




免费预览已结束,剩余14页可下载查看
下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
河北省永年县第一中学2014-2015学年高二英语下学期期末考试试题(含解析) 本试卷分第i卷(选择题)和第ii卷(非选择题)。共150分。考试用时120分钟。第i卷(选择题,共115分)第一部分 听力(共两节,满分30分)略第二部分:阅读理解 (共两节,满分40分)第一节(共15小题,每题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(a、b、c、d)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。 a a long time ago there lived a poor slave whose name was aesop. his face was white, but very homely. when aesop was about twenty nine years old his master lost a great deal of money and was determined to sell his slaves. to do this, he had to take them to a large city where there was a slave market.the city was far away, and the slaves must walk the whole distance. a number of bundles(成捆的东西) were made up for them to carry. some of these bundles contained the things they would need on the road. choose your bundles, boys, said the master. there is one for each of you. aesop at once chose the largest one. the other slaves laughed and said he was foolish. but he threw it upon his shoulders and seemed well satisfied. the next day, the laugh was the other way. for the bundle which he had chosen had contained the food for the whole party. aesop is a wise fellow, said his master. the man who buys him must pay a high price.” a very rich man, whose name was xanthus, wanted a servant. as the slaves stood before him he asked each one to tell what kind of work he could do. all were eager to be bought by xanthus because they knew he would be a kind master. so each one boosted of his skill in doing some sort of labor. one was a fine gardener; another could take care of horses; a third was a good cook; a fourth could manage a household. and what can you do, aesop? asked xanthus. nothing, he answered. nothing? how is that? because, since these other slaves do everything, there is nothing left for me to perform, said aesop. this answer pleased the rich man so well that he bought aesop at once, and took him to his home on the island of samos. in samos the little slave soon became known for his wisdom and courage. he often amused his master and his masters friends by telling funny stories. his master was so much pleased with him that he gave him his freedom.21. why did the slaves master want to sell his slaves?a. because the slaves didnt work at all. b. because the slaves could be well paid.c. because the master was badly ill d. because the master was in need of money22. it can be inferred from the text that aesop chose the largest bundle because_.a. he was very strong. b. he was really foolish.c. the bundle would make him stronger. d. the bundle would be lighter and lighter.23. why did these slaves want to be bought by xanthus ?a. because he was very merciful. b. because he was very rich.c. because he lived in samos. d. because he would set them free.24. according to the text, aesop _.a. was known for his hard work. b. didnt like to work at all.c. was good at telling stories. d. was tired of his courage.【答案】 21.d22.d23.a24.c【解析】22.d 推理判断题。根据第二段的for the bundle which he had chosen had contained the food for the whole party.可知,aesop选择的袋子里装的是大家的食物,食物会越吃越少,所以袋子就会越来越轻。23.a 细节理解题。根据第三段的all were eager to be bought by xanthus because they knew he would be a kind master.可知,xanthus很善良,所以奴隶们都希望他成为自己的新主人。24.c 推理判断题。根据文章最后的he often amused his master and his masters friends by telling funny stories.可知,伊索很善于讲幽默故事。故选c。考点:考查人物类短文阅读。