河南省郑州市2024年中招第一次适应性测试英语讲评课件_第1页
河南省郑州市2024年中招第一次适应性测试英语讲评课件_第2页
河南省郑州市2024年中招第一次适应性测试英语讲评课件_第3页
河南省郑州市2024年中招第一次适应性测试英语讲评课件_第4页
河南省郑州市2024年中招第一次适应性测试英语讲评课件_第5页
已阅读5页,还剩80页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

郑州市2024年中招第一次适应性测试英语讲评课件二、阅读理解(20小题,每小题2分,共40分)

阅读下面四篇语言材料,然后按文后要求做题。A新考向渗透劳育

Have

you

ever

wanted

to

grow

some

vegetables

at

home?

Spinach(菠菜)

is

a

great

choice.

It

grows

easily

throughout

the

year.

*Space:

Give

each

spinach

plant

7

cm

of

space.

If

you

want

large

leaves,

give

each

plant

a

little

more

space.

*Position:

If

you

are

growing

spinach

in

fall

and

winter,

keep

the

plants

in

a

sunny

place.

Make

sure

they

receive

at

least

four

hours

of

direct

sunlight

every

day.

For

spring

and

summer

planting,

put

your

plants

in

a

place

without

much

sunlight,

especially

in

the

afternoon.

*Watering:

Keep

the

earth

not

too

wet.

Avoid

watering

the

leaves.

*Fertilizing(施肥):To

grow

healthy

spinach,

you

need

to

use

a

slow-release

fertilizer.

It

will

provide

nutrients

slowly.

When

can

you

harvest(收获)?

Spinach

grows

quickly.

You

can

harvest

when

the

plant

has

at

least

five

healthy

leaves

(7–10

cm

in

length),

usually

within

one

month.

根据材料内容选择最佳答案。【A篇短文大意】

本文主要介绍了和种植菠菜相关的内容。名师讲语篇知识积累(1)throughout

the

year全年(2)rich

in...含有丰富的……(3)direct

sunlight直射的阳光(4)slow-release

fertilizer缓释肥熟词生义Earth:

For

growing

spinach

in

pots,

use

a

mix

rich

in

nutrients(营养物)

.常用义:n.地球句中义:n.土;泥土21.What

temperature

is

the

best

for

spinach

to

grow?(

)

C

22.Which

of

the

following

influences

the

size

of

spinach

leaves?(

)

BA.Earth.

B.Space.

C.Pot

size.

D.The

position.【解题思路】细节理解题。根据文中的"If

you

want

large

leaves,

give

each

plant

a

little

more

space"可知,如果想要大叶子,就给每株植物多一点儿空间。由此可知,株距会影响菠菜叶子的尺寸。故选B。.

..

..

.23.新考法信息回填

What

is

the

most

possible

missing

question

for

the

▲?(

)

DA.What

do

you

need

to

grow

spinach?B.Why

do

you

grow

spinach

at

home?C.How

often

should

you

water

spinach?D.How

should

you

take

care

of

your

spinach?【解题思路】推理判断题。根据设空下的"Watering""Fertilizing(施肥)"可推知,该部分主要介绍了如何照料菠菜。故选D。.

.24.Who

might

be

most

interested

in

the

text?(

)

DA.The

young

who

prefer

taking

risks.B.The

women

who

like

doing

exercise.C.The

old

who

are

into

outdoor

activities.D.The

students

who

are

in

the

gardening

club.【解题思路】推理判断题。根据第一段中的"Have

you

ever

wanted

to

grow

some

vegetables

at

home?"可推知,D项"园艺俱乐部的学生"可能对本文最感兴趣。名师碎碎念

C项意为"喜欢户外活动的老人"。be

into...表示"对……十分感兴趣,很喜欢……",为固定用法。.

.25.What

is

the

text?(

)

AA.Instructions.

B.An

ad.

C.A

report.

