2021版高考英语大一轮复习 核心素养测评二十三 Module 5 A Trip Along the Three Gorges 外研版必修4_第1页
2021版高考英语大一轮复习 核心素养测评二十三 Module 5 A Trip Along the Three Gorges 外研版必修4_第2页
2021版高考英语大一轮复习 核心素养测评二十三 Module 5 A Trip Along the Three Gorges 外研版必修4_第3页
2021版高考英语大一轮复习 核心素养测评二十三 Module 5 A Trip Along the Three Gorges 外研版必修4_第4页
2021版高考英语大一轮复习 核心素养测评二十三 Module 5 A Trip Along the Three Gorges 外研版必修4_第5页
免费预览已结束,剩余8页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

核心素养测评二十三 module 5 a trip along the three gorges. 阅读理解a(2020重庆模拟)as a youngster, there was nothing i liked better than sunday afternoons at my grandfathers farm in western pennsylvania. surrounded by miles of winding stone walls, the house and field provided endless hours of fun for a city kid like me. since my first visit to the farm, i had wanted more than anything to be allowed to climb the stone walls surrounding the houses. my parents would never approve because the walls were so old that some stones were loose and falling. still, my idea to climb across those walls grew so strong that finally i had all my courage to enter the living room, where the adults had gathered after sunday dinner. “i want to climb the stone walls, ” i said. “heavens, no! youll hurt yourself! ” the response was just as id expected. but before i left the room, i was stopped by my grandfathers loud voice. “now hold on just a minute, ” i heard him say. “let the boy climb the stone walls. he has to learn to do things for himself. ” “go, ” he said to me, “and come and see me when you get back. ” for the next two and a half hours i climbed those old wallsand had the time of my life. later i met with my grandfather to tell him about my adventures. ill never forget what he said. “fred, ” he said, smiling, “you made this day a special day just by being yourself. always remember, theres only one person in this whole world like you, and i like you exactly as you are. ”many years have passed since then, and today i host the television program mister rogers neighborhood, seen by millions of children throughout america. there have been changes over the years, but one thing remains the same: my message to children at the end of almost every visit. “theres only one person in this whole world like you. ” the kids can count on hearing me say, “and people can like you exactly as you are. ”【文章大意】作者叙述小时候自己在祖父的农场爬古老的墙, 其他人都反对, 唯独祖父支持自己。祖父对作者说: “通过做自己你使这一天很特殊。记住, 在整个世界上你是独一无二的”。现在作者在节目中对孩子也说着类似的话。1. the writer enjoyed his visits to the farm because . a. there were old stone wallsb. it was an exciting place for himc. he liked his grandfatherd. he was allowed to climb the stone walls【解析】选b。推理判断题。根据第一段的surrounded by miles of winding stone walls, the house and field provided endless hours of fun for a city kid like me可知, 对于像我这样的城里的孩子, 这个农场提供给我许多乐趣, 让我玩很长时间。由此可知选b。2. hearing the writers idea to climb the stone walls, . a. all the adults were shockedb. his parents agreedc. none of the adults respondedd. his grandfather backed him up【解析】选d。细节理解题。根据第三段的祖父说的话 “let the boy climb the stone walls. he has to learn to do things for himself. ”可知, 祖父支持作者爬那些古老的墙。3. we can describe the writer as . a. adventurousb. reliablec. smartd. considerate【解析】选a。推理判断题。根据第四段的later i met with my grandfather to tell him about my adventures. 可知作者是一个爱冒险的人。故选a。4. what is probably the best title for the text? a. an unforgettable experienceb. do whatever you likec. just be yourselfd. remain adventurous【解析】选c。主旨大意题。作者的祖父对作者说在整个世界上你是独一无二的。现在作者在节目中对孩子也说着同样的话。所以本文要阐明的主题就是做你自己, 你是这个世界上独一无二的。由此可知选c。【知识拓展】佳词积累1. surroundvt. 包围2. endlessadj. 无休止的3. approvev. 赞成4. looseadj. 