2017年河南省中考英语试卷解析版.doc_第1页
2017年河南省中考英语试卷解析版.doc_第2页
2017年河南省中考英语试卷解析版.doc_第3页
2017年河南省中考英语试卷解析版.doc_第4页
2017年河南省中考英语试卷解析版.doc_第5页
已阅读5页,还剩23页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

2017年河南省中考英语试卷参考答案与试题解析一、听力理解(20小题,每小题1分,共20分)第一节听下面5段对话每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案,并将其标号填入题前括号内每段对话读两遍1How is the weather now?ASunnyBCloudyCRainy【考点】15:短对话理解【分析】略【解答】B2What are the two speakers talking about?AA football matchBA volleyball matchCA basketball match【考点】15:短对话理解【分析】略【解答】A3Where will the two speakers go?ATo the zooBTo the parkCTo the beach【考点】15:短对话理解【分析】略【解答】C4What is the name of the girl?ASandyBSallyCSherry【考点】15:短对话理解【分析】略【解答】B5Where the two speakers going to meet tonight?AAt the cinemaBAt Lucys houseCAt Peters house【考点】15:短对话理解【分析】略【解答】C二、第二节听下面几段对话或独白每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C 三个选项中选出最佳答案,并将其标号填入题前括号内每段对话或独自读两遍6听下面一段对话,回答第6至第8三个小题6Where is the man going?ATo LondonBTo CardiffCTo Manchester7When will the next train leave?AAt 16:30BAt 17:00CAt 19:308How much more shall the man pay for a new ticket?A3B6C9【考点】17:长对话理解【分析】略【解答】CBA9听下面一段对话,回答第9至第10两个小题9Where are the two speakers going to do tonight?ASee an action movieBWatch a talk showCEnjoy a pop concert10When will they meet?AAt 6:30BAt 7:00CAt7:30【考点】17:长对话理解【分析】略【解答】BA11听下面一段独白,回答第11至第12两个小题11Who cooks dinner for all the family on weekdays?AMomBEmmaCTom12Why is Toms mother happy with him?ABecause he helps out at homeBBecause he enjoys doing sportsCBecause he does his homework【考点】16:短文理解【分析】略【解答】CA13听下面一段对话,回答第13至第15三个小题13What are the two speakers?ATeachersBStudents CReporters14What are they mainly talking about?ASubjectsBStudentsCTeachers15Why does Jack like MrThomas?ABecause he gives little homeworkBBecause he always speaks EnglishCBecause he explains everything well【考点】17:长对话理解【分析】略【解答】BCC16听下面一篇短文根据短文内容,按照你所听内容的先后顺序将下列图片排序,短文读两遍16略17略18略19略20略【考点】16:短文理解【分析】略【解答】EADCB二、选择填空(15小题,每小题1分,共15分)从ABCD 四个选项中选出一个最佳答案21When will car race beginIm not sureMaybe next week,or maybe week after next()Aa; theBan; theCthe; aDthe; the【考点】51:定冠词(the)【分析】汽车比赛什么时候开始?我也不确定也许下周,或者下下周【解答】正确答案:D根据题干可知汽车比赛说话双方都知道,则第一空此处表特指,故填写the其次下下周对应的英文表达是the week after next,故选择D22His name is James,but he usually calls_ Jim()AheBhimChisDhimself【考点】63:反身代词【分析】他的名字叫杰姆斯,但他通常叫自称吉姆【解答】答案:D根据His name is James,but he usually calls_ Jim,可知他的名字叫杰姆斯,但他通常叫自称吉姆,这里call oneself意为自称后面跟反身代词故选D23If you fight hard,know who you are,and are proud of who you are,youve got a good of winningAchoiceBchanceCdecisionDdirection【考点】48:名词的词义辨析【分析】如果你努力奋斗,知道你是谁,并以你是谁而骄傲,你会有获胜的机会【解答】正确答案:BA是选择,B是机会,C是决定,D是方向本题是if引导的条件状语从句,根据题干如果你努力奋斗,知道你是谁,并以你是谁而骄傲,你会有获胜的机会可知应选择B24Miho is student because she was born later than anyone else in her class()AyoungByoungerCthe youngerDthe youngest【考点】81:形容词的比较级和最高级【分析】Miho是年龄最小的学生,因为她比班上的任何人都出生晚【解答】答案:D根据she was born later than anyone else in her class,可知她比班上的任何人都出生晚,所以她应该是班上最小的那个,所以这里用最高级形式故选D25Jimmy,where are my glasses?I have looked everywhereOh,GrannyThey are _ on your nose()AevenBwellCrightDever【考点】9B:副词的词义辨析【分析】吉米,我的眼镜呢?我到处找遍了噢,奶奶,它就在你的鼻子上【解答】答案:Ceven 甚至,well好,right正好,ever曾经,结合句意:吉米,我的眼镜呢?我到处找遍了噢,奶奶,它正好就在你的鼻子上,故选C26Paul,Im busy cookingCan you give a hand?Just a minuteI my email()Aam checkingBwill checkChave checkedDwas checking【考点】F6:时态辨析【分析】保罗,我正忙着做饭呢你能帮忙吗?