广东省广州市普通高中2020届高三英语综合测试试题(三)(含解析)_第1页
广东省广州市普通高中2020届高三英语综合测试试题(三)(含解析)_第2页
广东省广州市普通高中2020届高三英语综合测试试题(三)(含解析)_第3页
广东省广州市普通高中2020届高三英语综合测试试题(三)(含解析)_第4页
广东省广州市普通高中2020届高三英语综合测试试题(三)(含解析)_第5页
已阅读5页,还剩23页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

广东省广州市普通高中2020届高三英语综合测试试题(三)(含解析)本试卷共 10 页,满分 120 分。考试用时 120 分钟。注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名和考生号、试室号、座位号填写在答题卡上,并用铅笔在答题卡的相应位置填涂考生号。因听力另考,试卷从第二部分的“阅读理解”开始,试题序号从“21”开始。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案信息点涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。写在本试卷上无效。3. 回答非选择题时,必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新答案;不准使用铅笔和涂改液。写在本试卷上无效。4. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第二部分 阅读理解 (共两节,满分40分 )第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ARulesAny media (paints, crayon, pencil etc) may be used but no computer generated posters are allowed.Poster size must be between 18 cm 25 cm and 50 cm 65 cm.Remember, larger posters have more impact!A completed entry form must be attached to the back of the poster(Download from /comp/forms).All posters must be created by an individual student rather than a team of students.The 2020 competition title “Watersheds-Our Water, Our Home” must appear on the poster.No adult help permitted.POSTER EVALUATION:Conservation messages (50%)Visual effectiveness (30%)Originality (10%)Universal/Popular appeal (10%)PRIZES:Cash prizes will be awarded for first, second and third place winners in each of the five categories. Each first place poster goes to the national poster competition.WHO CAN PARTICIPATE?The poster contest is open to all students in grades 1 to 12. Students in public or private schools can take part.Categories: Grades 1-2, 3-4, 5-6, 7-9, 10-12.RESEARCH THE TOPIC:The Internet and library are great places to visit to come up with an idea for your poster. You can also visit to get ideas on what makes a great poster and view posters that have previously won.If your poster is in the top 3 in its category and you would like to receive it back, please call 130-767-3070.1. What is the main function of the paragraph under the “POSTER CONTEST” heading?A. To announce the start of a new competition.B. To describe the competitions terms and prizes.C. To state who is entitled to take part in the competitionD. To explain why the competitions theme is important.2. What is the most important criterion for judging the posters?A. The audience response to the poster.B. The effectiveness of the message.C. The graphics and colours used.D. The originality of the design.3. How many prizes will be awarded in total?A. 3.B. 5.C. 15.D. 20.【答案】1. D 2. B 3. C【解析】这是一篇应用文。主要介绍了一个海报大赛的比赛规则。【1题详解】推理判断题。根据POSTER CONTEST标题下的段落大意主要为解释水资源对人们的重要性可知,标题下的段落功能为解释为什么比赛的主题很重要。故选D。【2题详解】细节理解题。根据POSTER EVALUATION部分中Conservation messages占到50%的评分标准可知信息的有效性是评判海报最重要的标准。故选B。【3题详解】细节理解题。根据PRIZES 部分Cash prizes will be awarded for first, second and third place winners in each of the five categories. 五项比赛的第一名、第二名和第三名将分别获得现金奖。即一共有5*3=15个奖项。故选C。BWhen I met a friend recently, I asked him how work was. “Oh, not that busy, Im just coasting,” he said. Hes not alone. According to a recent poll, one third of the 3,000 people surveyed said they were “coasting” at work. This may come as a surprise in an age when so many people spend so much time complaining about how busy they are. But most of this talk about busyness is nonsense. According to a study by researchers at Oxford University, we do not, in fact, spend more time working than we have in the past. On some measures, the amount we work has gone down. Instead, many people just have jobs filled with tasks that dont really need to be done.The way we look at coasting has radically changed. In the past, being relaxed and not burdened with too much work within your organisation was a sign of status. Now, being extremely busy shows you are important. If you are not extremely overburdened, then you are seen as a slacker, a lazy person.This does not make sense. Most people are not as busy as they say they are. In fact, most pressing tasks at work are often unrelated to productivity. Many busy people are actually overburdened with telling others how busy they are. Being overly-focused on your job may make you feel important, but its likely to annoy friends, co-workers and your family. Whats more, being super-busy all the time is not good for you. A Cornell University study found that people who are overburdened with work tend