2016年四川卷高考英语真题及答.doc_第1页
2016年四川卷高考英语真题及答.doc_第2页
2016年四川卷高考英语真题及答.doc_第3页
2016年四川卷高考英语真题及答.doc_第4页
2016年四川卷高考英语真题及答.doc_第5页
已阅读5页,还剩26页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

绝密启用前2016年普通高等学校招生全国统一考试(四川卷)英语总评:2016年四川卷覆盖面广,难易适度,能全面考查出学生对基础知识的掌握和语言运用的能力。阅读理解从文体上来看,与前几年的出题思路一致:一篇广告,一篇说明文,一篇议论文;考查内容全面,题型多样,包括细节理解、推理判断题、主旨大意题和词义猜测题,其中推理判断题比重较大。七选五主要考查上下文衔接识别和关键词的把握。话题也是学生不陌生的话题,其中一空位于句首,一空位于句末,三个空位于句子中间,考生只要运用七选五的常规选项筛选和辨析技巧,定会得心应手。完形填空全文逻辑清晰,上下文线索明了,主要考查学生对上下文的理解,在语境中做出正确选择。文章中不涉及语法的填空,单纯词汇辨析几乎没有,因此今年该题重在考查的就是对于语篇的细致理解,并没有在故事情感线索处及近义词辨析方面过多挖陷阱增加区分度。词组搭配考查多用基础词汇。该题考查了4个名词、4个形容词、5个副词、6个动词和1个介词。语法填空该题突出了高考对于重点考点的重点考查,动词的时态、语态、状语从句、非谓语动词、并列连词、名词的单数复数以及不同词性之间的词形转换仍然是我们考查的重点。短文改错该题考查基础知识较多,涉及到不可数名词、冠词、定语从句、动词时态、非谓语动词、固定词组、并列连词以及对词汇本意的考查。其中favorite(最喜爱),曾经在2007年的河北省中、高考的单词拼写中考查。最后,书面表达部分是用英文写一篇短文,是学生熟悉的话题,应该说不难写,只要书写过关,相信学生会得到一个满意的分数。第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ABasketball Statistician Help WantedThe Athletic Department is looking for students to help assist staff during the Fall 2016, Winter 2016-17 and Spring 2017 semesters. Students in this position will be keeping live statistics during basketball games. Students must meet all of the following requirements:l Good computer skillsl Available evenings and weekendsl Knowing basketball rules and statisticsStudents interested in working for the Athletic Department should contact the Athletic Coordinator at their respective(各自的) campuses.l TP/SS Athletic Coordinator, Michael Simone,240-567-1308l Rockville Athletic Coordinator, Jorge Zuniga,240-567-7589l Springfield Athletic coordinator, Gary Miller,240-567-2273l Germantown Athletic Coordinator, GavriChavan, 240-567-69151.When will the job start?A .In May 2016B. In May 2017C.In September 2016D. In September20172.Who is more likely to get job?A.Sam,English major ,member of the college basketball teamB.Judy,IT staff with night classes,childrens basketball team coachC.Ted,computer major, basketball fan,free on evenings and weekendsD.Molly,part_time programmer,high school basketball player ,new mother3.Whom should you contact if you want to apply for the job in Rockville?A.MichaelB.JorgeC.GauriD.Gary【答案】1. C 2. C 3.B2.C 推理判断题。根据第一段中Students must meet all of the following requirements:Good computer skills;Available evenings and weekends;Knowing basketball rules and statistics。学生必须满足下面要求:好的电脑技术;晚上和周末有空;懂篮球知识。可知C项符合题意,故选C。3.B 细节理解题。根据第二段中Rockville Athletic Coordinator, Jorge Zuniga,240-567-7589。可知B项符合题意。故选B。【名师点睛】事实询问题,这类试题通常以疑问词what/who/when/where/why/how引起的特殊问句,就文章中某一词语、某一句子、某一段落或某一具体细节和事实进行提问。解答此类试题首先要弄清题目和每一个选项的含义,然后按题目要求寻找与之相关的细节,正确估计答案来源。.同时要注意题目和文章中的暗示作用,特别注意辨别各种信息,确认各种信息。比如第3小题B 细节理解题。根据第二段中Rockville Athletic Coordinator, Jorge Zuniga,240-567-7589。可知B项符合题意。故选B。考点:考查广告类阅读B If you could have one superpower, what would it be? Dreaming about whether you would want to read minds, see through walls, or have superhuman strength may sound silly, but it actually gets to the heart of what really matters in your life. Every day in our work, we are inspired by the people we meet doing extraordinary things to improve the world.They have a different kind of superpower that all of us possess: the power to make a difference in the lives of others.Were not saying that everyone needs to contribute their lives to the poor. Your lives are busy enough doing homework, playing sports, making friends, seeking after your