高考英语一轮复习 阅读理解九月选练(二)1.doc_第1页
高考英语一轮复习 阅读理解九月选练(二)1.doc_第2页
高考英语一轮复习 阅读理解九月选练(二)1.doc_第3页
高考英语一轮复习 阅读理解九月选练(二)1.doc_第4页
高考英语一轮复习 阅读理解九月选练(二)1.doc_第5页
已阅读5页,还剩4页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

浙江桐庐县2017高考英语阅读理解九月选练(二)【2016高考模拟题】阅读下列短文,从每题所给的A.B.C和D项中,选出最佳选项。Itzhak Perlman was born in Tel Aviv, in what was then Palestine, in nineteen-forty five. Today he lives in New York City. But his music has made him a citizen of the world. He has played in almost every major city.He has won many Grammy awards for his recordings. He has also won Emmy awards for his work on television.Itzhak Perlman suffered from polio (脑灰质炎)at the age of four. The disease damaged his legs. He uses a wheelchair or walks with the aid of crutches on his arms.But none of this stopped him from playing the violin. He began as a young child. He took his first lessons at the Music Academy of Tel Aviv. Very quickly, his teachers recognized that he had a special gift.At thirteen he went to the United Sates to appear on television. His playing earned him the financial aid to attend the Juilliard School in New York.In nineteen sixty-four Itzhak Perlman won the Leventritt Competition in that city. His international fame had begun.His music is full of power and strength. It can be sad or joyful, loud or soft. But critics say it is not the music alone that makes his playing so special. They say he is able to communicate the joy he feels in playing, and the emotions that great music can deliver.Anyone who has attended a performance by Itzhak Perlman will tell you that it is exciting to watch him play. His face changes as the music from his violin changes.He looks sad when the music seems sad. He smiles and closes his eyes when the music is light and happy. He often looks dark and threatening when the music seems dark and threatening.In nineteen-eighty six, President Ronald Reagan honored Itzhak Perlman with a Medal of Liberty. In two-thousand, President Bill Clinton awarded him the National Medal of Arts. Several major universities have awarded him honors. He continues to receive honors for his music.1. According to the passage, we know Itzhak Perlman_. A. is 60 years old today B. was born in New York City C. was a rich citizen of the world D. has some achievement in music2. Despite the disease, none of this stopped Itzhak Perlman and he_. A. took his first lessons at the Music Academy of New York B. appear on television for the first time in New York. C. got the financial aid to continue his study of music D. won the Leventritt Competition in his nineties 3. When the music seems dark,Itzhak Perlman often looks _. A. dark B. sad C. happy D. light4. We can infer from the passage Ronald Reagan must be president of _.A. Palestine B. Germany C. the USA D. England 这是一篇记叙文。文章主要介绍了Itzhak Perlman虽然从小患了脑灰质炎并且因此而伤了一条腿,然而却自强不息,显示了音乐才能并取得了成功的故事。1.D 细节理解题。根据文章第二段won many Grammy awards for his recordings以及won Emmy awards for his work on television可判断Itzhak Perlman在音乐上作出了比较大的成就。2.C 细节理解题。根据文章第六段His playing earned him the financial aid to attend the Juilliard School in New York可判断Itzhak Perlman得到了经济资助得以去the Juilliard School上学学习音乐。3.A细节理解题。根据倒数第二段He often looks dark and threatening when the music seems dark and threatening可判断。4.C 推理判断题。根据文中前文他一直在纽约发展可判断是在美国获得的成就,因此选C。【2014高考训练】Ask runners why they run and youll get a variety of answers; to stay healthy or to feel better. Some have an even bigger reason一to stay calm or out of prison. But Back on My Feet puts recovering addicts and the homeless on the road to a brighter future, starting with a simple step; attending group runs three tunes a week.At 5:30 a.m. on a hot July day, Back on My Feets Team Brooklyn gathered in a parking lot. After a round of hugs and some warm-up, the group of eight volunteers and seven residents(居民)set out on a run to nearby Prospect Park. Some ran three miles, some longer, but the goal for all was to finish as a teamIts helping me put my life back together, said Jimmy, a 58-year-old cancer survivor who was homeless and a former alcohol addict. “Its healthy. It makes me feel good inside,” adds Jimmy.Many are skeptical(怀疑的)about the idea of homeless runners, according to Anne Mahlum, who founded Back on My Feet in 2007 after starting a running club for men at a shelter near her Philadelphia home. They did want to run, and in just six years, Mahlums small