请稍等我正在查看我的电子邮件【解答】答案:A考查时态句意保罗,我正忙着做饭呢你能帮忙吗?请稍等我正在查看我的电子邮件A现在进行时态B一般将来时态C现在完成时态D过去进行时态结合语境保罗,我正忙着做饭呢你能帮忙吗?请稍等我_我的电子邮件,及Im busy cooking我正忙着,可知,应该是现在进行时态,结构是is/am/are+动词的现在分词表示我正在查看我的电子邮件,主语是I,谓语动词用amcheck的现在分词是checking答案是A27Father brought his little boy to a concertBut his too young to sit _ the whole concert()AforBwithCduringDthrough【考点】7B:常用介词的辨析【分析】父亲带着他的小儿子去听音乐会,但他太小了,不能一直挺到整场音乐会结束【解答】答案:D考查介词句意父亲带着他的小儿子去听音乐会,但他太小了,不能一直挺到整场音乐会结束for为了with和during在期间through从头到尾sit through一直挺到结束,耐着性子看完(或听完)因此答案是D28I dont care what people thinkWell,you _Youre not alone in this world()AcanBmayCshouldDwill【考点】DB:情态动词【分析】我不在乎别人怎么想 哦,你应该在乎的在这个世界上你不是一个人【解答】答案:Ccan能,会;may可以;should应该;will将会考查情态动词的用法根据Well,you _Youre not alone in this world,可知答话的人提了一个建议你应该关注别人对你的评价的should可以用来向别人提建议,故选C29Why are you leaving your job?I cant stand it any longerI always _ to work overtime()Aam; askingBam; askedCwas; askingDwas; asked【考点】GA:语态的辨析【分析】你为什么要辞职?我再也受不了了,我总是被要求加班【解答】答案:B考查语态句意你为什么要辞职?我再也受不了了,我总是被要求加班A现在进行时态B一般现在时态的被动语态C过去进行时态D一般过去时态的被动语态ask sb to do sth要求某人做某事,这里sb做主语,是ask要求的承受者,因此用被动语态,A,C不正确由alway总是,习惯性动作,可知用一般现在时态的被动语态,结构是is/am/are+动词的过去分词,主语是I,用amask的过去分词是asked答案是B30Dont know where your kids are in the house?Turn off the Internet and theyll_ quickly()Aget upBstand upCshow upDhurry up【考点】E1:动词短语【分析】不知道你的孩子在什么地方?关掉网络,他们会很快出现【解答】答案:Cget up起床;stand up站起来;show up出现;hurry up快,(使)赶紧根据Dont know where your kids are in the house?Turn off the Internet and theyll_ quickly,可知不知道你的孩子在什么地方?关掉网络,他们会很快出现;show up出现31The actor was happy he got a part in the a movie,_ the part was a small one()AsinceBwhileCthoughDunless【考点】C3:连词辨析【分析】这个演员很高兴他在这部电影中有一个角色,尽管是一个小角色【解答】答案:Csince既然;while当时候;though虽然;unless除非结合句意:这个演员很高兴他在这部电影中有一个角色,尽管角色很小,故选C32The plane on the ground for two more hours because of the bad weather.()AranBmovedCshookDremained【考点】DH:动词词义辨析【分析】由于天气不好,飞机在地面上停留了两个多小时【解答】答案:Dran跑;moved移动;shook摇动;remained停留结合句意:由于天气不好,飞机在地面上停留了两个多小时,故选D33I hate the dogs live in the next houseThey make loud noises all night()AwhoBthatCwhatDwhom【考点】67:关系代词【分析】我讨厌住在隔壁的狗,他们整晚发出噪音【解答】答案:Bwho意思是谁指人,在定语从句中作主语;that意思是那个指人或指物,在定语从句中作主语或宾语;what意思是什么不能引导定语从句;whom意思是谁指人,在定语从句中作宾语,根据先行词是the dogs,后面的定语从句缺少一个可以作主语的词,综上所述,故选B34Whenever we kids come over,Auntie Susan just stands there and watches us _ sure we dont break anything()AmakeBmadeCto makeDmaking【考点】E6:不定式短语【分析】每当我们这些孩子们过来时,苏珊阿姨就站在那儿看着我们,以确保我们不会打破任何东西【解答】答案:C根据Whenever we kids come over,Auntie Susan just stands there and watches us _ sure we dont break anything,可知每当我们这些孩子们过来时,苏珊阿姨就站在那儿看着我们,以确保我们不会打破任何东西,这里用to引导的不定式短语作目的状语故选C35Which of the following sentences is correct?()AHe came in and sat downBWe all likeHarry PotterCWhen we metHe didnt say helloDWe went out,headed for the bus stop【考点】38:英文常识【分析】下列句子哪一个是正确的?【解答】答案:A选项B,We all likeHarry Potter,英文中书名写成斜体,不需要加书名号,所以这个句子是错误的;选项C,When we metHe didnt say helloWhen we met作为时间状语从句,不能独立成句,所以这个句子是错误的;选项D,We went out,headed for the bus stop这里两个动作之间需要加and,应该是We went out and headed for the bus stop;所以这个句子是错误的;所以只有选项A是正确的故选A三、完形填空(10小题,每小题10分,共10分)先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案36A giant panda ran away from the zoo in LondonHe walked and walked and became(36)DHe walked into a restaurant,where he found a(37)Aat an empty tableThe waiter took the pandas orderAfter