高考英语一轮复习 阅读理解基础练习22.doc_第1页
高考英语一轮复习 阅读理解基础练习22.doc_第2页
高考英语一轮复习 阅读理解基础练习22.doc_第3页
高考英语一轮复习 阅读理解基础练习22.doc_第4页
高考英语一轮复习 阅读理解基础练习22.doc_第5页
已阅读5页,还剩3页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

四川泸县2017高考英语一轮阅读理解基础练习2016高考英语阅读理解集训。阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项。India has a very vast history and heritage(遗产). The country has witnessed some of the most important events in the past and every event has an effect of its own on the culture, religion, lifestyle, and economy of the country. This is one of the leading reasons why tourists prefer India to travel and explore. Historical tours in India provide everything that a traveler expects from his/her journey. These historical tours give an opportunity to study and explore Indian history.Historical tours of India generally consisted of four phases: ancient, medieval(中世纪的), modern India and contemporary(当代的)India. Some of the historical travel packages are:Forts and PalacesThe rich cultural past of India is reflected in the countless forts(堡垒)and palaces across the country. Most of the forts were constructed as a defense device to keep the enemy away and palaces were made on the names of the kings and queens. Some of the famous forts and palaces are: Agra Fort (Agra), Fatehpur Sikri (Agra), Hawa Mahal (Jaipur), Amber Fort (Jaipur), City Palace (Jaipur), Gwalior Fort (Gwalior), Mysore Palace (Mysore), Red Fort (Delhi), etc.India Heritage ToursThe main purpose of India Heritage tours is to make Indians as well as tourists familiar with the rich Indian legacy(遗产). The heritage of the country is at least 5000 years. Some of the heritage tours are: medieval heritage, Rajput heritage, Golden Triangle, splendid Gujarat, etc.South India Historical ToursThe Southern India is known for its diversity and there are many places, whic(景区) in South India include Goa, Cochin, Kerala, Munnar, Periyar, Kottayam and the list goes on and on.1The main purpose of this passage is .A. to report some important events in the history of IndiaB. to introduce some tours that can explore the history of IndiaC. to help study the culture and history of IndiaD. to tell us how to explore the history of India2Many tourists prefer to travel to and explore because .A. modern India has little to studyB. Indian people have an interesting lifestyleC. its culture is greatly influenced by its historyD. Indias history is longer than that of any other country3Most forts were built in order to .A. honor the kings B. act as a palace for queensC. keep enemies away D. attract tourists4According to the passage, Rajput heritage .A. is a famous fort in IndiaB. is one of the heritages in IndiaC. has a history of no more than 200 yearsD. lies in South India试题分析:文章主要向读者介绍了印度历史文化之旅。印度有着丰富的历史文化遗产,过去发生的事件对印度的文化、宗教、生活方式和经济都有着很深远的影响。1写作意图题。根据第一段“These historical tours give an opportunity to study and explore Indian history.”和第二段“Some of the historical travel packages are:”可知,文章主要介绍了一些与印度的历史有关的旅游项目,故选B。2细节理解题。根据第一段“every event has an effect of its own on the culture, religion, lifestyle, and economy of the country. This is one of the leading reasons why tourists prefer India to travel and explore.”可知,过去发生的事件对印度的文化、宗教、生活方式和经济等产生了影响,这是人们喜欢到印度旅游的主要原因,故选C。3细节理解题。根据第三段“Most of the forts were constructed as a defense device to keep the enemy away”可知,建造碉堡的目的是为了抵御敌人入侵,故选C。4细节理解题。倒数第二段主要介绍的是印度的文化遗产,Rajput heritage是遗产之一,而不是碉堡,排除A;根据“The heritage of the country is at least 5000 years.”排除C;倒数第二段未提到印度南部,排除D;根据倒数第二段“Some of the heritage tours are: medieval heritage, Rajput heritage, Golden Triangle”可知,Rajput heritage是印度文化遗产游中的一个旅游项目,故选B。考点:广告类短文阅读说理议论(阅读理解)由 (2012山东日照一模)改编No family is perfect-today or at any point in history.But some families get it right a lot more consistently than others.These families develop caring and understanding relationships.They work together,play together,and laugh together.They are united in purpose and in their commitment to one another.Family members support and encourage each other.Parents are devoted to the success of their marriage and family.In fact,these families create a loving family culture.Other families are not so ideal. Members may neglect responsibilities,treat each other unkindly,reject and abandon promises,and engage in physically,emotionally or spiritually abusive behaviors.They may be manipulative (控制欲强的) and critical.Some members may abuse alcohol or other drugs.Family members who keep these destructive practices do so at great cost not only to themselves but to future generations as well.Many people believe that those who grow up in a negative home environment will surely perpetuate the same patterns in their own families.To some extent,research supports these beliefs.For example,studies show a connection between child raising attitudes and behaviors among parents and those of their adult children.If a parent was divorced or less happy in his or her marriage,there is a greater tendency for children to follow suit.The good news is that these findings tell only half the story. Other research shows that passing on negative family characters from generation to generation isnt a final conclusion. Even if you grew up in a damaging home environment,you can choose different behaviors from those