天津市2018届高考英语二轮复习第三部分阅读理解专题能力训练十三阅读理解四.docx_第1页
天津市2018届高考英语二轮复习第三部分阅读理解专题能力训练十三阅读理解四.docx_第2页
天津市2018届高考英语二轮复习第三部分阅读理解专题能力训练十三阅读理解四.docx_第3页
天津市2018届高考英语二轮复习第三部分阅读理解专题能力训练十三阅读理解四.docx_第4页
天津市2018届高考英语二轮复习第三部分阅读理解专题能力训练十三阅读理解四.docx_第5页
已阅读5页,还剩1页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

专题能力训练十三阅读理解(四)A(2017天津卷,B)Fifteen years ago,I took a summer vacation in Lecce in southern Italy.After climbing up a hill for a panoramic(全景的) view of the blue sea,white buildings and green olive trees,I paused to catch my breath and then positioned myself to take the best photo of this panorama.Unfortunately,just as I took out my camera,a woman approached from behind,and planted herself right in front of my view.Like me,this woman was here to stop,sigh and appreciate the view.Patient as I was,after about 15 minutes,my camera scanning the sun and reviewing the shot I would eventually take,I grew frustrated.Was it too much to ask her to move so I could take just one picture of the landscape?Sure,I could have asked her,but something prevented me from doing so.She seemed so content in her observation.I didnt want to mess with that.Another 15 minutes passed and I grew bored.The woman was still there.I decided to take the photo anyway.And now when I look at it,I think her presence in the photo is what makes the image interesting.The landscape,beautiful on its own,somehow comes to life and breathes because this woman is engaging with it.This photo,with the unique beauty that unfolded before me and that woman who “ruined” it,now hangs on a wall in my bedroom.What would she think if she knew that her figure is captured(捕捉) and frozen on some strangers bedroom wall?A bedroom,after all,is a very private space,in which some woman I dont even know has been immortalized(使永存).In some ways,she lives in my house.Perhaps we all live in each others spaces.Perhaps this is what photos are for:to remind us that we all appreciate beauty,that we all share a common desire for pleasure,for connection,for something that is greater than us.That photo is a reminder,a captured moment,an unspoken conversation between two women,separated only by a thin square of glass.【语篇导读】本文为一篇记叙文。在十五年前的一次旅行中,当作者爬到山顶准备拍一张全景图时,一位女士从后面走来,走进了作者的风景中。最后,作者仍然拍下了照片,并将它作为一种纪念挂在卧室里,提醒作者人性中一些永恒的东西。1.What happened when the author was about to take a photo?A.Her camera stopped working.B.A woman blocked her view.C.Someone asked her to leave.D.A friend approached from behind.答案:B解析:细节理解题。根据第二段的第一句“Unfortunately,justasItookoutmycamera,awomanapproachedfrombehind,andplantedherselfrightinfrontofmyview.”可知,当作者拿出相机准备拍照的时候,一位女士从后面走来,进入了作者眼前的风景中。故选B项。2.According to the author,the woman was probably .A.enjoying herselfB.losing her patienceC.waiting for the sunsetD.thinking about her past答案:A解析:推理判断题。根据第三段的倒数第二句“Sheseemedsocontentinherobservation.”可知,这位女士似乎很满意眼前的风景,沉醉其中,自得其乐。故选A项。3.In the authors opinion,what makes the photo so alive?A.The rich color of the landscape.B.The perfect positioning of the camera.C.The womans existence in the photo.D.The soft sunlight that summer day.答案:C解析:细节理解题。根据第四段的最后一句“Thelandscape,beautifulonitsown,somehowcomestolifeandbreathesbecausethiswomanisengagingwithit.”可知,本身就很美丽的风景,因为这位女士的参与而变得更加生动逼真。因此,在作者看来,这位女士的存在使照片看起来如此活力焕发。故选C项。4.The photo on the bedroom wall enables the author to better understand .A.the need to be close to natureB.the importance of private spaceC.the joy of the vacation in ItalyD.the shared passion for beauty答案:D解析:细节理解题。根据第六段的第二句“Perhapsthisiswhatphotosarefor:toremind.isgreaterthanus.”可知,卧室墙壁上的照片能提醒作者更好地理解与他人分享美的激情。故选D项。5.The passage can be seen as the authors reflections upon .A.a particular life experienceB.the pleasure of travelingC.the art of photographyD.a lost friendship答案:A解析:推理判断题。纵观全文及最后一段可知,一次特殊的拍照经历引发了作者对于人性的深入思考。故选A项。