to have a worse sense of wellbeing than those who are more relaxed. The researchers also found that being super-busy is bad for your career. Those who reported working very intensely were associated with poorer career outcomes.So, perhaps coasters are not a drag on productivity. Maybe they have worked out that the secret to a productive and healthy life is not being too busy, and certainly not talking continuously about how busy you are. We should remember Bertrand Russells adage: “One of the symptoms of an approaching nervous breakdown is the belief that ones work is terribly important.”4. What can we infer from the findings of the Oxford University study?A. People have a false impression about how busy they are at work.B. Less busy employees have a greater likelihood of promotion.C. One third of employees dont consider themselves to be busy.D. People overburdened at work are likely to feel more energised.5. In the 19th century which of these people would probably have been the LEAST busy in their job?A. A bank clerk.B. A bank owner.C. An office cleaner.D. An office secretary.6. Why might “coasters” actually be successful in their work?A. They do not feel threatened by a challenging task.B. They work more co-operatively with their colleagues.C. They are able to focus on the most important and necessary tasks.D. They are often more intelligent and able to complete their work faster.7. Which of the following best summarizes the authors attitude?A. He expresses no personal opinion about the topic.B. He thinks that lazy people are in fact the best workersC. He is sympathetic towards difficulties of super-busy workers.D. He believes that busyness at work does not equal effectiveness.【答案】4. A 5. B 6. C 7. D【解析】这是一篇说明文。根据牛津大学研究人员的一项研究,事实上,我们在工作上花的时间并不比过去更多。从某些方面来看,我们的工作量下降了。相反,许多人的工作只是充满了不必要的任务。现在,极度忙碌表明你很重要。如果你没有过度劳累,那么你会被认为是一个懒鬼,一个懒惰的人。而事实上,工作中最紧迫的任务往往与工作效率无关。【4题详解】细节理解题。第一段中According to a study by researchers at Oxford University, we do not, in fact, spend more time working than we have in the past.可知根据牛津大学研究人员的一项研究,事实上,我们在工作上花的时间并不比过去更多。即人们对自己工作的忙碌程度有一种错误的印象。故选A。【5题详解】推理判断题。根据第二段第二句In the past, being relaxed and not burdened with too much work within your organisation was a sign of status.可知放松和没有太多的工作负担是一种身份的象征。分析选项可知银行的所有者是其他三个选项中身份最高的,因此银行所有者可能是所有工作中最不忙碌的。故选B。【6题详解】推理判断题。最后一段第二句Maybe they have worked out that the secret to a productive and healthy life is not being too busy, and certainly not talking continuously about how busy you are.可知也许他们已经发现,拥有高效健康生活的秘诀就是不要太忙,当然也不要一直说自己有多忙。可推理他们工作成果的原因是能够集中注意力在最重要和必要的工作上。故选C。【7题详解】推理判断题。根据第三段第二句In fact, most pressing tasks at work are often unrelated to productivity.可知作者认为工作中最紧迫的任务往往与工作效率无关。即他认为工作繁忙并不等于效率高。故选D。CMost children are full of the most impractical schemes for becoming policemen, firemen or train drivers when they grow up. When I was a child, however, I did not have such ordinary ambitions. I was going to have my own zoo.At the time, this did not seem to me, and still does not seem, an unreasonable idea. My friends and relatives, who had long found me strange because I showed little interest in anything that did not have fur or feathers, accepted this as just another example of my strangeness. They felt that, if they ignored my often-repeated remarks about owning my own zoo, I would eventually grow out if it.As the years passed however, my determination to have my own zoo grew increasingly strong, and eventually, after going on a number of trips to bring back animals for other zoos, I was ready to start my own.From my latest trip to West Africa, I had brought back a considerable collection and animals which were living, temporarily I assured her, in my sisters suburban garden in Bournemouth. After a number of unsuccessful attempts to convince the local council to support my plans, I began to investigate the possibility of starting my zoo on the island of Jersey in the English Cannel.I was introduced to a man named Hugh Fraser who, I was told, was a broad-minded, kindly soul. He would show me around the island and point out suitable sites. So, my wife and I flew to Jersey and were met by Hugh who drove us to his family home, probably one of the most beautiful old houses on the island. There was a huge walled garden with lots of outbuildings all built in the beautiful local stone. Turning to my wife, I said, “What a marvelous place for a zoo!”To my relief, Hugh Fraser did not think my idea absurd, and asked whether I really meant what I