dreams. But we do think that you can live a more powerful life when you devote some of your time and energy to something much larger than yourself. Find an issue you are interested in and learn more. Volunteer or, if you can, contribute a little money to a cause. Whatever you do, dont be a bystander. Get involved. You may have the opportunity to make your biggest difference when youre older. But why not start now?Our own experience working together on health, development, and energy the last twenty years has been one of the most rewarding parts of our lives. It has changed who we are and continues to fuel our optimism about how much the lives of the poorest people will improve in the years ahead.4. What does the underlined part in Paragraph 2 refer to?A. Your life style.B. Your life value.C. Your trouble in life.D. Your life experience.5. Why does the author say they are inspired every day?A. They possess different kinds of superpowers.B. They have got the power to change the world.C. Some people around them are making the world better.D. There are many powerful people in their life and work.6. What does the author stress in Paragraph 5?A. Learning more and contributing more to a cause.B. Rising above self and acting to help others.C. Working hard to get a bigger opportunity.D. Trying your best to help the poor.7. What can be inferred from the last paragraph?A. The author believes the lives of the poorest will get better.B. Much more progress will be made in the near future.C. The work on health is the most valuable experience.D. Peoples efforts have been materially rewarded. 【答案】4.B5.C 6.B 7.A4. B 词义猜测题。根据文章开始提到的If you could have one superpower, what would it be?如果你有超能,它将会是什么呢?Dreaming about whether you would want to read minds, see through walls, or have superhuman strength may sound silly,梦想着是否你想读懂心思,看穿墙,或有超能的力量,这些可能听起来是愚蠢的,but it actually gets to the heart of what really matters in your life.但是它实际上是在你的生活中真正重要的核心,也就是你生活的价值。故选B。5.C 细节理解题。根据第三段Every day in our work, we are inspired by the people we meet doing extraordinary things to improve the world.每天在我们的工作中,我们会收到一些人的鼓舞,他们在做一些改善世界的事情。故选C。6.B 推理判断题。根据第五段中we do think that you can live a more powerful life when you devote some of your time and energy to something much larger than yourself.。我们确实认为当你把你的一些时间和精力奉献给别人时,你就能过上一个更强大的生活。Volunteer or, if you can, contribute a little money to a cause.。自愿或者,如果你能的话,给一个事业贡献一点钱。可知第五段的意思是:行动起来帮助别人。故选B。【名师点睛】推理判断题要求在理解原文表面文字信息的基础上,做出一定的推理判断,从而得到文章的隐含意义和深层意义。推理判断题所涉及的内容可能是文中的某一句话,也可能是某几句话,所以,推理题的答案只能是根据原文表面文字信息一步推出的答案:即对原文某一句话或某几句话所作的同义改写或综合。推理判断题的题干中通常含有infer, suggest, imply, conclude indicate等标志性词语。这种题型主要包括细节判断题、态度观点推断题、写作意图推断题、文章出处判断题和猜测想象推断题。比如第7小题A 推理判断题。根据最后一段最后一句It has changed who we are and continues to fuel our optimism about how much the lives of the poorest people will improve in the years ahead.它已经改变了我们是谁,在以后的这些年里最穷人的生活将会得到改善。故选A。考点:考查日常生活类阅读C In the depths of the French Guianese rainforest, there still remain unusual groups of indigenous(土著的) people. Surprisingly, these people live largely by their own laws and their own social customs. And yet, people in this area are in fact French citizens because it has been a colony(殖民地) of the French Republic since 1946. In theory, they should live by the French law is often ignored or unknown, thus making them into an interesting area of “lawlessness” in the world.The lives of these people have finally been recorded thanks to the effects of a Frenchman form Paris called Gin. Gin spent five months in early 2015 exploring the most remote corners of this area, which sits on the edge of the Amazon rainforest, with half its population of only 250,000 living in its capital, Cayenne.