松散的5. count on依赖; 期望bindian springs day campcamp address: street road, chester springs, pennsylvania 19425, usaphone: (610) 827-campwe offer boys and girls, ages 314, the best in recreation(娱乐), fitness and learning experiences. the camp, lying in suburban philadelphia, has 46 acres of rolling countryside, which provides excellent facilities for both sunny and rainy day activities. id tech camps: code, game, create! camp address: held at 100+ famous universities nationwide, texas and more, usaphone: (888) 709-tech (8324)learn film, photography, code, game design, app development, robotics, web design, and more in a fun camp setting! weeklong day and overnight programs for ages 717 are held at over 100 top universities nationwide. create and innovate with personalized instructiononly 8 students per instructor. aviator sports summer day campcamp address: 3159 flatbush avenue, brooklyn, new york 11234, usaphone: (718) 758-7510summer camp is a place for building new relationships, making new memories, having great experiences and days filled with smiles and laughter. whether your child attends aviator for 1 week or 9 weeks, spending the summer with us will be a summer your child never forgets! our victory day campcamp address: 600 broadway, aldersgate church, new york 10522, usaphone: (203) 329-3394our victory day camp is a 7-week day camping program for children from 5 to 12 years of age. it is oriented toward children with learning disabilities and/or attention deficit(缺陷). these children often lack self-esteem and are in need of a supportive, value creating, summer environment. 【文章大意】本文为应用文。介绍了四个暑期夏令营, 从活动内容到联系方式, 非常详细。5. which camp will you choose if your child is four? a. indian springs day camp. b. id tech camps: code, game, create. c. aviator sports summer day camp. d. our victory day camp. 【解析】选a。细节理解题。第一条信息中提到we offer boys and girls, ages 314由此可知“如果你的孩子四岁, 应该选择印度斯普林斯日营。6. the influence of aviator sports summer day camp on children is . a. roughb. shockingc. uncleard. lasting【解析】选d。推理判断题。根据第三则信息中的whether your child attends aviator for 1 week or 9 weeks, spending the summer with us will be a summer your child never forgets! 可知“该夏令营对于孩子的影响是持久的”。7. what does the underlined word “oriented” in the last paragraph mean? a. observed. b. directed. c. picked. d. increased. 【解析】选b。词义猜测题。前面提到our victory day camp is a 7-week day camping program for children from 5 to 12 years of age. 后面提到these children often lack self-esteem and are in need of a supportive, value creating, summer environment. 可知该划线词意思是“有指导的”。. 完形填空steve, a 12-year-old boy, has been failing since first grade. he generally went 1 . . . until he joined miss whites class. “you all did pretty well, ” she told the 2 as she went over the test results, “3 one boy, and it breaks my heart to tell you this, but . . . ” she hesitated, looking at steve. “the 4 boy in the seventh grade is failing my class. ” steve 5 his eyes and carefully examined his fingertips. after that, steve refused to do his 6. miss white was very 7 and tried to encourage him to study. “give yourself a(n) 8! dont give up on your life! ” miss white told him, yet it didnt 9. then one day, she said, “steve! please! i care about you! ”10, steve got it. someone cared about him. he spent the whole afternoon thinking about what he should do. arriving at his house after school, feeling determined, he headed to his bedroom to 11. monday morning, miss white gave a 12 on the weekend homework. steve 13 through the test, and was the first to hand in his paper. miss white looked it over in total 14. the smartest boy in the seventh grade had just 15 his first test. from that moment, nothing was the same for steve. he discovered that not only could he learn, but he was 16 it. after high school, steve joined the navy. during his naval career, he 17 many young people who might not have believed in themselves to build up confidence. miss white saved one boy who 18 changing many lives. you see, its simple, really. a(n) 19 can take place within the heart of one boy, all because of one teacher, who 20. 