




已阅读5页,还剩14页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
福建省教师公开招聘考试小学英语真题2014年(总分150, 做题时间90分钟)第一部分 选择题一、单项选择题(本大题分为两部分:单项选择和阅读理解)(一)单项选择1.Joan told me she had already passed the A-level exam. _! A. Congratulations B. Certainly C. Good news D. With pleasureABCD该题您未回答:该问题分值: 2答案:C解析 考查交际用语。第一句句意为“琼告诉我她通过了高级水平考试”。Congratulations“恭喜”;Certainly“行,当然”;Good news“好消息”;With pleasure“我很乐意”。C项最符合语境。2.If global warming goes on like this, Maldives in the Indian ocean _ in the century to come. A. disappears B. disappeared C. has disappeared D. is going to disappearABCD该题您未回答:该问题分值: 2答案:D解析 考查动词时态。句意:如果全球变暖像现在这样持续下去的话,那么印度洋的马尔代夫将会在未来的世纪消失。be going to“将要”,表将来。故选D。3.The school has made it a rule that no student shall take an illegal vehicle _ school bus. A. other than B. rather than C. or rather D. or elseABCD该题您未回答:该问题分值: 2答案:A解析 考查短语辨析。other than“除了,除了之外”,常用于否定结构中;rather than“与其倒不如,而不是”,连接两个同等成分,肯定前者,否定后者;or rather“更确切地说”;or else“否则,要不然”。句意:学校规定学生不能乘坐除校车以外的其他非法机动车辆。根据语境可知A项最符合句意。4.When his uncle returned from Hongkong, the boy asked _ what present he would get. A. curiously B. fluently C. properly D. consciouslyABCD该题您未回答:该问题分值: 2答案:A解析 考查副词辨析。curiously“好奇地”;fluently“流利地,流畅地”;properly“适当地,恰当地”;consciously“有意识地,自觉地”。句中的男孩应该是对礼物感到好奇,故选A。5.It is reported in todays newspaper that whoever helps to catch the robber will be offered a (n) _ of $10,000. A. award B. reward C. allowance D. prizeABCD该题您未回答:该问题分值: 2答案:B解析 考查名词辨析。award“奖品,奖金”;reward“奖励,回报,悬赏金”;allowance“津贴,补贴”;prize“价格,价钱”。句意:今天的报纸报道,谁能抓住盗贼,将被奖赏一万美金。根据语境可知B项最符合句意。6.You didnt attend the party last night? No, I _, for the party was put off for some reason. A. couldnt have B. neednt have C. didnt need to D. dont have toABCD该题您未回答:该问题分值: 2答案:C解析 考查情态动词。根据空格后原因的叙述可知,因为某种原因聚会被取消,所以“我”不必去参加了。“didnt need to”表示“过去不必”,故选C。7.The song I Love You More Than I Can Say _ her of those beautiful days. A. rid B. robbed C. informed D. remindedABCD该题您未回答:该问题分值: 2答案:D解析 考查惯用搭配。remind sb. of sth. 意为“让某人想起某事”。句意:“爱你在心口难开”这首歌让她想起了那些美好的日子。8.The smart phone benefits us a lot, but the bad effect _ has on the youth can not be ignored. A. that B. which C. it D. oneABCD该题您未回答:该问题分值: 2答案:C解析 考查复合句及代词。句意:智能手机使我们受益很多,但是它对青少年们的不良影响不可忽视。此处填入it,代替前面已提到的事物the smart phone,以避免重复。此处相当于省略了关系代词that的定语从句“the bad effect (that) it has on the youth”。that,it与one三者均可代替前面提到的事物,区别是:one表示泛指,that和it表示特指。that与所指名词为同类,但不是同一个,而it与所指名词为同一个。which也可指物,一般用于引导非限制性定语从句。故选C。9.Dont spit! You see, bad habits, _ formed, are hard to kick. A. as B. unless C. once D. thoughABCD该题您未回答:该问题分值: 2答案:C解析 考查连词。句意:不要随地吐痰。你知道,坏的习惯一旦形成,就很难戒除。once“一旦就”,符合句意,故选C。as“像一样,由于,尽管”;unless“除非,如果不”;though“虽然,尽管”,均不符合此处语境。10.The result of the football match last night is really _! Indeed! Our team shouldnt have lost again. A. great B. cheerful C. relaxing D. disappointingABCD该题您未回答:该问题分值: 2答案:D解析 考查形容词辨析。根据第二句“确实,我们的球队本不该再输掉比赛”可知,对话者对自己的球队很失望。disappointing“令人失望的”,符合句意,故选D。11.His hard work before the examination _ and he received a lot of good job offers. A. showed off B. paid off C. took out D. set outABCD该题您未回答:该问题分值: 2答案:B解析 考查动词短语辨析。show off“炫耀,卖弄”;pay off“成功,奏效,达到目的”;take out“去除,取得(贷款、执照等),带出去”;set out“出发,着手,安排”。根据空格后“他得到了很多好的工作机会”可知,B项最符合句意。