bgoing on holiday not only makes you feel good while youre there - you gain the health benefits for months, new research shows. jetting off to exotic destinations such as the maldives cuts your blood pressure, helps you sleep better and bounce back from stress, it found. the benefits last at least a fortnight longer than the vacation and can be felt for months in some cases where it is claimed. experts say workers should always take their full holiday entitlement each year - as many as one in three dont - to get the benefits.the study compared key health markers in holidaymakers visiting thailand, peru or the maldives, with people who stayed at home and continued working. the average blood pressure of those on holiday dropped by six percent while the workers saw their blood pressure rise by two percent over the same period. the sleep quality of holidaymakers improved by 17 percent while that of the non-holidaymakers deteriorated by 14 percent.the study also found the ability of vacationers to recover from stress - known as the stress-resilience test - improved by 29 percent. there was a 71 percent fall in stress resilience scores among workers. tests showed a fall in blood glucose levels, reducing the risk of diabetes, trimmer waistlines and enhanced mood and energy levels, with the effects sustained for at least two weeks after returning home. the holiday health experiment was conducted by tour operator kuoni and nuffield health, the uks largest healthcare charity.25. according to the passage, how many people go on holiday?a. one third.b. two thirds.c. 17 percent. d. a quarter.26. which of the following can we infer from the passage?a. the further you go, the better the benefits.b. most people like to stay at home during the holiday. c. holiday makers are more adaptable than non-holidaymakers.d. the result of the study is mostly based on the description from the people involved.27. the author intends to tell us that _.a. we have to go on holiday as much as possibleb. youll certainly get depressed if you dont go on holidayc. it is best to go to foreign countries like maldivesd. we had better go on holiday for the benefit of health28. the best title of the passage is _ .a. health benefits from holiday b. a holiday health experimentc. health problems of having holiday d. key health markers in holidaymakers【答案】 25.b 26.c27.d28.a【解析】27.d 推理判断题。根据研究证明度假可以有助于人们的健康,所以作者想要告诉我们为了健康最好去度假,故选d。28.a 主旨大意题。根据文章的内容和第一段的 going on holiday not only makes you feel good while youre there, you also gain the health benefits for months, new research shows可知这篇文章讲的是度假给我们带来的健康的好处,选a。考点:考查科普类短文阅读。cbox jellyfish (箱型水母)are the most poisonous marine animals known to man. they measure 3 meters long and weigh up to 2 kilograms. they are pale blue and transparent in color, and get their name from the cube-like shape of their body, box jellyfish have 6 eyes on all 4 sides of their body, although it is uncertain how they process what they see as they do not have a central nervous system. they also have up to 15 tentacles (触须)growing from each corner of their body that have about 5,000 stinging(带刺的)cells each.box jellyfish can be found primarily in the coastal waters off northern australia as well as throughout the indo-pacific. they prefer to live at river mouths. they do not have any organs to breathe, and will sleep on the ocean floor from 3 pm to dawn. unlike other jellyfish that merely move along with the current, box jellyfish have developed a way to travel wherever they want to go. they will shoot themselves in a jet-like fashion, reaching