




已阅读5页,还剩19页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
广东省汕尾市普通高中2019届高三英语4月教学质量监测试题(含解析)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号和座位号填写在答题卡上。2. 作答选择题时,选岀每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。答案不能答在试卷上。3. 非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新答案;不准使用铅笔和 涂改液。不按以上要求作答无效。4. 考生必须保证答题卡的整洁。考试结束后,将试卷和答题卡一并交回。第二部分阅读理解(共两节,满分40分第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ASome Famous Libraries in the WorldThe Royal Library of AlexandriaThe Royal Library of Alexandria in Alexandria, Egypt is probably known as the largest and the most famous library in the ancient world. It is said that the ancient library was burned three times over the centuries. A likeness of the ancient library was built in Alexandria and was opened on October 16,2002.Celsus LibraryCelsus Library was built in what had been a monument tomb of the governor of the Province of Asia, Celsus Polemaeanus in Ephesus, Turkey. It used to be the third richest of ancient times in the world,which had more than 12,000 works of art, but it was destroyed in wars, leaving some ruins. Even so, it is now still so world-famous for its beautiful structure that many visitors come to see it. There is a statue of Athena at its entrance as she is the Goddess of Wisdom. It remains delicate and appealing.Bodleian LibraryBodleian Library is attached to Oxford University and mainly used as a research library. It is also a copyright library, which means it has a right to every book published in the United Kingdom. The library was designed by the architect, Sir Giles Gilbert Scott. Construction was completed in 1940.The British LibraryThe British Library was set up in 1973 and is one of the worlds greatest libraries. This library has PACCAR gallery of living and workshop of words. The sounds and images offer shows and different programs at the theme exhibitions. They also have a wide collection of stamps of the world which are on show for visitors. The library also offers events like music and discussions.1. Which of the following libraries has been reconstructed?A. The Royal Library of Alexandria.B. Celsus Library.C. Bodleian Library.D. The British Library.2. What can you do in Celsus Library?A. Read books.B. Borrow books.C. See a stamp exhibition.D. Enjoy the beautiful remains.3. What is special about Bodleian Library?A. It belongs to a university.B. It was once destroyed by fires.C. It is one of the famous ancient libraries.D. It is well-known for its beautiful structure.【答案】1. A 2. D 3. A【解析】这是一篇说明文。短文介绍了世界上几个出名的图书馆。【1题详解】细节理解题。由The Royal Library of Alexandria中的“A likeness of the ancient library was built in Alexandria and was opened on October 16,2002”可知,在亚历山大,仿古图书馆被建造,并于2002年10月16日开馆。所以A选项“The Royal Library of Alexandria”已经被重建。故选A项。【2题详解】细节理解题。由Celsus Library中的“ but it was destroyed in wars, leaving some ruins. Even so, it is now still so world-famous for its beautiful structure that many visitors come to see it. ”可知,但在战争中被摧毁,留下一些废墟。尽管如此,它现在仍然以其美丽的结构而闻名于世,以至于许多游客前来参观。所以在Celsus Library图书馆能欣赏到美丽的遗迹。故选D项。【3题详解】细节理解题。由Bodleian Library中“Bodleian Library is attached to Oxford University”可知,Bodleian 图书馆特别之处在于它隶属于一所大学。 故选A项。