12.The other night, Susan was walking _ street after street with her friend in search of a nice wedding dress. A. across B. from C. down D. throughABCD该题您未回答:该问题分值: 2答案:D解析 考查惯用搭配。walk through“步行穿过,沿着走”;walk across“横穿街道”,强调往对面直线穿过;walk down“沿着走”,强调向下的方向性,有散步的意思。句意为:前几天晚上,苏珊和她的朋友为了选一件漂亮的婚纱穿过了一条又一条街道。故选D。13.Some people propose to move Teachers Day to September 28, _ is believed to be the birthday of Confucius. A. when B. which C. where D. thatABCD该题您未回答:该问题分值: 2答案:B解析 考查非限制性定语从句。句意:有些人建议将教师节改到9月28日,因为那天被认为是孔子的生日。that不能引导非限定性定语从句;when和where是关系副词在从句中做状语;关系代词which在从句中作主语成分,故选B。14.The key to _ the medical problem at the roots is health care reform, said the minister. A. solve B. solving C. being solved D. be solvedABCD该题您未回答:该问题分值: 2答案:B解析 考查非谓语动词。根据句意“部长说,解决医疗问题的关键是医疗改革”,应使用动词的主动语态,所以排除选项C和D。这里的to是介词,后面要用动名词形式。所以选B。15._ was a protest movement by American youth that arose in the late 1960s. A. Counter Culture Movement B. The Womens Movement C. The Anti-War Movement D. Free Speech MovementABCD该题您未回答:该问题分值: 2答案:A解析 考查英美概况知识。Counter Culture Movement“反正统文化运动”,是20世纪60年代美国青年们以自己独特的方式来反对传统文化的价值观念和道德观念存在着某种传承的运动:The Womens Movement“女权运动”,是20世纪六七十年代解放女性的思想,帮助她们获得自由、取得普遍平等的社会地位的美国女权运动;Anti-War Movement“反战运动”,是20世纪60年代美国国民对和平的渴求而发起的一场运动;Free Speech Movement“言论自由运动”,是1964年的加州大学伯克利分校的伯克利言论自由运动。故选A。16.Scotland is in the _ of Great Britain. A. east B. west C. south D. northABCD该题您未回答:该问题分值: 2答案:D解析 考查英美概况知识。苏格兰是大不列颠及北爱尔兰联合王国下属的地区之一,位于大不列颠岛北部。17.The novel Oliver Twist is written by _. A. Charles Dickens B. William Shakespeare C. Henry James D.O. HenryABCD该题您未回答:该问题分值: 2答案:A解析 考查英美文学知识。Oliver Twist(雾都孤儿)是英国作家查尔斯狄更斯的著名作品。他的著名代表作还有David Copperfield(大卫科波菲尔),A Tale of Two Cities(双城记),Great Expectations(远大前程)等。18.李老师在教学中运用多媒体巧设情境,引导学生积极参与,激发学生的求知欲,李老师在这一过程中运用了_。 A.兴趣诱导策略 B.认知指导策略 C.行为强化策略 D.心理趋合策略ABCD该题您未回答:该问题分值: 2答案:A解析 考查教学论知识。多媒体下的课堂教学包含兴趣诱导、认知指导、行为强化、心理趋合策略等。利用多媒体巧设导语,激发学生求知欲和学习兴趣是兴趣诱导策略的表现。利用多媒体展示过程,启发学生思维,培养创新意识,提高学生认知技能,是认知指导策略的体现。课堂教学中运用多媒体的优势,增强信息反馈,塑造个体行为,是行为强化策略的体现。心理趋合是指学生在认识活动时所产生的完成活动的内心体验和主观感受,教师通过多媒体课件采用语言总结或用图形等归纳知识脉络等让学生主动促进心理趋合,属于心理趋合策略的内容。题目中的李老师运用了兴趣诱导策略,因此正确答案为A。19.根据义务教育英语课程标准(2011年版),在“平时学习情况记录”中,学生个人收集了单元学习小结、学习活动自评或互评表、课堂检测记录等,这种评价过程是_。 A.终结性评价 B.形成性评价 C.结果评价 D.测试性评价ABCD该题您未回答:该问题分值: 2答案:B解析 考查教学论知识。所谓形成性评价,是对学生日常学习过程中的表现、所取得的成绩以及所反映出的情感、态度、策略等方面的发展做出的评价,是基于对学生学习全过程的持续观察、记录、反思而做出的发展性评价。题中对于平时学习情况的记录属于形成性评价的内容。20.林老师是一位经验丰富的英语老师,在教学过程中经常把学生按照56人分为一组,把组员围成一圈,开展话题讨论、语言游戏活动等,旨在发展学生的_。 A.国际视野 B.合作意识 C.自信意识 D.祖国意识ABCD该题您未回答:该问题分值: 2答案:B解析 考查教学论知识。教师把学生分成小组,意在通过小组活动,通过学生之间的交往过程,通过学生共同完成任务和对各种结果经历、成果的分享及责任的共同承担的关系去培养学生的合作意识。(二)阅读理解 Are you an early riser or a night owl? Researchers from Aachen University in Germany believe that about 10 percent of people can be classified as morning people, who feel more active and function best in the morning. Around 20 percent are night owlspeople who naturally tend to stay up late and are more tired during the day. And the rest of us fall somewhere in between, according to New Scientist. Previous studies have suggested that early risers are more likely to be happy and healthy while night owls experience worse sleep as well as more depression and anxiety