河南省顶级名校高三英语入学定位考试试题(含解析)(1).doc_第1页
河南省顶级名校高三英语入学定位考试试题(含解析)(1).doc_第2页
河南省顶级名校高三英语入学定位考试试题(含解析)(1).doc_第3页
河南省顶级名校高三英语入学定位考试试题(含解析)(1).doc_第4页
河南省顶级名校高三英语入学定位考试试题(含解析)(1).doc_第5页
免费预览已结束,剩余9页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

河南省顶级名校2015届高三年级入学定位考试英语试卷【试卷综评】本试卷以新课标为指导,既重基础又注重综合能力的提高。阅读理解选材具有时代性,紧密联系生活实际,选项设计灵活合理,注重考查学生的阅读理解能力。两篇完形填空考查学生的语言应用能力;两篇语法填空考查学生的基础知识应用能力;两篇短文改错考查学生的英语实际运用能力。总之,本次入学试卷难度适中,是一份质量较高的试卷。第一部分 阅读理解(20*2=40) a【题文】since the 1970s, scientists have been searching for ways to link the brain with computers. brain-computer interface(bci) technology could help people with disabilities send commands to machines.recently, two researchers, jose milan and michele tavella from the federal polytechnic school in lausanne, switzerland, demonstrated a small robotic wheelchair directed by a persons thoughts.in the laboratory, tavella operated the wheelchair just by thinking about moving his left or right band. he could even talk as he watched the vehicle and guided it with his thoughts.“our brain has billions of nerve cells. these send signals through the spinal cord (脊髓)to the muscles to give us the ability to move. but spinal cord injuries or other conditions can prevent these weak electrical signals from reaching the muscles,” tavella says. “our system allows disabled people to communicate with external world and also to control devices.”the researchers designed a special cap for the user. this head cover picks up the signals from the scalp(头皮) and sends them to a computer. the computer interprets the signals and commands the motorized wheelchair. the wheelchair also has two cameras that identify objects in its path. they help the computer react to commands from the brain. prof. milan, the team leader, says scientists keep improving the computer software that interprets brain signals and turns them into simple commands. “the practical possibilities that bci technology offers to disabled people can be grouped in two categories: communication, and controlling devices. one example is this wheelchair.”he says his team has set two goals. one is testing with real patients, so as to prove that this is a technology they can benefit from. and the other is to guarantee that they can use the technology over long periods of time.1. bci is a technology that can _.a. help to update computer systems b. link the human brain with computersc. help the disabled to recover d. control a persons thoughts 2. how did tavella operate the wheelchair in the laboratory? a. by controlling his muscles. b. by talking to the machine. c. by moving his hand. d. by using his mind.which of the following shows the path of the signals described in paragraph 5?a. scalpcomputercapwheelchairb. computercapscalpwheelchairc. scalpcapcomputerwheelchaird. capcomputerscalpwheelchairthe team will test with real patients to _. a. make profits from them b. prove the technology useful to themc. make them live longer d. learn about their physical conditionwhich of the following would be the best title for the text?a. switzerland, the bci research centerb. new findings about how the human brain worksc. bci could mean more freedom for the disabledd. robotic vehicles could help to cure brain injuries【答案】【知识点】c8 科普知识类【文章综述】本文主要讲述了电脑与人的大脑和脊椎等之间如何建立联系,以更好地为人类服务。【答案解析】1. b。解析:细节题,根据第一段brain-computer interface(bci) technology could help people with disabilities send commands to machines可知brain-computer帮助残疾人将大脑的信息传递给电脑,也就是在大脑和电脑之间建立联系。故选b。2. d。解析:细节题,根据第三段in the laboratory, tavella operated the wheelchair just by thinking about moving his left or right band可知tavella在实验室是用大脑操作轮椅,故选d。3. c。解析:排序题。根据第五段this head cover picks up the signals from the scalp(头皮) and sends them to a computer. the computer interprets the signals and commands the motorized wheelchair可知c的排序正确。 4. b。解析:细节题。根据最后一段one is testing with real patients, so as to prove that this is a technology they can benefit from.可知用真正的病人验证就是为了证明它们是否对病人有用,故选b5. c。解析:概括题。通读全文,并根据文章关键段第一段判断文章的题目选c。 