he (38)Bhis dinner,the panda stood up,calmly pulled out a gun which he had hidden,and fired into the air(39)Che turned around and walked toward the doorNaturally,the waiter was horrified(恐惧的),but he tried hard to pull himself together and stopped him for a(n) (40)DThe panda said to him,What do I look like to (41)C?The waiter answered,Well,a giant panda,of course,Thats right,said the pandaLook it upand he walked outThe waiter called the(42)BWhen they arrived the waiter told them the whole story(43)Dthe pandas wordslooking it upSo the police officer (44)Aa young man out to get an encyclopedia(百科全书)The young man returned with the encyclopediaThe officer (45)Cpandaand there was the answer,Giant panda,lives in china,eats shoots (竹笋) and leaves36AtiredBangryCcrazyDhungry37AseatBnoteCwaiterDnewspaper38AorderedBfinishedCservedDcooked39ASoBOnceCThenDAlso40AtalkBexcuseCquestionDexplanation41AusBhimCyouDthem42AbossesBpoliceCneighborsDcustomerst43AaboutBlikeCwithoutDincluding44AsentBtookCdroveDinvited45Aturned toBasked forClooked upDcalled on【考点】N1:记叙文【分析】文章讲述了一个大熊猫去伦敦的一家饭店吃了饭就走,并拿枪在空中打了一枪,服务员们很害怕,但还是向他讨要一个解释,大熊猫问服务员自己看起来像什么,大家回答说看起来是一个大熊猫,大熊猫说是的,并叫他们去查阅资料后来服务员报了警并说明了事情原委,警察们在百科全书上查到了答案,百科全书上显示:大熊猫,生活在中国,吃了竹笋就离开【解答】36D 考查形容词A表示累的;B表示生气的;C表示疯狂的;D表示饿的由He walked into a restaurant可知他是饿了,选D37A 考查名词A表示名词;B表示笔记;C表示服务员;D表示报纸由The waiter took the pandas order可推测此处表示在空桌旁他找到了一个座位,选A38B 考查动词A表示命令;B表示完成;C表示服务;D表示烹饪结合语境可知此处表示他吃完晚饭后,熊猫站了起来,选B39C 考查连词A表示所以;B表示曾经;C表示然后;D表示也分享语境可知he turned around and walked toward the door与the panda stood up,calmly pulled out a gun which he had hidden,and fired into the air间是顺承关系,选C40D 考查名词A表示谈话;B表示借口;C表示问题;D表示解释由下文的The officer (45)pandaand there was the answer可推测此处表示服务员们想向他要一个解释,选D41C 考查代词A表示我们;B表示他; C表示你;D表示他们此句话是熊猫对服务员说的,对象应该是第二人称,句意为对你来说我看起来像什么,选C42B 考查名词A表示老板;B表示警察;C表示邻居;D表示顾客由So the police officer (44)a young man out to get an encyclopedia可知此处表示的是这个服务员报了警,选B43D 考查介词A表示关于;B表示像;C表示没有;D表示包括由So the police officer (44)a young man out to get an encyclopedia可知警察是要查阅资料,所以此处表示服务员告诉警察的内容是包括look it up,选D44A 考查动词A表示送; B表示带走;C表示开车;D表示邀请结合语境可知此处表示所以这个警察将一个年轻人派出去拿一本百科全书,选A45C 考查短语A表示转向,向求助;B表示向要;C表示查阅;D表示号召下文的Giant panda,lives in china,eats shoots (竹笋) and leaves是对panda的定义,所以此处表示这个警察查阅了panda这个单词,选C四、阅读理解(20小题,每小题10分,共40分)阅读下面四篇语言材料,然后按文后要求做题.46Eating OutAre you looking for somewhere special to go this weekend?Do you want to try something new?Check out one of these hot new restaurantsMusical ChairsHave you noticed how music makes the taste of your food better?This new restaurant has different types of live music every night except Sundays,and excellent food to go with itGreat fish dishes,beef and pizzaMonday is classic rock night,so see you thereThe Chocolate BoxThe owner of this small cafe used to cook all kinds of food,but then she realized she preferred sweets to anything elseIf you want meat or fish,dont come hereThey only do desserts!Lots of different kinds of sweetschocolate lovers will be excited by the range of chocolate cakesLast Days of the RajA centrallylocated Indian restaurant,perfect for eating before or after the cinema or a showIn summer enjoy your meal in the beautiful gardenThe most popular dishes are beef and chicken cooked with mild,medium or hot spicesFor brave customers there is extra hot!A Tasty of