BThe world can be a scary place when youre young. It can be even scarier when youre a young little blue penguin(企鹅),the worlds smallest penguin.Luckily, there are some humans willing to help, who stepped in to protect Billy, a blue penguin that appeared on a beach in Christchurch, New Zealand. Spotted on Nov. 29 at Moncks Bay, in Christchurch, the little penguin immediately attracted a small crowd. Jeff Mein Smith saw the crowd while he was bicycling that afternoon, and he hiked home to get his camera. When he returned to the scene, he found that the penguin had received a little sign,reading “Hi,Im waiting for my mum to come back. DOC (New Zealands Department of Conservation) knows Im here. Please leave me alone. Keep your dog away. Thanks, Billy the baby blue penguin. Billy, perhaps able to read somehow, or just pleased by all the attention, didnt wander far from the sign, and some people had set up “a little penguin protection team” to keep the penguin safe, Mein Smith said.Little blue penguins are primarily found in New Zealand and the southern coast of Australia. The DOC arrived later that afternoon to pick up Billy. “Its unusual for a blue penguin to be out in the open on the beach during the day. Normally they are at sea or in burrows(洞穴)during the day,” Anita Spencer, a DOC official said. “The bird is a female penguin,is around 2 months old and is underweight for its age. It weighs a mere 550grams, less than a standard basketball. A blue penguin should weigh around 900 gram this age. Most little penguins grow up to weigh 1 kilogram,” she added.Billy was taken to the Christchurch Penguin Rehabilitation Center after being taken from the beach. The center will help the little penguin gain some weight before it allowed to return to the ocean.4. As for the little penguin in Paragraph 1,how does the author feel?A. Curious.B. Crazy.C. Sympathetic.D. Satisfied.5. What did the locals mentioned in the text do to Billy?A. They took photos of it.B. They kept away from it.C. They offered to protect it.D. They hiked it to the beach.6. What do we know about Billy?A. It was abandoned by its mum.B. It was found on a beach in the morning.C. It will be kept in DOC before it goes home.D. It seldom went to the beach in daytime.7. What can be a suitable title for the text?A. Leaving Me AloneB. Waiting for My MumC. Keeping the Little PenguinD. Protecting the Little Penguin【答案】4. C 5. C 6. D 7. D【解析】【分析】这是一篇新闻报道。短文报道了世界上最小的企鹅在新西兰克赖斯特彻奇的蒙克斯湾被发现,它迅速地得到了当地人的保护,这只小企鹅在返回海洋之前,将生活在赖斯特彻奇企鹅康复中心。【4题详解】推理判断题。由第一段“The world can be a scary place when youre young. It can be even scarier when youre a young little blue penguin(企鹅),the worlds smallest penguin.”可知,当你年幼时,世界对你来说是一个可怕的地方。如果你是一只年幼的蓝色小企鹅(世界上最小的企鹅)时,世界对你来说是一个更加可怕的地方。所以通过关键词“even scarier, a young ”可以判断出,对于第一段中的小企鹅,作者很同情它。故选C项。【5题详解】细节理解题。由第二段“Luckily, there are some humans willing to help, who stepped in to protect Billy”可知,幸运的是,有一些人愿意帮忙,他们挺身而出保护了这只小企鹅。所以当地人保护了小企鹅比利。故选C项。【6题详解】推理判断题。由第四段“It is unusual for a blue penguin to be out in the open on the beach during the day.”可知,一只蓝企鹅白天在海滩上露天活动是很不寻常的。所以通过DOC的官员所说的话可以判断出,蓝企鹅很少白天出现在海滩上。故选D项。【7题详解】主旨大意题。通过全文尤其是第二段以及最后段“Luckily, there are some humans willing to help, who stepped in to protect Billy, a blue penguin that appeared on a beach in Christchurch, New Zealand. The center will help the little penguin gain some weight before it allowed to return to the ocean.”可知,幸运的是,有一些人愿意帮忙,他们挺身而出保护了出现在新西兰克赖斯特彻奇海滩上的蓝色企鹅比利。该中心将帮助这只小企鹅在重返海洋之前增加体重。所以短文的最佳标题是“保护小企鹅”。故选D项。【点睛】抓住特定信息进行逆向或者正向推理。做此类试题要善于抓住某一段话中的关键信息,即某些关键词或短语去分析、推理、判断,利用逆向思维或正面推理,从而推断出这句话所隐含的深层含义。由第一段“The world can be a scary place when youre young. It can be even scarier when youre a young little blue penguin(企鹅),the worlds smallest penguin.”可知,当你年幼时,世界对你来说是一个可怕的地方。如果你是一只年幼的蓝色小企鹅(世界上最小的企鹅)时,世界对你来说是一个更加可怕的地方。所以通过关键词“even scarier, a young ”可以判断出,对于第一段中的小企鹅,作者很同情它。故小题1选C项。