广东省天河区高考英语二轮复习 语法精讲精炼 阅读理解06.doc_第1页
广东省天河区高考英语二轮复习 语法精讲精炼 阅读理解06.doc_第2页
广东省天河区高考英语二轮复习 语法精讲精炼 阅读理解06.doc_第3页
广东省天河区高考英语二轮复习 语法精讲精炼 阅读理解06.doc_第4页
广东省天河区高考英语二轮复习 语法精讲精炼 阅读理解06.doc_第5页
免费预览已结束,剩余5页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

阅读理解精讲精炼06 23.yao ming landed in the usin the summer of 2002, 7 - feet, 6 - inches worth of fancy footwork(花式步伐), armed with a soft shooting touchhe was the top player selected by the houston rockets, whose new activities place would soon be promoted by toyotathe japanese carmaker had just opened a new plant in china, and the company expects that yao fans would soon become corolla fansfor many americans, yao was their understanding to the chinese economic enginehe was a government project, brought up from a young age in order to show the new china to the worldchina fulfilled its promise; since those unforgettable days of 2002, through the beijing olympics and beyond, the country has stayed on its path towards superpower figureyao, sadly, fell shortaccording to an early report from yahoo! sports, which was confirmed by several other news organizations, yao is going to retirehe just couldnt conquer the injuriesa broken bone in his left foot absenced yao after just five games last seasona broken foot forced him to miss all of the 2009 -2010 seasonin fact, due to foot and knee injuries, yao played in more than 55 games just once over the past six seasonsprior to yao, players over 74 were usually one - skill personmanute bol, at 77 , blocked shots and, during one stretch, acted as a shamed three-pointershawn bradley, 76 , had skills, but was far too gentle to be a staryao, however, could do it allat his top, in 2006 - 2007, he averaged 25 points per gamehis turnaround jumper was unstoppablehis post -passes were usually on the money(it helps when you can see over everyone) yao, who played in just eight seasons, finished his career averaging 190 points, and 92 rebounds, per gamehis rockets never advanced further than the second round of the playoffs(季后赛)whatever on - court milestones yaos body never allowed him to achieve, he more than made up for off the courtyao was so much more than a basketball playerto the chinese public who admired him, he was a symbol of his home countrys possibilityyao carried the chinese flag at the olympic opening ceremonies, soaking in the love of his country1toyota s purpose of supporting yao is to _alet yaoming make money badvertise their cars widelycorganize their basketball team dlet yaoming drive their cars to games2when did china keep on its development to some large countries?asince 2000 bin 2006 cin 2007 din 20103what can i know in the fourth paragraph?amanute bol has integrated skills byaoming has integrated skillscshawn bradley has integrated skillsdshawn bradley acted as a shamed three pointer.4what can we infer from the fifth paragraph?ayaoming didnt achieve any life goals byaoming is only a good basketball playercpeople see the strength of china from yaodyaoming always holds flags in the game5which one of the following stating orders is right?athe japanese carmaker supported yaomingbyao missed many games due to foot and knee injuries,cyao held the chinese flag at the olympic openingdyao ming went to the usfor the first timeac,a,b,d bd,b,c,a cc,b,d,a dd,a,c,b【答案与解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了姚明的职业生涯以和他在篮球方面的成就以及对中国经济在世界上地位的提高,都做出了巨大的贡献。1.b考查细节理解题。从第一段的he was the top player selected by the houston rockets, whose new activities place would soon be promoted by toyotathe japanese carmaker had just opened a new plant in china, and the company expects that yao fans would soon become corolla fans看出答案。2.a考查细节理解题。从第二段的china fulfilled its promise; since those unforgettable days of 2002, through the beijing olympics and beyond, the country has stayed on its path towards superpower figure看出答案。3.b考查推理题。从第四段的yao, however, could do it allat his top, in 2006 - 2007, he averaged 25 points per gamehis turnaround jumper was unstoppablehis post -passes were usually on the money(it helps when you can see over everyone) yao, who played in just eight seasons, finished his career averaging 190 points, and 92 rebounds, per gamehis rockets never advanced further than the second round of the playoffs(季后赛)可推出答案。4.c考查推理题。从第五段的to the chinese public who admired him, he was a symbol of his home countrys possibilityyao carried the chinese flag at the olympic opening ceremonies, soaking in the love of his country可推出答案。5.d考查细节理解题。文章第一段写到了yao ming went to the usfor the first time和the japanese carmaker supported yaoming,第二段写到了through the beijing olympics;第三段写到了in fact, due to foot and knee injuries, yao played in more than 55 games just once over the past six seasons。故选d项。