running club has expanded to 10 cities around the country, and 388 active members.The only requirement for joining, besides wanting to, is insisting on at least 30 days.The first day we give them new shoes and Back on My Feet shirts, Mahlum says. “Then they run a mile the first day. And then gradually well encourage them to build goals. “After 30 days,residents gain access to services like financial aid,housing assistance and employment opportunities through Back on My Feets partners. In its first year, the New York chapter has seen 41 members obtain employment, 34 gain housing and 50 work in job-training programs.Thats not to say its always easy. “I wanted to quit. But then I started to push myself,”said Adel, 39, who began running in March. “Now I would love to run a 10-mile run. Or maybe a marathon one day, who knows. I ran this far, so why not?”50. Back on My Feet aims to help .A. people build a better future B. the homeless remain healthyC. the addicts quit their bad habits D. the prisoners get out of prison51. Members of Back on My Feet must .A. run on weekends B. run the same distanceC. attend group runs D. keep the same speed52. What great change happened to Adel after a period of running?A. He was more confident. B. He was much prouder.C. He was more addictive. D. He was more grateful.53. According to the author, Back on My Feet is .A. in need of money B. well-known around the worldC. meeting difficulty D. making progress【参考答案】5053 ACAD 【2014高考训练】Recently, the documentary(纪录片)“A Bite of China, which takes the fine foods as the theme, has beaten many TV series, becoming extremely popular on the microblog(微博)and turning into the hottest topic. Chinese people are proud of the great food culture of China and some even praise the documentary by saying that “it is a best video that arouses our great love of our country”.Produced by Chen Xiaoqing, an award-winning documentary maker, “A Bite of China” is filled with mouthwatering images of food ranging from royal cooking to local specialties. It focuses on the beautiful and simplified process of food making and attracts food lovers and ordinary audiences.“Television is filled with food these days, especially introductions by some professional cooks, even famous TV hosts. We also have some scenes of food-making, but how to create dishes is only one aspect of food culture,” Chen says. “The program tries to bring something new by presenting more cultural elements related to dishes, such as eating habits and eating principles,” be adds.Each series lasts 50 minutes. Every series will focus on different people, who will tell stories about their adventures with food. “A Bite of China” also focuses on social changes while presenting food cultures, such as the dispersion of families that leave the elderly in their hometowns while other members work outside. In such cases food serves as reminders of happy times and expectations of reunions.54.Which of the foliowing statements is NOT true according to the passage?A. The documentary has many different characteristics.B. The documentary is not only about food making.C. The documentary also involves social problems.D. The documentary usually lasts fifty minutes.55.What does the underlined word “dispersion” probably mean?A. connection B. separationC. communication D. immigration56. The purpose of the passage is to A. attract more people to enjoy Chinese foodB. make people know more about Chinese foodC. introduce a popular TV programD. deal with some social problems【参考答案】5456 DBC 2015高考英语阅读理解(人物传记、故事类)【2014广东卷】ASamuel Osmond is a 19-year-old law student from Cornwall, England. He never studied the piano. However, he can play very difficult musical pieces by musicians such as Chopin and Beethoven just a few minutes after he hears them. He learns a piece of music by listening to it in parts. Then he thinks about the notes in his head. Two years ago, he played his first piece Moonlight Sonata(奏鸣曲)by Beethoven. He surprised everyone around him.Amazed that he remembered this long and difficult piece of music and played it perfectly, his teachers say Samuel is unbelievable .They say his ability is very rare, but Samuel doesnt even realize that what he can do is special. Samuel wanted to become a lawyer as it was the wish of his parents, but music teachers told him he should study music instead. Now, he studies