CIn many countries, people work five eight-hour days or 40 hours a week. But some companies now want their employees to work just four days a week and still pay them for five. Is it too good to be true?Planio, a German company, offered a four-day week to its employees earlier this year Schulz-Hofen, the founder of Planio, first tested the four-day workweek on himself. He said,“It is much healthier and we do a better job if were not working crazy hours. I didnt get less work done in four days than in five because in five days, you think you have more time, you take longer. ” Also, another company, called Guardian in New Zealand, tested how its employees reacted to a 32-hour workweek earlier this year. It said the workers reported feeling less pressured and more focused on the business.In Japan, the government is urging companies to let their workers have Monday mornings off. And in the UK, Trades Union Congress (TUC) is pushing for the country to move to a four-day week by the end of the century, thinking that a shorter workweek is a way for workers to share in the wealth made by new technologies like machine learning and robotics. TUCs Kate Bell noted,“It would reduce the stress of juggling working and family life. A study of 3, 000 employees found that nearly half thought they could easily finish their work in five hours a day if they did not have to stop and restart. The workers were from eight countries, including the United States,Britain and Germany. Dan Schawbel, working in Future Workplace, which carried out the survey with Kronossaid,“Because you always have the technology, you are always working, so you are getting burned out. He expects more companies and countries will permit a four-day workweek.8. What did Schulz-Hofen do?A. He founded a company in the UK.B. He tried out a new idea himself.C. He made a study into Future Workplace.D. He urged his employees to be more productive.9. What do the staff of Guardian think of the new workweek policy?A. Stressful.B. Beneficial.C. Unnecessary.D. Faultless.10. Which of the following can best replace the underlined word “juggling” in Paragraph 3?A. Balancing.B. Choosing.C. Improving.D. Controlling.11. What conclusion can be drawn from the text about the four-day workweek?A. It is actually too good to be true.B. It has some unavoidable disadvantages.C. It is beneficial to both employees and companies.D. It has become a common practice in many countries.【答案】8. B 9. B 10. A 11. C【解析】这是一篇新闻报道。短文报道了更多公司希望员工每周只上4天班仍发5天工资,并报道了其原因。【8题详解】细节理解题。由第二段“ Schulz-Hofen, the founder of Planio, first tested the four-day workweek ”可知,Planio的创始人Schulz-Hofen首先测试了为期四天的工作制。所以Schulz-Hofen自己尝试了一个新想法。故选B项。【9题详解】推理判断题。由第二段“It said the workers reported feeling less pressured and more focused on the business.”该公司表示,员工反馈称, 压力减小了,工作参与度却得到了提升。所以通过关键词“feeling less pressured”可知,卫报的工作人员认为新的工作制政策是有益处的。故选B项。【10题详解】词句猜测题。由第三段“ TUCs Kate Bell noted,“It would reduce the stress of juggling working and family life”可知,英国职工大会的凯特贝尔指出,这将减轻兼顾工作和家庭生活的压力。所以通过上下文的语境可以判断出Balancing“使平衡”最能取代第3段中加下划线的“juggling”的意思。故选A项。【11题详解】推理判断题。由第二段,第三段“a shorter workweek is a way for workers to share in the wealth made by new technologies like machine learning and robotics.It said the workers reported feeling less pressured and more focused on the business. It would reduce the stress of juggling working and family life”可知,缩短工作周是工人分享机器学习和机器人等新技术带来的财富的一种方式。员工反馈称, 压力减小了,工作参与度却得到了提升。这将减轻兼顾工作和家庭生活的压力。所以通过不同国家不同群体对一周四天工作日测试的结果和看法可以判断出,四天工作制对员工和公司都有好处。故选C项。DPostmates, an American delivery company, has built a robot, called Serve, which was designed to make short-distance deliveries in cities.To know whats going on, Serve has a laser radar (激光雷达)sensor on top, in which spinning lasers let it detect objects around it and know how far away they are. Also, behind each artificial eye is a camera, with six more imaging devices spread around the robot. Inside it is another sensor that allows Postmates to know if there is a package in there.