中考英语总复习专项:完形填空.docx_第1页
中考英语总复习专项:完形填空.docx_第2页
中考英语总复习专项:完形填空.docx_第3页
中考英语总复习专项:完形填空.docx_第4页
中考英语总复习专项:完形填空.docx_第5页
已阅读5页,还剩8页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

第二节 完形填空(共20小题:每小题1分,共20分)来%源:中教网#*阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。One summer weekend, my wife, son and I entered a running race on mountain trails(小径). When the race started, our son took off _12_, but my wife and I stayed back and ran together, enjoying the scenery. After some time, while running down a narrow, _13_ trail, I walked on a big stone and had a _14_, and in the process, I jammed (挤) my toe pretty hard. I realized Id got my toe _15_, but I didnt take off my shoe and sock to check my _16_. Instead, my wife and I kept running._17_, after going about half the course, I realized my watch on my wrist was _18_. Slightly discouraged, I encouraged my wife to go on _19_, and I would return to see if I could find it. After running back for some time, I _20_ my broken watch off the trail. I picked it up, and quickly put it into my pocket. Then I _21_down the trail. Once I was near the end, I saw my son, who had finished 30 minutes earlier, had run back up the trail to _22_ me. He ran with me to the end._23_it turned out, both my wife and son had won first place in their age groups, but I had no chance of placing. As I sat down to _24_ after the race, I decided to take off my shoe and check my toe, and I found that my sock was in blood. Pain and it hurt, but there was a bright side. I _25_ to receive any award in my age group, but the race _26_ had a special award which was given for the most injured runner in the race.来源:中国教*育出#版%网So, how does this _27_ relate to you and me in everyday life? Although everyone wants to live a life of comfort, the _28_ is that we often face pain and_29_. However, the key to real happiness is _30_ pain into something positive. In other words, _31_ can make us stronger if we let them.www.zzs%#12. A. easily B. suddenly C. calmly D. quickly13. A. rocky B. dirty C. smooth D. unknown14. A. break B. discovery C. fall D. pain来源:*中国教育出版网%15. A. injured B. shot C. destroyed D. knocked16. A. way B. damage C. plan D. sock来源:z&zstep.#%com17. A. Hopefully B. Therefore C. Luckily D. However18. A. broken B. slow C. wrong D. gonew*ww.z#z&19. A. ahead B. above C. backward D. inside20. A. placed B. hid C. noticed D. missed21. A. jumped B. walked C. drove D. hurried22. A. visit B. meet C. push D. welcome中国教育*出版网#23. A. If B. So C. As D. But24. A. sleep B. rest C. stay D. shake25. A. refused B. managed C. failed D. asked26. A. organizers B. winners C. owners D. supporters来源:zz%ste*&27. A. problem B. news C. experience D. event28. A. hope B. idea C. reason D. truth29. A. success B. struggle C. happiness D. competition30. A. including B. turning C. throwing D. dividing31. A. difficulties B. exercises C. efforts D. skills【答案】12. D 13. A 14. C 15. A 16. B 17. D 18. D 19. A 20. C 21. D 22. B 23. C 24. B 25. C 26. A 27. C 28. D 29. B 30. B 31. A【解析】作者介绍自己一家三口参加赛跑的经历,虽然遇到了一些困难,但是非常快乐。作者想通过这样的经历告诉读者,生活中总要面对一些痛苦与挣扎,关键是把它们转换成积极的事情,把挫折当成是对自己的考验,让自己变得更加强大。12. 考查副词词义辨析以及对语境的理解。A. easily简单地;B. suddenly突然;C. calmly镇静地;D. quickly快地,迅速地。根据后句but my wife and I stayed back and ran together, enjoying the scenery.但是我的妻子和我跟在后面边跑边欣赏风景。可知比赛开始,儿子迅速地跑出去。故选D。13. 考查形容词词义辨析以及对语境的理解。A. rocky岩石的,岩石构成的;B. dirty脏的;C. smooth光滑的,顺的;D. unknown不知名的。联系下句I walked on a big stone可知我们沿着跑的是狭窄的岩石构造的小路。故选A。14. 考查名词词义辨析以及对语境的理解。