重庆市南开中学高考英语阅读理解联合训练(3)(1).doc_第1页
重庆市南开中学高考英语阅读理解联合训练(3)(1).doc_第2页
重庆市南开中学高考英语阅读理解联合训练(3)(1).doc_第3页
重庆市南开中学高考英语阅读理解联合训练(3)(1).doc_第4页
重庆市南开中学高考英语阅读理解联合训练(3)(1).doc_第5页
免费预览已结束,剩余2页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

重庆市南开中学2014高考英语阅读理解联合训练(3)及答案阅读理解accurately forecasting the weather is a very hard thing to do. there are many parts of weather dynamics-the study of how water and air in motion cause weather patterns-to consider. even the best forecast can be changed by a small weather disturbance halfway around the world. todays forecast use complex computer models, weather instruments, and detailed analyses of daily observations to predict the weather. however, it hasnt always been that way. people, like your grandparents, use folklore and proverbs to help forecast the weather. they remembered what conditions caused changes and observed the factors associated with weather: atmospheric and cloud conditions, temperature, winds, and reactions of plants and animals. many people believe that this way of forecasting weather is accurate more often than modem forecasting.grandmas aching joints might indicate the arrival of a low-pressure system. she might also observe the geese flying lower than usual, confirming the low-pressure system. finally, she might feel dampness on her skin, a sign of high humidity (湿度). based on these three observations, grandma might warn that a storm is brewing.joints and nerves can indicate dropping air pressure, dissolved gases in the blood form bubbles under low air pressure. this causes pain in joints and nerve endings. geese and other birds respond to changes in air pressure by adjusting how high they fly. in the fair, calm weather of a high-pressure system, the birds fly higher than in the stormy weather associated with a low-pressure system.nature provides other clues to changing weather. a decrease in air pressure causes deer and elk to come down from the mountains to look for shelter. some animals feed more than usual. the higher humidity before a storm causes some insects to leave the trees and gather near the ground. some flowers close so rain doesnt get inside them. in winter, rhododendron plants curl up to protect themselves as the temperature drops.several of the sayings apply in particular areas of the world. here are some of them.early thunder, early spring.rainbow in the morning 8ives you fair warning.when teeth and bones and bunions ache, expect the clouds to fill the lake.when high clouds and tow clouds do not match together, prepare for a blow and a change in the weather.4. it is true that _. a. using folklore and proverbs to forecast weather is more accurate than modem forecasting b. complex computer models and weather instruments can always forecast weather accurately c. modern forecasting cannot always guarantee accurate weather forecasting for some reason d. modem forecasting along with other observations is sure to give accurate weather forecast5. in a low-pressure system, you may notice the following except that _. a. some birds will be seen flying near the surface of the earth b. some flowers close so rain doesnt get inside c. some animals come down from mountains d. some insects disappear from ground6. it is a fact that the behaviour of plants and animals is _. a. likely to reflect long-term weather forecasting b. likely to reflect short-term weather forecasting c. unlikely to reflect any kind of weather forecasting d. more likely to reflect both short-term and long. term weather forecasting7. what does the passage mainly tell us? a. people can forecast weather with no modern equipment. b. how to use proverbs to forecast weather forecasting. c. hard as it is, weather forecasting has a scientific base.d. the importance of weather forecasting.【参考答案】47、cd bc 【广东省深圳市2014高考英语第一次调研考试】dneil kerwin became american universitys(au) 14th president in september 2007. kerwin joined au in 1975 and has held numerous department and leadership positions, including head of the school of public affairs. in this interview, he speaks about developing leadership among au students and inspiring them to public service and the lessons he has learned as the president of american university.“the longer i do this kind of work, the clearer it is to me that leadership is a collective activity. this happens here at american university hundreds of times every day at every level of the doing and managing hard work to reach those goals. simply, leadership cannot be the field or responsibility of one person or a small group at the top. at its best, it is up to the organization.”“a presidents role is to make that clear, ensure it happens, and provide space, ideas, encouragement and acknowledgment of accomplishments. vision(有远见卓识) is important, but one that colleagues have not contributed to or are not widely shared will not serve the purpose. i have also learned delegation(授权) is also important to success and that it is a process of constant adjustment, not a single act. no one is perfect in the work we do, and by recognizing this, youre developing a healthy culture that supports reform. and, of course, none of this relieves the president of most responsibility for the institution, and the need to be clearly and visibly accountable.”“another lesson is that crises(危机) assume a life of their own. they are a great time to learn and a bad time to plan. it is when times are good and stable that you need to examine the things that are of the greatest risk to your organization in the long term. as a leader, you must be able to provide the energy and motivation among your employees to ask these difficult questions, because difficult times will come.”41according to neil kerwin, leadership mainly depends on .athe president himselfbstudents in the universitycsmall group at the topdthe organization itself42in the third paragraph, “ it ” means .athe managementbthe leadershipcthe responsibilitydthe institution43what are the important qualities of leadership mentioned in the third paragraph?avision and delegation.badjustment and contribution.cresponsibility and accountability.dencouragement and acknowledgment.44what does the author mean by saying,“difficult times will come.”?acrises provide us with energy.bcrises are quite likely to happen.ccrises are the greatest risks.dcrises help people make changes.45what does the passage mainly tell us about?athe lessons neil learned in university.bthe difficulty neil has in his office.cneils opinion on leadership.dneils motivation and organization.d篇是一篇说明文。neil kerwin 作为美国大学的校长在采访中谈到了他对领导力的理解以及他在担任校长期间所获得的教训。 41. 答案为d。