




已阅读5页,还剩9页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
Unit 4Pygmalion(60分钟81分)Part A一、阅读理解(共8小题;每小题2分,满分16分)ADear Dad,Today I was at the shopping mall and I spent a lot of time reading the Fathers Day cards.They all had a special message that in some way or another reflected how I feel about you.Yet as I selected and read,it occurred to me that not a single card said what I really want to say to you.Youll soon be 84 years old,Dad,and you and I will have had 55 Fathers Days together.I havent always been with you on Fathers Day but Ive always been with you in my heart.You know,Dad,there was a time when we were separated by the generation gap.You stood on one side of the Great Divide and I on the other.The Father-Daughter Duel shifted into high gear (档位) when you taught me to drive the old Dodge and I decided I would drive the 54 Chevy whether you liked it or not.The police officer who sent me home,after you reported the Chevy stolen,didnt have much tolerance for a stubborn 16-year-old girl,while you were so tolerant about it,Dad,and I think that was probably what made it the worst night of my life.Our relationship greatly improved when I married a man you liked,and things really turned around when we began making babies right and left.Somewhere along the line,the generation gap disappeared.I suppose I saw us and our relationship as aging together,rather like a fine wine.But the strangest thing happened last week.I was at a stop sign and I watched as you turned the corner in your car.It didnt immediately occur to me that it was you because the man driving looked so elderly and fragile behind the wheel of that huge car.It was rather like a slap in the face delivered from out of nowhere.Perhaps I saw your age for the first time that day.I guess what Im trying to say,Dad,is what every son and daughter wants to say to their Dad today.Honoring a father on Fathers Day is about respect and sharing and acceptance and tolerance and giving and taking.Its about loving someone more than words can say,and its wishing that never had to end.I love you,Dad.Love,Jenny1.How did Jenny probably feel on the night she was sent home by the police?A.Disappointed.B.Nervous.C.Guilty.D.Frightened.2.We can learn from the passage that Jenny and her father.A.kept in touch by writing to each otherB.are separated due to the generation gapC.have been getting along very wellD.had a hard time understanding each other3.Why did Jenny feel strange when she saw her father last week?A.She seldom saw him driving that huge car.B.She had never realized his being old and weak.C.She didnt expect to meet with him there.D.She had never seen him driving so slowly before.4.Jenny wrote his father this letter to .A.tell him about their conflictsB.say sorry for her being stubbornC.express her gratitude to himD.remind him of the early incident【文章大意】本文是女儿在父亲节到来之际写给父亲的一封感人至深的信。在信中,女儿回忆旧日时光,诠释了“父爱如山”的含义。1.C推理判断题。根据第四段中的“while you were so tolerant about it,Dad,and I think that was probably what made it the worst night of my life”可知,在被警察送回家的当晚,Jenny因为父亲对她的宽容而心怀愧疚,故选C项。2.D细节理解题。根据第三段中的“there was a time when we were separated by the generation gap”可知,Jenny和父亲曾因代沟不能很好地了解彼此,故选D项。3.B细节理解题。根据第六段第三句“It didnt immediately occur to me that it was you because the man driving looked so elderly and fragile behind the wheel of that huge car.”可知,Jenny在上星期看到父亲时感到奇怪是因为她没有意识到父亲竟然如此衰老,故选B项。4.C推理判断题。根据第一段最后一句可知,当Jenny在挑选父亲节贺卡时,她觉得任何贺卡都不足以写出她内心想对父亲说的话,而且在文章末段Jenny也表达了对父爱的感激之情,故选C项。