A. break打破,中止,休息;B. discovery发现;C. fall下降;D. pain疼痛。联系下文I found that my sock was in blood.可知,我走在一块大石头上,摔了一跤。have a fall跌了一跤,摔倒。根据语境可知选C。15. 考查动词词义辨析以及对语境的理解。A. injured使受伤;B. shot射击;C. destroyed破坏;D. knocked撞击,批评。联系下文I found that my sock was in blood.可知,我意识到我的脚趾受伤了。故选A。16. 考查名词词义辨析以及对语境的理解。A. way方式,方法,路;B. damage损坏;C. plan计划;D. sock短袜,猛击。句意:我意识到我的脚趾受伤了,但是我没有脱下鞋子和袜子来查看伤势。根据句意可知选B。17. 考查副词词义辨析以及对语境的理解。A. Hopefully满怀希望地;B. Therefore因此;C. Luckily幸运的是;D. However但是。句意:但是,在跑了大约一半的路程之后,我意识到我手腕上的手表不见了。根据句意可知选D。18. 考查形容词词义辨析以及对语境的理解。A. broken坏了的;B. slow慢的;C. wrong错误的;D. gone消失的,不见的。联系下句I would return to see if I could find it.可知我发现手腕上的手表不见了。故选D。19. 考查副词词义辨析以及对语境的理解。A. ahead前面;B. above上面;C. backward向后;D. inside里面。这里我鼓励妻子向前跑,而自己回去看看是否能找到手表。go on ahead勇往直前,继续前进。故选A。20. 考查动词词义辨析以及对语境的理解。A. placed放置;B. hid躲藏;C. noticed注意;D. missed错过,想念。句意:向会跑一段时间之后,我注意到我的坏手表在跑道旁边。根据句意可知选C。21. 考查动词词义辨析以及对语境的理解。A. jumped跳;B. walked走;C. drove驾驶;D. hurried匆忙。作者找到手表之后,自然是沿着跑道匆忙向终点前进。故选D。22. 考查动词词义辨析以及对语境的理解。A. visit拜访,参观;B. meet见面,碰面;C. push推,按;D. welcome欢迎。根据下句He ran with me to the end.可知,半小时前完成比赛的儿子跑回来和我碰面,之后一起跑向终点。故选B。23. 考查定语从句以及对语境的理解。A. If如果;B. So因此;C. As因为;D. But但是。as it turned out结果就是,正如我想的那样,as引导非限制性定语从句,指代后面的句子。句意:结果是,我的妻子和儿子在他们的年龄组都获得了一等奖。故选C。24. 考查动词词义辨析以及对语境的理解。A. sleep睡觉;B. rest休息;C. stay呆;D. shake摇晃。句意:当我比赛之后坐在那里休息时,我决定脱下鞋子检查一下我的脚趾,我发现袜子上全是血。根据句意可知选B。25. 考查动词词义辨析以及对语境的理解。A. refused拒绝;B. managed设法做成;C. failed失败;D. asked问,寻求。联系上文but I had no chance of placing.可知在我的年龄组我没有获得奖励。故选C。26. 考查名词词义辨析以及对语境的理解。A. organizers组织者;B. winners赢家,获胜者;C. owners拥有着;D. supporters支持者。给比赛者奖的自然是比赛的组织者。句意:比赛的组织者给在比赛中受伤最严重的参赛者颁发特别奖。故选A。27. 考查名词词义辨析以及对语境的理解。A. problem难题;B. news新闻,消息;C. experience经历,经验;D. event事件。联系上文,作者描述了一家三口参加比赛的经历,可知这里,这种经历在日常生活中与你我怎么联系在一起呢?故选C。28. 考查名词词义辨析以及对语境的理解。A. hope希望;B. idea想法;C. reason原因;D. truth事实。句意:尽管每个人都想过舒适的生活,事实是我们经常面对痛苦和挣扎。根据句意可知选D。29. 考查名词词义辨析以及对语境的理解。A. success成功;B. struggle挣扎,奋斗;C. happiness快乐;D. competition比赛。生活中我们面对的和pain对应的是struggle。故选B。30. 考查动词词义辨析以及对语境的理解。A. including包括;B. turning转向;C. throwing扔;D. dividing分开,不同意。句意:然而,真正快乐的秘诀是把痛苦变成积极的事情。turn into变成,转变。故选B。31. 考查名词词义辨析以及对语境的理解。A. difficulties困难;B. exercises锻炼,练习;C. efforts努力;D. skills技能。结合上文的经历可知,作者认为困难能让我们变得更加强大。故选A。来源:中#国*教&育出版网第三部分:阅读理解(共两节,共34分)来&源#:中*教网The wheelchair-bound young man, a patient of mine, was pushed to the lectern (演讲台) at the high school to deliver his commencement address. His face still partially paralyzed(瘫痪的), and he spoke in a soft voice. But Mark Orsini delivered a powerful speech and received a thunderous applause from his fellow students, who had wondered if hed live to graduate.来源%:中教#网The 18-year-old had developed Guillain-Barre syndrome, which can cause paralysis. Soon he was almost completely paralyzed.His parents insisted that he was a fighter. Hed get through this and go on to attend Dartmouth. But meanwhile, immobile and on a ventilator(呼吸器), how was he going to ask questions or be involved in his class?来%源&:中教网The solution was remarkable: The Orsinis would sit at Marks side and recite the alphabet. When they got to a letter Mark needed to spell a word, hed nod “yes.” Theyd write it down, then start over and wait for him to nod again. They never lost patience and Mark was involved with every decision. Standard treatment hadnt helped, so I proposed a risky procedure to filter(过滤) his blood. After treatment he showed improvement and soon he could move his toes, his legs and then his arms.Mark has graduated from Dartmouth. I saw him