speeds of up to 7.4 kilometers per hour.the diet of box jellyfish consists of thing like fish, small animals, and even other jellyfish. they use their venom, a chemical which causes heart, skin, and breath failure, to kill their prey(猎物). since box jellyfish have eyes, some scientists believe that they actively hunt their prey while others insist that they are just passive opportunists that will wait and catch anything that wanders into their tentacles.box jellyfish are responsible for more human deaths in australia than snakes, sharks, and salt-water crocodiles combined. it is best to avoid them as most stings(刺) will result in death. hopefully, humans and box jellyfish can find a way to live with one another while keeping conflicts to a bare minimum. after all, such a unique species of jellyfish deserves to live and grow just as humans do.29. what do we not know about box jellyfish from the first paragraph?a. its size. b. its hardness. c. its color. d. its poisonousness30. what can be learned about box jellyfish from paragraph 2?a. they live in the deep sea in groups b. they can breathe on the ocean floor.c. they usually move along with the current. d. they can decide the direction in which they move.31. the underlined word “they” in paragraph3 refers to _.a. box jellyfish b. scientistsc. box jellyfishs prey d. box jellyfishs tentacles32. the text is mainly about _.a. a kind of sea animal b. some poisonous animalsc. scientists research into box jellyfish d. the relationship between humans and jellyfish【答案】 29.b 30.d31.a32.a【解析】试题分析: 箱式水母的毒性对人类来说是最毒的。箱型水母主要在澳大利亚北部以及整个印度洋 太平洋沿海水域。箱形水母的食物包括鱼、 小动物和甚至其他水母一样的东西。它的刺能致人死亡。29.b 细节理解题。第一段的第一句话说箱式水母的毒性对人类来说是最毒的;第二句话说它的大小;第三句话说颜色是浅蓝色的;接下来介绍名字的由来,还有身体特征。所以没有说它的硬度,故选b。30.d 推理判断题。第二段的大意是:箱型水母主要在澳大利亚北部以及整个印度洋 太平洋沿海水域。他们更愿意住在河流的入海口。他们没有呼吸器官,会从下午3点到黎明睡在海底。不同于其他只是随着水流移动的水母,箱形水母可以去他们想要去的地方。所以选择d。31.a 词义推测题。根据该词所在的第二段的内容可知,they前面一直在介绍箱式水母的生活习性,本句是说它们在水中移动的方式和速度。故选a。32.a 主旨大意题。本文主要是介绍了箱式水母这种海洋生物的体型特征、生活习性和它对人类的毒性。故选a。考点:考查动物类短文阅读。dcity varietiesthe headrow, leeds. tel. 430808oct. 10 - 11 only a night at the varieties. all the fun of an old music hall with barry cryer, duggle brown, 6 dancers, mystina, jon barker, anne duval and the tony harrison trio. laugh again at the old jokes and listen to your favourite songs. performances: 8 pm nightly. admission 5; under 16 or over 60: 4 york theatre royal st. leonards place, york. tel. 223568 sept. 23-oct. 17 groping for words-a comedy by sue townsend. best known for her adrian mole diaries, townsend now writes about an evening class which two men and a woman attend. a gentle comedy. performances: 8pmadmission: first night, mon.: 2; tues-fri: 3.25-5.50; sat.: 3.35 -5.75. halifax playhouse kings cross street, halifax. tel. 365998 oct. 10 - 17 on golden pond by ernest thompson. this is a magical comedy about real people. a beautifully produced, well-acted play for everyone. dont miss it. performances: 7:30 p. m. admission: 2. mon.: 2 seats for the price of one. grand theatre oxford street, leeds. tel. 502116 oct. 1 - 17 the secret diary of adrian mole, aged 13. sue townsends musical play, based on the best-selling book. performances: evenings 7:45pm. oct. 10 - 17, at 2:30 pm. no monday performances. admission: tues-thurs: 2 - 5; fri. & sat. : 2 - 633where can you see the play on golden pond?ahalifax playhousebyork theatre royal cgrand theatredcity varieties34which play will be shown for the longest period?athe secret diary of adrian mole, aged 13ba night at the varieties.cgroping for words. don golden pond.35from the text we know that sue townsend is .aa comedianban actressca writerda director【答案】 33.a 34.c35.c【解析】试题分析: 这篇文章为大家介绍了一些电影院的信息。