【文章大意】本文是一篇记叙文。怀特小姐对她的其中一位学生steve的关心让他发生了巨大的改变, 让他从一个考试不及格的学生变成了一个擅长学习并且后来鼓励他人对自己有信心的人。1. a. unchallengedb. unaccompaniedc. unnoticedd. unpunished【解析】选c。12岁的男孩steve自一年级以来考试一直不及格。直到他进入怀特小姐的班级, 他一直都被人忽视。steve表现一直不好, 所以被人忽视。unchallenged无人反对的; unaccompanied无伴侣的; unnoticed不被注意的, 被忽视的; unpunished未被惩罚的。故c项正确。2. a. classb. staffc. colleaguesd. parents【解析】选a。此处指怀特小姐在考试结束以后对全班学生说。 class班级; 全班学生; staff职员; colleagues同事; parents父母。故a项正确。3. a. besidesb. except c. instead ofd. regardless of【解析】选b。此处指怀特小姐在考试结束以后对全班学生说: “除了一个男孩之外, 你们所有人都表现很好”。 besides除之外(包括在内); except除之外(不包括在内); instead of代替, 而不是; regardless of不管。steve表现不好, 并没有被包括在内, 应该使用except, 故b项正确。4. a. laziestb. richestc. happiestd. smartest【解析】选d。根据下文“the smartest boy in the seventh grade had just his first test. ”可知, 怀特小姐认为steve是最聪明的男孩。laziest最懒惰的; richest最富有的; happiest最幸福的; smartest最聪明的。故d项正确。5. a. openedb. closedc. raisedd. dropped【解析】选d。听到老师说的话, steve垂下目光。open打开; close关闭; raise提高; 抚育; drop下降; 掉下。d项符合语境。6. a. researchb. homeworkc. houseworkd. report【解析】选b。根据常识可知, 7年级的孩子通常不会搞研究、写报告; 学生被老师批评以后, 不写作业是正常反应。自那以后, steve拒绝做家庭作业。research研究; homework家庭作业; housework家务; report报告。故b项正确。7. a. impressedb. surprisedc. anxiousd. embarrassed【解析】选c。当学生不做作业的时候, 老师通常都很焦虑。impressed印象深刻的; surprised惊讶的; anxious焦虑的; embarrassed尴尬的。故c项正确。8. a. chanceb. excusec. praised. reward【解析】选a。本句是怀特小姐鼓励steve所说的话“给你自己一个机会, 不要放弃生活”。 chance机会, 可能性; excuse借口; praise表扬; reward奖励。9. a. stopb. workc. matterd. happen【解析】选b。怀特小姐鼓励steve, 但她的鼓励并不起作用。stop停止; work工作; 起作用; matter重要, 有关系; happen发生; 碰巧。10. a. luckilyb. graduallyc. naturallyd. suddenly【解析】选d。有一天, 怀特小姐对steve说“我很关心你! ”突然, steve知道有人在关心着他。根据下文可知, 老师的关心让他做出了改变。luckily幸运的是; gradually逐渐地; naturally自然地; suddenly突然。11. a. studyb. sleepc. cryd. play【解析】选a。根据下一段可知, 他第一次通过考试, 说明他开始认真学习了。本句指他回家以后就去卧室里学习了。study学习; 研究; sleep睡觉; cry哭泣; play玩耍。12. a. questionb. lessonc. quizd. result【解析】选c。根据下文“. . . his first test”可知, 老师对学生进行了测试。question问题; lesson课程, 教训; quiz测试; result结果。13. a. hurriedb. livedc. broked. saw【解析】选a。根据后句中“was the first to. . . ”可知, 他是第一个交卷的学生, 说明他做题的速度很快。hurry匆忙, 赶紧; live生活, 居住; break折断, 打破; see看见。14. a. victoryb. shockc. sadnessd. anger【解析】选b。根据短文第一句“steve, a 12-year-old boy, has been failing since first grade. ”可知, steve一直考试不及格, 这次他居然通过了考试, 这让怀特小姐很惊讶。victory胜利; shock震惊; 惊讶; sadness悲伤; 难过; anger愤怒。故b项正确。15. a. attendedb. designedc. passedd. failed【解析】选c。steve不仅参加了考试, 第一个交卷, 而且还通过了考试, 所以才会让老师很惊讶。attend参加; design设计; pass通过; fail失败。故c项正确。16. a. ready forb. responsible forc. tired ofd. good at【解析】选d。从那一刻开始, 一切都变了。steve发现自己不仅能够学习而且还擅长学习。be ready for为做好准备; be responsible for对负责; be tired of厌倦; be good at擅长。17. a. forcedb. discouragedc. metd. inspired【解析】选d。后来steve参加了海军, 他鼓励了很多不相信自己的人建立了自信。force强迫; discourage使泄气; 阻止; meet遇见; inspire鼓舞; 激励。18. a. put upb. gave upc. ended upd. took up【解析】选c。怀特小姐挽救了一个男孩, 后来这个男孩最终改变了很多人的生活。put up张贴; 搭建; 留宿; give up放弃; end up以结束, 最终; take up占据; 从事; 开始做。19. a. problemb. changec. recoveryd. improvement【解析】选b。老师关心学生, 学生的心理发生了改变。这一切就是如此简单。problem问题; change改变; recovery恢复, 康复; improvement提高; 改善。20. a. caresb. believes c. understandsd. remembers【解析】选a。care关心; believe相信; understand理解; remember记得。根据上文“steve! please! i care about you! ”可知, 正是因为老师的关心, steve才有了很大的变化。【知识拓展】佳词积累1. failv. 考试不及格2. care about关心, 在乎3. determinedadj. 坚定的4. build up confidence建立自信5. take place发生. 语法填空阅读下面短文, 在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。every year around valentines day, men begin to worry about what 1. (present) to buy and women 2. (fill) with hope and expectation. or the other way around. in china, more couples get married on that very day, 3. (add) romance to their promises. but for many, love is neither the matter-of-course choice 4. the preferred one. more young, working urban residents are delaying or even choosing not to 5. (active) seek their partners despite the social pressure from the older generations to do so. over the years, chinas divorce rate has exceeded (超过) that of marriage. according to the statistics from the ministry of civil affairs, 10 million couples registered for marriage in 2017, falling by 7% 6. (compare) with the same period in 2016, while 43. 