2019中考英语二轮复习 阅读、任务型阅读、完形填空精享新编(12).doc_第1页
2019中考英语二轮复习 阅读、任务型阅读、完形填空精享新编(12).doc_第2页
2019中考英语二轮复习 阅读、任务型阅读、完形填空精享新编(12).doc_第3页
2019中考英语二轮复习 阅读、任务型阅读、完形填空精享新编(12).doc_第4页
2019中考英语二轮复习 阅读、任务型阅读、完形填空精享新编(12).doc_第5页
已阅读5页,还剩5页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

2019中考英语阅读、任务型阅读、完形填空精享新编(12)一、阅读理解。A(2019中考选练)Everyone talks about the advantage of taking time out for “simple pleasures”. The idea is that we will be happier if we often do inexpensive, easy-to-do activities.However, the problem for many of us is that we dont know what makes us happy.When I was in college, my mother gave me some wise advice. She said, “Before you get married and live with another person, you need to spend some time living by yourself. You need to get to know yourself.”So I did exactly that. For almost two years, I lived by myself. I found that I loved to spend hours looking around in bookstores. I also loved to spend an afternoon just walking around the city. And every so often, I needed the moments of pure silence.But, of course, we all dont enjoy the same things.A simple pleasure for me would be to spend an hour reading a book in my backyard. However, that same activity would give my husband no pleasure. We are all so different.Sometimes, we already know what makes us happy. However, as life gets busier and we get older, we put aside our simple pleasures.For example, I had to give up playing the flute(长笛)when I started working and had family responsibilities. Playing my flute seemed selfish(自私的) when no one else in my family could join, but three years ago I returned to playing the flute. I regret having ever stopped.Simple pleasures are neither simple nor universal(普遍的).Our simple pleasures are a reflection(反映)of who we are. They are different activities that give each of us joy.Certainly there are some common topicssuch as being out in nature, doing something creative, or enjoying music and literaturebut beyond that, each of us has to find out what it is that feeds our souls(灵魂).That isnt always easy in a world in which we have to consider other peoples needs and opinions as well as our own, but enjoying simple pleasures is something that each of us deserves(应得).Think of it as your right, and say to yourself, “Today, Im going to discover what my simple pleasures are.”1.What is the writers opinion about simple pleasures?A.They change as we grow older.B.They can reflect our characters.C.Its expensive to achieve them.D.People with no responsibilities can enjoy them.2.What does the writer want to tell by sharing her experience of living alone?A.Wise people often take their mothers advice.B.A couple dont necessarily share the same interests.C.Its necessary to live alone before getting married.D.Its worth spending time alone enjoying simple pleasures.3.What can we learn from the writers experience of playing the flute?A.We should develop an interest that others can take part in.B.Making our family happy is better than making ourselves happy.C.Keeping our interests alive is a good method to make ourselves happy.D.Family responsibilities are more important than our own interests.4.In the last two paragraphs, the writerA.suggests readers pay no attention to others opinionsB.encourages readers to get simple pleasures activelyC.teaches readers to balance others needs with their own needsD.reminds readers to realize simple pleasures are the most important part of life【参考答案】14、BDCBB隐形杀手抑郁症Although we all want happiness and joy every day, sometimes we still feel blue. Most people can control this, but sometimes it can get worse and people fall into depression (抑郁). This year, the WHO chose“depression” as the theme of World Health Day. This aims to raise peoples awareness (意识) of it. According to its recent report, about 322 million people suffered depression in xx. This is more than 4 percent of the worlds population.Depression is described as a mental disorder(精神疾病). It has several symptoms(症状) like sadness and loss of interest. In extreme