湖南省长沙市高考英语二轮复习 阅读理解训练(46).doc_第1页
湖南省长沙市高考英语二轮复习 阅读理解训练(46).doc_第2页
湖南省长沙市高考英语二轮复习 阅读理解训练(46).doc_第3页
湖南省长沙市高考英语二轮复习 阅读理解训练(46).doc_第4页
湖南省长沙市高考英语二轮复习 阅读理解训练(46).doc_第5页
免费预览已结束,剩余6页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

湖南长沙市2016高考英语(二轮)阅读理解训练(46)阅读下列四篇短文,从每小题后所给的a,b,c或d四个选项中,选出最佳选项。its interesting to see how people make use of the time they spend on public transport in indian cities like delhi and mumbai.in crowded buses and trains people manage to take a short nap and some even reach the snoring stage.or they spread out a newspaper over multiple knees and arms to read about the latest sport results or political crisis.then there are the experienced travellers who have been playing cards with the same group over the last decade or so.they even have their specific seats so wellworn that you can make out the shape of their backsides.there is no doubt about it.travelling by public transport is being in the thick of the seasons of lifea sweaty life in summer where people,blissfully unaware of the rivers of sweat running down their brows and inside their clothes.at the first smell of a perfumed man or woman boarding the stuffy bus or train,most people feel they are reborn.during the rains you cant avoid getting wet or muddied.the windows,almost always,are not a perfect fit and if youre not drenched by a sudden,heavy rain shower then you are bound to catch a jet spray of muddy water caused by a fellow motorist driving fast through a puddle.the rains are a perfect time for people to switch their old umbrellas for new ones.since there are so many that look alike,its impossible to tell whose is whose.winter is the time when it feels goodor at least warmto be part of a crowd.it is amazing how much the collective breaths of a hundred or so people can raise the freezing temperature inside.looking at the masses dressed in their bright red pullovers or green coats,its fun to imagine what faces lie beneath their dark woolen hats.the cold winter passes,making way for spring.it is impossible not to see every little flower by the wayside blooming proudly.and the warm sun manages to transmit some of their pleasantness to the inside of a bus or train.now,wouldnt it be perfect if we had public transport worth the name in all our cities? 【语篇解读】 普通的画面,平常的生活,变化的季节,永恒的旋律,印度的公共交通工具上每天都演绎着平凡人平淡的故事。1on indian public transport,you can always expect to see people _.asleeping and reading newspapers barguing and playing gamescenjoying the view and playing cards dcarrying umbrellas and whispering politely解析细节理解题。根据第二段中的内容可知在印度的公共交通工具上,可以看到人们在睡觉或者在看报纸。答案a。2according to the author what will make passengers feel refreshed when travelling in summer?athe cool evening breeze.bthe rain pouring over their clothes.cthe joy of a game of cards.dthe sweet fragrance of a new passenger.解析细节理解题。根据第四段最后一句的内容可知,一位新乘客散发出的香味能让车上的乘客神清气爽,犹如重生。答案d。3if you see people in colourful clothing and breathing heavily,you are probably travelling during the _.asummer brainy seasonscwinter dspring解析推理判断题。根据倒数第三段中的内容可推知,当人们穿着各色衣服并且大口呼吸的时候,这里是”冬季”。答案c。4we can infer from the passage that _.aindian people dont mind switching umbrellas with othersbalmost everyone in india wears perfume when they go outcthe buses and trains are old and in poor conditionsdindian transport is the most crowded in the world解析推理判断题。结合第三段以及第五段中的内容可推知,公共汽车和火车都很破旧。答案c。5what is the tune of language used in this passage?ahumourous. bcritical.cfrightening. dconcerned.解析推理判断题。文章生动形象地刻画了印度公共交通工具上的众生相,根据文章中的多处细节描写可知作者笔调“幽默”。后三项分别表示“批判的”“令人恐惧的”“担心的”,都不是本文的写作风格。答案a. 2016高考训练题。阅读理解。阅读下列短文,从每题所给的四个选项(a、b、c和d)中,选出最佳选项。 when i was growing up, i had an old neighbor named doctor gibbs. he didnt look like ally doctor id ever known. he never yelled at us for playing in his yard, but was always very kind. when doctor gibbs wasnt saving lives, he was planting trees. he had some interesting theories about planting trees. he believed in the principle. “no pains, no gains”. he hardly watered his new trees, an attitude which flew in the face of conventional wisdom. once i asked why and he told me that watering plants spoiled them because it made them grow weaker. he said you had to make things tough for the trees so that only the strongest could survive. he talked about how watering trees made them develop shallow roots and how, if they were not watered, trees would grow deep roots in search of water. so, instead of watering his trees every morning, hed beat them with a rolled-up newspaper. i asked him why he did that, and he said it was to get the trees attention. doctor gibbs died a couple of years after i left home. every now and then, i walked by his house and looked at the trees that id watched him plant some 25 years ago. they were tall and strong.i planted a couple of trees myself a few years ago. two years of attending these