law and music.Samuel cant understand why everyone is so surprised. “I grew up with music. My mother played the piano and my father played the guitar. About two years ago, I suddenly decided to start playing the piano, without being able to read music and without having any lessons. It comes easily to me -I hear the notes and can bear them in mind-each and every note,” says Samuel.Recently, Samuel performed a piece during a special event at his college. The piece had more than a thousand notes. The audience was impressed by his amazing performance. He is now learning a piece that is so difficult that many professional pianists cant play it. Samuel says confidently,” Its all about super memory-I guess I have that gift.”However, Samuels ability to remember things doesnt stop with music. His family says that even when he was a young boy, Samuel heard someone read a story, and then he could retell the story word for word.Samuel is still only a teenager. He doesnt know what he wants to do in the future. For now, he is just happy to play beautiful music and continue his studies.What is special about Samuel Osmond? A. He has a gift for writing music.B. He can write down the note he hears.C. He is a top student at the law school.D. He can play the musical piece he hears.What can we learn fromParagraph 2? Samuel chose law against the wish of his parents.B. Samuel planned to be a lawyer rather than a musician.C. Samuel thinks of himself as a man of great musical ability.D. Samuel studies law and music on the advice of his teachers.Everyone around Samuel was surprised because he _.received a good early education in musicplayed the guitar and the piano perfectlycould play the piano without reading musiccould play the guitar better than his fatherWhat can we infer about Samuel in Paragraph 4?He became famous during a special event at his college.He isproud of his ability to remember things accurately.He plays the piano better than many professional pianists.He impressed the audience by playing all the musical pieces.Which of the following is the best title of the passage?The Qualities of a MusicianThe Story of a Musical TalentThe Importance of Early EducationThe Relationship between Memory and Music.【答案】DBCBBB.考查细节理解。从第二段我们能得知什么?根据Samuel wanted to become a lawyer as it was the wish of his parents, 可知Samuel 想当一名律师。故选B。选项A.Samuel 违背了父母的愿望,选择了法律专业。根据Samuel wanted to become a lawyer as it was the wish of his parents, 可知想当律师是他父母的愿望,故排除A项。选项C Samuel认为自己是一个有音乐天赋的人。根据 Its all about super memory-I guess I have that gift.”可知他认为这是因为他的超强记忆,而不是音乐天赋,故与原文不符。选项D在他的老师们的建议下,他学习法律和音乐。根据 but music teachers told him he should study music instead. 可知他的音乐老师建议他学习音乐,而不学习法律,故与原文不符,排除D项。C.考查细节理解。Samuel周围的人对他感到惊讶是因为什么?根据I suddenly decided to start playing the piano, without being able to read music and without having any lessons.可知Samuel不会读乐谱的情况下就会弹钢琴,这使大家感到惊讶。故选C。B.考查推理判断。在第四段中我们可以推断出关于Samuel的什么事情? 根据He is now learning a piece that is so difficult that many professional pianists cant play it.可知Samuel正在学习许多专业钢琴家也不会弹的曲子,故推断他比许多专业钢琴家弹钢琴弹得好。故选B。考点:人物类短文阅读。 社会生活类阅读理解。“Everyone is entitled(有权) to their opinion is a remark commonly heard in our society. We value free speech and the rights of the individual. The private preferences we keep, as long as they do not bother with the rights and freedoms of others, are ours to do with as we wish.Children learn this central principle early on and soon become expert at using it effectively to suit their own purposes. The phrase well, its just my opinion can act as a get-out clause which avoids further questioning or the need to give an explanation. A student may well prefer to put up a brick wall and so avoid the difficult task of providing a justification(正当的理由) for their view.They know the holy position freedom of speech holds for all of us and they know the taboo(禁忌)around challenging the opinions of others when they do not produce unfavorable effects on anyone else.This can make things hard for the teacher. We want to promote tolerance and respect in our classrooms and give young people a sense: this is how one ought to behave. Yet, we are also seeking to develop reasoning and critical thinking. To some extent, there is an idea that peoples views carry equal weight because all individuals ought to be treated equally. Treating peopleequ

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论