24. for the last couple of weeks, i had been stuck in front of my computer working on a project that was very important to me. my every waking hour was consumed by the project and although i imagined that i would feel happy after completing parts of the project, i was confused to find that instead, i was feeling rather depressed. i tried a range of methods to help cheer myself up. i had a relaxing bath, cooked a delicious meal to enjoy with my family and even watched a lighthearted movie, but to no avail. it was only when i turned to meditation(沉思)for a solution that the answer came to me: turn to nature! the very next day, i grabbed my camera and a bottle of water and set off to spend a few hours walking in a nature reserve, even though it was pouring with rain. within a couple of minutes i felt alive again. to be honest, i felt like a young school girl again and had to stop myself from hopping along the path singing, im singing in the rain, a song i used to sing when i was a child. i think as adults we often try too hard to control our inner children and as a result we restrain(限制) our own spirits, which only leads to depression and stress. interestingly, it has been shown that people who spend 40 minutes walking in a nature reserve have a drop in their blood pressure levels, but this does not happen when they spend a similar amount of time walking in a busy city centre.if you feel a little low in spirit and know that you have spent too much time indoors, relax completely, remove your shoes and let your inner child come out and play.1. the author felt depressed because she _.a. couldnt consume her waking hour b. had not seen a film for a long time. c. had not finished her work on time d. had worked on a hard job for too long2. the author walked in a nature reserve in the rain in order to_. a. take photos b. find a solution to the projectc. hop along the path d. cheer herself up3. the underlined part to no avail in paragraph 1 probably means _.a. unsuccessful b. unrelatedc. uninteresting d. unexpected4. in the authors opinion, _.a. a bath can make people relaxed b. depression is usually caused by hard workc. walking in a busy city centre harms peoples healthd. adults should express their inner feelings freely 5. the last paragraph mainly serves as a(n) _.a. explanation b. suggestionc. introduction d. reminder【答案与解析】 假如你的情绪不佳,那就投入到大自然的怀抱吧!身体得到放松,童心得以萌发,可以尽情玩耍。1.d细节理解题。第一段的前两句话告诉我们,原因是作者做一件艰苦的工作时间太长。2.d细节理解题。根据第一段中的“i tried a range of methods to help cheer myself up.”可知作者在自然保护区中散步也是为了“让自己振作起来”。3.a词义猜测题。根据画线部分前面的转折连词but可知洗澡、美食和电影都没有效果,都没有使作者振作起来。故a项与画线部分意思最接近。4.d推理判断题。结合第二段最后一句中的内容以及最后一段的内容可推知作者认为成年人唤醒童心能帮助他们摆脱低落情绪。5.b文章结构题。最后一段提到如果你感到情绪低落并且知道在室内待的时间太久,你就要彻底放松,脱掉鞋子,释放自己的童心去玩耍,显然是提供”建议”。25.durbancanada monday became the first country to pull out of the historic kyoto protocol (京都议定书), inescapably scarring the global anti-climate change effortsthe kyoto protocol, which set different duties for all countries to cut emissions (排放), states that different countries should reduce their collective greenhouse emissions accordingly however, the united states refused to sign the protocol in 2001, and is the only developed country that has not agreed to sign itthe move has cast a shadow over the global community, and has made some other developed nations hesitate to cut their emissionsto add fuel to the fire, canada, became the first to call it quits, with the deadline of the first commitment period (2008-2012) approachingthe biggest concern at this moment is whether other developed countries would follow suitover the past four years, a drama has unfolded among developed countries over the emissions cuts and offering support to their developing partnersthe umbrella group, consisting of japan, canada, australia, the united states and other developed countries, hesitated and even backed away from their positions under certain excusesthe first one quoted by canadian environment minister peter kent is that emission cuts damage the economystill another is requiring china and india to have the same duty of cutting emissions as developed countriesactually, if emissions in developed countries could fall to the levels in developing countries, it would greatly help the fight against global climate changein sum, any irresponsible action, in the anti-climate change campaign should be a cause for blameit is widely hoped that the united states and canada will see reason and join the rest of the world community in supporting the kyoto protocol1which of the following serves as the best title of the passage?acanada decides to quit the kyoto protocolbcanada and the us refuse to cut emissionscdeveloped countries hesitating to cut emissionsddeveloping countries supporting the kyoto protocol2according to the passage, _ have refused to follow the kyoto protocolacanada and australia bjapan and canadacthe us and canada dchina and india3people now are most worried _awhether the us and canada will return to the negotiation tablebwhether developing countries will refuse to cut emissionscwhether china and india will carry the same duty as canadadwhether more developed countries will do the same as canada1. b主旨大意题。