BIn my first week as a graduate student at Cambridge University in 1964,I met with a fellow student,two years ahead of me in his studies;he was unsteady on his feet and spoke with great difficulty.This was Stephen Hawking.I learned that he had a bad disease and might not live long enough even to finish his PhD degree.But,amazingly,he has reached the age of 73.Even mere survival would have been a medical miracle,but of course,he didnt merely survive.He has become arguably the most famous scientist in the world for his brilliant research,for his bestselling books,and,above all,for his astonishing victory over hardship.Stephen received his “death sentence” in 1964,when I thought it was hard for him to go on with his study.Stephen went from Albans School to Oxford University.He was said to be a “lazy” undergraduate,but his brilliance earned him a first-class degree,an “entry ticket” to a research career in Cambridge and a uniquely inspiring achievement.Within a few years of the burst of his disease he was wheelchair-bound,and his speech was so unclear that it could only be understood by those who knew him well.But his scientific career went from strength to strength:he quickly came up with a series of insights into the nature of black holes (then a very new idea) and how the universe began.In 1974 he was elected to the Royal Society at the exceptionally early age of 32.The great advances in science generally involve discovering a link between phenomena that were previously conceptually unconnectedfor instance,Isaac Newton realized that the force making an apple fall to earth was the same as the force that holds the moon and planets in their orbits.Stephens revolutionary idea about a link between gravity and quantum(量子) theory has still not been tested.However,it has been hugely influential;indeed,one of the main achievements of string theory(弦理论) has been to confirm and build on his idea.He has undoubtedly done more than anyone else since Einstein to improve our knowledge of gravity and he is one of the top-ten living theoretical physicists.(2020湖南怀化一模)1.What impressed the author most about Stephen Hawking?A.His brilliant research.B.His bestselling books.C.His serious disease.D.His overcoming difficulties.2.What made Stephen Hawking start his research career at Cambridge?A.His death sentence.B.His “lazy” attitude.C.His above-average talent and ability.D.His rich experience.3.It can be inferred that Stephen Hawking was born .A.in the early 1940sB.in the late 1940sC.in the early 1930sD.in the late 1930s4.What can we learn from the passage?A.Hawkings theory was proved years ago.B.Hawking was not as successful as Newton.C.String theory built on Hawkings idea.D.Hawkings theory has had little influence on others.【文章大意】本文是一篇记叙文,主要介绍了当代著名的科学家斯蒂芬霍金。身患严重疾病的他早在1964年就被医生判处“死刑”,但他成功活到了70多岁,而且在物理学领域取得了重大的成就。1.D细节理解题。根据第二段最后一句“.and,above all,for his astonishing victory over hardship.”可知令作者感受最深的是霍金克服了常人难以战胜的困难,故选D项。2.C细节理解题。根据第三段第三句可知有人说霍金是一个懒学生,但他的聪明让他名列前茅并为他赢得了从事研究事业的“敲门砖”,故选C项。3.A推理判断题。根据第三段最后一句“In 1974 he was elected to the Royal Society at the exceptionally early age of 32.”可判断霍金出生于1942年,故选A项。4.C细节理解题。根据最后一段中的“one of the main achievements of string theory has been to confirm and build on his idea”可知,弦理论基于霍金的理论,故C项正确。二、语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)My Italian grandmother was a wonderful woman.I always felt 1.(bless) growing up in her home as a boy.She worked hard,laughed loud,and was never afraid of what life threw 2. her.When she fell and broke her hip in her eighties,my dad 3.(force) to admit that he could no longer take care of her at home.It was with a heavy heart 4. dad moved grandmother into a nursing home.Our whole family gathered together for her 90th birthday in the nursing home dining room.It was a wonderful 5.