B(2017天津南开区二模,B)After a terrible electrical accident,the whole world had been completely dark and quiet for Robert Edwards for almost ten years,for he became both blind and deaf.The loss of sight and hearing threw him into such sorrow that he tried a few times to put an end to his life.His family,especially his wife,did their best to tend and comfort him and finally he regained the will to live on.One hot summer afternoon,he was taking a walk with a stick near his house when a thunderstorm started all at once.He stood under a large tree to avoid getting wet,but he was struck by the lightning.Witnesses thought he was dead but he woke up some 20 minutes later lying face down in muddy water at the base of the tree.He was trembling badly,but when he opened his eyes,he could hardly believe what he saw:a plough lying near the wall.When Mrs.Edwards came running up to him,shouting to their neighbors to call for help,he could see her and hear her voice for the first time in nearly ten years.The news of Roberts regaining his sight and hearing quickly spread,and many doctors came to examine him.Most of them said that he regained his sight and hearing from the shock he got from the lightning.However,none of them could give a convincing answer as to why this should have happened.The only reasonable explanation given by one doctor was that,since Robert lost his sight and hearing as a result of a sudden shock,perhaps,the only way for him to regain them was by another sudden shock.【语篇导读】文章讲述罗伯特因为受到电击而失明失聪,生活在黑暗寂静的世界里。他几度想自杀,他的家人尤其是他的妻子给予他安慰与鼓励让他重拾活下去的勇气。有一次他在树下躲雨的时候,意外被闪电击中,却恢复了视力与听力,这使众人颇感惊讶,连医生也不能确定具体原因。6.The reason for Roberts attempts to kill himself was that .A.he had to live in a dark and silent worldB.a terrible traffic accident happened to himC.he was struck by the lightning once moreD.nobody in the world cared about him答案:A解析:细节理解题。根据文章第一段中的“Thelossofsightandhearingthrewhimintosuchsorrowthathetriedafewtimestoputanendtohislife.”可知,丧失视力和听力使他想结束自己的生命,故选A项。7.What was Robert doing when he was struck by the lightning?A.Taking a walk with a stick.B.Driving a car.C.Sheltering from the rain under a tree.D.Lying on the ground.答案:C解析:推理判断题。根据第二段中的“Hestoodunderalargetreetoavoidgettingwet,buthewasstruckbythelightning.”可知,他是在树下躲雨的时候被闪电击中的,故选C项。8.What did Robert see first when he regained his sight after the shock?A.A plough lying near the wall.B.His neighbors.C.His wife who called for help to save him.D.Many doctors surrounding him.答案:A解析:细节理解题。由第二段中的“Hewastremblingbadly,butwhenheopenedhiseyes,hecouldhardlybelievewhathesaw:aploughlyingnearthewall.”可知当他睁开眼睛时,他看到的是犁和墙,故选A项。9.Which of the following statements is NOT true according to the passage?A.Robert had been deaf and blind for nearly ten years.B.Robert hid himself under the tree for 20 minutes.C.Robert could hear his wifes shouting for help when he woke up.D.The familys love helped Robert regain confidence to live on.答案:B解析:细节理解题。根据文章第二段的“Witnessesthoughthewasdeadbuthewokeupsome20minuteslaterlyingfacedowninmuddywateratthebaseofthetree.”可知,他是20分钟后醒来的,而不是在树下躲了20分钟,故选B项。10.We can infer from the text that .A.many doctors came because Robert was badly injuredB.a sudden injury in the head led to Roberts recoveryC.Roberts wife sent for doctors immediately after the shockD.there was no accurate explanation for Roberts recovery答案:D解析:推理判断题。根据第三段的“However,noneofthemcouldgiveaconvincinganswerastowhythisshouldhavehappened.”可知,对于罗伯特的康复,医生也没有明确的解释,故选D项。CI wanted to buy something todayuntil I figured out the cost versus the benefit.At that point I knew it was a completely stupid idea.What I wanted to buy was an older car to have in addition to my four-year-old Smart Car that I absolutely like.So you wonder,if I like the Smart Car,why would I want to have another car as well?The reason is.grandkids.I have several and in the Smart Car I can only have one passenger(Its a two-seater).Besides,one of my daughters-in-law does not trust the Smart Car as a vehicle for her daughter Lily to ride in,so thats one little girl I cant take anywhere at all.My husband also has a carand a truckbut I have driven the truck only a couple of times in the years weve had it and I have not driven his year-old car at all.So thats why I had the stupid