这是一篇新闻报道。文章向我们报道了加拿大和美国先后退出了为控制全球变暖,部分国家签订的关于节能减排的京都议定书,也就是b项所说的这两国家拒绝在减少温室气体的排放。2. a细节理解题。由前两段可以直接得出答案。3. c细节理解题。由倒数第三段的“the first one quoted by canadian environment minister peter kent is that emission cuts damage the economystill another is requiring china and india to have the same duty of cutting emissions as developed countries”可知答案。26.the first time i went for a walk around my father-in-laws neighborhood was garbage day, and i was shocked to see what people were throwing out. it was back in 1981, and i saw many people gathered in someones front yard. as i went nearer to see what was happening i got my first introduction to yard sales. for the few dollars i had in my wallet, i was able to buy a seven-inch black-and-white portable tv. i also bought a flashlight.the following weekend, at another yard sale, i saw a 14-inch color tv being sold for almost nothing. i felt i could not miss the offer and bought it. now i had two sets and couldnt wait to see what else i could afford the next weekend.spring ended, and by then i had accumulated almost every type of electronic equipment i had always wished to have back home.then this new idea came to mind. i had heard about a man who traveled back home every few months. he drove a truck filled with boxes of new and used stuff that people were sending to relatives. so i told my father that i would send as many types of items as i could so that he could start his resale business.every few months i would gather several boxes of american “junk” televisions, toasters, fans, hair dryers, etc. and send them home. as word got out about my fathers “trash” market, people all came to buy these things.three years later, when i visited my family for the first time since leaving home, i learned that many of the families in our neighborhood had a piece of “trash”. it proved that i had the responsibility to keep people back home up to date with the latest technology you no longer need.1. according to the text, a yard sale is a place where people _.a. sell their front yards at a low priceb. sell unwanted things in their own yardsc. gather in someones yard to enjoy thingsd. throw away their trash in someones yard2. the author felt he could not miss the offer because _.a. the second tv set was bigger b. the second tv set was color tvc. the second tv set was very cheapd. he wanted two tv sets very much3. what did the author think of the “junk” he bought?a. he thought they were valuable.b. he thought they were worth buying.c. he was not surprised to see them thrown away.d. he thought he could sell them for a good price.4. from the passage we can infer that _.a. the author comes from a poor countryb. the author often goes home to sell the “junk”c. the author buys the “junk” only to make profitsd. the “junk” is not welcomed in the authors home country【答案与解析】 作者自接触到庭院销售后,一发而不可收拾。别人弃之不用的东西,却被作者当成宝贝送回了家乡。1b推理判断题。作者在第二段提到当时首次接触庭院销售,仅用几美元就买了一台电视机和一个手电筒,由此可推测是人们在他们自家的院子里出售不想要的东西的地方。2c细节理解题。结合第三段前两句的内容可知作者感觉到不能错过这次机会的原因是这台彩电非常便宜,几乎不用花钱。3a作者态度题。第四段中提到作者搜集了几乎各种类型的电子设备并一直希望把它们带回家,下文中提到运回家的这些“垃圾”深受父老乡亲的喜欢,再结合最后一段最后一句的内容可知作者认为自己购买的这些东西是有用的。4a推理判断题。作者购买的是庭院销售的廉价物品,运回自己的家乡后深受欢迎,文章最后提到自己有责任让家乡的人跟上最新技术的步伐,由此可推测作者来自一个贫穷的地方。27.beijing;(13, july)china sent up a new data relay satellite, tianlian i -02, on monday at the xichang satellite launch centre in south-western sichuan provincethe new satellite will promote the countrys satellite communication network for space docking (对接)the satellite was launched on a long-march-sc carrier rocket at 11:41 pm, sources at the centre told xinhua news agencythe satellite separated from the rocket 26 minutes after its launch and was then successfully delivered into a geostationary transfer orbit (地球同步转移轨道).developed by the china academy of space technology under the china aerospace science and technology corporation, the satellite is the countrys second data relay satellitethe first, tianlian i -01, was launched on april 252008the two satellites will form a network to improve communications between chinas spacecraft and bases on earth, according to the centrethey will also be used to help the nations first space docking, scheduled for the second half of this yearas planned, china will launch space module tiangong-i , which was designed as a platform that will dock with an unmanned spaceship, shenzhou, for the countys first space-docking mission this yeartwo more shenzhou spaceships will dock with tiangong-i next year, and one will be manned by two or three astronauts, according to china manned space engineering office, which was the main user of the tianlian i series data relay satellitesthe new satellite can cover a

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论