Most women in Ghana the educated and illiterate, the urban and rural, the young and old work to earn an income in addition to maintaining their roles as housewives and mothers. Their reputation for economic independence, self-reliance, and hard work is well known and well deserved(应得的,值得的). 解 释第四节

17、第二十二页,编辑于星期六:九点 五分。解 释 这段文字中讲到加纳这个国家中 的大多数妇女,受过教育的 (educated)和没有受过教育的 (illiterate);住在城市的 (urban)和住在农村的(rural),年轻的(young)和年长的(old)正好是一对对反义词。因此选 C 项。本题答案选C第二十三页,编辑于星期六:九点 五分。 推理判断题:考试重头戏,20个题中常有6-8个,着重考查学生归纳概括、逻辑推理等综合能力。 以原文内容为前提,据作者的观点理论(非考生观点),客观地对文中未明显说明的现象或事例给予合理的逻辑推断,做出一定解释。推理判断型 透过现象看本质,领悟作者思想倾向

18、、观点、立场、语气及态度等。第二十四页,编辑于星期六:九点 五分。推理判断题(做题要领) 既要求学生透过文章表面文字信息推测文章隐含意思,又要求学生对作者的态度、意图及文章细节的发展作正确的推理判断,力求从作者的角度去考虑,不要固守自己的看法或观点。第二十五页,编辑于星期六:九点 五分。推理判断型常见的命题方式有: The passage implies (暗示) that_. We can conclude (得出结论) from the passage that_.Which of the following can be inferred (推论)?What is the tone (语

19、气) of the author ?What is the purpose (目的) of this passage?The passage is intended to _.Where would this passage most probably appear? 第二十六页,编辑于星期六:九点 五分。阅读理解基础训练Basic Training-推理判断型第二十七页,编辑于星期六:九点 五分。 Passage4 The concept of personal choice in relation to health behaviors is an important one. About

20、 90 percent of all illnesses might be preventable if individual made sound personal health choices based upon present medical knowledge. We all enjoy our freedom of choice and do not like to see it limited when it is within the legal and moral boundaries of society. The structure of American society

21、 allows us to make almost all our own personal decisions that may affect our health. If we do desire, we can smoke , drink much, refuse to wear seat belts, eat whatever food we want, and live a completely sedentary (adj. 久坐的,劳心的 ) lifestyle without any exercise. 练习题解释P5第二十八页,编辑于星期六:九点 五分。Q: The conc

22、ept of personal choice about health is important because_. A. personal health choices help cure most illnesses. B. it helps raise the level of our medical knowledge. C. it is basic to personal freedom in American society. D. wrong decisions could lead to poor health.文章第二十九页,编辑于星期六:九点 五分。解析:据前两句可以得知,

23、不良的选择会导致健康状况变坏,因此答案选 D 。选出的答案一定要在原文中找到依据或理由,不能只凭常识或自己主观胡乱推测。文章第三十页,编辑于星期六:九点 五分。 Passage5 A teacher who continually draws attention to rewards or who hands out high grades for ordinary achievement (成绩 ) ends up with uninspired(平凡的) students. Eisenberger notes ( 特别指出 ) , as an example of the latter point ( 观点 ), growing efforts at major universities to tighten ( 使变得更紧 ) grading standards (及格标准 ) and restore ( 恢复使用 ) failing grades (不及格分数或标准 ).练习题解释总结第三十一页,编辑于星期六:九点 五分。Q: It can be inferred from the passage that major universities are trying to tighten their grading standards because

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论