said. Slightly embarrassed, I replied that I had meant it, but added hastily that I realized it was impossible. Hugh said he did not think it was as impossible as all that.He went on to explain that the house and grounds were too big for him, and so he wanted to move to a smaller place in England. Would I care to consider renting the property for the purpose of establishing my zoo? I could not imagine more attractive surroundings for my purposes, and by the time lunch was over, the bargain had been sealed.The alarm displayed by all who knew me when this news was announced was intense. The only exception to the general chorus of disapproval was my sister. Although she thought it a mad scheme, at least it would rid her back garden of the assorted jungle creatures who were straining her relationship with her neighbours.8. How did the authors friends and relatives respond to his childhood dream?A. They approved of his idea.B. They paid no attention to him.C. They believed hed give it up later on.D. They thought he was overly ambitious.9. What made the author decide to start his zoo on the island of Jersey?A. Refusal by the local council to support his idea.B. Inspiration from his last trip to West Africa.C. Failure to get donation from other zoos.D. The need for a larger suburban garden.10. Why did Hugh eventually agree to rent his property to the author?A. Hugh also loved animals very much.B. Hugh found it hard to manage the property by himself.C. Hugh didnt like the place so decided to move to England.D. Hugh was moved by the authors eagerness to establish a zoo.11. What can be inferred about the authors sister?A. She was fond of chorus.B. She was sure of his success.C. She didnt get on well with her parents.D. She was being troubled by his animals.【答案】8. C 9. A 10. B 11. D【解析】这是一篇记叙文。记叙了作者从小的梦想就是拥有自己的动物园,但是家人和朋友都认为他会放弃。而在经过了地方议会拒绝支持作者的想法后,作者决定在泽西岛建立他自己的动物园。【8题详解】细节理解题。第二段最后一句They felt that, if they ignored my often-repeated remarks about owning my own zoo, I would eventually grow out if it.可知作者的家人朋友认为最终会长大,会放弃儿时的梦想。故选C。【9题详解】细节理解题。第四段最后一句After a number of unsuccessful attempts to convince the local council to support my plans, I began to investigate the possibility of starting my zoo on the island of Jersey in the English Cannel.可知地方议会拒绝支持作者的想法是让作者决定在泽西岛建立他的动物园的原因。故选A。【10题详解】细节理解题。倒数第二段第一句He went on to explain that the house and grounds were too big for him, and so he wanted to move to a smaller place in England.可知Hugh的房子和场地对他来说太大了,他一个人管理不过来,因此最终同意租给作者。故选B。【11题详解】推理判断题。文章最后一句Although she thought it a mad scheme, at least it would rid her back garden of the assorted jungle creatures who were straining her relationship with her neighbours.可知虽然作者姐姐认为这是一个疯狂的计划,但至少它会使她的后花园摆脱各种各样的丛林动物,这些动物正在破坏她与邻居的关系。可推测她被他的动物弄得心烦意乱。故选D。DAmid growing global condemnation of elephant riding as a tourist activity, Yok Don National Park in southern Vietnam has ended the practice and replaced it with the first ethical (伦理) elephant experience of its kind in the country.The formally captive group of four elephants were released from their chains earlier this month and no longer carry tourists on rides through the park. Visitors can instead observe the animals roaming freely in their natural habitat.The park worked on the initiative with Animal Protection Asia, which campaigns for long-term changes in animal welfare and tourism in Vietnam. The official agreement between the charity and the state-run park was signed on 13 July, and runs until April 2023, with the first tours taking place earlier this month. Over the next five years, it is hoped that the new model will provide as much or even more revenue for owners as riding, and encourage mahouts (管象人) and elephant tourism companies to follow.This project has entirely changed the lives of the elephants at the park and it also provides a much better experience for the tourists. Misuse has been replaced with respect, and the animals look much healthier and happier than before.Awareness of the adverse effects of elephant riding has increased in recent years, with a growing number of tourists avoiding cruel attractions and supporting welfare centres and animal protection instead, alongside an increasing number of tour operators refusing to sell elephant treks that include riding.Many of the elephants used in riding and other activities, such as painting or performing tricks, are caught as babies from the wild, their mothers often killed. Once captured, they typically undergo