trees meant they grew up weak. whenever a cold wind blew, their branches trembled. adversity seemed to benefit doctor gibbs trees in ways that comfort and ease never could. every night before i go to bed, i check on my two sons. i often pray that their lives will be easy. but lately ive been thinking that its time to change my prayer. i know my children are going to encounter hardship. theres always a cold wind blowing somewhere. what we need to do is to pray for deep roots, so when the rains fall and the winds blow, we wont be torn apart.1. with the trees planted, doctor gibbs often _.a. heat them to attract neighbours attention b. kept watering them every morning c. talked to them to get their attention d. paid little attention to them2. what does the underlined word “adversity” mean in the fifth paragraph? a. bad weather b. enough care or attention. c. difficult living conditions. d. lack of damp.3. which prayer does the author wish for his sons? a. have an easy life, without too much to worry about. b. be able to stand the rain and wind in their lives.c. have good luck, encountering less hardship in their life.d. meet people like dr gibbs in the future.参考答案13、dcb 2016高考英语阅读理解集训。阅读下列短文,从每题所给的四个选项(a、b、c、d)中,选出最佳选项。 he was once referred to as the picasso of poetry. beloved by chileans of all classes, he is one of the most widely read and respected poets in history. and this year is the 100th birthday of pablo neruda(19041973)born with the name neftali ricardo reyes basolto, he was a tall, shy and lonely boy. he loved to read and started to write poetry when he was ten. the american poet walt whitman, whose framed picture neruda later kept on his table, became a major influence on his work.however, his father did not like the idea of having a poet for a son and tried to discourage him from writing. to cover up(掩饰) the publication of his first poem, he took the pen name pablo neruda.in 1924 neruda gained fame with his most widely read work “twenty love poems and a song of despair”. yet his rich experience as a diplomat and exile(流亡) made him go beyond the theme of love. his work also reflected the political struggle of the left and development of south america. he was awarded the nobel prize for literature in 1971.neruda loved the sea which he saw as creative, destructive and forever moving. he found inspiration in the power and freedom of the waves and the seabirds on the coast. “i need the sea because it teaches me,” he wrote. “i move in the university of the waves.” he loved how the sea forever renewed itself, a renewal echoed in his work.1.the underlined word “picasso”can probably be replaced by“_”amost important person bfamous person from picassocfreedom fighter in picasso dpoem fans.2. neftali ricardo reyes basolto took the pen name pablo neruda because_.aliterary greats usually used the pen name bhis father encouraged him to use the nameche wanted to prevent his father knowing the publicationdhe was greatly influenced by other poets3. which of the following is not the theme of his works?alove. bpolitical struggle. csocial reform. ddevelopment of south america.4. the last paragraph mainly tells us_.athe sea gave neruda vast writing inspiration bthe beautiful scenery along the chile coastcnerudas poems were widely read overseas dneruda loved to write his poems near the sea参考答案14、acca 阅读下列四篇短文,从每小题后所给的a,b,c或d四个选项中,选出最佳选项。below is a selection from a popular science book.if blood is red,why are veins(静脉) blue?actually,veins are not blue at all.they are more of a clear,yellowish colour.although blood looks red when its outside the body,when its sitting in a vein near the surface of the skin,its more of a dark reddish purple colour.at the right depth,these bloodfilled veins reflect less red light than the surrounding skin,making them look blue by comparison.which works harder,your heart or your brain?that kind of depends on whether youre busy thinking or busy exercising.your heart works up to three times harder during exercise,and shifts enough blood over a lifetime to fill a supertanker.but,in the long run,your brain probably tips it,because even when youre sitting still your brain is using twice as much energy as your heart,and it takes four to five times as much blood to feed it.why do teeth fall out,and why dont they grow back in grownups?baby (or “milk”) teeth do not last long;they fall out to make room for bigger,stronger adult teeth later on.adult teeth fall out when they become damaged,decayed and infected by bacteria.once this second set of teeth has grown in,youre done.when theyre gone,theyre gone.this is because nature figures youre set for life,and what controls regrowth of your teeth switches off.do old people shrink as they age?yes and no.many people do get shorter as they age.but,when they do,it isnt because theyre shrinking