b【题文】in the fall of 1985, i was a bright-eyed girl heading off to howard university, aiming at a legal career and dreaming of sitting on a supreme court bench somewhere. twenty-one years later i am still a bright-eyed dreamer and one with quite a different tale to tell.my grandma, an amazing woman, graduated from college at the age of 65. she was the first in our family to reach that goal. but one year after i started college, she developed cancer. i made the choice to withdraw from college to care for her. it meant that school and my personal dream would have to wait.then i got married with another dream: building my family with a combination of adopted and biological children. in 1999, we adopted our first son. to lay eyes on him was fantastic-and very emotional. a year later came our second adopted boy. then followed son no. 3. in 2003, i gave birth to another boy. you can imagine how fully occupied i became, raising four boys under the age of 8. our home was a complete zoo-a joyous zoo. not surprising, i never did make it back to college full-time. but i never gave up on the dream either. i had only one choice: to find a way. that meant taking as few as one class each semester.the hardest part was feeling guilty about the time i spent away from the boys. they often wanted me to stay home with them. there certainly were times i wanted to quit, but i knew i should set an example for them to follow through the rest of their lives.in 2007, i graduated from the university of north carolina. it took me over 21 years to get my college degree!i am not special, just single-minded. it always struck me that when youre looking at a big challenge from the outside it looks huge, but when youre in the midst of it, it just seems normal. everything you want wont arrive in your life on one day. its a process. remember: little steps add up to big dreams.6. when the author went to howard university, her dream was to be _. a. a writer b. a teacher c. a judge d. a doctor7. why did the author quit school in her second year of college?a. she wanted to study by herself. b. she fell in love and got married.c. she suffered from a serious illness.d. she decided to look after her grandma. 8. what can we learn about the author from paragraphs 4 and 5?a. she was busy yet happy with her family life.b. she ignored her guilty feeling for her sons.c. she wanted to remain a full-time housewife.d. she was too confused to make a correct choice.9. what does the author mostly want to tell us in the last paragraph?a. failure is the mother of success. b. little by little, one goes far.c. every coin has two sides. d. well begun, half done.10. which of the following can best describe the author?a. caring and determined. b. honest and responsible.c. ambitious and sensitive. d. innocent and single-minded.【答案】【知识点】c1 人物传记类【文章综述】本文主要讲述了作者成功的历程,以及作者从自己的事例中得出成功是一步一步干出来的。【答案解析】6. c。解析:细节题,根据第一段aiming at a legal career and dreaming of sitting on a supreme court bench somewhere可知作者进入哈佛大学时想成为一名法官,故选c。a作家;b教师;c法官;d医生。7. d。解析:细节题,根据第二段but one year after i started college, she developed cancer. i made the choice to withdraw from college to care for her可知作者退学是因为想照顾祖母,故选d。8. a。解析:推断题。根据第四段的you can imagine how fully occupied i became和our home was a complete zoo-a joyous zoo可知作者在这段期间是繁忙并且是快乐的,故选a。 9. b。解析:推理题。根据最后一段的最后一句话判断成功是一步一步来的。故选b10. a。解析:推断题。从作者大学期间退学照顾祖母说明作者是caring,关心人的;从作者尽管繁忙依然坚持自己的学业说明作者determined意志坚定的。故选a。 c winners club you choose to be a winner! 【题文】the winners club is a bank account specially designed for teenagers. it has been made to help you better manage your money. the winners club is a transaction account (交易账户) where you receive a key card so you can get to your money 24/7 thats 24 hours a day, 7 days aweek! its a club with impressive features for teenagers:no account keeping fees! youre no millionaire so we dont expect you to pay large fees. in fact, there are no account keeping or transaction fees!excellent interest rates! you want your money to grow. the winners club has a good rate of interest which gets even better if you make at least two deposits (储蓄) without taking them out in a month.convenient teenagers are busy we get that. you may never need to come to a bank at all. with the winners club you can choose to use handy tellers and to bank from home using the phone and the internet . you can have money directly deposited into your winners club account. this could be your pocket money or your pay from