D.A

review.【解题思路】推理判断题。根据文中的"When

should

you

plant

spinach?""Where

should

you

grow

spinach?"及"When

can

you

harvest(收获)?"可知,本文主要介绍了如何种植菠菜。由此可推知,A项"用法说明,操作指南"符合题意。故选A。B

Not

long

ago,

two

of

my

grandchildren

came

over

for

Sunday

night

family

dinner.

They

walked

in

and

made

straight

for

the

sofa

to

lie

down.

Aged

10

and

12,

they

pulled

out

their

smartphones

and

started

gaming.

It

saddened

me

to

watch

them,

and

so

many

other

kids

today,

consider

gaming

as

play.

When

I

was

a

kid,

I

knew

how

to

play.

When

I

wanted

a

metal

pedal

car(踏板车)

like

some

of

my

rich

friends,

my

father

made

me

one

out

of

wood.

At

first,

I

was

ashamed

of

the

homemade

toy.

But

I

soon

began

to

like

it

when

my

friends

all

wanted

a

ride.

Dad

also

built

a

huge

playhouse

and

several

tree

houses.

When

I

was

older,

he

made

me

a

high

jump

stand.

Dad

just

loved

building

things

or

he

really

loved

me,

or

maybe

a

little

of

both.

In

my

neighborhood,

we

didn't

have

much

to

play

with.

For

fun,

we

had

to

get

creative.

We

put

up

tents

in

the

backyard

and

camped

out.

At

night,

we

looked

for

something

interesting

on

the

streets.

We

once

went

on

a

week-long

bike

trip

to

Lake

Huron,

which

was

220

kilometers

away.

My

grandchildren

have

no

idea

how

much

fun

these

activities

can

be.

That

Sunday

night,

after

dinner,

I

decided

to

take

them

outside

to

show

them

something

"different"

.

The

first

response(回应)

was,

"Why

do

we

have

to

put

our

shoes

on

and

go

outside?"

"Because

I

want

to

show

you

something,"

I

said

and

picked

up

my

Frisbee(飞盘).

"I

think

we

could

go

outside

and

throw

the

Frisbee

around."

I

got

a

slow

and

unwilling

"Sure"

for

my

efforts.

With

some

further

unwillingness,

we

walked

out

into

the

street

and

began

throwing

the

Frisbee.

Slowly,

we

got

the

hang

of

it.

My

grandsons

caught

the

Frisbee

over

ten

times.

It

was

amazing

how

much

progress

we

were

making.

We

played

until

it

was

dark.

Anyway,

it

was

a

great

success.

My

grandchildren

began

a

new

way

of

playing.

根据材料内容选择最佳答案。【B篇短文大意】

作者看到两个孙子来吃晚饭时只知道用手机打游戏,于是便要带着他们出去玩飞盘。两个孙子一开始很不情愿,但后来体会到了玩飞盘的乐趣。26.What

did

the

grandchildren

do

to

upset

the

writer

so

much?(

)

DA.They

made

straight

for

TV.B.They

lay

down

on

the

bed.C.They

came

over

for

dinner.D.They

played

games

on

the

phone.【解题思路】细节理解题。根据第一段中的"they

pulled

out

their

smartphones

and

started

gaming"和第二段中的"It

saddened

me

to

watch

them,

and

so

many

other

kids

today,

consider

gaming

as

play"可知,看到孙子们用手机打游戏,作者感到不快。故选D。.

..

..

..

..

.名师放大招巧解快解

锁定特征巧解综合细节题

对于综合细节题,我们常常可以利用正确选项的特点提高答题正确率,其特征如下:(1)用同义或近义表达替换原文中的关键信息。(2)词性或者语态有所变化。把原文中的一些词变换一下词性,或改变原文中句子的语态,主要是主动语态与被动语态的转换。(3)语言简化。把原文中的复杂表述进行简化或概括,然后设置为答案。本题正确选项就是将原文中的"pulled

out

their

smartphones

and

started

gaming"简化为"played

games

on

the

phone"。(4)正话反说。把原文中的意思用相反的词表达。27.What

did

the

writer

get

from

his

father

at

an

early

age?(

)

①Tree

houses.