in my office some time ago, and he was feeling great. But there was a lot left unsaid. I wanted to say I was in awe of him, and that his parents were some of the most amazing people Id ever met, sitting by his bed for hours, patiently listening to their child speak letter by letter. I wanted to tell him of my shame when my children tried to talk to me and I brushed them off because I didnt have time to listen. I wanted to say Id never forget him or his parents. But words failed me.32. The underlined word “commencement” in Paragraph 1 means _.A. graduation B. promise来源:&中#教网C. birthday D. acceptance33. What did Marks parents do for him when he was learning in class?A. They did everything for Mark.B. They assisted Mark in learning.C. They lost patience sometimes.D. They made decisions for him.34. We can learn from the passage that _.A. the standard treatment Mark received was a great successB. the doctor was not satisfied with Marks treatment and felt ashamedC. the doctor told Marks parents that they were impressive and unforgettableD. the doctor would like to have shared more of his true feelings with Mark35. According to the last paragraph, how did the writer feel about the way he treated his children?A. He felt proud of it. B. He felt confident of it.C. He felt guilty of it. D. He felt doubtful about it【答案】32. A 33. B 34. D 35. C【解析】一个瘫痪病人,一个温馨家庭,文章讲述一个感人至深的父母对孩子的爱的故事。32. 词义猜测题。句中address表示“演讲”,根据本段最后一句的后半部分可知他的同学担心他活不到毕业时间,由此可见他是在发表“毕业“演讲,最后一段的第一句也提示了暗示。故选A。33. 细节理解题。第四段中的The Orsinis就是Orsini夫妇-Mark的父母,结合本段下面的内容可知他们只是帮助Mark学习。They never lost patience and Mark was involved with every decision.他们从不对Mark失去耐心,也不会替Mark做决定。故选B。34. 推理判断题。根据最后一段的中间部分I wanted to say I was in awe of him,I wanted to tell him of my shame可知作者被他们的行为深深感动,并为自己对待孩子的态度感到愧疚,再结合本段最后两句可确定D项正确。故选D。www.%zzstep.c#*om35. 推理判断题。根据最后一段的句子“I wanted to tell him of my shame when my children tried to talk to me and I brushed them off because I didnt have time to listen.”,句中shame一词可推断作者为自己对待孩子的态度感到“愧疚”。故选C。来*源%:zzs#tep&.com【名师点睛】关于推理判断题 推理题是在掌握文章大意基础上看出作者的“ 言外之意”(between the lines)。这既要求学生透过文章表面文字信息推测隐含意思,又要求学生对作者的态度、意图及文章细节的发展作正确的推理判断,有些推断题要从文章结构的角度进行分析,才能推断出正确答案。因此,阅读时不仅要注重词、句的理解,而且还要分析语篇的组织结构。这类试题常以如下句式发问: What can you infer /learn/conclude from the passage? Whats the authors attitude toward? What does the passage suggest? The author in this passage intends to _。 答推理判断类题时,一般无法直接从文中找到答案,但绝不可凭空猜测,也要找到答题依据。要通过文章主旨、字里行间或文中例子进行推断,通过含有感情色彩或描述情景的词句来领会作者的态度或语气,有的题也可根据常识理解来推断。但无论怎样,推理判断要以作者态度为准,力求从作者的角度去考虑,不要固守自己的看法或观点。如本文的第3. We can learn from the passage that _. 从题干可判断本题属于推理判断题。做这类题时一定要注意:准确把握字里行间的意思,切忌用自己的观点代替作者的观点。特别注意表达情感、态度和观点的词语。BIf Confucius(孔子)were still alive today and could celebrate his September 28 birthday with a big cake, there would be a lot of candles. Hed need a fan or a strong wind to help him put them out.While many people in China will remember Confucius on his special day, few people in the United States will give him a passing thought. Its nothing personal. Most Americans dont even remember the birthdays of their own national heroes.But this doesnt mean that Americans dont care about Confucius. In many ways he has become a bridge that foreigners must cross if they want to reach a deeper understanding of China.In the past two decades, the Chinese studies programs have gained huge popularity in Western universities. More recently, the Chinese government has set up Confucius Institutes in more than 80 countries. These schools teach both