all over.they simply lose height as their spine(脊柱) becomes shorter and more curved due to disuse and the effects of gravity(重力)many (but not all) men and women do lose height as they get older.men lose an average of 34 cm in height as they age,while women may lose 5 cm or more.if you live to be 200 years old,would you keep shrinking till you were,like 60 cm tall,like a little boy again?no,because old people dont really shrink!it is not that they are growing backwardstheir legs,arms and backbones getting shorter.when they do get shorter,its because the spine has shortened a little.or,more often,become more bent and curved.why does spinning make you dizzy(眩晕的)?because your brain gets confused between what youre seeing and what youre feeling.the brain senses that youre spinning using special gravityandmotionsensing organs in your inner ear,which work together with your eyes to keep your vision and balance stable.but,when you suddenly stop spinning the system goes out of control,and your brain thinks youre moving while youre not!where do feelings and emotions come from?mostly from an ancient part of the brain called the limbic system.all mammals have this brain areafrom mice to dogs,cats,and humans.so all mammals feel basic emotions like fear,pain and pleasure.but since human feelings also involve other,newer bits of the brain,we feel more complex emotions than any other animal on the planet.if exercise wears you out,how can it be good for you?because our bodies adapt to everything we do to them.and as far as your body is concerned,its “use it,or lose it”!its not that exercise makes you healthy;its more that a lack of exercise leaves your body weak and easily affected by disease.1what is the colour of blood in a vein near the surface of the skin?ablue. blight yellow.cred. ddark reddish purple.解析细节理解题。根据第一个标题下的“.its more of a dark reddish purple colour.”可知答案。答案d。2why do some old people look a little shrunken as they age?abecause their spine is in active use.bbecause they are more easily affected by gravity.cbecause they keep growing backwards.dbecause their spine becomes more bent.解析细节理解题。根据第四个标题下的“they simply lose height as their spine(脊柱) becomes shorter and more curved due to disuse and the effects of gravity(重力)”可知,老年人变矮是因为脊柱收缩和弯曲造成的。答案d。3which of the following statements about our brain is true?ain the long run,our brain probably works harder than our heart.bwhen our brain senses the spinning,we will feel dizzy.cthe brains of the other mammals are as complex as those of humans.dour feelings and emotions come from the most developed area in our brain.解析细节理解题。根据第二个标题下的第三句“but,in the long run,your brain.”可知答案为a项。此题最易误选b项,根据第五个标题下的最后一句可知,眩晕是由于 “你已经不动了,而你的大脑认为你还在动”的错觉引起的。答案a。4what is the main purpose of the selection?ato give advice on how to stay healthy.bto provide information about our body.cto challenge new findings in medical research.dto report the latest discoveries in medical science.解析写作意图题。考生易误选d项,但是在医学领域,概括失误。文章主要涉及我们身体的问题,包括身体的、情绪的等等。故选择b项较全面。答案b。阅读下列四篇短文,从每小题后所给的a,b,c或d四个选项中,选出最佳选项。there are plenty of good reasons to buy organic products, but nutrition may not be one of them, suggests a new study, which found no difference in antioxidant (抗氧化剂) levels between organically and conventionally (常规地) grown onions, carrots, and potatoes. the study only looked at three types of vegetables and just a few select nutrients. but the experiment was part of a bigger project that was so systematic and strictly controlled that the findings likely apply to other crops, too. “giving preference to organic products because they contain more bioactive components is doubtful and not supported by scientific evidence,” knuthsen said. “still, there are many good reasons for the consumer to select organic food products, including absence of pesticide residues (农药残留) in foods, animal welfare, and environmental protections.”argument over whether organic produce is more nutritious than conventional varieties has been around for at least a decade, said jeffrey blumberg, director of the antioxidants research laboratory at tufts university in boston. “some studies have suggested that organically grown plants contain higher levels of healthful antioxidants, possibly because some antioxidants act as natural fungicides (杀真菌剂), pesticides and insecticides,” he said. “the idea is that, without help from industrial chemicals, plants on organic farms need to work harder to protect themselves. they end up becoming more nutritious as a result.” but plenty of other studies have shown no such relationship. “i understand that organic farmers would love to be able to say that theirs are super-fruits and super-vegetables because there are higher amounts of these compounds in them,” blumberg said. “if you want t

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论