TuscanyWhether youd like a great valueformoney lunch or a relaxed evening meal at a fantastic restaurant,this is the place for youThe cooks have all been trained in Italy and they make both traditional and modern dishesWe recommend the pasta and seafood注:recommend推荐;spice(调味)香料根据材料内容选择最佳答案46Whats special about Music Chairs?DASunday is classic rock night every weekBThe chair there can play wonderful musicCThe restaurant only welcomes music loversDYou can enjoy your meal with live music there47Which of the following does the Chocolate Box serve?BAFish BCakes CSeafood DChicken48Why do people go to Last Days of the Raj?CATo show others how brave they will beBTo enjoy the meal while watching showsCTo try the dishes there cooked with spicesDTo have meals in the garden all year round49What can people do at A Taste of Tuscany?CAEnjoy a relaxed breakfastBTaste dishes cooked in ItalyCHave a valueformoney lunchDLearn to cook pasta and seafood50What is recommended in the text?AAHot restaurantBSpecial foodsCWeekend activitiesDThe best places to go【考点】O9:日常生活类阅读【分析】文章大意:这是一篇日常生活类阅读,主要介绍如果周末你想找个特别的地方,去想尝试新的东西,可以去一些四个餐厅作者分别列举了这个四个餐厅的特色,饮食,一些活动和用餐感受等【解答】46答案:D细节理解题根据Musical Chairs餐厅中This new restaurant has different types of live music every night except Sundays,and excellent food to go with it除了星期天,这家新餐馆每晚都有不同类型的现场音乐,而且还有极好的食物可供搭配可知,Music Chairs可以享受现场音乐,选D47答案:B细节理解题根据Musical Chairs餐厅中They only do desserts!Lots of different kinds of sweetschocolate lovers will be excited by the range of chocolate cakes他们只做甜点!很多不同种类的糖果,巧克力爱好者都会为巧克力蛋糕而感到兴奋可知,提供蛋糕,选B48答案:C细节理解题根据Last Days of the Raj餐厅中The most popular dishes are beef and chicken cooked with mild,medium or hot spices最受欢迎的菜肴是温和的,中等的或热的香料烹制的牛肉和鸡肉可知,去那是为了尝一下用香料烹制的菜肴选C49答案:C细节理解题根据A Tasty of Tuscany餐厅中Whether youd like a great valueformoney lunch or a relaxed evening meal at a fantastic restaurant,this is the place for you无论你想要一顿很有价值的午餐,还是在一家很棒的餐馆享受轻松的晚餐,这就是你的去处可知,去那是可以吃一顿很有价值的午餐,选C50答案:A标题猜测题根据第一句Are you looking for somewhere special to go this weekend?Do you want to try something new?Check out one of these hot new restaurants这个周末你想找个特别的地方去吗?你想试试新的吗?看看这些热门的新餐馆 可知,标题可以是热门的餐馆选A51Not only kids of Tiger Moms go to HarvardDawn Loggins of Lawndale,NCis on her way to Harvard,one of the eight worldfamous universities in the eastern USNobody encouraged her to study or paid for her special classesThis girl created her own futureThe teen was abandoned by her family last summer,when her parents and two sisters moved to TennesseeShe found herself homeless and had to spend the night on friends sofasThe school bus driver learned about Dawns situation and invited Dawn to move in with her familySoon,Dawn had a job at Burns High SchoolShe worked from 6amto 7:40ambefore the first school bell rangshe swept floors and picked up trash again in the afternoons,before diving(跳水)into her studies in the eveningsDawns hard work paid offshe finished school with a 3.9GPA and scored 2,110on the SATThere were times when I felt like it would be easiest if I gave up,the 18yearold saidBut it was never in me to give up,because I realized that I was never going to be successful unless I got an educationEven before Dawns family left her,she led a difficult lifeHer family was poor and cups of noodles were often the only foodDawnstudied