福建省莆田市高三英语3月质量检测试题(含解析).doc_第1页
福建省莆田市高三英语3月质量检测试题(含解析).doc_第2页
福建省莆田市高三英语3月质量检测试题(含解析).doc_第3页
福建省莆田市高三英语3月质量检测试题(含解析).doc_第4页
福建省莆田市高三英语3月质量检测试题(含解析).doc_第5页
免费预览已结束,剩余19页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

2016年莆田市高中毕业班教学质量检查试卷英 语 本试卷分第i卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分。第1卷1至10页,第卷11至12页。满分150分。考试时间120分钟。第i卷第一部分听力(共两节,满分30分) 做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分) 听下面5段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的a、b、c三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:how much is the shirt? a.19. 15. b.9.18. c.9.15.答案是c。1. what does the woman suggest the man do? a. take a bus. b. go on foot. c. take the subway.2. how many books at most can each student borrow? atwo bthree cfive3. when does the woman have to leave to pick up her daughter? a. at 2:30 pm. b. at 2:is pm. c. at 2:45 pm.4. what is the weather like now? a. rainy. b. windy. c. fine.5. what are the speakers mainly talking about? a.a pet. b. a friend. c.a park.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分) 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的a b.c三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6 how long is the movie? a. about 2 hours. b. about 3 hours. c. about 5 hours.7. why do they choose wanda rather than tcl cinema? a. it is far. b. it is near. c. it is crowded.听第7段材料,回答第8、9题。8. where does the conversation most probably take place? a. in an office. b. in a school. c. at home.9. whats the relationship between the two speakers? a. brother and sister. b. husband and wife. c .mother and son.听第8段材料,回答第10至12题。10. when does the man have science classes? a. on mondays and tuesdays. b. on tuesdays and thursdays. c. on mondays and wednesdays.11. what does the woman study? aart. b. engineering. c. computer.12. how many years in all may the woman stay in college? a. three. b. four. c. five. 听第 9段材料,回答第 13至 16题。13. what does the woman think of the new car? a. eco-friendly. b. strange-looking. c. precious.14. what kind of car do they talk about? a. a gas car. b. an electric car. c. a gas-saving car.15. why did the man buy the new car? a. to help the environment. b. to save money on gas. c. to join a parents group. 16. what is the womans attitude at the end of the conversation? a. doubtful. b. hopeful. c. positive. 听第 10段材料 ,回答第 17至 20题 17. what is the main focus of the study? a. eating chocolate without gaining weight. b. the benefits of eating proper chocolate. c. the effect of eating chocolate on mood. 18. which of the following is right about dark chocolate? .a. more fat. b. more sugar. c. fewer calories. 19. what may be a result of eating a lot of chocolate daily? a. higher blood pressure. b. weight loss. c. negative mood. 20. who might appreciate this news report most? a. people who have a balanced diet. b. people who exercise regularly. c. people who love chocolate.第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分) 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(a、b、c、和d)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。a if youre dreaming of a white christmas,dont go to key west. as winter spreads over the northern unitedstates, key west, florida, with its tropical (热带的) weather, white sand beaches, and lively nightlife, is a popular escape.conch republic a conch is a type of sea shell that has become a symbol of the florida keys. on april 23,1982, part joke and part objection, the florida keys declared their independence. theysurrendered (投降) after one minute. although they were never independent, residents (居民) ofthe florida keys celebrate their independence day every april 23rd.ernest hemingway house key wests most famous resident was the brilliant but troubled writer ernest hemingway. ernestand his wife, pauline, lived in a house in key west from 1931 t0 1939. in this house, hemingwaywrote some of his most famous stories, including the snows of kilimanjaro and to have andhave not. southernmost point a short walk from the ernest hemingway house is the most photographed site in key west. it isa marker showing the southernmost point in the united states. tourists wait in long lines to takepictures in front of the monument. it reads 90 miles to cuba. the southern most point remindsamericans that cuba is so close, but so far away. there have been no direct transport connectionsbetween key west and cuba since the 1950s.21. whats the purpose of people going to key west? a. to take a walk around the hemingway house. b. to enjoy a white christmas with lively nightlife. c. to get away from cold winters in northern us. d. to collect a certain type of seashell named conch.22. residents of the florida keys celebrate their independence day _ a. when they set up their own republic b. in memory of a special event in their history c. because they gained independence on the day d. to play a joke on the us government23. what does the author mean by describing cuba as far away in the last paragraph? a. cuba is 90 miles south to the us. b. cuba marks the southernmost point. c. people from us couldnt reach cuba directly. d. people cant take photos of cuba up close.