during the day. A new study suggests that it isnt just peoples habitsearly risers and night owls actually have different brain structures. For a long time, scientists have been trying to find out what causes the differences between the two. Led by Jessica Rosenberg at Aachen University, researchers scanned the brains of 16 early risers, 25 night owls and 20 people with intermediate sleeping hours. They found that the brains of night owls had less white matterwhich speeds up the transmission of nerve signalsin brain areas associated with depression. As you know, after people fly in an airplane from one time zone to another, they often suffer from a confused and tired feeling called jet lag because their body clocks are out of sync with the new time zone. It usually takes about a week for their bodies to adjust to the new time. But night owls always have difficulty syncing their bodies to the right time due to their brain structure. Its like they suffer from permanent jet lag, said Rosenberg. The good news is that it is possible for night owls to turn themselves into morning people. According to the researchers, night owls should try to spend as much time in the sunlight as possible and reduce their exposure to artificial light at night to force their body clocks to shift to a more normal rhythm.1.What would be the best title for the passage? A. Night Owls Have Jet Lag B. Early Risers Have Jet Lag C. Who Are Night Owls? D. Who Are Early Risers?ABCD该题您未回答:该问题分值: 3答案:A解析 整篇文章并没有在详细描述夜猫子和早起的人分别是什么样的人,而是通过几个研究结果发现两者之间的不同之处:夜猫子的大脑白质的异常可能造成夜猫子有时差反应。因此最合适的标题应选A。2.The underlined part jet lag in Paragraph 6 most probably means _. A. the delayed flight of jet B. the suffering from slow flight of jet C. the physical tiredness through lake of sleep after a long flight D. the tiredness and confusion caused by flying across several time zonesABCD该题您未回答:该问题分值: 3答案:D解析 根据文章第六段“. after people fly in an airplane from one time zone to another, they often suffer from a confused and tired feeling called.”可知,“jet lag”是指由于跨越几个不同的时区而引起的疲劳和不适。所以选D。3.Which of the following is true according to the passage? A. Night owls have to give up their unhealthy life habits. B. Night owls body clocks can be adjusted. C. Nothing can be done to ease the trouble of night owls. D. Night owls brain structure can be changed.ABCD该题您未回答:该问题分值: 3答案:B解析 根据文章最后一段“it is possible, for night owls to turn themselves into morning people . to force their body clocks to shift to a more normal rhythm”可知,夜猫子可以调整自己的生物钟。文中只说夜猫子的大脑中自质区不同于早起的人,但并没有说其大脑结构可以改变。所以选B。4.It can be inferred from the passage that night owls _. A. are more accustomed to artificial light than sunlight B. make up almost a third of the human population C. have more white matter in their brains than other people D. have body clocks that are not in agreement with the right timeABCD该题您未回答:该问题分值: 3答案:D解析 研究发现,大约10%的人是早起的人,20%的人是夜猫子,剩下70%的人都是处于中间程度,因此B选项是错的。根据文章第四段可知,夜猫子大脑中的“white matter”要比其他人少。文章最后一段说,夜猫子可以通过减少接触人造光,多接触阳光,可能会把生物钟凋整到正常节奏。因此可以得出夜猫子的生物钟与正常的时间不一致,但不能说明夜猫子更习惯于人造光。5.The authors attitude towards changing night owls sleep patterns is _. A. doubtful B. uncertain C. optimistic D. pessimisticABCD该题您未回答:该问题分值: 3答案:C解析 根据文章最后一段,作者相信通过改变生活习惯调整生物钟,夜猫子是有可能变成早起的人的。