7 million couples divorced, 5. 2% more than the same period in 2016. there is also a growing trend towards people marrying later: since 2013, the number of couples aged 25 to 29 has been greater than 7. of younger couples. in the 8. (late) survey on professional attitudes towards love and marriage, more than half of the investigated in yangzhou, 9. second-level city on the east coast, were satisfied 10. their marriage after 35. 【文章大意】每年情人节前后, 男人开始担心要买什么礼物, 女人则充满了希望和期待。在中国, 越来越多的夫妇在这一天结婚, 为他们爱的承诺增添了浪漫色彩。但更多年轻、有工作的城市居民推迟甚至选择不积极寻找伴侣。而且中国的离婚率已超过结婚率, 晚婚的趋势也越来越大。1. 【解析】presents。考查名词。句意: 每年情人节前后, 男人们开始关注买什么礼物。分析句子可知, 主语是复数men, 买的礼物也要用复数, 故填presents。2. 【解析】are filled。考查固定搭配。句意: 女人心中充满了希望和期望。be filled with为固定搭配, 意为“充满”。分析句子可知, 本句的主语是复数women, 所以系动词be要用复数形式。根据上下文可知用一般现在时, 故填are filled。3. 【解析】adding。考查非谓语动词。句意: 在中国, 越来越多的夫妇在情人节这一天结婚, 为他们的承诺增添了浪漫色彩。分析句子可知, 本空作结果状语, 前面的句子表达的情况导致后面的结果, 要用动词-ing形式, 故填adding。4. 【解析】 nor。考查固定搭配。句意: 但是对于许多人来说, 爱情既不是自然的选择, 也不是首选的问题。neither. . . nor. . . 为固定搭配, 意为“既不也不”。5. 【解析】 actively。考查副词。句意: 但更多年轻、有工作的城市居民推迟甚至不积极主动寻找伴侣。分析句子可知, 本空在句中修饰动词seek, 修饰动词要用副词形式, 故填actively。6. 【解析】compared。考查固定搭配。句意: 2017年, 有1000万对夫妇登记结婚, 相比2016年同期下降了7%。compared with. . . 为固定搭配, 意为“与相比”。7. 【解析】 that。考查连词。句意: 自2013年以来, 25至29岁的夫妇数量一直高于年轻夫妇。分析句子可知, 本空指代前面的the number, 指代前面的同类但不同物的词, 可用that, 故填that。8. 【解析】latest。考查语境。句意: 在最近的一次关于爱情婚姻职业态度的调查中分析句子可知, 本空是指“最新的”, 即latest。9. 【解析】 a。考查冠词。分析句子可知, 本空表示数量“一”, 即用冠词a。10. 【解析】with。考查固定搭配。分析句子可知, be satisfied with. . . 为固定搭配, 表示“对满意”, 故填with。阅读理解wondering what to see and do in india in november? november is an excellent month to visit india. here are the best festivals in november, 2020 in india. international yoga and music festivalorganized by nada yoga school every year since 2008, the international yoga and music festival features 50 of the best professional yoga teachers, ayurvedic(阿育吠陀)doctors, dancers, musicians, and philosophers from rishikesh and abroad. free classes and lectures are held with topics including yoga, ayurveda, philosophy, and indian classical music. theres an indian classical music concert in the evenings as well. time: november 17, 2020. location: rishikesh, uttarakhand. wangala festivalalso known as the 100 drum wangala festival this is the biggest harvest festival of meghalayas garo tribe in northeast india. held in honor of the sun god of fertility, the festival marks the end of the sowing season and agricultural year. its celebrated by the beating of drums, blowing horns, and traditional dancing. time: november 6, 2020. location: garo hills, meghalaya. bandra wine festivalbeing popular with local people for six years, the bandra wine festival is a fun opportunity to sample the best wines in india. in addition to tasting wine, there are market stalls, food stalls, live music in the evenings, and dancing. time: november 7、8, 2020. location: dmonte park, bandra west, mumbai. pushkar balloon festivalthe international hot air ballooning festival is an added attraction at the pushkar camel fair. similar to the taj balloon festival in agra, its hosted by sky waltz, and features hot air balloons from around the world and a night glow music concert. accommodation and balloon flight packages are offered to visitors. time: november 2123, 2020. location: pushkar, rajasthan. 【文章大意】这是一篇说明文。文章介绍了11月到印度旅游可以参加的一些节日活动。1. if you want to learn health knowledge, youd better go to . a. pushkar, rajasthanb. garo hills, meghalayac. rishikesh, uttarakha

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论