【答案】21.c22.b23.c b many people have long dreamed of being able to fly around as simply as riding a bicycle. yetthe safety and strength of a flying bike was always a big problem. over the past 10 years, developments in technology have moved the dream of personal flying vehicles closer to reality. now, two groups of inventors say such vehicles may be available very soon. grant stapleton from malloy aeronautics says the hoverbike, which is able to get in and out of small spaces very quickly, will be a truly personal flying vehicle. it can be moved across continents very quickly because it can be folded and packed, he adds. mr. stapleton says safety was the companys main concern when developing the hoverbike. he ays the designers solved the safety issue by using overlapping rotors (折叠旋翼) to power the vehicle. the company is testing both a one-third size model and a full-size prototype (原型) of thehoverbike. inventors say their hoverbike will most likely be used first by the police and emergency rescueteams. in new zealand, the martin aircraft company is also testing a full-size prototype of its personal flying bike, called jetpack. it can fly for more than 30 minutes, up t0 1,000 meters high and reach a speed of 74 kilometers per hour. peter coker is the ceo of martin aircraft company. he said jetpack is built around safety from the start, in his words, reliability is the most important part of it. we have safety built into the actual structure itself, very similar to a formula one racing car. jetpack uses a gasoline-powered engine that produces two powerful jet streams. mr. coker saysit also has a parachute (降落伞) that can be used should there be an emergency. it opens at a very low altitude and actually saves both the aircraft and the pilot in anemergency, he adds.24. which of the following words can best describe the hoverbike? a. powerful. b. fast. c. portable. d. available.25. what make(s) flying vehicles seem practical now? a. modem technology. b. new safety rules. c. love of cycling. d. public concerns.26. who are expected to use the hoverbike first? a. people who dream of flying. b. people who really love cycling. c. people who design the bike. d. people who serve public purposes.27. whats the main concern the two companies share?a. safety. b. speed. c. size. d. design.【答案】24.c25.a26.d27.a【解析】试题分析: 本文讲述的是个人飞行工具将应用于现实。24.c 考查推理判断题。根据第三段提到it can be moved across continents very quickly because it can be folded and packed, he adds它能很快的穿过大陆因为它能 折叠和打包,故选c项。25.a 考查细节理解题。根据第二段提到over the past 10 years, developments in technology have moved the dream of personal flying vehicles closer to reality. now, two groups of inventors say such vehicles may be available very soon随着科技的发展,让个人飞行器变得更现实,故选a项。26.d 考查细节理解题。根据第五段提到inventors say their hoverbike will most likely be used first by the police and emergency rescue teams发明者说这个飞行工具更有可能用于警察或救援队,故选d项。27.a 考查细节理解题。根据倒数第三段提到we have safety built into the actual structure itself, very similar to a formula one racing car.我们会把安全建造放在结构中,与一级赛车一样,故选a项。考点:科普类阅读 c fifty years ago, the well-loved musician bob dylan played at thenewport folk festival and was widely booed (嘘声). the audience mayhave been unhappy but dylans performance helped change the directionof music and culture in the united states. the mid-1960s were a time of great change. one such place ofchange was the world of folk music. bob dylan became a symbol ofchange when he moved from acoustic (原声的) to electric guitar. rock music historian elijah wald has written a new book about the change. it is called dylangoes electric. “there was a moment in the early 1960s when you could look at the billboard charts and sevenof the top 10 albums were folk records. and joan baez, peter paul and mary, the kingston trio, allhad huge, huge, huge number-one records. and then this happened: the british invasion introduced the world to the beatles and grewa huge fan base for rock music. that worried many folk musicians, says elijah wald. they hoped that bob dylan would come to the rescue. however, a new dylan sound came fromthe stage. bob dylan had gone electric, and the followers of folk music were not pleased. when dylan went electric, i think one of the issues was the feeling that - wait a minute, hes gone over to the enemy. folk lovers had looked to bob dylan to save their movement from rock and roll. but, author wald says dylan felt differently about the music. dylan had always liked rock and roll and dylan didnt think of rock and roll as stupid music. in fact, dylan was a beatles fan. he later said that from the first time he heard the beatles he knew they were pointing to the direction where music had to go. beyond the music, dylans performance that night also marked a turn in american culture. 28. how did the audience feel when dylan played at the newport folk festival? a. excited. b. unsatisfied. c. respectful. d. bored.29. which is true about american music world in the early 1960s according to elijah wald? a. great changes had taken place in folk music. b. people had grown sincere love for rock music. c. folk music was once a huge mainstream pop trend. d. bob dylan was the best american musician at that time.30. what did folk musicians and followers expect dylan to do? a. change folk music for better. b. recover the glory of folk music. c. introduce the world to the beatles. d. play rock and roll against the beatles.31. what will the author most probably talk about next? a. dylans deep love for the beatles rock and roll music. b. dylans beliefs in the new direction music should go. c. dylans music as a great contribution to american folk music. d. dylans performance as a mark of a change in american culture.【答案】28.b29.c30.b31.d【解析】试题分析: 本文主要讲述的是鲍勃迪伦是20世纪美国最重要和最有影响力的民谣,接受摇滚歌手,影响美国的音乐文化28.b 考查细节理解题。根据第一段提到the audience may have been unhappy but dylans performance helped change the direction of music and culture in the united states可知观众很不高兴,但他的表演改变美国音乐文化的方向,故选b项。29.c考查推理判断题。