intensive conditioning known as “crushing the spirit”, where they are kept in tiny pens and beaten and starved, sometimes for weeks. Once trained, many of the animals eventually die from exhaustion. Campaigners and charities hope to continue to educate the industry in Vietnam and around the world, and show how profitable ethical elephant experiences, with retired and rescued animals, can be, instead.12. What is true for most working elephants in Vietnam?A. They are allowed to roam freely.B. They are chained up and cruelly treated.C. They outnumber those found in the wild.D. They are kept with their mothers during training.13. What is the goal of Animal Protection Asia?A. It seeks to raise money for national parks operation.B. It wants to organize more sightseeing tours in Vietnam.C. It hopes to set a new model for elephant tourism companies.D. It expects to eventually free all the working elephants in Asia.14. Which of the following best explains “adverse” underlined in paragraph 5?A. Practical.B. Unexpected.C. Financial.D. Negative.15. What can be a suitable title for the text?A. Say no to elephant ridingB. A new profitable modelC. Vietnam takes the leadD. Negative effects of elephant tourism【答案】12. B 13. C 14. D 15. A【解析】这是一篇说明文。文章就越南一公园终止了骑大象这种在全球日益受到谴责的活动为引入,说明了该公园与亚洲动物保护协会合作,致力于推动越南动物福利和旅游业的长期变化。在未来的五年里,人们希望这种新模式能像骑马一样为车主带来更多的收入,并鼓励管象人和大象旅游公司效仿。这个项目彻底改变了公园里大象的生活,也为游客提供了更好的体验。【12题详解】细节理解题。第二段第一句The formally captive group of four elephants were released from their chains earlier this month and no longer carry tourists on rides through the park.可知越南的这群被锁起来的大象被正式释放,不再被迫带游客在公园里游玩。可知越南大多数工作大象被锁起来,受到残酷的对待。故选B。【13题详解】细节理解题。第三段最后一句Over the next five years, it is hoped that the new model will provide as much or even more revenue for owners as riding, and encourage mahouts and elephant tourism companies to follow.可知亚洲动物保护的目标是希望设立一种新模式,能像骑马一样为车主带来更多的收入,并鼓励管象人和大象旅游公司效仿。故选C。【14题详解】词义猜测题。根据下文with a growing number of tourists avoiding cruel attractions and supporting welfare centres and animal protection instead, alongside an increasing number of tour operators refusing to sell elephant treks that include riding. 随着越来越多的游客避开残酷的景点,转而支持福利中心和动物保护,越来越多的旅行社拒绝销售包括骑马在内的大象徒步旅行。可推测得知近年来,人们越来越意识到骑大象的负面影响。故划线部分单词意思为“负面的;消极的”故选D。【15题详解】主旨大意题。根据文章第一句Amid growing global condemnation of elephant riding as a tourist activity全球越来越多的人谴责骑大象是一种旅游活动,且结合文章主要内容为提倡人们拒绝骑大象活动。故选A。第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。EarwormMost people have had songs stuck in their heads at some point. The scientific name for this is involuntary musical imagery (INMI), which simply means that people do not choose to keep the songs in their heads, but that it happens unconsciously. Experts have nicknamed this condition “earworm,” even though it is not an actual worm, and it does not take place in the ear. _16_ It occurs when a catchy tune “sticks” in a persons mind. What makes a song stick depends on the individual. Some people get stuck on their favorite songs, while others end up fixated on songs they find annoying._17_ It can be brought on after recently hearing a song, or it can be triggered by a memory. Although earworm can happen to anyone at any time, certain people are more likely than others to suffer from it. Most commonly, musicians experience it, but people who simply listen to music more frequently than others are also more prone to earworm.No evidence has proven one effective cure but anything that disturbs the brain can help. _18_ For example, actively chewing gum might switch the brains focus from the repeating song to the moving jaw. Engaging in a task that requires concentration can remove the pesky earworm as well. However, if the task requires too much effort, it can actually prolong the earworm. _19_While earworm can be very annoying, there is no evidence that suggests it is actually harmful. _20_ After all, these songs repeat automatically with no effort. What if science could apply this information to learning? What if everyone could learn new things without having to try so hard? If scientists can figure out how to tap into this type of memory, learning might look different in the future.A. We have a tendency to move to earworms.B. Rather, it takes place in the memory centers of the brain.C. One possibility to help shift the brain is to occupy it with a new activity.D. Nobody knows exactly why a particular song gets caught in a persons brain.E.

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论