有剧情介绍、上映时间、具体表演的时间还有票价等详细信息。33.a 细节理解题。根据 halifax playhouse 部分的介绍可知,on golden pond会在海里法克斯剧场上演。故选a。34.c 细节理解题。the secret diary of adrian mole, aged 13的上映时间是:10月1 17共17天;a night at the varieties的上映时间是:10月10 11共2天;groping for words的上映时间是:sept. 23-oct. 17,共24天;on golden pond的上映时间是:oct. 10 17共7天。故选c。35.c 细节理解题。根据sue townsends musical play, based on her best-selling book可知sue townsend是一位作家,故选c。考点:考查广告类短文阅读。第二节,(共5 个 小题,每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。eyesight plays a very important role in our daily life. every waking moment, the eyes are working to see the world around us. over forty percent of americans worry about losing eyesight, but its easy to include steps into our daily life to ensure healthy eyes. here are five suggestions for a lifetime of healthy eyesight: schedule yearly exams. 36 experts advise parents to bring babies 6 to 12 months of age to the doctor for a careful check. the good news is that millions of children now can have yearly eye exams and following treatment, including eyeglasses. protect against uv rays (紫外线). long-term stay in the sun creates risk to your eyes. no matter what the season is, its extremely important to wear sunglasses. 37 give your eyes a break. two-thirds of americans spend up to seven hours a day using computers or other digital products. 38 experts recommend that people practice the 20/20/20 rule: every 20 minutes, take a 20-second break and look at something 20 feet away.39 as part of a healthy diet, eat more fruits and vegetables each day. vitamins (维生素) c and e help protect eyesight and promote eye health. practice safe wear and care of contact lenses (隐形眼镜). many americans use contact lenses to improve their eyesight. while some follow the medical guidance for wearing contact lenses, many are breaking the rules and putting their eyesight at risk. 40 otherwise, you may have problems such as red eyes, pain in the eyes, or a more serious condition.a. eat your greens.b. eye care should begin early in life.c. they can properly protect your eyes.d. stay in good shape by taking more vitamins.e. parents usually dont care about their own eyesight.f. always follow the doctors advice for appropriate wear.g. this frequent eye activity increases the risk for eye tiredness.【答案】 36.b37.c38.g39.a40.f【解析】 试题分析: 拥有健康的视力是每个人关心的事情,这篇文章介绍了五个建议可以让我们终身享有健康的视力。36.b考查对上下文语境的理解。空后的意思是:医生建议父母到6到12个月大的孩子去医院做视力检查。所以这里选b(保护视力应该很早就开始)与上下文一致。37.c考查对上下文语境的理解。空前的意思是:不管什么季节,戴太阳镜都是非常重要的。所以这里选c(它们可以适当的保护你的眼睛。)与上下文一致。38.g考查对上下文语境的理解。空前的意思是:三分之二的美国人每天花7个小时使用电脑和其他数字产品。这里选g(这个频繁的视力活动会增加眼睛疲劳的危险。)与上下文一致。39.a 考查对上下文语境的理解。空后的意思是:作为健康饮食,每天要多吃蔬菜和水果。所以这里选a(多吃绿色的食品。)符合语境。40.f 考查对上下文语境的理解。空前的意思是:虽然有人佩戴隐形眼镜时会听从医生的建议,有人却不在乎医生的建议。空后指出,不听从医生的指导眼睛就可能会有问题,所以这里选f(佩戴眼镜要听从医生的建议。)与上下文一致。考点:考查七选五短文。 第二部分英语知识运用第一节: 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分) i was 17 when i walked into carleys bookstore in ashland. as i was looking at 41 on the shelves, the shop owner asked if id like 42 . i needed to start 43 for college, so i said yes. i worked after school, and the job helped 44 my yearly tuition. i would work many other jobs: making coffee in the students union; a hotel maid and 45 making maps for a company. but selling books was one of the most 46 .one day a woman asked me for books on cancer. she seemed fearful. i