“I have a special love for the French Guianese people. I have worked there on and off for almost ten years,” says Gin. “Ive been able to keep firm friendships with them. Thus I have been allowed to gain access to their living environment. I dont see it as a lawless land. But rather I see it as an area of freedom.”“I wanted to show the audience a photographic record touching upon the uncivilized life,” continues Gin. “I prefer to work in black and white, which allows me to show different specific worlds more clearly.”His black-and-white pictures present a world almost lost in time. These pictures show people seemingly pushed into a world that they were unprepared for. These local citizens now have to balance their traditional self-supporting hunting lifestyle with the lifestyle offered by the modern French Republic, which brings with it not only necessary state welfare, but also alcoholism, betrayal and even suicide.8. Why does the author feel surprised about the indigenous people in French Guiana? A. They seldom follow the French law. B. They often ignore the Guianese law.C. They are separated from the modern world. D. They are both Guianese and French citizens.9.Gin introduced the special world of the indigenous Guianese as _.A. a tour guide B. a geographerC. a film director D. a photographer10. What is Gins attitude towards the lives of the indigenous Guianese?A. Cautious. B. Doubtful.C. Uninterested. D. Appreciative.11.What does the underlined word “it” in the last paragraph refer to?A. The modern French lifestyle. B. The self-supporting hunting.C. The uncivilized hunting. D. The French Republic.【答案】8.A 9.D 10.D 11.A【解析】试题分析:本文通过一个摄影记者向人们展示了法国的Guianese人,和现代法国的生活风格给他们带来的影响。8.A推理判断题。根据第一段第二句Surprisingly, these people live largely by their own laws and their own social customs.令人吃惊的是,这些人主要靠自己的法律和他们的社会风俗生活。可知A项符合题意。10.D推理判断题。根据第三段第一、二句“I have a special love for the French Guianese people. I have worked there on and off for almost ten years,”我对法国Guianese人有一个特殊的爱。我在那里工作了将近十年了。所以他对法国Guianese人是心存感激的,故选D。11.A词义猜测题。根据最后一段最后一句中the lifestyle offered by the modern French Republic,被法兰西共和国提供的生活风格,可知后面的定语从句中it指现代法国的生活风格。故选A。考点:考查风土人情类阅读DA warm drink of milk before bed has long been the best choice for those wanting a good nights sleep. But now a study has found it really does help people nod offif it is milked from a cow at night. Researchers have discovered that “night milk” contains more melatonin(褪黑激素), which has been proven to help people feel sleepy and reduce anxiety. The study, by researchers from Seoul, South Korea, involved mice being fed with dried milk powder made from cows milked both during the day and at night. Those given night milk, which contained 10 times the amount of melatonin, were less active and less anxious than those fed with the milk collected during daytime, according to the study published in The Journal of Medicinal Food. Night milk quickened the start of sleep and caused the mice to sleep longer. While the effect of cows milk harvested at different time has not been tested on humans up to now, taking melatonin drugs has been suggested