②Camping

tents.

③A

jump

stand.

④A

pedal

car.BA.①②③

B.①③④

C.①②④

D.②③④【解题思路】细节理解题。根据第二段中提到的"When

I

wanted

a

metal

pedal

car(踏板车)(对应④)...my

father

made

me

one

out

of

wood"及"Dad

also

built

a

huge

playhouse

and

several

tree

houses(对应①).

When

I

was

older,

he

made

me

a

high

jump

stand(对应③)"可知,应选B。.

..

..

..

.28.How

did

the

writer

show

his

grandchildren

something

"different"?(

)

DA.He

took

them

to

the

neighbor's

house.B.He

advised

them

to

walk

on

the

streets.C.He

asked

them

to

ride

bikes

along

the

lake.D.He

invited

them

to

throw

the

Frisbee

outside.【解题思路】细节理解题。根据第四段中的"I

decided

to

take

them

outside

to

show

them

something

‘different’"及第五段中作者说的"I

think

we

could

go

outside

and

throw

the

Frisbee

around"可知,答案为D。.

..

.29.新考法句意理解

What

does

"we

got

the

hang

of

it"

mean

according

to

the

text?(

)

CA.We

got

a

new

Frisbee.B.We

hung

the

Frisbee

up

high.C.We

played

with

the

Frisbee

better.D.We

stopped

playing

with

the

Frisbee.【解题思路】句意理解题。根据画线句后的"My

grandsons

caught

the

Frisbee

over

ten

times.

It

was

amazing

how

much

progress

we

were

making"可推知,此处表示"慢慢地,我们掌握了窍门"。故选C。.

..

..

..

.30.What

is

the

best

title

for

the

text?(

)

AA.I

know

how

to

play

B.I

understand

them

betterC.I

like

what

you

like

D.I

remember

my

childhood【解题思路】标题归纳题。看到孙子们的玩耍只是用手机打游戏,这让作者感到难过。他回忆起儿时的各种游戏,于是决定带孙子们出去玩飞盘。孙子们一开始并不情愿,但慢慢地,他们体会到了玩飞盘的乐趣。根据文意及第二段中的"When

I

was

a

kid,

I

knew

how

to

play"可推知,A项最适合作本文的标题。.

..

.C

Chimpanzees

can

remember

the

faces

of

their

old

friends

for

many

years,

in

a

similar

way

to

humans,

researchers

have

found.

When

they

see

photographs,

chimpanzees

can

recognize(认出)

old

members

of

their

social(群居的)

groups

after

about

10

years,

and

remember

friends

they

haven't

seen

for

up

to

26

years.

Tests

showed

that

chimpanzees

have

the

longest

social

memories

of

all

animals

other

than

humans,

the

researchers

wrote

in

Proceedings

of

the

National

Academy

of

Sciences.

The

researchers

studied

15

chimpanzees

at

zoos

in

Scotland

and

Belgium,

and

at

the

Kumamoto

Sanctuary

in

Japan.

Using

computer

screens,

they

showed

the

animals

photographs

of

chimpanzees

that

had

left

the

zoos

or

died

at

least

nine

months

before

the

study.

The

researchers

studied

the

chimpanzees'

eyes

as

they

looked

at

photographs

of

old

members

of

their

social

groups,

as

well

as

photographs

of

chimpanzees

they

had

never

met.

The

chimpanzees

looked

at

the

photographs

of

old

group

members

much

longer

than

the

photographs

of

strangers,

no

matter

how

much

time

had

passed

since

they

last

met

them.

"One

chimpanzee

showed

a

strong

preference

for

photographs

of

her

sister

in

eight

tests,

even

though

they

hadn't

seen

each

other

for

26

years,"

the

researchers

said.