idea to buy an old Toyota I found on the lot of an honest used car salesman.Thank heavens I came to my senses before I spent $8,000 to buy it,$80 or so to license it and probably $500 to insure it for a year.It would be senseless to buy that car.My grandkids just have to continue to come with me one by one.I cant take two girls out to lunch or two girls shopping or pick up the brother and sister that live in the same house.As for the little one thats not allowed to ride with me.well,Grandpa will have to pick her up.As for me,I didnt get money in my savings account by being totally stupid.Sure,doing things with the kids is fun,but spending that kind of money to put two or more of them in a groupwhich would probably drive me crazy anywayis really dumb.Sometimes temptation can prove that you still have a little sense.Whew!That was close.【语篇导读】本文是记叙文。作者本想买一辆二手车,但经过深思熟虑后,最终放弃了这个想法。11.Why did the author want to buy a car?A.Her Smart Car is in poor condition.B.She wanted to replace her Smart Car.C.Her daughter-in-law asked her to do so.D.The space in her Smart Car is limited.答案:D解析:细节理解题。根据第二段中的“IhaveseveralandintheSmartCarIcanonlyhaveonepassenger(Itsatwo-seater).”可知,作者的车只有两个座位,而她有好几个孙子,所以座位太少,不是很方便。12.The authors little grandkid Lily .A.refused to stay with herB.was not allowed to take her carC.was always picked up by her husbandD.thought it was dangerous to drive a Smart Car答案:B解析:细节理解题。根据第二段中的第五句可知,Lily的母亲不让女儿乘坐作者的SmartCar。13.The author gave up the idea of buying the Toyota because .A.it was a used carB.she couldnt afford itC.there was no need for itD.the salesman was unreliable答案:C解析:推理判断题。作者在倒数第二段中列举了几项理由,都是为了说明即便不再买车也能想办法解决目前遇到的困难,所以认为没有必要买车。14.The underlined word “dumb” in Paragraph 4 can best be replaced by .A.difficultB.stupidC.reasonableD.amazing答案:B解析:词义猜测题。根据上文的“.doingthingswiththekidsisfun.”及but表达的转折含义可以推断,此处是说花那么多钱就是为了让孩子们坐在一起,确实很愚蠢。倒数第二、三段解释了作者决定不买车的原因,里面出现的stupid也是提示。15.Which of the following proverbs best describes the text?A.Look before you leap.B.Better late than never.C.Dont judge a book by its cover.D.Every advantage has its disadvantage.答案:A解析:推理判断题。文章作者通过自己的经历告诉我们在做决定前一定要理智一些,要“三思而后行”。DMy wife Julie and I were out on the road that runs around where we live.Two dog walkers passed by and we heard one of them say,“Never seen that dog around here before.”We looked down the hill and saw an old black dog stumbling(蹒跚) painfully up the hill.We bent down,talked gently to the dog and patted it.I checked and there was a collar.There was a phone number on the collar,but no one answered.The dog was painfully thin.It didnt have many teeth left.Julie ran home to get some of our dogs food while I tried to encourage the dog to come along with me.Julie got home and back again when I was only halfway there.So,we sat down on the sidewalk while our new friend made short work of the food.Eventually we got her home.We gave her a blanket and more food,kept her warm and wondered what to do next.After trying for many times we got a response from the number.A lady came around with a bunch of flowers for us.She explained that Tara had been her fathers dog.She was very old and should probably be put to sleep,but the lady just couldnt bring herself to do it.So,Tara was safely returned home.Here is the truth of the story:Actually Julie and I were out that morning because I was leaving.She was trying to persuade me to come back,but I wasnt hearing anything.I was about to turn and go when an old,worn-out dog walked between us and collapsed.Suddenly we had something more important than our problem to worry about.There was a creature in need right before us and we had to work together to help it.We did help it.And here I am writing the story in my own home,in my own family.In the song “Love Is Not a Fight” Warren Barfield talks about marriage.At one point he sings,“And if we try to leave,may God send angels to guard the door.”Sometimes angels come disguised(假扮) as dogs.【语篇导读】作者和妻子把

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论