“One of our key decisions early on was to rely heavily on the robots ability to see the environment,” says Ali Kashani, the vice president for robotics at Postmates. Since the sidewalk is “a very chaotic environment”,he points out, the robot needs to be able to take it all in and figure out what to do. This robot, and many like it, also must be able to signal their intentions to the pedestrians. For that,it has a number of approaches. One is using its eyes; another is a colorful light ring that goes around the top. “When it wants to make way for a pedestrian, it will use its eyes and look down,” he explains. It can also use the lights on the top as a turn signal,which is obvious, and also look left and right when its turning left and right.Using eye movements and other silent signals is a good idea,” says Aaron Steinfeld, a professor on human-robot interaction (互动).Serve is intended for sidewalks * and Steinfeld says that environment is challenging. People usually walk fast while staring at a smartphone. For a robot,thats a lot. “We have active research on robot moving socially around walking people,” he says. “And it,s really tricky to do this well. ”Postmates plans to use Serve in Los Angeles at first, and that its intended task is to move small objects over short distances”. The robot can travel 30 miles on one charge and is able to carry 50 pounds.12. What was Serve designed for?A. Object detection.B. Package transportation.C. Environment protection.D. Short-distance communication.13. What is challenging to Serve?A. Moving objects.B. Sending silent signals.C. Sidewalk environment.D. Pedestrian recognition14. What does the underlined word “that” in Paragraph 3 refer to?A. Calling other robots.B. Signaling to the people nearby.C. Making way for the pedestrians.D. Turning on the colorful light ring.15. What is the authors purpose in writing the text?A. To introduce a new robot.B. To explain human-robot interaction.C. To present different opinions on hi-tech.D. To advertise an American delivery company.【答案】12. B 13. C 14. B 15. A【解析】【分析】这是一篇说明文。短文介绍了一种可以在城市中进行短距离投递的机器人。【12题详解】细节理解题。由第一段“Postmates, an American delivery company, has built a robot, called Serve, which was designed to make short-distance deliveries in cities.”可知,美国快递公司Postmates已经制造了一款名为“Serve”的机器人,该机器人的设计宗旨是在城市中进行短距离投递。所以Serve被设计用来包裹运输。故选B项。【13题详解】细节理解题。由倒数第二段“Serve is intended for sidewalks and Steinfeld says that environment is challenging”可知,Serve 是专为通过人行道行而设计的,人行道的环境对于Serve是一个巨大的挑战。故选C项。【14题详解】词句猜测题。由第三段“This robot, and many like it, also must be able to signal their intentions to the pedestrians. For that,it has a number of approaches.”可知,这个机器人,以及许多类似机器人,也必须能够向行人示意它们的意图。为此,它有许多方法。所以通过上下文的语境可以判断出,第3段下划线的“that”指的是示意附近的人。故选B项。【15题详解】推理判断题。通读全文尤其是第一段“Postmates, an American delivery company, has built a robot, called Serve, which was designed to make short-distance deliveries in cities.”可知,美国快递公司Postmates已经制造了一款名为“Serve”的机器人,该机器人的设计宗旨是在城市中进行短距离投递,以及下文对于这个机器人的具体介绍可以判断出,作者写这篇短文的目的就是为了介绍一款新型的机器人。故选A项。【点睛】由上下文的语境是解决词义猜测题的重要解题方法。划线词的意思往往是我们要猜测的意思。我们可以通过已知的上下文的词汇或者句子来猜测未知的意思。由第三段“This robot, and many like it, also must be able to signal their intentions to the pedestrians. For that,it has a number of approaches.”可知,这个机器人,以及许多类似的机器人,也必须能够向行人示意它们的意图。为此,它有许多方法。所以通过上下文的语境可以判断出,第3段下划线的“that”指的是示意附近的人。故小题3选B项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填人空白处的最佳选项。选项中有两项为多 余选项。