Earlier

research

showed

that

dolphins

can

remember

the

calls

of

other

dolphins

for

up

to

20

years.

The

study

of

chimpanzees

could

also

help

researchers

to

understand

how

humans

developed

their

social

memories.

Laura

Lewis,

one

of

the

researchers,

said

people

often

think

of

chimpanzees

as

"quite

different"

from

humans,

but

the

study

showed

that

they

are

very

similar

in

the

way

they

remember

things.

"And

I

think

that

is

what's

so

exciting

about

this

study,"

Lewis

said.

根据材料内容选择最佳答案。【C篇短文大意】

本文主要告诉我们黑猩猩和人类一样能记住一些事情。31.What

is

written

at

the

beginning

of

the

text?(

)

DA.The

steps

of

the

test.

B.The

influences

of

the

result.C.The

problems

of

the

animal.

D.The

finding

of

the

research.【解题思路】细节理解题。根据第一段内容"Chimpanzees

can

remember

the

faces

of

their

old

friends

for

many

years,

in

a

similar

way

to

humans,

researchers

have

found"可知,本段主要介绍了研究的结果。故选D。名师碎碎念

D项中的finding意为"研究的结果;发现"。用法示例:He

published

his

findings

in

a

medical

journal.他在一本医学杂志上发表了自己的研究结果。.

.32.新考法跨学科融合

Which

of

the

following

matches

the

text

best?How

long

chimpanzees

looked

at

the

photos

of...(

)

AA.

B.

C.

D.

【解题思路】图示理解题。根据第六段第一句中的"The

chimpanzees

looked

at

the

photographs

of

old

group

members

much

longer

than

the

photographs

of

strangers"可知,黑猩猩看老成员照片的时间比看陌生猩猩照片的时间要长得多。由此可知,A项符合文意。.

..

.33.Why

does

the

writer

mention

the

dolphins?(

)

CA.To

start

a

different

topic.

B.To

meet

the

readers'

need.C.To

give

another

example.

D.To

express

the

writer's

opinion.【解题思路】推理判断题。段意梳理:Paras.

1-6围绕一项研究展开介绍,该研究表明黑猩猩能记住老朋友的面孔Para.

7介绍海豚可以长久记住其他海豚的叫声及有关黑猩猩的研究的意义Para.

8引用研究人员Laura

Lewis的话告诉读者该研究结果令人兴奋由此可推知,作者提到海豚是为了给出另一个例子。故选C。34.What

does

the

underlined

word

"that"

refer

to(指的是)?(

)

BA.Chimpanzees

think

like

humans.B.Chimpanzees

remember

things

like

humans.C.Chimpanzees

are

quite

different

from

dolphins.D.Chimpanzees

are

better

at

remembering

than

dolphins.【解题思路】代词指代题。代词总是在所指代的内容之后,故我们应分析画线词that之前的句子。根据画线词前的"the

study

showed

that

they

are

very

similar

in

the

way

they(指代chimpanzees

and

humans

remember

things"可推知,that指代的是"黑猩猩像人类一样记忆事情"这件事。故选B。.

..

.名师放大招巧解快解"就近原则"判指代

代词指代的一般都是前文出现过的内容,学生解题时可遵循"就近原则",锁定离画线代词比较近的语句并进行分析、概括或归纳,进而推断代词所指代的具体内容。.

.35.In

which

part

of

a

magazine

can

you

see

the

text?(

)

BA.Teen

Time.

B.Animal

World.C.Health

Guide.

D.Culture

Window.【解题思路】推理判断题。结合四个选项及文中多次出现的"chimpanzees"可推知,我们能在杂志的"动物世界"版块看到该文章。故选B。D

Let's

imagine

this:

Your

parents

are

going

out

of

town

for

a

week.

You're

left

with

800

yuan.

How

will

you

spend

it?