your part time job!mega magazine included along with your regular report, you will receive a free magazine full of good ideas to make even more of your money. there are also fantastic offers and competitions only for winners club members. the winners club is a great choice for teenagers. and it is so easy to join. simply fill in an application form. you will have to get permission from your parent or guardian (so we can organize that cool key-card) but it is easy. we cant want to hear from you. its the best way to choose to be a winner!11. the winners club is a bank account intended for _.a. parents b. teenagers c. winners d. adults12. which of the following is true about the winners club?a. special gifts are ready for parents.b. the bank opens only on work days.c. services are convenient for its members.d. fees are necessary for the account keeping.13. the winners club provides magazines which _.a. encourage spending b. are free to all teenagersc. are full of adventure stories d. help to make more of your money14. if you want to be a member of the club, you must _.a. be an internet user b. be permitted by your parentc. have a big sum of money d. be in your twenties 15. what is the purpose of this text?a. to set up a club. b. to provided part time jobs.c. to organize key cards. d. to introduce a new banking service.【答案】【知识点】c4 广告应用类【文章综述】本文主要讲述了胜者俱乐部-也就是专为10多岁孩子服务的银行账户的优势,并鼓励孩子去拥有这样的一个账户。【答案解析】11. b。解析:细节题,根据第二段its a club with impressive features for teenagers:可知该账户的对象主要是teenagers,故选b。12. c。解析:细节题,根据第一段the winners club is a transaction account (交易账户) where you receive a key card so you can get to your money 24/7 thats 24 hours a day, 7 days aweek!判断这方面的服务对于拥有者来说是方便的。故选c。故选a。13. d。解析:细节题。根据第mega magazine included部分可知这些杂志是免费的,而且给你提出许多挣钱的好主意,故选d。14. b。解析:推断题。根据最后一段you will have to get permission from your parent or guardian可知想获得该帐户就必须征求父母的同意。故b正确。a、c、d均不符合原文。15. d。解析:推断题。通读全文并根据文章中的关键词bank,service,account等判断选d。 d 【题文】in a world with limited land, water and other natural resources, the harm from the traditional business model is on the rise. actually, the past decade has seen more and more forests disappearing and the globe becoming increasingly warm. people now realize that this unhealthy situation must be changed, and that we must be able to develop in sustainable ways. that means growth with low carbon or development of sustainable products. in other words, we should keep the healthy while using its supply of natural resources. today, sustainable development is a popular trend in many countries. according to a recent study, the global market for low-carbon energy will become three times bigger over the next decade. china, for example, has set its mind on leading that market, hoping to seize chances in the new round of the global energy resolution. it is now trying hard to made full use of wind and solar energy, and is spending a huge amount of money making electric cars and high-speed trains. in addition, we are also seeing great growth in the global markets for sustainable products such as palm oil(棕榈油), which is produced without cutting down valuable rainforest. in recent years the markets for sustainable products have grown more than 50%. governments can fully develop the potential of these new markets. first, they can set high targets for reducing carbon emissions(排放) and targets for saving and reusing energy. besides, stronger arrangement of public resources like forests can also help to speed up the development. finally, governments can avoid the huge public expenses that are taking us in the wrong direction, and redirecting some of those expenses can accelerate the change from the traditional model to a sustainable one. the major challenge of this century is to find ways to meet the needs of a growing population within the limits of this single planet. that is no small task, but it offers abundant new chances for sustainable product industries.16. the traditional business model is harmful because of all the following except that_.a. it makes the world warmer b. it consumes natural resourcesc. it brings severe damage to future d. it makes growth hard to continue17. what can we infer from paragraph2?a. china lacks wind and solar energy.b. china