The word “boycott” comes to English through Irish, which can be used as both a verb and a noun. As a verb, boycott means to refuse to do something as a form of protest (抗 议).People who boycott something are often looking for social, economic (经济的)or political change._16_People stop using goods or services during a boycott until changes are made. _17_ In the mid-1800s, a young man, Charles Boycott, worked as a land agent for the owner of a large country farm in Ireland. _18_Later, the farmers demanded lower rents. Boycott refused, and even kicked some of them out of the farm. As a result, another man named Davitt came into conflict with Boycott.In 1879,Davitt founded a group called the Land League,which sought to help poor farmers. He suggested to the farmers that they refuse to do business with Boycott._19_ Since Boycotts workers and servants refused to carry out his orders, the crops in his fields went bad. The community turned their back on the Boycotts family and they were forced to move.At the end of 1880,some British newspapers began using Boycotts name when reporting on a protest of unfair methods or actions._20_By the late 1880s, The New York Times was reporting on boycotts. The word was generally used to describe labor protests against businesses. These days, consumers are able to use their buying power to boycott businesses they consider unfair.A. The usage quickly spread.B. In fact, it began with a mans name.C. This form of protest proved effective.D. However, its original meaning is still unknown.E. As a noun,the word boycott has a somewhat different meaning.F. Otherwise,his last name may become a word people use when they protest.G. Boycotts job was to collect rents from the farmers who rented fields of the farm.【答案】16. E 17. B 18. G 19. C 20. A【解析】这是一篇说明文。短文介绍了单词“boycott”的来历以及所表达的意思。【16题详解】由“The word “boycott” comes to English through Irish, which can be used as both a verb and a noun. As a verb, boycott means to refuse to do something as a form of protest (抗 议”可知,“Boycott”既能用作名词,也能用作动词。作动词使,“boycott”意思是以抗议的形式拒绝做某事。所以小题1要说明它作名词使的意思,故E选项“作为名词,“boycott”多少有些不一样的意思”切题。故选E项。【17题详解】由“In the mid-1800s, a young man, Charles Boycott, worked as a land agent for the owner of a large country farm in Ireland”可知,在18世纪中期,一个叫做查尔斯博伊科特的年轻人在爱尔兰做大庄园主的地产经纪人。所以小题2要总说这个单词源于一个人的名字。然后在具体说明。故B选项“这个单词源于一个人的名字”切题。故选B项。【18题详解】由“Later, the farmers demanded lower rents.”可知,佃农要求降低租金。所以小题3要说明博伊科特的工作职责以此承接下文。故G选项“博伊科特的职责是从在庄园种植庄稼的佃农那儿收取租金”切题。故选G项。【19题详解】由“He suggested to the farmers that they refuse to do business with Boycott._4_ Since Boycotts workers and servants refused to carry out his orders, the crops in his fields went bad. ”可知,达维特建议佃农拒绝和Boycott做生意,博伊科特的工人和仆人拒绝执行他的命令,导致博伊科特地里的庄稼都坏了。所以小题4要起到承上启下的作用。故A选项“结果证实这种形式的抗议非常奏效”切题。故选C项。【20题详解】由“At the end of 1880,some British newspapers began using Boycotts name when reporting on a protest of unfair methods or actions._5_By the late 1880s, The New York Times was reporting on boycotts.”可知,1880年底,一些英国的报纸开始用博伊科特的名字来报告与不公平的方法或者行动有关的抗议活动。到19世纪80年代末,纽约时报一直在报道联合抵抗的新闻。所以从1880年到19世纪80年代末这种用法很
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 难点解析-人教版八年级上册物理声现象《声音的产生与传播》定向练习试卷(含答案解析)
- 护理科研考试题及答案
- 互联网 考试题及答案
- 湖南导游审考试题及答案
- 难点解析-人教版八年级上册物理物态变化《升华和凝华》难点解析试题(含答案解析)
- 重难点解析人教版八年级上册物理光现象《光的直线传播》专项练习练习题(含答案解析)
- 2025潢川县教师考试真题及答案
- 盐城二模语文中考试卷及答案
- 小学结业数学考试试卷真题及答案
- 初三中考试卷题目及答案
- 2025广东东莞市寮步镇人民政府招聘专职安全员10人考前自测高频考点模拟试题及答案详解一套
- 2024石家庄市国企招聘考试真题及答案
- 湘潭钢铁集团有限公司2026届校园操作类招聘备考考试题库附答案解析
- 山东初级注册安全工程师(安全生产法律法规)题库及答案(2025年)
- 2025天津宏达投资控股有限公司及所属企业招聘工作人员笔试模拟试题及答案解析
- 新安全生产法课件
- 恐龙妈妈藏蛋课件
- 消防证考试题目及答案
- 2025浙江杭州市西湖区民政局招聘编外合同制工作人员3人笔试备考试题附答案详解(满分必刷)
- 静脉留置针应用及维护
- 《中国急性肾损伤临床实践指南(2023版)-》解读
评论
0/150
提交评论