所以作者对夜猫子能改变睡眠习惯持有乐观态度。第二部分 非选择题二、填空题(本大题分为两部分:短文填空和课程与教学论知识填空)(一)短文填空 Handshakes are firm and accompanied by a smile and direct eye contact. This establishes credibility, conveying 1 (自信) and sincerity. In terms of a conversational comfort zone, Americans p 2 to keep at an arms length distance, although they may touch anothers arm as a gesture of 3 (温暖) or to emphasize a point. In some cultures the degree of formality i 4 as one climbs the hierarchy. Not so in the U.S.A. where there is less power-distance between ranks. 5 do you detect who is the boss in a meeting? Not by seating 6 (安排) or displays of respect, but by the relaxed yet authoritative style. In terms of nonverbal gestures, it is d 7 to generalize across regions without lapsing into stereotypes, but here goes. The Texans are well-known for their backslapping bonhomie, Midwesterners are more self-contained, Italian Americans gesticulate with their arms more 8 German Americans. High-riving is a commonplace among close friends, although a little gauche for the baby-boom generation. Nonverbal gestures are always a cross-cultures minefield. For example, to indicate good, an American might form thumb and forefinger into an o shape, a gesture that could be c 9 offensive else where better to stick 10 the universal thumbs up to express approval.1.该题您未回答:该问题分值: 2答案:self-confidence2.该题您未回答:该问题分值: 2答案:prefer3.该题您未回答:该问题分值: 2答案:warmth4.该题您未回答:该问题分值: 2答案:increases5.该题您未回答:该问题分值: 2答案:How6.该题您未回答:该问题分值: 2答案:arrangement7.该题您未回答:该问题分值: 2答案:designed8.该题您未回答:该问题分值: 2答案:than9.该题您未回答:该问题分值: 2答案:considered10.该题您未回答:该问题分值: 2答案:to(二)课程与教学论知识填空根据以下内容,在每个空格内填入所缺部分。1.根据义务教育英语课程标准(2011年版),现代外语教育注重语言学习的过程,强调语言学习的_,主张学生在语境中接触、体验和理解真实语言,并在此基础上学习和运用语言。该题您未回答:该问题分值: 2答案:实践性和应用性2.备课是指为完成某项教学任务,欲达到某些教学目标而设计的教学过程和为组织安排好_所做的准备工作。该题您未回答:该问题分值: 2答案:课堂教学3.根据义务教育英语课程标准(2011年版),英语课外活动是学生英语学习的重要组成部分,能为学生的语言实践和_提供更大的平台。该题您未回答:该问题分值: 2答案:自主学习4.小学阶段学生学好_符合各国儿童的普遍规律及共同特点,符合英语学科入门阶段的规律。该题您未回答:该问题分值: 2答案:语音5.根据义务教育英语课程标准(2011年版),英语课程的评价要尽可能评价主体的多元化,评价形式和内容的多样化,_的多维化。该题您未回答:该问题分值: 2答案:评价目标三、翻译题把下列两题分别翻译成汉语。1.During his time at Lakeside School, Bill Gates scored a perfect eight hundred on a mathematics test. It was extremely important for him to get this grade, for which he had to take the test more than once.该题您未回答:该问题分值: 4答案:在湖畔中学的那段时间,比尔盖茨在一次数学测验中取得了完美的800分。取得这样的成绩对他来说至关重要,为了这个成绩他必须不止一次地参加这个测试。2.We decide what is important and what is trivial in life. We decide that what makes us significant is either what we do or what we refuse to do. But no matter how indifferent the universe may be to our decisions, these decisions are ours to make. We decide. And as we decide, so are our lives formed. In the end, forming our own destiny is what ambition is about.该题您未回答:该问题分值: 6答案:我们决定生命中何者为重,何者为轻。我们决定能使自身彰显意义的,或是我们之所为,或是我们拒绝所为之。然而,不论世界对我们的决定是多么漠不关心,这些决定都发自我们自身。我们做出决定。当我们决定时,生活便得以形成。最终,构筑自身命运的乃是抱负之所在。四、书面表达1.Write about the following topic: It is a Chinese virtue that we are already to help others. What is your opinion about it? Please write a composition with the title of Highlight the Spirit of Lei Feng. You are required to write at least 120 words.