by candlelightbecause her parents couldnt afford to pay the electricity bill(电费)Dawn has now reconnected with her familyThey are proud of her accomplishments(成就) and are attending her high school graduation根据材料内容选择最佳答案51Why didnt Dawn give up her studies?CATo reconnect with her familyBTo thank those who had helped herCTo get an education to be successfulDTo realize her dream of going to Harvard52Who helped Dawn when she found herself homeless?DAHer teachersBHer neighborsCA Tiger MomDA school bus driver53What does the underlined wordabandonedmean in Chinese?BA宠爱 B抛弃 C鼓励 D虐待54Which of the following words describes Dawn?CAOpenmindedBGoodnaturedCStrongwilledDWarmhearted55What is the best title for the text?CAAnother Harvard girlBA girl in candlelightCFrom homeless to HarvardDThe role of Tiger Moms【考点】O9:日常生活类阅读【分析】文章大意:这是一篇励志类阅读,主要介绍不仅仅虎妈严格管教出来的孩子能够上哈佛大学,Dawn Loggins就是通过自己的努力考试哈佛大学的,之前她被家人遗弃,不得不在朋友沙发上过夜,并在一所高中打工,很早就去扫地、收拾垃圾然后再学习经过努力,终于考试了哈佛因此只有自己努力才能成功【解答】51答案:C细节理解题根据倒数第三段But it was never in me to give up,because I realized that I was never going to be successful unless I got an education但我决不放弃,因为我意识到除非我接受教育,否则我永远也不会成功,可知,她不放弃是因为接受教育才能成功选C52答案:D细节理解题根据第四段The school bus driver learned about Dawns situation and invited Dawn to move in with her family校车司机了解 Dawn的情况,并邀请 Dawn和她的家人住在一起可知,是校车司机帮助了她选D53答案:B词义猜测题根据下句She found herself homeless and had to spend the night on friends sofas她发现自己无家可归,不得不在朋友的沙发上过夜可知,父母和两个姐妹搬去田纳西州,应该是抛弃了她选B54答案:C细节理解题根据倒数第二段she led a difficult lifeHer family was poor and cups of noodles were often the only foodDawnstudied by candlelightbecause her parents couldnt afford to pay the electricity bill她过着艰难的生活,家里很穷,一碗面条往往是唯一的食物黎明时,她在烛光下学习,因为她的父母付不起电费可知,应该是坚强的意志形容她选C55答案:C标题猜测题根据第二段Dawn Loggins of Lawndale,NCis on her way to HarvardNobody encouraged her to study or paid for her special classesThis girl created her own future来自北卡罗来纳州 朗代尔的Dawn Loggins在通往哈佛的道路上没有人鼓励她学习或支付她的特殊课程这个女孩创造了自己的未来及父母抛弃他,可知,标题应该是从无家可归到哈佛选C56The idea that red means stop and green means has influenced our lives in more ways than just traffic signals(信号)We have been taught from a young age that the color red means danger and green means its okay to move forwardBut why were those colors chosen for traffic lights in the first place?For something we have to look at every day,why couldnt they have been prettier colors?Well,its import to know that before traffic lights for cars,there were traffic signals for trainsAt first,railway companies used red to mean stop,white to mean go,and green to mean warnAs you could imagine,trains ran into a few problems with white meaning goFor example,one train mistook a bright star for a white light and something unexpected happenedBecause of that,railway companies finally moved green meaning go and used yellow to mean warnAnd its been that way ever sinceRed has always been a color that mean danger,long before cars were even aroundThis most likely started because its the color with the longest wavelength(波长) so it can be seen somewhere farther than other colorsBut,believe it or not,yellow was once used to mean stopBack in the 1900s,some stop signs were yellow because it was too hard to see a red sign in a poorly lit areaFinally,highly reflective materials(

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论