is the leader of the low-carbon market.c. high-speed trains are a low-carbon development.d. palm oil is made at the cost of valuable forests.18. to fully develop the low-carbon markets governments can_.a. cut public expenses b. forbid carbon emissionsc. develop public resources d. encourage energy conservation19. we can learn from the last paragraph that businesses have many chances to _.a. develop sustainable products b. explore new natural resourcesc. make full use of natural resources d. deal with the major challenge20. what is the main purpose of the passage?a. to introduce a new business model b. to compare two business modelsc.to predict a change of the global markets d. to advocate sustainable development【答案】【知识点】c7 社会生活类 【文章综述】本文主要讲述了如何实现可持续性发展,保护自然资源。【答案解析】16. b。解析:概括题,通读文章第一段可知 传统商业模式是地球变暖给将来带来严重的危害让发展难以持续。而消耗自然资源不是传统商业模式有害的原因,故选b。17. c。解析:推断题,根据第二段it is now trying hard to made full use of wind and solar energy, and is spending a huge amount of money making electric cars and high-speed trains可知high-speed trains是一种低碳发展模式,故选c。18. d。解析:概括题。文章第三段告诉我们政府应采取的几项鼓励人们采取低碳生活,保护自然资源。故d正确。19. a。解析:细节题。根据文章最后一段的that is no small task, but it offers abundant new chances for sustainable product industries可知“发展可持续性产品的机会”,故选a。20. d。解析:推断题。通读全文,本文主要讲述了如何实现可持续性发展,故选d。第二部分 完形填空 (35*2=70) a 【题文】 i met mrs. neidl in the ninth grade on a stage-design team for a play and she was one of the directors. almost instantly i loved her. she had an unpleasant voice and a direct way of speaking, 21 she was encouraging and inspiring. for some reason, she was impressed with my work and me. mrs. neidl would ask me for my 22 . she wanted to know how i thought we should 23 things. at first i had no idea how to answer because i knew 24 about stage design! but i slowly began to respond to her 25 . it was cause and effect: she believed i had opinions, so i began to 26 them. she trusted me to complete things, so i completed them perfectly. she loved how 27 i was, so i began to show up to paint more and more. she believed in me, so i began to believe in myself.mrs. neidls 28 that year was, try it. we can always paint over it 29 !i began to take 30 . i had been so afraid of failing but suddenly there was no failing-only things to be 31 upon. i learned to dip my brush into the paint and 32 create something.the shy, quiet freshman achieved success that year. i was 33 in the program as student art assistant because of the time and effort id put in. it was that year that i 34 i wanted to spend the rest of my life doing stage design.being on that stage-design team 35 mrs. neidl changed me completely. not only was i stronger and more competent than i had thought, but i also 36 a strong interest and a world i hadnt known existed. she taught me not to 37 what people think i should do: she taught me to take chances and not be 38 . mrs. neidl was my comforter when i was upset. her 39 in me has inspired me to do things that i never imagined 40 .21. a. and b. yet c. so d. for22. a. opinion b. impression c. information d. intention23. a. make b. keep c. handle d. change24. a. anything b. something c. everything d. nothing25. a. questions b. comments c. explanations d. remarks26. a. hold b. follow c. evaluate d. form27. a. happy b. lively c. reliable d. punctual28. a. message b. motto c. saying d. suggestion29. a. again b. more c. instead d. later30. a. steps b. control c. charge d. risks31. a. improved b. acted c. looked d. reflected32. a. easily b. carefully c. confidently d. proudly33. a. introduced b. recognized c. identified d. considered34. a. confirmed b. decided c. realized d. acknowledged35. a. with b. below c. of d. by36. a. developed b. discovered c. took d. fostered37. a. accept b. care c. judge d. wonder38. a. bored b. lazy c. sad d. afraid39. a. trust b. patience c. curiosity d. interest40. a. accessible b. enjoyable c. possible d. favorable【答案】【知识点】c2 故事类 【文章综述】本文是英文小故事,主要讲述了作者在舞台设计团队中遇到了导演mrs neidl,在她的指导和帮助之下,取得了不小的成功。作者在告诉读者:一切皆有可能,相信自己。【答案解析】21b这里应填表示前后文转折含义的连词“yet”,因为空前的unpleasant和空后的encouraging and inspiring判断。22a名词辨析。a意见,主意;b印象;c信息;d意欲,趋向。根据第一段的最后一句话中的impress判断选a。23c动词辨析。a制造,制作,使;b保持;c处理;d改变。根据空后的things,和本句含义选c。2

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论