cases, depression may lead to suicide (自杀)There are three groups of people that are more likely to develop depression, according to WHO. One is old people, while another is women who are pregnant (怀孕的) or have just given birth. And young people are also one of the three groups.In China, depression among young people is on the rise, Zhu Zhuohong, a famous psychology professor told Xinhua. Competitions, especially in education, can cause a lot of pressure.Luckily, efforts are being made to solve this problem. Now several social organizations in China are trying hard to help those with depression. WHO also held the “Depression: Lets talk” campaign this month, aiming to make sure that people with depression seek and get help.1. People with depression even want to _A. seek and get help B. have competitionsC. have pressure D. commit suicide2. Which of the following is NOT TRUE?A. Depression is a mental disorder.B. Pregnant women are more likely to develop depression.C. People with depression cannot go to work.D. Depression among young people is on the rise.3. The underlined word “blue” in the passage means “_”A. the color of the sky B. sad and hopelessC. sad music D. bad behavior4. Depression among young people in China may be caused by _A. pressure B. large population C. sadness D. mental disorder5. Whats the best title for the passage?A. Depression Development B. DepressionA Silent KillerC. Education Competitions D. Depression Campaign【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了抑郁症患者的数量、症状、患病人群及为了阻止患抑郁症而采取的一些措施。1. D【解析】细节理解题。题干意为:精神抑郁的人甚至想去_。根据第三段最后一句中“.depression may lead to suicide(自杀)”可知“抑郁者有自杀倾向”,故选D。2. C【解析】推理判断题。题干意为:下列哪一个叙述是不正确的?A项:抑郁是一种精神疾病;B项:孕妇更可能患抑郁;C项:有抑郁的人不能去工作;D项:年轻人抑郁人数上升。A、B、D三项内容文中均有提到,是正确的。文中提到有部分人没有意识到自己患了抑郁,还有些学生由于教育的压力导致抑郁等,均说明抑郁的人是可以工作的,C项错误。故选C。3. B【解析】词义猜测题。题干意为:文中划线单词“blue”的意思是“_”。前句提示“happiness”和“joy”,后文转折,故可以推断是“sad and hopeless难过和绝望”。故选B。4. A【解析】细节理解题。题干意为:在中国,青少年抑郁可能是由_引起。根据第五段最后一句“Competitions, especially in education, can cause a lot of pressure.”可知教育竞争的压力导致年轻人患上抑郁。故选A。5. B【解析】标题归纳题。题干意为:文章最佳的标题是什么?本文主要介绍抑郁对人们的危害。故B选项 DepressionA Silent Killer“抑郁沉默的杀手”符合题意,故选B。C(2019中考日常生活类训练)Could your best friend make you fat?Researchers who have studied“networks”of obesity(肥胖) think so:they found that if someones friend becomes obese, that persons chances of becoming obese increase by more than half.Brothers or sisters and a husband or a wife also have an influence, although reduced_people whose brothers or sisters became obese were 40 percent more likely to grow obese, while people whose husband or wife became obese were 37 percent more likely to.“This is the first study to show how obesity spreads through the social network from person to person,”James Fowler of the University of California, San Diego, who worked on the study, told in a telephone interviewing.The researchers said their findings show that obesity is contagiousnot like a virus which is contagious, but in a social sense.It may help explain why obesity is worsening across the United States, with twothirds of Americans overweight and almost a third technically obese.“It has become very popular to speak of the obesity epidemic.We began to wonder if it is truly an epidemic,”Dr.Nicholas Christakis, a professor of medical sociology at Harvard Medical School in Boston, told the briefing.“We think that these findings reinforce(加强) the idea that obesity is not just an individual problem but a collective problem,”Christakis said.“People look around them and see people gaining weight and it might change their attitude about what constitutes an acceptable body size,”he added.