It

would

be

unwise

to

spend

the

money

at

the

mall,

especially

if

you

already

have

great

clothes,

right?

36.___

You'd

probably

also

want

to

put

some

money

aside

for

unexpected

situations.

Well,

you

need

to

learn

how

to

budget(做预算).

It's

all

about

deciding

what

matters

the

most

to

you

and

how

much

you

want

to

spend

on

those

things.E

Working

out

your

priorities(优先事项)

is

the

most

important

part

of

budgeting.

37.___

You

have

to

consider

saving

money.

The

next

time

your

friend

invites

you

to

join

them

for

a

party,

you

might

as

well

decide

to

pass.

But

having

a

budget

doesn't

mean

you

can't

have

fun.

You

just

have

to

get

creative.

Instead

of

meeting

your

friends

at

the

pizza

shop

and

then

going

to

the

movies,

you

can

invite

them

over

to

your

house.

You

can

buy

some

frozen

pizzas

at

the

supermarket

and

watch

a

movie

online.

38.___CA

If

you

search

the

Internet

for

budgeting

tips,

you'll

find

many.

39.___

Once

you

find

a

way

that

works

for

you,

it's

easier

to

get

excited

about

budgeting.

40.___

If

you

go

over

your

budget,

just

try

to

learn

from

your

mistakes.

It's

part

of

becoming

a

responsible

spender.BD

根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。A.

It's

a

lot

cheaper

but

just

as

fun.B.

You

have

plenty

of

chances

to

test

them.C.

For

example,

you

plan

to

buy

a

new

bike.D.

Keep

in

mind

that

even

adults

make

mistakes

at

times.E.

A

smarter

way

to

spend

that

money

would

be

on

food

and

transportation.【D篇短文大意】

本文就应如何理财给出了一些建议。名师讲语篇知识积累(1)put...aside储存……(2)invite

sb.

over邀请某人来家里(3)go

over

sth.仔细检查(或审查、查阅)某事熟词生义The

next

time

your

friend

invites

you

to

join

them

for

a

party,

you

might

as

well

decide

to

pass.常用义:v.经过,越过;传递;通过(考试)句中义:v.拒绝邀请(或提议)词缀变形(1)wise

adj.明智的→unwise

adj.不明智的(Para.

1)(2)expected

adj.预料的;预期的→unexpected

adj.出乎意料的(Para.

1)(3)spend

v.花费;度过→spender

n.花钱……的人(Para.

6)【备选项释义】A.这样做便宜很多,但同样有趣。B.你有很多机会来测试它们。C.例如,你打算买一辆新自行车。D.请记住,即使是成年人有时也会犯错。E.更明智的做法是把钱花在食物和交通上。三、完形填空(15小题,每小题1分,共15分)

先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。

My

mom

and

I

flew

to

Whitehorse

to

care

for

my

sick

old

grandfather.

We

.

.41.

.

to

spend

two

months

in

the

town

of

my

youth.

A

few

days

before

we

arrived,

my

grandfather

called

to

say

he

was

flying

to

Vancouver

for

another

operation(手术).

My

mom

had

already

booked

the

air

tickets

and

her

.

.42.

.

from

work,

so

even

though

my

grandfather

wouldn't

be

there,

we

made

the

trip

north

anyway.

Grandpa

.

.43.

.

a

dog.

He

got

it

from

a

local

shelter(收容所)

two

years

earlier

and

renamed

him

"Scruffy".

.

.44.

.

we

were

alone

in

my

grandpa's

house

with

nothing

to

do,

Scruffy

saved

us.

The

dog

needed

to

be

walked.

Those

walks

were

.

.45.

.

to

revisit

the

place

where

I

grew

up.

I

left

that

small

town

behind

as

soon

as

I

finished

primary

school.

Scruffy

took

us

to

the

school,

where

.

.46.

.

picture

still

hung.