考查细节理解的能力。根据文章第二段最后一句可知。42. 答案为b。考查对代词的指代意义的理解能力。根据上文,第二段可知。43. 答案为a。考查细节理解的能力。根据第三段内容理解可知。44. 答案为b。考查推理判断能力。读懂文章最后一段可知。45. 答案为c。考查文章主旨理解能力。理解文章主旨可知。 阅读下列短文,从每题所给的a、b、c和d项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。【广东省揭阳市2014高考英语一模试题】awhen several people look at the same person, it is not unusual for each of them to see different things; when you are alone observing one behavior or a person at two different times, you may see different things. the followings are but some of the factors that lead to these varying perceptions(感知,认识):(1)each persons perceptions of others are formed by his or her own cultural conditioning, education, and personal experiences.(2)sometimes perceptions differ because of what we choose to observe and how we deal with whatve observed. it is not necessarily true that person perception is based on observations of a particular person. your observations may be totally controlled by what others have told you about this person; or you may focus primarily on the situation or role relationship. most people do not use the same standard to measure their parents, their friends, and strangers.(3)sometimes we see only what we want to see or dont see what may be obvious to others because of our own needs, desires, or temporary emotional states. this is a process known as selective perception. selective perception is obviously more difficult when contradictory information is particularly obvious, but it can be done. we can ignore the stimulus“hes basically a good boy so what i saw was not shoplifting(入店行窃).” we can reduce the importance of the contradictory information “all kids get into mischief(顽皮). taking a book from a bookstore isnt such a big deal.” we can change the meaning of the contradictory information- “it wasnt shoplifting because he was going to pay for it later.”26. the first factor given by the author that affects our perception is _.a. our hearing and visual abilities b. cultural background and personal experiences c. the experience one learns from others d. critical measures taken by other people27. while observing a particular person,_.a. one is likely to take all aspects into consideration b. one pays more attention to his/her advantages c. children often differ from grown-ups in perception d. one tends to choose certain aspects to look at28. observation of the same person by two people at the same time may differ because _.a. they follow different standardsb. either of them may be slow to catch informationc. the time for observation is not long enoughd. each of them uses different language to express his/her impressions29. the underlined word “stimulus” in paragraph 4 refers to _.a. something attractive b. selective perception c. contradictory information d. shoplifting30. the worst thing in selective perception is that _.a. the information received runs against your desireb. facts can be twisted or totally ignored c. importance of the contradictory information can be overrated (估计过高)d. misbehaved children may not be punished【参考答案】26-30. bdacb 阅读理解when i was a boy,my father told me that he could do anything that he wanted to do . dad said that he wanted to be the first to develop color prints in our city, and so he did when i was 16,dad looked closely at the violin i played and announced that he wanted to make onehe read about violin making,and then became a violin-maker at the age of 43he bought the tools and materials, opened a small store and set mom up as the shopkeeper, while he worked at a local companyhe retired from the company 17 years later and continued to make violins and other instruments. dad often guessed why the stradivarius violins sounded so beautifulsome experts claimed that it was the unique varnish(油漆)that gave those instruments their beautiful sounddad argued that chemists could analyze the varnish-if that were the answer one of dads friends asked him once which kind of wood was used to make violinswhen dad explained that the top was made of spruce,his friend said that he had an old piece of spruce dad might be interested in he worked for the next 12 months making a violin from the wood that his friend had given him. it proved to be a superior violin and it would become dads masterpiecehe was convinced that the secret of the stradivarius sound was in the wood itself later,the instrument was stolendads spirit was broken by the robbery, and he stopped making instruments. but he kept the music shop until he was 80 years old,selling guitars and violins my father has been gone for 14 years nowthe violin has been missing for more than25 yearssomewhere a musician is playing a late-20tb-centruy violin with an excellent tonethe owner today may never understand why this ordinary-looking violin sounds so much like a stradivarius. 1. the author mentions his fathers developing color prints_ ato show that his fathers real interest was not in making violins bto prove that his father could do anything he wanted to do cto give an example proving that his father was an inventor dto describe the real thing that made the author believe his father 2. what did the authors father think about stradivarius violins? athe varnish was different from the others bthe way of making them was special cthe wood of the violins was special dthey could only be analyzed by chemists 3. how long did the authors father live after the violin was stolen ? a. about 11 years b. about 14 years c. about 25 years d. about 80 years 1( 答案、b c a b )beldon and canfield are two seashore towns, not far apartboth towns have many hotels, and in summer the hotels are full of holiday-makers and other touristslast august there was a fire at the seabreeze hotel in beldonthe next day, this news appeared on page two of the towns newspaperthe beldon post:fire at seabreezelate last night firemen hurried to the seabreeze hotel and quickly put out a small fire in a bedroomthe hotel manager said that a cigarette started the firewe say again to all our visitors: “please dont smoke cigarettes in bed” this was beldons first hotel fire for five yearsthe canfield times gave the news in these words on page one:another beldon hotel catches firelast night beldon firemen arrived just too late to save clothing, bedclothes and some furniture at the seabreeze hotelan angry holiday-maker said, “an electric lamp probably started the firethe bedroom lamps are very old at some of these hotelswhen i put my bed side light on, i heard a funny noise from the lamp” we are glad to tell our readers that this sort of adventure does not happen in canfi

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论