“You might say its OK to be heavier.”1The underlined phrase“reduced people”refers to_.Athe influence of people is smaller and smallerBfat persons are having less and less friendsCthe number of fat persons is decreasing largelyDpersons are becoming thinner and thinner2Whats the new finding of researchers in the passage?AObesity is popular with Americans.BObesity spreads from person to person.CObesity can be spread like a virus.DObesity is becoming an epidemic.3In what aspect do your fat friends have an impact on you?AThey may influence you how to choose a lover.BThey may assist you in forming a life value.CThey may change your attitudes towards obesity.DThey may help you understand what obesity is.4From the passage,we can infer that_.Aits better not to make friends with fat personsBobesity is a kind of disease that can spreadCmost Americans think obesity is a kind of beautyDit needs a collective effort to deal with obesity参考答案1A 2B 3C 4D二、任务型阅读。2019中考任务型阅读题Imagine this: Your parents go away for work, but you have to stay at home by yourself Would life be as easy as when your parents are around? Would it be a wonderful holiday for you? I can cook tomato and egg soup, but thats all I think many of my classmates are the same said Li Yujie, a girl from a middle school But I always forget things I watch television then burn the soup Now parents do almost everything for us So we dont know what we can do and how to look after ourselves Li Yujie said.Usually teenagers spend most of their time doing their homework They dont learn any life skill(技能) until they finish high school However, Simon doesn t think so, I think I am OK I know how to cook some dishes because my mom showed me the 13-year-old boy said.In his opinion, many teenagers depend(依赖) too much on their parents, and there is much more to learn than cooking, like cleaning up your room or even dressing yourself properly For most teenagers, it wouldnt be a holiday at all It could be a time to learn to be independent(自立的) and take care of yourself1.What can Li Yujie do when her parents are not at home? 2.Why are teenagers not able to look after themselves according to Li Yujie?3.How do teenagers usually spend their time? _ 4. Can Simon look after himself when he is at home by himself? _ 5.Will your life be easy when your parents are away? Why or why not? _ 【答案】【小题1】She can cook tomato and egg soup【小题2】Because she thinks their parents do almost everything for them【小题3】They usually spend their most time doing their homework【小题4】Yes, he can【小题5】No, it wont Because I dont know what I can do and how to look after myself【解析】1 She can cook tomato and egg soup细节理解题,根据Icancooktomatoandeggsoup,butthatsallIthinkmanyofmyclassmatesarethesamesaidLiYujie,可知LiYujie会做西红柿鸡蛋汤,故得出答案 2 Because she thinks their parents do almost everything for them细节理解题,根据NowparentsdoalmosteverythingforusSowedontknowwhatwecandoandhowtolookafterourselvesLiYujiesaid,可知她认为父母为他们做了几乎所有的事情,故得出答案 3 They usually spend their most time doing their homework细节理解题,根据Usuallyteenagersspendmostoftheirtimedoingtheirhomework可知通常青少年会把大部分的时间花在做作业上,故得出答案 4 Yes, he can细节理解题,根据However,Simondoesntthinkso,IthinkIamOKIknowhowtocooksomedishesbecausemymomshowedme可知Simon会照顾自己,故得出答案 5 No, it wont Because I dontknowwhatIcandoandhowtolookaftermyself细节理解题,根据实际情况可知父母离开时,我的生活并不容易,因为我不知道做什么,如何照顾自己,故得出答案文章大意:文章主要讲述了现在的青少年多数不会做家务,主要原因是父母几乎帮他们做了所有的事情所以青少年要学会生活独立主要是根据前提问题来做出相应的要求内的答案,题型比较灵活但是考查了学生多方面的知识和技能,要做好这类题,就要注意平时知识的积累,包括单词、词组、句型等三、完形填空Martin Henfield talks about some of his experience(经历) as a twin: when we were small my mother dressed us _1_ the same clothes. That was bad enough and we didnt like it. But we went on our first camping trip, it was even _2_. We were only ten years old, and while _3_ went into their sleeping bags for the _4_, we were not happy to snuggle(偎依) inside a double sleeping bag my mother made for us.At school our classmates _5_us Henfield One and Henfield Two, so people _6_ even see our difference according to our initials because _7_ of us were M.O. It was only when I went to _8_ and began to have my own friends that I started to feel my own freedom of identity(身份).Before I went to college, during my secondary school _9_, I _10_ to a job on a building site. My twin brother, Mike Henfield, didnt work. One day I asked my boss, “Can I have a w

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论