By

the

fall,

we

were

back

in

Toronto

and

Grandpa

was

back

in

Whitehorse.

I

flew

up

to

.

.47.

.

him.

When

I

arrived,

my

grandpa

was

tired

and

.

.48.

.

a

lot.

With

no

one

to

talk

to,

I

found

myself

chatting

with

Scruffy.

He

was

always

excited

to

see

me.

I

gave

him

many

.

.49.

.:

Scruffster,

Scruff-man,

Scruffmaster.

He

would

.

.50.

.

reply

to

them

all.

The

last

month

of

the

year

was

.

.51.

..

My

grandfather

passed

away.

Visitors

came

and

went.

Boxes

were

packed.

My

mom

and

I

were

too

.

.52.

.

to

keep

Scruffy.

But

it

didn't

matter

because

months

earlier,

Scruffy

had

.

.53.

.

the

heart

of

my

grandpa's

home

care

nurse.

Last

summer,

I

took

a

trip

to

Whitehorse.

During

my

.

.54.

.,

I

dropped

by

the

nurse's

home

to

see

Scruffy.

As

soon

as

I

opened

the

door,

he

ran

up

to

me

as

.

.55.

.

as

ever,

making

me

feel

right

at

my

grandfather's

home.【短文大意】

本文主要介绍了作者和外祖父家的狗Scruffy之间的故事。名师讲语篇知识积累(1)air

ticket飞机票(2)pass

away(婉辞,指去世)亡故(3)come

and

go来了又走难句释义My

mom

had

already

booked

the

air

tickets

and

her

leave

from

work,

so

even

though

my

grandfather

wouldn't

be

there,

we

made

the

trip

north

anyway.译文:我妈妈已经订好了机票,也请好了假,所以尽管外祖父不在,我们还是北上了。41.(

)

A.refused

B.planned

C.continued

D.failedB【解题思路】本题考查动词。根据第二段中的"My

mom

had

already

booked

the

air

tickets"可知,此处表示"我们计划在我年少时居住的小镇待上两个月"。故选B。refuse"拒绝";plan"计划";continue"继续";fail"失败"。.

.42.(

)

A.leave

B.change

C.choice

D.decisionA【解题思路】本题考查名词。根据设空前的"My

mom

had

already

booked

the

air

tickets"及设空后的"we

made

the

trip

north

anyway"可知,妈妈请了假。故选A。leave"休假";change"改变";choice"选择";decision"决定"。.

..

..

.名师一点通词汇激活43.(

)

A.trained

B.met

C.kept

D.followedC【解题思路】本题考查动词。根据设空后的"He

got

it

from

a

local

shelter(收容所)

two

years

earlier

and

renamed

him(rename意为"给……改名")‘Scruffy’"可知,外祖父养了一只狗。故选C。train"训练";meet"遇见";keep"饲养";follow"跟随"。44.(

)

A.After

B.While

C.Until

D.UnlessB【解题思路】本题考查连词。根据设空后的"我们俩在外祖父家无所事事"和"Scruffy救了我们"可知,所缺的词是While"当……的时候"。.

..

.45.(

)

A.problems

B.hopes

C.methods

D.chancesD【解题思路】本题考查名词。根据设空后的"I

left

that

small

town

behind

as

soon

as

I

finished

primary

school.

Scruffy

took

us

to

the

school"可知,此处表示"遛狗的过程中,我有机会重访我成长的地方"。故选D。problem"问题";hope"希望";method"方法";chance"机会"。46.(

)

A.my

B.his

C.her

D.itsA【解题思路】本题考查代词。根据上文中的"I

left

that

small

town

behind

as

soon

as

I

finished

primary

school"可知,此处表示"Scruffy把我们带到学校,那里还挂着我的照片"。故选A。.

..

..

..

..