Chinese language and culture. The main courses of Chinese culture usually included Chinese art, history and philosophy(哲学). Some social scientists suggest that Westerners should take advantages of the ancient Chinese wisdom to make up for the drawbacks of Westerners philosophy. Students in the United States, at the same time, are racing to learn Chinese. So they will be ready for life in a world where China is an equal power with the United States. Businessmen who hope to make money in China are reading books about Confucius to understand their Chinese customers.So the old thinkers ideas are still alive and well.Today China attracts the West more than ever, and it will need more teachers to introduce Confucius and Chinese culture to the West.www.zzst#%ep.&comAs for the old thinker, he will not soon be forgotten by people in the West, even if his birthday is.36. The opening paragraph is mainly intended to _A. provide some key facts about ConfuciusB. attract the readers interest in the subjectC. show great respect for the ancient thinkerD. prove the popularity of modern birthday celebrations来&源:z*zstep.co%m37. We can learn from Paragraph 4 that American students_A. have a great interest in studying ChineseB. take an active part in Chinese competitionsC. try to get high scores in Chinese examsD. fight for a chance to learn Chinese38. What is the best title for the passage?A. Forgotten Wisdom in AmericaB. Huge Fans of the Chinese Language来#源:中教&%网C. Chinese Culture for WesternersD. Old Thinker with a Big Future39. The passage is likely to appear in _.中国#教*%育&出版网A. a biography B. a history paperC. a newspaper D. a philosophy textbook【答案】36. B 37. A 38. D 39. C【解析】试题分析:本文阐述了西方学生学习中国的文化的现象,并告诉我们中国古代伟大的思想家孔子的思想仍然受到人们的追捧。36. 目的意图题。第一段选说如果孔子仍然活着并能庆祝生日的话,将会有很多的蜡烛,他需要一个扇子或很大的风才能吹灭,是为了吸引读者的注意力,让读者继续读下去。选B。37. 推理判断题。根据第四段第一句“In the past two decades, the Chinese studies programs have gained huge popularity in Western universities.”和第四句中的“are racing to learn Chinese可知,美国学生对中国文化很感兴趣。选A。38. 主旨大意题。本文主要向我们介绍了孔子思想对西方的影响,以用将来可能产生的影响,所以选D。39. 文章出处题。本文向我们介绍了孔子思想对西方的影响,以用将来可能产生的影响,应该是出自报纸,所以选C。考点:考查日常生活类记叙文 CWhen asked about happiness, we usually think of something extraordinary, an absolute delight, which seems to get rarer the older we get.For kids, happiness has a magical quality. Their delight at winning a race or getting a new bike is unreserved.In the teenage years the concept of happiness changes. Suddenly its conditional on such things as excitement, love and popularity. I can still recall the excitement of being invited to dance with the most attractive boy at the school party.In adulthood the things that bring deep joylove, marriage, birthalso bring responsibility and the risk of loss. For adults, happiness is complicated.My definition of happiness is “the capacity for enjoyment”. The more we can enjoy what we have, the happier we are. Its easy to overlook the pleasure we get from the company of friends, the freedom to live where we please, and even good health.I experienced my little moments of pleasure yesterday. First I was overjoyed when I shut the last lunch-box and had the house to myself. Then I spent an uninterrupted morning writing, which I love. When the kids and my husband came home, I enjoyed their noise after the quiet of the day.Psychologists tell us that to be happy we need a mix of enjoyable leisure time and satisfying work. I dont think that my grandmother, who raised 14 children, had much of either. She