showed her almost everything 47 and found other books we could order. she left the store less 48 . ive always remembered the 49 i felt in having helped her.years later, as a 50 in los angles, i heard about an immigrant child born 51 his fingers connected. his family couldnt afford a corrective operation, and the boy lived in 52 , hiding his hand in his pocket.i 53 my boss to let me do the story. after the story was broadcast, a doctor and a nurse called, offering to perform the 54 for free.i visited the boy soon after the operation. the first thing he did was to hold up his 55 hand and said, “thank you.” i felt a sense of 56 .in the past, while i was 57 , i always sensed i was working for the customers, not the store. today its the 58 . fox pays my salary, 59 i feel as if i work for the 60 , helping them make sense of the world.41amapsbarticlescreportsdtitles42aa bookbsome teaca jobdany help43aplanningbsavingcpreparingdstudying44apay forbfit forcrun fordenter for45asobyetcevendstill46aboringbsatisfyingcsurprisingddisappointing47ain needbin allcin orderdin store48aworriedbsatisfiedcinteresteddpuzzled49asurprisebfailurecregretdpride50adoctorbtv reportercbooksellerdstore owner51awithbincbydfor52ahorrorbhonorcshameddanger53aadvisedbpersuadedcforceddpermitted54aactionbprogramctreatmentdoperation55arepairedbconnectedcinjureddimproved56ahumorbinterestcpleasuredexcitement57aat the tv stationbin the students union cat the us forest servicedat carleys bookstore58aoppositebsamecdifferentdright59asobandcbutdbecause60aviewersbreadersccustomersdpassengers【答案】41.d42.c43.b44.a45.c46.b47.d48.a49.d50.b51.a52.c53.b54.d55.a56.c57.d58.b59.c60.a【解析】 试题分析:本文叙述作者读大学时在外做兼职时所经历的一些事情以及对现在工作的影响。无论做什么工作都是为人服务。41. d 考查名词辨析以及对语境的理解。amaps地图;barticles文章;creports报道;dtitles题目。到书店的书架前,首先看到的是书的名称/题目。故选d。42c考查名词辨析以及对语境的理解。aa book书;bsome tea茶;ca job工作;dany help帮助。根据下文的i worked after s school, and the job helped 44 my yearly tuition.可知选c。43b考查动词辨析以及对语境的理解。 aplanning计划;bsaving省钱;cpreparing准备;dstudying学习。因为上大学需要钱,所以需要“积攒,节省”。44a考查动词短语辨析以及对语境的理解。apay for付钱;bfit for适合; crun for竞争;denter for报名参加。这里是这份工作帮助作者付了一年的学费。45c考查副词辨析以及对语境的理解。aso因此;byet但是;ceven甚至;dstill仍然。i would work many other jobs提示下面是做了那些工作,我会工作的很多其他岗位 在学生会煮咖啡; 酒店女服务员还为一家公司制作地图。46b考查形容词辨析以及对语境的理解。 aboring枯燥的;bsatisfying令人满意的;csurprising令人惊奇的;ddisappointing令人失望的。根据下文的描述可知,卖书是最感到满意的工作。47d考查介词辨析以及对语境的理解。ain need需要;bin all总计;cin order按顺序; din store准备着。这里应该是:书店里所有关于癌症方面的书都拿给她看了。48a考查形容辨析以及对语境的理解。 aworried担心;bsatisfied满意;cinterested感兴趣;dpuzzled困惑。 根据前面的she seemed fearful.推测,因为有了作者热情的服务使得她离开时不那么担心害怕了。49d考查名词辨析以及对语境的理解。asurprise吃惊;bfailure失败;cregret遗憾;dpride自豪。从上文的叙述和下文的 i felt in having helped her 可知作者因帮助了这样一位妇女而感到很“自豪”。50b考查名词辨析以及对语境的理解。 adoctor医生;btv reporter电视台记者;cbookseller书商;dstore owner店主。根据下文可知,我做了一名记者。51a考查介词辨析以及对语境的理解。 awith有,伴随;bin在内;cby被,由;dfor因为。一个移民的孩子一生下来手指就连着,表伴随。52c考查名词辨析以及对语境的理解。ahorror恐惧;bhonor荣誉;cshame羞耻;ddanger危险。因为手是残疾,再根据后面“把手藏在口袋里”判断答案为“害羞”。53b考查动词辨析以及对语境的理解。 aadvised建议;bpersuaded说服;cforced强迫;dpermitted允许。根据下文作者写的故事被播出了可知作者说服了老
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 活塞环课件教学课件
- 活动安全培训计划课件
- 安全用火制度培训心得
- 洞口食品安全培训课件
- 法规课件评价
- 公共服务考试试题及答案
- 2025年蒲江县医疗卫生事业单位公开招聘事业单位工作人员(23人)模拟试卷及答案详解1套
- 2025年电工工具考试试题及答案
- 2025年云南导游考试试题及答案
- 2025黑龙江鸡西市博物馆现公益性岗位招聘2人模拟试卷及答案详解(网校专用)
- 家电清洗培训
- 油画棒技法培训课件
- 2025年陕西、山西、青海、宁夏高考化学试卷真题(含答案解析)
- 光伏发电建设工程质量监督检查大纲(2023版)
- 老人外出免责协议书
- 青春期生殖健康教育
- 2025年BM²T电池管理技术白皮书-阳光电源
- 中医诊所招学徒合同标准文本
- 汉语言文学毕业论文-鲁迅小说中的知识分子形象
- 长期供应商供货合同书
- 人教版初中九年级全册英语单词表(完整版)
评论
0/150
提交评论