you experienced there. You can stop the negative patterns from flowing downstream to future generations. With education,focused effort,and help from others,you can choose to be a transitional (过渡的) character to change your family culture.1.In the first two paragraphs,the author mainly .A.tells us that no family is perfectB.describes two types of familiesC.shows us how family members should behaveD.shows his attitudes towards different families2.All the following are characteristics of unhappy families except .A.lack of sense of responsibilityB.abuse of alcohol or drugsC.devotion to each other D.dissatisfaction with each other3.The underlined word “perpetuate” in Paragraph 3 means “”.A.changeB.keepC.destroyD.protect4.The author suggests that .A.we can do something to prevent the negative patterns passing onB.we have to adjust ourselves to the negative patternsC.it is rather difficult to get away from the negative patternsD.it is not necessary to pay much attention to the negative patterns5.What do you suppose the author will discuss next?()A.The relationship between family members.B.The importance of a happy family.C.How to learn to be a good parent.D.How to be a transitional character.语篇解读:家庭大致分为两类,一类是和睦的家庭,家庭成员之间关系融洽,相互体贴;而另外一类家庭的情况则完全相反,家庭成员之间相互批评指责,互相刁难。研究表明,在第二种家庭中长大的孩子将来组建自己的家庭时,可能还会像现在的家庭一样不和睦。答案及剖析:1.B细节理解题。由文章内容可知,第一段讲的是和睦的家庭,第二段讲的是不和睦的家庭,即前两段描述的是两类家庭,故选B项。2.C细节理解题。由文章第二、三段可知,在第二类不和睦的家庭里,家庭成员之间互相批评和指责,很不和睦,不会为对方着想。由此可知,C项说法错误。3.B词义猜测题。由文章内容可知,生长在这种不和睦家庭中的孩子,将来组建自己的家庭时,可能还会保持同样不和睦的生活模式,并且一代代持续如此,故选B项。4.A推理判断题。由文章最后一段可知,作者建议通过下一代的主观努力改变这种不好的家庭模式和风格,以全新的方式生活,故A项正确。5.D推理判断题。根据文章最后一句可知,通过教育、重点努力和外来帮助,你可以选择培养一种过渡性格来改变家庭文化。很明显,这是承上启下句,下文详细论述的肯定是如何实现过渡性格的培养,故D项正确。【疑难词汇解读】1.critical adj.批评的;危险的;紧急的;爱挑剔的He is a critical man and hard to get on with.他是一个爱挑剔的人,并且很难相处。2.tendency n.倾向,趋势His health shows a tendency to improve.他的健康有改善的趋向。【长难句子分析】Even if you grew up in a damaging home environment,状语从句you主语 can choose谓语 different behaviors宾语 from those定语 you experienced there.定语从句即使你在一个具有破坏性的家庭环境长大,你也能选择不同于你所经历的那些行为。2016高考英语阅读理解(社会生活、说理议论)【2016浙江】A “Did you hear what happened to Adam Last Friday?”Lindsey whipers to Tori. With her eyes shining,tori brags,“You bet I did,Sean told me two days ago.” Who are Lindsey and Tori talking about?It just happened to be yours truly,Adam Freedmam,I can tell you that what that what they are saying is (a) not nice and (b) not even true.Still,Lindsey and Tori arent very different from most students here at Linton Higt School,including me.Many of our conversations are gossip(闲话)。I have noticed three effects of gossip:it can hurt people,it can give gossipers a strange kind of satisfaction,and it can cause social pressures in a group. An important negative effect of gossip is that it can hurt the person being talked about.Usually,gossip spreads information about a topic-breakups,trouble at home,even dropping out-that a person would rather keep secret.The more embarrassing or shameful the secret is,the juicier the gossip it makes.Probably the worst type of gossip is the absolute lie.People ofen think of gossipers as harmless,but cruel lies can cause pain. If we know that gossip can be harmful,then why do so many of us do it?Tht answer lies in another effect of gossip:the satisfaction it gives us.Sharing the latest rumor(传言)can make a person feel important because he or she knows something that others dont.Similarly,hearing the latest rumor can make a person feel like part of the “in group.”In other words,gossip is satisfying because it gives people a sense of belonging or even superiority(优越感). Gossip also can have a third effect:it strengthens unwritten,unspoken rules about how people should act.Professor David Wilson explains that gossip is important in policing behaviors in a group.Translated into high school terms, this means that if everybody you hang around with is laughing at what John wore or what Jane said,then you can bet that wearing or saying something similar will get you the same kind of negative attention.The dos and donts conveyed through gossip will never show up in any student handbook. The effects of gossip vary depending on the situation.The next time you feel the urge to spread the latest news,thing about why you want to gossip and what effects your “juicy story”might have.41.The author uses a conversation at the beginning of the passage to .A.introduce a topicB.present an argument C.describe the charactersD.clarify his writing purpose42.An important negative effects of gossip is that it.A.breaks up relationships B.embarrasses the listenerC.spreads information aroundD.causes unpleasant experiences43.In the authers opinion,many people like to gossip because it.A.gives them a feeling of pleasureB.help them to make more friends C.makes them better at telling storiesD.enables them to meet important people44.Professor David Wilson think that gossip can .A.provide students with written rulesB.help people watch their own behaviorsC.force school to impove student handbooksD.attract the polices attention to group behaviors45.What advice does the author give in the passage?A.Never become a gossiperB.Stay away from gossipersC.Dont let

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

最新文档

评论

0/150

提交评论