did have a network of close friends and family, and maybe this is what satisfied her.We, however, with so many choices and such pressure to succeed in every area, have turned happiness into one more thing weve got to have. Weve so self-conscious about our “right” to it that its making us miserable. So we chase it and equal it with wealth and success, without noticing that the people who have those things arent necessarily happier.Happiness isnt about what happens to usits about how we see what happens to us. Its the skillful way of finding a positive for every negative. Its not wishing for what we dont have, but enjoying what we do possess.40. As people grow older, they _.A. feel it harder to experience happiness B. associate their happiness less with othersC. will take fewer risks in pursuing happiness D. tend to believe responsibility means happiness41. What can we learn about the author from Paragraph 5 and 6?来源:zzs*tep.co&mA. She cares little about her own healthB. She enjoys the freedom of travelingC. She is easily pleased by things in daily life来源:zz&%D. She prefers getting pleasure from housework42. People who equal happiness with wealth and success _.A. consider pressure something blocking their way B. stress their right to happiness too muchC. are at a loss to make correct choices D. are more likely to be happy43. What can be concluded from the passage?A. Happiness lies between the positive and the negative B. Each man is the master of his own fateC. Success leads to happiness D. Happy is he who is content【答案】40. A 41. C 42. B 43. D【解析】快乐是什么?快乐不是奢望我们得不到的,而是享受我们所拥有的。事实上,每个人都可以很快乐。40. 细节理解题。根据第四段的内容In adulthood the things that bring deep joylove, marriage, birthalso bring responsibility and the risk of loss. For adults, happiness is complicated.对于成年人来说,给他们带来巨大快乐的事情同时也带来了责任和失去的风险。成年人的快乐很复杂。可知“成年人享受快乐很难”,故选A。41. 推理判断题。第五段介绍了作者对快乐的定义,快乐是享受的能力,我们越享受拥有越快乐;第六段作者介绍自己日常享受的“小”快乐。可推断作者很容易对日常的事情感到快乐。故选C。42. 细节理解题。根据第二段的内容Weve so self-conscious about our “right” to it that its making us miserable. So we chase it and equal it with wealth and success我们对于幸福的权利如此的难为情以至于我们很痛苦,因此我们追逐快乐,把快乐等同于财富和成功。可知把快乐等同于财富和成功的人过于强调幸福的权利。故选B。43. 推理判断题。根据文章最后一段的表述Its not wishing for what we dont have, but enjoying what we do possess. 快乐不是奢望我们得不到的,而是享受我们所拥有的。可推断出D(知足者常乐。)正确。故选D。第二节 (共5小题:每小题2分,共10分)根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。(本小节答案填涂在机读卡上,EAB, FAC, GAD)HomeworkDo arithmetic problems 15 through 25. State the different forms of the verbs on page 50 of your French workbook. Read pages 12 through 20 of the Shakespeare play, and dont forget to fill in the missing chemical symbols on the worksheet.Sound like a list of your homework for the next few nights or maybe even just for tonight? _44_ Its your teachers way of evaluating how much you understand whats going on in class. And it helps strengthen important concepts._45_ Its inviting to start with the easy things to get them out of the way. However, youll have the most energy and focus when you begin, so its best to use this mental power on the subjects that are most challenging. Later, when youre more tired, you can focus on the simpler things. If you get stuck on a problem, try to figure it out as well as you can but dont spend too much time on it because this can mess up your homework schedule for the rest of the night. _46_ But dont pick someone whom youll be up all night chatting with, or youll nev

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论