(celebrate) of her life and the love we all had for her.Shortly after that birthday,however,life gave her the 6.(tough) challenge of all as age and illness started to take her mind from her too.The dementia(痴呆)grew worse and worse.At times when I visited her she didnt know 7. I was.During one of these visits I was holding her hand while she slept.When she awoke,her eyes stared at me and I could tell she didnt recognize 8.She looked down at my hand 9.(hold) hers and instead of pulling hers away,she smiled at me.Then she closed her eyes and went 10.(peace) back to sleep.I could see then that even though her mind didnt remember me,her spirit still remembered love.1.blessed。根据空前的felt可知空处应用形容词作表语。故空处填blessed“幸福的”。2.at。throw at“投向”,为固定搭配,在此处引申为“生活加诸她身上的”。3.was forced。根据句意可知父亲被迫承认不能再在家照顾奶奶了,用被动语态,又结合全文时态可知,此处用一般过去时。4.that。此处为强调句式,即“it is/was+被强调部分+that+其他”。本句中被强调的是状语with a heavy heart。5.celebration。此处被wonderful修饰,应用名词,故填celebration。6.toughest。根据空格前的the以及后面表示范围的短语of all可知,此处用形容词最高级形式。7.who。此处意为“奶奶不知道我是谁”,用who引导宾语从句。8.me。根据语境可知此处是指作者,作宾语,用人称代词宾格形式。9.holding。此处是非谓语短语作后置定语,表示主动关系,用现在分词。10.peacefully。修饰谓语动词went应用副词形式作状语,所以填peacefully。Part B一、完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)Schools over and I was mentally and physically tired.Because of my 1 to get home,I sat at the very front of the bus,which often makes you 2 like a shiny coin in a pile of dull pennies.It was dead silent.Then,Janie,the driver,tried to break the ice by striking the 3 of conversation.I tried to mind my manners and 4 listen,but usually I was too busy thinking about my day.On this day,however,her conversation was 5 listening to.“My fathers sick”,she said to no one 6.I could see the anxiety and fear in her eyes.With a 7 change of attitude and interest,I asked,“Whats wrong with him?”With her eyes wet and her voice tight from 8 the tears,she responded,“Heart trouble.” Her eyes lowered 9 she continued.“Ive already lost my mom,so I dont think I can stand losing him.”I was in shock.My heart 10 for her.I sat on the old,smelly seat thinking of how 11 my own mother was when my father died.I saw how hard it was,and still is,for her,I wouldnt like anyone to 12 that.I had never thought of her as 13 but a driver.She also had a whole world of family and 14 too.I was aware that I was 15 all the time along.I had only thought of people as 16 as what their purposes were in my life.I 17 Janie because she was a bus driver.I had judged her by her job and brushed her off as 18.For all I know,Im just another person in 19 elses world,and may not even be important.I shouldnt have been so selfish and self-centered.Everyone has places to go,people to see and appointments to keep.20 people is an art.1.A.anxietyB.determinationC.decisionD.attempt2.A.put offB.make upC.appeal toD.stand out3.A.watchB.matchC.gameD.clock4.A.carelesslyB.devotedlyC.politelyD.sincerely5.A.worthB.priceC.costD.point6.A.in particularB.in commonC.in silenceD.in surprise7.A.briefB.wonderfulC.handsomeD.sudden8.A.fightingB.avoidingC.clearingD.remaining9.A.afterB.sinceC.whenD.as10.A.toreB.beatC.achedD.destroyed11.A.concernedB.painfulC.mercifulD.disappointed12.A.go againstB.go overC.go throughD.go for13.A.somethingB.anythingC.nothingD.everything14.A.basicsB.belongingsC.concernsD.allowances15.A.sadB.embarrassedC.selfishD.worried16.A.farB.longC.muchD.well17.A.ignoredB.damagedC.removedD.annoyed18.A.unfitB.unselfishC.unnecessaryD.unimportant19.A.everyoneB.someoneC.anyoneD.no one20.A.SupportingB.RealizingC.ExplainingD.Understanding【文章大意】本文是篇夹叙夹议文。