to those who are struggling to fall asleep at night. Previous studies have also indicated that milk can be excellent for helping sleep because of the calcium content, which helps people to relax. Milk is also sugar-free and additive-free with nutritionists recommending skimmed milk as the best choice before bed as it is the least fattening. The more fat you take in before bedtime, the greater burden you will put on your body at night.12. According to the text, the mice fed with daytime milk_. A. started sleep more easily B. were more anxious C. were less active D. woke up later13. Which of the following is true of melatonin according to the text? A. Its been tested on mice for ten years B. It can make people more energetic C. It exists in milk in great amount D. Its used in sleeping drugs14. What can be a suitable title for the text?A. Night Milk and Sleep B. Fat Sugar and HealthC. An Experiment on MiceD. Milk Drinking and Health15.How does the author support the theme of the text? A. By giving examples. B. By stating arguments. C. By explaining statistical data. D. By providing research results.【答案】12.B 13.D 14.A 15.D13.D推理判断题。根据第五段Night milk quickened the start of sleep and caused the mice to sleep longer.晚上牛奶加快睡眠的开始,使老鼠睡的时间更长。可知D项符合题意。14.A主旨大意题。根据第二段Researchers have discovered that “night milk” contains more melatonin(褪黑激素), which has been proven to help people feel sleepy and reduce anxiety. 研究者已经发现晚上牛奶包含更多的褪黑激素,这已经被证明能帮助人们感到困倦和减少焦虑。可知A项符合题意。【名师点拨】抓住文章主线和关键词语,归纳文章中心要注意不是所有的段落都有主题句,有时主题句暗含在句中。阅读这样的文章,就需要自己根据文章的细节来分析,概括出段落的主题,从而推导出文章的主旨。分析的方法是:先弄清该段落主要讲了哪几方面的内容,这些内容在逻辑上有什么联系,然后加以归纳形成主题。比如第14小题A主旨大意题。根据第二段Researchers have discovered that “night milk” contains more melatonin(褪黑激素), which has been proven to help people feel sleepy and reduce anxiety. 研究者已经发现晚上牛奶包含更多的褪黑激素,这已经被证明能帮助人们感到困倦和减少焦虑。可知A项符合题意。考点:考查健康类阅读第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Both men and women are living longer these days in industrialized countries. 16 In general, they can expect to live six or seven years more than men. One reason for this is biological.One important biological factor that helps women live longer is the difference in hormones between men and women. 17 Between the ages of about 12 and 50, women produce hormones that are involved in fertility(生育能力). These hormones also have a positive effect on the heart and blood flow. In fact, women are less likely to have high blood pressure or to die from heart attacks.18Theyhelpthebodydefenditselfagainstsomekindsofinfections.Thismeansthatwomengenerallygersicklessoftenandlessseriouslythanmen.Thecommoncoldisagoodexample:women,onaverage,getfewercoldsthanmen.19Scientistsarestillnotexactlysurehowinfluenceaging,buttheybelievethattheydo.Somethinkthatawomansbodycellshaveatendency(向)toagemoreslowlythanamans.Othersthinkthatamansbodycellshaveatendencytoagemorequickly.20AHowever,women,onaverage,livelonger.B.Thebiologicalfactorplaysanimportantpart.C.Womenarealsohelpedbytheirfemalegenes.D.Thefemalehormonesalsoprotectthebodyinanotherway.E.Recentresearchseemstosupportbothofthesepossibilities.F.Therefore,womenaremorehealthythanmenandcanliveabetterlife.G.Hormonesarechemicalswhichareproducedbythebodytocontrolcariousbodyfunctions.【答案】16.A 17.G 18.D 19.C 20.E【解析】试题分析:女性比男性寿命长的原因。17.G根据空格上句:男性和女性之间荷尔蒙的不同帮助女性寿命更长。可知此空的意思是:荷尔蒙是身体生产的控制各种身体功能的化学物质。故选G。18.D根据下句:它们帮助身体本身抵抗各种感染。可知此空的意思是:女性荷尔蒙也用另一种方式保护身体。故选D。