.47.(

)

A.think

of

B.look

after

C.worry

about

D.get

used

toB【解题思路】本题考查动词短语。根据设空后的"When

I

arrived,

my

grandpa

was

tired"可推知,作者飞去怀特霍斯照顾外祖父。故选B。think

of"记得,想起";look

after"照顾";worry

about"担心";get

used

to"适应"。48.(

)

A.ate

B.learned

C.slept

D.workedC【解题思路】本题考查动词。线索1:设空前的"my

grandpa

was

tired"结论:此处表示"外祖父睡了很多觉"。故所缺的词是slept"睡觉"。线索2:设空后的"With

no

one

to

talk

to".

..

.49.(

)

A.walks

B.toys

C.snacks

D.namesD【解题思路】本题考查名词。根据设空后的"Scruffster,

Scruff-man,

Scruffmaster"及"He

would

50

reply

to

them

all"可知,此处表示"我给它起了很多名字"。故选D。walk"散步";toy"玩具";snack"点心,小吃";name"名字"。50.(

)

A.happily

B.quietly

C.bravely

D.politelyA【解题思路】本题考查副词。结合上文中的"He

was

always

excited

to

see

me"可知,此处表示"它都高高兴兴地一一回应"。故选A。happily"高兴地";quietly"静静地";bravely"勇敢地";politely"礼貌地"。.

..

.51.(

)

A.free

B.hard

C.important

D.normalB【解题思路】本题考查形容词。根据设空后的"My

grandfather

passed

away"可知,那一年的最后一个月很难熬。故选B。free"自由的";hard"艰难的";important"重要的";normal"正常的"。52.(

)

A.serious

B.weak

C.nervous

D.busyD【解题思路】本题考查形容词。此处表示"我和妈妈太忙了,没时间养Scruffy",故选D。serious"严肃的";weak"虚弱的";nervous"焦虑的";busy"忙碌的"。53.(

)

A.won

B.missed

C.offered

D.hiddenA【解题思路】本题考查动词。根据设空前的"But

it

didn't

matter"及最后一段中的"I

dropped

by(顺便访问)

the

nurse's

home

to

see

Scruffy"可知,Scruffy赢得了外祖父的家庭护理护士的芳心。win

sb.'s

heart/win

the

heart

of

sb.意为"赢得某人的爱",符合文意。故选A。win"赢得";miss"错过,怀念";offer"自愿给予";hide"隐瞒"。.

..

.54.(

)

A.break

B.life

C.growth

D.stayD【解题思路】本题考查名词。根据设空前的"I

took

a

trip

to

Whitehorse"及设空后的"I

dropped

by

the

nurse's

home"可知,此处表示"我在怀特霍斯逗留期间"。故选D。break"休息";life"生活";growth"成长";stay"停留;逗留(时间)"。55.(

)

A.kind

B.excited

C.thankful

D.naturalB【解题思路】本题考查形容词。根据第四段中的"He

was

always

excited

to

see

me"及设空后的"as

ever,

making

me

feel

right

at

my

grandfather's

home"可知,此处表示"我一打开门,它就如往常一般兴奋地跑了过来"。故选B。kind"友好的";excited"兴奋的";thankful"感激的";natural"不拘束的"。.

..

.四、语篇填空(15小题,每小题1分,共15分)第一节

阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。hit

color

must

if

good

experience

Andy

play

probably

put

Lucy

just

had

a

good

time

at

Disneyland.

56._______

dad

bought

him

a

new

pair

of

trainers

because

he

did

well

in

the

math

test.

And

now,

Cindy

is

57.________

with

her

cute

cat.

On

social

media(社交媒体),

everyone

seems

to

be

happy

all

the

time.Andy'splaying

Can

life

always

be

58.________?

The

answer

to

this

question

is

no.

As

a

teenager,

you

haven't

had

much

life

59.__________.

Sometimes,

you

might

have

very

high

hopes.

For

example,

you

wanted

to

get

an

A+

on

an

exam.

It

didn't

happen,

and

you

felt

sad.