根据第四段提到there was a moment in the early 1960s when you could look at the billboard charts and seven of the top 10 albums were folk records.在20世纪60年代,你会看到排行榜的前十名都是民歌,故选c项。30.b 考查细节理解题。根据第六段提到they hoped that bob dylan would come to the rescue他们希望bob dylan能来拯救,故选b项。31.d 考查推理判断题。本文主要讲述的是鲍勃迪伦是20世纪美国最重要和最有影响力的民谣,接受摇滚歌手,影响美国的音乐文化,故选d项。考点:人物类阅读 dnearing the age of 101 has not slowed down one japanese womanin fact,in the swimming poolshe is only getting fasterrecently,a 100-year-old japanese woman became the worlds first centenarian to complete a 1,500-meter freestyle swimming competition in a 25-meter poo1her name is mieko nagaokamsnagaoka set a world record for her age group at a recent japan masters swimming association event in the western city of matsuyamashe swam the race in 1hour,15 minutes and 54 secondsby comparison,the overall female world record holder completed the same distance in just under 15 and a half minutesbut that swimmer,katie ledecky,is only 17 years oldand msnagaoka was not competing against herin fact,msnagaoka was the only competitor in the 100-104 year old categoryher race was not a race of speed but of endurance,or not giving upbreaking swimming records is nothing new to msnagaokaso far she has broken 25 recordsbut she began competing when she was much youngerat 88.msnagaoka sufferred a knee injury in her 80s,so she began swimming to help her body recoversince her first international swimming competition,she hasnt looked back,except maybe to see if her competition is catching upin 2002at a masters swim meet in new zealand,msnagaoka took the bronze medal in the 50-meter backstrokein 2004,she won three silver medals at an italian swim meet.masters swimming is a special class of competitive swimming to promote health and friendship among participantsswimmers compete within age groups of five years.japan has a large number of people who live beyond 100 years olduntil she passed away this month,the oldest person in the world was also from japanmisao okawa was born in 1 898she said her secrets for longevity,or long life,were good genes,regular sleep,sushi and exercise.32the underlined word“centenarian”refers to someone who is_afrom japan b100 or older can old competitor d.a new swimmer33which is possibly the age category of the masters swimming competition?a82 to 87 years old b93 to 97 years old.c95 to 99 years old d106 to 110 years old.34it can be inferred from the passage that_asome people are born with longevity genesbpeople who like swimming live longercthe japanese are interested in swimmingdwoman usually live much longer than men35which can best explain the spirit of msnagaoka?anot to advance is to go back bafter a storm comes a calm.cthe early bird catches the worm dkeep on going,never give up.【答案】32.b33.c34.a35.d【解析】试题分析: 本文讲述的是日本一位百岁老人参加游泳比赛的故事32.b 考查细节理解题。根据第二段提到recently,a 100-year-old japanese woman became the worlds first centenarian to complete a 1,500-meter freestyle swimming competition in a 25-meter poo1最后一位百岁日本女士成为第一个完成1500米自由泳的百岁老人,故选b项。33.c 考查推理判断题。根据第二段提到a 100-year-old japanese woman一个百岁老人可知选c项。34.a 考查推理判断题。根据最后一段提到she said her secrets for longevity,or long life,were good genes,regular sleep,sushi and exercise.她说长寿的秘密是有好的基因,有规律的睡眠,素食和锻炼,故选a项。35.d 考查细节理解题。根据第六段提到since her first international swimming competition,she hasnt looked back,except maybe to see if her competition is catching up自从她参加国际游泳比赛以来,没有后退过,除了看看对手有没有追上,故选d项。考点 :日常生活类阅读 。第二节(共5小题,每小题2分,满分10分) 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。 people, like all living things, need food. food gives us the nutrients our bodies need. 36 .energy is needed to carry out the life processes. our bodies cannot use the nutrients or energy in food unless the food is changed. the changing of food into a form the body can use is called digestion. what does digestion do? 37 digestion also changes the chemicals of food. it changes large, complex food molecules(微粒)into smaller, simpler ones. 38 digestion takes place in the digestive tract. the digestive tract is a long, windingtube in your body. if stretched out, the digestive tract would be more than 9 meters (30 feet) long. what are the parts of the digestive tract? the parts of the digestive tract are: the mouth, thefood pipe , the stomach, the small intestine(肠),and the large intestine. there are many organs along the digestive tracts, such as the liver. 39 the digestivetract and the other digestive organs make up your digestive system. food enters the body through the mouth. waste materials (undigested food) leave the bodythrough the anus(肛门)the anus is at the end of the large intestine. digestion is a step-by-step process. 40 it takes food from one to two days to passthrough the entire digestive tract. a. it also gives us energy. b. it does not take place quickly. c. where does digestion take place? d. does the food also give us much strength? e. digestion breaks down large pieces of food into smaller pieces. f. these organs are not part of the digestive tract, but they help in digestion.g. although they dont belong to the digestive tract, they help us fight diseases.【答案】36.a37.e38. c39.f40.b第三部分英语知识运用(共两节,满分45分)第一节完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分) 阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(a. bc和d)中,选出可以填人空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。 tony was excited to see his friend kevin, they had been friends since primary school 41through high school. when starting college, they headed their 42 ways. tony wanted to studyin elec

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论