19.C根据下句:科学家仍然没有确切地表明基因怎样影响年龄,但是他们认为基因却是在影响年龄。可知上句:女性基因也在帮助女性。20.E根据空格前两句:一些人认为女性身体细胞有一个比男性老化慢的倾向,另一些人认为男性身体细胞有一个老化快的倾向。可知E项符合题意。“最近研究似乎支持这两种可能”。故选E。【名师点睛】在做七选五时一定要注意空格前后句子的暗示词,可以准确确定空格上的选项。比如第20小题,Somethinkthatawomansbodycellshaveatendency(向)toagemoreslowlythanamans.Othersthinkthatamansbodycellshaveatendencytoagemorequickly.20句中的Some- Others-,是关键词,从这里知道这是两种观点。根据空格前两句:一些人认为女性身体细胞有一个比男性老化慢的倾向,另一些人认为男性身体细胞有一个老化快的倾向。可知E项符合题意。“最近研究似乎支持这两种可能”。故选E。考点:考查信息匹配第三部分:英语知识运用(共两节,满分45分)第一节完形填空(共20小题;每小题1. 5分,满分30分)阅读下面的短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Lainey finished third grade. She had good grades and could read 21 grade level, but she did not like to read. On a family car trip, her Aunt Dede pulled out a copy of Harry Potter, as a surprise for her 22 . But Lainey took one look at it, 23 her eyes, and said, “Borring!”Aunt Dede, a teacher, had read the book to her students, and they loved it. 24 the youngest children in the class were 25 by the story. They 26 with great interest and then 27 joined in grand conversations about Harrys adventures.“How can you say its 28 ? Have you read it? ” asked Aunt Dede.“No, its too long and it doesnt have any 29 .” complained Lainey.“Oh, thats where you are 30 ;there are lots of pictures. Every page is full of pictures; you just have to read the words to 31 them. Its like magic.”“Nice try , Aunt Dede,”Lainey replied 32 from the back seat.Another 33 was in order. “Well, if you dont want to read it, give it34 .Maybe your mom would 35 hearing the story.” The book sailed through the air to Aunt Dede and she began to read it aloud. By the end of the first chapter,36 were coming from the back seat:“Please read a little37.”Lainey is an example of an 38reader. As shown here, Lainey can become 39 about reading when 40 with literature on topics that interest her, and when the people around her model involvement in the reading process.21.Awithin B.on C.to D. above22.Adaughter B.niece C. student D.friend23.Aopened B.dried C.rolled D.shaded24.AEven B.Still C. Just D.Yet25.Asurprised B.annoyed C. puzzled D.attracted.26.Aread B.told C.listened D.wrote27.Asuspectedly B.anxiously C.calmly D.enthusiastically28.Aamazing B.boring C.ridiculous D.humorous29.Apictures B.stories C. adventures D.conversations30.Acrazy B.foolish C. wrong D.different31.Asee B. match C.show D.recognize32.Asourly B.patiently C. eagerly D.shyly33.Aidea B.try C.belief D.behavior34.Aaway B.out C.in D.back35.Aenjoy B.admit C. mind D.finish36.Adecisions B. requests C.comments D.promises37.A.moreclearly B.longer C.louder D.morecarefully38.A.Unpleasant B.Innocent C.unwilling D.independent39.A.astonished B.worried C.confused D.excited40.A.presented B.concerned C.disturbed D.replaced【答案】21.D 22.B 23.C 24.A 25.D 26.C 27.D 28.B 29.A 30.C 31.A 32.A 33.B 34.D 35.A 36.B 37.C 38.C 39.D 40.A22.B考查名词。Adaughter女儿;B.niece侄子;C. student 学生;D.friend朋友。根据“姑姑拿出一本哈利比特”,可知是“给她侄子一个惊喜”,故选B。23.C考查动词。Aopend打开;B.dried哭;C.rolled滚动;D.shaded遮蔽。句意:Lainey看了它一眼,转动着眼珠,说“令人厌烦”。故选C。24.A考查副词。AEven甚至;B.Still仍然;C. Just仅仅,只是; D.Yet然而。句意:Aunt Dcde,一位老师,曾给她的学生读过这本书,他们喜欢它。甚至班里最小的孩子也被故事吸引。故选A。25.D 考查动词。Asurpriesd使惊讶;B.annoyed 烦恼;C. puzzled疑惑; D.attracted吸引。句意:甚至班里最小的孩子也被故事吸引。故选D。26.C考查动词。Aread阅读;B.told告诉;C.listened听;D.wrote写。根据上文可知“孩子们带着极大的兴趣听这故事”。故选C。27.D考查副词。Asuspectedly怀疑地;B.anxiously焦虑地;C.calmly冷静地;D.enthusiastically充满热情地。听玩故事

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论