Sadness

is

not

always

bad.

It

can

push

you

to

be

60.______

than

before.

But

it

will

be

a

different

story

61.___

your

sadness

is

starting

to

affect

your

daily

life.

Maybe

you

don't

feel

like

going

out

with

your

friends.

Or

many

of

your

things

are

62.____

off

because

of

your

sad

feelings.colorfulexperiencebetterifput

I

felt

this

way

when

my

best

friend

Jane

moved

to

another

city.

We

used

to

have

fun

together

every

day.

Now,

she

isn't

with

me

anymore.

Loneliness

63._____

me

from

time

to

time.

My

parents

said

things

like

this

would

happen

sometimes.

We

cannot

stay

together

with

friends

forever.

Jane

would

have

new

friends.

She

64._________

wanted

me

to

have

new

friends,

too.

Sadness

is

not

a

sign

of

being

weak.

Instead,

it's

a

part

of

who

we

are.

When

you

feel

down,

you

65.______

not

shut

yourself

away

from

the

world.

Share

your

feelings

with

a

good

friend.

Eat

something

delicious

and

take

a

walk

in

the

park.

Ask

for

any

help

you

need.

You're

not

alone

in

the

fight

against

this

feeling!hitsprobablymust【第一节短文大意】

本文主要讲述了青少年在生活中会因为遇到的一些问题而悲伤,并介绍了面对悲伤情绪时我们应该怎么做。56._______Andy's【解题思路】本题考查名词所有格。分析句子结构可知,"56.____

dad"作主语,故设空处可填形容词性物主代词或名词所有格。结合上文中的"Lucy"、下文中的"Cindy"及备选词可知,此处表示"Andy的爸爸给他买了一双新运动鞋,因为他数学考得很好"。故填Andy's。57.________playing【解题思路】本题考查动词。根据设空前的"now"和"is"可推知,时态为现在进行时;根据设空后的"with

her

cute

cat"可知,可选定play一词;根据现在进行时的结构"be

doing"可知,应填playing。58.________colorful【解题思路】本题考查形容词。根据设空前的"be"可知,设空处可填形容词,作表语;结合第一段的内容可知,此处表示"生活能否总是多姿多彩?"。结合备选词可知,应填color的形容词形式colorful。59.__________experience【解题思路】本题考查名词。根据设空前的"had

much"可知,设空处应填不可数名词;life

experience意为"生活阅历",符合文意。故填experience。60.______better【解题思路】本题考查形容词的比较级。根据设空前的"be"和设空后的"

than(比较级标志词)

before"可知,设空处应填形容词的比较级;根据设空前的"Sadness

is

not

always

bad"可知,此处表示"它能促使你变得比以前更好"。故填good的比较级形式better。61.___if【解题思路】本题考查连词。设空前后为两个完整的句子,故考虑填连词。设空前表示"但那就另当别论了";设空后表示"你的悲伤开始影响到你的日常生活"。根据设空前后的内容可知,应填if,表示"如果"。.

..

.62.____put【解题思路】本题考查动词。put

off意为"推迟",符合文意;"your

things"和"put

off"之间为被动关系,应用被动语态;根据被动语态的结构"be

done"可知,应填put。63._____hits

.

..

..

.64._________probably【解题思路】本题考查副词。分析句子结构可知,句子不缺少成分,由此可推知,设空处应填副词,起修饰作用。结合备选词可知,此处表示"她大概也希望我有新朋友"。故填probably。65.______must【解题思路】本题考查情态动词。结合上下文可知,此处表示"当你感到沮丧时,一定不要不与外界接触"。故填must。第二节

阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。

In

China,

dragons

are

called

Loong.

They

are

super

important

and

are

thought

to

be

really

wise

and

lucky.

When

there

66.___

a

big

celebration,

you'll

see

awesome

dragon

dancers

with

dragon

costumes(装束)

of

different

colors

dancing

around.

I

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论