该题您未回答:该问题分值: 20答案:Highlight the Spirit of Lei Feng Recently the spirit of Lei Feng in our country has become a heated topic, which has aroused the attention of all the people. Almost everyone speaks highly of this spirit, and insists on carrying forward this spirit. As far as I am concerned, to highlight the spirit of Lei Feng one should do as follows. First and foremost, everyone needs to participate in activities to highlight the spirit of Lei Feng. Only in this way can everyone be reminded of the importance of the spirit. Moreover, the spirit of Lei Feng should be appreciated from the heart, which could make people realize its a pursuit of inner-consciousness, not a performance in March. Last but not least, to highlight the spirit of Lei Feng we need the support of social environment. In a simple and friendly environment, peoples behaviors will be more standardized accordingly. In conclusion, it can not be achieved in one day to highlight the spirit of Lei Feng. Do from little things now and big things will grow, then we will truly embrace the spirit of Lei Feng.五、案例分析与教学设计 以下小学英语教学案例的教学目标是: 1学生能够听、说、认读sweater,jacket,dress,skirt,和T-shirt等主要词汇。 2学生能够听懂指导语,并按要求做出相应动作,如take off your jacket, put on your coat, hang up your T-shirt, put away your skirt. (T-teacher, Ss-students)。 Step 1复习(revision) 互致问候后,教师将装有彩色小图片的信封分发给各小组。 T: Open the envelopes, please. You have something nice in them. What are they? S: A green ear, a red ball, a blue plane, a yellow cat . T: What do you like? S: I like . Step 2导入(leading-in) PPT播放歌曲,师生共同演唱。 T: Lets sing the song Who Is Wearing Yellow Today. 音乐结束后,教师并没有停下来,而是改编歌词继续唱。 T: Who is wearing blue today? Blue today? Blue today? Who is wearing blue today? Blue today? Step 3呈现(presentation) T: Who is wearing blue today? S: You are wearing blue today. T: Yes, Im wearing blue today. Im wearing a blue sweater now. 学生跟读:sweater, sweater, blue sweater T: I like the blue sweater. If you like it, please say it out loud. PPT展示粉红色毛衣图片 T: Do you like the pink sweater? S: Yes, I like the pink sweater. (借助学生穿着的服装,引出jacket等新词,展开活动) . T: It is too hot. Ill take off my sweater. Please take off your jacket. (伴随动作,一次教授词组:take off,put on,hang up和put away) . Step 4操练(practice) . 【教学设计】 . 【教学设计】 Step 5巩固(consolidation) . 【教学设计】 . Step 6作业(homework) 1. Finish the exercises of Part A in your workbooks. 2. Practice the instructions we learned today.1.案例分析 以上教学案例中,教师在复习、导入及呈现环节创设了不同情境,请分别对其创设方法及作用进行分析,并评析教师在语言学习活动中的角色。该题您未回答:该问题分值: 17.5答案:(1)复习环节: 创设方法:运用图片创设情境。 作用:通过彩色小图片等直观的教具能够符合儿童形象思维占优势的学习特点,有利于儿童建立清晰、明确
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025年安全生产事故案例考试题含答案集
- 2025年安全员C证复审核心题库题
- 2025年会计类司法鉴定人助理笔试模拟题库
- 2025年安全管理面试题库及答案解析大全
- 2025年人力资源管理师职业能力认证考试试题及答案解析
- 2025年旅游商品经营管理师资格认证试题及答案解析
- 2025年农业生态修复技术项目规划技术员招聘面试题与答案
- 2025年宠物行业初级管理面试题
- 2025年计算机网络工程师资格认证考试试题及答案解析
- 2025年设备使用安全知识竞赛题库
- 职场心理健康课件
- 2025年苏教版新教材数学二年级上册教学计划(含进度表)
- 2025至2030中国舆情大数据行业市场深度调研及投资前景报告
- 高三职业生涯规划课件
- 铅锌行业规范条件 (一)
- 高一2024岳阳期末数学试卷
- 2025秋人教版(2024)八年级上册地理 【教学课件】1.3《民族》
- 创伤骨科慢性难愈性创面诊疗指南(2023版)解读课件
- 义务教育物理课程标准(2022年版)
- 施工项目会议管理制度
- 2025至2030年中国石油石化装备制造行业市场现状分析及投资前景研判报告
评论
0/150
提交评论