通过与校车司机Janie的对话,“我”了解到每个普通人都有自己的价值所在,而理解他人是一门艺术。1.A根据上句可知,学校的课结束了,“我”身心俱疲,因此“我”急着回家。anxiety“焦急,担心”。2.D根据语境可知,“我”坐在校车的最前排,有种鹤立鸡群的感觉。stand out“突出,显眼”。3.Bstrike the match“点亮火柴”,在此处意为“试图引起话题”。4.C根据上文中的“I tried to mind my manners”可知,“我”试图保持礼貌,听Janie讲话。5.A然而,那一天她的谈话值得一听。be worth doing sth.“值得做某事”。6.A根据语境可知,Janie的话是为了缓和校车内的沉闷气氛,所以她并不是针对某个人说的。in particular“尤其,特别”,符合语境。7.D根据上下文可知,“我”看到Janie的神态,对她的话突然产生了兴趣。故选D项。8.A根据“With her eyes wet and her voice tight from 8 the tears”可知,她眼眶湿润,声音哽咽,在极力憋住眼泪。故选A项。9.D她垂下眼睛继续说道:“我已经失去了母亲,无法承受再失去父亲。”as在此处引导时间状语从句。10.C根据上文可知,“我”在得知Janie的遭遇后,对她充满了同情。ache“痛”,符合语境。11.B“我”回想起母亲在失去父亲时是多么痛苦。painful“痛苦的”。12.C“我”知道无论是在过去还是现在,失去父亲对母亲来说都是一件痛苦的事。这种痛苦“我”不愿任何人承受。go against“违背”;go over“复习,浏览”;go through“经受”;go for“主张,拥护”。故选C项。13.B“我”从未想过她不仅仅是一个司机。anything but“绝不,根本不”。14.C她也有家人,有忧虑。concern“关心,关心的事”,符合语境。15.C根据下文“I shouldnt have been so selfish and self-centered.”可知,“我”意识到自己一直以来有些自私。16.A“我”只依据人们在我的生活中扮演的角色来评价他们。as far as“就而言”,符合语境。17.A根据语境可知,“我”因为Janie只是一个司机而忽视了她。ignore“忽视”。18.D根据“I had judged her by her job and brushed her off”可知,“我”只是凭Janie的工作就忽视了她,认为她不重要。故选D项。19.B“我”意识到“我”在别人的生活中也只是个旁观者,甚至是无足轻重。20.D根据上文可知,“我”通过与Janie的谈话懂得了理解他人的重要性。故选D项。二、七选五阅读填空(共5小题;每小题2分,满分10分)Are you a left-handed person?If you are,you make up just 10 percent of the worlds population.1 Most people write and play musical instruments with their right hands.Why are so few people left-handed?A new theory,called “cooperation vs competition” may have the answer.2 When making tools for a right-handed personlike a knifeit was easier if everybody could use the same hand.But some humans wanted to compete instead.So to have an advantage over right-handed people,they would use their left hand to surprise competitors.3 German born American scientist Albert Einstein,British physicist Isaac Newton and British biologist Charles Darwin are some famous “lefties”.At least six US presidents were left-handed,including Barack Obama,Bill Clinton,and Harry Truman.“Lefties” are also often linked with creativity and visual skills.How can this be?Well,the left side of our brain is where we solve problems.The right side of our brain is where we develop creativity.Right-handers tend to use the left side more than the right side.4 “This is why there are more of them in creative areas,such as music,art and writing,” said Alan Searleman,PhD,from St.Lawrence University,New York.5 They tend to have worse memories,often forgetting names and places.A.This means we live in a right-handed world.B.However,its not all good news for left-handers.C.Which means that,lefties should celebrate their differences.D.As humans evolved(进化),we needed to work together to live.E.Yet left-handers tend to use both sides more evenly than right-handers.F.Although there are few left-handed people,some of them are geniuses.G.While the body is symmetrical(对称的) in many ways,in some key areas,its decidedly one-sided.【文章大意】本文是说明文,介绍了左撇子的由来、优势和缺点。1.A根据上句可知,左撇子只占人口的十分之一,因此A项“实际上我们生活在一个惯用右手的世界”紧密承接上文。2.D根据上句中的“cooperation vs competition”可知,此处指的是人类需
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 哪杯水热教学课件
- 未来产业是新质生产力
- 幼儿园亲子教学课件模板
- 小学美术课教学课件介绍
- 1.1 质点参考系 教学设计 教学设计-2024-2025学年高一上学期物理人教版(2019)必修第一册
- 宪法学试题及答案
- Lesson 49 At the butcher教学设计-2025-2026学年初中英语第一册 上半册新概念英语
- 2025年四川安全员C6考试题库及答案
- 2025-2026学年新疆乌鲁木齐地区生物高三第一学期期末综合测试模拟试题
- 2025年工业废气深度净化技术在光伏产业的环保应用与技术创新报告
- GB/T 18103-2022实木复合地板
- 部编六年级语文上册分层作业设计《第7单元练习》课课练(含答案)
- YS/T 231-2015钨精矿
- JJF 1851-2020α谱仪校准规范
- GB/T 15166.4-1994交流高压熔断器通用试验方法
- GA/T 848-2009爆破作业单位民用爆炸物品储存库安全评价导则
- 九三学社入社申请书模板(最新版)
- 教师培训课件怎样做好教学“六认真”
- 高速铁路牵引供电系统课件
- 北师大版数学九年级上册全册同步练习附答案
- 国家赔偿法完整版教学ppt课件全套教程
评论
0/150
提交评论